IKEA KULINACMX Recipe book

Tüüp
Recipe book
FINSMAKARE
KULINARISK
Retseptiraamat
EE
Sisukord
Küpsetustabelid 3
Automaatprogrammid 16
Sulatamine 17
Küpsetamine/Sulatamine 17
Sealiha/Vasikaliha 18
Veiseliha/Uluk/Lambaliha 20
Linnuliha 22
Kala 24
Kook 26
Pitsa/Pirukas/Leib 32
Vormiroad/Gratäänid 36
Magustoidud 42
Jäetakse õigus teha muutusi.
Küpsetustabelid
Nõuandeid ahju küpsetusfunktsioonide
kasutamiseks
Soojashoidmine
Funktsioon võimaldab hoida toitu soojas.
Temperatuur on automaatselt 80 °C.
Nõude Soojendamine
Selle funktsiooniga saate enne serveerimist
soojendada taldrikuid ja nõusid.
Temperatuur on automaatselt 70 °C.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaste virnadena
traatrestile. Kasutage esimest riiulitasandit.
Poole soojendusaja möödudes tõstke
taldrikud ringi.
Sulatamine
Eemaldage pakend ning asetage toit
taldrikule. Ärge toitu kinni katke, sest see
võib külmumisaega pikendada. Kasutage
esimest riiulitasandit.
Küpsetamine
Esimesel korral kasutage madalamat
temperatuuri.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15
minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu alati võrdselt.
Ebaühtlase pruunistamise puhul pole
vaja temperatuuriseadistust muuta.
Küpsetamise käigus erinevused
võrdsustuvad.
Küpsetamise ajal võivad ahjuplaadid
veidi kõveraks minna. Kui plaadid jälle
maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisa-
valt pruunistunud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ahjuta-
sandile.
EESTI 3
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku ja
muutub vesiseks, klimbi-
liseks, triibuliseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga lühike. Määrake pikem küpsetusaeg.
Kõrgema temperatuuri valimisel
ei saa küpsetusaega lühendada.
Taignas on liiga palju vede-
likku.
Kasutage vähem vedelikku. Pöö-
rake tähelepanu segamisaega-
dele, eriti siis, kui kasutate taigna-
segajat.
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmisel küpsetamisel valige lü-
hem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtla-
selt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Valige madalam ahju tempera-
tuur ja pikem küpsetusaeg.
Taigen pole ühtlaselt jaota-
tud.
Laotage taigen ühtlaselt küpse-
tusplaadile.
Kook ei saa antud küp-
setusajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju temperatuur.
Küpsetamine ühel ahjutasandil
Küpsetamine vormides
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Rõngaskook või nupsu-
sai
Pöördõhk 150 - 160 50 - 70 1
Madeira kook / puuvil-
jakoogid
Pöördõhk 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / keeks Pöördõhk 140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / keeks Tavaline küp-
setamine
160 35 - 50 2
EESTI 4
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Koogipõhi – muretai-
nast
1)
Pöördõhk 170 - 180 10 - 25 1
Koogipõhi – biskviittaig-
nast
Pöördõhk 150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / õunakook (2
vormi, Ø 20 cm, paigu-
tatud diagonaalselt)
Pöördõhk 160 70 - 90 1
Apple pie / õunakook (2
vormi, Ø 20 cm, paigu-
tatud diagonaalselt)
Tavaline küp-
setamine
180 70 - 90 1
Juustukook, küpsetus-
plaadil
2)
Tavaline küp-
setamine
160 - 170 60 - 90 1
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Pärmitaignast kringel /
pärg
Tavaline küp-
setamine
170 - 190 30 - 40 2
Jõulukook
1)
Tavaline küp-
setamine
160 - 180 50 - 70 2
Leib (rukkileib)
1)
Tavaline küp-
setamine
2
esimene 230 20
seejärel 160 - 180 30 - 60
Tuuletaskud/ekleerid
1)
Tavaline küp-
setamine
190 - 210 20 - 35 2
Rullbiskviit
1)
Tavaline küp-
setamine
180 - 200 10 - 20 2
Kuiv purukook Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 1
EESTI 5
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Mandlikook/suhkrukoo-
gid
1)
Tavaline küp-
setamine
190 - 210 20 - 30 2
Puuviljakoogid (pärmi-
taignast/biskviittaig-
nast)
2)
Pöördõhk 150 - 160 35 - 55 1
Puuviljakoogid (pärmi-
taignast/biskviittaig-
nast)
2)
Tavaline küp-
setamine
170 35 - 55 1
Muretaignast puuvilja-
koogid
Pöördõhk 160 - 170 40 - 80 1
Õrna kattega (nt kohu-
piim, koor, keedukreem)
pärmitaignaküpsetised
1)
Tavaline küp-
setamine
160 - 180 40 - 80 2
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Küpsised
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Muretaignast küpsised Pöördõhk 150 - 160 10 - 20 1
Short bread / liivaküpsi-
sed / soolapulgad
Pöördõhk 140 20 - 35 1
Short bread / liivaküpsi-
sed / soolapulgad
1)
Tavaline küp-
setamine
160 20 - 30 2
Biskviittaignast küpsised Pöördõhk 150 - 160 15 - 20 1
Munavalgest küpsetised,
besee
Pöördõhk 80 - 100 120 - 150 1
Makroonid Pöördõhk 100 - 120 30 - 50 1
Pärmitaignast küpsised Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 1
Lehttaignaküpsetised
1)
Pöördõhk 170 - 180 20 - 30 1
Saiakesed
1)
Tavaline küp-
setamine
190 - 210 10 - 25 2
EESTI 6
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Small cakes / väikesed
koogid
1)
Pöördõhk 160 20 - 35 3
Small cakes / väikesed
koogid
1)
Tavaline küp-
setamine
170 20 - 35 2
1)
Eelsoojendage ahi.
Vormiroad ja gratäänid
Toit Funktsioon Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Pastavorm Tavaline küpse-
tamine
180 - 200 45 - 60 1
Lasanje Tavaline küpse-
tamine
180 - 200 25 - 40 1
Aedviljagra-
tään
1)
Turbogrill 210 - 230 10 - 20 1
Juustukattega
baguette'id
Pöördõhk 160 - 170 15 - 30 1
Riisipuder Tavaline küpse-
tamine
180 - 200 40 - 60 1
Kalavormid Tavaline küpse-
tamine
180 - 200 30 - 60 1
Täidetud köögi-
viljad
Pöördõhk 160 - 170 30 - 60 1
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsetamine mitmel tasandil
Kasutage funktsiooni: Pöördõhk.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Tuuletaskud/ekleerid
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Kuiv purukook 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Eelsoojendage ahi.
EESTI 7
Küpsised/väikesed koogid/küpsetised/saiakesed
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Muretaignast küpsised 150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / liivaküp-
sised / soolapulgad
140 25 - 45 1 / 3
Keeksitaignast küpsi-
sed
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Munavalgest küpseti-
sed, besee
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Makroonid 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Pärmitaignast küpsised 160 - 170 30 - 60 1 / 3
Küpsetamine Madalal T°
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade
liha- ja kalaroogade valmistamisel. See
funktsioon ei sobi pajaprae ega rasvase
seaprae valmistamiseks.
HOIATUS! Vt jaotist "Vihjeid ja
näpunäiteid".
Esimeseks kümneks minutiks saate ahju
temperatuuriks valida 80–150 °C.
Vaikesäte on 90 °C. Pärast temperatuuri
valimist jätkab ahi küpsetamist
temperatuuril 80 °C. Ärge valige seda
funktsiooni linnuliha puhul.
Küpsetage alati ilma kaaneta,
kui kasutate seda funktsiooni.
1. Pruunistage liha pliidil panni peal väga
kõrgel seadel, mõlemalt poolt 1-2
minutit.
2. Pange liha koos küpsetuspanniga ahju
traatrestile.
3. Valige funktsioon: Küpsetamine
Madalal T°.
Toit Kogus (kg) Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Rostbiif 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Veisefilee 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Röstitud vasikaliha 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Steik 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pitsarežiim
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Pitsa (õhuke põhi)
1)
200 - 230 15 - 20 3
EESTI 8
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Pitsa (rohke kattega)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Puuviljakoogid 180 - 200 40 - 55 3
Spinatipirukas 160 - 180 45 - 60 3
Quiche Lorraine (lahtine
pirukas)
170 - 190 45 - 55 3
Šveitsi juustupirukas 170 - 190 45 - 55 3
Juustukook 1 140 - 160 60 - 90 3
Õunakook, kattega 150 - 170 50 - 60 3
Köögiviljapirukas 160 - 180 50 - 60 3
Hapendamata leib
1)
230 10 - 20 3
Lehttaignaküpsetis
1)
160 - 180 45 - 55 3
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 3
Vene pirukad (calzoned
vene moodi)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Röstimine
Kasutage kuumakindlaid ahjunõusid.
Küpsetage suuri lihatükke otse ahjuplaadil
või ahjuplaadile asetatud traatrestil.
Kallake ahjuplaadile veidi vett, et tilkunud
lihamahlad kõrbema ei läheks.
Kamaraga praetükke võib küpsetusplaadil
küpsetada ilma kaaneta.
Pöörake praadi, kui 1/2–2/3 küpsetusajast
on möödunud.
Et hoida liha mahlasena:
taise liha küpsetamisel kasutage
kaanega küpsetusvorme või -kotte.
küpsetatavad liha- või kalatükid peaks
kaaluma vähemalt 1 kg.
kastke suuri praade ja linnuliha
praeleemega mitu korda küpsetamise
jooksul.
EESTI 9
Küpsetustabelid
Veiseliha
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Pajapraad Tavaline
küpseta-
mine
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Sealiha
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Abatükk,
kael, sink,
seljatükk
Turbo-
grill
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Pikkpoiss Turbo-
grill
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Seakoot
(küpseta-
tud)
Turbo-
grill
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Vasikaliha
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Vasika-
praad
Turbo-
grill
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Vasika-
koot
Turbo-
grill
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Lambaliha
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Lamba-
koot, lam-
bapraad
Turbo-
grill
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
EESTI 10
Linnuliha
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Linnuliha
portsjonitü-
kid
Turbo-
grill
0,2–0,25 g
tükid
200 200 - 220 20 - 35 1
Pool kana Turbo-
grill
0,4–0,5 g
tükid
200 190 - 210 25 - 40 1
Broiler Turbo-
grill
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
Part Turbo-
grill
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
Kala (aurutatud)
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Kala, terve Tavali-
ne küp-
setami-
ne
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Toidud
Toit Funktsi-
oon
Kogus (kg) Võimsus
(vattides)
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli ta-
sand
Magustoi-
dud
Pöör-
dõhk
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Soolased
toidud küp-
setatud li-
sanditega
(nuudlid,
juurvili)
Pöör-
dõhk
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Soolased
toidud
värskete li-
sanditega
(kartulid,
juurvili)
Pöör-
dõhk
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
EESTI 11
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat
temperatuuriseadet.
Paigutage rest grillimistabelis soovitatud
tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage alati
pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või
kalatükke.
Enne grillimist soojendage tühja ahju
alati eelnevalt 5 minutit.
ETTEVAATUST! Grillimisel peab
ahju uks olema alati suletud.
Grill
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
1. külg 2. külg
Rostbiif, pool-
küps
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Veisefilee, pool-
küps
230 20 - 30 20 - 30 1
Sea seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Vasika seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Lamba seljatükk 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Terve kala,
500–1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Kiirgrill
Toit Aeg (min.) Riiuli tasand
1. külg 2. külg
Burgers / burgerid 9 - 13 8 - 10 3
Seafilee 10 - 12 6 - 10 2
Vorstid 10 - 12 6 - 8 3
Steigid/vasikasteigid 7 - 10 6 - 8 3
Toast/ röstleib/sai 1 - 3 1 - 3 3
Kattega röstleib/sai 6 - 8 - 2
Külmutatud toiduained
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit
taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See
võib sulatusaega pikendada.
EESTI 12
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Pitsa, külmutatud 200 - 220 15 - 25 3
Pannipitsa, külmutatud 190 - 210 20 - 25 3
Pitsa, jahutatud 210 - 230 13 - 25 3
Pitsasuupisted, külmu-
tatud
180 - 200 15 - 30 3
Friikartulid, õhukesed
1)
210 - 230 20 - 30 3
Friikartulid, paksud
1)
210 - 230 25 - 35 3
Viilud/kroketid
1)
210 - 230 20 - 35 3
Kartulipannkoogid 210 - 230 20 - 30 3
Lasanje/cannelloni,
värske
170 - 190 35 - 45 2
Lasanje/cannelloni,
külmut.
160 - 180 40 - 60 2
Kanatiivad 190 - 210 20 - 30 3
1)
Keerake 2 või 3 korda valmimise ajal.
Külmutatud valmistoitude tabel
Toit Funktsioon Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Külmutatud pit-
sa
1)
Tavaline küpseta-
mine
vastavalt
tootja juhis-
tele
vastavalt tootja
juhistele
2
Friikartulid
2)
(300 - 600 g)
Tavaline küpseta-
mine või Turbogrill
200 - 220 vastavalt tootja
juhistele
2
Baguette'id
3)
Tavaline küpseta-
mine
vastavalt
tootja juhis-
tele
vastavalt tootja
juhistele
2
Puuviljakook Tavaline küpseta-
mine
vastavalt
tootja juhis-
tele
vastavalt tootja
juhistele
2
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Keerake 2 või 3 korda valmimise ajal.
3)
Eelsoojendage ahi.
EESTI 13
Sulatamine
Eemaldage pakend ning asetage toit
taldrikule.
Kasutage kõige alumist ahjutasandit.
Ärge katke toitu kausi või taldrikuga,
kuna see pikendab sulatusaega.
Toit Kogus Sulatamise
aeg (min.)
Täiendav su-
latamisaeg
(min)
Märkusi
Kana 1 kg 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele taldrikule
kummulikeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes.
Liha 1 kg 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes.
Liha 500 g 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes.
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Maasi-
kad
300 g 30 - 40 10 - 20 -
Või 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Koor 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Koort võib vahustama hakata ka
siis, kui selles on veel külmunud tü-
kikesi.
Kreemi-
kook
1,4 kg 60 60 -
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega
hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või
bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt
esimest riiulitasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui
kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid võrdselt ning sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit
vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste
purkide puhul umbes 35–60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage
temperatuuri kuni 100 °C-ni ( vt tabelit).
EESTI 14
Pehmed puuviljad
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tekki-
miseni (min)
Jätkake kuumutamist
100 °C juures (min.)
Maasikad / musti-
kad / vaarikad /
küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 -
Luuviljalised
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tekki-
miseni (min)
Jätkake kuumutamist
100 °C juures (min.)
Pirnid/küdooniad/
ploomid
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Juurvili
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tekki-
miseni (min)
Jätkake kuumutamist
100 °C juures (min.)
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 -
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Nuikapsas/herned/
spargel
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätke pärast väljalülitumist ahju seisma.
Kuivatamine
Toit Temperatuur (°C) Aeg (h) Riiuli tasand
Oad 60 - 70 6 - 8 3
Piprad 60 - 70 5 - 6 3
Supiköögivili 60 - 70 5 - 6 3
Seened 50 - 60 6 - 8 3
Ürdid 40 - 50 2 - 3 3
Ploomid 60 - 70 8 - 10 3
Aprikoosid 60 - 70 8 - 10 3
Õunaviilud 60 - 70 6 - 8 3
Pirnid 60 - 70 6 - 9 3
EESTI 15
Leib
Eelkuumutamine ei ole soovitatud.
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Sai 180 - 200 40 - 60 2
Baguette 200 - 220 35 - 45 2
Nupsusai 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta 200 - 220 35 - 45 2
Rukkileib 180 - 200 50 - 70 2
Must leib 180 - 200 50 - 70 2
Täisteraleib 170 - 190 60 - 90 2
Automaatprogrammid
HOIATUS! Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Automaatprogrammid
Automaatprogrammid pakuvad
sobivaimaid seadeid eri tüüpi liha- ja
muude retseptide jaoks.
Lihaprogrammid funktsiooniga:
Kaaluautomaatika (menüü: Juhendatud
Küpsetamine) – see funktsioon arvutab
automaatselt küpsetusaja. Selle
kasutamiseks tuleb sisestada toidu kaal.
"Retseptiraamat" (menüü: Juhendatud
Küpsetamine) – see funktsioon kasutab
eelnevalt määratud väärtusi.
Toidud funktsiooniga:
Kaaluautomaatika
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Pajapraad
Röstitud ulukiliha
Toidud funktsiooniga:
Kaaluautomaatika
Röstitud lambaliha
Kana, terve
Kalkun, terve
Part, terve
Hani, terve
Kategooria
Menüüs Juhendatud Küpsetamine
jagatakse toidud mitmesse kategooriasse:
Sulatamine
Küpsetamine/Sulatamine
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Uluk/Lambaliha
Linnuliha
Kala
Kook
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
Magustoidud
EESTI 16
Sulatamine
Kala Sulatamine
Pange külmutatud kala nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks mikrolaineahju sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Kui kala sulab, võtke kalatükid
ettevaatlikult üksteise küljest lahti (kui tegu
on kokku külmunud kalatükkidega).
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama kaua,
mis kulus sulamiseks.
Linnuliha Sulatamine
Pange sulatatav toit nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks seadme sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Katke väljaulatuvad osad
(koivaotsad ja tiivad) fooliumiga.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama kaua,
mis kulus sulamiseks.
Liha sulatamine
Pange külmutatud liha nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks seadme sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Kui liha on külmunud ühe tükina,
võtke sulatamise ajal sulanud lihatükid
ettevaatlikult üksteise küljest lahti.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama kaua,
mis kulus sulamiseks.
Leiva Sulatamine
Asetage leib taldrikule.
Keerake leiba sulatamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama kaua,
mis kulus sulamiseks.
Küpsetamine/Sulatamine
Värsked köögiviljad
Pange tükeldatud köögiviljad
mikroahjukindlasse nõusse ja kallake sinna
umbes 50 ml vett. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige
väiksem kaal. Kui köögiviljad on pehmed,
valige suurem kaal.
Külmutatud köögiviljad
Pange külmutatud köögiviljad
mikroahjukindlasse nõusse ja kallake sinna
umbes 50 ml vett. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
EESTI 17
Keerake köögivilju küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige
väiksem kaal. Kui köögiviljad on pehmed,
valige suurem kaal.
Hautatud sibulad
Lõigake sibulad ribadeks ja pange
mikroahjukindlasse nõusse koos 1 spl või või
õliga. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Koorega küpsetatud kartulid
Pange kartulid mikroahjukindlasse nõusse
ja kallake sinna umbes 100 ml vett. Katke
nõu (kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake kartuleid küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Riis köögiviljadega
Pange eelkeedetud riis mikroahjukindlasse
nõusse ja lisage vett vahekorras 1 : 2 (100
g riisi ja 200 ml vett). Maitsestage. Lisake
võilaastud, aurutatud sibulad või ürdid.
Katke nõu kaanega või augustatud
mikrolainekindla kilega.
Segage riisi valmimise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Šokolaadi sulatamine
Lõigake šokolaad tükkideks ja asetage
nõusse.
Segage šokolaadi sulamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Või Sulatamine
Lõigake või tükkideks ja asetage nõusse.
Katke nõu (kaanega või mikrolainekindla
kilega).
Segage võid sulamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: Bottom glass plate
Sealiha/Vasikaliha
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu
seadistamisvahemik 1000–2000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see
kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või
muud vedelikku; põhi peab olema kaetud
20 - 40 mm vedelikukihiga. Pöörake liha
ringi umbes 30 minuti pärast.
Riiuli tasand: 1
Röstitud vasikaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu
seadistamisvahemik 1000–2000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see
kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või
muud vedelikku; põhi peab olema kaetud
10–20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
EESTI 18
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm
paksused (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, kuubikuteks
lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks
lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud,
poolitatud, südamik eemaldatud,
tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks
hakitud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks
viilutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke
köögiviljad küpsetusvormist välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage,
maitsestage ja katke jahusse. Raputage
liigne jahu maha. Kuumutage oliiviõli,
pruunistage lihaviilud keskmisel kuumusel
kuldpruuniks. Eemaldage liha ja kallake
liigne oliiviõli küpsetusvormist välja.
Kuumutage küpsetusvormis olevat
lihavedelikku 250 ml veinis, kallake segu
kastmepannile ja kuumutage natuke aega.
Lisage 250 ml lihaleent, petersell, tüümian,
pune ja kuubikuteks lõigatud tomatid.
Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage
jälle keemiseni.
Pange köögiviljad küpsetusvormi, asetage
liha nende peale ja kallake kõik kastmega
üle. Katke praevorm kaanega ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 min
Riiuli tasand: 2
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu
vasikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu
pooleks ja pange sisselõigetesse. Segage
omavahel kokku õli, sool, paprikapulber ja
basiilik ning katke vasikakoot seguga.
Pange vasikakoot küpsetusvormi ja laotage
peale seened. Lisage vasikakoodile
supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10–15 mm ulatuses. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 min
Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss ürtidega
Koostisained (4 portsjonit):
väheses koguses soojas vees leotatud
saiatükid
1 sibul, peeneks hakitud ja väheses võis
hautatud
1 purustatud küüslauguküüs
300 g seahakkliha
300 g loomahakkliha
1 muna
1 tl soola
EESTI
19
pipar
paprika
1 spl hakitud peterselli
1 tl peeneks hakitud rosmariini
1 tl tüümiani
4 peekoniviilu, katteks
Valmistamine:
Segage hoolikalt kõik ained omavahel,
vormige pikkpoiss ja pange
mikroahjukindlasse nõusse. Katke
peekoniviiludega.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 2
Täidetud Seaselg
Koostis:
200 g kuivatatud ploome
150 ml valget veini
1,5 kg sea või vasika seljatükk
(kontideta)
1 keskmine sibul
õun
sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome kaks tundi valges veinis.
Peske liha kiiresti vähese veega, kuivatage.
Tehke liha alumisse külge noaga sisselõiked
ja suruge neisse ploomid, lükates need nii
kaugele kui võimalik. Maitsestage liha ja
asetage see siis küpsetusnõusse, jättes ilma
ploomideta külje pealmiseks. Koorige
sibulad ja õun, lõigake kaheksaks tükiks ja
asetage prae ümber. Segage järelejäänud
vein, milles leotasite ploome, umbes
veerand liitri veega ja kallake segu siis
praele. Sobivad lisandid on kartulikroketid,
kartuligratään, brokkoli vms.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 2
Veiseliha/Uluk/Lambaliha
Pajapraad
Ärge kasutage seda programmi
rostbiifi või veise seljatükkide
puhul.
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu
seadistamisvahemik 1000–2000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see
kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või
muud vedelikku; põhi peab olema kaetud
10–20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Röstitud ulukiliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu
seadistamisvahemik 1000–2000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see
kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või
muud vedelikku; põhi peab olema kaetud
10–20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Küülikuliha
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Valmistamine:
EESTI 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINACMX Recipe book

Tüüp
Recipe book