Electrolux EOB98000X Recipe book

Tüüp
Recipe book
kasutusjuhend
tabelid, nõuanded ja retseptid
Electrolux. Thinking of you.
Tulge jagama meie mõtteid aadressil www.electrolux.com
SISUKORD
Kasutamine, tabelid ja nõuanded 2 Menüü Juhendatud küpsetamine retseptid
14
Jäetakse õigus teha muutusi
KASUTAMINE, TABELID JA NÕUANDED
Hoiatus Vt jaotist "Ohutusinfo".
Akrüülamiidide informatsioon
Tähtis Vastavalt teaduse uusimatele
andmetele on toidu praadimisel (eriti tärklist
sisaldavate toiduainete puhul) tekivad
akrüülamiidid tervisele ohtlikud. Seetõttu
soovitame valmistada toitu võimalikult
madalatel temperatuuridel ning toitu mitte
liialt pruunistada.
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp-
setusajad on ainult soovituslikud. Täp-
semalt sõltuvad need retseptist ning ka-
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus-
test.
Vanillisuhkru ja küpsetuspulbri pakkide maht
võib sõltuvalt asukohast olla erinev.
Kui te soovite kasutada meie retsepte,
kasutage alljärgnevaid koguseid:
1 pakk vanillisuhkrut - ligikaudu 8 g;
1 pakk küpsetuspulbrit - ligikaudu 15 g.
Küpsetamine auruga
Tähtis Kasutage vedelikuna ainult vett!
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja rooste-
vabu nõusid.
Sobivad ka kroomitud terasest nõud (vt
teavet spetsiaalsete tarvikute kohta).
Ahjutasandid
Toidule sobivad ahjutasandid leiate alltoo-
dud tabelitest. Ahjutasandeid loetakse alt-
poolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit
või kui küpsetatava toidu kogused on suu-
red, lisage vajadusel vett.
Kui te ahju pikemat aega ei kasuta, lopu-
tage hoolikalt veeanum, ühendusvoolikud
ja aurugeneraator (vt jaotist "Puhastus ja
hooldus").
Märkusi tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toi-
tude kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ai-
nult soovituslikud; tegelikud väärtused sõl-
tuvad valmistatava toidu koostisest, suu-
rusest ja kogusest ning kasutatavatest
nõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke
aluseks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis
alustage küpsetamist külma ahjuga.
Tugev aurutus
Hoiatus Funktsiooni Tugev aurutus ajal
ärge mingil juhul ahjuust avage.
Funktsioon Tugev aurutus on meetod, mis
sobib toiduvalmistamiseks igat tüüpi toiduai-
netest, sh värsketest ja külmutatutest. Seda
võib kasutada küpsetamisel, soojendamisel,
sulatamisel; köögivilja, liha, kala, pasta, riisi,
maisi, manna ja munade pošeerimisel või
blanšeerimisel.
Terve menüü valmistamine. Teil on või-
malik valmistada ühekorraga ka terve me-
nüü. Et toidud ei jääks üle- või alaküpseta-
tuks, valige sellised, mille valmistamisaeg on
enamvähem sama. Valige selline veekogus,
mis on menüüsse kuuluvate toitude puhul
kõige suurem (vt küpsetustabeleid). Asetage
toidud ahju sobivates nõudes. Paigutage
nõud nii, et nende vahele jääb piisavalt ruumi
auru liikumiseks.
Steriliseerimine
Nõusid (nt lutipudeleid) saab steriliseerida
funktsiooniga Tugev aurutus .
Paigutage puhtad nõud esimese ahjuta-
sandi resti keskele. Jälgige, et nõude
2 electrolux
avaused oleksid suunatud väikese nurga
all allapoole.
Kallake veeanumasse maksimaalses ko-
guses vett (650 ml) ja valige ajaks 40 min
96°C juures.
Funktsiooni Tugev aurutus tabel
Toit Tempera-
tuur °C
Vee kogus veeanu-
mas (ml)
Aeg
1)
minuti-
tes.
Tasand
Risotto 96 400 25 - 30 2
Riis (vedelikku 1:1) 96 550 35 - 40 2
Maisijahupuder (polenta, ve-
delikku 1:3)
96 650 40 - 50 2
Koorega küpsetatud kartulid,
keskmised
96 650 40 - 50 2
Keedetud kartulid 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Rooskapsas 96 550 30 - 35 2
Lillkapsas, terve 96 700 40 - 45 2
Hapukapsas 96 700 50 - 60 2
Tomatid, terved 96 250 15 - 20 2
Peet, terve 96 550 60 - 70 2
Nuikapsas/seller /apteegitill,
tükeldatud
96 550 35 - 40 2
Suvikõrvits, tükeldatud 96 400 20 - 25 2
Porgandid, tükeldatud 96 550 30 - 35 2
Köögiviljade sulatamine 96 550 30 - 35 2
Köögiviljade sulatamine ja
küpsetamine
96 550 30 - 35 2
Köögiviljade blanšeerimine 96 250 12 - 15 2
Ubade blanšeerimine 96 250 20 - 22 2
Õrn vasikasink 1000 g 96 700 50 - 75 2
Suitsusearibi 600-1000 g 96 700 45 - 55 2
Frankfurterid / vasikalihavors-
tid
96 250 15 - 20 2
Pikkpoisi soojendamine 1 cm
viiludena
96 400 20 - 25 2
Forell, 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Pehmeks keedetud munad 96 200 8 - 12 2
Keskmiselt keedetud munad 96 200 10 - 15 2
Kõvaks keedetud munad 96 200 15-20 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Pöördõhk ja Tugev aurutus
üksteise järel
Te võite küpsetada liha, köögivilju ja muid li-
sandeid üksteise järel, kombineerides funkt-
sioone Pöördõhk ja Tugev aurutus , või ühel
ajal, kasutades funktsiooni Tugev aurutus .
Nii võite kõiki komponente serveerida samal
ajal.
Kasutage funktsiooni Pöördõhk toidu
esialgseks röstimiseks.
electrolux 3
Pange ettevalmistatud köögiviljad ja lisan-
did ahjukindlatesse nõudesse ja asetage
koos praega ahju.
Käivitage funktsioon Tugev aurutus ja küp-
setage kõiki toite koos kuni valmimiseni.
Jahutage ahi ligikaudu temperatuurini
80°C enne, kui hakkate kasutama funkt-
siooni Tugev aurutus . Seadme kiire-
maks mahajahutamiseks avage ahju
uks, seades selle umbes 15 minutiks
esimesse positsiooni.
Funktsioonide Pöördõhk ja Tugev aurutus üksteise järel kasutamise tabel
Toidu tüüp Pöördõhk Tugev aurutus , maksimaalne
veekogus 650 ml
Temperatuur
°C
Liha küpse-
tusaeg minuti-
tes
Liha ja lisan-
did, küpse-
tusaeg minu-
tites
Tasand
Rostbiif 1 kg, rooskapsas, po-
lenta
180 60-70 40-50 1 ja 3
Rostbiif 1 kg, kartulid, köögi-
viljad, lihakaste
180 60-70 30-40 1 ja 3
Röstitud vasikaliha 1 kg, riis,
köögiviljad
180 50-60 30-40 1 ja 3
Tabelis toodud ajad on soovituslikud. Lülita-
ge funktsioon Tugev aurutus sisse, kui liha
sisetemperatuur jõuab näitajani 60-63°C.
Keskmine aurutus
Valmistamisviis Keskmine aurutus on mee-
tod, mis sobib eeskätt suure niiskusesisal-
dusega toitude valmistamiseks, samuti toitu-
de sulatamiseks ja soojendamiseks.
Funktsiooni Keskmine aurutus tabel
Toidu tüüp Keskmine aurutus (maksimaalne veekogus 250 ml)
Temperatuur °C Aeg minutites Tasand
Keedukreemiga / täidisega pirukad
eraldi vormides
1)
90 35-40 2
Küpsetatud munad
1)
90 30-40 2
Terriin
1)
90 40-50 2
Õhuke kalafilee 85 15-25 2
Õhuke kalafilee / väikesed kalad, ku-
ni 350 g
90 25-35 2
Terve kala, kuni 1000 g 90 35-45 2
1) jätkake veel pool tundi suletud uksega
Kerge aurutus
Meetod Kerge aurutus sobib eriti hästi suurte
lihatükkide küpsetamiseks; eelnevalt küpse-
tatud portsjonitükkide sulatamiseks ja kuu-
mutamiseks ning leiva, saiakeste, gratäänide
ja vormiroogade küpsetamiseks.
4 electrolux
Funktsiooni Kerge aurutus tabel
Toidu tüüp Kerge aurutus Veekogus sõltub küpsetamisajast
Temperatuur °C Aeg minutites Tasand
Terve eine kuumutamine, 6 taldrikut
läbimõõduga 24 cm
110 15-20 1, 3 ja 5
Seapraad 1000 g 160-180 90-100 2
Rostbiif 1000 g 160-180 120-150 2
Vasikapraad 1000 g 180 80-90 2
Pikkpoiss, toores, 500 g 180 30-40 2
Frankfurterid / vasikalihavorstid 85 20-30 2
Suitsusearibi 600-1000 g (aurutage
2 tundi)
160-180 60-70 2
Kana, 1000 g 180-200 50-60 2
Part 1500-2000 g 180 70-90 2
Hani 3000 g 170 130-170 1
Kalafileed 85-90 20-30 2
Kartuligratään, porrulaugu-kartuli-
gratään
160-170 50-60 2
Pastavorm 190 40-50 2
Lasanje 180 45-55 2
Erinevad saiad 500-1000 g 180-190 50-60 2
Saiakesed 40-60 g 180-210 25-35 3
Valmistaignast saiakesed 30-40 g 200 10-20 3
Valmistaignast saiakesed 30-40 g,
külmutatud
200 15-25 3
Valmistaignast baguette'id 40-50 g 200 10-20 3
Valmistaignast baguette'id 40-50 g,
külmutatud
200 15-25 3
Enne soojendamist lõigake praad lahti. Tabelis toodud ajad on soovituslikud.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erine-
valt võrreldes eelmise seadmega. Kohan-
dage oma tavalisi seadeid (temperatuur,
küpsetamise ajad) ja riiuli tasandeid tabelis
olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi
umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu
välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, või-
vad ahjus olevad plaadid küpsetamise
ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha
jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada ma-
dalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse ret-
septi jaoks seadeid, otsige sarnast retsep-
ti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15
minuti võrra, kui küpsetate kooke rohkem
kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel ole-
vad koogid ja küpsetised võrdselt. Sel ju-
hul ärge muutke temperatuuriseadet. Eri-
nevused ühtlustuvad küpsetamise ajal.
electrolux 5
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või nup-
susai
Pöördõhk 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Liivataignakook / rum-
mi- ja puuviljakook
Pöördõhk 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Keeks Pöördõhk 1 140 0:30 - 0:40
Keeks Ülemine + alumine
kuumutus
1 160 0:30- 0:40
Pirukapõhi – muretai-
nast
Niiske pöördõhk 3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Pirukapõhi – keeksitai-
nast
Niiske pöördõhk 3 150 - 170 0:25 - 0:30
Kaetud õunakook Ülemine + alumine
kuumutus
1 170-190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vormi, Ø
20 cm, paigutatud dia-
gonaalselt)
Pöördõhk 1 160 1:00 - 1:20
Õunakook (2 vormi, Ø
20 cm, paigutatud dia-
gonaalselt)
Ülemine + alumine
kuumutus
1 180 1:00 - 1:20
Vürtsikas lahtine piru-
kas (nt Quiche Lorrai-
ne)
Pöördõhk 1 160 - 180 0:45- 0:55
Juustukook Ülemine + alumine
kuumutus
1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid / küpsetised / leivad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Palmiksai / pärmitaig-
nast keeks
Niiske pöördõhk 3 160 - 180 0:45 - 0:55
Jõulusai Ülemine + alumine
kuumutus
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Leib (rukkileib) Ülemine + alumine
kuumutus
1
- kõigepealt
230
1)
0:10
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/ekleerid Ülemine + alumine
kuumutus
3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Rullbiskviit Ülemine + alumine
kuumutus
3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
6 electrolux
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Purukook (kuiv) Niiske pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:30
Võikook / magus pär-
mikook
Niiske pöördõhk 3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Võipalmik Pöördõhk 3 170-180 0:40 - 0:50
Puuviljakoogid (pärmi-
tainast/keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:40 - 0:50
Puuviljakoogid (pärmi-
tainast/keeksitainast)
2)
Ülemine + alumine
kuumutus
3 170 0:40 - 0:50
Liivatainast puuvilja-
koogid
Pöördõhk 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Õrna kattega (nt kohu-
piim, kreem, mandlivii-
lud) koogid
Ülemine + alumine
kuumutus
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pitsa (rohke kattega)
1)
Pöördõhk 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pitsa (õhuke koorik) Pöördõhk 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Kergitamata leib Pöördõhk 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Aromaatsed lahtised
koogid
Pöördõhk 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsised Pöördõhk 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Tordipritsiga vormitud
küpsised
Pöördõhk 3 140 0:25 - 0:35
Tordipritsiga vormitud
küpsised
Ülemine + alumine
kuumutus
3
160
1)
0:20 - 0:30
Keeksküpsised Pöördõhk 3 160-170 0:15 - 0:25
Munavalgest küpseti-
sed, besee
Pöördõhk 3 80 - 100 1:30 - 2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 0:60 - 0:90
electrolux 7
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Keerukad pärmitai-
nast küpsised
Niiske pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsised Pöördõhk 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Kuklid, saiakesed Pöördõhk 3
180
1)
0:20 - 0:35
Kuklid, saiakesed Ülemine + alumine
kuumutus
3
200
1)
0:20 - 0:35
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
Pöördõhk 3
140
1)
0:20 - 0:30
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
Ülemine + alumine
kuumutus
3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid / küpsetised / leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
2 tasandit
Pöördõhk
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/ekleerid 1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid / küpsetised /
kuklid
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
2 tasandit
Pöördõhk
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsised 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küpsised 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küpseti-
sed, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitainast küpsised 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised 1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Väikesed koogid (20 tk
plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt
pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
8 electrolux
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks, klim-
biliseks, triibuliseks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks, klim-
biliseks, triibuliseks)
Küpsetusaeg on liiga lühike Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid temperatuu-
re küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks, klim-
biliseks, triibuliseks)
Liiga palju vedelikku taignas Kasutage vähem vedelikku. Kontrollige se-
gamisaegu, eriti kui kasutate taigna sega-
miseks masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu ühtla-
selt
Ahju temperatuur liiga kõrge
ja küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur ja pi-
kem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu ühtla-
selt
Taigen pole ühtlaselt jaotatud Laotage taigen ühtlaselt plaadile
Kook ei valmi määratud
küpsetusaja jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage pisut kõrgemat ahju temperatuuri
seadet
Pitsarežiim tabel
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke koorik)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 1 180 - 200 25 - 35
Tordid 1 180 - 200 40 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Juustukook, ümmargu-
ne
1 140 - 160 80 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 230 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (pitsale
sarnanev Elsassi toit)
1)
1 230 15 - 25
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Sufleede ja gratäänide tabel
Toiduliik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
°C
Aeg h: min
Nuudlisuflee Niiske pöördõhk 1 170-190 0:45-1:00
Lasanje Ülemine + alumine
kuumutus
1 180-200 0:40-0:50
electrolux 9
Toiduliik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
°C
Aeg h: min
Aedviljagratään
1)
Turbogrill 1 170 0:20-0:30
Juustukattega baguet-
te'id
1)
Turbogrill 1 160-170 0:20-0:30
Magusad sufleed Ülemine + alumine
kuumutus
1 180-200 0:50-0:60
Kalasufleed Ülemine + alumine
kuumutus
1 180-200 0:50-1:00
Täidetud köögiviljad Turbogrill 1 160-170 0:40-1:00
Kartuligratään Niiske pöördõhk 2 180-200 0:40-0:50
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg
Külmutatud
pitsa
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Friikartulid
(300-600 g)
1)
Turbogrill 3 200-220 vt tootja juhiseid
Pikad saiad Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Puuviljakoogid Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
1) Märkus: keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuu-
makindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval
röstimispannil või röstimispanni kohale
asetatud ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel ka-
sutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha
mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruu-
nistamist või krõbedat koorikut, võiks küp-
setada kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala,
mis kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljaval-
guv rasv panni külge ei kõrbeks, soovitame
röstimispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast
1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praelee-
mega mitu korda küpsetamise jooksul. Nii
saate mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju
10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lü-
litada.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Pajapraad 1-1,5 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 230 2:00 - 2:30
10 electrolux
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Rostbiif või filee iga senti-
meetri koh-
ta
- väheküps
1)
iga senti-
meetri kohta
Turbogrill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- poolküps iga senti-
meetri kohta
Turbogrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- täisküps iga senti-
meetri kohta
Turbogrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1-1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Karbonaad, ribipraad 1-1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pikkpoiss 750 g - 1 kg Turbogrill 1 160 - 170 0:50 - 1:00
Seakoot (eelvalmistatud) 750 g - 1 kg Turbogrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikapraad 1 kg Turbogrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikakoot 1,5-2 kg Turbogrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lambapraad 1-1,5 kg Turbogrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Lamba seljatükk 1-1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 0:40 - 1:00
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jänese-
koot
1)
kuni 1 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
3 230 0:30 - 0:40
electrolux 11
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Uluki seljatükk 1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210 - 220 0:35- 0:40
Uluki kintsutükk 1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitükid 200-250 g/tk Turbogrill 1 200 - 220 0:30 - 0:50
Pool kana 400-500 g/tk Turbogrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kana, broiler 1-1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 0:50 - 1:10
Part 1,5-2 kg Turbogrill 1 180 - 200 1:30 - 1:40
Hani 3,5-5 kg Turbogrill 1 160 - 180 2:00 - 3:00
Kalkun 2,5-3,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Kalkun 4-6 kg Turbogrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Terve kala 1-1,5 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Lihasondi tabel
Veiseliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Ribi või filee, väheküps 45 - 50
Ribi või filee, poolküps 60 - 65
Ribi või filee, täisküps 70 - 75
Sealiha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Sea abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80
Pikkpoiss 75 - 80
12 electrolux
Vasikaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Vasikapraad 75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
Lambaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Lambakoot 80 - 85
Lamba seljatükk 80 - 85
Lambapraad, lambakoot 70 - 75
Ulukiliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Jänese seljatükk 70 - 75
Jänese koot 70 - 75
Terve jänes 70 - 75
Uluki seljatükk 70 - 75
Uluki koot 70 - 75
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsioone alati
maksimaalsel temperatuuril
Tähtis Grillimisel peab ahju uks olema alati
suletud
Enne grillimist soojendage tühja ahju ala-
ti eelnevalt 5 minutit.
Paigutage ahjurest grillimistabelis
soovitatud kõrgusele.
Kõige alumisele riiulitasandile asetage
pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või
kalaportsjone.
Grillitav toit Riiuli tasand Aeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8-10 min 6-8 min
Seafilee 4 10-12 min 6-10 min
Vorstid 4 8-10 min 6-8 min
Fileetükid, vasikafilee 4 6-7 min 5-6 min
Filee või veiseliha, rost-
biif (u 1 kg)
3 10-12 min 10-12 min
Röstleib/-sai
1)
3 4-6 min 3-5 min
Kattega röstleib/-sai 3 6-8 min -------
1) Ärge soojendage ette
Küpsetamine madalal t°
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha-
ja kalaroogade valmistamisel.
Küpsetage alati ilma kaaneta, kui kasu-
tate funktsiooni Küpsetamine madalal t
° .
1. Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2. Asetage liha pannile või otse ahjuriiulile.
Rasva kogumiseks asetage resti alla nõu.
3. Valige ahju funktsioon Küpsetamine ma-
dalal t° , muutke vajaduse korral tempe-
ratuuri ja küpsetage kuni toidu valmimi-
seni (vt tabelit).
electrolux 13
Valmistatav toit Kaal g Temperatuur °C Riiuli tasand Koguaeg minu-
tites
Rostbiif 1000-1500 150 1 90-110
Veisefilee 1000-1500 150 3 90-110
Vasikapraad 1000-1500 150 1 100-120
Praelõigud 200 - 300 120 3 20-30
MENÜÜ JUHENDATUD KÜPSETAMINE RETSEPTID
Ahjuriiuli tasand ja eelseatud küpsetus-
aeg või lõppaeg liha sisetemperatuuri
korral kuvatakse ekraanil iga automaat-
se retsepti kohta.
Menüüs Juhendatud küpsetamine jagatakse
toidud mitmesse kategooriasse.
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
Linnuliha
•Kala
•Kook
•Magustoidud
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
•Lisandid
Kombineeritud aurutamine
Automaatprogrammid
Need 3 automaatset programmi tagavad op-
timaalsed sätted iga lihatüübi või teiste ret-
septide jaoks:
Lihaprogrammid funktsiooniga Kaaluauto-
maatika ( menüü Juhendatud küpsetami-
ne )
Lihaprogrammid funktsiooniga Lihaterm.
automaatika ( menüü Juhendatud küpse-
tamine )
"Retseptiraamat" ( menüü Juhendatud
küpsetamine )
Juhendatud küpsetamine ja
Kaaluautomaatika
See funktsioon arvutab automaatselt küpse-
tusaja. Funktsiooni kasutamiseks tuleb sise-
stada toidu kaal.
Funktsiooni sisselülitamiseks:
1. Käivitage seade.
2. Valige menüü Juhendatud küpsetamine .
Kinnitamiseks puudutage OK .
3. Valige kategooria ja toit. Kinnitamiseks
puudutage OK .
4. Valige Kaaluautomaatika . Kinnitamiseks
puudutage OK .
5. Toidu kaalu valimiseks puudutage + või
- . Kinnitamiseks puudutage OK .
Automaatne programm käivitub. Kaalu saab
igal ajal muuta. Kaalu muutmiseks puuduta-
ge + või - . Kui aeg saab täis, kostab helisig-
naal. Signaali väljalülitamiseks puudutage
sensorvälja.
Linnulihaprogrammide puhul pöörake li-
ha iga 30 minuti järel. Ekraanil kuvatakse
meeldetuletus.
Toidud Kaaluautomaatika
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Rostbiif
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kana, terve
Kalkun, terve
Part, terve
Hani, terve
Juhendatud küpsetamine ja Lihaterm.
automaatika
1. Käivitage seade.
2.
Puudutage nuppu
või , et valida
funktsioon Juhendatud küpsetamine ,
seejärel vajalik kategooria ja toit.
3.
Puudutage nuppu
või , et valida
funktsioon Lihaterm. automaatika .
4. Kinnitamiseks puudutage OK .
Ekraanil kuvatakse „ Lihatermomeeter “.
5. Paigaldage lihatermomeeter.
Programmi lõppedes kostab helisignaal.
Signaali väljalülitamiseks puudutage sen-
sorvälja.
6. Eemaldage lihatermomeeter.
14 electrolux
Hoiatus Lihatermomeeter on kuum!
Põletusoht! Olge äärmiselt ettevaatlik,
kui eemaldate lihatermomeetri otsa ja
pistikut.
Toidud seadega Lihaterm. automaatika
Veiseliha (210°C)
Veiseliha (150°C)
Lambaliha, poolküps
Linnuliha, luudega
Kala, terve
Juhendatud küpsetamine ja
"Retseptiraamat"
Selle seadme juurde kuulub retseptide kogu.
Neid retsepte te muuta ei saa.
Funktsiooni sisselülitamiseks:
1. Käivitage seade.
2. Valige menüü Juhendatud küpsetamine .
Kinnitamiseks puudutage OK .
3. Valige kategooria ja toit. Kinnitamiseks
puudutage OK .
4. Valige "Retseptiraamat" Kinnitamiseks
puudutage OK .
Valides funktsiooni Manuaalne , kuva-
takse automaatsed seaded, kuid te saa-
te neid muuta.
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu
retseptide ahjutasandid ja kindlaksmää-
ratud küpsetusajad.
Sealiha/Vasikaliha
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas-
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 20-40 mm vedeli-
kukihiga.
Veeanuma kaudu lisatav vesi: 500 ml
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter, liha sisetem-
peratuur 75°C.
Valmistamine.
Maitsestage liha, sisestage lihatermomeeter
ja asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Seakoot
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8-1,2 kg
•2 spl õli
•1 tl soola
•1 tl maguspaprikapulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller,
petersell)
•Vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi kamaras-
se. Segage omavahel kokku õli, sool, papri-
kapulber ja basiilik ning katke seakoot seg-
uga. Pange seakoot röstimisvormi ja laotage
peale seened. Lisage supiköögiviljad ja vesi.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedeli-
kukihiga.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Ahjutasand: 1
Sea abatükk
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, nahaga, noorlooma
oma
•Sool
•Pipar
2 sl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud tomateid
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse ristlõiked.
Maitsestage soola ja pipraga, pruunistage
pliidil röstimisnõus kõik küljed oliiviõlis, see-
järel tõstke nõust välja. Pruunistage röstimis-
nõus väheses õlis seller ja porrulauk, seejärel
lisage tomatid, rõõsk koor, küüslauguküü-
ned, rosmariin ja tüümian; segage läbi ja pan-
ge sea abatükk kõige peale. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 130 minutit
Ahjutasand: 1
Vasikapraad
electrolux 15
Sea seljatükk
Uluki seljatükk
Sea seljatükk
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas-
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-20 mm vedeli-
kukihiga. Katke kaanega.
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5-2 kg
4 viilu keedusinki
•2 spl õli
•1 tl soola
1 tl maguspaprikapulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller,
petersell)
•Vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu
vasikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu
pooleks ja pange sisselõigetesse. Segage
omavahel kokku õli, sool, paprikapulber ja
basiilik ning katke vasikakoot seguga. Pange
vasikakoot röstimisvormi ja laotage peale
seened. Lisage vasikakoodile supiköögiviljad
ja vesi. Põhi peab olema kaetud 10-15 mm
vedelikukihiga.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Ahjutasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm paksu-
sed (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, väikesteks kuubiku-
teks lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks lõi-
gatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolita-
tud, südamik eemaldad, tükeldatud kuu-
bikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt haki-
tud
•4 sl võid
2 spl jahu katmiseks
6 sl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks ha-
kitud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks vii-
lutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
•2 nelki
Sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage röstimisnõus 4 spl võid ja pruunis-
tage selles köögiviljad. Võtke köögiviljad rös-
timisnõust välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, maitses-
tage ja katke jahusse. Raputage liigne jahu
maha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage liha-
viilud keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Ee-
maldage liha ja kallake liigne oliiviõli röstimis-
nõust välja.
Segage lihavedelik röstimispannil 250 ml vei-
niga, kallake kastmepannile ja kuumutage
natuke aega. Lisage 250 ml lihaleent, peter-
sell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud
tomatid. Maitsestage soola ja pipraga. Kuu-
mutage jälle keemiseni.
Pange köögiviljad röstimisnõusse, asetage li-
ha nende peale ja kallake kõik kastmega üle.
Katke röstimisnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Ahjutasand: 1
Täidetud vasikarind
Koostis:
1 saiaviil
1 muna
200 g hakkliha
Sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
Petersell, tükeldatud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud tas-
ku)
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller,
petersell)
50 g peekonit
250 ml vett
Valmistamine:
Leotage saia vees ja pigistage sellest seejärel
vesi välja. Segage omavahel kokku muna,
hakkliha, sool, pipar, tükeldatud sibul ja pe-
tersell.
Maitsestage vasikarind (sisselõigatud task-
uga) ja täitke tasku lihatäidisega. Seejärel
õmmelge avaus kokku.
Asetage vasikarind röstimisnõusse, lisage
supiköögiviljad, peekon ja vesi.
16 electrolux
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Ahjutasand: 1
Pikkpoiss
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
•1 sibul
3 spl tükeldatud peterselli
750 g segahakkliha (looma- ja sealiha)
•2 muna
Sool, pipar ja paprikapulber
Peekoniribad
Valmistamine.
Leotage kuiva saia vees ja pigistage seejärel
vesi välja. Koorige sibul, hakkige peeneks,
kuumutage ja lisage tükeldatud petersell.
Segage kokku hakkliha, munad, kuivaks pi-
gistatud sai ja sibul. Maitsestage soola, pipra
ja paprikapulbriga; asetage röstimisnõusse ja
katke peekoniribadega. Lisage vett ja pange
ahju.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Ahjutasand: 1
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
Veiseliha (210°C)
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter. Liha sisetem-
peratuur:
väheküps - 50°C;
poolküps - 65°C;
täisküps - 70°C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage lihatermomeeter
ja asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Veiseliha (150°C)
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter. Liha sisetem-
peratuur:
väheküps - 50°C;
poolküps - 65°C;
täisküps - 70°C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage lihatermomeeter
ja asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Rostbiif
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas-
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-20 mm vedeli-
kukihiga. Katke kaanega.
Marineeritud veiseliha
Marinaadi komponendid:
•1 l vett
500 ml veiniäädikat
•2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, por-
rulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtu-
ma.
1,5 kg veisekintsu
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha on
üleni kaetud ja jätke viieks päevaks mari-
neeruma.
Prae koostisained:
•Sool
•Pipar
Marinaadist pärit supiköögiviljad
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja kui-
vatage. Maitsestage soola ja pipraga, pruu-
nistage röstimisnõus kõik küljed, lisage mõ-
ned marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake natuke marinaadi röstimisnõusse;
põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedeli-
kukihiga. Katke röstimisnõu kaanega ja pan-
ge ahju.
Ahjusoleku aeg: 150 minutit
Ahjutasand: 1
Veeanuma kaudu lisatav vesi: 500 ml
Game
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter. Liha sisetem-
peratuur 70°C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage lihatermomeeter
ja asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Röstitud ulukiliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1000-3000 g.
Valmistamine:
electrolux 17
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas-
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-20 mm vedeli-
kukihiga. Katke kaanega.
Küülikuliha
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
Sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller,
petersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud ka-
dakamarjadega, soola ja pipraga ning pint-
seldage sulatatud võiga.
Asetage küüliku seljatükid röstimisnõusse,
kallake peale hapukoor ja lisage supiköögi-
viljad.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Ahjutasand: 1
Küülikuliha sinepikastmes
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
Sool ja pipar
2 sl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
•2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks,
maitsestage soola ja pipraga ning pruunista-
ge kõik küljed röstimisnõus.
Eemaldage küülikutükid ja pruunistage sibu-
lad ning peekon. Raputage peale jahu ja se-
gage. Segage hulka kanaleem, valge vein ja
tüümian ning kuumutage keemiseni.
Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange liha
tagasi, katke kaanega ja pange seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Ahjutasand: 1
Metssealiha
Marinaadi komponendid:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
•2 sibulat
5 loorberilehte
•5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, por-
rulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtu-
ma.
1,5 kg metssea kints (abatükk)
Kallake marinaad lihale, kuni liha on üleni
kaetud, ja jätke kolmeks päevaks marinee-
rima.
Prae koostisained:
•Sool
•Pipar
Marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist välja ja
kuivatage. Maitsestage soola ja pipraga ning
pruunistage röstimisnõus kõik küljed. Lisage
kukeseened ja mõned marinaadist võetud
supiköögiviljad.
Kallake marinaad röstimisnõusse; põhi peab
olema kaetud 10-15 mm vedelikukihiga. Kat-
ke röstimisnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 minutit
Ahjutasand: 1
Röstitud lambaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas-
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-30 mm vedeli-
kukihiga. Katke kaanega.
Lambakints, poolküps
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter. Liha sisetem-
peratuur 70°C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage lihatermomeeter
ja asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Veeanuma kaudu lisatav vesi: 500 ml
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
18 electrolux
•Sool
•Pipar
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kuivata-
tud rosmariini)
•Vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks, hõõ-
ruge sisse oliiviõli ja tehke lihasse sisselõiked.
Maitsestage soola ja pipraga. Koorige küüs-
lauguküüned ja viilutage, suruge need koos
rosmariinivartega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot röstimisnõusse ja lisage
vett. Põhi peab olema kaetud 10-15 mm ve-
delikukihiga.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Ahjutasand: 1
Linnuliha
Kana, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 900-2100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja mait-
sestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 mi-
nuti pärast. Kuvatakse meeldetuletus.
Kalkun, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1700-4700 g.
Valmistamine:
Pange kalkun kuumakindlasse nõusse ja
maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30
minuti pärast. Kuvatakse meeldetuletus.
Part, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 1500-3300 g.
Valmistamine:
Pange part kuumakindlasse nõusse ja mait-
sestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 mi-
nuti pärast. Kuvatakse meeldetuletus.
Hani, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahe-
mik 2300-4700 g.
Valmistamine:
Pange hani kuumakindlasse nõusse ja mait-
sestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 mi-
nuti pärast. Kuvatakse meeldetuletus.
Veeanuma kaudu lisatav vesi: 500 ml
Linnuliha, luudega
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter, liha sisetem-
peratuur 75°C.
Valmistamine:
Maitsestage kalkunirind (luudega), sisestage
lihatermomeeter ja asetage liha kuumakind-
lasse nõusse.
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
•1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g jahu
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange röstimisa-
numasse. Segage ülejäänud koostisosad
kokku ja kallake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 1
Coq au Vin
Koostis:
•1 kana
•Sool
•Pipar
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud,
neljaks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja pipra-
ga ning raputage üle jahuga.
electrolux 19
Kuumutage röstimisanumas selitatud või,
pruunistage selles kana kõik küljed. Kallake
juurde valge vein, kanaleem ja sojakaste ning
kuumutage keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks lõiga-
tud peekon, seened, šalottsibulad ja küüs-
lauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke kaanega
ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 1
Röstitud part apelsiniga
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
•Sool
•Pipar
3 apelsini, kooritud, seemned eraldatud ja
kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja pipra-
ga ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud apelsini-
kuubikutega ning nõeluge kinni.
Pange part röstimisanumasse, rind allapoo-
le.
Pressige apelsinidest mahl välja, segage šer-
riga ja kallake pardile.
Pange part ahju, pöörake külge 30 minuti pä-
rast (kostab signaal).
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Ahjutasand: 1
Täidetud kana
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
•1 spl õli
•1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3-4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
•20 g võid
•1 muna
Sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage kokku
õli, sool ja paprikapulber ning hõõruge kana
sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim. Pange
tükeldatud sibul, petersell ja või pannile ning
pruunistage. Tükeldage peeneks süda, maks
ja magu ning lisage muna. Segage kõik läbi,
maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole röstimisnõus-
se ning ahju. Pöörake 30 minuti pärast. (Kos-
tab signaal.)
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Ahjutasand: 1
Täidetud kana
Koostis:
4 kana rinnafileed, luudega
Sool, pipar, paprika- ja karripulber
Valmistamine:
Maitsestage kana rinnatükid ja pange klaas-
nõuga ahju.
Veeanuma kaudu lisatav vesi: 450 ml
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Ahjutasand: 3
Kala
Kala, terve
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter, liha sisetem-
peratuur 70°C.
Valmistamine:
Maitsestage kala, sisestage lihatermomeeter
ja asetage kala kuumakindlasse nõusse.
Kalafilee
Koostis:
600-700 g koha-, lõhe- või meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
Petersell, tükeldatud
Sool, pipar
•Sidrun
•Või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jätke
natukeseks ajaks marinaadi, seejärel kuiva-
tage liigne mahl köögipaberiga ära. Maitses-
tage kalafileed mõlemalt küljelt soola ja pi-
praga. Seejärel pange kalafileed võiga mää-
ritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai, es-
tragon ja hakitud petersell. Määrige segu ko-
heselt kalafileedele ning pange väikesed või-
tükid kõige peale.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB98000X Recipe book

Tüüp
Recipe book