• Võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange suurde kaussi nisujahu, rukkijahu,
sool ja kuivpärm.
Segage kokku vesi, piim ja sool ning
lisage jahule. Sõtkuge kõik ained
ühtlaseks tainaks. Laske tainal kerkida
kahekordseks.
Vormige tainas pikaks pätsiks ja asetage
see võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaadile.
Laske pätsil veel kord poole võrra
kerkida. Enne küpsetamist raputage
peale pisut jahu.
• Ahjusoleku aeg: 60 min
• Riiuli tasand: 2
1.14 Taigna kergitamine
Seda automaatset funktsiooni võite
kasutada kõigi pärmitaignaretseptide
puhul. See tagab taina kerkimiseks hea
keskkonna.
Pange tainas kerkimiseks piisavalt
suurde kaussi ja katke see niiske rätiku
või toidukilega. Asetage ahjurest
esimesele tasandile ja pange nõu ahju.
Sulgege uks ja valige funktsioon Taigna
kergitamine. Määrake sobiv aeg.
• Riiuli tasand: 2
1.15 Kartuligratään
Koostis:
• 1000 g kartuleid
• 1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl
muskaatpähklit
• 2 küüslauguküünt
• 200 g riivitud juustu
• 200 ml piima
• 200 ml koort
• 4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest
vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
• Ahjusoleku aeg: 70 min
• Riiuli tasand: 2
1.16 Lasanje
Lihakaste:
• 100 g läbikasvanud peekonit
• 1 sibul
• 1 porgand
• 100 g sellerit
• 2 spl oliiviõli
• 400 g hakkliha (looma- ja sealiha
segu)
• 100 ml lihaleent
• 1 väike purk purustatud tomateid (u
400 g)
• pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukaste:
• 75 g võid
• 50 g jahu
• 600 ml piima
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
• 3 spl võid
• 250 g rohelisi lasanjeplaate
• 50 g riivitud Parmesani juustu
• 50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar
ning kõhr ja lõigake peekon väikesteks
kuubikuteks. Koorige sibul ja porgand,
puhastage seller ning lõigake kogu
köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage peekon
ja köögiviljakuubikud, hautage pidevalt
segades.
Lisage järk-järgult hakkliha, hautage
pidevalt segades, et liha muutuks
väiksemateks tükkideks ning lisage leem.
Maitsestage lihakaste tomatipasta,
maitserohelise, soola ja pipraga ning
hautage kaane all madalal kuumusel
umbes 30 minutit.
Vahepeal valmistage valge jahukaste.
Sulatage pannil või, lisage jahu ja
EESTI 5