Koostis:
•150 g võid
• 150 g suhkrut
• 1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
• 1 näpuotsatäis soola
• ühe vahatamata sidruni koor
•2 muna
• 50 ml piima
• 25 g tärklist
• 225 g jahu
• 10 g küpsetuspulbrit
• 1 purk hapusid kirsse (375 g)
• 225 g šokolaadilaaste
Muu:
• Pabervormid, u 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja si‐
drunikoor. Lisage munad ja vahustage jälle.
Segage kokku tärklis, jahu ja küpsetuspulber
ning lisage segu koos seguga tainamassile.
Nõrutage hapud kirsid ja segage koos šokolaadi‐
laastudega taignasse.
Pange tainas pabervormidesse, vormid küpse‐
tusplaadile ja ahju.
– Ahjusoleku aeg: 40 minutit
– Riiuli tasand: 2
6 - QUICHE LORRAINE
Taigna koostis
• 200 g jahu
•2 muna
•100 g võid
• 1/2 tl soola
• natuke pipart
• 1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
• 150 g riivitud juustu
• 200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
• 250 g hapukoort
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
• Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi
ning segage ühtlaseks tainaks. Laske tainal
paar tundi külmikus seista. Seejärel rullige tai‐
nas lahti ja asetage määritud metallist küpse‐
tusvormi. Torgake põhja kahvliga augud. Pan‐
ge peekon tainale. Katte jaoks segage omava‐
hel munad, hapukoor ja maitseained. Seejärel
lisage juust.
• Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbi‐
mõõduga.
• Ahjusoleku aeg: 40 minutit
• Riiuli tasand: 1
7 - SAI
Koostis:
• 1000 g jahu
• 40 g värsket pärmi või 20 g kuivpärmi
• 560 ml piima
• 15 g soola
Muu:
• Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
• Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage
pärm leiges piimas ja lisage jahule. Sõtkuge
kõik ained ühtlaseks tainaks. Sõltuvalt jahust
tuleb ühtlase taigna saavutamiseks võib-olla
lisada veidi piima. Laske tainal kerkida kahe‐
kordseks. Jaotage taigen kaheks, vormige
kaks pikka pätsi ja asetage need võiga määri‐
tud või küpsetuspaberiga kaetud küpsetus‐
plaadile. Enne küpsetamist riputage peale na‐
tuke jahu ja tehke terava noaga 3 kuni 4 vähe‐
malt 1 cm sügavust diagonaalset sisselõiget.
• Ahjusoleku aeg: 55 minutit
• Riiuli tasand: 1
8 - KARTULIGRATÄÄN
Koostis:
• 1000 g kartuleid
• 1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
• 2 küüslauguküünt
• 200 g riivitud juustu
•3 muna
• 100 ml piima
• 250 ml koort
• 4 spl võid
Valmistamine:
• Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage. Hõõruge kuumakin‐
del ahjuvorm esmalt küüslaugu küünega, see‐
järel määrige võiga. Laotage pool maitsesta‐
tud kartuliviiludest vormi ja riputage peale vei‐
di riivitud juustu. Seejärel lisage ülejäänud
EESTI 3