IKEA KULINAOVPX Recipe book

Tüüp
Recipe book
KULINARISK
Retseptiraamat
EE
Sisukord
Küpsetustabelid 3
Automaatprogrammid 13
Kala/Mereannid 16
Linnuliha 18
Liha 20
Ahjuroad 24
Pitsa/Quiche 28
Kook 31
Leib/Saiakesed 38
Jäetakse õigus teha muutusi.
Küpsetustabelid
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamise ajad sõltuvad toidu
tüübist, konsistentsist ja mahust.
Esialgu jälgige toiduvalmistamisel seadme
tööd. Leidke selle seadme kasutamisel
parimad seaded (soojusaste,
toiduvalmistamise aeg jne) oma
keedunõudele, retseptidele ja kogustele.
Lugege tähelepanelikult toidu pakendil
olevat juhendit. Kui juhiseid ei ole, vaadake
tabeleid.
Tabelites esitatud temperatuurid
ja küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava
tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Nõuandeid ahju küpsetusfunktsioonide
kasutamiseks
Soojashoidmine
Funktsioon võimaldab hoida toitu soojas.
Temperatuur on automaatselt 80 °C.
Nõude Soojendamine
Selle funktsiooniga saate enne serveerimist
soojendada taldrikuid ja nõusid.
Temperatuur on automaatselt 70 °C.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaste virnadena
traatrestile. Kasutage esimest riiulitasandit.
Poole soojendusaja möödudes tõstke
taldrikud ringi.
Taigna Kergitamine
See funktsioon võimaldab kergitada
pärmitainast. Pange tainas suurde kaussi ja
katke see niiske rätiku või toidukilega.
Valige funktsioon: Taigna Kergitamine ja
küpsetusaeg.
Sulatamine
Eemaldage pakend ning asetage toit
taldrikule. Ärge toitu kinni katke, sest see
võib külmumisaega pikendada. Kasutage
esimest riiulitasandit.
EESTI
3
Küpsetamine ja röstimine
Koogid
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Vahusta-
tud road
170 2 160 3 (2 ja 4) 45 - 60 Koogivor-
mis
Muretainas 170 2 160 3 (2 ja 4) 20 - 30 Koogivor-
mis
Peti-juustu-
kook
170 1 165 2 80 - 100 26 cm koo-
givormis
Struudel 175 3 150 2 60 - 80 Küpsetus-
plaadil
Keedise-
kook
170 2 165 2 (vasak ja
parem)
30 - 40 26 cm koo-
givormis
Jõulu-
kook / Rik-
kaliku puu-
viljatäidise-
ga kook
160 2 150 2 90 - 120 20 cm koo-
givormis.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Ploomikook 175 1 160 2 50 - 60 Leivavor-
mis.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Küpsised /
soolapul-
gad
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Küpsetus-
plaadil
Beseed -
ühel tasan-
dil
120 3 120 3 80 - 100 Küpsetus-
plaadil
Beseed -
kahel ta-
sandil
- - 120 2 ja 4 80 - 100 Küpsetus-
plaadil.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
EESTI 4
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Kuklid 190 3 190 3 12 - 20 Küpsetus-
plaadil.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Ekleerid -
ühel tasan-
dil
190 3 170 3 25 - 35 Küpsetus-
plaadil
Ekleerid -
kahel ta-
sandil
- - 170 2 ja 4 35 - 45 Küpsetus-
plaadil
Plaadikoo-
gid
180 2 170 2 45 - 70 20 cm koo-
givormis
Rikkaliku
puuviljatäi-
disega
kook
160 1 150 2 110 - 120 24 cm koo-
givormis
Victoria
kook
170 1 160 2 (vasak ja
parem)
30 - 50 20 cm koo-
givormis
Leib ja pitsa
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Sai 190 1 190 1 60 - 70 1-2 tk, 0,5
kg/tk
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Rukkileib 190 1 180 1 30 - 45 Leivavor-
mis
EESTI 5
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Kuklid 190 2 180 2 (2 ja 4) 25 - 40 6-8 saia
küpsetus-
plaadil.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Pitsa 230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Küpsetus-
plaadil või
sügaval
pannil.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Kuklid 200 3 190 3 10 - 20 Küpsetus-
plaadil.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Tarretised
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Pastavorm 200 2 180 2 40 - 50 Vormis
Juurvilja-
vorm
200 2 175 2 45 - 60 Vormis
Quiche 180 1 180 1 50 - 60 Vormis.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Lasanje 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Vormis.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
EESTI 6
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Cannelloni 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Vormis.
Eelsoojen-
dage ahju
10 minutit.
Liha
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Veiseliha 200 2 190 2 50 - 70 Traatrestil
Sealiha 180 2 180 2 90 - 120 Traatrestil
Vasikaliha 190 2 175 2 90 - 120 Traatrestil
Inglise
rostbiif, vä-
heküps
210 2 200 2 50 - 60 Traatrestil
Inglise
rostbiif,
poolküps
210 2 200 2 60 - 70 Traatrestil
Inglise
rostbiif,
täisküps
210 2 200 2 70 - 75 Traatrestil
Sea aba-
tükk
180 2 170 2 120 - 150 Kamaraga
Sea sääre-
tükk
180 2 160 2 100 - 120 2 tükki
Lambaliha 190 2 175 2 110 - 130 Kints
Kana 220 2 200 2 70 - 85 Terve
Kalkun 180 2 160 2 210 - 240 Terve
Part 175 2 220 2 120 - 150 Terve
Hani 175 2 160 1 150 - 200 Terve
EESTI 7
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Küülikuliha 190 2 175 2 60 - 80 Tükkideks
lõigatuna
Jänes 190 2 175 2 150 - 200 Tükkideks
lõigatuna
Faasan 190 2 175 2 90 - 120 Terve
Kala
Toit Tavaline küpsetamine Pöördõhk Aeg (min.) Märkusi
Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand Tempera-
tuur (°C)
Riiuli tasand
Forell/
merilatikas
190 2 175 2 40 - 55 3-4 kala
Tuunikala/
lõhe
190 2 175 2 35 - 60 4-6 fileed
Grill
Enne küpsetamist eelkuumutage
tühja ahju umbes 3 minutit.
Toit Kogus Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Tükki Kogus (kg) 1. külg 2. külg
Fileetükid 4 0.8 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Biifsteek 4 0.6 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Vorstid 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Seakarbo-
naad
4 0.6 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kana
(pooleks
lõigatuna)
2 1.0 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebabid 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Kanarind 4 0.4 maks. 12 - 15 12 - 14 4
EESTI 8
Toit Kogus Tempera-
tuur (°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Tükki Kogus (kg) 1. külg 2. külg
Hambur-
ger
6 0.6 maks. 20 - 30 - 4
Kalafilee 4 0.4 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Röstitud
sändvitšid
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Röstleib/-
sai
4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbogrill
Veiseliha
Toit Kogus Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Rostbiif või filee,
väheküps
1)
paksuse cm
kohta
190 - 200 5 - 6 1 või 2
Rostbiif või filee,
poolküps
1)
paksuse cm
kohta
180 - 190 6 - 8 1 või 2
Rostbiif või filee,
täisküps
1)
paksuse cm
kohta
170 - 180 8 - 10 1 või 2
1)
Eelsoojendage ahi.
Sealiha
Toit Kogus (kg) Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Riiuli tasand
Abatükk, kael, kints 1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 või 2
Karbonaad, ribi-
praad
1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 või 2
Pikkpoiss 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 või 2
Seakoot (eelvalmis-
tatud)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 või 2
Vasikaliha
Toit Kogus (kg) Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Vasikapraad 1 160 - 180 90 - 120 1 või 2
EESTI 9
Toit Kogus (kg) Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Vasikakoot 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 või 2
Lambaliha
Toit Kogus (kg) Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Lambakoot,
lambapraad
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 või 2
Lamba seljatükk 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 või 2
Linnuliha
Toit Kogus (kg) Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Linnuliha ports-
jonitükid
0,2 - 0,25 tükid 200 - 220 30 - 50 1 või 2
Pool kana 0,4 - 0,5 tükid 190 - 210 35 - 50 1 või 2
Kana, broiler 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 või 2
Part 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 või 2
Hani 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 või 2
Kalkun 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 või 2
Kalkun 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 või 2
Kala
Toit Kogus (kg) Temperatuur (°C) Aeg (min.) Riiuli tasand
Kala, terve 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 või 2
Küpsetamine Madalal T°
Kasutage seda funktsiooni, et valmistada
taiseid lihatükke ja kala, mitte kõrgema
sisetemperatuuriga kui 65 °C. See
funktsioon ei sobi pajaprae ega rasvase
seaprae valmistamiseks. Liha õige
sisetemperatuuri tagamiseks saate
kasutada toidutermomeetrit (vt
toidutermomeetri tabelit).
Esimeseks kümneks minutiks saate ahju
temperatuuriks valida 80–150 °C.
Vaikesäte on 90 °C. Pärast temperatuuri
valimist jätkab ahi küpsetamist
temperatuuril 80 °C. Ärge valige seda
funktsiooni linnuliha puhul.
Küpsetage alati ilma kaaneta,
kui kasutate seda funktsiooni.
1. Pruunistage liha pliidil panni peal väga
kõrgel seadel, mõlemalt poolt 1-2
minutit.
2. Pange liha kuuma küpsetuspanniga
ahju traatrestile.
3. Pange toidutermomeeter liha sisse.
4. Valige funktsioon: Küpsetamine
Madalal T° ja valige õige
sisetemperatuur.
EESTI 10
Seadke temperatuur tasemele 120 °C.
Toit Aeg (min.) Riiuli tasand
Rostbiif, 1–1,5
kg
120 - 150 1
Veisefilee, 1–
1,5 kg
90 - 150 3
Toit Aeg (min.) Riiuli tasand
Vasikapraad,
1–1,5 kg
120 - 150 1
Steigid, 0,2–0,3
kg
20 - 40 3
Sulatamine
Toit Kogus (kg) Sulatamise
aeg (min.)
Täiendav sulata-
misaeg (min)
Märkusi
Kana 1.0 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele
taldrikule kummulikeera-
tud alustassi peale. Pöö-
rake poole aja möödu-
des.
Liha 1.0 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möö-
dudes.
Liha 0.5 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möö-
dudes.
Forell 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Maasikad 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Või 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Koor 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Rõõska koort saab va-
hustada ka siis, kui selles
on külmunud tükke.
Kreemikook 1.4 60 60 -
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega
hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või
bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt
esimest riiulitasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui
kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid võrdselt ning sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit
vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste
purkide puhul umbes 35–60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage
temperatuuri kuni 100 °C-ni ( vt tabelit).
EESTI 11
Pehmed puuviljad
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tekki-
miseni (min)
Jätkake kuumutamist
100 °C juures (min.)
Maasikad / musti-
kad / vaarikad /
küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 -
Luuviljalised
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tekki-
miseni (min)
Jätkake kuumutamist
100 °C juures (min.)
Pirnid/küdooniad/
ploomid
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Juurvili
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tekki-
miseni (min)
Jätkake kuumutamist
100 °C juures (min.)
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 -
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Nuikapsas/herned/
spargel
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätke pärast väljalülitumist ahju seisma.
Kuivatamine
Katke ahjuplaadid pärgamendi või
küpsetuspaberiga.
Paremate tulemuste saamiseks lülitage ahi
poole kuivatamise peal välja, tehke uks
lahti ja jätke üheks ööks jahtuma.
Juurvili
Ühe plaadi puhul kasutage kolmandat ahjutasandit.
Kahe plaadi puhul kasutage esimest ja neljandat ahjutasandit.
Toit Temperatuur (°C) Aeg (h)
Oad 60 - 70 6 - 8
Piprad 60 - 70 5 - 6
Köögivili hapendamiseks 60 - 70 5 - 6
Seened 50 - 60 6 - 8
Ürdid 40 - 50 2 - 3
EESTI 12
Puuviljad
Toit Temperatuur (°C) Aeg (h) Riiuli tasand
1. tasand 2. tasand
Ploomid 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoosid 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Õunaviilud 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Pirnid 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Toidutermomeetri tabel
Toit Toidu sisetemperatuur
(°C)
Röstitud vasikali-
ha
75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
Inglise rostbiif,
väheküps
45 - 50
Inglise rostbiif,
poolküps
60 - 65
Inglise rostbiif,
täisküps
70 - 75
Toit Toidu sisetemperatuur
(°C)
Sea abatükk 80 - 82
Sea sääretükk 75 - 80
Lambaliha 70 - 75
Kana 98
Jänes 70 - 75
Forell/merilatikas 65 - 70
Tuunikala/lõhe 65 - 70
Automaatprogrammid
HOIATUS! Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Automaatprogrammid
Menüü: Juhendatud Küpsetamine– pakub
optimaalseid seadeid igat toidutüübi jaoks.
Neid seadeid saata vastavalt oma
äranägemisele muuta.
Kaaluautomaatika– arvutab automaatselt
küpsetusaja, kui olete sisestanud toidu
kaalu.
Toiduterm. automaatika– arvutab
automaatselt küpsetusaja, kui olete
sisestanud toidu sisetemperatuuri.
Menüü: Retseptid — kasutab eelnevalt
määratud seadeid. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
EESTI 13
Juhendatud Küpsetamine
Toidu kategooria: Kala/Mereannid
Toit
Kala Kala, küpsetatud
Kalapulgad
Kalafilee, külmuta-
tud
Terve kala, väike,
grillitud
Terve kala, grillitud
Terve kala, grillitud
Terve Lõhe -
Toidu kategooria: Linnuliha
Toit
Linnuliha, Luudega -
Kana
Kanatiivad, värsked
Kanatiivad, külmu-
tatud
Kanakoivad, värs-
ked
Kanakoivad, külmu-
tatud
Kana, poolitatud
Toidu kategooria: Liha
Toit
Veiseliha
Pajapraad
Pikkpoiss
Toit
Röstbiif
Väheküps
Väheküps
Poolküps
Poolküps
Täisküps
Täisküps
Veiseliha (150°C)
Väheküps
Poolküps
Täisküps
Sealiha
Searibi
Seakoot, küpseta-
tud
Sink, Seljatükk
Sea seljatükk
Seakael
Sea Abatükk
Vasikaliha
Vasikakoot
Vasika seljatükk
Röstitud vasikaliha
Lambaliha
Lambakoot
Lambaliha tagatükk
Lambakints, pool-
küps
EESTI 14
Toit
Uluk
Jänes
Jänese koot
Jänese seljatükk
Hirveliha
Uluki tagatükk
Hirve seljatükk
Röstitud ulukiliha
Uluki seljatükk
Toidu kategooria: Ahjuroad
Toit
Lasanje/cannelloni,
külmut.
-
Aedviljagratään -
Magustoidud -
Toidu kategooria: Pitsa/Quiche
Toit
Pitsa
Pitsa, õhuke põhi
Pitsa, lisakattega
Pitsa, külmutatud
Pannipitsa, külmuta-
tud
Pitsa, jahutatud
Pitsasuupisted, kül-
mutatud
Ahjusaiad juustuga -
Tarte Flambée -
Lahtine pirukas, pi-
kantne
-
Quiche Lorraine -
Toit
Lahtine Pirukas -
Toidu kategooria: Kook/Küpsised
Toit
Gugelhupf -
Õunakook, kattega -
Keeks -
Õunapirukas -
Juustukook, Vormis -
Nupsusai -
Madeira Kook -
Kook -
Lahtine pirukas,
magus
-
Portugali Mandli-
kook
-
Muffinid -
Küpsetised -
Taignaribad -
Tuuletaskud -
Lehttainaküpsetised -
Ekleerid -
Makroonid -
Muretainaküpsised -
Jõulukook -
Õunastruudel, kül-
mutatud
-
EESTI 15
Toit
Plaadikook
Biskviittaigen
Pärmitaigen
Juustukook, Plaadil -
Küpsised -
Rullbiskviit -
Pärmitaignast Kook -
Purukook -
Suhkrukook -
Koogipõhi
Liivataigen
Biskviittaignast Koo-
gipõhi
Puuviljakook
Muretaigna-Puuvil-
jakook
Puuvilja-Biskviitkook
Pärmitaigen
Toidu kategooria: Leib/Saiakesed
Toit
Saiakesed Kuklid, külmutatud
Ciabatta -
Leib
Rosett
Pärmipalmik
Hapendamata Leib
Toidu kategooria: Lisandid
Toit
Friikartulid, õhuke-
sed
-
Friikartulid, paksud -
Friikartulid, külmu-
tatud
-
Viilud/Kroketid -
Viilud/Kroketid -
Kartulipannkoogid -
Kui soovite toidu kaalu või
sisetemperatuuri muuta, valige
uued väärtused või abil.
Retseptid
Toidud on jaotatud erinevatesse
kategooriatesse:
Kala/Mereannid
Linnuliha
Liha
Ahjuroad
Pitsa/Quiche
Kook/Küpsised
Leib/Saiakesed
Kala/Mereannid
Kuivatatud Tursk
Koostis:
800 g kuivatatud turska
2 spl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 küüslauguküünt, kooritud
2 porrulauku
6 punast pipart
1/2 purki hakitud tomateid (200 g)
200 ml valget veini
200 ml köögiviljapuljongit
pipar, sool, tüümian, pune
EESTI 16
Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku.
Järgmisel päeval nõrutage tursk, pange
puhtasse vette potti ja kuumutage
keemiseni. Eemaldage tulelt ja laske
jahtuda.
Pange oliiviõli pannile ja kuumutage.
Koorige sibulad ja viilutage peeneks,
purustage kooritud küüslauguküüned ja
viilutage porrulauk ja peske. Pange kõik
kuuma rasva sisse ja pruunistage kergelt.
Eemaldage piprakaunade südamikud ja
lõigake viljad kangideks. Pange need
pannile koos tükeldatud tomatitega.
Lisage valge vein ja köögiviljapuljong,
kuumutage veidi aega aeglasel tulel.
Maitsestage pipra, soola, tüümiani ja
unega ning kuumutage pannil veel 15
minutit.
Eemaldage jahtunud kuivatatud tursk potist,
kuivatage köögipaberiga. Eemaldage
nahk, luud ja kõik uimed. Rebige kala
väikesteks tükkideks ja pange
köögiviljadega segatult kuumakindlasse
nõusse.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 1
Kalafilee
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või
meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
sidrun
või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jätke
natukeseks ajaks marinaadi, seejärel
kuivatage liigne mahl köögipaberiga ära.
Maitsestage kalafileed mõlemalt küljelt
soola ja pipraga. Seejärel pange kalafileed
võiga määritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai,
estragon ja hakitud petersell. Määrige segu
kohe kalafileedele ning pange väikesed
võitükid kõige peale.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 3
Soolakoorikuga kala
Koostis:
terve kala, ligikaudu 1,5 - 2 kg
2 vahakihita sidrunit
1 apteegitilli juur
4 vart värsket tüümiani
3 kg kivisoola
Valmistamine:
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest
vahatamata sidrunist pigistatud mahlaga.
Viilutage apteegitilli juur õhukesteks
viiludeks ja pange koos värske tüümianiga
kalasse.
Pange pool kivisoola kogusest
küpsetamisanumasse ja asetage kala selle
peale. Raputage ülejäänud osa kivisoolast
kalale ja suruge kala tugevasti.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
Lõhefilee
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
EESTI
17
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks,
keetke soolvees 25 minutit, kurnake ja
viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks.
Koorige küüslauguküüned ja lõigake
tükkideks. Segage sibulad ja küüslauk kokku
lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke
filee marineerima. Seejärel kuivatage ning
maitsestage soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja
kartulid ning pange segu õliga määritud
kuumakindlasse anumasse, maitsestage ja
asetage kõige peale lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge vein,
raputage kõige peale rosmariin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 3
Täidetud Kalmaar
Koostis:
1 kg keskmise suurusega puhastatud
kalmaar
1 suur sibul
2 spl oliiviõli
90 g keedetud pikateralist riisi
4 spl männiseemneid
4 spl seemneteta rosinaid
2 spl hakitud peterselli
sool, pipar
sidrunimahl
4 spl oliiviõli
150 ml veini
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Hõõruge kalmaari tugevasti soolaga ja
loputage seejärel jooksva vee all.
Koorige sibul, hakkige peeneks ja
kuumutage kahes supilusikatäies oliiviõlis
klaasistumiseni. Lisage sibulale pikateraline
riis, männiseemned, seemneteta rosinad ja
hakitud petersell, maitsestage soola, pipra
ja sidrunimahlaga. Täitke kalmaarid mitte
väga tihedalt seguga, õmmelge avaus
kokku.
Pange küpsetuspannile neli supilusikatäit
oliiviõli ja pruunistage kalmaar tulel. Lisage
vein ja tomatimahl.
Katke praevorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 1
Linnuliha
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange
küpsetusnõusse. Segage ülejäänud
koostisosad kokku ja kallake
kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
EESTI 18
Coq au Vin
Koostis:
1 kana
sool
pipar
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud,
sektoriteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja
pipraga ning raputage üle jahuga.
Kuumutage küpsetusanumas selitatud või,
pruunistage selles kana igalt küljelt. Kallake
juurde valge vein, kanaleem ja sojakaste
ning kuumutage keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks
lõigatud peekon, seened, šalottsibulad ja
küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke
kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
Täidetud Kana
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3–4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage
kokku õli, sool ja paprikapulber ning
hõõruge kana sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim.
Kuumutage pannil hakitud sibul, petersell ja
või. Tükeldage peeneks süda, maks ja
magu ning lisage muna. Segage kõik läbi,
maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole praenõusse
ning ahju. Pöörake 30 minuti pärast. Kostab
helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 min
Riiuli tasand: 1
Röstitud part apelsiniga
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
sool
pipar
3 apelsini, kooritud, seemned eraldatud,
kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja
pipraga ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud
apelsinikuubikutega ning nõeluge kinni.
Pange part küpsetusanumasse, rind
allapoole.
Pressige apelsinidest mahl välja, segage
šerriga ja kallake pardile.
Pange part ahju. Pöörake 30 minuti pärast.
Kostab helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 min
Riiuli tasand: 1
EESTI
19
Liha
Veiselihahautis
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks, maitsestage
soola ja pipraga ning riputage peale
natuke jahu.
Kuumutage pannil või ja pruunistage
lihatükid. Seejärel pange liha vormiroa-
anumasse.
Koorige sibul, hakkige peeneks, praadige
kergelt väheses võis ja kallake lihale peale.
Segage kokku tume õlu, pruun suhkur,
tomatipasta ja veiselihaleem; pange
praepannile ja kuumutage keemiseni.
Seejärel kallake lihale (liha peab olema
sellega kaetud).
Katke kinni ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 min
Riiuli tasand: 3
Marineeritud Veiseliha
Marinaadi valmistamiseks:
1 l vett
500 ml veiniäädikat
2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke
jahtuma.
1,5 kg veisekintsu
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha
on üleni kaetud ja jätke viieks päevaks
marineeruma.
Prae koostisained:
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja
kuivatage. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage küpsetusnõus kõik küljed, lisage
mõned marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake veidi marinaadi küpsetusnõusse.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm
vedelikukihiga. Katke küpsetusnõu kaanega
ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 150 min
Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
100 g peekoniribasid
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage
seejärel vesi välja. Koorige sibul ja
peenestage; kuumutage ja lisage hakitud
petersell.
Segage kokku hakkliha, munad, kuivaks
pigistatud sai ja sibul. Maitsestage soola,
pipra ja paprikaga; asetage kandilisse
EESTI
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINAOVPX Recipe book

Tüüp
Recipe book