Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Tüüp
Recipe book
.......................................................... .......................................................
ET RETSEPTIRAAMAT KASUTUSJUHEND
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
UKSE SISEKÜLG
Mõne mudeli puhul leiate ukse siseküljelt:
Ahjutasandite numbrid.
Andmed küpsetusrežiimide kohta ning levinu‐
mate toitude soovitatavad ahjutasandid ja
temperatuurid.
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
KÜPSETAMINE AURUGA
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja roostevabu
või kroomitud terasest nõusid (ainult mõne
mudeli puhul).
Ahjutasandid
Õiged ahjutasandid on toodud järgnevas tabe‐
lis. Ahjutasandeid loetakse altpoolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit või
kui küpsetatava toidu kogused on suured, lisa‐
ge vajadusel vett.
Asetage toit sobivatesse küpsetusnõudesse ja
pange nõud ahjurestidele. Jälgige, et ahjures‐
tide vahele jääks piisavalt vaba ruumi, et aur
saaks nõude ümber vabalt liikuda.
Pärast iga kasutuskorda eemaldage vesi vee‐
sahtlist, ühendusvoolikutest ja aurugeneraato‐
rist. Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Märkus auruga küpsetamise tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toitude
kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ainult
soovituslikud; tegelikud väärtused sõltuvad
valmistatava toidu koostisest, suurusest ja ko‐
gusest ning kasutatavatest keedunõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke alu‐
seks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis alusta
ge küpsetamist külma ahjuga.
Riisi valmistamisel peaks vee ja riisi vahekord
olema 1,5:1 – 2:1, sest riis imab endasse palju
vett.
AURUGA KÜPSETAMISE TABELID
HOIATUS
Ärge avage seadme ust ajal, mil funktsi‐
oon on sisse lülitatud. Põletusoht!
Funktsioon sobib igat tüüpi toitudele — nii värs‐
ketele kui ka külmutatutele. Seda võib kasutada
köögivilja, liha, kala, pasta, riisi, maisi, manna ja
munade küpsetamisel, soojendamisel, sulatami‐
sel, pošeerimisel või blanšeerimisel.
Terve menüü valmistamine. Ühekorraga on või‐
malik valmistada terve menüü. Et toidud ei jääks
ala- või üleküpsetatuks, valige sellised, mille val‐
mistamisaeg on enamvähem sama. Valige me‐
nüükomponentide veekoguste seast suurim.
Asetage toidud ahjuriiulitele sobivates keedunõu‐
des. Jätke toitude vahele ruumi, nii et aur saaks
vabalt liikuda.
Steriliseerimine
Selle funktsiooniga saate steriliseerida nõusid
(nt imikupudeleid).
Paigutage puhtad nõud riiuli keskele esimesel
riiulitasandil. Jälgige, et nõude avaused olek‐
sid suunatud väikese nurga all allapoole.
Kallake sahtlisse maksimaalses koguses vett
ja valige ajaks 40 min.
Köögiviljad
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Artišokid 96 800 50 - 60 1
Pommu 96 450 15 - 25 1
Lillkapsas, terve 96 600 35 - 45 1
Lillkapsas, õisi‐
kud
96 500 25 - 30 1
2
www.electrolux.com
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Spargelkapsas,
terve
96 550 30- 40 1
Spargelkapsas,
õisikud
96 400 20 - 25 1
Seeneviilud 96 400 15 - 20 1
Herned 96 450 20 - 25 1
Apteegitill 96 600 35 - 45 1
Porgandid 96 600 35 - 45 1
Nuikapsas, ribad 96 550 30 - 40 1
Paprika, ribad 96 400 15 - 20 1
Porrulauk, viilud 96 500 25 - 35 1
Rohelised oad 96 550 35 - 45 1
Põldkännak, õi‐
sikud
96 450 20 - 25 1
Rooskapsas 96 550 30 - 40 1
Peet 96 800 + 400 70 - 90 1
Aed-mustjuur 96 600 35 - 45 1
Seller, tükelda‐
tud
96 500 20 - 30 1
Spargel, roheline 96 500 25 - 35 1
Spargel, valge 96 600 35 - 45 1
Spinat, värske 96 350 15 1
Kooritud tomatid 96 350 15 1
Valged aedoad 96 500 25 - 35 1
Kähar peakap‐
sas
96 400 20 - 25 1
Suvikõrvits, vii‐
lud
96 350 15 1
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Kõrvalroad/lisandid
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus ml-
tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Knedlikud 96 600 30 - 40 1
Kartuliknedlikud 96 600 35 - 45 1
Koorimata kartu‐
lid, keskmised
96 750 45 - 55 1
Riis (vesi/riis
1,5 : 1)
96 600 35 - 40 1
EESTI 3
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus ml-
tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Keedetud kartu‐
lid, sektorid
96 600 35 - 40 1
Leivaknedlikud 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, värs‐
ke
96 450 20 - 25 1
Polenta (vedelik/
polenta 3 : 1)
96 750 40 - 45 1
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Kala
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus ml-
tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Forell, umbes
250 g
85 550 30 - 40 1
Krevetid, värs‐
ked
85 450 20 - 25 1
Krevetid, külmu‐
tatud
85 550 30 - 40 1
Lõhefilee 85 500 25 - 35 1
Forell, umbes
1000 g
85 600 40 - 45 1
Karbid 96 500 20 - 30 1
Õhuke kalafilee 80 350 15 1
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Liha
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus ml-
tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Keedusink 1 000
g
96 800 + 150 55 - 65 1
Kanarind, pošee‐
ritud
90 500 25 - 35 1
Kana, pošeeri‐
tud, 1000 - 1200
g
96 800 + 150 60 - 70 1
Vasika/sea selja‐
tükk jalata 800 -
1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Suitsu seaselja‐
tükk, pošeeritud
90 800 + 300 70 - 90 1
4
www.electrolux.com
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus ml-
tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Keedetud veiseli‐
ha
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolata-vorstid 80 400 15 - 20 1
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Munad
Toit Temperatuur ºC
Vee kogus ml-
tes
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Munad, pehmeks
keedetud
96 400 10- 12 1
Munad, keskmi‐
selt keedetud
96 450 13 - 16 1
Munad, kõvaks
keedetud
96 500 18 - 21 1
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
AURUVEE TABEL
Vee kogus veesahtlis ml-tes
Aeg
1)
minutites.
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1)
Toodud ajad on ligikaudsed
FUNKTSIOONI KESKMINE AURUTUS KÜPSETUSTABEL
Toidu tüüp
Keskmine aurutus
(vee kogus umbes 300 ml)
Temperatuur ºC Aeg min. Ahju tasand
Keedukreemiga/täidi‐
sega pirukad eraldi
vormides
1)
90
40 - 45 1
Küpsetatud munad
1)
90
35 - 45 1
Terriin
1)
90 40 - 50 1
Õhuke kalafilee 85 15 - 25 1
Paks kalafilee 90 25 - 35 1
Väike kala, kuni 350
g
90 25 - 35 1
Terve kala, kuni
1 000 g
90 35 - 45 1
EESTI 5
Toidu tüüp
Keskmine aurutus
(vee kogus umbes 300 ml)
Temperatuur ºC Aeg min. Ahju tasand
Ülessoojendamine
Knedlikud 110 20 - 30 1
Pasta 110 15 - 20 1
Riis 110 15 - 20 1
Ühe-taldriku-road 110 15 - 20 1
1)
Jätkake veel pool tundi suletud uksega
FUNKTSIOONI KERGE AURUTUS TABEL
Toidu tüüp
Kerge aurutus (vee kogus umbes 300 ml)
Kogus Temperatuur ºC
Aeg
1)
minutites.
Ahju tasand
Röstitud sealiha 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Rostbiif 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Vasikapraad 1 kg 180 80 - 90 1
Pikkpoiss, toores 0,5 kg 180 30 - 40 1
Suitsu seaseljatükk
(immutage 2 tundi)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kana 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Part 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Kartuligratään - 160 - 170 50 - 60 1
Pastavorm - 190 40 - 50 1
Lasanje - 180 45 - 55 1
Erinevat tüüpi lei‐
vad
0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Saiakesed 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Valmistaignast
saiakesed
- 200 20 - 30 2
Valmistaignast ba‐
guette'id
40 - 50 g 200 20 - 30 2
Külmutatud valmis‐
taignast baguette'id
40–50 g 200 25 - 35 2
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
KÜPSETAMINE
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie
varasem seade. Kohandage oma tavapärased
seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja ahjuta‐
sandid vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju umbes
10 minutit enne küpsetusprogrammi lõppu väl‐
ja lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus ole‐
vad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne ku‐
ju.
6
www.electrolux.com
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel kasutamisel soovitatakse kasutada
madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei
leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjuta‐
sandil, võib küpsetusaega 10 – 15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpseti‐
sed ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevu‐
sed kaovad küpsetamise ajal.
Niiske pöördõhk
Toidu tüüp Temperatuur °C Aeg minutites Ahjutasand
Pastavorm 170 - 190 45 - 60 1
Lasanje 170 - 190 45 - 60 1
Kartuligratään 180 - 200 50 - 60 1
Magustoidud 170 - 190 45 - 60 1
Gugelhupf või nupsusai 150 - 160 50 - 70 1
Pärmitainast kringel/
pärg
160 - 180 40 - 50 1
Kuiv purukook 150 - 160 20 - 30 2
Mandlikook/suhkrukoo‐
gid
1)
180 - 200 20 - 30 2
Pärmitaignast küpsised 150 - 160 20 - 40 2
1)
Eelsoojendage ahi
KÜPSETAMINE ÜHEL
AHJUTASANDIL
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie
varasem seade. Kohandage oma tavapärased
seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulita‐
sandid vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10
minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülitada, et
ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus ole‐
vad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende
esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada mada‐
lamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei
leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks või‐
malikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasan‐
dil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra piken‐
dada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised
ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul ärge
temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kao‐
vad küpsetamise ajal.
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjuta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minutites
Gugelhupf või nupsusai Pöördõhk 1 150 - 160 50 - 70
Madeira kook / puuvilja‐
koogid
Pöördõhk 1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake / Keeks Pöördõhk 1 140 - 150 35 - 50
EESTI 7
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjuta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minutites
Sponge cake / Keeks Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1 160 35 - 50
Koogipõhi – muretainas
1)
Pöördõhk 2 170 - 180 10 - 25
Koogipõhi – keeksitaig‐
nast
Pöördõhk 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Õunakook (2
vormi, Ø 20 cm, paiguta‐
tud diagonaalselt)
Pöördõhk 2 160 70 - 90
Apple pie / Õunakook (2
vormi, Ø 20 cm, paiguta‐
tud diagonaalselt)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1 180 70 - 90
Juustukook, küpsetus
plaadil
2)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
2 160 - 170 70 - 90
1)
Eelsoojendage ahi
2)
Kasutage alusplaati või röstimisplaati
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pärmitainast kringel/pärg Ülemine + alu
mine kuumutus
1 170 - 190 30 - 40
Jõulusai
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
1 160 - 180 50 - 70
Leib (rukkileib)
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
1
alguses 230 20
seejärel 160 - 180 30 - 60
Tuuletaskud/ekleerid
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 190 - 210 20 - 35
Rullbiskviit
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 180 - 200 10 - 20
Kuiv purukook Pöördõhk 2 150 - 160 20 - 40
Mandlikook/suhkrukoogid
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 190 - 210 20 - 30
Puuviljakoogid (pärmitai‐
nast/keeksitainast)
2)
Pöördõhk 2 150 - 160 35 - 55
Puuviljakoogid (pärmitai‐
nast/keeksitainast)
2)
Ülemine + alu
mine kuumutus
170 35 - 55
Muretaignast puuviljakoo‐
gid
Pöördõhk 2 160 - 170 40 - 80
8
www.electrolux.com
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Õrna kattega (nt kohu‐
piim, koor, keedukreem)
pärmitainaküpsetised
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 160 - 180 40 - 80
1)
Eelsoojendage ahi
2)
Kasutage alusplaati või röstimisplaati
Küpsised
Toit Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Muretainast küpsised Pöördõhk 2 150 - 160 10 - 20
Short bread / liivaküpsi‐
sed / soolapulgad
Pöördõhk 2 140 20 - 35
Short bread / liivaküpsi‐
sed / soolapulgad
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 160 20 - 30
Keeksitaignast küpsised Pöördõhk 2 150 - 160 15 - 20
Munavalgest küpsetised,
besee
Pöördõhk 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 2 100 - 120 30 - 50
Pärmitaignast küpsised Pöördõhk 2 150 - 160 20 - 40
Lehttainaküpsised
1)
Pöördõhk 2 170 - 180 20 - 30
Saiakesed
1)
Pöördõhk 2 160 10 - 25
Saiakesed
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes / väikesed
koogid
1)
Pöördõhk 2 160 20 - 35
Small cakes / väikesed
koogid
1)
Ülemine + alu
mine kuumutus
2 170 20 - 35
1)
Eelsoojendage ahi
KÜPSETAMINE MITMEL TASANDIL
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Pöördõhk
Riiulitasandid altpoolt loetu‐
na
2 tasandit
Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Tuuletaskud/ekleerid
1)
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Kuiv purukook 1 / 4 150 - 160 30 - 45
1)
Eelsoojendage ahi
EESTI 9
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp ördõhk
Riiulitasandid altpoolt loetu‐
na
2 tasandit
Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Muretainast küpsised 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Short bread / liivaküpsi‐
sed / soolapulgad
1 / 4 140 25 - 45
Keeksitaignast küpsised 1 / 4 160 - 170 25 - 40
Munavalgest küpseti‐
sed, besee
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Makroonid 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Pärmitaignast küpsised 1 / 4 160 - 170 30 - 60
NÕUANDEID KÜPSETAMISEKS
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand.
Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Kõrgema temperatuuri valimi‐
sel ei saa küpsetusaega lü‐
hendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Taignas on liiga palju vedelik‐
ku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasu
tate taignasegajat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk.
Järgmisel küpsetamisel valige
lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge ja küpsetusaeg liiga lühike.
Valige madalam ahju tempe‐
ratuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaotatud.
Laotage taigen ühtlaselt küp‐
setusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetusa‐
jaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju tempera‐
tuur.
KÜPSETUSTABEL
Küpsetusnõud
Kasutage küpsetamisel kuumakindlaid ahjunõu‐
sid (vt tootja juhiseid).
10
www.electrolux.com
Suuri praetükke võib valmistada sügaval pan‐
nil või sügava panni kohale asetatud traatrestil
(kui see on olemas).
Taisest lihast praadide küpsetamisel kasutage
kaanega küpsetamisnõusid. Nii jääb liha mah‐
lasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunis‐
tamist või krõbedat koorikut, võiks valmistada
kaaneta küpsetuspannil.
Veiseliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ahju ta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minutites
Pajapraad 1-1,5 kg Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1 230 120 - 150
Rostbiif või
veisefilee
väheküps cm paksuse
kohta
Turbogrill 1
190 - 200
1)
5 – 6 cm pak‐
suse kohta
poolküps cm paksuse
kohta
Turbogrill 1 180 - 190 6 – 8 cm pak‐
suse kohta
täisküps cm paksuse
kohta
Turbogrill 1 170 - 180 8 – 10 cm
paksuse koh‐
ta
1)
Eelkuumutage ahi
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ahju tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Abatükk,
kael, kints
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Karbonaad,
ribipraad
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss 750 g – 1
kg
Turbogrill 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot (eel‐
valmistatud)
750 g – 1
kg
Turbogrill 1 150 - 170 90 - 120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahju tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Röstitud vasi‐
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160 - 180 150 - 120
Vasikakoot 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
EESTI 11
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahju tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Lambakoot,
röstitud lamba‐
liha
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 150 - 180 100- 120
Lamba selja‐
tükk
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 40 - 60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahju tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Jänese selja‐
tükk, jänese
koot
1)
kuni 1 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 230 30 - 40
Uluki seljatükk 1,5 - 2 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 35 - 40
Uluki kintsu‐
tükk
1,5 - 2 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 60 - 90
1)
Eelsoojendage ahi
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahju ta
sand
Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Kana, tibu 200-250
g/tk
Turbogrill 1 200 - 220 30 - 50
Pool kana 400 - 500
g/tk
Turbogrill 1 190 - 210 35 - 50
Linnulihatükid 1 - 1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 50 - 70
Part 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 180 - 200 80 - 100
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Ahju ta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Kala, terve
(kuni 1 kg)
1 - 1,5 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 45 - 60
12
www.electrolux.com
TOIDUTERMOMEETRI TABEL
Veiseliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Ribitükk või filee
väheküps 45 – 50 °C
poolküps 60 - 65 °C
täisküps 70 - 75 °C
Sealiha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Sea abatükk, kintsutükk, kaelatükk 80 - 82 °C
Karbonaad (seljatükk), suitsu seaseljatükk 75 - 80 °C
Pikkpoiss 75 - 80 °C
Vasikaliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Röstitud vasikaliha 75 - 80 °C
Vasikakoot 85 - 90 °C
Lambaliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Lambakoot 80 - 85 °C
Lamba seljatükk 80 - 85 °C
Röstitud lambaliha, lambakoot 70 - 75 °C
Ulukiliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Jänese seljatükk 70 - 75 °C
Jänese koot 70 - 75 °C
Jänes, terve 70 - 75 °C
Uluki seljatükk 70 - 75 °C
Uluki koot 70 - 75 °C
Kala
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Lõhe 65 - 70 °C
Forell 65 - 70 °C
EESTI 13
FUNKTSIOONI KÜPSETAMINE
MADALAL T° TABEL
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha-
ja kalaroogade valmistamisel. Valmistage ilma
kaaneta.
Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
Asetage liha küpsetusnõusse või otse traa‐
trestile. Rasva kogumiseks asetage resti alla
grill-/küpsetuspann.
Funktsiooni Küpsetamine madalal t° tabel
Valmistatav toit Kaal Temperatuur (°C) Ahju tasand Aeg (min.)
Rostbiif 1 - 1,5 kg 150 1 120 - 150
Veisefilee 1 - 1,5 kg 150 1 90 - 110
Röstitud vasikaliha 1 - 1,5 kg 150 1 120 - 150
Lihalõik 200 - 300 g 120 1 20 - 40
POOLFABRIKAADID
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldri‐
kule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib
sulatusaega pikendada.
Kasutage esimest ahjutasandit. Kõige alumist.
Külmutatud toiduained
Poolfabrikaadid Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15 - 25
Pannipitsa, külmutatud 2 190 - 210 20 - 25
Pitsa, jahutatud 2 210 - 230 13 - 25
Pitsasuupisted, külmu‐
tatud
2 180 - 200 15 - 30
Friikartulid, õhukesed 2 200 - 220 20 - 30
Friikartulid, paksud 200 - 220 25 - 35
Viilud/Kroketid 2 220 - 230 20 - 35
Kartulipannkoogid 2 210 - 230 20 - 30
Lasanje/Cannelloni,
värske
2 170 - 190 35 - 45
Lasanje/Cannelloni,
külmut.
2 160 - 180 40 - 60
Ahjus küpsetatud juust 2 170 - 190 20 - 30
Kanatiivad 2 190 - 210 20 - 30
Külmutatud valmistoitude tabel
Valmistatav toit Ahju funktsioonid Ahju tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa Ülemine + alumine
kuumutus
2 vastavalt tootja ju‐
histele
vastavalt tootja
juhistele
Krõpsud
1)
(300 –
600 g)
Ülemine + alumine
kuumutus või Tur‐
bogrill
2 200 - 220 vastavalt tootja
juhistele
14
www.electrolux.com
Valmistatav toit Ahju funktsioonid Ahju tasand Temperatuur °C Aeg
Baguette'id Ülemine + alumine
kuumutus
2 vastavalt tootja ju‐
histele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakook Ülemine + alumine
kuumutus
2 vastavalt tootja ju‐
histele
vastavalt tootja
juhistele
1)
Keerake krõpse 2 või 3 korda valmistamise ajal
PITSA
Küpsetise tüüp Ahju tasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pitsa (õhuke koorik)
1)
2 200 - 230 15 - 20
Pitsa (rohke kattega)
2)
2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (lahtine
pirukas)
1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 2 170 - 190 45 - 55
Juustukook 1 140 - 160 60 - 90
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
1)
2 230 - 250 10 - 20
Lehttainakook
1)
2 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
2 230 - 250 12- 20
Vene pirukad (calzoned
vene moodi)
1)
2 180 - 200 15 - 25
1)
Eelsoojendage ahi
2)
Kasutage alusplaati või küpsetusplaati
SULATAMINE
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldri‐
kule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib
sulatusaega pikendada.
Kasutage esimest ahjutasandit. Kõige alumist.
Sulatamise tabel
Toit Kogus Sulatamise
aeg minutites
Edasine sula‐
tamise aeg
minutites
Märkus
Kana 1 kg 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele taldrikule
kummulikeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes
Liha 1 kg 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Liha 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
EESTI 15
Toit Kogus Sulatamise
aeg minutites
Edasine sula‐
tamise aeg
minutites
Märkus
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Maasikad 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Või 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Koor 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Koort võib vahustama hakata, kui
selles on veel külmunud tükikesi
Gateau 1,4 kg 60 60 ---
GRILL
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuri‐
seadet.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati su‐
letud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju
alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage riiul grillimistabelis soovitatud riiuli‐
tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage pann rasva
kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalatük‐
ke.
Grill
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Rostbiif, pool‐
küps
210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Veisefilee, pool‐
küps
230 1 20 - 30 20 - 30
Sea seljatükk 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Vasika seljatükk 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Lamba seljatükk 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Terve kala, 500 –
1000 g
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
Kiirgrill
Grillitav toit
Ahjutasand
1)
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Burgers / burgerid
2)
3 9 - 13 8 - 10
Seafilee 3 10 - 12 6 - 10
Vorstid 3 10 - 12 6 - 8
Fileetükid, vasika‐
praelõigud
3 7 - 10 6 - 8
Toast / röstleib
2)
4 1 - 3 1 - 3
16
www.electrolux.com
Grillitav toit
Ahjutasand
1)
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Kattega röstleib/-sai 3 6 - 8 -
1)
Alati eelsoojendage ahi
2)
Eelsoojendage ahi
LEIB
Kallake veesahtlisse 100 ml vett. Eelkuumutami‐
ne ei ole soovitatud.
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahju tasand Temperatuur °C
Aeg
minutites
Sai Leib 1 180 - 200 40 - 60
Baguette Leib 1 200 - 220 35 - 45
Nupsusai Leib 1 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Leib 1 200 - 220 35 - 45
Rukkileib Leib 1 190 - 210 50 - 70
Must leib Leib 1 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib Leib 1 170 - 190 60 - 90
HOIDISTE VALMISTAMINE
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidi‐
sepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett)
kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esi‐
mest ahjutasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus
üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett,
et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste
purkide puhul umbes 35 - 60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage temperatuuri
kuni 100 °C-ni ( vt tabelit).
Hoidiste tabel – marjad
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Maasikad, mustikad, vaarikad,
küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 ---
Hoidiste tabel – luuviljad
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Pirnid, küdooniad, ploomid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Hoidiste tabel – köögiviljad
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
EESTI 17
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Kurgid 160 - 170 50 - 60 ---
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 15
Nuikapsas, herned, spargel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätke ahju väljalülitamisel ahju
KUIVATAMINE
Toit Temperatuur (°C) Ahju tasand Aeg (h)
Oad 60 - 70 2 6 - 8
Piprad 60 - 70 2 5 - 6
Supiköögivili 60 - 70 2 5 - 6
Seened 50 - 60 2 6 - 8
Ürdid 40 - 50 2 2 - 3
Ploomid 60 - 70 2 8 - 10
Aprikoosid 60 - 70 2 8 - 10
Õunaviilud 60 - 70 2 6 - 8
Pirnid 60 - 70 2 6 - 9
RETSEPTID
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraama‐
tu retseptide riiulitasandid ja eelseatud
küpsetusajad.
AUTOMAATPROGRAMMID
Programmi number Programmi nimi
1 KÖÖGIVILI
2 KARTULIGRATÄÄN
3 SAI
4 TÄIDETUD KALA (FORELL)
5 VEISELIHA 210° POOLKÜPS
6 KANA, TERVE
7 PITSA
8 MUFFINID
9 QUICHE LORRAINE
Teave akrüülamiidide koht
Tähtis Uusimate teaduslike andmete kohaselt on
toidu pruunistamisel (eriti tärklist sisaldavate
toiduainete puhul) tekkivad akrüülamiidid
tervisele ohtlikud. Seetõttu soovitame valmistada
toitu võimalikult madalal temperatuuril ning toitu
mitte liialt pruunistada.
18
www.electrolux.com
EESTI 19
www.electrolux.com/shop 892951068-A-012012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Tüüp
Recipe book