11. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka‐
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
11.1 Vaakumküpsetamine
Soovitused toidu turvalisuse kohta:
Funktsioon Vaakumküpsetamine kasutaba toidu
valmistamisel madalamaid temperatuure kui ta‐
valiselt. Parema kvaliteedi saavutamiseks olge
toiduvalmistamisel hoolikas:
• Kasutage kvaliteetset toorainet.
• Kasutage alati võimalikult värskeid toiduai‐
neid.
• Enne küpsetamist hoidke toiduained õigetes
hoiutingimustes.
• Puhastage toiduaineid enne küpsetamist.
• Heade ja turvaliste tulemuste saamiseks vaa‐
dake küpsetustabelite väärtusi. Kontrollige
küpsetusaegu, temperatuuri ja toiduainete
suurust.
• Turvakaalutlustel ei tohiks toitu pikema aja
jooksul hoida alla 60 °C juures.
• Kasutage madalaid temperatuure lühikese aja
jooksul ainult värskelt söödavate toiduainete
puhul.
• Sous-vide-toitude maitse on parim vahetult
pärast küpsetamist. Kui te ei söö toitu kohe
pärast küpsetamist, jahutage see kiiresti ma‐
ha. Selleks pange toit jäänõusse ja asetage
seejärel külmikusse. Külmikus võib toitu hoida
2 – 3 päeva.
• Ärge kasutage funktsiooni Vaakumküpsetami‐
ne järelejäänud toitude soojendamiseks.
• Toidu valmistamisel ja küpsetamisel hoidke
toored ja küpsetatud toidud üksteisest lahus.
• Ärge kasutage erinevate toitude valmistamisel
samu vahendeid ilma neid vahepeal pesema‐
ta.
• Kui kasutate tooreid mune, siis jälgige, et mu‐
navalged ja -kollased ei puutuks vastu muna‐
koorte välispinda.
Näpunäiteid toidu vaakupakendamiseks:
• Vajalikud vahendid funktsiooni Vaakumküpse‐
tamine kasutamisel on vaakumikinniti ja vaa‐
kumkotid.
• Soovitatavad vaakumikinnitite tüübid: vaakum‐
kinnituskamber (ainult sellises vaakumikinnitis
saab vaakumpakendada vedelikke).
• Kasutage funktsiooni Vaakumküpsetamine
jaoks ette nähtud vaakumkotte.
• Ärge korduvkasutage vaakumkotte.
• Ühtlase küpsetustulemuse saamiseks pange
toit vaakumkotti ühe kihina.
• Toidu kiiremaks ja ühtlasemaks küpsetami‐
seks valige kõige kõrgem vaakumitase.
• Et vaakumkott oleks turvaliselt kinni, veendu‐
ge, et kinnituskoht oleks puhas.
Üldisi soovitusi funktsiooni Vaakumküpsetamine
kasutamiseks:
• Et küpsetusaur välja ei pääseks, hoidke sead‐
me uks funktsiooni Vaakumküpsetamine ka‐
sutamise ajal kinni.
• Seadmesse kogunenud auru tõttu olge küpse‐
tamise lõppedes ukse avamisel ettevaatlik.
• Toidule võib lisada õli ja maitseaineid oma
soovi järgi. Õli takistab toidu kinnijäämist vaa‐
kumkoti külge.
• Toidu kiiremaks ja ühtlasemaks küpsetami‐
seks valige võimalikult kõrge vaakumitase.
• Küpsetusajad on soovituslikud ja võivad vas‐
tavalt teie eelistustele olla teistsugused.
• Küpsetustabelites olevad küpsetusajad on ar‐
vestatud 4 inimesele mõeldud toitude järgi.
Kui toidu kogus on suurem, võivad küpsetusa‐
jad olla pikemad.
• Kui toidu mõõtmed erinevad küpsetustabelites
toodud väärtustest, võivad küpsetusajad muu‐
tuda.
• Pange vaakumkotid võrele, kuid mitte üksteise
peale, kui kasutate mitut kotti.
11.2 Sous-vide-küpsetamine : Liha
• Üleküpsetamise ärahoidmiseks vaadake tabe‐
leid. Ärge kasutage paksemaid lihatükke kui
tabelites näidatud.
• Tabelis toodud küpsetusajad on minimaalse
vajaliku pikkusega. Vastavalt teie eelistustele
võivad küpsetusajad olla pikemad.
• Kasutage ainult ilma kondita liha, et vältida
vaakumkottide purunemist.
• Et linnuliha oleks maitsvam, praadige seda
nahapoolelt enne vaakumpakendamist.
EESTI 19