Electrolux EVY7800AAX Recipe book

Tüüp
Recipe book
.......................................................... .......................................................
ET KOMBINEERITUD
MIKROLAINEAHI
RETSEPTIRAAMAT
MENÜÜ JUHENDATUD KÜPSETAMINE RETSEPTID
Menüüs Juhendatud küpsetamine jagatakse toi‐
dud mitmesse kategooriasse:
Sulatamine
Küpsetamine/sulatamine
Linnuliha/liha/kala
Pirukad/pajaroad/gratäänid
Magustoidud
AUTOMAATPROGRAMMID
Need automaatprogrammid pakuvad sobivaimaid
seadeid eri tüüpi liha- ja muude retseptide jaoks.
Lihaprogrammid koos valikuga Kaaluauto‐
maatika (menüü Juhendatud küpsetamine ) –
see funktsioon arvutab automaatselt küpsetu‐
saja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada toidu
kaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud küpse‐
tamine ) – see funktsioon kasutab toidu jaoks
varem määratud väärtusi. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Kana, terve
Pajapraad
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Part, terve
Hani, terve
Kalkun, terve
SULATAMINE
Kala sulatamine
Pange külmutatud kala nõusse kummuli asetatud
taldrikule, nii et sulamisvesi ei määriks mikrolai‐
neahju sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake korduvalt.
Kui kala sulab, võtke kalatükid ettevaatlikult üks‐
teise küljest lahti (kui tegu on kokku külmunud
kalatükkidega).
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatemperatuuril
seista umbes sama kaua, mis kulus sulamiseks.
Linnuliha sulatamine
Pange sulatatav toit nõusse kummuli asetatud
taldrikule, nii et sulamisvesi ei määriks seadme
sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake korduvalt.
Katke väljaulatuvad osad (koivaotsad ja tiivad)
fooliumiga.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatemperatuuril
seista umbes sama kaua, mis kulus sulamiseks.
Liha sulatamine
Pange külmutatud liha nõusse kummuli asetatud
taldrikule, nii et sulamisvesi ei määriks seadme
sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake korduvalt.
Kui liha on külmunud ühe tükina, võtke sulatami‐
se ajal sulanud lihatükid ettevaatlikult üksteise
küljest lahti.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatemperatuuril
seista umbes sama kaua, mis kulus sulamiseks.
Leiva sulatamine
Pange leib taldrikul olevale köögirätikule.
Keerake leiba sulatamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatemperatuuril
seista umbes sama kaua, mis kulus sulamiseks.
KÜPSETAMINE/SULATAMINE
Värsked köögiviljad
Pange tükeldatud köögiviljad mikrolainekindlasse
nõusse ja kallake sinna umbes 50 ml vett. Katke
nõu (kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
2
www.electrolux.com
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige väiksem
kaal. Kui köögiviljad on pehmed, valige suurem
kaal.
Külmutatud köögiviljad
Pange külmutatud köögiviljad mikrolainekindlas‐
se nõusse ja kallake sinna umbes 50 ml vett.
Katke nõu (kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige väiksem
kaal. Kui köögiviljad on pehmed, valige suurem
kaal.
Hautatud sibulad
Lõigake sibulad ribadeks ja pange mikrolaine‐
kindlasse nõusse koos 1 spl või või õliga. Katke
nõu (kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake sibulaid küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Koorega küpsetatud kartulid
Pange kartulid mikrolainekindlasse nõusse ja
kallake sinna umbes 100 ml vett. Katke nõu
(kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake kartuleid küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Riis
Pange riis (eelküpsetatud) mikrolainekindlasse
nõusse ja lisage 1:2 vahekorras vett (=100 g riisi
ja 200 ml vett). Maitsestage. Lisake võilaastud,
aurutatud sibulad või ürdid. Katke nõu (kaanega
või mikrolainekindla kilega).
Keerake riisi küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Šokolaadi sulatamine
Lõigake šokolaad tükkideks ja asetage nõusse.
Katke nõu (kaanega või mikrolainekindla kilega).
Segage šokolaadi sulamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Või sulatamine
Lõigake või tükkideks ja asetage nõusse. Katke
nõu (kaanega või mikrolainekindla kilega).
Segage võid sulamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
LINNULIHA/LIHA/KALA
Kanatiivad
Koostis:
1 kg kanatiibu
Marinaad:
•2 sl õli
2 spl sojakastet
1 spl sinepit
1 purustatud küüslauguküüs
•rosmariini
tüümiani
värskelt jahvatatud musta pipart
maisitärklist
Valmistamine:
Segage kokku õli, sojakaste, sinep, küüslauk ja
maitsetaimed. Segage kanatiivad marinaadiga ja
jätke 2–3 tunniks marineeruma. Seejärel puista‐
ke peale veidi maisitärklist.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
Pritsmete kogumiseks asetage ahju põhja mikro‐
lainekindel nõu.
Pöörake 10 minuti pärast.
Kana, poolitatud
Koostis:
1 kg kana, poolitatud
•soola
•pipart
maitsetaimi
määrimiseks õli
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 2
Pritsmete kogumiseks asetage ahju põhja mikro‐
lainekindel nõu.
Pöörake 15 minuti pärast.
EESTI 3
Merikeelerullid
Koostis:
4 merikeelefileed
poole sidruni mahl
sool, värskelt jahvatatud must pipar
100 g spinatit (külmutatud ja sulatatud)
1 küüslauguküüs
2 spl valget veini
50 ml koort
1 munakollane
Valmistamine:
Piserdage kalafileedele sidrunimahla, maitsesta‐
ge soola ja pipraga. Pigistage spinat kuivaks,
maitsestage küüslauguga. Katke merikeelefileed
spinatiga ja keerake rulli. Asetage rullid määritud
vormi, jälgides, et sabapoolsed otsad jääksid al‐
lapoole. Piserdage peale valget veini.
Kloppige koor ja munad, lisage veidi soola. Kalla‐
ke lusika abil kalarullidele.
Ahjusoleku aeg: 17 minutit
Riiuli tasand: 2
Pikkpoiss ürtidega
Koostisained (4 portsjonit):
väheses koguses soojas vees leotatud saiatü‐
kid
1 sibul, peeneks hakitud ja väheses võis hau‐
tatud
1 purustatud küüslauguküüs
250 g seahakkliha
250 g loomahakkliha
100 g röstitud vasikaliha
•1 muna
•1 tl soola
•pipart
•paprika
1 spl hakitud peterselli
1 tl peeneks hakitud rosmariini
1 tl tüümiani
4 peekoniviilu, katteks
Valmistamine:
Segage hoolikalt kõik ained omavahel, vormige
pikkpoiss ja asetage see mikrolaine- ja kuuma‐
kindlasse nõusse. Katke peekoniviiludega.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Koorene kalafilee
Koostisained (4 portsjonit):
400 g kalafileed (forell või vikerforell)
20 g õli
250 g sibulaid, viilutatud
6 spl crème fraîche'i (või hapukoort)
paprikapulber, magus
•sidrun
•soola
Valmistamine:
Kuumutage sibularõngad õlis klaasjaks. Asetage
need seejärel võiga määritud vormi.
Puhastage kalafilee, piserdage sidrunimahlaga,
maitsestage soolaga ja pange kalafilee sibula‐
rõngastele. Segage crème fraîche'i hulka papri‐
kapulber ja kallake segu kalafileedele. Lisage vä‐
heke soola.
Ahjusoleku aeg: 12 minutit
Riiuli tasand: 1
Pöörake rooga üks kord poole aja möödumisel.
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpsetusnõus‐
se. Segage ülejäänud koostisosad kokku ja kal‐
lake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Coq au Vin
Koostis:
1 kana
•soola
•pipart
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
4
www.electrolux.com
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud, sekto‐
riteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja pipraga
ning raputage üle jahuga.
Kuumutage praenõus selitatud või, pruunistage
selles kana igalt küljelt. Kallake juurde valge
vein, kanapuljong ja sojakaste ning kuumutage
keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks lõigatud
peekon, seened, šalottsibulad ja küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke kaanega ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
•soola
•pipart
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kuivatatud
rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks, hõõruge
sisse oliiviõli ja tehke lihasse sisselõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga. Koorige küüslauguküü‐
ned ja viilutage, suruge need koos rosmariinivar‐
tega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja lisage vett.
Põhi peab olema kaetud 10 - 15 mm vedelikuki‐
higa. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä‐
rast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Riiuli tasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm paksused
(lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, kuubikuteks lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud,
südamik eemaldatud, tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks haki‐
tud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viiluta‐
tud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja kuumutage
selles köögiviljad. Võtke köögiviljad praevormist
välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu maha.
Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihaviilud kesk‐
misel kuumusel kuldpruuniks. Eemaldage liha ja
kallake liigne oliiviõli praevormist välja.
Kuumutage praevormis olevat lihavedelikku 250
ml veinis, kallake segu kastmepannile ja kuumu‐
tage natuke aega. Lisage 250 ml lihaleent, peter‐
sell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud toma‐
tid. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage jäl‐
le keemiseni.
Pange köögiviljad praevormi, asetage liha nende
peale ja kallake kõik kastmega üle. Katke prae‐
vorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 2
Lõhe köögiviljadega
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
EESTI 5
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks, keetke
soolvees 25 minutit, kurnake ja viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks. Koorige
küüslauguküüned ja lõigake tükkideks. Segage
sibulad ja küüslauk kokku lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke filee
marineerima. Seejärel kuivatage ning maitsesta‐
ge soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja kartulid
ning pange segu õliga määritud kuumakindlasse
anumasse, maitsestage ja asetage kõige peale
lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge vein, rapu‐
tage kõige peale rosmariin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Kalafilee
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
•sidrun
•või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jätke natu‐
keseks ajaks marinaadi, seejärel kuivatage liigne
mahl köögipaberiga ära. Maitsestage kalafileed
mõlemalt küljelt soola ja pipraga. Seejärel pange
kalafileed võiga määritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai, estra‐
gon ja hakitud petersell. Määrige segu kohe kala‐
fileedele ning pange väikesed võitükid kõige pea‐
le.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Kalafilee, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Küülikuliha sinepikastmes
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks, mait‐
sestage soola ja pipraga ning pruunistage kõik
küljed küpsetusnõus.
Eemaldage küülikutükid ja pruunistage sibulad
ning peekon. Raputage peale jahu ja segage.
Segage hulka kanaleem, valge vein ja tüümian
ning kuumutage keemiseni.
Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange liha ta‐
gasi, katke kaanega ja pange seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 2
Küülikuliha
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe
tersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud kadaka‐
marjadega, soola ja pipraga ning pintseldage su‐
latatud võiga.
Asetage küüliku seljatükid küpsetusnõusse, kal‐
lake peale hapukoor ja lisage supiköögiviljad.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Röstitud part apelsiniga
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
6
www.electrolux.com
•soola
•pipart
3 apelsini, kooritud, seemned eraldatud ja
kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja pipraga
ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud apelsinikuubi‐
kutega ning nõeluge kinni.
Pange part röstimisanumasse, rind allapoole.
Pressige apelsinidest mahl välja, segage šerriga
ja kallake pardile.
Pange part ahju, pöörake külge 30 minuti pärast.
Kostab helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud kana
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
•1 sl õli
•1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
•34 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
•1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage kokku õli,
sool ja paprikapulber ning hõõruge kana sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim. Kuumutage
pannil hakitud sibul, petersell ja või. Tükeldage
peeneks süda, maks ja magu ning lisage muna.
Segage kõik läbi, maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole praenõusse ning
ahju. Pöörake 30 minuti pärast. Kostab helisig‐
naal.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe
tersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu va‐
sikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu pooleks
ja pange sisselõigetesse. Segage omavahel kok‐
ku õli, sool, paprikapulber ja basiilik ning katke
vasikakoot seguga. Pange vasikakoot röstimis‐
vormi ja laotage peale seened. Lisage vasika‐
koodile supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10-15 mm vedelikukihiga. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Metssealiha
Marinaadi komponendid:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtuma.
1,5 kg metssea kints (abatükk)
Kallake marinaad lihale, kuni liha on üleni kae‐
tud, ja jätke kolmeks päevaks marineerima.
Prae koostisained:
•soola
•pipart
Marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist välja ja kui‐
vatage. Maitsestage soola ja pipraga ning pruu‐
nistage praenõus kõik küljed. Lisage kukeseened
ja mõned marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake marinaad küpsetusnõusse; põhi peab
olema kaetud 10-15 mm vedelikukihiga. Katke
küpsetusnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 minutit
EESTI 7
Riiuli tasand: 1
Kana, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
900–2100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja maitses
tage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä
rast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Rostbiif
Seaded:
Automaatne toidutermomeeter. Sisetemperatuur:
Väheküps - 48 °C
Poolküps - 65 °C
Täisküps - 70 °C
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermomeeter ja
asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Riiuli tasand: 1
Röstitud ulukiliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10–20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Röstitud lambaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10–30 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põhi
peab olema kaetud 20–40 mm vedelikukihiga.
Riiuli tasand: 1
Röstitud vasikaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10–20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Part, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1500–3300 g.
Valmistamine:
Pange part kuumakindlasse nõusse ja maitsesta‐
ge. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Hani, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
2300–4700 g.
Valmistamine:
Pange hani kuumakindlasse nõusse ja maitses‐
tage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä
rast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Kalkun, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1700–4700 g.
Valmistamine:
Pange kalkun kuumakindlasse nõusse ja mait‐
sestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
8
www.electrolux.com
PIRUKAD/PAJAROAD/GRATÄÄNID
Täidetud seened
3 inimesele.
Koostis:
6 suuremat seent
•1 spl võid
•soola
•pipart
sidrunimahl
1 väike purk purustatud tomateid (u 150 g)
1/2 kimpu peterselli, hakitud
basiilikulehti, hakitud
1 viil saia, tükkideks rebitud
75 g Gorgonzolat, kuubikuteks lõigatud
•3 spl koort
Valmistamine:
Puhastage seened. Eemaldage seenejalad,lõiga‐
ke väikesteks tükkideks. Maitsestage soola ja pi‐
praga, piserdage peale sidrunimahla.
Segage maitsestatud seenejalad tomatite, peter‐
selli, basiiliku, saiatükkide, gorgonzola ja koore‐
ga ning siis soola ja pipraga. Täitke seeneküba‐
rad, asetage võitatud küpsetusnõusse.
Ahjusoleku aeg: 15 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud tomatid
2 inimesele.
Koostis:
4 suurt tomatit, umbes 300 g tk
1 väike suvikõrvits, umbes 80 g
60 g seeni
1 šalottsibul
•2 spl õli
100 g keedetud riisi
50 ml köögiviljapuljongit
75 g mozzarellat
1 spl hakitud peterselli
•soola
värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine:
Lõigake tomatilt "kaas" pealt. Uuristage teelusika
abil tomat seest tühjaks, jättes serva paksuseks
umbes 1 cm. Peenestage väljalõigatud sisu. Val‐
mistage ette suvikõrvits ja lõigake väikesteks
kuubikuteks. Viilutage seened. Koorige šalottsi‐
bulad, peenestage.
Kuumutage pannil oliiviõli. Kuumutage sibul õlis.
Lisage suvikõrvits ja seened, kuumutage kiiresti.
Lisage riis, purustatud tomat ja puljong ning hau‐
tage 5 minutit. Lõigake mozzarella väikesteks
tükkideks. Lisage mozzarella ja petersell riisile,
maitsestage soola ja pipraga. Täitke tomatid seg‐
uga ja pange kaaned peale. Asetage tomatid või‐
tatud küpsetusnõusse.
Ahjusoleku aeg: 15 minutit
Riiuli tasand: klaasalus
Pöörake rooga üks kord poole aja möödumisel.
Köögivilja-spaetzle
2 inimesele.
Koostis:
250 g värskelt valmistatud spaetzle-nuudleid
2 keskmist sellerivart, umbes 100 g
1 suur porgand, umbes 150 g
1 spl võid
50 ml puljongit
100 g tavalist toorjuustu või ürtidega toorjuus‐
tu (nt Cantadou)
•soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1/2 kimpu murulauku
30 g riivitud juustu (nt Sbrinz või Parmesan)
100 ml koort
Valmistamine:
Asetage nuudlid võiga määritud vormi.
Puhastage ja tükeldage seller ja porgand. Kuu
mutage kiirelt võis. Lisage puljong, katke kaane‐
ga ja hautage köögivilju 5 minutit. Eemaldage
nõu tulelt. Segage hulka toorjuust. Maitsestage
köögiviljad soola ja pipraga.
Kallake segu spaetzle-nuudlitele. Hakkige toidule
murulauku. Riputage peale riivitud juust ja kalla‐
ke üle koorega.
Ahjusoleku aeg: 12 minutit
Riiuli tasand: 2
Kartuli-suvikõrvitsa gratään
2 inimesele.
Koostis:
250 g kartuleid
200 g suvikõrvitsat
•soola
värskelt jahvatatud valget pipart
130 g riivjuustusegu (nt pitsasegu)
1 väike purk anšoovist (60 g)
EESTI 9
1 purustatud küüslauguküüs
1 šalottsibul, peeneks hakitud
150 ml koort
värskeid ürte (basiilik, majoraan, pune, tüü‐
mian) või ürdisegu
oliiviõli
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks.
Peske suvikõrvitsad ja kuivatage hoolikalt. Lõiga‐
ke õhukesteks viiludeks. Määrige küpsetusvorm
kergelt õliga.
Segage kartuli- ja suvikõrvitsaviilud omavahel,
maitsestage soola ja pipraga. Segage hulka 100
g juustu, küüslauk ja sibul ning pange koos an‐
šoovistega küpsetusnõusse.
Segage koor ülejäänud juustuga. Lisage pee‐
neks hakitud ürdid või ürdisegu. Segage hoolikalt
ja kallake toidule.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Juustugratään
3 inimesele.
Koostis:
8 viilu kandilist saia
100 ml valget veini
1 sibul, ratastena
100 g riivitud juustu (Gruyere'i või Alpi juust)
400 ml piima
•3 muna
•soola
värskelt jahvatatud musta pipart
muskaatpähklit, riivitud
100 g tükeldatud suitsupeekonit
40 g võitükikesi
1 kimp murulauku
Valmistamine:
Lõigake kandiline sai diagonaalselt mõlemas
suunas (jääb 32 kolmnurka). Pange saia- ja sibu‐
laviilud vaheldumisi madalasse küpsetusnõusse.
Kallake peale valget veini.
Segage munad, juust ja piim. Maitsestage ja kal‐
lake saiaviiludele. Laotage peekonitükid ühtlaselt
roale; katke võitükikestega.
Enne serveerimist riputage toidule murulauku.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Porru-pajaroog
2–3 inimesele
Koostis:
500 g porrut
250 g kohupiima (poolrasvast)
50 ml rõõska koort
•1 muna
50 g riivitud juustu, nt Parmesan
1 küüslauguküüs
•soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2–3 viilu sinki
1 kuhjaga spl riivsaia
võitükikesed
Valmistamine:
Lõigake porru 1 cm viiludeks ja keetke soolaga
maitsestatud vees 5 minutit. Kallake vesi ära, nõ‐
rutage hoolikalt. Lõigake sink ribadeks.
Segage kohupiim, crème fraîche, munad ja 2/3
juustu omavahel. Purustage küüslauk, segage
muule hulka. Lõpuks lisage porru ja sink. Mait‐
sestage soola ja pipraga. Asetage toit kohe võiga
määritud vormi.
Segage omavahel ülejäänud juust ja riivsai, puis‐
take toidule. Pange kõige peale rohkelt võitükike‐
si.
Ahjusoleku aeg: 20 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud canneloni
Eelroana 4 inimesele.
Põhiroana 2 inimesele.
Koostis:
1 sibul, peeneks hakitud
1 tl margariini
1 küüslauguküüs
1 pakk külmutatud spinatit (300 g)
100 g riivitud juustu
1 purk tomateid (400 g)
10 cannellonitoru (keetmata)
puljongikuubik
•soola
•vürtsi
punet
paprika
muskaatpähklit
Valmistamine:
10
www.electrolux.com
Praadige sibul margariiniga läbi. Lisage sibulate‐
le külmutatud spinat ja segage, kuni spinat sulab.
Kuumutage umbes 5 minutit, maitsestage 50 g
riivitud juustu, vürtsi, puljongikuubiku, küüslaugu
ja muskaatpähkliga. Laske keema tõusta ja keet‐
ke veel 3–4 minutit. Täitke cannellonitorud seg‐
uga.
Tomatisegu valmistamiseks kallake purgisisu pi‐
klikku nõusse, purustage tomatid kahvliga, mait‐
sestage soola, vürtsi, pune ja paprikapulbriga.
Paigutage täidetud cannelonid tomatisegule ja ri‐
putage peale ülejäänud riivjuust.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Kartuligratään
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
•4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindel ahjuvorm esmalt küüslau‐
gu küünega, seejärel määrige võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest vormi
ja riputage peale veidi riivitud juustu. Seejärel li‐
sage ülejäänud kartuliviilud; kõige lõpuks katke
roog riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja kloppige see
piima ja koore hulka. Valage segu kartulitele ja
laotage ülejäänud või laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Biskviit
Koostis:
•4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
Muu
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased. Vahustage
munakollased kuuma vee, 50 g suhkru, vanilli‐
suhkru ja soolaga. Vahustage munavalged 100 g
suhkruga tugevate vahutortide tekkimiseni.
Segage kokku jahu, tärklis ja küpsetuspulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged ja mu‐
nakollased. Seejärel segage õrnalt sisse jahuse‐
gu. Pange tainas küpsetusvormi, siluge pealt ja
asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 2
Küpsised
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakk vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
•5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja sulatage
veevannis.
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja vesi,
lisage munad ja sulatatud šokolaad.
Purustage kreeka pähklid (suuremate tükkidena),
segage jahu ja küpsetuspulbriga ning lisage šo‐
kolaadisegusse.
Katke sügav küpsetusvorm küpsetuspaberiga,
kallake segu vormi ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage küpsetuspaber,
lõigake kook ruutudeks.
Võipalmik
Taigna koostis:
750 g jahu
30 g pärmi
400 ml leiget piima
EESTI 11
10 g suhkrut
15 g soola
•1 muna
100 g pehmet võid
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima, natukese suhkru ja osa jahuga, ra‐
putage jahuga üle, laske soojas kohas nii kaua
kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Lisage jahule ülejäänud suhkur, sool, muna ja
või. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da.
Jaotage tainas kolmeks ühesuuruseks tükiks ja
vormige ikka tükk pikaks "vorstiks". Põimige kolm
pikka osa kokku.
Katke kinni ja laske veel pool tundi kerkida. Pint‐
seldage palmik munakollase ja piima seguga ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 2
Porgandikook
Koostis:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
•2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga ümmargune
koogivorm, võiga määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur, munad ja
siirup. Segage sisse taina ülejäänud koostiso‐
sad.
Valage segu võiga määritud küpsetusvormi.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja kristall‐
suhkur (vajadusel lisake vedeldamiseks natuke
piima.
Kandke segu jahtunud koogile ja puistake peale
purustatud sarapuupähklid.
Juustukook 2
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
•4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud küpsetusvor‐
mi. Torgake taignasse kahvliga augud.
Raputage juust ühtlaselt taignale. Segage oma‐
vahel kokku koor, piim ja munad, maitsestage
soola, pipra ja muskaatpähkliga. Segage korrali‐
kult läbi ja kallake juustule.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 3
Borek
Koostis:
400 g Feta juustu
•2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
Must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttaignat
Valmistamine:
Segage omavahel kokku Feta juust, munad, pe‐
tersell ja pipar. Katke õhuke lehttaigen niiske räti‐
ga, et taigen ei kuivaks. Asetage üksteise peale
4 lehttaignakihti, määrige iga kihti kergelt õliga.
Lõigake neljaks ribaks, iga riba u 7 cm pikk.
Pange iga riba ühte nurka 2 kuhjaga supilusika‐
täit Feta-juustu segu ja keerake taigen diagonaa‐
lis kolmnurgaks.
Pange tagurpidi küpsetusplaadile ja määrige õli‐
ga.
12
www.electrolux.com
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
Teraleib
Koostis:
500 g nisujahu
250 g rukkijahu
15 g soola
1 väike pakk kuivpärmi
250 ml vett
250 ml piima
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange suurde kaussi nisujahu, rukkijahu, sool ja
kuivpärm.
Segage kokku vesi, piim ja sool ning lisage jahu‐
le. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks tainaks. Laske
tainal kerkida kahekordseks.
Vormige tainas pikaks pätsiks ja asetage see
võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud küp‐
setusplaadile.
Laske pätsil veel kord poole võrra kerkida. Enne
küpsetamist raputage peale pisut jahu.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Sidrunikeeks
Koostis:
•250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanillisuhkur ja
sool kaussi ning vahustage. Lisage ühekaupa
munad ja kloppige jälle vahule.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga segatud
jahu ja tärklis ning segage sisse.
Pange tainas võiga määritud ja riivsaiaga kaetud
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl ja tuhk‐
suhkur. Kummutage valmis kook välja alumii‐
niumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles, et gla‐
suur maha ei voolaks. Torgake puutikuga koogi
sisse mõned augud ja pintseldage peale glasuur.
Seejärel laske koogil natuke seista, et glasuur
imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 2
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahatamata sidruni koor
•2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, umbes 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja si‐
drunikoor. Lisage munad ja vahustage jälle.
Segage kokku tärklis, jahu ja küpsetuspulber
ning lisage segu koos seguga tainamassile.
Nõrutage hapud kirsid ja segage koos šokolaadi‐
laastudega taignasse.
Pange tainas pabervormidesse, vormid küpse‐
tusplaadile ja ahju.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 3
Sibulapirukas
Taigna koostis:
300 g jahu
20 g pärmi
EESTI 13
125 ml leiget piima
•1 muna
50 g võid
•3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
•1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend.
Tükeldage pärm, pange süvendisse, segage ää‐
rest toasooja piima ja väikese koguse jahuga.
Raputage peale jahu, jätke sooja kohta kerkima,
kuni eeltainale raputatud jahu muutub praguli‐
seks.
Lisage jahu ääreossa muna ja või. Sõtkuge kõik
ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da.
Vahepeal koorige sibulad, lõigake sektoriteks
ning viilutage õhukesteks ribadeks.
Lõigake peekon väikesteks tükkideks, kuumuta‐
ge sibulaga läbi ja jätke jahtuma.
Rullige taigen laiali ning pange rasvaga määritud
küpsetusplaadile, torgake põhja kahvliga augud
ning suruge servad üles. Laske veelkord kerkida.
Segage kokku munad, rõõsk koor, piim, sool ja
pipar. Kallake jahtunud sibul ja peekon taignale.
Lisage segu. Segage kõik kokku, kallake taigna‐
põhjale ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 3
Makaronivorm
Koostis:
1 liiter vett
•soola
250 g tagliatelle-pastat
250 g keedusinki
20 g võid
1 kimp peterselli
•1 sibul
•100 g võid
•1 muna
250 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
50 g riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Kuumutage vähese soolaga segatud vesi keemi‐
seni. Lisage tagliatelle-pasta keevasse vette ja
keetke ligikaudu 12 minutit. Nõrutage.
Lõigake sink kuubikuteks.
Kuumutage pannil või.
Hakkige petersell, koorige sibul ja hakkige ka
see. Kuumutage mõlemaid praepannil.
Määrige küpsetusanum vähese võiga. Segage
omavahel kokku tagliatelle-pasta, sink ja hauta
tud petersell ning sibul ja pange anumasse.
Segage kokku munad ja piim, maitsestage soola,
pipra ja muskaatpähkliga ning kallake segu pas‐
tasegule. Raputage küpsetisele Parmesani juus‐
tu.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 2
Pitsa
Taigna koostis:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige veega.
Segage sool jahuga ja lisage see koos õliga
kaussi.
Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtlane ega jää
kausi külge kinni. Seejärel laske tainal soojas ko‐
has kerkida, kuni see on kahekordse suurusega.
Rullige tainas lahti ja pange määritud küpsetus‐
vormi; põhja torgake kahvliga augud.
Pange katteained tainale sellises järjekorras, na‐
gu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
14
www.electrolux.com
Quiche Lorraine
Taigna koostis:
200 g jahu
•2 muna
•100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbi‐
mõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi
ning segage ühtlaseks tainaks. Laske tainal paar
tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage määritud
metallist küpsetusvormi. Torgake põhja kahvliga
augud.
Pange peekon tainale.
Katte jaoks segage omavahel munad, hapukoor
ja maitseained. Seejärel lisage juust.
Valage täidis peekoni peale.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Gugelhupf
Põhja koostisained:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (umbes 8 g)
80 g tuhksuhkrut
•150 g võid
•3 muna
2 triiki täis teelusikatäit soola
150 ml leiget piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks tund 20
ml kirsiviinas)
Katmiseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, tuhksuhkur, või,
munad, sool ja piim ning sõtkuge ühtlane pärmi‐
tainas. Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida.
Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi tainasse.
Pange mandlid eraldi igasse võiga määritud ja
jahuga kaetud auguga keeksivormi lohku.
Seejärel vormige tainas vorstikujuliseks ja pange
auguga keeksivormi. Katke kinni ja laske jälle 45
minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpsetusplaadile
ja torgake kahvliga tainasse augud. Puistake sa‐
rapuupähklid ühtlaselt tainale. Koorige õunad,
eemaldage südamikud ja viilutage õunad 12 tü‐
kiks. Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanillisuhkur
ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
Sai
Koostis:
1000 g jahu
1 pakk värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi
650 ml piima
15 g soola
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage
pärm leiges piimas ja lisage jahule. Sõtkuge kõik
ained ühtlaseks tainaks. Sõltuvalt jahust tuleb
ühtlase taigna saavutamiseks võib-olla lisada
veidi piima.
Laske tainal kerkida kahekordseks.
Jaotage taigen kaheks, vormige kaks pikka pätsi
ja asetage need võiga määritud või küpsetuspa‐
beriga kaetud küpsetusplaadile.
Laske pätsidel veelkord poole võrra kerkida.
Enne küpsetamist riputage peale natuke jahu ja
tehke terava noaga 3 kuni 4 vähemalt 1 cm sü‐
gavust diagonaalset sisselõiget.
EESTI 15
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärmipalmik
Taigna koostis:
650 g jahu
20 g pärmi
200 ml piima
40 g suhkrut
•5 g soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täidis:
250 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl jahvatatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
50 g mandlilaaste
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
piima ning vähese suhkru ja jahuga äärtest, ra‐
putage siis jahuga üle, laske soojas kohas nii
kaua kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu
muutub praguliseks.
Lisage ülejäänud suhkur jahule. Sõtkuge kõik ai‐
ned ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas ko‐
has kahekordseks kerkida.
Segage kõik täiteained kokku. Jaotage tainas
kolme ossa ja rullige need siis piklikeks ristküli‐
kuteks. Pange igale ristkülikule kolmandik täidi‐
sest ja rullige tainaribad kokku.
Vormige kolmest taignaribast palmik. Pintselda‐
ge palmik munakollase ja piima seguga ja riputa
ge üle mandlilaastudega.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Portugali mandlikook
Koostis:
•5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani 5 minutit,
seejärel lisage munasegule väikeste koguste
kaupa oliiviõli.
Sõeluge kokku jahu, kaneel ja küpsetuspulber,
segage jahusegusse purustatud pistaatsiapäh‐
klid ja jahvatatud mandlid. Segage munasegu et‐
tevaatlikult piimaga.
Kallake segu riivsaiaga ülepuistatud lahtikäivas‐
se koogivormi.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja pintseldage see
koogile; laske koogil jahtuda. Segage kokku
tuhksuhkur, kaneel ja kuum vesi; määrige segu
koogile. Puistake koogi glasuuritud pinnale otse‐
kohe mandlilaastud.
Õunastruudel, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Leib/Saiakesed
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Leib/Saiakesed, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
16
www.electrolux.com
Veiselihahautis
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
•1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks, maitsestage soo‐
la ja pipraga ning riputage peale natuke jahu.
Kuumutage pannil või ja pruunistage lihatükid.
Seejärel pange liha vormiroa-anumasse.
Koorige sibul, hakkige peeneks, praadige kergelt
väheses võis ja kallake lihale peale.
Segage kokku tume õlu, pruun suhkur, tomati‐
pasta ja veiselihaleem; pange praepannile ja
kuumutage keemiseni. Seejärel kallake lihale (li‐
ha peab olema sellega kaetud).
Katke kinni ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 2
Juustukook 1
Põhja koostis:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakatte koostis:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit (40 g või
vastavalt 500 ml piimaga valmistatavale pu‐
dingile)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm,
määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud koostisai‐
ned ja segage käsimikseriga. Seejärel pange tai‐
nas 2 tunniks külmkappi.
Katke lahtikäiva koogivormi võiga määritud põhi
2/3 seguga ja torgake sinna kahvliga mõned au
gud.
Vormige ülejäänud segust 3 cm kõrgune serv.
Kloppige munavalged käsimikseriga vahule, kuni
tekivad tugevad vahutordid. Peske rosinad, nõru‐
tage, piserdage üle rummiga ja jätke veidikeseks
tõmbuma.
Pange lahja kohupiim, munakollane, suhkur, si‐
drunimahl, rõõsk koor ja pudingipulber kaussi ja
segage omavahel.
Lõpuks segage rosinad ja munavalge ettevaatli‐
kult kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg: 85 minutit
Riiuli tasand: 2
Friikartulid
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g korinte
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või suhkurdatud
apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbimõõduga
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool kaussi ja
kloppige segamini. Seejärel lisage ükshaaval
munad ja kloppige veel. Lisage vahumassile küp‐
setuspulbriga segatud jahu ja tärklis ning segage
sisse.
EESTI 17
Segage ka puuviljad tainasse.
Asetage segu ettevalmistatud vormi, nii et taina
servad jääksid veidi kõrgemale kui keskosa.
Kaunistage koogi servad ja keskosa blanšeeritud
mandlitega. Pange kook ahju.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 2
Prantsuse puuviljakook
Taigna koostis:
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
•125 g võid
•1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g õunu, vir‐
sikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
•2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool ja väi‐
kesteks tükkideks lõigatud või. Lisage muna,
suhkur ja külm vesi. Sõtkuge tainas.
Laske tainal 2 tundi külmikus jahtuda. Rullige
külmikust võetud tainas lahti, pange määritud
quiche'i vormi ning torgake kahvliga augud sisse.
Puhastage puuviljad, eemaldage südamikud, ki‐
vid või seemned ning kandke väikesed tükid või
viilud tainale. Pange kaussi jahvatatud mandlid,
munad, suhkur ja pehme või ning vahustage.
Seejärel pange segu puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 2
Kartulipannkoogid
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Lasanje
Lihakastme koostis:
100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku
3 spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubikuteks.
Koorige sibul ja porgand, puhastage seller ning
lõigake kogu köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage peekon ja köö‐
giviljakuubikud, hautage pidevalt segades.
Lisage järk-järgult hakkliha, hautage pidevalt se‐
gades, et liha muutuks väiksemateks tükkideks
ning lisage leem. Maitsestage lihakaste tomati‐
pasta, maitserohelise, soola ja pipraga ning hau‐
tage kaane all madalal kuumusel umbes 30 mi‐
nutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt se‐
gades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pidevalt
segades vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke kaa‐
neta madalal tulel 10 minutit.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga. Ase‐
tage vormi vaheldumisi kihid pastaplaate, liha‐
kastet, valget jahukastet ja sellega segatud juust.
Seejuures peab viimaseks kihiks jääma juustuga
kaetud hele jahukaste. Pange ülejäänud või väi‐
keste tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Lasanje/Cannelloni, külmut.
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
18
www.electrolux.com
Moussaka (10 inimesele)
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
võid praadimiseks
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses oliiviõlis, lisa‐
ge hakkliha ja küpsetage segades.
Lisage tükeldatud tomatid, riivitud Emmentali
juust ja riivsai, segage korralikult ja kuumutage
keemiseni. Maitsestage soola, pipra ja kaneeliga;
eemaldage keeduplaadilt.
Koorige kartulid ja lõigake 1 cm paksusteks viilu‐
deks; peske baklažaanid ja lõigake 1 cm paksus‐
teks viiludeks.
Kuivatage kõik viilud salvrätiga kuivaks. Seejärel
pruunistage pannil rohkes võis.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt se‐
gades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pidevalt
segades vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke kaa‐
neta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud küpsetusanuma
põhja, katke vähese koguse riivjuustuga. Kandke
peale kiht baklažaane. Nende peale kiht hakkli‐
hasegu. Selle peale kiht valget jahukastet.
Seejärel uus kiht kartuliviile, siis baklažaanikiht ja
hakklihasegu. Viimane kiht peab olema valge ja‐
hukaste. Kõige peale puistake ülejäänud juust ja
riivsai. Sulatage või ja valage kihilisele küpsetise‐
le.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Pannipitsa, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Pitsa, jahutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Pitsa, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Pitsasuupisted, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
Pelmeenid (30 tükki)
Taigna koostis:
250 g speltajahu
250 g võid
250 g lahjat kohupiima
•soola
Täidis:
1 valge kapsa pea (400 g)
50 g peekonit
2 spl selitatud võid
sool, pipar ja muskaatpähkel
3 spl hapukoort
•2 muna
Muu:
Küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Sõtkuge speltajahu, või, lahja kohupiim ja väike
kogus soola taignaks ja pange külmkappi.
Viilutage valge kapsas õhukesteks viiludeks. Vii‐
lutage peekon ja praadige selitatud võis. Lisage
kapsas ja hautage see pehmeks. Maitsestage
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning lisage ha‐
pukoor.
Jätkake hautamist, kuni kogu vedelik on aurustu‐
nud.
Keetke munad kõvaks, jahutage ja hakkige; lisa‐
ge kapsale ja laske jahtuda.
Rullige taigen lahti, lõigake ümmargused kettad
(u 8 cm läbimõõduga).
EESTI 19
Pange väike kogus täidist iga ketta keskele ja
keerake see kokku. Suruge servad kahvliga kok‐
ku.
Pange pirukad küpsetuspaberiga kaetud küpse
tusplaadile ja määrige munakollasega.
Ahjusoleku aeg: 20 minutit
Riiuli tasand: 3
Siirupikeeks
Taigna koostis:
350 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi või 42 g
värsket pärmi)
75 g suhkrut
•100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
125 ml piima
Pärast küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomibrändit või 100 ml apelsinilikööri
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, suhkur, või, muna‐
kollased, sool, vanillisuhkur ja piim ning sõtkuge
ühtlane pärmitainas. Katke tainakauss ja laske
tainal üks tund kerkida. Seejärel pange tainas
võiga määritud ringikujulisse koogivormi, katke
kinni ja laske veel 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Kuumutage vesi ja suhkur keemiseni ja laske se‐
gul jahtuda.
Lisage suhkruvette ploomibrändi või apelsinili‐
köör ning segage.
Kui kook on jahtunud, torgake sellesse puutikuga
mitmeid auke ja laske segul ühtlaselt kooki imbu‐
da.
Purukook
Taigna koostis:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Puru:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima ja osa jahuga, raputage jahuga üle,
laske soojas kohas nii kaua kerkida, kuni eeltai‐
nale raputatud jahu muutub praguliseks.
Pange suhkur, munakollased, või ja sool jahu
hulka. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekordseks kerki‐
da. Seejärel rullige tainas, asetage see määritud
küpsetusplaadile ning laske uuesti kerkida.
Pange kaussi suhkur, või ja kaneel ning segage
läbi.
Lisage jahu ja pähklid ning segage, kuni saate
sobiva purusegu.
Kallake sulatatud või kerkinud tainale ja riputage
sellele ühtlaselt purusegu.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 3
Suhkrukook
Koostis:
•5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Pange kaussi suhkur, munad, vanillsuhkur ja
sool ning vahustage 5 minutit. Seejärel lisage su
latatud või ja segage sisse.
Lisage küpsetuspulbriga segatud jahu küpsetus‐
segule ning segage mass läbi.
Lõpuks lisage külm vesi ja segage mass põhjali‐
kult läbi. Pange tainas küpsetusvormi, siluge
pealt ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EVY7800AAX Recipe book

Tüüp
Recipe book