1. AUTOMAATPROGRAMMID
1.1 Köögivili
Keedunõud
• Kasutada võib igat liiki
kuumuskindlaid nõusid, mis taluvad
vähemalt 100 °C.
Koostis:
• 400 g lillkapsast
• 200 g porgandeid
• 200 g nuikapsast
• 200 g kollast ja punast paprikat
Valmistamine:
Lillkapsas loputada ja õisikuteks jagada.
Koorige porgandid ja nuikapsas ja
lõigake suupärasteks tükkideks. Peske
paprikad ja lõigake ribadeks. Pange
tükeldatud köögivili lahtisesse nõusse ja
valmistage ilma vett lisamata. Selle
valmistusviisi puhul võib maitseainete ja
soola kasutamisest loobuda.
• Ahjusoleku aeg: 30 min
• Riiuli tasand: 3
1.2 Kartuligratään
Koostis:
• 1000 g kartuleid
• 1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl
muskaatpähklit
• 2 küüslauguküünt
• 200 g riivitud juustu
• 200 ml piima
• 200 ml koort
• 4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest
vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
• Ahjusoleku aeg: 70 min
• Riiuli tasand: 2
1.3 Sai
Koostis:
• 1000 g jahu
• 40 g värsket pärmi või 20 g kuivpärmi
• 650 ml piima
• 15 g soola
Muu:
• Võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi.
Lahustage pärm leiges piimas ja lisage
jahule. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks
tainaks. Sõltuvalt jahust tuleb ühtlase
taigna saavutamiseks võib-olla lisada
veidi piima.
Laske tainal kerkida kahekordseks.
Jaotage taigen kaheks, vormige kaks
pikka pätsi ja asetage need võiga
määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaadile.
Laske pätsidel veelkord poole võrra
kerkida.
Enne küpsetamist riputage peale natuke
jahu ja tehke terava noaga 3 kuni 4
vähemalt 1 cm sügavust diagonaalset
sisselõiget.
• Ahjusoleku aeg: 55 min
• Riiuli tasand: 2
1.4 Aurutatud forell
Koostis:
• 4 forelli (250–300 grammised)
• sidrunimahl, sool, pipar
Valmistamine:
Peske forelli hoolikalt seest ja väljast,
piserdage sidrunimahlaga, maitsestage
ja asetage roostevabadesse, aukudega
terasnõudesse (2 kala ühte nõusse).
Serveerige röstitud mandlilaastudega.
Aurutatud forell, teine võimalus: enne
seda, kui asetate kalad roostevabasse
aukudega nõusse, kallake need üle
kuuma vee ja äädikaga.
2