AEG KS8100001M Recipe book

Tüüp
Recipe book
KS8100001
ET AURUAHI RETSEPTIRAAMAT
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
NÕUANDEID AHJU
KÜPSETUSFUNKTSIOONIDE
KASUTAMISEKS
Soojashoidmine
Kasutage seda funktsiooni toidu soojashoidmi‐
seks.
Temperatuur reguleeritakse automaatselt väärtu‐
sele 80 °C.
Nõude soojendamine
Taldrikute ja nõude soojendamiseks.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaselt ahjuriiulile.
Tõstke virnasolevad taldrikud poole soojendusa‐
ja möödumisel ringi (vahetage ülemised ja alumi‐
sed).
Automaatne temperatuur on 70 °C.
Soovitatav riiulitasand: 3.
Taigna kergitamine
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõi‐
gi pärmitaignaretseptide puhul. See tagab taina
kerkimiseks hea keskkonna. Pange tainas kerki‐
miseks piisavalt suurde kaussi ja katke see niis‐
ke rätiku või toidukilega. Asetage ahjurest esime‐
sele tasandile ja pange nõu ahju. Sulgege uks ja
valige funktsioon Taigna kergitamine. Määrake
sobiv aeg.
Lisage veesahtlisse veidi vett.
KÜPSETAMINE AURUGA
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja roostevabu
või kroomitud terasest nõusid (ainult mõne
mudeli puhul).
Ahjutasandid
Õiged ahjutasandid on toodud järgnevas tabe‐
lis. Ahjutasandeid loetakse altpoolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit või
kui küpsetatava toidu kogused on suured, lisa‐
ge vajadusel vett.
Asetage toit sobivatesse küpsetusnõudesse ja
pange nõud ahjurestidele. Jälgige, et ahjures‐
tide vahele jääks piisavalt vaba ruumi, et aur
saaks nõude ümber vabalt liikuda.
Pärast iga kasutuskorda eemaldage vesi vee‐
sahtlist, ühendusvoolikutest ja aurugeneraato‐
rist. Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Märkus auruga küpsetamise tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toitude
kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ainult
soovituslikud; tegelikud väärtused sõltuvad
valmistatava toidu koostisest, suurusest ja ko‐
gusest ning kasutatavatest keedunõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke alu‐
seks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis alusta‐
ge küpsetamist külma ahjuga.
Riisi valmistamisel peaks vee ja riisi vahekord
olema 1,5:1 – 2:1, sest riis imab endasse palju
vett.
AURUGA KÜPSETAMISE TABELID
HOIATUS
Ärge avage seadme ust ajal, mil funktsi‐
oon on sisse lülitatud. Põletusoht!
Funktsioon sobib igat tüüpi toitudele – värsketele
ja külmutatutele. Seda võib kasutada köögivilja,
liha, kala, pasta, riisi, maisi, manna ja munade
küpsetamisel, soojendamisel, sulatamisel, po‐
šeerimisel või blanšeerimisel.
Terve menüü valmistamine. Ühekorraga on või‐
malik valmistada terve menüü. Et toidud ei jääks
ala- või üleküpsetatuks, valige sellised, mille val‐
mistamisaeg on enamvähem sama. Valige me‐
nüükomponentide veekoguste seast suurim.
Asetage toidud ahjuriiulitele sobivates keedunõu‐
des. Jätke toitude vahele ruumi, nii et aur saaks
vabalt liikuda.
Steriliseerimine
Selle funktsiooniga saate steriliseerida nõusid
(nt imikupudeleid).
Paigutage puhtad nõud riiuli keskele esimesel
riiulitasandil. Jälgige, et nõude avaused olek‐
sid suunatud väikese nurga all allapoole.
2
www.aeg.com
Kallake sahtlisse maksimaalses koguses vett
ja valige ajaks 40 min.
Funktsiooni Tugev aurutus tabel
Toit Vee kogus (ml)
Temperatuur
(°C)
Ahju tasand
Aeg
1)
(min)
Risotto 400 96 2 25-30
Riis
(vesi/riis 1,5:1)
650 96 2 35-40
Maisijahupuder
(polenta, vedelikku 1:3)
550 96 2 35-40
Koorega küpsetatud kartu‐
lid, keskmised
650 96 2 50-60
Keedetud kartulid 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Rooskapsas 550 96 2 30-35
Brokkoli õisikutena 550 96 2 25-30
Lillkapsas, terve 650 96 2 40-45
Lillkapsas õisikutena 600 96 2 20-25
Hapukapsas 650 96 2 50-60
Tomatid, terved 250 96 2 15-20
Peet, terve 650 + 400 96 2 60-70
Nuikapsas/seller /apteegi‐
till, tükeldatud
550 96 2 35-40
Suvikõrvits, tükeldatud 400 96 2 20-25
Porgandid, viilutatud 550 96 2 35-40
Köögiviljade sulatamine 550 96 2 35
Köögiviljade sulatamine ja
küpsetamine
650 60 2 35-40
Köögiviljade blanšeerimi‐
ne
250 96 2 12-15
Ubade blanšeerimine 250 96 2 20-22
Külmutatud oad 650 96 2 30-40
Kana (rinnafilee) 500 96 2 30-40
Prosciutto-sink (1000 g) 650 96 2 50-75
Suitsu-seaselg
(600 - 1000 g)
650 96 2 45-55
Täidetud pipar 500 96 2 30-40
Frankfurterid / vasikaliha‐
vorstid
250 85 2 15-20
EESTI 3
Toit Vee kogus (ml)
Temperatuur
(°C)
Ahju tasand
Aeg
1)
(min)
Pikkpoisi soojendamine 1
cm viiludena
400 96 2 20-25
Kalafilee
(umbes 1000 g)
650 96 2 35-40
Õhuke kalafilee
(umbes 300 g)
300 80 2 15-20
Kalafilee, külmutatud
(500 - 800 g)
650 96 2 30-40
Forell (170 - 300 g) 400 85 2 15-25
Keedukreemiga / täidisega
pirukad vormides
500 96 2 25-35
Muna-saiavorm 500 96 2 25-35
Aurutatud saiakesed 500 96 2 30-35
Pehmeks keedetud mu‐
nad
200 96 2 9-12
Keskmiselt keedetud mu‐
nad
200 96 2 13-15
Kõvaks keedetud munad 200 96 2 16-20
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
Funktsiooni Keskmine aurutus küpsetustabel
Toit
Keskmine aurutus
(vee kogus umbes 300 ml)
Temperatuur (ºC)
Aeg
1)
(min)
Ahju tasand
Keedukreemiga/täidi‐
sega pirukad eraldi
vormides
2)
90
40 - 45 1
Küpsetatud munad
3)
90
35 - 45 1
Terriin
4)
90 40 - 50 1
Õhuke kalafilee 85 15 - 25 1
Paks kalafilee 90 25 - 35 1
Väike kala, kuni 350 g 90 25 - 35 1
Terve kala, kuni 1000
g
90 35 - 45 1
Ülessoojendamine
Knedlikud 110 20 - 30 1
Pasta 110 15 - 20 1
Riis 110 15 - 20 1
4
www.aeg.com
Toit
Keskmine aurutus
(vee kogus umbes 300 ml)
Temperatuur (ºC)
Aeg
1)
(min)
Ahju tasand
Ühe-taldriku-road 110 15 - 20 1
1)
Toodud ajad on soovituslikud.
2)
Jätkake veel pool tundi suletud uksega
3)
Jätkake veel pool tundi suletud uksega
4)
Jätkake veel pool tundi suletud uksega
Funktsiooni Kerge aurutus tabel
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil
Toit
Kerge aurutus
(maks. veekogus 250 ml)
Temperatuur (°C)
Aeg
(min)
Ahju tasand
Toidu ülessoojendamine, 6 taldrikut, 24
cm läbimõõduga
110 15-20 2 ja 4
Röstitud sealiha (1000 g) 180 90-100 2
Rostbiif (1000 g) 180 90-100 2
Röstitud vasikaliha (1000 g) 180 80-90 2
Pikkpoiss, toores, (500 g) 180 30-40 2
Frankfurterid / vasikalihavorstid 85 15-20 2
Suitsusea-seljatükk, leotage 2 tundi
(600-1000 g)
185 60 - 70 2
Kana (1000 g) 200 45 - 55 2
Part (1500 - 2000 g) 180 60 - 75 2
Hani (3000 g) 170 130 - 170 1
Kalafileed 90 20 - 30 2
Kartuligratään, porrulaugu-kartuligra
tään
190 40 - 50 2
Pastavorm 180 35 - 45 2
Lasanje 180 45 - 50 2
Erinevad saiad (500 - 1000 g) 180 - 190 50 - 60 2
Saiakesed (40 - 60 g) 210 - 220 20 - 25 3
Valmistaignast saiakesed (30-40 g) 220 10 - 15 3
Valmistaignast saiakesed,
külmutatud (30-40 g)
220 10 - 15 3
Valmistaignast baguette'id (40-50 g) 200 10 - 15 3
Valmistaignast baguette'id,
külmutatud (40-50 g)
200 10 - 15 3
EESTI 5
Enne ülessoojendamist lõigake praad viiludeks.
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid. Sõl‐
tuvalt suurusest ja kogusest võivad need muutu
da.
KÜPSETAMINE
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie
varasem seade. Kohandage oma tavapärased
seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja ahjuta‐
sandid vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju umbes
10 minutit enne küpsetusprogrammi lõppu väl‐
ja lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus ole‐
vad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne ku‐
ju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel kasutamisel soovitatakse kasutada
madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei
leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjuta‐
sandil, võib küpsetusaega 10 – 15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpseti‐
sed ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevu‐
sed kaovad küpsetamise ajal.
NÕUANDEID KÜPSETAMISEKS
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand.
Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Kõrgema temperatuuri valimi‐
sel ei saa küpsetusaega lü‐
hendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Taignas on liiga palju vedelik‐
ku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasu
tate taignasegajat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk.
Järgmisel küpsetamisel valige
lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge ja küpsetusaeg liiga lühike.
Valige madalam ahju tempe‐
ratuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaotatud.
Laotage taigen ühtlaselt küp
setusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetusa‐
jaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju tempera‐
tuur.
KÜPSETAMINE ÜHEL
AHJUTASANDIL
Küpsetusrežiim: Pöördõhk
6
www.aeg.com
Küpsetamine vormides
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Gugelhupf või nupsusai 1 160 - 170 50 - 60
Madeira kook / puuviljakoogid 1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake / rasvava
ba keeks
1 160 - 180 25 - 40
Pirukapõhi – muretaignast 2
170 - 190
1)
10 - 25
Koogipõhi – keeksitaignast 2 150 - 170 20 - 25
Õunakook (kattega) 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / õunakook (2 vormi,
Ø 20cm, paigutatud diagonaal‐
selt)
1 180 - 190 65 - 80
Lahtine pirukas (nt quiche lorrai‐
ne)
2 170 - 190 30 - 70
Juustukook 1 160 - 180 60 - 90
1)
Soojendage ahi ette
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pärmitainast kringel/pärg 1 160 - 180 30 - 40
Jõulukook 1 160 - 180 40 - 60
Leib (rukkileib) 1 180 - 200 45 - 60
Tuuletaskud/ekleerid 2 170 - 190 30 - 40
Rullbiskviit 2
200 - 220
1)
8 - 15
Purukook (kuiv) 2 160 - 180 20 - 40
Või/suhkru kook 2
180 - 200
1)
15 - 30
Puuviljakoogid (pärmitaignast/
keeksitaignast)
2 160 - 180 25 - 50
Liivataignast puuviljakook 2 170 - 190 40 - 80
Õrna kattega (nt kohupiim, koor,
mandliviilud) pärmitaignaküpse‐
tised
2 150 - 170 40 - 80
Pitsa (rohke kattega) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pitsa (õhuke põhi) 2
230
1)
12 - 20
Leib, õhuke 2
230
1)
10 - 20
Šveitsi kihiline lehttaignast kook 2 190 - 210 35 - 50
EESTI 7
Küpsised
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Muretainast küpsised 2 160 - 180 6 - 20
Viini saiad 2 160 10 - 40
Keeksitaignast küpsised 2 160 - 180 15 - 20
Munavalgest küpsetised, besee 2 80 - 100 120 - 150
Makroonid 2 100 - 120 30 - 60
Pärmiküpsised 2 160 - 180 20 - 40
Lehttaignaküpsetised 2
180 - 200
1)
20 - 30
Saiakesed 2 210 - 230 20 - 35
Small cakes / väikesed koogid
(20 tk küpsetusplaadil)
2
170
1)
20 - 30
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid / küpsetised / kuklid
Toit Pöördõhk
2 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Muretainast küpsised 2 / 3 160 - 180 15 - 35
Viini saiad 2 / 3 160 20 - 60
Keeksitaignast küpsised 2 / 3 160 - 180 25 - 40
Munavalgest küpsetised,
besee
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Makroonid 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Taani saiakesed 2 / 3 160 - 180 30 - 60
Lehttaignaküpsetised 2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Soojendage ahi ette.
SUFLEED JA GRATÄÄNID
Küpsetusrežiim: Pöördõhk
Toit Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pastavorm 1 180 - 200 30 - 50
Lasanje 1 180 - 200 25 - 40
Aedviljagratään
1)
1 160 - 170 15 - 30
Saiavorm
1)
1 160 - 170 15 - 30
Magusad vormiroad 1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid 1 180 - 200 30 - 60
Täidetud köögiviljad 1 160 - 170 30 - 60
Kartuligratään 2 180 - 200 40 - 50
8
www.aeg.com
1)
Soojendage ahi ette
Külmutatud valmistoitude tabel
Toit Küpsetusrežiim Ahju tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Külmutatud
pitsa
Pöördõhk 3 vastavalt tootja juhis‐
tele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300 - 600 g)
Turbogrill 3 200-220 vastavalt tootja
juhistele
Baguette'id Pöördõhk 3 vastavalt tootja juhis‐
tele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakook Pöördõhk 3 vastavalt tootja juhis‐
tele
vastavalt tootja
juhistele
1)
Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
RÖSTIMINE
Kasutage röstimisel kuumakindlaid ahjunõusid
(vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib röstida sügaval pannil
(kui see on olemas) või sügava panni kohale
asetatud traatrestil.
Taisest lihast praadide röstimisel kasutage
kaanega röstimisvorme. Nii jääb liha mahla‐
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunis‐
tamist või krõbedat koorikut, võiks valmistada
kaaneta röstimisvormis.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis
kaalub vähemalt 1 kg.
Kui soovite vältida lihamahlade ja rasva panni
külge kõrbemist, siis pange panni veidi vede‐
likku.
Vajadusel pöörake liha ümber (pärast 1/2–2/3
küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega
mitu korda röstimise jooksul. Nii saate pare‐
mad röstimistulemused.
Võite seadme umbes 10 minutit enne röstimi‐
saja lõppemist välja lülitada ja jääkkuumust
kasutada.
LIHAKÜPSETUSTABELID
Küpsetusrežiim: Pöördõhk
Sealiha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur
(°C)
Aeg
(min)
Abatükk, kael, kints 1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Suitsusealiha lõigud 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Pikkpoiss 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Seakoot (eelküpsetatud) 750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Veiseliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Pajapraad 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
EESTI 9
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Rostbiif või veisefilee paksuse cm
kohta
1
210 - 230
1)
6 - 9
paksuse cm
kohta
1)
Soojendage ahi ette
Vasikaliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Pajapraad 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
Vasikakoot 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Lambaliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg
(min)
Lambakoot 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
Lamba seljatükk 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Kiirküpsetatav toit küpsetusplaadil
Toit Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Vorstid "Cordon bleu" 1
220 - 230
1)
5 - 8
Väikesed vorstikesed 1
220 - 230
1)
12 - 15
Šnitsel või karbonaad, paneeritud 1
220 - 230
1)
15 - 20
Kotletid 1
210 - 220
1)
15 - 20
Kala (aurutatud)
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Kala, terve 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
Linnuliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Kana, tibu 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Pool kana 400- 500 tk 1 200 - 220 35 - 50
Linnulihatükid 200- 250 tk 1 200 - 220 35 - 50
Part 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
10
www.aeg.com
Ulukiliha
Toit Kaal
(g)
Ahju ta‐
sand
Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Jänese seljatükk, jänese‐
koot
kuni 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Uluki seljatükk 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Uluki koot 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
KÜPSETAMINE MADALAL T°
Küpsetamine madalal t° sobib õrnemale, tai‐
sele lihale ja kalale, tehes selle mahlakamaks.
Funktsioon Küpsetamine madalal t° ei sobi
pajapraadidele ega rasvastele seapraadidele.
Funktsiooni Küpsetamine madalal t° kasutami‐
sel ärge katke toitu kaanega.
Funktsiooniga Küpsetamine madalal t° tõuseb
ahju temperatuur eelnevalt määratud taseme‐
le, mil kostab helisignaal. Seejärel lülitub ahi
automaatselt madalamale temperatuurile ja
jätkab küpsetamist.
Küpsetamine funktsiooniga Küpsetamine
madalal t° :
1.
Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2.
Asetage liha röstimisnõule või otse ahjures‐
tile.
3.
Rasva kogumiseks asetage resti alla nõu.
4.
Asetage rest ahju.
5.
Valige Küpsetamine madalal t° .
Vajadusel muutke temperatuuri ja küpseta‐
ge, kuni toit on valmis (vt tabelit Küpsetami‐
ne madalal t° ).
Veiseliha
Valmistatav toit
Kaal
(g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta
sand
Aeg
(min)
Filee, mõõdukalt
küpsetatud
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Rostbiif, mõõdu‐
kalt küpsetatud
1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Vasikaliha
Valmistatav toit Kaal (g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta‐
sand
Aeg (min.)
Filee, seest roo‐
sakas
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
Seljatükk, ühe tü‐
kina
1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
EESTI 11
Sealiha
Valmistatav toit Kaal (g)
Pruunista‐
mine mõle‐
malt küljelt
(min)
Temperatuur
(°C)
Ahju ta‐
sand
Aeg (min.)
Filee, seest roo‐
sakas
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Seljatükk, ühe tü‐
kina
1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
GRILL
Grill maksimaalse temperatuuriseadega
Kasutage grilli suletud ahjuuksega.
Kasutage grillimisel nii ahjuresti kui küpsetus‐
plaati.
Grillimisaeg on ainult juhiseks.
Grillimistabel
Toit Ahju tasand Küpsetusaeg (min)
1. külg 2. külg
Kotletid 3 8 - 10 6 - 8
Seafilee 2 10 - 12 6 - 10
Vorstid 3 8 - 10 6 - 8
Fileetükid, vasikapraelõigud 3 6 - 7 5 - 6
Loomalihafilee, rostbiif (u 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
Toast / röstitud sai/leib
1)
3 4 - 6 3 - 5
Kattega röstleib/-sai 2 8 - 10 ---
1)
Kasutage ahjuresti ilma küpsetusplaadita
TURBOGRILL
Küpsetusrežiim: Turbogrill
Toit Temperatuur
(°C)
Ahju tasand Aeg
(min.)
keerake
(min) pä
rast
Plaat Ahjurest
Kana (900-1000 g) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Täidetud sealiharull (2000
g)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Pastavorm 180 --- 2 30 ---
Kartuligratään 200 --- 2 20 - 23 ---
Gnocchi, gratään 180 --- 2 20 - 23 ---
12
www.aeg.com
Toit Temperatuur
(°C)
Ahju tasand Aeg
(min.)
keerake
(min) pä
rast
Plaat Ahjurest
Lillkapsas hollandi kast‐
mes
200 --- 2 15 ---
SULATAMINE
Küpsetusrežiim: Sulatamine (temperatuu‐
riseade 30°C)
Võtke toit pakendist välja ja asetage see tal‐
drikuga altpoolt 1. ahjuriiulile.
Sulamisaja lühendamiseks ärge seda pealt
kinni katke.
Sulatamise tabel
Toit Aeg (min.) Täiendav su‐
latamisaeg
(min)
Märkus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele taldrikule kummu
likeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Maasikad, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Või, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Koor, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Koort võib vahustama hakata, kui selles
on veel külmunud tükikesi
Kreemikook, 1400 g 60 60 ---
HOIDISTE VALMISTAMINE
Küpsetusrežiim: Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidi‐
sepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett)
kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esi‐
mest riiulitasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus
üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett,
et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste
purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast), lüli‐
tage ahi välja või alandage temperatuuri kuni
100 °C-ni ( vt tabelit).
Hoidiste tabel - marjad
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Maasikad, mustikad, vaarikad,
küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 ---
Toored tikrid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
EESTI 13
Hoidiste tabel — luuviljad
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Pirnid, küdooniad, ploomid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Hoidiste tabel — köögiviljad
Hoidis Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Kuumutusaeg
100°C juures
(min)
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 ---
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 15
Nuikapsas, herned, spargel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätke ahju väljalülitamisel ahju
LEIB
Kallake sahtlisse 100 ml vett. Eelkuumutamine ei
ole soovitatud.
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Sai Leib 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Leib 2 200 - 220 35 - 45
Nupsusai Leib 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Leib 2 200 - 220 35 - 45
Rukkileib Leib 2 190 - 210 50 - 70
Must leib Leib 2 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib Leib 2 170 - 190 60 - 90
Teave akrüülamiidide koht
Tähtis Uusimate teaduslike andmete kohaselt on
toidu pruunistamisel (eriti tärklist sisaldavate
toiduainete puhul) tekkivad akrüülamiidid
tervisele ohtlikud. Seetõttu soovitame valmistada
toitu võimalikult madalal temperatuuril ning toitu
mitte liialt pruunistada.
MENÜÜ JUHENDATUD KÜPSETAMINE RETSEPTID
Menüüs Juhendatud küpsetamine jagatakse toi‐
dud mitmesse kategooriasse:
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
•Linnuliha
•Kala
•Kook
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
Magustoidud
Lisandid
AUTOMAATPROGRAMMID
Need automaatprogrammid pakuvad sobivaimaid
seadeid erinevate liha- või muude toitude valmis‐
tamiseks:
Lihaprogrammid koos valikuga Kaaluauto‐
maatika (menüü Juhendatud küpsetamine )
see funktsioon arvutab automaatselt küpsetu‐
14
www.aeg.com
saja. Selle kasutamiseks tuleb sisestada toidu
kaal.
"Retseptiraamat" (menüü Juhendatud küpse‐
tamine ) – see funktsioon kasutab toidu jaoks
varem määratud väärtusi. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
Kaaluautomaatika toidud
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Pajapraad
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kana, terve
SEALIHA/VASIKALIHA
Röstitud sealiha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põhi
peab olema kaetud 20–40 mm vedelikukihiga.
Ahjutasand: 1
Röstitud vasikaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm paksused
(lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, väikesteks kuubikuteks
lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud,
südamik eemaldatud, tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks haki‐
tud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viiluta‐
tud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage praevormis 4 spl võid ja kuumutage
selles köögiviljad. Võtke köögiviljad praevormist
välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu maha.
Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihaviilud kesk‐
misel kuumusel kuldpruuniks. Eemaldage liha ja
kallake liigne oliiviõli praevormist välja.
Kuumutage praevormis olevat lihavedelikku 250
ml veinis, kallake segu kastmepannile ja kuumu‐
tage natuke aega. Lisage 250 ml lihaleent, peter‐
sell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud toma‐
tid. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage jäl‐
le keemiseni.
Pange köögiviljad praevormi, asetage liha nende
peale ja kallake kõik kastmega üle. Katke prae‐
vorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Ahjutasand: 1
Pikkpoiss
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
EESTI 15
•1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
•2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
peekoniribad
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage seejärel ve‐
si välja. Koorige sibul ja peenestage; kuumutage
ja lisage hakitud petersell.
Segage kokku hakkliha, munad, kuivaks pigista‐
tud sai ja sibul. Maitsestage soola, pipra ja papri‐
kapulbriga; asetage küpsetusnõusse ja katke
peekoniribadega. Lisage vett ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Ahjutasand: 1
VEISELIHA/ULUKILIHA/LAMBALIHA
Pajapraad
Ärge kasutage seda programmi veise
seljatükkide puhul.
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Röstitud ulukiliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku; põhi
peab olema kaetud 10 - 20 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Röstitud lambaliha
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
1000 - 3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse
nõusse. Lisage vett või muud vedelikku. Põhi
peab olema kaetud 10–30 mm vedelikukihiga.
Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
•soola
•pipart
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kuivatatud
rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks, hõõruge
sisse oliiviõli ja tehke lihasse sisselõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga. Koorige küüslauguküü‐
ned ja viilutage, suruge need koos rosmariinivar‐
tega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja lisage vett.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm vedelikukihi‐
ga. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Ahjutasand: 1
Auruahjude puhul: lisage veesahtlisse 500 ml
vett.
LINNULIHA
Kana, terve
Seaded:
Kaaluautomaatika. Kaalu seadistamisvahemik
900 - 2100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja maitses
tage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä‐
rast. Kuvatakse meeldetuletus.
Ahjutasand: 1
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
16
www.aeg.com
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g jahu
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpsetusnõus‐
se. Segage ülejäänud koostisosad kokku ja kal‐
lake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
Coq au Vin
Koostis:
1 kana
•soola
•pipart
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud, sekto‐
riteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja pipraga
ning raputage üle jahuga.
Kuumutage praenõus selitatud või, pruunistage
selles kana igalt küljelt. Kallake juurde valge
vein, kanaleem ja sojakaste ning kuumutage
keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks lõigatud
peekon, seened, šalottsibulad ja küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke kaanega ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
KALA
Lõhe köögiviljadega
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks, keetke
soolvees 25 minutit, kurnake ja viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks. Koorige
küüslauguküüned ja lõigake tükkideks. Segage
sibulad ja küüslauk kokku lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke filee
marineerima. Seejärel kuivatage ning maitsesta‐
ge soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja kartulid
ning pange segu õliga määritud kuumakindlasse
anumasse, maitsestage ja asetage kõige peale
lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge vein, rapu‐
tage kõige peale rosmariin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Ahjutasand: 1
Auruahjude puhul: lisage veesahtlisse 250 ml
vett.
Aurutatud forell
Koostis:
4 forelli, ligikaudu 250 g
•soola
•pipart
sidrunimahl
Valmistamine:
Peske ja kuivatage kala. Piserdage kala seest ja
väljast sidrunimahlaga. Jätke natukeseks mait‐
sestuma, seejärel maitsestage soola ja pipraga.
Pange kala ahjuvormi, millel on sisemine auku‐
dega põhi.
Sahtlisse pandava vee kogus: 400 ml
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Ahjutasand: 2
EESTI 17
KOOK
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpsetusplaadile
ja torgake kahvliga tainasse augud. Puistake sa‐
rapuupähklid ühtlaselt tainale. Koorige õunad,
eemaldage südamikud ja viilutage õunad 12 tü‐
kiks. Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanillisuhkur
ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
Sidrunikeeks
Koostis:
•250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanillisuhkur ja
sool kaussi ning vahustage. Lisage ühekaupa
munad ja kloppige jälle vahule.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga segatud
jahu ja tärklis ning segage sisse.
Pange tainas võiga määritud ja riivsaiaga kaetud
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl ja tuhk‐
suhkur. Kummutage valmis kook välja alumii‐
niumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles, et gla‐
suur maha ei voolaks. Torgake puutikuga koogi
sisse mõned augud ja pintseldage peale glasuur.
Seejärel laske koogil natuke seista, et glasuur
imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Ahjutasand: 1
Porgandikook
Koostis:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
•2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga ümmargune
koogivorm, võiga määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur, munad ja
siirup. Segage sisse taina ülejäänud koostiso‐
sad.
Valage segu võiga määritud küpsetusvormi.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja kristall‐
suhkur (vajadusel lisake vedeldamiseks natuke
piima.
Kandke segu jahtunud koogile ja puistake peale
purustatud sarapuupähklid.
Pärmipalmik
Taigna koostis:
650 g jahu
18
www.aeg.com
20 g pärmi
200 ml leiget piima
40 g suhkrut
•soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täidis:
250 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl jahvatatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Katmiseks:
1 munakollane
veidi piima
50 g mandlilaaste
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima, natukese suhkru ja osa jahuga, ra‐
putage jahuga üle, laske soojas kohas nii kaua
kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Lisage ülejäänud suhkur jahule. Sõtkuge kõik ai‐
ned ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas ko‐
has kahekordseks kerkida.
Segage kõik täiteained kokku.
Jaotage tainas kolme ossa ja rullige need siis pi‐
klikeks ristkülikuteks. Pange igale ristkülikule kol‐
mandik täidisest ja rullige taignaribad kokku.
Vormige kolmest taignaribast palmik. Pintselda‐
ge palmik munakollase ja piima seguga ja riputa
ge üle mandlilaastudega.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Ahjutasand: 2
Gugelhupf
Põhja koostisained:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (umbes 8 g)
80 g tuhksuhkrut
•150 g võid
•3 muna
2 triiki täis teelusikatäit soola
150 ml leiget piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks tund 20
ml kirsiviinas)
Katmiseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, tuhksuhkur, või,
munad, sool ja piim ning sõtkuge ühtlane pärmi‐
tainas. Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida.
Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi tainasse.
Pange mandlid eraldi igasse võiga määritud ja
jahuga kaetud auguga keeksivormi lohku.
Seejärel vormige tainas vorstikujuliseks ja pange
auguga keeksivormi. Katke kinni ja laske jälle 45
minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Ahjutasand: 1
Küpsised
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakk vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
•5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja sulatage
veevannis.
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja vesi,
lisage munad ja sulatatud šokolaad.
Purustage kreeka pähklid (suuremate tükkidena),
segage jahu ja küpsetuspulbriga ning lisage šo‐
kolaadisegusse.
Katke sügav küpsetusvorm küpsetuspaberiga,
kallake segu vormi ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Ahjutasand: 2
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage küpsetuspaber,
lõigake kook ruutudeks.
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahatamata sidruni koor
EESTI 19
•2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, u 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja si‐
drunikoor. Lisage munad ja vahustage jälle.
Segage kokku tärklis, jahu ja küpsetuspulber
ning lisage segu koos seguga tainamassile.
Nõrutage hapud kirsid ja segage koos šokolaadi‐
laastudega taignasse.
Pange tainas pabervormidesse, vormid küpse‐
tusplaadile ja ahju.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Ahjutasand: 2
Biskviit
Koostis:
•4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased. Vahustage
munakollased kuuma vee, 50 g suhkru, vanilli‐
suhkru ja soolaga. Vahustage munavalged 100 g
suhkruga tugevate vahutortide tekkimiseni.
Segage kokku jahu, tärklis ja küpsetuspulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged ja mu‐
nakollased. Seejärel segage õrnalt sisse jahuse‐
gu. Pange tainas küpsetusvormi, siluge pealt ja
asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Ahjutasand: 2
PITSA/PIRUKAS/LEIB
Pitsa
Taigna koostis:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige veega.
Segage sool jahuga ja lisage see koos õliga
kaussi.
Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtlane ega jää
kausi külge kinni. Seejärel laske tainal soojas ko‐
has kerkida, kuni see on kahekordse suurusega.
Rullige tainas lahti ja pange määritud küpsetus‐
vormi; põhja torgake kahvliga augud.
Pange katteained tainale sellises järjekorras, na‐
gu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Ahjutasand: 2
Sibulapirukas
Taigna koostis:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml leiget piima
•1 muna
50 g võid
3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
1 tl soola
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KS8100001M Recipe book

Tüüp
Recipe book