7. MIKROLAINEREŽIIM
7.1 Mikrolaineahi
Teave kasutamise kohta
Üldine
• Pärast seadme väljalülitamist laske toidul mõ‐
ni minut seista (vt "Mikrolaine tabelid: seismis‐
aeg").
• Eemaldage enne toidu valmistamist alumii‐
niumfooliumist pakend, metallanumad, jmt.
Toiduvalmistamine
• Ärge kasutage mikrolaineahjufunktsiooni pu‐
hul küpsetusplaati ega sügavat panni.
• Võimalusel valmistage toitu mikrolainetes ka‐
sutamiseks sobiva materjaliga kaetult. Küpse‐
tage ilma kaaneta ainult juhul, kui soovite krõ‐
bedat koorikut.
• Ärge toitu üle küpsetage, määrates liiga kõrge
võimsuse ja aja. Toit võib mõnest kohast kui‐
vada, kõrbeda või süttida.
• Ärge kasutage seadet koorega munade ja kar‐
pide valmistamiseks, sest need võivad lõhke‐
da. Praemuna valmistamisel torgake esmalt
munakollane läbi.
• Torgake toitu, millel on "nahk" või "koor", nagu
kartulid, tomatid, vorstikesed, enne valmista‐
mist mõned korrad kahvliga, et see ei lõhkeks.
• Jahutatud ja külmutatud toidud vajavad pike‐
mat küpsetusaega.
• Kastmega toite peab aeg-ajalt segama.
• Juurvilju, millel on tugev struktuur (nt porgand,
herned, lillkapsas) tuleks valmistada vees.
• Pöörake suuremaid tükke poole valmistamise
pealt.
• Võimalusel lõigake juurviljad sarnase suuruse‐
ga tükkideks.
• Kasutage lamedaid ja laiu nõusid.
• Ärge kasutage portselanist või keraamilisi toi‐
dunõusid või väikeste aukudega savinõusid
(nt käepidemel või glasuurimata põhjal). Auku‐
desse sattuv niiskus võib soojendamisel põh‐
justada nõu mõranemise.
• Klaasalus (kui see on olemas) on pind toidu
või vedelike kuumutamiseks. See on vajalik
alus mikrolaineahju töötamiseks.
• Ülekeemise ja pritsimise ärahoidmiseks aseta‐
ge vedelike kuumutamisel nõusse alati klaas‐
pulk.
Liha, linnuliha, kala sulatamine
• Asetage külmutatud pakkimata toit väiksele
kummuli pööratud taldrikule, mille all on anum
või sulatusalusele või plastiksõelale, et sula‐
tusvedelik saaks ära joosta.
• Pöörake toitu umbes poolel sulatusajast. Või‐
malusel eraldage ja eemaldage sulama haka‐
nud tükid.
Või, koogikeste, kohupiima üles sulatamine
• Ärge sulatage lõpuni mikrolaineahjus, vaid lõ‐
petage sulatamine toatemperatuuril. See an‐
nab ühtlasema tulemuse. Eemaldage enne
üles sulatamist metallist või alumiiniumist pa‐
kend või pakendiosad.
Puuvilja, juurvilja sulatamine
• Kui soovite puuvilju edasiseks valmistamiseks
toorena hoida, ärge sulatage neid seadmes
lõpuni. Laske neil sulada toatemperatuuril.
• Ilma eelnevalt sulatamata võite puuvilja ja
juurvilja küpsetades kasutada kõrgemat mi‐
krolainevõimsust.
Valmistoidud
• Valmistoidud metallpakendis või plastalusel
metallist kaanega sobivad üles sulatamiseks
või soojendamiseks mikrolainetega ainult siis,
kui neile on märgitud, et nad selleks sobivad.
• Järgige pakendile trükitud tootja juhiseid (nt
eemaldage metallkaas ja torgake läbi katteki‐
le).
Sobivad nõud ja materjalid
Keedunõu/materjal Mikrolaineahi Grill
Sulatamine Soojen‐
damine
Küpseta‐
mine
Ahjukindel klaas ja portselan (ilma metal‐
losadeta, nt Pyrexi kuumakindel klaas)
X X X X
Mitte-ahjukindel klaas ja portselan
1)
X -- -- --
12
www.electrolux.com