Ossobuco
Koostis:
• 4 spl võid pruunistamiseks
• 4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm
paksused (lõigake läbi kondi)
• 4 keskmist porgandit, kuubikuteks
lõigatud
• 4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks
lõigatud
• 1 kg küpseid tomateid, kooritud,
poolitatud, südamik eemaldatud,
tükeldatud kuubikuteks
• 1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
• 4 spl võid
• 2 spl jahu katmiseks
• 6 spl oliiviõli
• 250 ml valget veini
• 250 ml lihaleent
• 3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks
hakitud
• 3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks
viilutatud
• 1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
• 2 loorberilehte
• 2 nelki
• sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke
köögiviljad küpsetusvormist välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage,
maitsestage ja katke jahusse. Raputage
liigne jahu maha. Kuumutage oliiviõli,
pruunistage lihaviilud keskmisel kuumusel
kuldpruuniks. Eemaldage liha ja kallake
liigne oliiviõli küpsetusvormist välja.
Kuumutage küpsetusvormis olevat
lihavedelikku 250 ml veinis, kallake segu
kastmepannile ja kuumutage natuke aega.
Lisage 250 ml lihaleent, petersell, tüümian,
pune ja kuubikuteks lõigatud tomatid.
Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage
jälle keemiseni.
Pange köögiviljad küpsetusvormi, asetage
liha nende peale ja kallake kõik kastmega
üle. Katke praevorm kaanega ja asetage
ahju.
• Ahjusoleku aeg: 120 min
• Riiuli tasand: 2
Vasikakoot
Koostis:
• 1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
• 4 viilu keedusinki
• 2 spl õli
• 1 tl soola
• 1 tl magusa paprika pulbrit
• 1/2 tl basiilikut
• 1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
• supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
• vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu
vasikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu
pooleks ja pange sisselõigetesse. Segage
omavahel kokku õli, sool, paprikapulber ja
basiilik ning katke vasikakoot seguga.
Pange vasikakoot küpsetusvormi ja laotage
peale seened. Lisage vasikakoodile
supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10–15 mm ulatuses. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
• Ahjusoleku aeg: 160 min
• Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss ürtidega
Koostisained (4 portsjonit):
• väheses koguses soojas vees leotatud
saiatükid
• 1 sibul, peeneks hakitud ja väheses võis
hautatud
• 1 purustatud küüslauguküüs
• 300 g seahakkliha
• 300 g loomahakkliha
• 1 muna
• 1 tl soola
EESTI
19