Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET RETSEPTIRAAMAT KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote,
mis tagab teile aastateks laitmatu toimimise ning lisasime
teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi
tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete
juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG
seadmete laitmatu väljanägemise ja heas töökorras
hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates
spetsialistidele mõeldud kööginõudest kuni söögiriistade
korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade pesuesemete
pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
16 Menüü Juhendatud küpsetamine
retseptid
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi
Sisukord
3
KASUTAMINE, TABELID JA NÕUANDED
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ahju ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed ahju funktsioonide kohta ning levinumate toitude soovitatavad riiulitasandid ja
temperatuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Nõuandeid ahju küpsetusfunktsioonide kasutamiseks
Soojashoidmine
Kasutage seda funktsiooni toidu soojashoidmiseks.
Temperatuur reguleeritakse automaatselt väärtusele 80 °C.
Nõude soojendamine
Taldrikute ja nõude soojendamiseks.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaselt ahjuriiulile. Tõstke virnasolevad taldrikud poole soojendu-
saja möödumisel ringi (vahetage ülemised ja alumised).
Automaatne temperatuur on 70 °C.
Soovitatav ahjutasand: 3.
Taigna kergitamine
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõigi pärmitaignaretseptide puhul. Programm
tagab taigna kerkimiseks parima keskkonna. Pange tainas kerkimiseks piisavalt suurde
kaussi ja katke see niiske rätiku või toidukilega. Asetage rest esimesele ahjutasandile ja
pange kauss ahju. Sulgege uks ja valige taigna kergitamise funktsioon. Määrake sobiv aeg.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega. Kohandage
oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli tasandeid tabelis olevate
väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja
lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sarnast retsepti.
4 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate kooke rohkem kui
ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrdselt. Sel juhul är-
ge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt
pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Küpsetusaeg on liiga lühike Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid temperatuure
küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Liiga palju vedelikku taignas Kasutage vähem vedelikku. Kontrollige se-
gamisaegu, eriti kui kasutate taigna sega-
miseks masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu üht-
laselt
Ahju temperatuur liiga kõrge
ja küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur ja pi-
kem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu üht-
laselt
Taigen pole ühtlaselt jaota-
tud
Laotage taigen ühtlaselt plaadile
Kook ei valmi määra-
tud küpsetusaja jook-
sul
Temperatuur liiga madal Kasutage pisut kõrgemat ahju temperatuu-
ri seadet
Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Rõngaskook või
nupsusai
Pöördõhk 1 150-160 0:50-1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140-160 1:10-1:30
Keeks Pöördõhk 2 140 0:35-0:50
Keeks Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2 160 0:35-0:50
Pirukapõhi – mu-
retainast
Pöördõhk 2
170-180
1)
0:10-0:25
Kasutamine, tabelid ja nõuanded 5
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pirukapõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Pöördõhk 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2 180 1:10-1:30
Juustukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 170-190 1:00-1:30
1) Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pärmitaignast
kringel/pärg
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170-190 0:30-0:40
Jõulukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2
160-180
1)
0:50-1:10
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise
esimene pool.
2. Küpsetamise
teine pool.
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rullbiskviit Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Mandlikook/suh-
krukoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35-0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170 0:35-0:50
Liivatainast puu-
viljakoogid
Pöördõhk 3 160-170 0:40-1:20
6 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär-
mitainaküpsetised
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Muretaignast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:10-0:20
Liivaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 0:20-0:30
Liivaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160
1)
0:20-0:30
Keeksisegust
küpsised
Pöördõhk 3 150-160 0:15-0:20
Munavalgest küp-
setised, besee
Pöördõhk 3 80-100 2:00-2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100-120 0:30-0:50
Pärmitainast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Lehttaignaküpsi-
sed
Pöördõhk 3
170-180
1)
0:20-0:30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
0:10-0:25
Saiakesed
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
tk plaadil)
Pöördõhk 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
tk plaadil)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
170
1)
0:20-0:30
1) Soojendage ahi ette
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pastavorm
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Kasutamine, tabelid ja nõuanded 7
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Juustukattega ba-
guette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi-
road
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil-
jad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:30-1:00
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuiv purukook 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Soojendage ahi ette
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Muretaignast küp-
sised
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Liivaküpsised /
soolapulgad
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Keeksisegust
küpsised
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munavalgest küp-
setised, beseed
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makroonid 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Pärmitainast küp-
sised
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Lehttaignaküpsi-
sed
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Saiakesed 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
tk plaadil)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Soojendage ahi ette
8 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Küpsetamine madalal temperatuuril
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha- ja kalaroogade valmistamisel. Valmistage kaa-
ne all.
1. Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2. Asetage liha küpsetuspannile või otse ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti alla
grill- või röstimispann.
Valmistatav toit Kaal (g) Temperatuur °C Riiuli tasand Aeg, tunnid:min.
Rostbiif 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Veisefilee 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Röstitud vasikali-
ha
1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Praelõigud 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koorik)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 2 180 - 200 25 - 35
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttainakook
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pitsale
sarnanev Elsassi toit)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirukad
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni kohale asetatud
ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla-
sem.
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
9
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv rasv panni külge ei kõrbeks, soovitame rös-
timispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega mitu korda küpsetamise jooksul. Nii saate
mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülita-
da.
Röstimine turbogrilliga
Loomaliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1 - 1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu-
mutus
1 230 120-150
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190-200
1)
5-6
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180-190
1)
6-8
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170-180
1)
8-10
1) Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Karbonaad, ribi-
praad
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 170-180 60-90
Pikkpoiss 750 g -1 kg Turbogrill 1 160-170 50-60
Seakoot (eelküp-
setatud)
750 g -1 kg Turbogrill 1 150-170 90-120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Röstitud vasi-
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Vasikakoot 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
10 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Lambakoot,
röstitud lam-
baliha
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 150-170 100-120
Lamba selja-
tükk
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160-180 40-60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Jänese selja-
tükk, jänese-
koot
kuni 1 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1
230
1)
30-40
Uluki seljatükk 1,5 - 2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 35-40
Uluki kintsu-
tükk
1,5 - 2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 180-200 60-90
1) Soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Linnuliha
portsjonitükid
200 - 250 g/tk Turbogrill 1 200-220 30-50
Pool kana 400 - 500 g/tk Turbogrill 1 190-210 35-50
Kana, broiler 1 - 1,5 kg Turbogrill 1 190-210 50-70
Part 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 180-200 80-100
Hani 3,5 - 5 kg Turbogrill 1 160-180 120-180
Kalkun 2,5 - 3,5 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Kalkun 4 - 6 kg Turbogrill 1 140-160 150-240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Kala, terve
(kuni 1 kg)
1 - 1,5 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 40-60
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuriseadet.
Kasutamine, tabelid ja nõuanded
11
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage rest grillimistabelis soovitatud tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
Grill
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Rostbiif 210-230 2 30-40 30-40
Veisefilee 230 3 20-30 20-30
Sea tagatükk 210-230 2 30-40 30-40
Vasika seljatükk 210-230 2 30-40 30-40
Lamba tagatükk 210-230 3 25-35 20-25
Terve kala, 500 -
1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Kiirgrill
Grillitav toit Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8-10 6-8
Seafilee 4 10-12 6-10
Vorstid 4 10-12 6-8
Fileetükid, vasikaprae-
lõigud
4 7-10 6-8
Röstleib
1)
5 1-3 1-3
Kattega röstleib/-sai 4 6-8 -
1) Soojendage ahi ette
Grillimine vardas - lükake sügav pann ahju 1. tasandile
Küpsetatav toit Temperatuur °C Aeg (min)
Kana 220-240 70-90
Liharullid küpsetamiseks 190-210 120-180
Part 220-240 90-150
Seakoot 190-210 150-210
Sulatamine
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
12 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Kasutage alumist ahjutasandit. Kõige alumist.
Toit
Sulatamise aeg
(min)
Täiendav sulatamise
aeg (min)
Märkus
Kana, 1000 g 100-140 20-30
Pange kana ümberpööratud
taldrikule, mis on asetatud
suurele plaadile. Keerake
poole küpsetamisaja möödu-
des.
Liha, 1000 g 100-140 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90-120 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
Maasikad, 300 g 30-40 10-20 -
Või, 250 g 30-40 10-15 -
Koor, 2 x 200 g 80-100 10-15
Rõõska koort saab vahusta-
da ka siis, kui selles on kül-
munud tükke
Kreemikook, 1400 g 60 60 -
Poolfabrikaadid
Külmutatud toiduained
Poolfabrikaadid Ahjutasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15-25
Pannipitsa, külmutatud 2 190 - 210 20-25
Pitsa, jahutatud 2 210-230 13-25
Pitsasuupisted, külmu-
tatud
2 180-200 15-30
French Fries, thin 3 200-220 20-30
French Fries, thick 3 200-220 25-35
Viilud/kroketid 3 220-230 20-35
Kartulipannkoogid 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
fresh
2 170-190 35-45
Lasanje/Cannelloni,
külmut.
2 160-180 40-60
Oven baked cheese 3 170-190 20-30
Kanatiivad 2 190-210 20-30
Kasutamine, tabelid ja nõuanded 13
Külmutatud valmistoidud
Valmistatav toit
Ahju funktsioo-
nid
Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300-600 g)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus või
Turbogrill
3 200-220
vastavalt tootja
juhistele
Pikad saiad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
1) Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
Kuivatamine - küpsetamine pöördõhuga
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga.
Parimate tulemuste saavutamiseks: lülitage seade poole aja möödudes välja. Avage sead-
me uks ja laske seadmel maha jahtuda. Seejärel lõpetage kuivatamine.
Köögivili
Kuivatatav toit Temperatuur, °C
Ahjutasand
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Oad 60-70 3 1/4 6-8
Piprad 60-70 3 1/4 5-6
Köögivili hapen-
damiseks
60-70 3 1/4 5-6
Seened 50-60 3 1/4 6-8
Ürdid 40-50 3 1/4 2-3
Puuviljad
Kuivatatav toit Temperatuur, °C
Ahjutasand
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Ploomid 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoosid 60-70 3 1/4 8-10
Õunaviilud 60-70 3 1/4 6-8
Pirnid 60-70 3 1/4 6-9
Hoidistamine
Tähelepanuks:
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esimest ahjuriiulit.
14 Kasutamine, tabelid ja nõuanded
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage temperatuuri kuni 100°C-ni ( vt tabelit).
Pehmed puuviljad
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Maasikad, mustikad,
vaarikad, küpsed tikrid
160-170 35-45 -
Luuviljalised
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Pirnid, küdooniad,
ploomid
160-170 35-45 10-15
Köögivili
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Porgandid
1)
160-170 50-60 5-10
Kurgid 160-170 50-60 -
Segaköögivili 160-170 50-60 5-10
Nuikapsas, herned,
spargel
160-170 50-60 15-20
1) Jätke pärast väljalülitamist ahju
Leib
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg min.
Sai Leib 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Leib 2 200 - 200 35 - 45
Brioche-kuklid Leib 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Sai 2 200 - 220 35 - 45
Rukkileib Sai 2 190 - 210 50 - 70
Must leib Sai 2 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib Sai 2 170 - 190 60 - 90
Kasutamine, tabelid ja nõuanded 15
Sisetemperatuuri anduri tabel
Loomaliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Ribitükk või filee: väheküps 45 - 50 °C
Ribitükk või filee: poolküps 60 - 65 °C
Ribitükk või filee: täisküps 70 - 75 °C
Sealiha
Toit Toidu sisetemperatuur
Sea abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82 °C
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80 °C
Pikkpoiss 75 - 80 °C
Vasikaliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Vasikapraad 75 - 80 °C
Vasikakoot 85 - 90 °C
Lambaliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Lambakoot 80 - 85 °C
Lamba seljatükk 80 - 85 °C
Lambapraad, lambakoot 70 - 75 °C
Ulukiliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Jänese seljatükk 70 - 75 °C
Jänese koot 70 - 75 °C
Terve jänes 70 - 75 °C
Uluki seljatükk 70 - 75 °C
Uluki koot 70 - 75 °C
Kala
Toit Toidu sisetemperatuur
Lõhe 65 - 70 °C
Forell 65 - 70 °C
MENÜÜ JUHENDATUD KÜPSETAMINE RETSEPTID
Menüüs Juhendatud küpsetamine jagatakse toidud mitmesse kategooriasse:
16 Menüü Juhendatud küpsetamine retseptid
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
Linnuliha
•Kala
Kook
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
Poolfabrikaadid
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu retseptide ahjutasandid ja kindlaksmääratud küp-
setusajad.
Automaatprogrammid
Need 3 automaatset programmi tagavad optimaalsed seaded iga lihatüübi või muude ret-
septide jaoks:
Lihaprogrammid koos valikuga Kaaluautomaatika (menüü Juhendatud küpsetamine ) —
see funktsioon arvutab automaatselt küpsetusaja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada toi-
du kaal.
Lihaprogrammid koos valikuga Toiduterm. automaatika (menüü Juhendatud küpsetami-
ne ) — see funktsioon arvutab automaatselt küpsetusaja. Selle kasutamiseks tuleb sise-
stada sisetemperatuur. Programmi lõppedes kostab helisignaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud küpsetamine ) — see funktsioon kasutab toidu
jaoks varem määratud väärtusi. Valmistage toit selle retseptiraamatu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Rostbiif
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kana, terve
Kalkun, terve
Part, terve
Hani, terve
Toiduterm. automaatika toidud
Sea seljatükk
Veiseliha (210°C)
Veiseliha (150°C)
Uluki seljatükk
Lambakints, poolküps
Menüü Juhendatud küpsetamine retseptid 17
Toiduterm. automaatika toidud
Linnuliha, luudega
Kala, terve (kuni 1 kg)
Sealiha/Vasikaliha
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põ-
hi peab olema kaetud 20-40 mm vedelikukihiga.
Sea seljatükk
Seaded:
Automaatne lihatermomeeter, liha sisetemperatuur 75 °C.
Valmistamine:
Maitsestage liha, sisestage lihatermomeeter ja asetage liha kuumakindlasse nõusse.
Seakoot
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8-1,2 kg
•2 spl õli
1 tl soola
1 tl maguspaprikapulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, petersell)
•Vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi kamarasse. Segage omavahel kokku õli, sool, paprikapul-
ber ja basiilik ning katke seakoot seguga. Pange seakoot röstimisvormi ja laotage peale
seened. Lisage supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedelikukihiga.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Ahjutasand: 1
Sea abatükk
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, nahaga, noorlooma oma
Sool
Pipar
2 spl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
18 Menüü Juhendatud küpsetamine retseptid
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud tomateid
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse ristlõiked. Maitsestage soola ja pipraga, pruunistage pliidil
röstimisnõus kõik küljed oliiviõlis, seejärel tõstke nõust välja. Kuumutage praevormis vähe-
ses õlis sellerit ja porrut, lisage tomatid, koor, küüslauguküüned, rosmariin ja tüümian, sega-
ge ning asetage sea abatükk sellele segule. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 130 minutit
Ahjutasand: 1
Vasikapraad
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põ-
hi peab olema kaetud 10-20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5-2 kg
4 viilu keedusinki
•2 spl õli
1 tl soola
1 tl maguspaprikapulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, petersell)
•Vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu vasikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu poo-
leks ja pange sisselõigetesse. Segage omavahel kokku õli, sool, paprikapulber ja basiilik
ning katke vasikakoot seguga. Pange vasikakoot röstimisvormi ja laotage peale seened. Li-
sage vasikakoodile supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedelikukihi-
ga.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Ahjutasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
Menüü Juhendatud küpsetamine retseptid
19
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm paksused (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, väikesteks kuubikuteks lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud, südamik eemaldad, tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks hakitud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viilutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
Sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja kuumutage selles köögivilju. Võtke köögiviljad röstimis-
nõust välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage ja katke jahusse. Raputage liigne jahu ma-
ha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihaviilud keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Eemaldage
liha ja kallake liigne oliiviõli röstimisnõust välja.
Kuumutage praevormis olevat lihavedelikku 250 ml veinis, kallake segu kastmepannile ja
kuumutage natuke aega. Lisage 250 ml lihaleent, petersell, tüümian, pune ja kuubikuteks
lõigatud tomatid. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage jälle keemiseni.
Pange köögiviljad röstimisnõusse, asetage liha nende peale ja kallake kõik kastmega üle.
Katke röstimisnõu kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Ahjutasand: 1
Täidetud vasikarind
Koostis:
•1 saiaviil
1 muna
200 g hakkliha
Sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
Petersell, hakitud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud tasku)
Supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, petersell)
50 g peekonit
250 ml vett
20 Menüü Juhendatud küpsetamine retseptid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Tüüp
Recipe book