Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET RETSEPTIRAAMAT
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
UKSE SISEKÜLG
Mõne mudeli puhul leiate ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed küpsetusrežiimide kohta ning levinu‐
mate toitude soovitatavad riiulitasandid ja tem‐
peratuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
NÕUANDEID AHJU
KÜPSETUSFUNKTSIOONIDE
KASUTAMISEKS
Soojashoidmine
Kasutage seda funktsiooni toidu soojashoidmi‐
seks.
Temperatuur reguleeritakse automaatselt väärtu‐
sele 80 °C.
Nõude soojendamine
Taldrikute ja nõude soojendamiseks.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaselt ahjuriiulile.
Tõstke virnasolevad taldrikud poole soojendusa‐
ja möödumisel ringi (vahetage ülemised ja alumi‐
sed).
Automaatne temperatuur on 70 °C.
Soovitatav riiulitasand: 3.
Taigna kergitamine
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõi‐
gi pärmitaignaretseptide puhul. Programm tagab
taigna kerkimiseks parima keskkonna. Pange tai‐
nas kerkimiseks piisavalt suurde kaussi ja katke
see niiske rätiku või toidukilega. Asetage rest
esimesele ahjutasandile ja pange kauss ahju.
Sulgege uks ja valige taigna kergitamise funktsi‐
oon. Määrake sobiv aeg.
KÜPSETAMINE AURUGA
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja roostevabu
nõusid.
Sobivad ka kroomitud terasest nõud (kaasas
mõne mudeliga).
Riiulitasandid
Õiged riiulitasandid on toodud järgnevas tabe‐
lis. Riiulitasandeid loetakse altpoolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit või
kui küpsetatava toidu kogused on suured, lisa‐
ge vajadusel vett.
Asetage toit sobivatesse küpsetusnõudesse ja
nõud ahjuriiulitele. Jälgige, et riiulite vahel
oleks ringleva auru jaoks piisavalt ruumi ja aur
jõuaks kõigi nõudeni.
Pärast iga kasutuskorda eemaldage vesi vee‐
sahtlist, ühendusvoolikutest ja aurugeneraato‐
rist. Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Märkus auruga küpsetamise tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toitude
kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ainult
soovituslikud; tegelikud väärtused sõltuvad
valmistatava toidu koostisest, suurusest ja ko‐
gusest ning kasutatavatest keedunõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke alu‐
seks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis alusta‐
ge küpsetamist külma ahjuga.
Riis imab vett, seega kasutage riisi küpsetami‐
sel vee ja riisi vahekorda 1,5 : 1 – 2 : 1.
AURUVEE TABEL
Vee kogus veeanumas (ml)
Aeg
1)
minutites.
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Toodud ajad on ligikaudsed
2
www.aeg.com
TUGEV AURUTUS
HOIATUS
Ärge avage seadme ust ajal, mil funktsi‐
oon on sisse lülitatud. Põletusoht!
Funktsioon sobib igat tüüpi toitudele – nii värske‐
tele kui ka külmutatutele. Seda võib kasutada
küpsetamisel, soojendamisel, sulatamisel; köögi‐
vilja, liha, kala, pasta, riisi, maisi, manna ja mu‐
nade pošeerimisel või blanšeerimisel.
Terve menüü valmistamine. Ühekorraga on või‐
malik valmistada terve menüü. Et toidud ei jääks
ala- või üleküpsetatuks, valige sellised, mille val‐
mistamisaeg on enamvähem sama. Valige üksi‐
ku koostisosa puhul soovitatud suurim veekogus.
Asetage toidud ahju sobivates nõudes. Jätke toi‐
tude vahele ruumi, nii et aur saaks vabalt liikuda.
Steriliseerimine
Selle funktsiooniga saate steriliseerida nõusid
(nt imikupudeleid).
Paigutage puhtad nõud esimese ahjutasandi
resti keskele. Jälgige, et nõude avaused olek‐
sid suunatud väikese nurga all allapoole.
Kallake veeanumasse maksimaalses koguses
vett ja valige ajaks 40 min.
Köögiviljad
Toit Ahju tasand
Temperatuur
(ºC)
Vee kogus vee‐
sahtlis (ml)
Aeg
1)
(min)
Artišokid 2 96 800 50 - 60
Pommu 2 96 450 15 - 25
Lillkapsas, terve 2 96 600 35 - 45
Lillkapsas, õisi‐
kud
2 96 500 25 - 30
Spargelkapsas,
terve
2 96 550 30 - 40
Spargelkapsas,
õisikud
2 96 400 20 - 25
Seeneviilud 2 96 400 15 - 20
Herned 2 96 450 20 - 25
Apteegitill 2 96 600 35 - 45
Porgandid 2 96 600 35 - 45
Nuikapsas, ribad 2 96 550 30 - 40
Paprika, ribad 2 96 400 20 - 25
Porrulauk, viilud 2 96 500 25 - 35
Rohelised oad 2 96 550 35 - 45
Põldkännak, õisi‐
kud
2 96 450 20 - 25
Rooskapsas 2 96 550 30 - 40
Peet 2 96 800+400 70 - 90
Aed-mustjuur 2 96 600 35 - 45
Seller, tükelda‐
tud
2 96 500 25 - 35
Spargel, roheline 2 96 500 25 - 35
Spargel, valge 2 96 600 35 - 45
EESTI 3
Toit Ahju tasand
Temperatuur
(ºC)
Vee kogus vee‐
sahtlis (ml)
Aeg
1)
(min)
Spinat 2 96 350 15
Kooritud tomatid 2 96 350 15
Valged aedoad 2 96 500 30 - 40
Kähar peakap‐
sas
2 96 400 20 - 25
Suvikõrvits, viilud 2 96 350 15 - 20
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Kõrvalroad / lisandid
Toit Ahju tasand Temperatuur (ºC)
Vee kogus vee‐
sahtlis (ml)
Aeg
1)
(min)
Knedlikud 2 96 600 30 - 40
Kartuliknedlikud 2 96 600 35 - 45
Koorimata kartu‐
lid, keskmised
2 96 750 45 - 55
Riis (vesi/riis
1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Keedetud kartu‐
lid, sektorid
2 96 600 35 - 40
Leivaknedlikud 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, värs‐
ke
2 96 450 20 - 25
Polenta (vedelik‐
ku 3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Kala
Toit Ahju tasand Temperatuur (ºC)
Vee kogus vee‐
sahtlis (ml)
Aeg
1)
(min)
Forell, umbes
250 g
2 85 550 30 - 40
Krevetid, värsked 2 85 450 20 - 25
Krevetid, külmu‐
tatud
2 85 550 30 - 40
Lõhefilee 2 85 500 25 - 35
Lõheforell, um‐
bes 1 000g
2 85 600 40 - 45
Karbid 2 96 500 20 - 30
Õhuke kalafilee 2 80 350 15
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
4
www.aeg.com
Liha
Toit Ahju tasand Temperatuur (ºC)
Vee kogus vee‐
sahtlis (ml)
Aeg
1)
(min)
Keedusink 1 000g 2 96 800+150 55 - 65
Kanarind, pošeeritud 2 90 500 25 - 35
Kana, pošeeritud,
1000 - 1200 g
2 96 800+150 60 - 70
Vasika / sea seljatükk
jalata 800 - 1000 g
2 90 800+300 80 - 90
Suitsu seaseljatükk,
pošeeritud
2 90 800+300 90 - 110
Keedetud veiseliha 2 96 800+700 110 - 120
Chipolata-vorstid 2 80 400 15 - 20
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Munad
Toit Ahju tasand Temperatuur (ºC)
Vee kogus vee‐
sahtlis (ml)
Aeg
1)
(min)
Munad, kõvaks
keedetud
2 96 500 18 - 21
Munad, keskmi‐
selt keedetud
2 96 450 13 - 16
Munad, pehmeks
keedetud
2 96 400 11 - 12
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
PÖÖRDÕHK JA TUGEV AURUTUS
ÜKSTEISE JÄREL
Liha, köögivilju ja muid lisandeid võib küpsetada
üksteise järel, funktsioone kombineerides. Nii
võite kõiki komponente serveerida samal ajal.
Kasutage Pöördõhu funktsiooni toidu esma‐
seks küpsetamiseks.
Pange ettevalmistatud köögivili ja lisandid ah‐
jukindlatesse nõudesse. Asetage koos praega
ahju.
Jahutage ahju temperatuur tasemeni 80°C .
Seadme kiiremaks mahajahutamiseks avage
ahju uks, seades selle umbes 15 minutiks esi‐
messe positsiooni.
Käivitage funktsioon Tugev aurutus ja küpse‐
tage kõiki toite koos kuni valmimiseni.
Maksimaalne veekogus on 800 ml.
Toit Turbogrill
(esimene samm: küpseta‐
ge liha)
Tugev aurutus
(teine samm: lisage köögivili)
Tempe‐
ratuur
(°C)
Aeg
(min.)
Ahju ta
sand
Tempe‐
ratuur
(°C)
Aeg
(min.)
Ahju ta
sand
Rostbiif 1 kg
Rooskapsas, polenta
180
60 –
70
liha: 1
96 40 – 50
liha: 1
köögivili: 3
EESTI 5
Toit Turbogrill
(esimene samm: küpseta‐
ge liha)
Tugev aurutus
(teine samm: lisage köögivili)
Tempe‐
ratuur
(°C)
Aeg
(min.)
Ahju ta
sand
Tempe‐
ratuur
(°C)
Aeg
(min.)
Ahju ta
sand
Röstitud sealiha 1 kg,
Kartulid, köögivili, praeleem
180
60 –
70
liha: 1
96 30 – 40
liha: 1
köögivili: 3
Röstitud vasikaliha 1 kg,
Riis, köögivili
180
50 –
60
liha: 1
96 30 – 40
liha: 1
köögivili: 3
KESKMINE AURUTUS
Toidu tüüp
Keskmine aurutus (vee kogus: umbes 300 ml)
Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Keedukreemiga / täidisega piru‐
kad eraldi vormides
1)
2 90 40 - 45
Küpsetatud munad
1)
2 90 35 - 45
Terriin
1)
2 90 40 - 50
Õhuke kalafilee 2 85 15 - 25
Paks kalafilee 2 90 25 - 35
Väike kala, kuni 350 g 2 90 25 - 35
Terve kala, kuni 1 000 g 2 90 35 - 45
1)
jätkake veel pool tundi suletud uksega
Ülessoojendamine
Toidu tüüp
Keskmine aurutus (vee kogus: umbes 300 ml)
Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Knedlikud 2 85 25 - 35
Pasta 2 85 20 - 25
Riis 2 85 20 - 25
Ühe-taldriku-road 2 85 20 - 25
KERGE AURUTUS
Toidu tüüp
Kerge aurutus
1)
Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Röstitud sealiha 1000 g 2 160 - 180 90 - 100
Rostbiif 1000 g 2 180 - 200 60 - 90
Röstitud vasikaliha 1000 g 2 180 80 - 90
6
www.aeg.com
Toidu tüüp
Kerge aurutus
1)
Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pikkpoiss, toores, 500 g 2 180 30 - 40
Suitsu-seaseljatükk 600 - 1000 g
(immutage 2 tundi)
2 160 - 180 60 - 70
Kana, 1 000 g 2 180 - 200 50 - 60
Part 1500-2000 g 2 180 70 - 90
Hani 3 000 g 1 170 130 - 170
Kartuligratään 2 160 - 170 50 - 60
Pastavorm 2 190 40 - 50
Lasanje 2 180 45 - 55
Erinevad saiad 500-1000g 2 180 - 190 50 - 60
Saiakesed 40-60 g 2 180 - 210 30 - 40
Valmistaignast saiakesed 2 200 10 - 20
Valmistaignast baguette'id 40-50
g
2 200 20 - 30
Valmistaignast baguette'id 40-50
g, külmutatud
2 200 25 - 35
1)
Lisatava vee kogus sõltub küpsetusaja pikkusest
KÜPSETAMINE
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt
võrreldes eelmise seadmega. Kohandage
oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetami‐
se ajad) ja riiuli tasandeid tabelis olevate väär‐
tustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi um‐
bes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja
lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus
olevad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende
esialgne kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madala‐
mat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti
jaoks seadeid, otsige sarnast retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 mi‐
nuti võrra, kui küpsetate kooke rohkem kui
ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad
koogid ja küpsetised võrdselt. Sel juhul ärge
muutke temperatuuriseadet. Erinevused üht‐
lustuvad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole kül‐
lalt pruun
Vale riiulitasand Pange kook madalamale riiulitasandile.
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Ahju temperatuur liiga kõr‐
ge
Kasutage madalamat seadet
EESTI 7
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Küpsetusaeg on liiga lühike Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid temperatuure
küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Liiga palju vedelikku taig‐
nas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrollige
segamisaegu, eriti kui kasutate taigna
segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga ma‐
dal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu üht‐
laselt
Ahju temperatuur liiga kõr‐
ge ja küpsetusaeg liiga lü‐
hike
Määrake madalam ahju temperatuur ja
pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu üht‐
laselt
Taigen pole ühtlaselt jaota‐
tud
Laotage taigen ühtlaselt plaadile
Kook ei valmi määra‐
tud küpsetusaja jook‐
sul
Temperatuur liiga madal Kasutage pisut kõrgemat ahju tempera‐
tuuri seadet
KÜPSETAMINE ÜHEL AHJUTASANDIL:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahju tasand Temperatuur °C Aeg min.
Gugelhupf või
nupsusai
Pöördõhk 1 150 - 160 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / rasvavaba
keeks
Pöördõhk 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / rasvavaba
keeks
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 160 35 - 50
Koogipõhi – mu‐
retainast
Pöördõhk 2
170-180
1)
10 - 25
Koogipõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / õuna‐
kook (2 vormi, Ø
20 cm, paiguta‐
tud diagonaal‐
selt)
Pöördõhk 2 160 60 - 90
8
www.aeg.com
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahju tasand Temperatuur °C Aeg min.
Apple pie / õuna‐
kook (2 vormi, Ø
20 cm, paiguta‐
tud diagonaal‐
selt)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 70 - 90
Juustukook Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 170 - 190 60 - 90
1)
Eelsoojendage ahi
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahju tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pärmitainast
kringel/pärg
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3 170 - 190 30 - 40
Jõulukook Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2
160 - 180
1)
50 - 70
Leib (rukkileib):
1.
Küpsetami‐
se esimene
pool.
2.
Küpsetami‐
se teine
pool.
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rullbiskviit Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
180 - 200
1)
10 - 20
Kuiv purukook ördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Mandlikook/suh‐
krukoogid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
20 - 30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 35 - 55
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3 170 35 - 55
Muretaignast
puuviljakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 40 - 80
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem)
pärmitaignaküp
setised
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Eelsoojendage ahi
2)
Kasutage sügavat panni
EESTI 9
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahju tasand Temperatuur °C Aeg min.
Muretainast küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / lii‐
vaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 20 - 35
Short bread / lii‐
vaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
160
1)
20 - 30
Keeksitaignast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 15 - 20
Munavalgest
küpsetised, be‐
see
Pöördõhk 3 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 30 - 50
Pärmitaignast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Lehttaignaküpse‐
tised
Pöördõhk 3
170 - 180
1)
20 - 30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
10 - 25
Saiakesed
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
Pöördõhk 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
170
1)
20 - 30
1)
Eelsoojendage ahi
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pastavorm
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 45 - 60
Lasanje
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 25 - 40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
Juustukattega
baguette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
10
www.aeg.com
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Magusad vormi‐
road
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 30 - 60
Täidetud köögi‐
viljad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 30 - 60
1)
Soojendage ahi ette
Niiske pöördõhk
Toidu tüüp Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pastavorm 2 170 - 190 45 - 60
Lasanje 2 170 - 190 45 - 60
Kartuligratään 2 180 - 200 50 - 60
Magustoidud 2 170 - 190 45 - 60
Gugelhupf või nupsusai 1 150 - 160 50 - 70
Pärmitainast kringel/pärg 2 160 - 180 40 - 50
Kuiv purukook 3 150 - 160 20 - 30
Mandlikook/suhkrukoogid
1)
3 180 - 200 20 - 30
Pärmitaignast küpsised 2 150 - 160 20 - 40
1)
Eelsoojendage ahi
KÜPSETAMINE MITMEL TASANDIL
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur, °C Aeg min.Ahju tasand
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuiv purukook 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Eelsoojendage ahi
Küpsised/small cakes/väikesed koogid/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur, °C Aeg min.Ahju tasand
2 tasandit 3 tasandit
Muretainast küp‐
sised
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
EESTI 11
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur, °C Aeg min.Ahju tasand
2 tasandit 3 tasandit
Short bread / lii‐
vaküpsised /
soolapulgad
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Keeksitaignast
küpsised
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Munavalgest
küpsetised, be‐
seed
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makroonid 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Pärmitaignast
küpsised
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Lehttaignaküpse‐
tised
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Saiakesed 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1)
Eelsoojendage ahi
KÜPSETAMINE MADALAL T°
Kasutage seda funktsiooni, et valmistada taiseid
lihatükke ja kala, mitte kõrgema sisetemperatuu‐
riga kui 65 °C. Funktsiooni Küpsetamine madalal
t° ei saa kasutada selliste retseptide puhul, nagu
ahjupraad või rasvane seapraad. Liha õige sise
temperatuuri tagamiseks saate kasutada toidu‐
termomeetrit (vt toidutermomeetri tabelit).
Esimeseks kümneks minutiks saate ahju tempe‐
ratuuriks valida 80–150 °C. Vaikesäte on 90 °C.
Pärast temperatuuri valimist jätkab ahi küpseta‐
mist temperatuuril 80 °C. Ärge valige funktsiooni
Küpsetamine madalal t° linnuliha jaoks.
Seda funktsiooni kasutades valmistage
roogi alati ilma kaaneta.
1.
Pruunistage liha pliidil panni peal väga kõr‐
gel seadel, mõlemalt poolt 1 - 2 minutit.
2.
Pange liha koos küpsetuspanniga ahju traa‐
trestile.
3.
Pange toidutermomeeter lihasse.
4.
Valige funktsioon Küpsetamine madalal t° ja
valige õige sisetemperatuur lõpetamiseks.
Valmistatav toit Kaal (g) Ahju tasand Temperatuur °C Aeg min.
Rostbiif 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Veisefilee 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Röstitud vasikali‐
ha
1000 - 1500 1 120 120 - 150
Praelõigud 200 - 300 3 120 20 - 40
12
www.aeg.com
PITSAREŽIIM
Küpsetise tüüp Ahju tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke põhi)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
2
230
1)
10 - 20
Lehttaignaküpsetis
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pit
sataoline Elsassi
roog)
2
230
1)
12 - 20
Vene pirukad (calzo‐
ne vene versioon)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Eelsoojendage ahi
2)
Kasutage sügavat panni
PRAED
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuuma‐
kindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval rösti‐
mispannil või röstimispanni kohale asetatud
ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasuta‐
ge kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla‐
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunis‐
tamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis
kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv
rasv panni külge ei kõrbeks, soovitame rösti‐
mispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 -
2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega
mitu korda küpsetamise jooksul. Nii saate
mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10
minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülitada.
KÜPSETAMINE TURBOGRILLIGA
Loomaliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1-1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 230 120 - 150
EESTI 13
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1-1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Karbonaad, ribi‐
praad
1-1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss 750 g – 1 kg Turbogrill 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot (eel‐
küpsetatud)
750 g – 1 kg Turbogrill 1 150 - 170 90 - 120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Röstitud vasi‐
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Vasikakoot 1,5-2 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Lambakoot,
röstitud lam‐
baliha
1-1,5 kg Turbogrill 1 150 - 170 100 - 120
Lamba selja‐
tükk
1-1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 40 - 60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Jänese selja‐
tükk, jänese
koot
kuni 1 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1
230
1)
30 - 40
14
www.aeg.com
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Uluki selja‐
tükk
1,5-2 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 35 - 40
Uluki kintsu
tükk
1,5-2 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Linnuliha
portsjonitükid
200-250 g/tk Turbogrill 1 200 - 220 30 - 50
Pool kana 400-500 g/tk Turbogrill 1 190 - 210 35 - 50
Kana, broiler 1-1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 50 - 70
Part 1,5-2 kg Turbogrill 1 180 - 200 80 - 100
Hani 3,5-5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkun 2,5-3,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkun 4-6 kg Turbogrill 1 140 - 160 150 - 240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Kala, terve
(kuni 1 kg)
1-1,5 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 40 - 60
GRILL
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuri‐
seadet.
Paigutage rest grillimistabelis soovitatud tasandi‐
le.
Kõige alumisele tasandile asetage alati pann ras‐
va kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalatükke.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelne‐
valt 5 minutit.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati su‐
letud.
Grill
Grillitav toit Ahju tasand Temperatuur
Aeg min.
1. külg 2. külg
Rostbiif 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Veisefilee 3 230 20 - 30 20 - 30
Sea seljatükk 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasika seljatükk 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
EESTI 15
Grillitav toit Ahju tasand Temperatuur
Aeg min.
1. külg 2. külg
Lamba seljatükk 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Terve kala, 500–
1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Kiirgrill
Grillitav toit Ahju tasand
Aeg min.
1. külg 2. külg
Burgers/burgerid 4 8 - 10 6 - 8
Seafilee 4 10 - 12 6 - 10
Vorstid 4 10 - 12 6 - 8
Fileetükid, vasika‐
praelõigud
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Röstleib
1)
5 1 - 3 1 - 3
Kattega röstleib/-sai 4 6 - 8 -
1)
Eelsoojendage ahi
SULATAMINE
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib
sulatusaega pikendada.
Kasutage esimest riiulitasandit. Kõige alumist.
Toit
Sulatamise aeg
min.
Edasine sulatamise
aeg min.
Märkus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Pange kana ümberpööratud
taldrikule, mis on asetatud
suurele plaadile. Keerake
poole küpsetamisaja möö‐
dudes.
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Pöörake poole aja möödu‐
des
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30
Pöörake poole aja möödu‐
des
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Maasikad, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Või, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Koor, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Rõõska koort saab vahusta‐
da ka siis, kui selles on kül‐
munud tükke
Kreemikook, 1400 g 60 60 -
16
www.aeg.com
POOLFABRIKAADID
Külmutatud toiduained
Poolfabrikaadid Ahju tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15-25
Pannipitsa, külmuta‐
tud
2 190 - 210 20-25
Pitsa, jahutatud 2 210-230 13-25
Pitsasuupisted, kül‐
mutatud
2 180-200 15-30
Friikartulid, õhukesed 3 200-220 20-30
Friikartulid, paksud 3 200-220 25-35
Viilud/Kroketid 3 220-230 20-35
Kartulipannkoogid 3 210-230 20-30
Lasanje/Cannelloni,
värske
2 170-190 35-45
Lasanje/Cannelloni,
külmut.
2 160-180 40-60
Ahjus küpsetatud
juust
3 170-190 20-30
Kanatiivad 2 190-210 20-30
Külmutatud valmistoidud
Valmistatav toit Ahju funktsioonid Ahju tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300–600 g)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus või
Turbogrill
3 200-220
vastavalt tootja
juhistele
Baguette'id
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakoogid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
1)
Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
KUIVATAMINE - KÜPSETAMINE
PÖÖRDÕHUGA
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga.
Parimate tulemuste saavutamiseks: lülitage sea‐
de poole aja möödudes välja. Avage seadme uks
ja laske seadmel maha jahtuda. Seejärel lõpeta‐
ge kuivatamine.
EESTI 17
Köögivili
Kuivatatav toit
Riiuli tasand
Temperatuur, °C
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Oad 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Piprad 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Köögivili hapen‐
damiseks
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Seened 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Ürdid 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Puuviljad
Kuivatatav toit
Riiuli tasand
Temperatuur, °C
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Ploomid 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoosid 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Õunaviilud 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pirnid 3 1/4 60 - 70 6 - 9
HOIDISTAMINE
Tähelepanuks:
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidi‐
sepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett)
kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esi‐
mest riiulitasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus
üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett,
et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste
purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast), lüli‐
tage ahi välja või alandage temperatuuri kuni
100 °C-ni ( vt tabelit).
Pehmed puuviljad
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min).
Jätkake keetmist 100
°C juures (min).
Maasikad, mustikad,
vaarikad, küpsed ti‐
krid
160 - 170 35 - 45 -
Luuviljalised
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min).
Jätkake keetmist 100
°C juures (min).
Pirnid, küdooniad,
ploomid
160 - 170 35 - 45 10 - 15
18
www.aeg.com
Köögiviljad
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min).
Jätkake keetmist 100
°C juures (min).
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 -
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Nuikapsas, herned,
spargel
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätke pärast väljalülitamist ahju
LEIB
Kallake sahtlisse 200 ml vett.
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Sai Sai 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Sai 2 200 - 200 35 - 45
Brioche-kuklid Sai 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Sai 2 200 - 220 35 - 45
Rukkileib Sai 2 190 - 210 50 - 70
Must leib Sai 2 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib Sai 2 170 - 190 60 - 90
LIHATERMOMEETRI TABEL
Loomaliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Ribitükk või filee: väheküps 45 - 50
Ribitükk või filee: poolküps 60 - 65
Ribitükk või filee: täisküps 70 - 75
Sealiha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Sea abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80
Pikkpoiss 75 - 80
Vasikaliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Röstitud vasikaliha 75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
EESTI 19
Lambaliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Lambakoot 80 - 85
Lamba seljatükk 80 - 85
Lambapraad, lambakoot 70 - 75
Ulukiliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Jänese seljatükk 70 - 75
Jänese koot 70 - 75
Terve jänes 70 - 75
Uluki seljatükk 70 - 75
Uluki koot 70 - 75
Kala
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Lõhe 65 - 70
Forell 65 - 70
AUTOMAATPROGRAMMID
Need 3 automaatset programmi tagavad opti‐
maalsed seaded iga lihatüübi või muude retsepti‐
de jaoks:
Lihaprogrammid koos valikuga Kaaluauto‐
maatika (menüü Juhendatud küpsetamine ) —
see funktsioon arvutab automaatselt küpsetu‐
saja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada toidu
kaal.
Lihaprogrammid koos valikuga Toiduterm. au‐
tomaatika (menüü Juhendatud küpsetamine )
— see funktsioon arvutab automaatselt küp‐
setusaja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada
sisetemperatuur. Programmi lõppedes kostab
helisignaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud küpse‐
tamine ) — see funktsioon kasutab toidu jaoks
varem määratud väärtusi. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Rostbiif
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kaaluautomaatika toidud
Kana, terve
Kalkun, terve
Part, terve
Hani, terve
Toiduterm. automaatika toidud
Sea seljatükk
Veiseliha (210°C)
Veiseliha (150°C)
Uluki seljatükk
Lambakints, poolküps
Linnuliha, luudega
Kala, terve (kuni 1 kg)
Teave akrüülamiidide koht
Tähtis Uusimate teaduslike andmete kohaselt on
toidu pruunistamisel (eriti tärklist sisaldavate
toiduainete puhul) tekkivad akrüülamiidid
tervisele ohtlikud. Seetõttu soovitame valmistada
toitu võimalikult madalal temperatuuril ning toitu
mitte liialt pruunistada.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Tüüp
Recipe book