AEG BS7314401M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

ET AHI RETSEPTIRAAMAT
AUTOMAATPROGRAMMID
Programmi number Programmi nimi
1 KÖÖGIVILI
2 KARTULIGRATÄÄN
3 TERALEIB
4 SAIAKESED
5 KALAFILEE
6 AURUTATUD FORELL
7 PLOOMIKNEDLIKUD
8 VASIKAKOOT
9 RIIS
10 LASANJE
11 TAIGNA KERGITAMINE
12 PAJAPRAAD
13 RÖSTITUD SEALIHA
14 RÖSTITUD VASIKALIHA
15 RÖSTITUD LAMBALIHA
16 RÖSTITUD ULUKILIHA
17 KANA, TERVE
18 PITSA
19 QUICHE LORRAINE
20 SIDRUNIKEEKS
21 JUUSTUKOOK 1
22 CANNELLONI
23 VALMIS KOOK
24 VALMIS PITSA
25 VALMIS KARTULITOIDUD
1 - KÖÖGIVILI
Keedunõud
Kasutada võib igat liiki kuumuskindlaid nõusid,
mis taluvad vähemalt 100 °C.
Koostis:
400 g lillkapsast
200 g porgandeid
200 g nuikapsast
200 g kollast ja punast paprikat
Valmistamine:
Peske lillkapsas ja jagage õisikuteks. Koorige
porgandid ja nuikapsas ja lõigake suupäras‐
teks tükkideks. Peske paprikad ja lõigake riba‐
deks. Pange tükeldatud köögivili lahtisesse
nõusse ja valmistage ilma vett lisamata. Selle
valmistusviisi puhul võib maitseainete ja soola
kasutamisest loobuda.
2
www.aeg.com
2 - KARTULIGRATÄÄN
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
•3 muna
100 ml piima
250 ml koort
•4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage. Hõõruge kuumakin‐
del ahjuvorm esmalt küüslaugu küünega, see‐
järel määrige võiga. Laotage pool maitsesta‐
tud kartuliviiludest vormi ja riputage peale vei‐
di riivitud juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog riivitud
juustuga. Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see munade, piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage ülejäänud
või laastudena vormiroale.
3 - TERALEIB
Koostis:
500 g nisujahu
250 g rukkijahu
15 g soola
1 väike pakk kuivpärmi (umbes 8 g)
250 ml vett
250 ml piima
15 g soola
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange suurde kaussi nisujahu, rukkijahu, sool
ja kuivpärm. Segage kokku vesi, piim ja sool
ning lisage jahule. Sõtkuge kõik ained ühtla‐
seks tainaks. Laske tainal kerkida kahekord‐
seks. Vormige tainas pikaks pätsiks ja aseta‐
ge see võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaadile. Laske pätsil veel
kord poole võrra kerkida. Enne küpsetamist
raputage peale pisut jahu.
4 - SAIAKESED
Koostis:
500 g jahu, tüüp 405
20 g kuubik värsket pärmi või 1 pakk kuivpär
mi (umbes 8 g)
300 ml vett
10 g soola
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage
pärm leiges vees ja lisage jahule. Sõtkuge
kõik ained ühtlaseks tainaks. Laske tainal ker
kida kahekordseks. Lõigake tainas tükkideks,
vormige saiakesed ja asetage määritud küp‐
setusplaadile või koogiplaadile (spetsiaalne li‐
satarvik). Laske saiakestel veel umbes 25 mi‐
nutit kerkida. Enne küpsetamist tehke saia‐
kestesse ristikujuline sisselõige. Soovi korral
riputage peale mooniseemneid, köömneid või
seesamiseemneid.
5 - KALAFILEE
Koostis:
600 - 700 g koha-, lõhe- või meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
hakitud petersell
sool, pipar
EESTI 3
•sidrun
kuumakindel küpsetusnõu
Valmistamine:
Piserdage kalafilee sidrunimahlaga ning jätke
mõneks ajaks marineerima. Seejärel kuivata‐
ge liigne mahl paberist köögirätikuga. Lõpuks
maitsestage kalafileed mõlemalt küljelt soola
ja pipraga. Seejärel pange kalafileed võiga
määritud kuumakindlasse küpsetusnõusse.
Segage riivitud juust, hakitud petersell, estra‐
gon, riivsai ja rõõsk koor omavahel. Määrige
segu kohe kalafileedele ning pange väikesed
võitükid kõige peale.
6 - AURUTATUD FORELL
Koostis:
4 forelli (250–300 grammised)
sidrunimahl, sool, pipar
Valmistamine:
Peske forelli hoolikalt seest ja väljast, piserda‐
ge sidrunimahlaga, maitsestage ja asetage
roostevabadesse, aukudega terasnõudesse (2
kala ühte nõusse). Serveerige röstitud mandli‐
laastudega. Aurutatud forell, teine võimalus:
enne seda, kui asetate kalad roostevabasse
aukudega nõusse, kallake need üle kuuma
vee ja äädikaga.
7 - PLOOMIKNEDLIKUD
Tainas (koostisosad peaksid olema
toatemperatuuril)
125 ml piima
20 g suhkrut
1 väike pakk kuivpärmi (umbes 8 g)
300 g jahu
30 g suhkrut
30 g võid
1 munakollane
1 terve muna
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
natuke sidrunikoort
ploomimoos
Pärast küpsetamist:
50 g võid
50 g jahvatatud mooniseemneid
tuhksuhkur
Muu:
võiga määritud vorm
Valmistamine:
Pange piim ja suhkur potti ja soojendage ker
gelt pliidil. Lisage kuivatatud pärm ja segage.
Seejärel jätke segu umbes 30 minutiks seis‐
ma. Pange tainakaussi jahu, suhkur, või, mu‐
nakollane, vanillisuhkur ja natuke sidrunikoort.
Lisage piim ja pärm ning sõtkuge ühtlaseks
tainaks. Katke taigen riidega ja jätke veel 45
minutiks kerkima. Seejärel lõigake taigen lusi‐
ka abil tükkideks (ligikaudu 80 g), vajutage
käega lapikuks ja pange keskele 1 tl ploomi‐
moosi. Tõmmake taigna servad üles, katke
moos taignaga ja vormige pall. Pange pallid
võiga määritud alusele, katke kinni ja laske
veel 45 minutit kerkida; seejärel pange ahju.
8 - VASIKAKOOT
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5 - 2 kg
4 viilu keedusinki
•2 spl õli
•1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe‐
tersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu
vasikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu poo‐
leks ja pange sisselõigetesse. Segage omava‐
hel kokku õli, sool, paprikapulber ja basiilik
ning katke vasikakoot seguga. Pange vasika‐
koot röstimisvormi ja laotage peale seened.
Lisage vasikakoodile supiköögiviljad ja vesi.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedelikuki‐
higa.
4
www.aeg.com
9 - RIIS
Koostis:
200 g pikateralist riisi
50 g metsikut riisi
sool ja pipar
2 tl köögiviljaleent
600 ml vett
1 väike punane paprika
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
400 ml veiselihaleent
Koostis:
200 g pikateralist riisi
50 g metsikut riisi
sool ja pipar
2 tl köögiviljaleent
600 ml vett
1 väike punane paprika
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
400 ml veiselihaleent
Pärast küpsetamist:
1 väike purk maisi (150 g)
Nõrutage mais ja lisage küpsetatud riisile.
Valmistamine:
Pange pikateraline riis, metsik riis, sool, pipar,
köögiviljaleem ja vesi potti pool tundi enne
keetmist. Valmistage ette paprika, lõigake see
väikesteks kuubikuteks, lisage riisile ja küpse‐
tage.
10 - LASANJE
Lihakastme koostis
100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
500 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
•3 spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud Emmentali juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubiku‐
teks. Koorige sibul ja porgand, puhastage sel‐
ler ning lõigake kogu köögivili peenteks kuubi‐
kuteks. Kuumutage õli haudepotis, lisage pee‐
kon ja köögiviljakuubikud, segage ja praadige
läbi, et liha muutuks ühtlasemaks, ning lisage
lihaleem. Maitsestage lihakaste tomatipasta,
maitserohelise, soola ja pipraga ning hautage
kaane all madalal kuumusel umbes 30 minutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt
segades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pi‐
devalt segades vähehaaval piim. Maitsestage
kaste soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit. Mää‐
rige suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga. Aseta‐
ge vormi vaheldumisi kihid pastaplaate, liha‐
kastet, valget jahukastet ja sellega segatud
juust. Seejuures peab viimaseks kihiks jääma
juustuga kaetud hele jahukaste. Pange ülejää‐
nud või väikeste tükkidena roa peale.
11 - TAIGNA KERGITAMINE
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõi‐
gi pärmitaignaretseptide puhul. See tagab taina
kerkimiseks hea keskkonna.
Pange tainas kerkimise jaoks piisavalt suurde
nõusse. Asetage ahjurest esimesele tasandile ja
EESTI 5
pange nõu ahju. Sulgege uks ja valige funktsioon
Taigna kergitamine. Määrake sobiv aeg.
12 - PAJAPRAAD
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega.
Kaalu seadistamisvahemik 1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas‐
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku;
põhi peab olema kaetud 10 - 20 mm vedeliku‐
kihiga. Katke kaanega.
Ärge kasutage seda programmi veise
seljatükkide puhul.
13 - RÖSTITUD SEALIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega.
Kaalu seadistamisvahemik 1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas‐
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 20–40 mm vedeliku‐
kihiga.
14 - RÖSTITUD VASIKALIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega.
Kaalu seadistamisvahemik 1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas‐
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku;
põhi peab olema kaetud 10 - 20 mm vedeliku‐
kihiga. Katke kaanega.
15 - RÖSTITUD LAMBALIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega.
Kaalu seadistamisvahemik 1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas‐
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku;
põhi peab olema kaetud 10 - 30 mm vedeliku‐
kihiga. Katke kaanega.
16 - RÖSTITUD ULUKILIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega.
Kaalu seadistamisvahemik 1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlas‐
se nõusse. Lisage vett või muud vedelikku;
põhi peab olema kaetud 10 - 20 mm vedeliku‐
kihiga. Katke kaanega.
6
www.aeg.com
17 - KANA, TERVE
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega.
Kaalu seadistamisvahemik 900 - 2,100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja mait‐
sestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast. Ekraanil kuvatakse meeldetuletus.
18 - PITSA
Taigna koostis
14 g pärmi
200 ml leiget vett
300 g jahu
•3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud Emmentali juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige veega.
Segage sool jahuga ja lisage see koos õliga
kaussi. Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtla‐
ne ega jää kausi külge kinni. Seejärel laske
tainal soojas kohas kerkida, kuni see on kahe‐
kordse suurusega. Rullige tainas lahti ja pan‐
ge määritud küpsetusvormi; põhja torgake
kahvliga augud. Pange katteained tainale sel‐
lises järjekorras, nagu retseptis kirjas.
Kasutage määritud küpsetusplaati.
19 - QUICHE LORRAINE
Taigna koostis
200 g jahu
•2 muna
•100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi
ning segage ühtlaseks tainaks. Laske tainal
paar tundi külmikus seista. Seejärel rullige tai‐
nas lahti ja asetage määritud metallist küpse‐
tusvormi. Torgake põhja kahvliga augud. Pan‐
ge peekon tainale. Katte jaoks segage omava‐
hel munad, hapukoor ja maitseained. Seejärel
lisage juust.
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbi‐
mõõduga.
20 - SIDRUNIKEEKS
Taigna koostis
•250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
EESTI 7
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanillisuhkur ja
sool kaussi ning vahustage. Lisage ühekaupa
munad ja kloppige jälle vahule. Lisage vahu‐
massi hulka küpsetuspulbriga segatud jahu ja
tärklis ning segage läbi. Pange segu määritud
ja riivsaiaga ülepuistatud küpsetusvormi, silu‐
ge pealt ning asetage ahju. Pärast küpseta‐
mist segage sidrunimahl ja tuhksuhkur. Kum‐
mutage valmis kook välja alumiiniumfooliumi‐
le. Keerake alumiiniumfooliumi servad üles, et
glasuur maha ei voolaks. Torgake puutikuga
koogi sisse mõned augud ja pintseldage peale
glasuur. Seejärel laske koogil natuke seista, et
glasuur imenduks.
21 - JUUSTUKOOK 1
Põhja koostis
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Juustukreemi koostis
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit (40 g või
vastavalt 500 ml piimaga valmistatavale pu‐
dingile)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm,
määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud koosti‐
sained ja segage käsimikseriga. Seejärel pan‐
ge tainas 2 tunniks külmkappi. Katke lahtikäi‐
va koogivormi võiga määritud põhi 2/3 seguga
ja torgake sinna kahvliga mõned augud. Vor
mige ülejäänud segust 3 cm kõrgune serv.
Kloppige munavalged käsimikseriga vahule,
kuni tekivad tugevad vahutordid. Peske rosi‐
nad, nõrutage, piserdage üle rummiga ja jätke
veidikeseks tõmbuma. Pange lahja kohupiim,
munakollane, suhkur, sidrunimahl, rõõsk koor
ja pudingipulber kaussi ja segage omavahel.
Lõpuks segage rosinad ja munavalge ette‐
vaatlikult kohupiimaseguga.
22 - CANNELLONI
Täidis:
50 g hakitud sibulaid
30 g võid
350 g hakitud lehtspinatit
100 g rõõska koort
200 g kuubikuteks lõigatud värsket lõhet
200 g kuubikuteks lõigatud ahvenat
150 g krevette
150 g karbita rannakarpe
sool, pipar
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud Emmentali juustu
Valge jahukastme koostis:
75 g võid
50 g jahu
500 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
1 pakk cannellonit
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud Emmentali juustu
Valmistamine:
Pange hakitud sibulad ja või potti ning hauta‐
ge klaasjaks. Lisage hakitud lehtspinat ja kuu‐
mutage lühikest aega. Lisage rõõsk koor, se‐
gage ja jätke jahtuma. Vahepeal valmistage
hele jahukaste. Sulatage pannil või, lisage ja‐
hu ja kuumutage pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt segades vä‐
hehaaval piim. Maitsestage kaste soola, pipra
ja muskaatpähkliga ning hoidke kaaneta ma‐
8
www.aeg.com
dalal tulel 10 minutit. Lisage jahtunud spinatile
lõhe, ahven, krevetid, rannakarbid, sool ja pi‐
par ning segage. Määrige suur kandiline ahju‐
vorm 1 sl võiga. Täitke cannelloni-torud spina‐
tiseguga ning asetage küpsetusnõusse. Iga
cannelloni-torude rea vahele pange valget ja‐
hukastet. Seejuures peab viimaseks kihiks
jääma juustuga kaetud hele jahukaste. Pange
ülejäänud või väikeste tükkidena roa peale.
23 - VALMIS KOOK
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
24 - VALMIS PITSA
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
25 - VALMIS KARTULITOIDUD
Küpsetusaja ja -temperatuuri andmed leiate pa‐
kendilt. Järgige tootja juhiseid.
EESTI 9
10
www.aeg.com
EESTI 11
www.aeg.com/shop 892956328-A-462012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BS7314401M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka