Aeg-Electrolux BS7304401M Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET RETSEPTIRAAMAT KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote,
mis tagab teile aastateks laitmatu toimimise ning lisasime
teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi
tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete
juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG
seadmete laitmatu väljanägemise ja heas töökorras
hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates
spetsialistidele mõeldud kööginõudest kuni söögiriistade
korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade pesuesemete
pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi
Sisukord
3
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ahju ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed ahju funktsioonide kohta ning levinumate toitude soovitatavad riiulitasandid ja
temperatuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Küpsetamine auruga
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja roostevabu nõusid.
Sobivad ka kroomitud terasest nõud (vt teavet spetsiaalsete tarvikute kohta).
Ahjutasandid
Sobivad ahjutasandid leiate alltoodud tabelist. Ahjutasandeid loetakse altpoolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit või kui küpsetatava toidu kogused on suured,
lisage vajadusel vett.
Asetage sobivates nõudes toit ahjuriiulitele. Jälgige, et riiulite vahel oleks ringleva auru
jaoks piisavalt ruumi ja aur jõuaks kõigi toitudeni.
Kui te ahju pikemat aega ei kasuta, eemaldage vesi veeanumast, ühendusvoolikust ja
aurugeneraatorist (vt jaotist "Puhastus ja hooldus").
Märkus auruga küpsetamise tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toitude kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ainult soovituslikud; tegelikud väärtused sõltuvad
valmistatava toidu koostisest, suurusest ja kogusest ning kasutatavatest nõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke aluseks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis alustage küpsetamist külma ahjuga.
Suurendage riisi puhul kasutatava vee kogust tasemeni 1 : 1.5 - 1: 2 vastupidiselt tabelis
toodud kogustele.
Auruvee tabel
Vee kogus veeanumas (ml)
Aeg
1)
minutites.
400 15 - 25
600 25- 40
800 40 - 50
1) Toodud ajad on ligikaudsed
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Tugev aurutus
HOIATUS
Ärge avage seadme ust ajal, mil funktsioon on sisse lülitatud. Põletusoht!
Funktsioon sobib igat tüüpi toitudele – nii värsketele kui ka külmutatutele. Seda võib kasuta-
da küpsetamisel, soojendamisel, sulatamisel; köögivilja, liha, kala, pasta, riisi, maisi, manna
ja munade pošeerimisel või blanšeerimisel.
Terve menüü valmistamine. Ühekorraga on võimalik valmistada terve menüü. Et toidud ei
jääks ala- või üleküpsetatuks, valige sellised, mille valmistamisaeg on enamvähem sama.
Valige üksiku koostisosa puhul soovitatud suurim veekogus. Asetage toidud ahju sobivates
nõudes. Jätke toitude vahele ruumi, nii et aur saaks vabalt liikuda.
Steriliseerimine
Selle funktsiooniga saate steriliseerida nõusid (nt imikupudeleid).
Paigutage puhtad nõud esimese ahjutasandi resti keskele. Jälgige, et nõude avaused
oleksid suunatud väikese nurga all allapoole.
Kallake veeanumasse maksimaalses koguses vett ja valige ajaks 40 min.
Köögiviljad
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Artišokid 96 800 50 - 60 2
Baklažaan 96 450 15 - 25 2
Lillkapsas, terve 96 600 35 - 45 2
Lillkapsas, õisi-
kud
96 500 25 - 30 2
Brokkoli, terve 96 550 30 - 40 2
Brokkoli, õisikud 96 400 20 - 25 2
Seeneviilud 96 400 15 - 20 2
Herned 96 450 20 - 25 2
Apteegitill 96 600 35 - 45 2
Porgandid 96 600 35 - 45 2
Nuikapsas, ribad 96 550 30 - 40 2
Piprad, ribad 96 400 20 - 25 2
Porrulauk, viilud 96 500 25 - 35 2
Rohelised oad 96 550 35 - 45 2
Põldkännak, õisi-
kud
96 450 20 - 25 2
Rooskapsas 96 550 30 - 40 2
Peet 96 800+400 70 - 90 2
Aed-mustjuur 96 600 35 - 45 2
Vihjeid ja näpunäiteid 5
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Seller, tükeldatud 96 500 25 - 35 2
Spargel, roheline 96 500 25 - 35 2
Spargel, valge 96 600 35 - 45 2
Spinat 96 350 15 2
Kooritud tomatid 96 350 15 2
Valged aedoad 96 500 30 - 40 2
Kähar peakapsas 96 400 20 - 25 2
Suvikõrvits, viilud 96 350 15 - 20 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Kõrvalroad / lisandid
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Knedlikud 96 600 30 - 40 2
Kartuliknedlikud 96 600 35 - 45 2
Koorimata kartu-
lid, keskmised
96 750 45 - 55 2
Riis (vesi/riis
1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Keedetud kartulid,
neljaks lõigatud
96 600 35 - 40 2
Leivaknedlikud 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, värske 96 450 20 - 25 2
Polenta (vedelik-
ku 3:1)
96 750 45 - 50 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Kala
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Forell, umbes
250 g
85 550 30 - 40 2
Krevetid, värsked 85 450 20 - 25 2
Krevetid, külmu-
tatud
85 550 30 - 40 2
Lõhefilee 85 500 25 - 35 2
Lõhe, umbes
1000 g
85 600 40 - 45 2
6 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Karbid 96 500 20 - 30 2
Õhuke kalafilee 80 350 15 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Liha
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Keedusink 1000 g 96 800+150 55 - 65 2
Kanarind, pošee-
ritud
90 500 25 - 35 2
Kana, pošeeritud,
1000 - 1200 g
96 800+150 60 - 70 2
Vasika / sea sel-
jatükk jalata 800 -
1000 g
90 800+300 80 - 90 2
Kasseler (suitsu-
sea seljatükk),
pošeeritud
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (keede-
tud veiseliha)
96 800+700 110 - 120 2
Chipolata-vorstid 80 400 15 - 20 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Munad
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus veea-
numas (ml)
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Kõvaks keedetud
munad
96 500 18 - 21 2
Keskmiselt kee-
detud munad
96 450 13 - 16 2
Pehmeks keede-
tud munad
96 400 11 - 12 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Pöördõhk ja Tugev aurutus üksteise järel
Liha, köögivilju ja muid lisandeid võib küpsetada üksteise järel, funktsioone kombineerides.
Nii võite kõiki komponente serveerida samal ajal.
Kasutage Pöördõhu funktsiooni toidu esmaseks küpsetamiseks.
Pange ettevalmistatud köögivili ja lisandid ahjukindlatesse nõudesse. Asetage koos prae-
ga ahju.
Jahutage ahju temperatuur tasemeni 80°C . Seadme kiiremaks mahajahutamiseks avage
ahju uks, seades selle umbes 15 minutiks esimesse positsiooni.
Vihjeid ja näpunäiteid
7
Käivitage funktsioon Tugev aurutus ja küpsetage kõiki toite koos kuni valmimiseni.
Toit Pöördõhk Tugev aurutus
Temperatuur, °C Aeg minutites Aeg minutites Riiuli tasand
Rostbiif 1 kg 180 60 – 70 40 – 50 1
Rooskapsas, po-
lenta
- - 40 – 50 3
Röstitud sealiha 1
kg,
180 60 – 70 30 – 40 1
Kartulid, köögivili,
praeleem
- - 30 – 40 3
Röstitud vasikali-
ha 1 kg,
180 50 – 60 30 – 40 1
Riis, köögivili - - 30 – 40 3
Keskmine aurutus
Toidu tüüp
Keskmine aurutus (vee kogus: umbes 300 ml)
Temperatuur, °C Aeg minutites Ahjutasand
Keedukreemiga / täidi-
sega pirukad eraldi
vormides
1)
90 40-45 2
Küpsetatud munad
1)
90 35-45 2
Terriin
1)
90 40-50 2
Õhuke kalafilee 85 15-25 2
Paks kalafilee 90 25-35 2
Väike kala, kuni 350 g 90 25-35 2
Terve kala, kuni 1000
g
90 35-45 2
1) jätkake veel pool tundi suletud uksega
Ülessoojendamine
Toidu tüüp
Keskmine aurutus (vee kogus: umbes 300 ml)
Temperatuur, °C Aeg minutites Ahjutasand
Knedlikud 85 25 - 35 2
Pasta 85 20 - 25 2
Riis 85 20 - 25 2
Ühe-taldriku-road 85 20 - 25 2
8 Vihjeid ja näpunäiteid
Kerge aurutus
Toidu tüüp
Kerge aurutus
1)
Temperatuur, °C Aeg minutites Ahjutasandid
Röstitud sealiha 1000
g
160-180 90-100 2
Rostbiif 1000 g 180 - 200 60 -90 2
Röstitud vasikaliha
1000 g
180 80-90 2
Pikkpoiss, toores, 500
g
180 30-40 2
Suitsusea seljatükk
600-1000 g (immutage
2 tundi)
160-180 60-70 2
Kana, 1000 g 180-200 50-60 2
Part 1500-2000 g 180 70-90 2
Hani 3000 g 170 130-170 1
Kartuligratään 160-170 50-60 2
Pastavorm 190 40-50 2
Lasanje 180 45-55 2
Erinevad saiad
500-1000 g
180-190 50-60 2
Saiakesed 40-60 g 180-210 30-40 2
Valmistaignast saiake-
sed
200 10-20 2
Valmistaignast baguet-
te'id 40-50 g
200 20-30 2
Valmistaignast baguet-
te'id 40-50 g, külmuta-
tud
200 25-35 2
1) Lisatava vee kogus sõltub küpsetusaja pikkusest
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage oma tavapära-
sed seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulite kõrgused vastavalt tabelites toodud
väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lüli-
tada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Vihjeid ja näpunäiteid
9
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt pruun Vale ahjutasand Asetage kook allapoole
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Küpsetusaeg on liiga lühike
Määrake pikem küpsetusaeg.
Küpsetusaega ei saa vähen-
dada kõrgema temperatuuri
määramise abil
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Liiga palju vedelikku taignas
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami-
saegadele, eriti siis, kui kasuta-
te taignasegamise masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal
Valige kõrgem ahju tempera-
tuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt
Ahju temperatuur liiga kõrge ja
küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju tempe-
ratuur ja pikem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt Taigen pole ühtlaselt jaotatud
Laotage taigen ühtlaselt plaadi-
le
Kook ei valmi määratud küpse-
tusaja jooksul
Temperatuur liiga madal
Kasutage pisut kõrgemat ahju
temperatuuri
Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Gugelhupf või
nupsusai
Pöördõhk 1 150-160 0:50-1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140-160 1:10-1:30
Keeks Pöördõhk 2 140 0:35-0:50
Keeks Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2 160 0:35-0:50
10 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pirukapõhi – mu-
retainast
Pöördõhk 2
170-180
1)
0:10-0:25
Pirukapõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Pöördõhk 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180 1:10-1:30
Juustukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 170-190 1:00-1:30
1) Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pärmitaignast
kringel/pärg
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170-190 0:30-0:40
Jõulukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2
160-180
1)
0:50-1:10
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise
esimene pool.
2. Küpsetamise
teine pool.
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rullbiskviit Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Mandlikook/suh-
krukoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35-0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170 0:35-0:50
Liivatainast puu-
viljakoogid
Pöördõhk 3 160-170 0:40-1:20
Vihjeid ja näpunäiteid 11
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär-
mitainaküpsetised
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Muretaignast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:10-0:20
Liivaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 0:20-0:30
Liivaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160
1)
0:20-0:30
Keeksisegust
küpsised
Pöördõhk 3 150-160 0:15-0:20
Munavalgest küp-
setised, besee
Pöördõhk 3 80-100 2:00-2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100-120 0:30-0:50
Pärmitainast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Lehttaignaküpsi-
sed
Pöördõhk 3
170-180
1)
0:20-0:30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
0:10-0:25
Saiakesed
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
tk plaadil)
Pöördõhk 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
tk plaadil)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
170
1)
0:20-0:30
1) Soojendage ahi ette
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pastavorm
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
12 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Juustukattega ba-
guette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi-
road
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil-
jad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:30-1:00
1) Soojendage ahi ette
Niiske pöördõhk
Toidu tüüp Temperatuur, °C Aeg minutites Ahjutasand
Pastavorm 170-190 45-60 2
Lasanje 170-190 45-60 2
Kartuligratään 180-200 50-60 2
Magustoidud 170-190 45-60 2
Gugelhupf või nupsu-
sai
150-160 50-70 1
Pärmitaignast kringel/
pärg
160-180 40-50 2
Kuiv purukook 150-160 20-30 3
Mandlikook/suhkrukoo-
gid 1)
180-200 20-30 3
Pärmitainast küpsised 150-160 20-40 2
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuiv purukook 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Muretainast küp-
sised
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Liivaküpsised /
soolapulgad
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Keeksisegust
küpsised
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munavalgest küp-
setised, beseed
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makroonid 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Pärmitainast küp-
sised
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Lehttainaküpsised 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Saiakesed 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
tk plaadil)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine madalal temperatuuril
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha- ja kalaroogade valmistamisel. Valmistage kaa-
ne all.
1. Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2. Asetage liha küpsetuspannile või otse ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti alla
grill- või röstimispann.
Valmistatav toit Kaal (g) Temperatuur °C Riiuli tasand Aeg, tunnid:min.
Rostbiif 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Veisefilee 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Röstitud vasikali-
ha
1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Praelõigud 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koorik)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttainakook
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pitsale
sarnanev Elsassi toit)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirukad
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni kohale asetatud
ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla-
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv rasv panni külge ei kõrbeks, soovitame rös-
timispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega mitu korda küpsetamise jooksul. Nii saate
mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülita-
da.
Röstimine turbogrilliga
Loomaliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1-1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu-
mutus
1 230 120-150
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190-200
1)
5-6
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180-190
1)
6-8
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170-180
1)
8-10
1) Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1-1,5 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Karbonaad, ribi-
praad
1-1,5 kg Turbogrill 1 170-180 60-90
Pikkpoiss 750 g -1 kg Turbogrill 1 160-170 50-60
Seakoot (eelküp-
setatud)
750 g -1 kg Turbogrill 1 150-170 90-120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Röstitud vasi-
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Vasikakoot 1,5-2 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Lambakoot,
röstitud lam-
baliha
1-1,5 kg Turbogrill 1 150-170 100-120
Lamba selja-
tükk
1-1,5 kg Turbogrill 1 160-180 40-60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Jänese selja-
tükk, jänese-
koot
kuni 1 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1
230
1)
30-40
Uluki seljatükk 1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 35-40
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Uluki kintsu-
tükk
1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 180-200 60-90
1) Soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Linnuliha
portsjonitükid
200 - 250 g/tk Turbogrill 1 200-220 30-50
Pool kana 400 - 500 g/tk Turbogrill 1 190-210 35-50
Kana, broiler 1-1,5 kg Turbogrill 1 190-210 50-70
Part 1,5-2 kg Turbogrill 1 180-200 80-100
Hani 3,5-5 kg Turbogrill 1 160-180 120-180
Kalkun 2,5-3,5 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Kalkun 4-6 kg Turbogrill 1 140-160 150-240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Terve kala 1-1,5 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 40-60
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuriseadet.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage rest grillimistabelis soovitatud tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
Grillimine
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Rostbiif 210-230 2 30-40 30-40
Veisefilee 230 3 20-30 20-30
Sea tagatükk 210-230 2 30-40 30-40
Vihjeid ja näpunäiteid 17
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Vasika tagatükk 210-230 2 30-40 30-40
Lamba tagatükk 210-230 3 25-35 20-25
Terve kala,
500-1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Kiire grillimine
Grillitav toit Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8-10 6-8
Seafilee 4 10-12 6-10
Vorstid 4 10-12 6-8
Fileetükid, vasikaprae-
lõigud
4 7-10 6-8
Röstleib
1)
5 1-3 1-3
Kattega röstleib/-sai 4 6-8 -
1) Soojendage ahi ette
Grillimine vardas - lükake sügav pann ahju 1. tasandile
Küpsetatav toit Temperatuur °C Aeg (min)
Kana 220-240 70-90
Liharullid küpsetamiseks 190-210 120-180
Part 220-240 90-150
Seakoot 190-210 150-210
Sulatamine
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
Kasutage alumist ahjutasandit. Kõige alumist.
Toit
Sulatamise aeg
(min)
Täiendav sulatamise
aeg (min)
Märkus
Kana, 1000 g 100-140 20-30
Pange kana ümberpööratud
taldrikule, mis on asetatud
suurele plaadile. Keerake
poole küpsetamisaja möödu-
des.
Liha, 1000 g 100-140 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90-120 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
18 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit
Sulatamise aeg
(min)
Täiendav sulatamise
aeg (min)
Märkus
Maasikad, 300 g 30-40 10-20 -
Või, 250 g 30-40 10-15 -
Koor, 2 x 200 g 80-100 10-15
Rõõska koort saab vahusta-
da ka siis, kui selles on kül-
munud tükke
Kreemikook, 1400 g 60 60 -
Poolfabrikaadid
Pöördõhk
Poolfabrikaadid Ahjutasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15-25
Pannipitsa, külmutatud 2 190 - 210 20-25
Pitsa, jahutatud 2 210-230 13-25
Pitsasuupisted, külmu-
tatud
2 180-200 15-30
Friikartulid, õhukesed 3 200-220 20-30
Friikartulid, paksud 3 200-220 25-35
Viilud/Kroketid 3 220-230 20-35
Kartulipannkoogid 3 210-230 20-30
Lasanje/Cannelloni,
värske
2 170-190 35-45
Lasanje/Cannelloni,
külmut.
2 160-180 40-60
Ahjus küpsetatud juust 3 170-190 20-30
Kanatiivad 2 190-210 20-30
Külmutatud valmistoidud
Valmistatav toit
Ahju funktsioo-
nid
Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300-600 g)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus või
Turbogrill
3 200-220
vastavalt tootja
juhistele
Pikad saiad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
1) Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
Vihjeid ja näpunäiteid 19
Kuivatamine - küpsetamine pöördõhuga
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga.
Parimate tulemuste saavutamiseks: lülitage seade poole aja möödudes välja. Avage sead-
me uks ja laske seadmel maha jahtuda. Seejärel lõpetage kuivatamine.
Köögivili
Kuivatatav toit Temperatuur, °C
Ahjutasand
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Oad 60-70 3 1/4 6-8
Piprad 60-70 3 1/4 5-6
Köögivili hapen-
damiseks
60-70 3 1/4 5-6
Seened 50-60 3 1/4 6-8
Ürdid 40-50 3 1/4 2-3
Puuviljad
Kuivatatav toit Temperatuur, °C
Ahjutasand
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Ploomid 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoosid 60-70 3 1/4 8-10
Õunaviilud 60-70 3 1/4 6-8
Pirnid 60-70 3 1/4 6-9
Hoidistamine
Tähelepanuks:
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esimest ahjuriiulit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage temperatuuri kuni 100°C-ni ( vt tabelit).
Pehmed puuviljad
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Maasikad, mustikad,
vaarikad, küpsed tikrid
160-170 35-45 -
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux BS7304401M Recipe book

Tüüp
Recipe book