Aeg-Electrolux BE3002420M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
BE3002420 ET AHI KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote,
mis tagab teile aastateks laitmatu toimimise ning lisasime
teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi
tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete
juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG
seadmete laitmatu väljanägemise ja heas töökorras
hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates
spetsialistidele mõeldud kööginõudest kuni söögiriistade
korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade pesuesemete
pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Ohutusinfo
7 Seadme kirjeldus
8 Enne esimest kasutamist
9 Igapäevane kasutamine
10 Kella funktsioonid
10 Tarvikute kasutamine
12 Lisafunktsioonid
12 Vihjeid ja näpunäiteid
22 Puhastus ja hooldus
25 Tehnilised andmed
25 Mida teha, kui...
26 Jäätmekäitlus
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi
Sisukord
3
OHUTUSINFO
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi.
Enda ja oma vara ohutuse tagamiseks
Looduse säästmiseks
Seadme asjakohaseks kasutamiseks.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta viite või edasi
müüte.
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kahjude eest.
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning füüsilise, sensoorse või
vaimupuudega inimesed või kogemuste ja teadmisteta isikud, kui nende üle on järelvalve
ja neid juhendatakse seadme turvalise kasutamise osas ning nad mõistavad seadme ka-
sutamisega kaasnevaid ohte. Lapsed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigastusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on lahti või seade töötab,
sest see läheb kuumaks. Kehavigastuse või muu püsiva kahjustuse oht!
Kui seadmel on lapselukk või lukufunktsioon (nuppude lukustus), kasutage seda. See
hoiab ära võimaluse, et lapsed ja loomad seadme juhuslikult sisse lülitavad.
Üldised ohutusjuhised
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb seadme vigastamise ja kahjus-
tamise oht.
Ärge jätke seadet järelevalveta, kui see töötab.
Lülitage seade välja pärast iga kasutuskorda.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud elektrik. Pöörduge volitatud
teeninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võimalikke kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Kahjustatud seadet ei tohi voolu-
võrguga ühendada. Vajaduse korral võtke ühendust tarnijaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt pakend, kleebised ja kattekihid. Ärge
eemaldage andmesilti. Vastasel juhul võib garantii kaotada kehtivuse.
Veenduge, et seade oleks paigaldamise ajal vooluvõrgust väljas.
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik. See seade on raske. Kasutage alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõstke seadet käepidemest.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklülitiga. Lahklüliti
lahutatud kontaktide vahemik peab olema vähemalt 3 mm.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaitsmeid (keermega
kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaitsmeid ja kontraktoreid.
Enne paigaldamist veenduge, et köögikapi mõõdud, kuhu soovite seadme paigaldada,
oleksid sobivad.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate konstruktsioonide alla ja kõrvale.
4 Ohutusinfo
Tagage minimaalne kaugus muudest seadmetest ja mööbliesemetest.
Seadet ei tohi paigutada põhja peale.
Integreeritud ahjud ja pliidid on varustatud spetsiaalse ühendussüsteemiga. Vältimaks
seadme kahjustamist kasutage ainult sama tootja valmistatud seadmeid.
Elektriühendus
Seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmesildil olevad elektriandmed vastavad teie kohalikule vooluvõrgule.
Teavet pinge kohta leiate andmesildilt.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud põrutuskindlat pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid, vaheühendusi ja pikenduskaableid. Tuleoht!
Ärge asendage toitekaablit ega vahetage seda. Pöörduge teeninduskeskusse.
Jälgige, et te seadme taga olevat toitepistikut (kui on olemas) ega juhet ei muljuks ega
vigastaks.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge tõmmake toitekaablist. Tõmmake alati pistikust –
kui see on olemas.
Vajutage nuppu
See seade on ette nähtud ainult koduseks kasutamiseks. Ärge kasutage seda äri- või
tööstuslikul eesmärgil.
Kasutage seadet ainult koduseks toiduvalmistamiseks. See hoiab ära võimalikud kehavi-
gastused või materiaalse kahju.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega hoiukohana.
Kasutamise käigus läheb seadme sisemus kuumaks. Põletusoht! Ärge puudutage küttee-
lemente seadmes. Tarvikuid või potte ahju pannes või ahjust välja võttes kasutage kin-
daid.
Olge tarvikute eemaldamisel ja paigaldamisel ettevaatlik, et mitte emaili kahjustada.
Kui avate ahju ust ajal, mil ahi töötab, tuleb alati seista uksest eemal. Välja võib paiskuda
tulist auru. Nahapõletuse oht!
Et hoida ära emaili kahjustumine või värvi muutumine:
ärge asetage esemeid vahetult ahju põhjale ning ärge katke seda fooliumiga kinni;
ärge pange tulist vett vahetult seadmesse;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu.
Emaili värvi muutus ei mõjuta seadme tööd ning kuna tegemist pole defektiga, ei kuulu
see garantii alla.
Äge suruge avatud uksele.
Toiduvalmistamisel pange ahju uks alati kinni, ka grillides.
Puhastamine ja hooldus
Enne hooldust lülitage seade välja ja eemaldage see vooluvõrgust.
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht! Klaaspaneelid võivad
puruneda.
Ohutusinfo
5
Hoidke seade alati puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põhjustada tulekah-
ju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise.
Eriti mahlaste kookide puhul kasutage sügavat küpsetusplaati, et väljavalguv mahl ei teki-
taks püsivaid plekke.
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise huvides puhastage seadet ainult vee ja seebiga.
Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad põhjustada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate esemete, abrasiivse-
te puhastusvahendite, abrasiivsete švammide ega plekieemaldajatega
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige tootja juhiseid. Ärge kütteelementide ja termostaadi
anduri peale midagi pihustage.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabitsaga. Sise-
klaasi kuumuskindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda. Need tuleb
asendada. Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse eemaldamisel ettevaatlik. Uks on raske!
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
Tuleoht
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamise tagajärjel võib al-
kohol õhuga seguneda. Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega määrdunud esemeid ja/või sulavaid esemeid
(plastist või alumiiniumist) seadmesse, selle lähedusse või peale.
Ahjuvalgusti
Selles seadmes kasutatavad lambid on mõeldud kasutamiseks üksnes kodumasinates.
Neid ei saa kasutada ruumide täielikuks või osaliseks valgustamiseks.
Kui tekib vajadus lamp välja vahetada, tuleb kasutada sama võimsusega ja spetsiaalselt
kodumasinate jaoks mõeldud lampi.
Enne ahjuvalgusti vahetamist ühendage seade vooluvõrgust lahti. Elektrilöögioht!
Teeninduskeskus
Masinat tohib remontida või hooldada ainult volitatud tehnik. Pöörduge volitatud teenin-
duskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Seadme kõrvaldamine
Kehaliste vigastuste vältimiseks
Lahutage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmesse kinnijää-
mist. Lämbumisoht.
6 Ohutusinfo
SEADME KIRJELDUS
Ülevaade
43 62 5
1
14
7
10
11
12
13
5
4
3
2
1
8
9
1 Juhtpaneel
2 Ahju funktsioonide juhtnupp
3 Toitelamp / sümbol
4 Elektronprogrammeerija
5 Temperatuuri reguleerimisnupp
6 Temperatuuri lamp / sümbol / indikaator
7 Kütteelement
8 Ahjuvalgusti
9 Liha sisetemperatuuri termomeetri pesa
10 Ventilaator
11 Tagaseina kütteelement
12 Alumine kuumutus
13 Ahjuriiuli tugi, eemaldatav
14 Riiulitasandid
Seadme kirjeldus
7
Ahju tarvikud
Restriiul
Keedunõudele, küpsetusvormidele, röstimi-
seks.
Küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Sisetemperatuuri termomeeter
Toidu küpsetusastme mõõtmiseks.
ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Kellaaja seadmine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja määramist.
8 Enne esimest kasutamist
Seadme vooluvõrku ühendamisel või elektrikatkestuse korral hakkab kellaaja näidik auto-
maatselt vilkuma. Jätkake 2. sammuga.
1. Olemasoleva kellaaja muutmiseks vajutage samaaegselt nuppe "+" ja "- ", kuni kellaaja
indikaator indikaator vilgub.
2. Määrake kellaaeg nuppudega "+" või "- ".
3. Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab ja ekraanile kuvatakse määratud kellaaeg.
Kui taimerifunktsioon on sisse lülitatud, pole võimalik aega muuta.
IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Seadme kasutamiseks vajutage juhtnuppu. Juhtnupp liigub esile.
Seadme sisse- ja väljalülitamine
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahjufunktsioonide juhtnuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake temperatuuri reguleerimisnuppu.
3. Seadme väljalülitamiseks keerake ahjufunktsioonide ja temperatuuri juhtnupud väljalüli-
tusasendisse.
Nupu sümbol, indikaator või lamp (olenevalt mudelist, vt seadme ülevaadet):
indikaator süttib, kui ahi soojeneb;
lamp süttib, kui seade töötab;
sümbol näitab, kas nupuga juhitakse ühte keeduväljadest, ahju funktsiooni või tempera-
tuuri.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Valgustus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sisemust.
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kolmel ahjuta-
sandil. Vähendage ahju temperatuuri (20-40°C) võrreldes
ülemise + alumise kuumutusega. Ka toidu kuivatamiseks.
Pitsarežiim Selliste toitude küpsetamiseks ühel ahjutasandil, mis vaja-
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja. Vähen-
dage ahju temperatuuri (20-40°C) võrreldes ülemise + alu-
mise kuumutusega.
Ülemine + alumine kuumu-
tus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetamiseks ja toi-
du hoidistamiseks
Igapäevane kasutamine 9
Ahju funktsioon Rakendus
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Grill Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel ning rösti-
miseks.
Kiirgrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks ja rösti-
miseks.
Turbogrill Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks ühel ta-
sandil. Samuti toidu pruunistamiseks (nt gratään).
Elektrooniline programmeerija
1 Minutilugeja funktsiooni indikaator
2 Liha sisetemperatuuri indikaator
3 Kellaaja näidik
4 Ajarežiimi indikaator
5 Nupp "+"
6 Nupp "-"
KELLA FUNKTSIOONID
Pöördloenduse taimeri funktsioon
See funktsioon ei mõjuta ahju tööd.
Alarmkella funktsiooni määramine
1. Vajutage nuppu + või - .
2. Määrake aeg nupuga + või - (maksimaalne aeg on 2 tundi 30 minutit).
3. 5 sekundi pärast alustab kell pöördlugemist.
4. Kui aeg täis saab, vajutage signaali vaigistamiseks mis tahes nuppu.
TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Liha sisetemperatuuri termomeeter
Sisetemperatuuri termomeetri abil saab mõõta liha sisetemperatuuri.
1 2 3
56
4
10 Kella funktsioonid
Silmas tuleb pidada kahte temperatuuri.
Küpsetusahju temperatuur: Vt küpsetustabelit
Liha sisetemperatuur: vt lihatermomeetri tabelit
Kasutage ainult seadmega kaasasolevat sisetemperatuuri termomeetrit ja originaaltarvikuid
HOIATUS
Lihatermomeeter on kuum! Nahapõletusoht! Olge ettevaatlik, kui eemaldate sisetempera-
tuuri termomeetri otsa ja pistikut.
Lihatermomeetri kasutamine:
1. Pange sisetemperatuuri termomeetri pistik ahju külgseinas olevasse pessa. Sisetempe-
ratuuri indikaator
vilgub.
2. Pange sisetemperatuuri termomeetri otsik
lihatüki keskele, nii sügavale kui võimalik.
3. Vajaliku sisetemperatuuri määramiseks
kasutage nuppu "+" või "-". Temperatuuri
saate valida vahemikus 30 °C kuni 99 °C.
Väärtusi vt tabelist.
4. Ahju küpsetusfunktsiooni ja temperatuuri
valimiseks kasutage vastavaid nuppe.
5. Kui liha saavutab soovitud sisetempera-
tuuri, kostab helisignaal. Selle peatami-
seks vajutage mõnda nuppu.
6. Lülitage ahi välja ja eemaldage sisetemperatuuri termomeeter.
Kui küpsetustulemus pole rahuldav, korrake ülalkirjeldatud samme ja määrake kõrgem sise-
temperatuur.
Ahjutarvikute sissepanek
Traatrestil on külgmised servad. Need servad ja
juhiktrellide kuju tagavad ahjutarvikute kallutus-
vastase ohutuse.
1
2
Tarvikute kasutamine 11
LISAFUNKTSIOONID
Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaator automaatselt sisse, et hoida seadme pinnad jahe-
dana. Kui lülitate seadme välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni seade on maha jahtunud.
Mehaaniline ukselukk
Seadme ostmise ajal ei ole ukselukk sisse lülitatud.
Ukseluku sisselülitamiseks: Tõmmake ukselukku väljapoole, kuni see kohale lukustub.
Ukseluku väljalülitamiseks: Lükake ukselukk tagasi uksepaneeli.
Seadme ukse avamine:
1. Lükake ja hoidke ukselukku.
2. Avage uks.
Ärge lükake ukselukku seadme ukse sulgemise ajal!
Seadme väljalülitamisel mehaaniline ukselukk välja ei lülitu.
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ahju ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed ahju funktsioonide kohta ning levinumate toitude soovitatavad riiulitasandid ja
temperatuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage oma tavapära-
sed seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulite kõrgused vastavalt tabelites toodud
väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lüli-
tada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
1
2
12 Lisafunktsioonid
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Gugelhupf või
nupsusai
Pöördõhk 1 150-160 0:50-1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140-160 1:10-1:30
Keeks Pöördõhk 2 140 0:35-0:50
Keeks Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2 160 0:35-0:50
Pirukapõhi – mu-
retainast
Pöördõhk 2
170-180
1)
0:10-0:25
Pirukapõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Pöördõhk 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180 1:10-1:30
Juustukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 170-190 1:00-1:30
1) Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pärmitaignast
kringel/pärg
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170-190 0:30-0:40
Jõulukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2
160-180
1)
0:50-1:10
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise
esimene pool.
2. Küpsetamise
teine pool.
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rullbiskviit Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Mandlikook/suh-
krukoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35-0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170 0:35-0:50
Liivatainast puu-
viljakoogid
Pöördõhk 3 160-170 0:40-1:20
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär-
mitainaküpsetised
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Muretaignast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:10-0:20
Liivaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 0:20-0:30
Liivaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160
1)
0:20-0:30
Keeksisegust
küpsised
Pöördõhk 3 150-160 0:15-0:20
Munavalgest küp-
setised, besee
Pöördõhk 3 80-100 2:00-2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100-120 0:30-0:50
Pärmitainast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Lehttaignaküpsi-
sed
Pöördõhk 3
170-180
1)
0:20-0:30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
0:10-0:25
Saiakesed
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
tk plaadil)
Pöördõhk 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
tk plaadil)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
170
1)
0:20-0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuiv purukook 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Soojendage ahi ette
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Muretainast küp-
sised
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Liivaküpsised /
soolapulgad
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Keeksisegust
küpsised
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munavalgest küp-
setised, beseed
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makroonid 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Pärmitainast küp-
sised
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Lehttainaküpsised 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Saiakesed 1/4 - 180 0:30-0:55
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Small cakes (20
tk plaadil)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Soojendage ahi ette
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt pruun Vale ahjutasand Asetage kook allapoole
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Küpsetusaeg on liiga lühike
Määrake pikem küpsetusaeg.
Küpsetusaega ei saa vähen-
dada kõrgema temperatuuri
määramise abil
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Liiga palju vedelikku taignas
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami-
saegadele, eriti siis, kui kasuta-
te taignasegamise masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal
Valige kõrgem ahju tempera-
tuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt
Ahju temperatuur liiga kõrge ja
küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju tempe-
ratuur ja pikem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt Taigen pole ühtlaselt jaotatud
Laotage taigen ühtlaselt plaadi-
le
Kook ei valmi määratud küpse-
tusaja jooksul
Temperatuur liiga madal
Kasutage pisut kõrgemat ahju
temperatuuri
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pastavorm
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Juustukattega ba-
guette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi-
road
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:40-0:60
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Kalavormid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil-
jad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:30-1:00
1) Soojendage ahi ette
Praed
Praadide küpsetamine
Kasutage praadide valmistamisel kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval pannil või sügava panni kohale asetatud traa-
trestil (kui see on olemas).
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla-
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta küpsetuspannil.
Röstimine turbogrilliga
Loomaliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1-1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu-
mutus
1 230 120-150
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190-200
1)
5-6
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180-190
1)
6-8
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170-180
1)
8-10
1) Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1-1,5 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Karbonaad, ribi-
praad
1-1,5 kg Turbogrill 1 170-180 60-90
Pikkpoiss 750 g -1 kg Turbogrill 1 160-170 50-60
Seakoot (eelküp-
setatud)
750 g -1 kg Turbogrill 1 150-170 90-120
Vihjeid ja näpunäiteid 17
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Röstitud vasi-
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Vasikakoot 1,5-2 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Lambakoot,
röstitud lam-
baliha
1-1,5 kg Turbogrill 1 150-170 100-120
Lamba selja-
tükk
1-1,5 kg Turbogrill 1 160-180 40-60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Jänese selja-
tükk, jänese-
koot
kuni 1 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1
230
1)
30-40
Uluki seljatükk 1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 35-40
Uluki kintsu-
tükk
1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 180-200 60-90
1) Soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Linnuliha
portsjonitükid
200 - 250 g/tk Turbogrill 1 200-220 30-50
Pool kana 400 - 500 g/tk Turbogrill 1 190-210 35-50
Kana, broiler 1-1,5 kg Turbogrill 1 190-210 50-70
Part 1,5-2 kg Turbogrill 1 180-200 80-100
Hani 3,5-5 kg Turbogrill 1 160-180 120-180
Kalkun 2,5-3,5 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Kalkun 4-6 kg Turbogrill 1 140-160 150-240
18 Vihjeid ja näpunäiteid
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Terve kala 1-1,5 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 40-60
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuriseadet.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage rest grillimistabelis soovitatud tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
Grillimine
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Rostbiif 210-230 2 30-40 30-40
Veisefilee 230 3 20-30 20-30
Sea tagatükk 210-230 2 30-40 30-40
Vasika tagatükk 210-230 2 30-40 30-40
Lamba tagatükk 210-230 3 25-35 20-25
Terve kala,
500-1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Kiire grillimine
Grillitav toit Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8-10 6-8
Seafilee 4 10-12 6-10
Vorstid 4 10-12 6-8
Fileetükid, vasikaprae-
lõigud
4 7-10 6-8
Röstleib
1)
5 1-3 1-3
Kattega röstleib/-sai 4 6-8 -
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid 19
Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koorik)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttainakook
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pitsale
sarnanev Elsassi toit)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirukad
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Sulatamine
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
Kasutage alumist ahjutasandit. Kõige alumist.
Toit
Sulatamise aeg
(min)
Täiendav sulatamise
aeg (min)
Märkus
Kana, 1000 g 100-140 20-30
Pange kana ümberpööratud
taldrikule, mis on asetatud
suurele plaadile. Keerake
poole küpsetamisaja möödu-
des.
Liha, 1000 g 100-140 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90-120 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
Maasikad, 300 g 30-40 10-20 -
Või, 250 g 30-40 10-15 -
Koor, 2 x 200 g 80-100 10-15
Rõõska koort saab vahusta-
da ka siis, kui selles on kül-
munud tükke
Kreemikook, 1400 g 60 60 -
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE3002420M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend