AEG KM8403001M Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET Kombineeritud
mikrolaineahi
Retseptiraamat
1. MENÜÜ JUHENDATUD KÜPSETAMINE RETSEPTID
Menüüs Juhendatud küpsetamine jaga‐
takse toidud mitmesse kategooriasse:
Sulatamine
Küpsetamine/sulatamine
Linnuliha/liha/kala
Pirukad/pajaroad/gratäänid
Magustoidud
1.1 Automaatprogrammid
Need automaatprogrammid pakuvad so‐
bivaimaid seadeid eri tüüpi liha- ja muu‐
de retseptide jaoks.
Lihaprogrammid koos valikuga Kaa‐
luautomaatika (menüü Juhendatud
küpsetamine ) – see funktsioon arvu‐
tab automaatselt küpsetusaja. Selle
kasutamiseks tuleb sisestada toidu
kaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud
küpsetamine ) – see funktsioon kasu‐
tab toidu jaoks varem määratud väär‐
tusi. Valmistage toit selle retseptiraa‐
matu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Kana, terve
Pajapraad
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Part, terve
Hani, terve
Kalkun, terve
1.2 Sulatamine
Kala sulatamine
Pange külmutatud kala nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks mikrolaineahju sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Kui kala sulab, võtke kalatükid
ettevaatlikult üksteise küljest lahti (kui te‐
gu on kokku külmunud kalatükkidega).
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatempera‐
tuuril seista umbes sama kaua, mis ku‐
lus sulamiseks.
Linnuliha sulatamine
Pange sulatatav toit nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks seadme sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Katke väljaulatuvad osad (koi‐
vaotsad ja tiivad) fooliumiga.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatempera‐
tuuril seista umbes sama kaua, mis ku‐
lus sulamiseks.
Liha sulatamine
Pange külmutatud liha nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks seadme sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Kui liha on külmunud ühe tüki‐
na, võtke sulatamise ajal sulanud lihatü‐
kid ettevaatlikult üksteise küljest lahti.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatempera‐
tuuril seista umbes sama kaua, mis ku‐
lus sulamiseks.
Leiva sulatamine
Pange leib taldrikul olevale köögirätikule.
Keerake leiba sulatamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Pärast sulamist laske toidul toatempera‐
tuuril seista umbes sama kaua, mis ku‐
lus sulamiseks.
2
www.aeg.com
1.3 Küpsetamine/sulatamine
Värsked köögiviljad
Pange tükeldatud köögiviljad mikrolaine‐
kindlasse nõusse ja kallake sinna umbes
50 ml vett. Katke nõu (kaanega või mi‐
krolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal kor‐
duvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige
väiksem kaal. Kui köögiviljad on peh‐
med, valige suurem kaal.
Külmutatud köögiviljad
Pange külmutatud köögiviljad mikrolai‐
nekindlasse nõusse ja kallake sinna um‐
bes 50 ml vett. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal kor‐
duvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige
väiksem kaal. Kui köögiviljad on peh‐
med, valige suurem kaal.
Hautatud sibulad
Lõigake sibulad ribadeks ja pange mi‐
krolainekindlasse nõusse koos 1 spl või
või õliga. Katke nõu (kaanega või mikro‐
lainekindla kilega).
Keerake sibulaid küpsetamise ajal kor‐
duvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Koorega küpsetatud kartulid
Pange kartulid mikrolainekindlasse
nõusse ja kallake sinna umbes 100 ml
vett. Katke nõu (kaanega või mikrolaine‐
kindla kilega).
Keerake kartuleid küpsetamise ajal kor‐
duvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Riis
Pange riis (eelküpsetatud) mikrolaine‐
kindlasse nõusse ja lisage 1:2 vahekor‐
ras vett (=100 g riisi ja 200 ml vett). Mait‐
sestage. Lisake võilaastud, aurutatud si‐
bulad või ürdid. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Keerake riisi küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Šokolaadi sulatamine
Lõigake šokolaad tükkideks ja asetage
nõusse. Katke nõu (kaanega või mikro‐
lainekindla kilega).
Segage šokolaadi sulamise ajal kordu‐
valt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
Või sulatamine
Lõigake või tükkideks ja asetage nõus‐
se. Katke nõu (kaanega või mikrolaine‐
kindla kilega).
Segage võid sulamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: klaasalus
1.4 Linnuliha/liha/kala
Kanatiivad
Koostis:
1 kg kanatiibu
Marinaad:
•2 sl õli
2 spl sojakastet
1 spl sinepit
1 purustatud küüslauguküüs
•rosmariini
tüümiani
värskelt jahvatatud musta pipart
maisitärklist
Valmistamine:
Segage kokku õli, sojakaste, sinep,
küüslauk ja maitsetaimed. Segage kana‐
tiivad marinaadiga ja jätke 2–3 tunniks
EESTI 3
marineeruma. Seejärel puistake peale
veidi maisitärklist.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
Pritsmete kogumiseks asetage ahju põh‐
ja mikrolainekindel nõu.
Pöörake 10 minuti pärast.
Kana, poolitatud
Koostis:
1 kg kana, poolitatud
soola
pipart
maitsetaimi
määrimiseks õli
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 2
Pritsmete kogumiseks asetage ahju põh‐
ja mikrolainekindel nõu.
Pöörake 15 minuti pärast.
Merikeelerullid
Koostis:
4 merikeelefileed
poole sidruni mahl
sool, värskelt jahvatatud must pipar
100 g spinatit (külmutatud ja sulata‐
tud)
1 küüslauguküüs
2 spl valget veini
50 ml koort
1 munakollane
Valmistamine:
Piserdage kalafileedele sidrunimahla,
maitsestage soola ja pipraga. Pigistage
spinat kuivaks, maitsestage küüslaug‐
uga. Katke merikeelefileed spinatiga ja
keerake rulli. Asetage rullid määritud vor‐
mi, jälgides, et sabapoolsed otsad jääk‐
sid allapoole. Piserdage peale valget
veini.
Kloppige koor ja munad, lisage veidi
soola. Kallake lusika abil kalarullidele.
Ahjusoleku aeg: 17 minutit
Riiuli tasand: 2
Pikkpoiss ürtidega
Koostisained (4 portsjonit):
väheses koguses soojas vees leotatud
saiatükid
1 sibul, peeneks hakitud ja väheses
võis hautatud
1 purustatud küüslauguküüs
250 g seahakkliha
250 g loomahakkliha
100 g röstitud vasikaliha
•1 muna
1 tl soola
pipart
paprika
1 spl hakitud peterselli
1 tl peeneks hakitud rosmariini
1 tl tüümiani
4 peekoniviilu, katteks
Valmistamine:
Segage hoolikalt kõik ained omavahel,
vormige pikkpoiss ja asetage see mikro‐
laine- ja kuumakindlasse nõusse. Katke
peekoniviiludega.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Koorene kalafilee
Koostisained (4 portsjonit):
400 g kalafileed (forell või vikerforell)
20 g õli
250 g sibulaid, viilutatud
6 spl crème fraîche'i (või hapukoort)
paprikapulber, magus
•sidrun
soola
Valmistamine:
Kuumutage sibularõngad õlis klaasjaks.
Asetage need seejärel võiga määritud
vormi.
Puhastage kalafilee, piserdage sidruni‐
mahlaga, maitsestage soolaga ja pange
kalafilee sibularõngastele. Segage crè‐
me fraîche'i hulka paprikapulber ja kalla‐
ke segu kalafileedele. Lisage väheke
soola.
Ahjusoleku aeg: 12 minutit
Riiuli tasand: 1
Pöörake rooga üks kord poole aja möö‐
dumisel.
4
www.aeg.com
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpse‐
tusnõusse. Segage ülejäänud koostiso‐
sad kokku ja kallake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Coq au Vin
Koostis:
1 kana
soola
pipart
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud,
sektoriteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purusta‐
tud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja
pipraga ning raputage üle jahuga.
Kuumutage praenõus selitatud või, pruu‐
nistage selles kana igalt küljelt. Kallake
juurde valge vein, kanapuljong ja soja‐
kaste ning kuumutage keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks
lõigatud peekon, seened, šalottsibulad ja
küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke kaa‐
nega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
soola
pipart
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kui‐
vatatud rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks,
hõõruge sisse oliiviõli ja tehke lihasse
sisselõiked. Maitsestage soola ja pipra‐
ga. Koorige küüslauguküüned ja viiluta‐
ge, suruge need koos rosmariinivartega
liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja li‐
sage vett. Põhi peab olema kaetud 10 -
15 mm vedelikukihiga. Pöörake liha ringi
ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Riiuli tasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm pak‐
sused (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, kuubikuteks lõi‐
gatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks
lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, pooli‐
tatud, südamik eemaldatud, tükelda‐
tud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks
hakitud
EESTI 5
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks
viilutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja kuu‐
mutage selles köögiviljad. Võtke köögi‐
viljad praevormist välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, mait‐
sestage ja katke jahusse. Raputage liig‐
ne jahu maha. Kuumutage oliiviõli, pruu‐
nistage lihaviilud keskmisel kuumusel
kuldpruuniks. Eemaldage liha ja kallake
liigne oliiviõli praevormist välja.
Kuumutage praevormis olevat lihavede‐
likku 250 ml veinis, kallake segu kastme‐
pannile ja kuumutage natuke aega. Lisa‐
ge 250 ml lihaleent, petersell, tüümian,
pune ja kuubikuteks lõigatud tomatid.
Maitsestage soola ja pipraga. Kuumuta‐
ge jälle keemiseni.
Pange köögiviljad praevormi, asetage li‐
ha nende peale ja kallake kõik kastmega
üle. Katke praevorm kaanega ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 2
Lõhe köögiviljadega
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks,
keetke soolvees 25 minutit, kurnake ja
viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks.
Koorige küüslauguküüned ja lõigake tük‐
kideks. Segage sibulad ja küüslauk kok‐
ku lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja jät‐
ke filee marineerima. Seejärel kuivatage
ning maitsestage soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja
kartulid ning pange segu õliga määritud
kuumakindlasse anumasse, maitsestage
ja asetage kõige peale lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge
vein, raputage kõige peale rosmariin ja
tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Kalafilee
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või meriforelli‐
fileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
•sidrun
•või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jät‐
ke natukeseks ajaks marinaadi, seejärel
kuivatage liigne mahl köögipaberiga ära.
Maitsestage kalafileed mõlemalt küljelt
soola ja pipraga. Seejärel pange kalafi‐
leed võiga määritud kuumakindlale alu‐
sele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai,
estragon ja hakitud petersell. Määrige
segu kohe kalafileedele ning pange väi‐
kesed võitükid kõige peale.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Kalafilee, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
Küülikuliha sinepikastmes
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
6
www.aeg.com
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks,
maitsestage soola ja pipraga ning pruu‐
nistage kõik küljed küpsetusnõus.
Eemaldage küülikutükid ja pruunistage
sibulad ning peekon. Raputage peale ja‐
hu ja segage. Segage hulka kanaleem,
valge vein ja tüümian ning kuumutage
keemiseni.
Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange
liha tagasi, katke kaanega ja pange see‐
järel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 2
Küülikuliha
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud
kadakamarjadega, soola ja pipraga ning
pintseldage sulatatud võiga.
Asetage küüliku seljatükid küpsetus‐
nõusse, kallake peale hapukoor ja lisage
supiköögiviljad.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Röstitud part apelsiniga
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
soola
pipart
3 apelsini, kooritud, seemned eralda‐
tud ja kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja pi‐
praga ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud apelsi‐
nikuubikutega ning nõeluge kinni.
Pange part röstimisanumasse, rind alla‐
poole.
Pressige apelsinidest mahl välja, segage
šerriga ja kallake pardile.
Pange part ahju, pöörake külge 30 minu‐
ti pärast. Kostab helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud kana
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
•1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3–4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
•1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage
kokku õli, sool ja paprikapulber ning hõõ‐
ruge kana sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim.
Kuumutage pannil hakitud sibul, peter‐
sell ja või. Tükeldage peeneks süda,
maks ja magu ning lisage muna. Segage
kõik läbi, maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole praenõus‐
se ning ahju. Pöörake 30 minuti pärast.
Kostab helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki
EESTI 7
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber
kogu vasikakoodi. Lõigake neli keedu‐
singi viilu pooleks ja pange sisselõige‐
tesse. Segage omavahel kokku õli, sool,
paprikapulber ja basiilik ning katke vasi‐
kakoot seguga. Pange vasikakoot rösti‐
misvormi ja laotage peale seened. Lisa‐
ge vasikakoodile supiköögiviljad ja vesi.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm ve‐
delikukihiga. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Metssealiha
Marinaadi komponendid:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke
jahtuma.
1,5 kg metssea kints (abatükk)
Kallake marinaad lihale, kuni liha on
üleni kaetud, ja jätke kolmeks päevaks
marineerima.
Prae koostisained:
soola
pipart
Marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist väl‐
ja ja kuivatage. Maitsestage soola ja pi‐
praga ning pruunistage praenõus kõik
küljed. Lisage kukeseened ja mõned
marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake marinaad küpsetusnõusse; põhi
peab olema kaetud 10-15 mm vedeliku‐
kihiga. Katke küpsetusnõu kaanega ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 minutit
Riiuli tasand: 1
Kana, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 900–2100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja
maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast. Ekraanil kuvatakse
meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Rostbiif
Seaded:
Automaatne toidutermomeeter. Sisetem‐
peratuur:
Väheküps - 48 °C
Poolküps - 65 °C
Täisküps - 70 °C
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage toidutermo‐
meeter ja asetage liha kuumakindlasse
nõusse.
Riiuli tasand: 1
Röstitud ulukiliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuuma‐
kindlasse nõusse. Lisage vett või muud
vedelikku; põhi peab olema kaetud 10–
20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Röstitud lambaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuuma‐
kindlasse nõusse. Lisage vett või muud
8
www.aeg.com
vedelikku; põhi peab olema kaetud 10–
30 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuuma‐
kindlasse nõusse. Lisage vett või muud
vedelikku. Põhi peab olema kaetud 20–
40 mm vedelikukihiga.
Riiuli tasand: 1
Röstitud vasikaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 1000–3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuuma‐
kindlasse nõusse. Lisage vett või muud
vedelikku; põhi peab olema kaetud 10–
20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Riiuli tasand: 1
Part, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 1500–3300 g.
Valmistamine:
Pange part kuumakindlasse nõusse ja
maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast. Ekraanil kuvatakse
meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Hani, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 2300–4700 g.
Valmistamine:
Pange hani kuumakindlasse nõusse ja
maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast. Ekraanil kuvatakse
meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
Kalkun, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisva‐
hemik 1700–4700 g.
Valmistamine:
Pange kalkun kuumakindlasse nõusse ja
maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast. Ekraanil kuvatakse
meeldetuletus.
Riiuli tasand: 1
1.5 Pirukad/pajaroad/gratäänid
Täidetud seened
3 inimesele.
Koostis:
6 suuremat seent
1 spl võid
soola
pipart
sidrunimahl
1 väike purk purustatud tomateid (u
150 g)
1/2 kimpu peterselli, hakitud
basiilikulehti, hakitud
1 viil saia, tükkideks rebitud
75 g Gorgonzolat, kuubikuteks lõiga‐
tud
3 spl koort
Valmistamine:
Puhastage seened. Eemaldage seeneja‐
lad,lõigake väikesteks tükkideks. Mait‐
sestage soola ja pipraga, piserdage pea‐
le sidrunimahla.
Segage maitsestatud seenejalad tomati‐
te, peterselli, basiiliku, saiatükkide, gor‐
gonzola ja koorega ning siis soola ja pi‐
praga. Täitke seenekübarad, asetage
võitatud küpsetusnõusse.
Ahjusoleku aeg: 15 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud tomatid
2 inimesele.
Koostis:
4 suurt tomatit, umbes 300 g tk
1 väike suvikõrvits, umbes 80 g
60 g seeni
EESTI 9
1 šalottsibul
2 spl õli
100 g keedetud riisi
50 ml köögiviljapuljongit
75 g mozzarellat
1 spl hakitud peterselli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine:
Lõigake tomatilt "kaas" pealt. Uuristage
teelusika abil tomat seest tühjaks, jättes
serva paksuseks umbes 1 cm. Peenes‐
tage väljalõigatud sisu. Valmistage ette
suvikõrvits ja lõigake väikesteks kuubiku‐
teks. Viilutage seened. Koorige šalottsi‐
bulad, peenestage.
Kuumutage pannil oliiviõli. Kuumutage
sibul õlis. Lisage suvikõrvits ja seened,
kuumutage kiiresti. Lisage riis, purusta‐
tud tomat ja puljong ning hautage 5 mi‐
nutit. Lõigake mozzarella väikesteks tük‐
kideks. Lisage mozzarella ja petersell rii‐
sile, maitsestage soola ja pipraga. Täitke
tomatid seguga ja pange kaaned peale.
Asetage tomatid võitatud küpsetusnõus‐
se.
Ahjusoleku aeg: 15 minutit
Riiuli tasand: klaasalus
Pöörake rooga üks kord poole aja möö‐
dumisel.
Köögivilja-spaetzle
2 inimesele.
Koostis:
250 g värskelt valmistatud spaetzle-
nuudleid
2 keskmist sellerivart, umbes 100 g
1 suur porgand, umbes 150 g
1 spl võid
50 ml puljongit
100 g tavalist toorjuustu või ürtidega
toorjuustu (nt Cantadou)
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1/2 kimpu murulauku
30 g riivitud juustu (nt Sbrinz või Par‐
mesan)
100 ml koort
Valmistamine:
Asetage nuudlid võiga määritud vormi.
Puhastage ja tükeldage seller ja por‐
gand. Kuumutage kiirelt võis. Lisage pul‐
jong, katke kaanega ja hautage köögivil‐
ju 5 minutit. Eemaldage nõu tulelt. Sega‐
ge hulka toorjuust. Maitsestage köögivil‐
jad soola ja pipraga.
Kallake segu spaetzle-nuudlitele. Hakki‐
ge toidule murulauku. Riputage peale rii‐
vitud juust ja kallake üle koorega.
Ahjusoleku aeg: 12 minutit
Riiuli tasand: 2
Kartuli-suvikõrvitsa gratään
2 inimesele.
Koostis:
250 g kartuleid
200 g suvikõrvitsat
soola
värskelt jahvatatud valget pipart
130 g riivjuustusegu (nt pitsasegu)
1 väike purk anšoovist (60 g)
1 purustatud küüslauguküüs
1 šalottsibul, peeneks hakitud
150 ml koort
värskeid ürte (basiilik, majoraan, pune,
tüümian) või ürdisegu
oliiviõli
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks vii‐
ludeks.
Peske suvikõrvitsad ja kuivatage hooli‐
kalt. Lõigake õhukesteks viiludeks. Mää‐
rige küpsetusvorm kergelt õliga.
Segage kartuli- ja suvikõrvitsaviilud oma‐
vahel, maitsestage soola ja pipraga. Se‐
gage hulka 100 g juustu, küüslauk ja si‐
bul ning pange koos anšoovistega küp‐
setusnõusse.
Segage koor ülejäänud juustuga. Lisage
peeneks hakitud ürdid või ürdisegu. Se‐
gage hoolikalt ja kallake toidule.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Juustugratään
3 inimesele.
Koostis:
8 viilu kandilist saia
100 ml valget veini
1 sibul, ratastena
10
www.aeg.com
100 g riivitud juustu (Gruyere'i või Alpi
juust)
400 ml piima
•3 muna
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
muskaatpähklit, riivitud
100 g tükeldatud suitsupeekonit
40 g võitükikesi
1 kimp murulauku
Valmistamine:
Lõigake kandiline sai diagonaalselt mõ‐
lemas suunas (jääb 32 kolmnurka). Pan
ge saia- ja sibulaviilud vaheldumisi ma‐
dalasse küpsetusnõusse. Kallake peale
valget veini.
Segage munad, juust ja piim. Maitsesta‐
ge ja kallake saiaviiludele. Laotage pee‐
konitükid ühtlaselt roale; katke võitüki‐
kestega.
Enne serveerimist riputage toidule muru‐
lauku.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Porru-pajaroog
2–3 inimesele
Koostis:
500 g porrut
250 g kohupiima (poolrasvast)
50 ml rõõska koort
•1 muna
50 g riivitud juustu, nt Parmesan
1 küüslauguküüs
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2–3 viilu sinki
1 kuhjaga spl riivsaia
võitükikesed
Valmistamine:
Lõigake porru 1 cm viiludeks ja keetke
soolaga maitsestatud vees 5 minutit.
Kallake vesi ära, nõrutage hoolikalt. Lõi‐
gake sink ribadeks.
Segage kohupiim, crème fraîche, munad
ja 2/3 juustu omavahel. Purustage küüs‐
lauk, segage muule hulka. Lõpuks lisage
porru ja sink. Maitsestage soola ja pipra‐
ga. Asetage toit kohe võiga määritud
vormi.
Segage omavahel ülejäänud juust ja riiv‐
sai, puistake toidule. Pange kõige peale
rohkelt võitükikesi.
Ahjusoleku aeg: 20 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud canneloni
Eelroana 4 inimesele.
Põhiroana 2 inimesele.
Koostis:
1 sibul, peeneks hakitud
1 tl margariini
1 küüslauguküüs
1 pakk külmutatud spinatit (300 g)
100 g riivitud juustu
1 purk tomateid (400 g)
10 cannellonitoru (keetmata)
puljongikuubik
soola
•vürtsi
punet
paprika
muskaatpähklit
Valmistamine:
Praadige sibul margariiniga läbi. Lisage
sibulatele külmutatud spinat ja segage,
kuni spinat sulab. Kuumutage umbes 5
minutit, maitsestage 50 g riivitud juustu,
vürtsi, puljongikuubiku, küüslaugu ja
muskaatpähkliga. Laske keema tõusta ja
keetke veel 3–4 minutit. Täitke cannello‐
nitorud seguga.
Tomatisegu valmistamiseks kallake pur‐
gisisu piklikku nõusse, purustage toma‐
tid kahvliga, maitsestage soola, vürtsi,
pune ja paprikapulbriga.
Paigutage täidetud cannelonid tomatise‐
gule ja riputage peale ülejäänud riivjuust.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Kartuligratään
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaat‐
pähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
EESTI 11
200 ml koort
4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks vii‐
ludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindel ahjuvorm esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviilu‐
dest vormi ja riputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud kartuli‐
viilud; kõige lõpuks katke roog riivitud
juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja klop‐
pige see piima ja koore hulka. Valage
segu kartulitele ja laotage ülejäänud või
laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Biskviit
Koostis:
•4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäis küpsetuspul‐
brit
Muu
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbi‐
mõõduga 28 cm, põhjast kaetud küp‐
setuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased. Va‐
hustage munakollased kuuma vee, 50 g
suhkru, vanillisuhkru ja soolaga. Vahus‐
tage munavalged 100 g suhkruga tuge‐
vate vahutortide tekkimiseni.
Segage kokku jahu, tärklis ja küpsetus‐
pulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged
ja munakollased. Seejärel segage õrnalt
sisse jahusegu. Pange tainas küpsetus‐
vormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 2
Küpsised
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakk vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
•5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja
sulatage veevannis.
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja vesi, lisage munad ja sulatatud
šokolaad.
Purustage kreeka pähklid (suuremate
tükkidena), segage jahu ja küpsetuspul‐
briga ning lisage šokolaadisegusse.
Katke sügav küpsetusvorm küpsetuspa‐
beriga, kallake segu vormi ja siluge
pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage küpse‐
tuspaber, lõigake kook ruutudeks.
Võipalmik
Taigna koostis:
750 g jahu
30 g pärmi
400 ml leiget piima
10 g suhkrut
15 g soola
•1 muna
100 g pehmet võid
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, asetage
lohku, segage äärest piima, natukese
suhkru ja osa jahuga, raputage jahuga
üle, laske soojas kohas nii kaua kerkida,
12
www.aeg.com
kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Lisage jahule ülejäänud suhkur, sool,
muna ja või. Sõtkuge kõik ained ühtla‐
seks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekord
seks kerkida.
Jaotage tainas kolmeks ühesuuruseks
tükiks ja vormige ikka tükk pikaks "vors‐
tiks". Põimige kolm pikka osa kokku.
Katke kinni ja laske veel pool tundi kerki‐
da. Pintseldage palmik munakollase ja
piima seguga ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 2
Porgandikook
Koostis:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
•2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga ümmar‐
gune koogivorm, võiga määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur,
munad ja siirup. Segage sisse taina üle‐
jäänud koostisosad.
Valage segu võiga määritud küpsetus‐
vormi.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja
kristallsuhkur (vajadusel lisake vedelda‐
miseks natuke piima.
Kandke segu jahtunud koogile ja puista‐
ke peale purustatud sarapuupähklid.
Juustukook 2
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks
rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
•4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud küp‐
setusvormi. Torgake taignasse kahvliga
augud.
Raputage juust ühtlaselt taignale. Sega‐
ge omavahel kokku koor, piim ja munad,
maitsestage soola, pipra ja muskaatpäh‐
kliga. Segage korralikult läbi ja kallake
juustule.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 3
Borek
Koostis:
400 g Feta juustu
•2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
Must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttaignat
Valmistamine:
Segage omavahel kokku Feta juust, mu‐
nad, petersell ja pipar. Katke õhuke leht‐
taigen niiske rätiga, et taigen ei kuivaks.
Asetage üksteise peale 4 lehttaignakihti,
määrige iga kihti kergelt õliga.
Lõigake neljaks ribaks, iga riba u 7 cm
pikk.
Pange iga riba ühte nurka 2 kuhjaga su‐
pilusikatäit Feta-juustu segu ja keerake
taigen diagonaalis kolmnurgaks.
Pange tagurpidi küpsetusplaadile ja
määrige õliga.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
Teraleib
Koostis:
500 g nisujahu
EESTI 13
250 g rukkijahu
15 g soola
1 väike pakk kuivpärmi
250 ml vett
250 ml piima
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange suurde kaussi nisujahu, rukkija‐
hu, sool ja kuivpärm.
Segage kokku vesi, piim ja sool ning li‐
sage jahule. Sõtkuge kõik ained ühtla‐
seks tainaks. Laske tainal kerkida kahe‐
kordseks.
Vormige tainas pikaks pätsiks ja asetage
see võiga määritud või küpsetuspaberi‐
ga kaetud küpsetusplaadile.
Laske pätsil veel kord poole võrra kerki‐
da. Enne küpsetamist raputage peale pi‐
sut jahu.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Sidrunikeeks
Koostis:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspul‐
brit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanilli‐
suhkur ja sool kaussi ning vahustage. Li‐
sage ühekaupa munad ja kloppige jälle
vahule.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga
segatud jahu ja tärklis ning segage sis‐
se.
Pange tainas võiga määritud ja riivsaia‐
ga kaetud küpsetusvormi, siluge pealt ja
asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl
ja tuhksuhkur. Kummutage valmis kook
välja alumiiniumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles,
et glasuur maha ei voolaks. Torgake
puutikuga koogi sisse mõned augud ja
pintseldage peale glasuur. Seejärel las‐
ke koogil natuke seista, et glasuur imen‐
duks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 2
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahatamata sidruni koor
•2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, umbes 7 cm läbimõõd‐
uga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja sidrunikoor. Lisage munad ja va‐
hustage jälle.
Segage kokku tärklis, jahu ja küpsetus‐
pulber ning lisage segu koos seguga tai‐
namassile.
Nõrutage hapud kirsid ja segage koos
šokolaadilaastudega taignasse.
Pange tainas pabervormidesse, vormid
küpsetusplaadile ja ahju.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 3
Sibulapirukas
Taigna koostis:
300 g jahu
20 g pärmi
14
www.aeg.com
125 ml leiget piima
•1 muna
50 g võid
3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend.
Tükeldage pärm, pange süvendisse, se‐
gage äärest toasooja piima ja väikese
koguse jahuga. Raputage peale jahu,
jätke sooja kohta kerkima, kuni eeltaina‐
le raputatud jahu muutub praguliseks.
Lisage jahu ääreossa muna ja või. Sõt‐
kuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas kahekord
seks kerkida.
Vahepeal koorige sibulad, lõigake sekto‐
riteks ning viilutage õhukesteks riba‐
deks.
Lõigake peekon väikesteks tükkideks,
kuumutage sibulaga läbi ja jätke jahtu‐
ma.
Rullige taigen laiali ning pange rasvaga
määritud küpsetusplaadile, torgake põh‐
ja kahvliga augud ning suruge servad
üles. Laske veelkord kerkida.
Segage kokku munad, rõõsk koor, piim,
sool ja pipar. Kallake jahtunud sibul ja
peekon taignale. Lisage segu. Segage
kõik kokku, kallake taignapõhjale ja silu‐
ge pealt.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 3
Makaronivorm
Koostis:
1 liiter vett
soola
250 g tagliatelle-pastat
250 g keedusinki
20 g võid
1 kimp peterselli
1 sibul
100 g võid
•1 muna
250 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
50 g riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Kuumutage vähese soolaga segatud ve‐
si keemiseni. Lisage tagliatelle-pasta
keevasse vette ja keetke ligikaudu 12
minutit. Nõrutage.
Lõigake sink kuubikuteks.
Kuumutage pannil või.
Hakkige petersell, koorige sibul ja hakki‐
ge ka see. Kuumutage mõlemaid prae
pannil.
Määrige küpsetusanum vähese võiga.
Segage omavahel kokku tagliatelle-pas‐
ta, sink ja hautatud petersell ning sibul ja
pange anumasse.
Segage kokku munad ja piim, maitsesta‐
ge soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
kallake segu pastasegule. Raputage
küpsetisele Parmesani juustu.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 2
Pitsa
Taigna koostis:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige
veega. Segage sool jahuga ja lisage see
koos õliga kaussi.
Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtlane
ega jää kausi külge kinni. Seejärel laske
tainal soojas kohas kerkida, kuni see on
kahekordse suurusega.
EESTI 15
Rullige tainas lahti ja pange määritud
küpsetusvormi; põhja torgake kahvliga
augud.
Pange katteained tainale sellises järje‐
korras, nagu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 2
Quiche Lorraine
Taigna koostis:
200 g jahu
•2 muna
100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28
cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained
kaussi ning segage ühtlaseks tainaks.
Laske tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi. Torga‐
ke põhja kahvliga augud.
Pange peekon tainale.
Katte jaoks segage omavahel munad,
hapukoor ja maitseained. Seejärel lisage
juust.
Valage täidis peekoni peale.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Gugelhupf
Põhja koostisained:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (umbes 8 g)
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
•3 muna
2 triiki täis teelusikatäit soola
150 ml leiget piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks
tund 20 ml kirsiviinas)
Katmiseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, tuhksuh‐
kur, või, munad, sool ja piim ning sõtku‐
ge ühtlane pärmitainas. Katke taina‐
kauss ja laske tainal üks tund kerkida.
Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi tainas‐
se.
Pange mandlid eraldi igasse võiga mää‐
ritud ja jahuga kaetud auguga keeksivor‐
mi lohku.
Seejärel vormige tainas vorstikujuliseks
ja pange auguga keeksivormi. Katke kin‐
ni ja laske jälle 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rulli‐
tud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpse‐
tusplaadile ja torgake kahvliga tainasse
augud. Puistake sarapuupähklid ühtla‐
selt tainale. Koorige õunad, eemaldage
südamikud ja viilutage õunad 12 tükiks.
Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanilli‐
suhkur ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
Sai
Koostis:
1000 g jahu
1 pakk värsket pärmi või 2 pakki kuiv‐
pärmi
650 ml piima
15 g soola
Muu:
16
www.aeg.com
Võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. La‐
hustage pärm leiges piimas ja lisage ja‐
hule. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks tai‐
naks. Sõltuvalt jahust tuleb ühtlase taig‐
na saavutamiseks võib-olla lisada veidi
piima.
Laske tainal kerkida kahekordseks.
Jaotage taigen kaheks, vormige kaks
pikka pätsi ja asetage need võiga määri‐
tud või küpsetuspaberiga kaetud küpse‐
tusplaadile.
Laske pätsidel veelkord poole võrra ker‐
kida.
Enne küpsetamist riputage peale natuke
jahu ja tehke terava noaga 3 kuni 4 vä‐
hemalt 1 cm sügavust diagonaalset sis‐
selõiget.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärmipalmik
Taigna koostis:
650 g jahu
20 g pärmi
200 ml piima
40 g suhkrut
5 g soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täidis:
250 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl jahvatatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
50 g mandlilaaste
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, asetage
lohku, segage piima ning vähese suhkru
ja jahuga äärtest, raputage siis jahuga
üle, laske soojas kohas nii kaua kerkida,
kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Lisage ülejäänud suhkur jahule. Sõtkuge
kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske
taignal soojas kohas kahekordseks ker‐
kida.
Segage kõik täiteained kokku. Jaotage
tainas kolme ossa ja rullige need siis pi‐
klikeks ristkülikuteks. Pange igale ristkü‐
likule kolmandik täidisest ja rullige taina‐
ribad kokku.
Vormige kolmest taignaribast palmik.
Pintseldage palmik munakollase ja piima
seguga ja riputage üle mandlilaastude‐
ga.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Portugali mandlikook
Koostis:
•5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogi‐
vorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani
5 minutit, seejärel lisage munasegule
väikeste koguste kaupa oliiviõli.
Sõeluge kokku jahu, kaneel ja küpsetus‐
pulber, segage jahusegusse purustatud
pistaatsiapähklid ja jahvatatud mandlid.
Segage munasegu ettevaatlikult piima‐
ga.
Kallake segu riivsaiaga ülepuistatud lah‐
tikäivasse koogivormi.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
EESTI 17
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja pintselda‐
ge see koogile; laske koogil jahtuda. Se‐
gage kokku tuhksuhkur, kaneel ja kuum
vesi; määrige segu koogile. Puistake
koogi glasuuritud pinnale otsekohe
mandlilaastud.
Õunastruudel, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
Leib/Saiakesed
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
Leib/Saiakesed, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
Veiselihahautis
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks, maitses‐
tage soola ja pipraga ning riputage peale
natuke jahu.
Kuumutage pannil või ja pruunistage li‐
hatükid. Seejärel pange liha vormiroa-
anumasse.
Koorige sibul, hakkige peeneks, praadi‐
ge kergelt väheses võis ja kallake lihale
peale.
Segage kokku tume õlu, pruun suhkur,
tomatipasta ja veiselihaleem; pange
praepannile ja kuumutage keemiseni.
Seejärel kallake lihale (liha peab olema
sellega kaetud).
Katke kinni ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 2
Juustukook 1
Põhja koostis:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakatte koostis:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit
(40 g või vastavalt 500 ml piimaga val‐
mistatavale pudingile)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogi‐
vorm, määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud
koostisained ja segage käsimikseriga.
Seejärel pange tainas 2 tunniks külm‐
kappi.
Katke lahtikäiva koogivormi võiga määri‐
tud põhi 2/3 seguga ja torgake sinna
kahvliga mõned augud.
Vormige ülejäänud segust 3 cm kõrgune
serv.
Kloppige munavalged käsimikseriga va‐
hule, kuni tekivad tugevad vahutordid.
Peske rosinad, nõrutage, piserdage üle
rummiga ja jätke veidikeseks tõmbuma.
Pange lahja kohupiim, munakollane,
suhkur, sidrunimahl, rõõsk koor ja pudin‐
gipulber kaussi ja segage omavahel.
Lõpuks segage rosinad ja munavalge et‐
tevaatlikult kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg: 85 minutit
Riiuli tasand: 2
Friikartulid
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
18
www.aeg.com
Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g korinte
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või suh‐
kurdatud apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbi‐
mõõduga
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige segamini. Seejärel li‐
sage ükshaaval munad ja kloppige veel.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga
segatud jahu ja tärklis ning segage sis‐
se.
Segage ka puuviljad tainasse.
Asetage segu ettevalmistatud vormi, nii
et taina servad jääksid veidi kõrgemale
kui keskosa. Kaunistage koogi servad ja
keskosa blanšeeritud mandlitega. Pange
kook ahju.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 2
Prantsuse puuviljakook
Taigna koostis:
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
125 g võid
•1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g
õunu, virsikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
•2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i
vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool
ja väikesteks tükkideks lõigatud või. Li‐
sage muna, suhkur ja külm vesi. Sõtku‐
ge tainas.
Laske tainal 2 tundi külmikus jahtuda.
Rullige külmikust võetud tainas lahti,
pange määritud quiche'i vormi ning tor‐
gake kahvliga augud sisse. Puhastage
puuviljad, eemaldage südamikud, kivid
või seemned ning kandke väikesed tükid
või viilud tainale. Pange kaussi jahvata‐
tud mandlid, munad, suhkur ja pehme
või ning vahustage. Seejärel pange segu
puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 2
Kartulipannkoogid
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
Lasanje
Lihakastme koostis:
100 g läbikasvanud peekonit
1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha se‐
gu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u
400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku
3 spl võid
EESTI 19
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni ka‐
mar ning kõhr ja lõigake peekon väikes‐
teks kuubikuteks. Koorige sibul ja por‐
gand, puhastage seller ning lõigake ko‐
gu köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage pee‐
kon ja köögiviljakuubikud, hautage pide‐
valt segades.
Lisage järk-järgult hakkliha, hautage pi‐
devalt segades, et liha muutuks väikse‐
mateks tükkideks ning lisage leem. Mait‐
sestage lihakaste tomatipasta, maitsero‐
helise, soola ja pipraga ning hautage
kaane all madalal kuumusel umbes 30
minutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Su‐
latage pannil või, lisage jahu ja kuumuta‐
ge pidevalt segades kuldseks pruunistu‐
miseni. Lisage pidevalt segades vähe‐
haaval piim. Maitsestage kaste soola,
pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke
kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl või‐
ga. Asetage vormi vaheldumisi kihid pas‐
taplaate, lihakastet, valget jahukastet ja
sellega segatud juust. Seejuures peab
viimaseks kihiks jääma juustuga kaetud
hele jahukaste. Pange ülejäänud või väi‐
keste tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Lasanje/Cannelloni, külmut.
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
Moussaka (10 inimesele)
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
võid praadimiseks
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses oliiviõ‐
lis, lisage hakkliha ja küpsetage sega‐
des.
Lisage tükeldatud tomatid, riivitud Em‐
mentali juust ja riivsai, segage korralikult
ja kuumutage keemiseni. Maitsestage
soola, pipra ja kaneeliga; eemaldage
keeduplaadilt.
Koorige kartulid ja lõigake 1 cm paksus‐
teks viiludeks; peske baklažaanid ja lõi‐
gake 1 cm paksusteks viiludeks.
Kuivatage kõik viilud salvrätiga kuivaks.
Seejärel pruunistage pannil rohkes võis.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. su‐
latage pannil või, lisage jahu ja kuumuta‐
ge pidevalt segades kuldseks pruunistu‐
miseni. Lisage pidevalt segades vähe‐
haaval piim. Maitsestage kaste soola,
pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke
kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud küpsetu‐
sanuma põhja, katke vähese koguse riiv‐
juustuga. Kandke peale kiht baklažaane.
Nende peale kiht hakklihasegu. Selle
peale kiht valget jahukastet.
Seejärel uus kiht kartuliviile, siis bakla‐
žaanikiht ja hakklihasegu. Viimane kiht
peab olema valge jahukaste. Kõige pea‐
le puistake ülejäänud juust ja riivsai. Su‐
latage või ja valage kihilisele küpsetise‐
le.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Pannipitsa, külmutatud
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed
leiate pakendilt. Järgige tootja juhiseid.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KM8403001M Recipe book

Tüüp
Recipe book