7 - SAI
Koostis
• 1000 g jahu
• 40 g värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi (20
g)
• 650 ml piima
• 15 g soola
Muu
• Määritud või küpsetuspaberiga vooderdatud
küpsetusplaat
Valmistamine
• Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage
pärm leiges piimas ja lisage jahule. Sõtkuge
kõik ained ühtlaseks tainaks. Sõltuvalt jahust
tuleb ühtlase taigna saavutamiseks võib-olla
lisada veidi piima. Laske tainal kerkida kahe‐
kordseks. Jaotage taigen kaheks, vormige
kaks pikka pätsi ja asetage need võiga määri‐
tud või küpsetuspaberiga kaetud küpsetus‐
plaadile. Laske pätsidel veelkord poole võrra
kerkida. Enne küpsetamist riputage peale na‐
tuke jahu ja tehke terava noaga 3 kuni 4 vähe‐
malt 1 cm sügavust diagonaalset sisselõiget.
– Riiuli tasand: 2
– Ahjusoleku aeg: 55 minutit
8 - KARTULIGRATÄÄN
Koostis
• 1000 g kartuleid
• 1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
• 2 küüslauguküünt
• 200 g riivitud juustu
• 200 ml piima
• 200 ml koort
•4 spl võid
Valmistamine
• Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage. Hõõruge kuumakin‐
del ahjuvorm esmalt küüslaugu küünega, see‐
järel määrige võiga. Laotage pool maitsesta‐
tud kartuliviiludest vormi ja riputage peale vei‐
di riivitud juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog riivitud
juustuga. Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see piima ja koore hulka. Valage se‐
gu kartulitele ja laotage ülejäänud või laastu‐
dena vormiroale.
– Riiuli tasand: 2
– Ahjusoleku aeg: 65 minutit
9 - LASANJE
Lihakastme koostis
• 100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
• 1 porgand
• 100 g sellerit
• 2 spl oliiviõli
• 400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
• 100 ml lihaleent
• 1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
• pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis
• 75 g võid
• 50 g jahu
• 600 ml piima
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku
• 3 spl võid
• 250 g rohelisi lasanjeplaate
• 50 g riivitud Parmesani juustu
• 50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine
• Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubiku‐
teks. Koorige sibul ja porgand, puhastage sel‐
ler ning lõigake kogu köögivili peenteks kuubi‐
kuteks. Kuumutage õli haudepotis, lisage pee‐
kon ja köögiviljakuubikud, segage ja praadige
läbi, et liha muutuks ühtlasemaks, ning lisage
lihaleem. Maitsestage lihakaste tomatipasta,
maitserohelise, soola ja pipraga ning hautage
kaane all madalal kuumusel umbes 30 minutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
4
www.electrolux.com