Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET RETSEPTIRAAMAT KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote,
mis tagab teile aastateks laitmatu toimimise ning lisasime
teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi
tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete
juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG
seadmete laitmatu väljanägemise ja heas töökorras
hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates
spetsialistidele mõeldud kööginõudest kuni söögiriistade
korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade pesuesemete
pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi
Sisukord
3
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ahju ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed ahju funktsioonide kohta ning levinumate toitude soovitatavad riiulitasandid ja
temperatuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage oma tavapära-
sed seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulite kõrgused vastavalt tabelites toodud
väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lüli-
tada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt pruun Vale ahjutasand Asetage kook allapoole
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat seadet
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Küpsetusaeg on liiga lühike
Määrake pikem küpsetusaeg.
Küpsetusaega ei saa vähen-
dada kõrgema temperatuuri
määramise abil
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku (muutub ve-
siseks, klimbiliseks, triibuliseks)
Liiga palju vedelikku taignas
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami-
saegadele, eriti siis, kui kasuta-
te taignasegamise masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal
Valige kõrgem ahju tempera-
tuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt
Ahju temperatuur liiga kõrge ja
küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju tempe-
ratuur ja pikem küpsetusaeg
Kook pruunistub ebaühtlaselt Taigen pole ühtlaselt jaotatud
Laotage taigen ühtlaselt plaadi-
le
Kook ei valmi määratud küpse-
tusaja jooksul
Temperatuur liiga madal
Kasutage pisut kõrgemat ahju
temperatuuri
Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Rõngaskook või
nupsusai
Pöördõhk 1 150-160 0:50-1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140-160 1:10-1:30
Keeks Pöördõhk 2 140 0:35-0:50
Keeks Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2 160 0:35-0:50
Pirukapõhi – mu-
retainast
Pöördõhk 2
170-180
1)
0:10-0:25
Pirukapõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Pöördõhk 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vormi
Ø 20 cm, diago-
naalpaigutus)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180 1:10-1:30
Juustukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 170-190 1:00-1:30
1) Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pärmitaignast
kringel/pärg
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170-190 0:30-0:40
Vihjeid ja näpunäiteid 5
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Jõulukook Ülemine + alumi-
ne kuumutus
2
160-180
1)
0:50-1:10
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise
esimene pool.
2. Küpsetamise
teine pool.
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rullbiskviit Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
180-200
1)
0:10-0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Mandlikook/suh-
krukoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:20-0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35-0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3 170 0:35-0:50
Liivatainast puu-
viljakoogid
Pöördõhk 3 160-170 0:40-1:20
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär-
mitainaküpsetised
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Muretaignast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:10-0:20
Liivaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 0:20-0:30
Liivaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
160
1)
0:20-0:30
Keeksisegust
küpsised
Pöördõhk 3 150-160 0:15-0:20
Munavalgest küp-
setised, besee
Pöördõhk 3 80-100 2:00-2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100-120 0:30-0:50
6 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pärmitainast küp-
sised
Pöördõhk 3 150-160 0:20-0:40
Lehttaignaküpsi-
sed
Pöördõhk 3
170-180
1)
0:20-0:30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
0:10-0:25
Saiakesed
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
tk plaadil)
Pöördõhk 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
tk plaadil)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
170
1)
0:20-0:30
1) Soojendage ahi ette
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg, tunnid:min.
Pastavorm
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Juustukattega ba-
guette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi-
road
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil-
jad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160-170 0:30-1:00
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuiv purukook 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid 7
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk Pöördõhk
Temperatuur, °C
Aeg
Tunnid:min.
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Muretaignast küp-
sised
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Liivaküpsised /
soolapulgad
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Keeksisegust
küpsised
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munavalgest küp-
setised, beseed
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makroonid 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Pärmitainast küp-
sised
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Lehttaignaküpsi-
sed
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Saiakesed 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
tk plaadil)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine madalal temperatuuril
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha- ja kalaroogade valmistamisel. Valmistage kaa-
ne all.
1. Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2. Asetage liha küpsetuspannile või otse ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti alla
grill- või röstimispann.
Valmistatav toit Kaal (g) Temperatuur °C Riiuli tasand Aeg, tunnid:min.
Rostbiif 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Veisefilee 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Röstitud vasikali-
ha
1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Praelõigud 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koorik)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
8 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttainakook
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pitsale
sarnanev Elsassi toit)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirukad
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni kohale asetatud
ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla-
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv rasv panni külge ei kõrbeks, soovitame rös-
timispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega mitu korda küpsetamise jooksul. Nii saate
mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülita-
da.
Röstimine turbogrilliga
Loomaliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1-1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu-
mutus
1 230 120-150
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190-200
1)
5-6
Vihjeid ja näpunäiteid 9
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180-190
1)
6-8
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170-180
1)
8-10
1) Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1-1,5 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Karbonaad, ribi-
praad
1-1,5 kg Turbogrill 1 170-180 60-90
Pikkpoiss 750 g -1 kg Turbogrill 1 160-170 50-60
Seakoot (eelküp-
setatud)
750 g -1 kg Turbogrill 1 150-170 90-120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Röstitud vasi-
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160-180 90-120
Vasikakoot 1,5-2 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Lambakoot,
röstitud lam-
baliha
1-1,5 kg Turbogrill 1 150-170 100-120
Lamba selja-
tükk
1-1,5 kg Turbogrill 1 160-180 40-60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Jänese selja-
tükk, jänese-
koot
kuni 1 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1
230
1)
30-40
Uluki seljatükk 1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 35-40
10 Vihjeid ja näpunäiteid
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Uluki kintsu-
tükk
1,5-2 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 180-200 60-90
1) Soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Linnuliha
portsjonitükid
200 - 250 g/tk Turbogrill 1 200-220 30-50
Pool kana 400 - 500 g/tk Turbogrill 1 190-210 35-50
Kana, broiler 1-1,5 kg Turbogrill 1 190-210 50-70
Part 1,5-2 kg Turbogrill 1 180-200 80-100
Hani 3,5-5 kg Turbogrill 1 160-180 120-180
Kalkun 2,5-3,5 kg Turbogrill 1 160-180 120-150
Kalkun 4-6 kg Turbogrill 1 140-160 150-240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi-
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Kala, terve
(kuni 1 kg)
1-1,5 kg Ülemine + alu-
mine kuumu-
tus
1 210-220 40-60
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuriseadet.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage rest grillimistabelis soovitatud tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
Grill
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Rostbiif 210-230 2 30-40 30-40
Veisefilee 230 3 20-30 20-30
Sea tagatükk 210-230 2 30-40 30-40
Vihjeid ja näpunäiteid 11
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Vasika seljatükk 210-230 2 30-40 30-40
Lamba tagatükk 210-230 3 25-35 20-25
Terve kala,
500-1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Kiirgrill
Grillitav toit Ahjutasand
Grillimisaeg (min)
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8-10 6-8
Seafilee 4 10-12 6-10
Vorstid 4 10-12 6-8
Fileetükid, vasikaprae-
lõigud
4 7-10 6-8
Röstleib
1)
5 1-3 1-3
Kattega röstleib/-sai 4 6-8 -
1) Soojendage ahi ette
Grillimine vardas - lükake sügav pann ahju 1. tasandile
Küpsetatav toit Temperatuur °C Aeg (min)
Kana 220-240 70-90
Liharullid küpsetamiseks 190-210 120-180
Part 220-240 90-150
Seakoot 190-210 150-210
Sulatamine
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
Kasutage alumist ahjutasandit. Kõige alumist.
Toit
Sulatamise aeg
(min)
Täiendav sulatamise
aeg (min)
Märkus
Kana, 1000 g 100-140 20-30
Pange kana ümberpööratud
taldrikule, mis on asetatud
suurele plaadile. Keerake
poole küpsetamisaja möödu-
des.
Liha, 1000 g 100-140 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90-120 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
12 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit
Sulatamise aeg
(min)
Täiendav sulatamise
aeg (min)
Märkus
Maasikad, 300 g 30-40 10-20 -
Või, 250 g 30-40 10-15 -
Koor, 2 x 200 g 80-100 10-15
Rõõska koort saab vahusta-
da ka siis, kui selles on kül-
munud tükke
Kreemikook, 1400 g 60 60 -
Poolfabrikaadid
Külmutatud toiduained
Poolfabrikaadid Ahjutasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15-25
Pannipitsa, külmutatud 2 190 - 210 20-25
Pitsa, jahutatud 2 210-230 13-25
Pitsasuupisted, külmu-
tatud
2 180-200 15-30
Friikartulid, Õhuke 3 200-220 20-30
Friikartulid, paks 3 200-220 25-35
Viilud/kroketid 3 220-230 20-35
Kartulipannkoogid 3 210-230 20-30
Lasanje/Cannelloni,
värske
2 170-190 35-45
Lasanje/Cannelloni,
külmut.
2 160-180 40-60
Ahjus küpsetatud juust 3 170-190 20-30
Kanatiivad 2 190-210 20-30
Külmutatud valmistoidud
Valmistatav toit
Ahju funktsioo-
nid
Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300-600 g)
Ülemine + alumi-
ne kuumutus või
Turbogrill
3 200-220
vastavalt tootja
juhistele
Pikad saiad
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakoogid
Ülemine + alumi-
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
1) Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Kuivatamine - küpsetamine pöördõhuga
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga.
Parimate tulemuste saavutamiseks: lülitage seade poole aja möödudes välja. Avage sead-
me uks ja laske seadmel maha jahtuda. Seejärel lõpetage kuivatamine.
Köögivili
Kuivatatav toit Temperatuur, °C
Ahjutasand
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Oad 60-70 3 1/4 6-8
Piprad 60-70 3 1/4 5-6
Köögivili hapen-
damiseks
60-70 3 1/4 5-6
Seened 50-60 3 1/4 6-8
Ürdid 40-50 3 1/4 2-3
Puuviljad
Kuivatatav toit Temperatuur, °C
Ahjutasand
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Ploomid 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoosid 60-70 3 1/4 8-10
Õunaviilud 60-70 3 1/4 6-8
Pirnid 60-70 3 1/4 6-9
Hoidistamine
Tähelepanuks:
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esimest ahjuriiulit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage temperatuuri kuni 100°C-ni ( vt tabelit).
Pehmed puuviljad
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Maasikad, mustikad,
vaarikad, küpsed tikrid
160-170 35-45 -
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Luuviljalised
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Pirnid, küdooniad,
ploomid
160-170 35-45 10-15
Köögivili
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekki-
miseni (min).
Jätkake keetmist
100°C juures (min).
Porgandid
1)
160-170 50-60 5-10
Kurgid 160-170 50-60 -
Segaköögivili 160-170 50-60 5-10
Nuikapsas, herned,
spargel
160-170 50-60 15-20
1) Jätke pärast väljalülitamist ahju
Sisetemperatuuri anduri tabel
Loomaliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Ribitükk või filee: väheküps 45 - 50 °C
Ribitükk või filee: poolküps 60 - 65 °C
Ribitükk või filee: täisküps 70 - 75 °C
Sealiha
Toit Toidu sisetemperatuur
Sea abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82 °C
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80 °C
Pikkpoiss 75 - 80 °C
Vasikaliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Vasikapraad 75 - 80 °C
Vasikakoot 85 - 90 °C
Lambaliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Lambakoot 80 - 85 °C
Lamba seljatükk 80 - 85 °C
Lambapraad, lambakoot 70 - 75 °C
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Ulukiliha
Toit Toidu sisetemperatuur
Jänese seljatükk 70 - 75 °C
Jänese koot 70 - 75 °C
Terve jänes 70 - 75 °C
Uluki seljatükk 70 - 75 °C
Uluki koot 70 - 75 °C
Kala
Toit Toidu sisetemperatuur
Lõhe 65 - 70 °C
Forell 65 - 70 °C
RETSEPTID
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu retseptide ahjutasandid ja kindlaksmääratud küp-
setusajad.
Automaatprogrammid
Programmi number Programmi nimi
1 ROSTBIIF
2 SEAPRAAD
3 VASIKAPRAAD
4 LAMBAPRAAD
5 ULUKIPRAAD
6 KANA, TERVE
7 TERVE KALA <1 KG
8 PITSA
9 QUICHE LORRAINE
10 SIDRUNIKEEKS
11 JUUSTUKOOK
12 SAIAKESED
13 TALUPOJA LEIB
14 TAIGNA KERGITAMINE
15 KARTULIGRATÄÄN
16 LASANJE
17 CANNELONI
18 VALMIS KOOK
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Programmi number Programmi nimi
19 VALMIS PITSA
20 VALMIS KARTULITOIDUD
1 - ROSTBIIF
Seaded:
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Ärge kasutage seda programmi veise ja sea seljatükkide puhul.
2 - SEAPRAAD
Seaded:
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 20-40 mm vedelikukihiga.
3 - VASIKAPRAAD
Seaded:
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
4 - LAMBAPRAAD
Seaded:
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-30 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
5 - ULUKIPRAAD
Seaded:
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 1000-3000 g.
Valmistamine:
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10-20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Vihjeid ja näpunäiteid
17
6 - KANA, TERVE
Seaded:
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 900-2100 g.
Valmistamine:
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 mi-
nuti pärast. Kuvatakse meeldetuletus.
7 - TERVE KALA <1 KG
Seaded:
Automaatprogrammid sisetemperatuuri anduriga. Sisetemperatuur 70°C.
Valmistamine:
Maitsestage kala, sisestage lihatermomeeter ja asetage kala kuumakindlasse nõusse.
8 - PITSA
Taigna koostis:
14 g pärmi
200 ml leiget vett
300 g jahu
3 g soola
•1 spl õli
Katte koostis:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud Emmentali juustuga.
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
Pune
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage toasooja veega. Segage sool jahuga ja lisage see koos
õliga kaussi. Sõtkuge niikaua, kuni taigen on ühtlane ja ei jää kausi ega käte külge kinni.
Seejärel laske tainal soojas kohas kerkida, kuni see on kahekordse suurusega. Rullige
taigen lahti ja pange määritud küpsetusvormi, torgake põhja kahvliga augud. Pange kat-
teained taignale sellises järjekorras, nagu retseptis kirjas.
Küpsetusplaat, määritud.
9 - QUICHE LORRAINE
Taigna koostis:
200 g jahu
2 muna
18 Vihjeid ja näpunäiteid
100 g võid
½ tl soola
Natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Katte koostis:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
2 muna
250 g hapukoort
Sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi ning segage ühtlaseks taignaks. Laske
taignal paar tundi külmikus seista. Seejärel rullige taigen lahti ja asetage määritud metal-
list küpsetusvormi. Torgake põhja kahvliga augud. Pange peekon taignale. Katte jaoks
segage omavahel munad, hapukoor ja maitseained. Seejärel lisage juust.
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbimõõduga.
10 - SIDRUNIKEEKS
Segu koostis:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola;
4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit;
2 sidruni riivitud koor.
Glasuuri koostis:
125 ml sidrunimahla;
100 g tuhksuhkrut;
Muu:
kastikujuline vorm, 30 cm pikk;
margariin vormi määrimiseks;
riivsai küpsetusvormile raputamiseks.
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunimahl, vanillisuhkur ja sool kaussi ja vahustage. Lisage ühekau-
pa munad ja kloppige jälle vahule. Lisage vahumassi hulka küpsetuspulbriga segatud ja-
hu ja tärklis ning segage läbi. Pange taigen võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud küp-
setusvormi, siluge pealt ja asetage ahju. Pärast küpsetamist segage sidrunimahl ja tuhk-
suhkur. Kummutage valmis kook välja alumiiniumfooliumile. Keerake alumiiniumfooliumi
Vihjeid ja näpunäiteid
19
servad üles, et glasuur ei saaks maha voolata. Torgake puutikuga koogi sisse mõned au-
gud ja pintseldage peale glasuur. Seejärel laske koogil natuke seista, et glasuur imen-
duks.
11 - JUUSTUKOOK
Põhja koostis:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 muna
70 g pehmet võid
Juustukreemi koostis:
3 munavalget
50 g rosinaid;
2 supilusikatäit rummi;
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl;
200 g rõõska koort
1 pakk vanillimaitselist pudingipulbrit.
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud koostisained ja segage käsimikseriga. Seejärel
pange tainas 2 tunniks külmkappi. Katke lahtikäiva koogivormi võiga määritud põhi 2/3
seguga ja torgake sinna kahvliga mõned augud. Vormige ülejäänud segust 3 cm kõrgune
serv. Kloppige munavalged käsimikseriga vahule, kuni tekivad tugevad vahutordid. Peske
rosinad, nõrutage, piserdage üle rummiga ja jätke veidikeseks tõmbuma. Pange lahja ko-
hupiim, munakollane, suhkur, sidrunimahl, rõõsk koor ja pudingupulber kaussi ja segage
hästi omavahel. Lõpuks segage rosinad ja munavalge ettevaatlikult pudingipulbriga.
12 - SAIAKESED
Koostis:
500 g jahu, tüüp 405
20 g värsket pärmi või 1 pakk kuivpärmi
300 ml vett
10 g soola
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage pärm leiges vees ja lisage jahule. Sõtkuge
kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske taignal kerkida kahekordseks. Lõigake tainas tükki-
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Tüüp
Recipe book