7. MIKROLAINEREŽIIM
7.1 Mikrolaine
Teave kasutamise kohta
Üldine:
• Pärast seadme väljalülitamist laske
toidul mõni minut seista (vt "Mikrolaine
tabelid: seismisaeg").
• Eemaldage enne toidu valmistamist
alumiiniumfooliumist pakend, metalla‐
numad, jmt.
Küpsetamine.
• Võimalusel küpsetage toitu mikrolaine‐
tes kasutamiseks sobiva materjaliga
kaetult. Küpsetage ilma kaaneta ainult
juhul, kui soovite krõbedat koorikut.
• Ärge toitu üle küpsetage, määrates lii‐
ga kõrge võimsuse ja aja. Toit võib
mõnest kohast kuivada, kõrbeda või
süttida.
• Ärge kasutage seadet koorega muna‐
de ja karpide valmistamiseks, sest
need võivad lõhkeda. Praemuna val‐
mistamisel torgake esmalt munakolla‐
ne läbi.
• Torgake toitu, millel on "nahk" või
"koor", nagu kartulid, tomatid, vorstike‐
sed, enne valmistamist mõned korrad
kahvliga, et see ei lõhkeks.
• Jahutatud ja külmutatud toidud vaja‐
vad pikemat küpsetusaega.
• Kastmega sööke peab aeg-ajalt sega‐
ma.
• Juurvilju, millel on tugev struktuur (nt
porgand, herned, lillkapsas) tuleks val‐
mistada vees.
• Pöörake suuremaid tükke poole val‐
mistamise pealt.
• Võimalusel lõigake juurviljad sarnase
suurusega tükkideks.
• Kasutage lamedaid ja laiu nõusid.
• Ärge kasutage portselanist või keraa‐
milisi toidunõusid või väikeste aukude‐
ga savinõusid (nt käepidemel või gla‐
suurimata põhjal). Aukudesse sattuv
niiskus võib soojendamisel põhjustada
nõu mõranemise.
• Klaasalus on pind toidu või vedelike
kuumutamiseks. See on vajalik alus
mikrolaineahju töötamiseks.
• Ülekeemise ja pritsimise ärahoidmi‐
seks asetage vedelike kuumutamisel
nõusse alati klaaspulk.
• Ülekeemise ja pritsimise ärahoidmi‐
seks asetage vedelike kuumutamisel
nõusse alati klaaspulk (kui see on
seadmega kaasas).
Liha, linnuliha, kala sulatamine:
• Asetage külmutatud pakkimata toit
väiksele kummuli pööratud taldrikule,
mille all on anum või sulatusalusele
või plastiksõelale, et sulatusvedelik
saaks ära joosta.
• Pöörake toitu umbes poolel sulatusa‐
jast. Võimalusel eraldage ja eemalda‐
ge sulama hakanud tükid.
Või, koogikeste, kohupiima üles
sulatamine.
• Ärge sulatage lõpuni mikrolaineahjus,
vaid lõpetage sulatamine toatempera‐
tuuril. See annab ühtlasema tulemuse.
Eemaldage enne üles sulatamist me‐
tallist või alumiiniumist pakend või pa‐
kendiosad.
Puuvilja, juurvilja üles sulatamine:
• Kui soovite puuvilju edasiseks valmis‐
tamiseks toorena hoida, ärge sulatage
neid seadmes lõpuni. Laske neil sula‐
da toatemperatuuril.
• Ilma eelnevalt sulatamata võite puuvil‐
ja ja juurvilja küpsetades kasutada
kõrgemat mikrolainevõimsust.
Valmistoidud:
• Valmistoidud metallpakendis või plas‐
talusel metallist kaanega sobivad üles
sulatamiseks või soojendamiseks mi‐
krolainetega ainult siis, kui neile on
märgitud, et nad selleks sobivad.
• Järgige pakendile trükitud tootja juhi‐
seid (nt eemaldage metallkaas ja tor‐
gake läbi kattekile).
EESTI 13