Aeg-Electrolux B99313-5-M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

Kasutusjuhend Tabelid, nõuanded ja
retseptid
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Kasutamine, tabelid ja nõuanded 2
Ukse sisekülg 2
Küpsetamine 2
Praed 7
HAUTAMINE 11
Grillimine 11
SULATAMINE 12
Lihaprogrammid 13
RETSEPTID 13
KÜPSETISED 13
PRAED 18
MUU 22
Jäetakse õigus teha muutusi
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Akrüülamiidide informatsioon
Vastavalt teaduse uusimatele andmetele on toidu praadimisel (eriti tärklist si‐
saldavate toiduainete puhul) tekivad akrüülamiidid tervisele ohtlikud. Seetõttu
soovitame valmistada toitu võimalikult madalatel temperatuuridel ning toitu
mitte liialt pruunistada.
Ukse sisekülg
Ukse siseküljelt leiate numbrid, mis viitavad riiulite tasanditele.
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja ko‐
gustest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli
tasandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetu‐
saja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
2
Sisukord
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise
ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sarnast
retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate kooke
rohkem kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrdselt.
Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad küpse‐
tamise ajal.
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või
briošš
PÖÖRDÕHK 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook / puu‐
viljakoogid
PÖÖRDÕHK 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biskviitkook PÖÖRDÕHK 1 140 0:25 - 0:40
Biskviitkook ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – mure‐
taignast
1)
PÖÖRDÕHK 3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi biskviit‐
taignast
PÖÖRDÕHK 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vormi,
Ø 20 cm, paigutatud
diagonaalselt)
PÖÖRDÕHK 1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vormi,
Ø 20 cm, paigutatud
diagonaalselt)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 180 1:10 - 1:30
Lahtine pirukas (nt
quiche)
PÖÖRDÕHK 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Juustukook ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
3
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitaignast krin‐
gel/pärg
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suhkru‐
koogid
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid (pär‐
mitaignast / keeksi‐
taignast)
2)
PÖÖRDÕHK 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid (pär‐
mitaignast / keeksi‐
taignast)
2)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 170 0:35 - 0:50
Liivataignast puuvil‐
jakoogid
PÖÖRDÕHK 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt ko‐
hupiim, koor, keedu‐
kreem) pärmitaigna‐
koogid
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1)2)
PÖÖRDÕHK 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pitsa (õhuke põhi)
1)
PÖÖRDÕHK 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Kergitamata leib PÖÖRDÕHK 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tordid (CH) PÖÖRDÕHK 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
4
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretaignast küpsi‐
sed
PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad PÖÖRDÕHK 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 160 0:20 - 0:30
Keeksisegust küpsi‐
sed
PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest pse‐
tised, besee
PÖÖRDÕHK 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid PÖÖRDÕHK 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitaignast küp‐
sised
PÖÖRDÕHK 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttaignaküpsised
1)
PÖÖRDÕHK 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Saiakesed
1)
PÖÖRDÕHK 3 160 0:20 - 0:35
Saiakesed
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
1)
PÖÖRDÕHK 3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
1)
ÜL./AL. KUU‐
MUTUS
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
PÖÖRDÕHK
2 tasandit
PÖÖRDÕHK
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil küpsised/väikesed koogid/küpsetised/
kuklid
Küpsetise tüüp
PÖÖRDÕHK
2 tasandit
PÖÖRDÕHK
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretaignast küp‐
sised
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
5
Küpsetise tüüp
PÖÖRDÕHK
2 tasandit
PÖÖRDÕHK
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Keeksisegust küp‐
sised
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küp‐
setised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitaignast küp‐
sised
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttaignaküpsi
sed
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempera‐
tuure küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Liiga palju vedelikku
taignas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol‐
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur
ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Taigen pole ühtlaselt
jaotatud
Laotage taigen ühtlaselt plaadile
6
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Küpsetustulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Kook ei valmi mää‐
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage pisut kõrgemat ahju tem‐
peratuuri seadet
PITSAREŽIIM tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni kasutada, vaadake ahju funktsioonide loendit
peatükis Igapäevane kasutamine.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pitsa (õhuke põhi)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttaignakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(pitsale sarnanev
Elsassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhi‐
seid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni
kohale asetatud ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii
jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks küpsetada kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
7
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv rasv panni külge ei kõrbeks,
soovitame röstimispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega mitu korda küpsetamise jook‐
sul. Nii saate mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10 minutit enne küpsetusaja lõp‐
pu välja lülitada.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Seapraad 1 - 1,5 kg ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiif või filee iga senti‐
meetri
kohta
- väheküps
1)
iga senti
meetri koh‐
ta
GRATINEE‐
RIMINE
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- poolküps iga senti
meetri koh‐
ta
GRATINEE‐
RIMINE
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- täisküps iga senti
meetri koh‐
ta
GRATINEE‐
RIMINE
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Karbonaad, ribipraad 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pikkpoiss 750 g - 1 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Seakoot (eelnevalt
küpsetatud)
750 g - 1 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 150 - 170 1:30 - 2:00
8
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikapraad 1 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikakoot 1,5 - 2 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lamba‐
praad
1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamba seljatükk 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jäne‐
sekoot
1)
kuni 1 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Uluki seljatükk 1,5 - 2 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Uluki kintsutükk 1,5 - 2 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitü‐
kid
200 - 250 g
tk
GRATINEE‐
RIMINE
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Pool kana 400 - 500 g
tk
GRATINEE‐
RIMINE
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kana, broiler 1 - 1,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Part 1,5 - 2 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
9
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Hani 3,5 - 5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkun 2,5 - 3,5 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkun 4 - 6 kg GRATINEE‐
RIMINE
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ah‐
juta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Terve kala 1 - 1,5 kg ÜL./AL.
KUUMU‐
TUS
1 210 - 220 0:45 - 1:15
LIHATERMOMEETRI tabel
Loomaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Ribi või filee, väheküps 45 - 50
Ribi või filee, poolküps 60 - 65
Ribi või filee, täisküps 75 - 80
Sealiha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80
Pikkpoiss 75 - 80
Vasikaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Vasikapraad 75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
Lambaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Lambakoot 80 - 85
Lamba seljatükk 80 - 85
Lambapraad, lambakoot 75 - 80
10
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Ulukiliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur (°C)
Jänese seljatükk 70 - 75
Jänese koot 70 - 75
Terve jänes 70 - 75
Uluki seljatükk 70 - 75
Uluki koot 70 - 75
HAUTAMINE
HAUTAMINE sobib õrnemale, taisele lihale ja kalale, tehes need mahlaka‐
maks.
HAUTAMINE ei sobi pajapraadidele ega rasvastele seapraadidele.
Ahi soojeneb määratud temperatuurini, andes sellest märku helisignaaliga.
Seejärel lülitub ahi automaatselt madalamale temperatuurile ja jätkab küpse‐
tamist.
Kasutage alati ilma kaaneta nõusid funktsiooni HAUTAMINE puhul.
1. Pruunistage liha pannil kõrge kuumuse juures.
2. Asetage liha röstimispanni või ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti
alla nõu.
3. Asetage rest ahju. Valige HAUTAMINE . Vajadusel valige HAUTAMINE
EKSTRA ja küpsetage, kuni roog saab valmis. Vaadake tabelit.
HAUTAMINE tabel
Toiduaine
1)
Kaal grammi‐
des
Seade Resti ta‐
sand
Aeg minuti‐
tes
Rostbiif 1000-1500 HAUTAMINE
EKSTRA
1 90-110
Veisefilee 1000-1500 HAUTAMINE
EKSTRA
3 90-110
Vasikapraad 1000-1500 HAUTAMINE
EKSTRA
1 100-120
Pihv 200 - 300 HAUTAMINE
NORM.
3 20-30
1) Enne ahjus küpsetamist pruunistage pannil
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsioone alati maksimaalsel temperatuuril
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
11
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage ahjurest grillimistabelis soovitatud kõrgusele.
Kõige alumisele riiulitasandile asetage pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
GRILL tabel
Grillitav toit Ahjutasand Aeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Seafilee 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Vorstid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Fileetükid, vasikafi‐
lee
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filee või loomaliha,
rostbiif (u 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Röstleib/-sai
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Kattega röstleib/-
sai
3 6 - 8 min -------
1) Ärge soojendage ette
SULATAMINE
Võtke toit pakendist välja ja asetage taldrikuga ahjurestile.
Ärge taldrikut või kaussi kaanega katke. See võib sulamisaega tunduvalt
pikendada.
Asetage ahjurest altpoolt esimesele riiulitasandile.
SULATAMINE tabel
Toit Sulatamisaeg (min) Täiendav sulata‐
misaeg (min)
Märkusi
Kana, 1000 g 100-140 20-30 Asetage kana üm‐
berpööratud taldri‐
kule, mis on aseta
tud suurele alusele.
Keerake poole küp‐
setamisaja möödu‐
des.
Liha, 1000 g 100-140 20-30 Pöörake poole val‐
mistusaja möödu‐
des
Liha, 500 g 90-120 20-30 Pöörake poole val‐
mistusaja möödu‐
des
Forell, 150 g 25-35 10-15 -------
Maasikad, 300 g 30-40 10-20 -------
12
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Toit Sulatamisaeg (min) Täiendav sulata‐
misaeg (min)
Märkusi
Või, 250 g 30-40 10-15 -------
Koor, 2 x 200 g 80-100 10-15 Rõõska koort saab
hästi vahustada ka
siis, kui selles on
külmunud tükke
Pirukas, 1400 g 60 60 -------
Lihaprogrammid
Kasutage röstimispanni või rösterit.
Lihaprogrammid kaalu sisestamisega
Toiduaine Keedunõud Lisanduv vedelik
LINNULIHA lahtine -
SEALIHA lahtine 2-4 cm
VEISELIHA kaanega 1-2 cm
VASIKALIHA kaanega 1-2 cm
ULUKILIHA kaanega 1-2 cm
Lihatermomeetriga lihaprogrammid
Toiduaine Nõud Lisanduv vedelik
VEIS 210° lahtine -
VEIS 150° lahtine -
SEAKARBONAAD lahtine -
VASIKALIHA lahtine -
LAMBALIHA lahtine -
ULUKILIHA lahtine -
LINNULIHA lahtine -
Ekraanil kuvatakse kõigi lihaprogrammide ahjutasandid ja kaalud.
RETSEPTID
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu retseptide ahjutasandid ja kindlaks‐
määratud küpsetusajad.
KÜPSETISED
SIDRUNIKEEKS
Nõud:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk. Margariin vormi määrimiseks. Riivsai
vormi puistamiseks.
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
13
Taigen:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 ääreni täis tl küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
1/8 l sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunimahl, vanillisuhkur ja sool kaussi ja segage ära.
Seejärel lisage ükshaaval munad ja kloppige veel. Lisage vahu hulka küpse‐
tuspulbriga segatud jahu ja tärklis ning segage läbi. Pange taigen võiga mää‐
ritud ja riivsaiaga ülepuistatud küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl ja tuhksuhkur. Kummutage valmis
kook välja alumiiniumfooliumile. Keerake alumiiniumfooliumi servad üles, et
glasuur ei saaks maha voolata. Torgake puutikuga koogi sisse mõned augud
ja pintseldage peale glasuur. Seejärel jätke kook mõneks ajaks seisma.
ROOTSI KOOK
Nõud:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga 28 cm, põhjast kaetud küpse‐
tuspaberiga.
Taigen:
•5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Valmistamine:
Pange suhkur, munad, vanillisuhkur ja sool kaussi ja vahustage umbes 5 mi‐
nutit. Seejärel lisage vahule sulatatud või. Lisage vahule küpsetuspulbriga se‐
gatud jahu ja segage läbi. Lõpuks lisage külm vesi ja segage ik hoolega läbi.
Pange taigen küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
MARMORKOOK
Nõud:
Rõngakujuline koogivorm. Margariin vormi määrimiseks. Riivsai vormi puista‐
miseks.
Taigen:
14
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
200 g võid
100 g suhkrut
100 g tuhksuhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
400 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1/8 l piima
50 g kakaod
Poole sidruni mahl
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunimahl, vanillisuhkur ja sool kaussi ja segage ära.
Seejärel lisage ükshaaval munad ja kloppige veel. Siis lisage vahu hulka küp‐
setuspulbriga segatud jahu ja segage läbi. Pange pool taignast rasvaga mää‐
ritud ja riivsaiaga ülepuistatud küpsetusvormi. Segage teine osa taignast ka‐
kaoga ja laotage heledale taignale. Segage kahvli abil tume taigen ringikuju‐
liste liigutustega heleda taignaga ja seejärel siluge. Tõstke kook ahju.
JUUSTUKOOK
Nõud:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm, võiga määritud.
Põhi:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakreem:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 spl rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
Ühe sidruni mahl
200 g crème fraîche'i
1 pakk vanillimaitselist pudingipulbrit (umbes 40 g)
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud koostisained ja segage käsimikseriga.
Seejärel pange taigen 2 tunniks külmkappi. Katke lahtikäiva koogivormi võiga
määritud põhi 2/3 seguga ja torgake sinna kahvliga mõned augud. Vormige
ülejäänud segust 3 cm kõrgune serv. Kloppige munavalged käsimikseriga tu‐
gevaks vahuks. Peske rosinad, nõrutage, piserdage üle rummiga ja jätke vei‐
dikeseks tõmbuma. Pange lahja kohupiim, munakollane, suhkur, sidrunimahl,
crème fraîche ja pudingipulber kaussi ja segage hästi omavahel. Segage ro‐
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
15
sinad ja munavalge ettevaatlikult pudingipulbriga. Pange taigen küpsetusvor‐
mi, siluge pealt ja asetage ahju.
PUUVILJAKEEKS
Nõud:
Lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbimõõduga. Margariin vormi määrimiseks.
Riivsai vormi puistamiseks.
Taigen:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g korinte
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g konservsidrunikoort või konservapelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool kaussi ja kloppige segamini. Seejärel
lisage ükshaaval munad ja kloppige veel. Siis lisage vahu hulkapsetuspul‐
briga segatud jahu ja segage läbi. Lisage segule puuviljad. Asetage segu et‐
tevalmistatud vormi, nii et taigna servad jääksid veidi kõrgemale kui keskosa.
Kaunistage koogi servad ja keskosa blanšeeritud mandlitega. Pange kook ah‐
ju.
STRITSEL
Nõud:
Lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbimõõduga. Margariin vormi määrimiseks.
Riivsai vormi puistamiseks.
Taigen:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Purusegu:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
16
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike süvend. Tükeldage rm, asetage
lohku, segage piim natukese suhkru ja osa jahuga äärest, puistake peale jahu,
laske kerkida niikaua soojas kohas, kuni eeltaignale raputatud jahu muutub
praguliseks. Segage ülejäänud jahu hulka suhkur, munakollased, või ja sool.
Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas kohas kahekord‐
seks kerkida. Seejärel rullige taigen lahti, asetage see määritud küpsetusplaa‐
dile ning laske uuesti kerkida. Pange kaussi suhkur, või ja kaneel ning segage
läbi. Lisage jahu ja pähklid ning segage, kuni saate sobiva purusegu. Kallake
sulatatud või kerkinud taignale ja riputage sellele ühtlaselt purusegu.
PÄRMIPALMIK
Taigen:
500 g jahu
20 g pärmi
200 ml toasooja piima
40 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täiteks:
180 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl purustatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
1 munakollane
•veidi piima
50 g mandlilaaste
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike süvend. Tükeldage pärm, pange
koos piima ja vähese suhkruga süvendisse, lisage sinna süvendi külgedelt
veidi jahu, puistake peale jahu ning laske soojas kohas niikaua kerkida, kuni
eeltaignale riputatud jahule tekivad praod Lisage ülejäänud suhkur jahule.
Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas kohas kahekord‐
seks kerkida. Segage kõik täiteained kokku. Jaotage taigen kolme ossa ja rul‐
lige need siis piklikeks ristkülikuteks. Pange igale ristkülikule kolmandik täidi‐
sest ja keerake taignaribad kinnisteks ribadeks. Vormige kolmest taignaribast
palmik. Pintseldage palmik munakollase ja piima seguga ja riputage üle mand‐
lilaastudega.
SAI
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk. Margariin vormi määrimiseks. Riivsai
vormi puistamiseks.
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
17
Taigen:
1000 g jahu
1 pakk värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi
650 ml piima
15 g soola
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage pärm leiges piimas ja lisage ja‐
hule. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Sõltuvalt jahust tuleb ühtlase
taigna saavutamiseks võib-olla lisada veidi piima. Laske taignal kerkida kahe‐
kordseks. Jaotage taigen kaheks, vormige kaks pikka pätsi ja asetage need
võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Laske pätsidel
veelkord poole võrra kerkida. Enne küpsetamist puistake peale natuke jahu ja
tehke terava noaga 3 kuni 4 vähemalt 1cm sügavust diagonaalset sisselõiget.
PRAED
PITSA
Nõud:
Üks küpsetusplaat või 2 ümmargust vormi.
Taigen:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
1 spl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud Emmentali juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
Pune
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage toasooja piimaga. Lisaga soolaga segatud
jahu ja õli. Sõtkuge niikaua, kuni taigen on ühtlane ning tuleb kausi ja käte
küljest lahti. Seejärel laske taignal soojas kohas kahekordseks kerkida. Rullige
taigen lahti ja asetage rasvainega määritud küpsetusplaadile. Seejärel torgake
kahvliga taignasse augud. Pange katteained taignale sellises rjekorras, nagu
retseptis kirjas.
KARTULIGRATÄÄN
Segu:
1 kg kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
•3 muna
18
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
100 ml piima
250 ml koort
4 sl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks, kuivatage ja maitsestage. Hõõ‐
ruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt küüslauguga, seejärel määrige võiga sis‐
se. Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest vormi ja riputage peale veidi rii‐
vitud juustu. Seejärel lisage ülejäänud kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga. Purustage teine küüslauguküüs ja kloppige see munade, pii‐
ma ja koore hulka. Valage segu kartulitele ja laotage ülejäänud või laastudena
vormiroale.
SIBULAPIRUKAS
Taigen:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml leiget piima
•1 muna
50 g võid
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g crème fraîche'i
125 ml piima
•1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike süvend. Tükeldage rm, asetage
lohku, segage piim natukese suhkru ja osa jahuga äärest, puistake peale jahu,
laske kerkida niikaua soojas kohas, kuni eeltaignale raputatud jahu muutub
praguliseks. Lisage muna jahu ääreossa. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taig‐
naks. Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerkida. Vahepeal koorige si‐
bulad, lõigake sektoriteks ning viilutage õhukesteks ribadeks. Tükeldage pee‐
kon ning praadige õrnalt koos sibulatega klaasjaks, seejärel laske jahtuda.
Rullige taigen laiali ning pange rasvaga määritud küpsetusplaadile, torgake
põhja kahvliga augud ning suruge servad üles. Laske veelkord kerkida. Se‐
gage munad, crème fraîche, piim, sool ja pipar. Lisage segule jahtunud sibulad
ja peekon. Segage kõik omavahel ning laotage plaadile. Siluge. Lükake piru‐
kas ahju.
QUICHE LORRAINE
Taigen:
300 g jahu
•2 muna
150 g võid
•½ tl soola
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
19
Natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
Soola, pipart ja muskaatpähklit
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi ning segage ühtlaseks taignaks.
Jätke taigen mõneks tunniks jahedasse kohta. Seejärel rullige taigen lahti ja
asetage rasvaga määritud (28 cm) plekkvormi. Torgake põhja kahvliga augud.
Pange peekon taignale. Katte jaoks segage omavahel munad, hapukoor ja
maitseained. Seejärel lisage juust. Valage sisu peekoni peale.
LASANJE
Lihakaste:
100 g läbikasvanud sealiha
1 sibul ja 1 porgand
100 g sellerit
2 sl oliiviõli
400 g hakkliha
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
Punet, tüümiani, soola ja pipart
3 sl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud Emmentali juustu
Valge (Béchamel) kaste:
75 g võid
50g jahu
500 ml piima
Soola, pipart ja muskaatpähklit
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära kamar ning kõhreosa, lõigake liha väikesteks kuu‐
bikuteks. Koorige sibul ja porgand, puhastage seller, lõigake köögivili väikes‐
teks kuubikuteks. Kuumutage õli haudepotis, lisage liha ja köögivili, segage ja
praadige läbi. Lisage järk-järgult hakkliha, segage, et liha muutuks väiksema‐
teks tükkideks ning lisage leem. Maitsestage lihakaste tomatipasta, maitsero‐
helise, soola ja pipraga ning hautage kaane all madalal kuumusel umbes 30
minutit. Vahepeal valmistage hele Béchamel-kaste. Selleks sulatage või pan‐
nil, lisage jahu ja segage, kuni jahu on kuldne. Lisage pidevalt segades vähe‐
haaval piim. Maitsestage kaste soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke
kaaneta madalal tulel 10 minutit. Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga.
Asetage vormi vaheldumisi kihid pastaplaate, lihakastet, bechamel-kastet ja
20
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux B99313-5-M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka