AEG KM8100001M Recipe book

Tüüp
Recipe book
KM8100001
ET KOMBINEERITUD
MIKROLAINEAHI
RETSEPTIRAAMAT
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
NÕUANDEID AHJU
KÜPSETUSFUNKTSIOONIDE
KASUTAMISEKS
Soojashoidmine
Kasutage seda funktsiooni toidu soojashoidmi‐
seks.
Temperatuur reguleeritakse automaatselt väärtu‐
sele 80 °C.
Nõude soojendamine
Taldrikute ja nõude soojendamiseks.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaselt ahjuriiulile.
Tõstke virnasolevad taldrikud poole soojendusa‐
ja möödumisel ringi (vahetage ülemised ja alumi‐
sed).
Automaatne temperatuur on 70 °C.
Soovitatav riiulitasand: 3.
Taigna kergitamine
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõi‐
gi pärmitaignaretseptide puhul. See tagab taina
kerkimiseks hea keskkonna. Pange tainas kerki‐
miseks piisavalt suurde kaussi ja katke see niis‐
ke rätiku või toidukilega. Asetage ahjurest esime‐
sele tasandile ja pange nõu ahju. Sulgege uks ja
valige funktsioon Taigna kergitamine. Määrake
sobiv aeg.
KÜPSETAMINE
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie
varasem seade. Kohandage oma tavapärased
seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja ahjuta‐
sandid vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju umbes
10 minutit enne küpsetusprogrammi lõppu väl‐
ja lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus ole‐
vad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne ku‐
ju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel kasutamisel soovitatakse kasutada
madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei
leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjuta‐
sandil, võib küpsetusaega 10 – 15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpseti‐
sed ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevu‐
sed kaovad küpsetamise ajal.
NÕUANDEID KÜPSETAMISEKS
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand.
Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Kõrgema temperatuuri valimi‐
sel ei saa küpsetusaega lü‐
hendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Taignas on liiga palju vedelik‐
ku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasu
tate taignasegajat.
2
www.aeg.com
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk.
Järgmisel küpsetamisel valige
lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge ja küpsetusaeg liiga lühike.
Valige madalam ahju tempe‐
ratuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaotatud.
Laotage taigen ühtlaselt küp‐
setusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetusa‐
jaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju tempera‐
tuur.
KÜPSETAMINE ÜHEL
AHJUTASANDIL
Küpsetusrežiim: Pöördõhk
Küpsetamine vormides
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Gugelhupf või nupsusai 1 160 - 170 50 - 60
Madeira kook / puuviljakoogid 1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake / rasvava‐
ba keeks
1 160 - 180 25 - 40
Pirukapõhi – muretaignast 2
170 - 190
1)
10 - 25
Koogipõhi – keeksitaignast 2 150 - 170 20 - 25
Õunakook (kattega) 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / õunakook (2 vormi,
Ø 20cm, paigutatud diagonaal‐
selt)
1 180 - 190 65 - 80
Lahtine pirukas (nt quiche lorrai‐
ne)
2 170 - 190 30 - 70
Juustukook 1 160 - 180 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pärmitainast kringel/pärg 1 160 - 180 30 - 40
Jõulukook 1 160 - 180 40 - 60
Leib (rukkileib) 1 180 - 200 45 - 60
Tuuletaskud/ekleerid 2 170 - 190 30 - 40
Rullbiskviit 2
200 - 220
1)
8 - 15
EESTI 3
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Purukook (kuiv) 2 160 - 180 20 - 40
Või/suhkru kook 2
180 - 200
1)
15 - 30
Puuviljakoogid (pärmitaignast/
keeksitaignast)
2 160 - 180 25 - 50
Liivataignast puuviljakook 2 170 - 190 40 - 80
Õrna kattega (nt kohupiim, koor,
mandliviilud) pärmitaignaküpse‐
tised
2 150 - 170 40 - 80
Pitsa (rohke kattega) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pitsa (õhuke põhi) 2
230
1)
12 - 20
Leib, õhuke 2
230
1)
10 - 20
Šveitsi kihiline lehttaignast kook 2 190 - 210 35 - 50
Küpsised
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Muretainast küpsised 2 160 - 180 6 - 20
Viini saiad 2 160 10 - 40
Keeksitaignast küpsised 2 160 - 180 15 - 20
Munavalgest küpsetised, besee 2 80 - 100 120 - 150
Makroonid 2 100 - 120 30 - 60
Pärmiküpsised 2 160 - 180 20 - 40
Lehttaignaküpsetised 2
180 - 200
1)
20 - 30
Saiakesed 2 210 - 230 20 - 35
Small cakes / väikesed koogid
(20 tk küpsetusplaadil)
2
170
1)
20 - 30
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid / küpsetised / kuklid
Toit Pöördõhk
2 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Muretainast küpsised 2 / 3 160 - 180 15 - 35
Viini saiad 2 / 3 160 20 - 60
Keeksitaignast küpsised 2 / 3 160 - 180 25 - 40
Munavalgest küpsetised,
besee
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Makroonid 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Taani saiakesed 2 / 3 160 - 180 30 - 60
Lehttaignaküpsetised 2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Soojendage ahi ette.
4
www.aeg.com
SUFLEED JA GRATÄÄNID
Küpsetusrežiim: Pöördõhk
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pastavorm 1 180 - 200 30 - 50
Lasanje 1 180 - 200 25 - 40
Aedviljagratään
1)
1 160 - 170 15 - 30
Saiavorm
1)
1 160 - 170 15 - 30
Magusad vormiroad 1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid 1 180 - 200 30 - 60
Täidetud köögiviljad 1 160 - 170 30 - 60
Kartuligratään 2 180 - 200 40 - 50
1)
Soojendage ahi ette
Külmutatud valmistoitude tabel
Toit Küpsetusrežiim Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Külmutatud
pitsa
Pöördõhk 3 vastavalt tootja juhis‐
tele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300 - 600 g)
Turbogrill 3 200-220 vastavalt tootja
juhistele
Baguette'id Pöördõhk 3 vastavalt tootja juhis‐
tele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakook Pöördõhk 3 vastavalt tootja juhis‐
tele
vastavalt tootja
juhistele
1)
Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
RÖSTIMINE
Kasutage röstimisel kuumakindlaid ahjunõusid
(vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib röstida sügaval pannil
(kui see on olemas) või sügava panni kohale
asetatud traatrestil.
Taisest lihast praadide röstimisel kasutage
kaanega röstimisvorme. Nii jääb liha mahla‐
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunis‐
tamist või krõbedat koorikut, võiks valmistada
kaaneta röstimisvormis.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis
kaalub vähemalt 1 kg.
Kui soovite vältida lihamahlade ja rasva panni
külge kõrbemist, siis pange panni veidi vede‐
likku.
Vajadusel pöörake liha ümber (pärast 1/2–2/3
küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega
mitu korda röstimise jooksul. Nii saate pare‐
mad röstimistulemused.
Võite seadme umbes 10 minutit enne röstimi‐
saja lõppemist välja lülitada ja jääkkuumust
kasutada.
LIHAKÜPSETUSTABELID
Küpsetusrežiim: Pöördõhk
EESTI 5
Sealiha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Abatükk, kael, kints 1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Suitsusealiha lõigud 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Pikkpoiss 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Seakoot (eelküpsetatud) 750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Veiseliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Pajapraad 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
Rostbiif või veisefilee paksuse cm
kohta
1
210 - 230
1)
6 - 9
paksuse cm
kohta
1)
Soojendage ahi ette
Vasikaliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Pajapraad 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
Vasikakoot 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Lambaliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Lambakoot 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
Lamba seljatükk 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Kiirküpsetatav toit küpsetusplaadil
Toit Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Vorstid "Cordon bleu" 1
220 - 230
1)
5 - 8
Väikesed vorstikesed 1
220 - 230
1)
12 - 15
Šnitsel või karbonaad, paneeritud 1
220 - 230
1)
15 - 20
Kotletid 1
210 - 220
1)
15 - 20
Kala (aurutatud)
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Kala, terve 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
6
www.aeg.com
Linnuliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Kana, tibu 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Pool kana 400- 500 tk 1 200 - 220 35 - 50
Linnulihatükid 200- 250 tk 1 200 - 220 35 - 50
Part 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
Ulukiliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Jänese seljatükk, jänese‐
koot
kuni 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Uluki seljatükk 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Uluki koot 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
KÜPSETAMINE MADALAL T°
Küpsetamine madalal t° sobib õrnemale, tai‐
sele lihale ja kalale, tehes selle mahlakamaks.
Funktsioon Küpsetamine madalal t° ei sobi
pajapraadidele ega rasvastele seapraadidele.
Funktsiooni Küpsetamine madalal t° kasutami‐
sel ärge katke toitu kaanega.
Funktsiooniga Küpsetamine madalal t° tõuseb
ahju temperatuur eelnevalt määratud taseme‐
le, mil kostab helisignaal. Seejärel lülitub ahi
automaatselt madalamale temperatuurile ja
jätkab küpsetamist.
Küpsetamine funktsiooniga Küpsetamine
madalal t° :
1.
Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2.
Asetage liha röstimisnõule või otse ahjures‐
tile.
3.
Rasva kogumiseks asetage resti alla nõu.
4.
Asetage rest ahju.
5.
Valige Küpsetamine madalal t° .
Vajadusel muutke temperatuuri ja küpseta‐
ge, kuni toit on valmis (vt tabelit Küpsetami‐
ne madalal t° ).
Veiseliha
Valmistatav toit
Kaal
(g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta
sand
Aeg
(min)
Filee, mõõdukalt
küpsetatud
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Rostbiif, mõõdu‐
kalt küpsetatud
1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Vasikaliha
Valmistatav toit Kaal (g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta‐
sand
Aeg (min.)
Filee, seest roo‐
sakas
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
EESTI 7
Valmistatav toit Kaal (g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta‐
sand
Aeg (min.)
Seljatükk, ühe tü‐
kina
1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Sealiha
Valmistatav toit Kaal (g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta‐
sand
Aeg (min.)
Filee, seest roo‐
sakas
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Seljatükk, ühe tü‐
kina
1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
GRILL
Grill maksimaalse temperatuuriseadega
Kasutage grilli suletud ahjuuksega.
Kasutage grillimisel nii ahjuresti kui küpsetus‐
plaati.
Grillimisaeg on ainult juhiseks.
Grillimistabel
Toit Ahju tasand Küpsetusaeg (min)
1. külg 2. külg
Kotletid 3 8 - 10 6 - 8
Seafilee 2 10 - 12 6 - 10
Vorstid 3 8 - 10 6 - 8
Fileetükid, vasikapraelõigud 3 6 - 7 5 - 6
Loomalihafilee, rostbiif (u 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
Toast / röstitud sai/leib
1)
3 4 - 6 3 - 5
Kattega röstleib/-sai 2 8 - 10 ---
1)
Kasutage ahjuresti ilma küpsetusplaadita
TURBOGRILL
Küpsetusrežiim: Turbogrill
8
www.aeg.com
Toit Temperatuur
(°C)
Ahju tasand Aeg
(min.)
keerake
(min) pä
rast
Plaat Ahjurest
Kana (900-1000 g) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Täidetud sealiharull (2000
g)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Pastavorm 180 --- 2 30 ---
Kartuligratään 200 --- 2 20 - 23 ---
Gnocchi, gratään 180 --- 2 20 - 23 ---
Lillkapsas hollandi kast‐
mes
200 --- 2 15 ---
SULATAMINE
Küpsetusrežiim: Sulatamine (temperatuu‐
riseade 30°C)
Võtke toit pakendist välja ja asetage see tal‐
drikuga altpoolt 1. ahjuriiulile.
Sulamisaja lühendamiseks ärge seda pealt
kinni katke.
Sulatamise tabel
Toit Aeg (min.) Täiendav su‐
latamisaeg
(min)
Märkus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele taldrikule kummu‐
likeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Maasikad, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Või, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Koor, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Koort võib vahustama hakata, kui selles
on veel külmunud tükikesi
Kreemikook, 1400 g 60 60 ---
KUIVATAMINE
Küpsetusrežiim: Kuivatamine
Katke ahjuplaadid pärgamendi või küpsetus‐
paberiga.
Paremate tulemuste saamiseks lülitage ahi
poole kuivatamise peal välja, tehke uks lahti ja
jätke üheks ööks jahtuma.
Kuivatamise tabel
Toit Temperatuur
(°C)
Ahju tasand Aeg (h)
1. tasand 2. tasand
Oad 75 2 2 / 3 6 - 9
Paprikaribad 75 2 2 / 3 5 - 8
EESTI 9
Toit Temperatuur
(°C)
Ahju tasand Aeg (h)
1. tasand 2. tasand
Supiköögivili 75 2 2 / 3 5 - 6
Seened 50 2 2 / 3 6 - 9
Ürdid 40 - 50 2 2 / 3 2 - 4
Ploomid 75 2 2 / 3 8 -12
Aprikoosid 75 2 2 / 3 8 - 12
Õunaviilud 75 2 2 / 3 6 - 9
Pirnid 75 2 2 / 3 9 - 13
HOIDISTE VALMISTAMINE
Küpsetusrežiim: Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidi‐
sepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett)
kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esi‐
mest riiulitasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus
üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett,
et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste
purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast), lüli‐
tage ahi välja või alandage temperatuuri kuni
100 °C-ni ( vt tabelit).
Hoidiste tabel - marjad
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Maasikad, mustikad, vaarikad,
küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 ---
Toored tikrid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Hoidiste tabel — luuviljad
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Pirnid, küdooniad, ploomid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Hoidiste tabel — köögiviljad
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 ---
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 15
10
www.aeg.com
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Nuikapsas, herned, spargel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätke ahju väljalülitamisel ahju
Mikrolaine küpsetustabel
Liha üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg (min.)
Seismisaeg
(min.)
Märkusi
Liha terved lõi‐
gud
500 200 10 - 12 10 - 15
Pöörake poole aja
möödudes
Lihalõik 200 200 3 - 5 5 - 10
Pöörake poole aja
pealt; eemaldage
sulanud osad
Hakklihasegu 500 200 10 - 15 10 - 15
Pöörake poole aja
pealt; eemaldage
sulanud osad
Guljašš 500 200 10 - 15 10 - 15
Pöörake poole aja
pealt; eemaldage
sulanud osad
Linnuliha üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg (min.)
Seismisaeg
(min.)
Märkusi
Kana 1000 200 25 - 30 10 - 20
Pöörake poole aja
pealt; katke sula‐
nud osad alumii‐
niumfooliumiga
Kanarind 100-200 200 3 - 5 10 - 15
Pöörake poole aja
pealt; katke sula‐
nud osad alumii‐
niumfooliumiga
Kanakoivad 100-200 200 3 - 5 10 - 15
Pöörake poole aja
pealt; katke sula‐
nud osad alumii‐
niumfooliumiga
Part 2000 200 45 - 60 20 - 30
Pöörake poole aja
pealt; katke sula‐
nud osad alumii‐
niumfooliumiga
EESTI 11
Kala üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Kala, terve (kuni 1
kg)
500 100 10 - 15 15 - 20
Pöörake poole aja
möödudes
Kalafileed 500 100 10 - 12 15 - 20
Pöörake poole aja
möödudes
Vorsti üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Viilutatud vorst 100 100 2 - 4 20 - 40
Pöörake poole aja
möödudes
Piimatoodete üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Kohupiim 250 100 10 - 15 25 - 30
Eemaldage alumiiniu‐
mosad, pöörake poo‐
le aja pealt
Või 250 100 3 - 5 15 - 20
Eemaldage alumiiniu‐
mosad, pöörake poo‐
le aja pealt
Juust 250 100 3 - 5 30 - 60
Eemaldage alumiiniu‐
mosad, pöörake poo‐
le aja pealt
Koor 200 100 7 - 12 20 - 30
Eemaldage alumii‐
niumkate, segage
poole aja pealt
Kookide/taigna üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Pärmitaigen 1 tk 100 2 - 3 15 - 20
Pöörake taldrikut poo‐
le valmistusaja möö‐
dudes
Juustukook 1 tk 100 2 - 4 15 - 20
Pöörake taldrikut poo‐
le valmistusaja möö‐
dudes
12
www.aeg.com
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Kook (gateau) 1 tk 100 1 - 2 15 - 20
Pöörake taldrikut poo‐
le valmistusaja möö‐
dudes
Keeks 1 tk 100 2 - 4 15 - 20
Pöörake taldrikut poo‐
le valmistusaja möö‐
dudes
Puuviljakook 1 tk 100 1 - 2 15 - 20
Pöörake taldrikut poo‐
le valmistusaja möö‐
dudes
Leib 1000 100 15 - 20 10 - 15
Pöörake poole aja
möödudes
Viilutatud leib 500 100 8 - 12 10 - 15
Pöörake poole aja
möödudes
Kuklid 4 kuklit 100 5 - 8 5 - 10
Pöörake poole aja
möödudes
Puuvilja üles sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Maasikad 300 100 8 - 12 10 - 15
Sulatage kaetult, se‐
gage poole aja pealt
Ploomid, kirsid, vaari‐
kad, mustsõstrad, ap‐
rikoosid
250 100 8 - 10 10 - 15
Sulatage kaetult, se‐
gage poole aja pealt
Küpsetamine/sulatamine
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Šokolaad / šokolaadi‐
kate
150 600 2 - 3 ---
Segage poole aja
möödudes
Või 100 200 2 - 4 ---
Segage poole aja
möödudes
EESTI 13
Üles sulatamisega soojendus
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vattides)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Lapsetoit purgis 200 300 2 - 3 ---
Segage poole aja
möödudes; jälgige
temperatuuri
Lapse piim (pudelis,
180 ml)
200 1000
0:20 -
0:40
---
Pange pudelisse lusi‐
kas, segage ja jälgige
temperatuuri
Poolfabrikaadid 400 - 500 600 4 - 6 5
Eemaldage alumii‐
niumkaaned, pöörake
poole aja pealt
Külmutatud valmistoi‐
dud
400 - 500 400 14 - 20 5
Eemaldage alumii‐
niumkaaned, pöörake
poole aja pealt
Piim
1 tass um‐
bes 200 ml
1000
1:15 -
1:45
---
Pange anumasse lu
sikas
Vesi
1 tass um‐
bes 200 ml
1000 1:30 - 2 ---
Pange anumasse lu
sikas
Kaste 200 ml 600 1 - 2 ---
Segage poole aja
möödudes
Supp 300 ml 600 2 - 4 ---
Segage poole aja
möödudes
Küpsetustabel
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vatti‐
des)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Kala, terve (kuni 1 kg) 500 500 8 - 10 ---
Küpsetage kaetult,
pöörake anumat val‐
mistamise ajal mitu
korda
Kalafileed 500 500 6 - 8 ---
Küpsetage kaetult,
pöörake anumat val‐
mistamise ajal mitu
korda
Juurviljad, lühike val‐
mistusaeg, värske
1)
500 600 12 - 16 ---
Lisage umbes 50 ml
vett, küpsetage kae
tult, segage poole aja
pealt
14
www.aeg.com
Toit
Mikrolaine
Kaal (g)
Võimsus
(vatti‐
des)
Aeg
(min.)
Seismis‐
aeg (min.)
Märkusi
Juurviljad, lühike val‐
mistusaeg, külmutatud
1)
500 600 14 - 18 ---
Lisage umbes 50 ml
vett, küpsetage kae
tult, segage poole aja
pealt
Juurviljad, pikk valmis‐
tusaeg, värske
1)
500 600 14 - 20
Lisage umbes 50 ml
vett, küpsetage kae
tult, segage poole aja
pealt
Juurviljad, pikk valmis‐
tusaeg, külmutatud
1)
500 600 18 - 24 ---
Lisage umbes 50 ml
vett, küpsetage kae
tult, segage poole aja
pealt
Koorega küpsetatud
kartulid
800 g +
600 ml
1000 5 - 7
300 W /
15- 20
Küpsetage kaetult,
segage poole aja
pealt
Riis
300 g +
600 ml
1000 4 - 6 ---
Küpsetage kaetult,
segage poole aja
pealt
1)
Küpsetage kõiki juurvilju kaanega anumas. Viidatud ajad on juhiseks ning sõltuvad toiduainete tüübist ja
kvaliteedist.
Kombifunktsiooni tabel
(ainult osadel mudelitel)
Küpsetusfunktsioonid: Grill
+ mikrolaine
Eelkuumutage Crostino-taldrik: 4 minutit võimsu‐
sel 700 vatti
Toit
Toitude küpsetamine/
röstimine
Temp
. (°C)
Mikrolai‐
ne (vat
tides)
Ahju
ta‐
sand
Aeg
(min.)
Märkusi
2 poolikut ka‐
na (
2 x 600 g)
Sõelaga klaasnõu 220 300 2 40
Pöörake 20
min. järel, 5
min. seismis‐
aeg
kartuligratään
(1 kg)
Gratäänivorm 200 300 2 40
10 min. seis‐
misaeg
Küpsetatud
seakael
(1100 g)
Sõelaga klaasnõu 200 300 1 70
Vahepeal pöö‐
rake ümber,
10 min. seis‐
misaeg
EESTI 15
Toit
Toitude küpsetamine/
röstimine
Temp
. (°C)
Mikrolai‐
ne (vat
tides)
Ahju
ta‐
sand
Aeg
(min.)
Märkusi
Õunakook
Crostino-taldrik klaasa‐
lusel. Küpsetis maks. 5
min. / eelkuumutus 1000
vatti, keerake 1 x
220 400 - 25
Vahepeal pöö‐
rake
Juustsukook,
külmutatud
(2 x 70 g)
Crostino-taldrik klaasa‐
lusel. Maks. 4 min. / eel‐
kuumutus 700 vatti, pöö‐
rake 1 x
230 200 - 25
Vahepeal pöö‐
rake
Röstsai singi
ja juustuga,
külmutatud (2
x 100 g)
Crostino-taldrik klaasa‐
lusel. Maks. 4 min. / eel‐
kuumutus 700 vatti, pöö‐
rake 1 x
230 200 - 20
Pöörake 15
minuti järel
Hamburger,
külmutatud (2
x 90 g)
Crostino-taldrik klaasa‐
lusel. Maks. 4 min. / eel‐
kuumutus 700 vatti, pöö‐
rake 1 x
230 300 - 20
Pöörake 12
minuti järel
Pitsa, külmu‐
tatud Ø 28 cm
(320 g)
Crostino-taldrik klaasa‐
lusel. Maks. 4 min. / eel‐
kuumutus 700 vatti, pöö‐
rake 1 x
230 200 - 15
Vahepeal pöö‐
rake
Viidatud küpsetusajad ja temperatuurid on juhi‐
seks ning sõltuvad toiduainete tüübist ja kvalitee‐
dist.
Mikrolaine soovitused
Tulemus Lahendus
Te ei leia andmeid valmistatava toidu
koguse kohta.
Otsige sarnast toitu. Pikendage või lühendage val‐
mistusaega järgmise reegli abil. Topeltkogus = pea‐
aegu topeltaegpool kogust = pool aega
Toit on muutunud liiga kuivaks. Määrake lühem valmistusaeg või valige madalam
mikrolaine võimsus.
Toit pole pärast aja möödumist endiselt
üles sulanud, soe või valmis.
Määrake pikem valmistusaeg või valige suurem mi‐
krolaine võimsus. Arvestage, et pikemate toitudega
läheb kauem.
Pärast valmistusaja möödumist on toit
äärelt liiga kuum, kuid pole valmis kes‐
kelt.
Valige järgmine kord madalam võimsus ja pikem
aeg. Segage vedelikke nagu supp poole aja möödu‐
des.
Teave akrüülamiidide koht
Tähtis Uusimate teaduslike andmete kohaselt on
toidu pruunistamisel (eriti tärklist sisaldavate
toiduainete puhul) tekkivad akrüülamiidid
tervisele ohtlikud. Seetõttu soovitame valmistada
toitu võimalikult madalal temperatuuril ning toitu
mitte liialt pruunistada.
16
www.aeg.com
MENÜÜ JUHENDATUD KÜPSETAMINE RETSEPTID
Menüüs Juhendatud küpsetamine jagatakse toi‐
dud mitmesse kategooriasse:
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
•Linnuliha
•Kala
•Kook
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
Sulatamine
Küpsetamine/sulatamine
AUTOMAATPROGRAMMID
Need automaatprogrammid pakuvad sobivaimaid
seadeid erinevate liha- või muude toitude valmis‐
tamiseks:
Lihaprogrammid koos valikuga Kaaluauto‐
maatika (menüü Juhendatud küpsetamine ) –
see funktsioon arvutab automaatselt küpsetu‐
saja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada toidu
kaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud küpse‐
tamine ) – see funktsioon kasutab toidu jaoks
varem määratud väärtusi. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Pajapraad
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kana, terve
SEALIHA/VASIKALIHA
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põhi
peab olema kaetud 20–40 mm vedelikukihiga.
Ahjutasand: 1
Röstitud vasikaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm paksused
(lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, väikesteks kuubikuteks
lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud,
südamik eemaldatud, tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
EESTI 17
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks haki‐
tud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viiluta‐
tud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja kuumutage
selles köögiviljad. Võtke köögiviljad praevormist
välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu maha.
Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihaviilud kesk‐
misel kuumusel kuldpruuniks. Eemaldage liha ja
kallake liigne oliiviõli praevormist välja.
Kuumutage praevormis olevat lihavedelikku 250
ml veinis, kallake segu kastmepannile ja kuumu‐
tage natuke aega. Lisage 250 ml lihaleent, peter‐
sell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud toma‐
tid. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage jäl‐
le keemiseni.
Pange köögiviljad praevormi, asetage liha nende
peale ja kallake kõik kastmega üle. Katke prae
vorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Ahjutasand: 1
Pikkpoiss ürtidega
Koostisained (4 portsjonit):
väheses koguses soojas vees leotatud saiatü‐
kid
1 sibul, peeneks hakitud ja väheses võis hau
tatud
1 purustatud küüslauguküüs
250 g loomahakkliha
250 g seahakkliha
100 g vasikapraadi
•1 muna
•1 tl soola
•pipart
•paprika
1 spl purustatud peterselli
1 tl peeneks hakitud rosmariini
1 tl tüümiani
4 peekoniviilu, katteks
Valmistamine:
Segage hoolikalt kõik ained omavahel, vormige
pikkpoiss ja asetage see mikrolaine- ja kuuma‐
kindlasse nõusse. Katke peekoniviiludega.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Ahjutasand: 1
VEISELIHA/ULUKILIHA/LAMBALIHA
Pajapraad
Ärge kasutage seda programmi veise
seljatükkide puhul.
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Röstitud ulukiliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Röstitud lambaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põhi
peab olema kaetud 10–30 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
•soola
•pipart
3 küüslauguküünt
18
www.aeg.com
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kuivatatud
rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks, hõõruge
sisse oliiviõli ja tehke lihasse sisselõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga. Koorige küüslauguküü‐
ned ja viilutage, suruge need koos rosmariinivar‐
tega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja lisage vett.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedelikukihi‐
ga. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Ahjutasand: 1
Auruahjude puhul: lisage veesahtlisse 500 ml
vett.
LINNULIHA
Kana, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
900 - 2100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja maitses‐
tage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä
rast. Kuvatakse meeldetuletus.
Ahjutasand: 1
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
•1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g jahu
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpsetusnõus‐
se. Segage ülejäänud koostisosad kokku ja kal‐
lake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
Coq au Vin
Koostis:
1 kana
•soola
•pipart
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud, sekto‐
riteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja pipraga
ning raputage üle jahuga.
Kuumutage praenõus selitatud või, pruunistage
selles kana igalt küljelt. Kallake juurde valge
vein, kanaleem ja sojakaste ning kuumutage
keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks lõigatud
peekon, seened, šalottsibulad ja küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke kaanega ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
KALA
Koorene kalafilee
Koostisained (4 portsjonit):
400 g kalafileed (forell või vikerforell)
20 g õli
250 g sibulaid, viilutatud
6 spl crème fraîche'i (hapukoort)
paprikapulber, magus
•sidrun
•soola
Valmistamine:
Kuumutage sibularõngad õlis klaasjaks. Asetage
need seejärel võiga määritud vormi.
Puhastage kalafilee, piserdage sidrunimahlaga,
maitsestage soolaga ja pange kalafilee sibula‐
rõngastele. Segage crème fraîche'i hulka papri‐
EESTI 19
kapulber ja kallake segu kalale. Lisage väheke
soola.
Ahjusoleku aeg: 11 minutit
Ahjutasand: klaasalus
Pöörake rooga üks kord poole aja möödumisel.
Lõhe köögiviljadega
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks, keetke
soolvees 25 minutit, kurnake ja viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks. Koorige
küüslauguküüned ja lõigake tükkideks. Segage
sibulad ja küüslauk kokku lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke filee
marineerima. Seejärel kuivatage ning maitsesta‐
ge soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja kartulid
ning pange segu õliga määritud kuumakindlasse
anumasse, maitsestage ja asetage kõige peale
lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge vein, rapu‐
tage kõige peale rosmariin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Ahjutasand: 3
KOOK
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpsetusplaadile
ja torgake kahvliga tainasse augud. Puistake sa‐
rapuupähklid ühtlaselt tainale. Koorige õunad,
eemaldage südamikud ja viilutage õunad 12 tü‐
kiks. Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanillisuhkur
ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Ahjutasand: 1
Sidrunikeeks
Koostis:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanillisuhkur ja
sool kaussi ning vahustage. Lisage ühekaupa
munad ja kloppige jälle vahule.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga segatud
jahu ja tärklis ning segage sisse.
Pange tainas võiga määritud ja riivsaiaga kaetud
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl ja tuhk‐
suhkur. Kummutage valmis kook välja alumii‐
niumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles, et gla‐
suur maha ei voolaks. Torgake puutikuga koogi
sisse mõned augud ja pintseldage peale glasuur.
Seejärel laske koogil natuke seista, et glasuur
imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Ahjutasand: 1
Porgandikook
Koostis:
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KM8100001M Recipe book

Tüüp
Recipe book