Küpsetustabelite kasutamine
• Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
• Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
• Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
• Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt pruun Vale ahjutasand Asetage kook allapoole
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Küpsetusaeg on liiga lühike
Määrake pikem küpsetusaeg.
Küpsetusaega ei saa vähen-
dada kõrgema temperatuuri
määramise abil
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Liiga palju vedelikku taignas
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami-
saegadele, eriti siis, kui kasuta-
te taignasegamise masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal
Valige kõrgem ahju tempera-
tuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt
Ahju temperatuur liiga kõrge ja
küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju tempe-
ratuur ja pikem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt Taigen pole ühtlaselt jaotatud
Laotage taigen ühtlaselt plaadi-
le
Kook ei valmi määratud küpse-
tusaja jooksul
Temperatuur liiga madal
Kasutage pisut kõrgemat ahju
temperatuuri
Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Gugelhupf või
nupsusai
Pöördõhk 1 150-160 0:50-1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140-160 1:10-1:30
Keeks Pöördõhk 2 140 0:35-0:50
Keeks Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2 160 0:35-0:50
10 Vihjeid ja näpunäiteid