Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Tüüp
Recipe book
.......................................................... .......................................................
ET AURUAHI RETSEPTIRAAMAT
AUTOMAATPROGRAMMID
Toidud on jaotatud erinevatesse kategooriates‐
se: Kokaraamat
•Kala
•Linnuliha
•Liha
Ahjuroad
Pitsa, pirukas, quiche
Kook, pirukas, küpsised
Leib ja saiakesed
•Juurvili
Kreemid ja terriinid
Lisandid
Täismenüü
KALA
Kuivatatud tursk
4–6 inimesele.
Koostis:
800 g kuivatatud turska
2 spl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 küüslauguküünt, kooritud
2 porrulauku
6 punast pipart
1/2 purki hakitud tomateid (200 g)
200 ml valget veini
200 ml köögiviljapuljongit
pipar, sool, tüümian, pune
Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku. Järgmisel
päeval nõrutage tursk, pange puhtasse vette pot‐
ti ja kuumutage keemiseni. Eemaldage tulelt ja
laske jahtuda. Pange oliiviõli pannile ja kuumuta‐
ge. Koorige sibulad ja viilutage peeneks, purus‐
tage kooritud küüslauguküüned ja viilutage por
rulauk ja peske. Pange kõik kuuma rasva sisse
ja pruunistage kergelt. Eemaldage piprakaunade
südamikud ja lõigake viljad kangideks. Pange
need pannile koos tükeldatud tomatitega. Lisage
valge vein ja köögiviljapuljong, kuumutage veidi
aega aeglasel tulel. Maitsestage pipra, soola,
tüümiani ja punega ning kuumutage pannil veel
15 minutit. Eemaldage jahtunud kuivatatud tursk
potist, kuivatage köögipaberiga. Eemaldage
nahk, luud ja kõik uimed. Rebige kala väikesteks
tükkideks ja pange köögiviljadega segatult kuu‐
makindlasse nõusse.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Kalafilee
4 inimesele.
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
•sidrun
•või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jätke natu‐
keseks ajaks marinaadi, seejärel kuivatage liigne
mahl köögipaberiga ära. Maitsestage kalafileed
mõlemalt küljelt soola ja pipraga. Seejärel pange
kalafileed võiga määritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai, estra‐
gon ja hakitud petersell. Määrige segu kohe kala‐
fileedele ning pange väikesed võitükid kõige pea‐
le.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Soolakoorikuga kala
6 inimesele.
Koostis:
terve kala, ligikaudu 1,5–2 kg
2 vahakihita sidrunit
1 apteegitilli juur
4 vart värsket tüümiani
3 kg kivisoola
Valmistamine:
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest vahata‐
mata sidrunist pigistatud mahlaga. Viilutage ap‐
teegitilli juur õhukesteks viiludeks ja pange koos
värske tüümianiga kalasse. Pange pool kivisoola
kogusest küpsetamisanumasse ja asetage kala
selle peale. Raputage ülejäänud osa kivisoolast
kalale ja suruge kala tugevasti.
2
www.electrolux.com
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Lõhe köögiviljadega
4 inimesele.
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks, keetke
soolvees 25 minutit, kurnake ja viilutage. Peske
roheline sibul ja hakkige peeneks. Koorige küüs‐
lauguküüned ja lõigake tükkideks. Segage sibu‐
lad ja küüslauk kokku lõigutud tomatitega. Pigis‐
tage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke filee mari‐
neerima. Seejärel kuivatage ning maitsestage
soola ja pipraga. Segage omavahel kokku köögi‐
viljad ja kartulid ning pange segu õliga määritud
kuumakindlasse anumasse, maitsestage ja ase‐
tage kõige peale lõhe. Valage peale köögivilja‐
leem ja valge vein, raputage kõige peale rosma
riin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Täidetud kalmaar
4 inimesele.
Koostis:
1 kg keskmise suurusega puhastatud kalmaar
1 suur sibul
2 spl oliiviõli
90 g keedetud pikateralist riisi
4 spl männiseemneid
4 spl seemneteta rosinaid
2 spl hakitud peterselli
sool, pipar
sidrunimahl
4 spl oliiviõli
150 ml veini
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Hõõruge kalmaari tugevasti soolaga ja loputage
seejärel jooksva vee all. Koorige sibul, hakkige
peeneks ja kuumutage kahes supilusikatäies olii‐
viõlis klaasistumiseni. Lisage sibulale pikaterali‐
ne riis, männiseemned, seemneteta rosinad ja
hakitud petersell, maitsestage soola, pipra ja si‐
drunimahlaga. Täitke kalmaarid mitte väga tihe‐
dalt seguga, õmmelge avaus kokku. Pange küp‐
setuspannile neli supilusikatäit oliiviõli ja pruunis‐
tage kalmaar tulel. Lisage vein ja tomatimahl.
Katke küpsetusvorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Aurutatud forell
Koostis:
•1 sidrun
•kala
Valmistamine:
Peske kala, kuivatage, piserdage seest ja väljast
sidrunimahlaga. Jätke natukeseks maitsestuma,
seejärel maitsestage soola ja pipraga. Pange ka‐
la roostevabast terasest aukudega kaussi.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 3
LINNULIHA
Kanakoivad
2–4 inimesele.
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpsetusnõus‐
se. Segage ülejäänud koostisosad kokku ja kal‐
lake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
EESTI 3
Coq au Vin
2–4 inimesele.
Koostis:
1 kana
•sool
•pipar
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud, sekto‐
riteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja pipraga
ning raputage üle jahuga. Kuumutage küpsetu
sanumas selitatud või, pruunistage selles kana
igalt küljelt. Kallake juurde valge vein, kanaleem
ja sojakaste ning kuumutage keemiseni. Lisage
petersell, tüümian, kuubikuteks lõigatud peekon,
seened, šalottsibulad ja küüslauk. Kuumutage
uuesti keemiseni, katke kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Röstitud part apelsiniga
2–4 inimesele.
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
•sool
•pipar
3 apelsini, kooritud, seemned eraldatud, kuu
bikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja pipraga
ning hõõruge apelsinikoorega. Täitke part soola‐
ga maitsestatud apelsinikuubikutega ning nõelu‐
ge kinni. Pange part küpsetusanumasse, rind al‐
lapoole. Pressige apelsinidest mahl välja, sega‐
ge šerriga ja kallake pardile. Pange part ahju,
pöörake külge 30 minuti pärast (kostab signaal).
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud kana
2 inimesele.
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
•1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
•34 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
•1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage kokku õli,
sool ja paprikapulber ning hõõruge kana sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim. Kuumutage
pannil hakitud sibul, petersell ja või. Tükeldage
peeneks süda, maks ja magu ning lisage muna.
Segage kõik läbi, maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole praenõusse ning
ahju. Pöörake 30 minuti pärast. (Kostab signaal.)
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
LIHA
Veiselihahautis
4 inimesele.
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
•1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks, maitsestage soo‐
la ja pipraga ning riputage peale natuke jahu.
Kuumutage pannil või ja pruunistage lihatükid.
Seejärel pange liha vormiroa-anumasse. Koorige
4
www.electrolux.com
sibul, hakkige peeneks, praadige kergelt vähe‐
ses võis ja kallake lihale peale. Segage kokku tu‐
me õlu, pruun suhkur, tomatipasta ja veiseliha‐
leem; pange praepannile ja kuumutage keemise‐
ni. Seejärel kallake lihale (liha peab olema selle‐
ga kaetud). Katke kinni ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 3
Lambakoot
6–8 inimesele.
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
•sool
•pipar
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kuivatatud
rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks, hõõruge
sisse oliiviõli ja tehke lihasse sisselõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga. Koorige küüslauguküü‐
ned ja viilutage, suruge need koos rosmariinivar‐
tega liha sisselõigetesse. Pange lambakoot küp
setusnõusse ja lisage vett. Põhi peab olema kae‐
tud 10–15 mm vedelikukihiga. Pöörake liha ringi
ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Riiuli tasand: 1
Marineeritud veiseliha
4 inimesele.
Koostis:
1,5 kg veisekintsu
•sool
•pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
Marinaadi valmistamiseks:
1 l vett
500 ml veiniäädikat
•2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtuma.
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha on üleni
kaetud ja jätke viieks päevaks marineeruma.
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja kuivata‐
ge. Maitsestage soola ja pipraga, pruunistage
küpsetusnõus kõik küljed, lisage mõned mari‐
naadist võetud supiköögiviljad. Kallake natuke
marinaadi küpsetusnõusse; põhi peab olema
kaetud 10–15 mm vedelikukihiga. Katke küpse‐
tusnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 150 minutit
Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss
4 inimesele.
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
•1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
•2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
100 g peekoniribasid
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage seejärel ve‐
si välja. Koorige sibul ja peenestage; kuumutage
ja lisage hakitud petersell. Segage kokku hakkli‐
ha, munad, kuivaks pigistatud sai ja sibul. Mait‐
sestage soola, pipra ja paprikaga; asetage kandi‐
lisse küpsetusnõusse ja katke peekoniribadega.
Lisage vett ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 1
Küülikuliha sinepikastmes
4 inimesele.
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
EESTI 5
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks, mait‐
sestage soola ja pipraga ning pruunistage kõik
küljed küpsetusnõus. Eemaldage küülikutükid ja
pruunistage sibulad ning peekon. Raputage pea‐
le jahu ja segage. Segage hulka kanaleem, valge
vein ja tüümian ning kuumutage keemiseni. Lisa‐
ge rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange liha tagasi,
katke kaanega ja pange seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Ossobuco
4–6 inimesele.
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3–4 cm paksused
(lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, õhukesed viilud
4 sellerivart, õhukesed viilud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, poolitatud,
südamik eemaldatud, tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt hakitud
•4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks haki‐
tud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks viiluta‐
tud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja kuumuta‐
ge selles köögiviljad. Võtke köögiviljad küpsetus‐
vormist välja. Peske vasikaliha viilud, kuivatage,
maitsestage ja katke jahusse. Raputage liigne ja‐
hu maha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage lihavii‐
lud keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Eemalda‐
ge liha ja kallake liigne oliiviõli küpsetusvormist
välja. Kuumutage küpsetusvormis olevat lihave‐
delikku 250 ml veinis, kallake segu kastmepanni‐
le ja kuumutage natuke aega. Lisage 250 ml liha‐
leent, petersell, tüümian, pune ja kuubikuteks lõi‐
gatud tomatid. Maitsestage soola ja pipraga.
Kuumutage jälle keemiseni. Pange köögiviljad
küpsetusvormi, asetage liha nende peale ja kal‐
lake kõik kastmega üle. Katke küpsetusvorm
kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 1
Seakoot
4–6 inimesele.
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8–1,2 kg
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe
tersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi kamarasse.
Segage omavahel kokku õli, sool, paprikapulber
ja basiilik ning katke seakoot seguga. Pange
seakoot küpsetusvormi ja laotage peale seened.
Lisage supiköögiviljad ja vesi; põhi peab olema
kaetud 10–15 mm. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Sea abatükk
4–6 inimesele.
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, kamaraga, noorlooma
oma
•sool
•pipar
2 spl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud tomateid (400 g)
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse ristlõiked. Mait‐
sestage soola ja pipraga, pruunistage pliidil küp‐
setusnõus kõik küljed oliiviõlis, seejärel tõstke
nõust välja. Kuumutage praevormis väheses õlis
sellerit ja porrut, lisage tomatid, koor, küüslaugu‐
6
www.electrolux.com
küüned, rosmariin ja tüümian, segage ning ase‐
tage sea abatükk sellele segule. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 130 minutit
Riiuli tasand: 1
Küülikuliha
4 inimesele.
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe
tersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud kadaka‐
marjadega, soola ja pipraga ning pintseldage su‐
latatud võiga. Asetage küüliku seljatükid küpse‐
tusnõusse, kallake peale hapukoor ja lisage supi‐
köögiviljad.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud vasikarind
4 inimesele.
Koostis:
1 saiaviil
•1 muna
200 g hakkliha
sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
petersell, hakitud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud tasku)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe
tersell)
50 g peekonit
250 ml vett
Valmistamine:
Leotage saia vees ja pigistage sellest seejärel
vesi välja. Segage omavahel kokku muna, hak‐
kliha, sool, pipar, tükeldatud sibul ja petersell.
Maitsestage vasikarind (sisselõigatud taskuga) ja
täitke tasku lihatäidisega. Seejärel õmmelge
avaus kokku. Asetage vasikarind küpsetusnõus‐
se, lisage supiköögiviljad, peekon ja vesi. Pööra‐
ke liha ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud seaselg
4–6 inimesele.
Koostis:
200 g kuivatatud ploome
150 ml valget veini
1,5 kg sea või vasika seljatükk (kontideta)
1 keskmine sibul
•õun
sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome kaks tundi valges veinis. Peske
liha kiiresti vähese veega, kuivatage. Tehke liha
alumisse külge noaga sisselõiked ja suruge neis‐
se ploomid, lükates need nii kaugele kui võima‐
lik. Maitsestage liha ja asetage see siis küpse‐
tusnõusse, jättes ilma ploomideta külje pealmi‐
seks. Koorige sibulad ja õun, lõigake kaheksaks
tükiks ja asetage prae ümber. Segage järelejää‐
nud vein, milles leotasite ploome, umbes vee‐
rand liitri veega ja kallake segu siis praele. Sobi‐
vad lisandid on kartulikroketid, kartuligratään,
brokkoli vms.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Vasikakoot
4 inimesele.
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk, seller, pe
tersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber kogu va‐
sikakoodi. Lõigake neli keedusingi viilu pooleks
ja pange sisselõigetesse. Segage omavahel kok‐
ku õli, sool, paprikapulber ja basiilik ning katke
vasikakoot seguga. Pange vasikakoot küpsetus‐
vormi ja laotage peale seened. Lisage vasika‐
koodile supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10–15 mm vedelikukihiga. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
EESTI 7
Metssealiha
4 inimesele.
Koostis:
1,5 kg metssea kints (abatükk)
•sool
•pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Marinaadi valmistamiseks:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
•2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jahtuma.
Kallake marinaad lihale, kuni liha on üleni kae‐
tud, ja jätke kolmeks päevaks marineeruma.
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist välja ja kui‐
vatage. Maitsestage soola ja pipraga ning pruu‐
nistage praenõus kõik küljed. Lisage kukeseened
ja mõned marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake marinaad praenõusse; põhi peab olema
kaetud 10–15 mm vedelikukihiga. Katke praenõu
kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 minutit
Riiuli tasand: 1
AHJUROAD
Kapsavorm
4 inimesele.
Koostis:
1 kapsas (800 g)
majoraan
•1 sibul
õli hautamiseks
400 g hakkliha
250 g pikateralist riisi
sool, pipar ja paprikapulber
1 l lihaleent
200 ml rõõska koort
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Lõigake kapsas neljaks ja eemaldage juureosa.
Blanšeerige majoraaniga maitsestatud soolvees.
Koorige sibul, hakkige peeneks ja praadige õr‐
nalt väheses õlis. Seejärel lisage hakkliha ja pi‐
kateraline riis, hautage ja maitsestage soola, pip‐
ra ning paprikapulbriga. Lisage lihaleem ja jätke
20 minutiks kaanega kaetud potti aeglasel kuu‐
musel hauduma. Pange anumasse vaheldumisi
kapsakihid ja riisi/hakklihasegu kihid. Kallake
küpsetis üle rõõsa koorega ja puistake peale
juustu.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Cannelloni
4 inimesele.
Täidis:
50 g hakitud sibulaid
30 g võid
350 g hakitud lehtspinatit
100 g rõõska koort
200 g kuubikuteks lõigatud värsket lõhet
200 g kuubikuteks lõigatud ahvenat
150 g krevette
150 g karbita rannakarpe
sool, pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
1 pakk cannelloni't
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud juustu
40 g võid
Valmistamine:
Pange hakitud sibulad ja või potti ning hautage
klaasjaks. Lisage hakitud lehtspinat ja kuumuta‐
ge lühikest aega. Lisage rõõsk koor, segage ja
jätke jahtuma. Vahepeal valmistage valge jahu‐
kaste. Sulatage pannil või, lisage jahu ja kuumu
tage pidevalt segades kuldseks pruunistumiseni.
Lisage pidevalt segades vähehaaval piim. Mait
sestage kaste soola, pipra ja muskaatpähkliga
ning hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit. Li‐
sage jahtunud spinatile lõhe, ahven, krevetid,
rannakarbid, sool ja pipar ning segage. Määrige
suur kandiline ahjuvorm 1 sl võiga. Täitke canne‐
lonid spinatiseguga ning asetage küpsetusnõus‐
se. Iga cannellonide rea vahele pange valget ja‐
8
www.electrolux.com
hukastet. Seejuures peab viimaseks kihiks jääma
juustuga kaetud hele jahukaste. Pange ülejää‐
nud või väikeste tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Sigurigratään
4 inimesele.
Koostis:
8 keskmise suurusega sigurit
8 viilu keedusinki
30 g võid
1,5 spl jahu
150 ml köögiviljaleent (sigurist)
•5 spl piima
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Poolitage sigur ja lõigake välja kibe südamik.
Seejärel peske hoolikalt ja aurutage 15 minutit
keevas vees. Võtke siguripoolikud veest välja, lo‐
putage külmas vees ja pange pooled jälle kokku.
Seejärel mässige iga sigur singiviilu ja asetage
määritud küpsetusvormi. Sulatage või ja lisage
jahu. Hautage lühikest aega, lisage köögivilja‐
leem ja piim ning kuumutage keemiseni. Segage
kastmesse 50 g juustu ja valage segu siguritele.
Raputage küpsetisele peale ülejäänud juust.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Frank. knedlikuvorm
6–8 inimesele.
Koostis:
umbes 1000 g kalkuniribasid
1 väike purk seeni (väikseid)
500 g hakitud sibulaid
1 kg klimbitainast
400 g riivitud juustu
250 ml koort
Valmistamine:
Maitsestage kalkuniribad soola, pipra, paprika jm
maitseainetega. Kuumutage purustatud sibul.
Nõrutage põhjalikult seened. Seejärel segage
omavahel liha, sibulad ja seened ja asetage kõik
ahjuvormi. Segage klimbitainas ja juust ja kallake
kalkuni- ja sibulasegule. Lõpuks kallake kõik üle
koorega.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 1
Janssoni kiusatus
4 inimesele.
Koostis:
8–10 kartulit
2 sibulat
125 g anšoovisefileed
300 ml koort
2 spl riivsaia
•pipar
värske hakitud tüümian
2 spl võid
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige ja viilutage õhukeselt.
Koorige sibulad ja viilutage. Määrige kuumakin‐
del küpsetusanum võiga. Pange üks kolmandik
kartulitest ja sibulatest nõusse. Laotage peale
pooled anšoovisefileed ja katke teise kolmandiku
sibulate ja kartulitega. Asetage peale ülejäänud
anšoovisefileed. Kõige peale laotage ülejäänud
sibulad ja kartulid nii, et kartulid jäävad pealmi‐
seks kihiks. Raputage peale pipar ja hakitud tüü‐
mian. Valage küpsetisele peale anšooviste sool‐
vesi ja lisage koor. Raputage katteks riivsaia ja
pange kõige peale väikesed võitükikesed.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 3
Lasanje
4 inimesele.
Lihakaste:
100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
EESTI 9
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubikuteks.
Koorige sibul ja porgand, puhastage seller ning
lõigake kogu köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage peekon ja köö‐
giviljakuubikud, hautage pidevalt segades. Lisa‐
ge järk-järgult hakkliha, hautage pidevalt sega‐
des, et liha muutuks väiksemateks tükkideks
ning lisage leem. Maitsestage lihakaste tomati‐
pasta, maitserohelise, soola ja pipraga ning hau‐
tage kaane all madalal kuumusel umbes 30 mi‐
nutit. Vahepeal valmistage valge jahukaste. Su‐
latage pannil või, lisage jahu ja kuumutage pide‐
valt segades kuldseks pruunistumiseni. Lisage
pidevalt segades vähehaaval piim. Maitsestage
kaste soola, pipra ja muskaatpähkliga ning hoid‐
ke kaaneta madalal tulel 10 minutit. Määrige suur
kandiline ahjuvorm 1 sl võiga. Asetage vormi va‐
heldumisi kihid pastaplaate, lihakastet, valget ja‐
hukastet ja juustusegu. Seejuures peab viima‐
seks kihiks jääma juustuga kaetud hele jahukas‐
te. Pange ülejäänud või väikeste tükkidena roa
peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Moussaka
8–10 inimesele
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
või praadimiseks
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses oliiviõlis, lisa‐
ge hakkliha ja küpsetage segades. Lisage tükel‐
datud tomatid, riivitud Emmentali juust ja riivsai,
segage korralikult ja kuumutage keemiseni. Mait‐
sestage soola, pipra ja kaneeliga; eemaldage
keeduplaadilt. Koorige kartulid ja lõigake 1 cm
paksusteks viiludeks; peske baklažaanid ja lõiga‐
ke 1 cm paksusteks viiludeks. Kuivatage kõik vii‐
lud salvrätiga kuivaks. Seejärel pruunistage pan‐
nil rohkes võis. Vahepeal valmistage valge jahu‐
kaste. Sulatage pannil või, lisage jahu ja kuumu
tage pidevalt segades kuldseks pruunistumiseni.
Lisage pidevalt segades vähehaaval piim. Mait
sestage kaste soola, pipra ja muskaatpähkliga
ning hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud küpsetusanuma
põhja, katke vähese koguse riivjuustuga. Kandke
peale kiht baklažaane. Nende peale kiht hakkli‐
hasegu. Selle peale kiht valget jahukastet. See‐
järel uus kiht kartuliviile, siis baklažaanikiht ja
hakklihasegu. Viimane kiht peab olema valge ja‐
hukaste. Kõige peale puistake ülejäänud juust ja
riivsai. Sulatage või ja valage kihilisele küpsetise‐
le.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Makaronivorm
2–4 inimesele.
Koostis:
•1 l vett
•sool
250 g tagliatelle't
250 g keedusinki
20 g võid
1 kimp peterselli
•1 sibul
100 g võid
•1 muna
250 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
50 g riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Kuumutage vähese soolaga segatud vesi keemi‐
seni. Lisage tagliatelle keevasse vette ja keetke
ligikaudu 12 minutit.rutage. Lõigake sink kuu‐
bikuteks. Kuumutage pannil või. Hakkige peter‐
sell, koorige sibul ja hakkige ka see. Kuumutage
mõlemaid praepannil. Määrige küpsetusanum
vähese võiga. Segage omavahel kokku tagliatel‐
le, sink ja hautatud petersell ning sibul ja pange
anumasse. Segage kokku munad ja piim, mait‐
10
www.electrolux.com
sestage soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
kallake segu pastasegule. Raputage küpsetisele
Parmesani juustu.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Kartuligratään
4–6 inimesele.
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
•4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage. Hõõruge kuumakindlat
ahjuvormi esmalt küüslaugu küünega, seejärel
määrige võiga. Laotage pool maitsestatud kartu‐
liviiludest vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud kartuliviilud; kõi‐
ge lõpuks katke roog riivitud juustuga. Purustage
teine küüslauguküüs ja kloppige see piima ja
koore hulka. Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg: 65 minutit
Riiuli tasand: 2
PITSA, PIRUKAS, QUICHE
Sibulapirukas
4–6 inimesele.
Tainas:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml piima
•1 muna
50 g võid
•3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
•1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, pange süvendisse, sega‐
ge äärest toasooja piima ja väikese koguse jah‐
uga. Raputage peale jahu, jätke sooja kohta ker‐
kima, kuni eeltainale raputatud jahu muutub pra‐
guliseks. Lisage jahu ääreossa muna ja või. Sõt‐
kuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske taig
nal soojas kohas kahekordseks kerkida. Vahe‐
peal koorige sibulad, lõigake sektoriteks ning vii‐
lutage õhukesteks ribadeks. Lõigake peekon väi‐
kesteks tükkideks ja kuumutage koos sibulaga,
kuid ärge pruunistage. Jätke jahtuma. Rullige tai‐
gen laiali ning pange rasvaga määritud küpsetus‐
plaadile, torgake põhja kahvliga augud ning suru‐
ge servad üles. Laske veelkord kerkida. Segage
kokku munad, rõõsk koor, piim, sool ja pipar.
Kallake jahtunud sibul ja peekon taignale. Siluge
segu ühtlaselt laiali.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Pirukad Vene moodi
30 tükki.
Tainas:
250 g speltajahu
250 g võid
250 g lahjat kohupiima
•sool
Täidis:
1 valge kapsa pea (400 g)
50 g peekonit
2 spl selitatud võid
sool, pipar ja muskaatpähkel
3 spl hapukoort
•2 muna
Muu:
Küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaat.
Valmistamine:
Sõtkuge speltajahu, või, lahja kohupiim ja väike
kogus soola taignaks ja pange külmkappi. Viilu‐
tage valge kapsas õhukesteks viiludeks. Viiluta‐
ge peekon ja praadige selitatud võis. Lisage kap‐
sas ja hautage see pehmeks. Maitsestage soola,
pipra ja muskaatpähkliga ning lisage hapukoor.
Jätkake hautamist, kuni kogu vedelik on aurustu‐
nud. Keetke munad kõvaks, jahutage ja hakkige;
lisage kapsale ja laske jahtuda. Rullige taigen
lahti, lõigake ümmargused kettad (u 8 cm läbi‐
mõõduga). Pange väike kogus täidist iga ketta
keskele ja keerake see kokku. Suruge servad
kahvliga kokku. Pange pirukad küpsetuspaberiga
EESTI 11
kaetud küpsetusplaadile ja määrige munakolla
sega.
Ahjusoleku aeg: 20 minutit
Riiuli tasand: 3
Pitsa
4 inimesele.
Tainas:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
•3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid (200 g)
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige veega.
Segage sool jahuga ja lisage see koos õliga
kaussi. Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtlane
ega jää kausi külge kinni. Seejärel laske tainal
soojas kohas kerkida, kuni see on kahekordse
suurusega. Rullige tainas lahti ja pange määritud
küpsetusvormi; põhja torgake kahvliga augud.
Pange katteained tainale sellises järjekorras, na‐
gu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 1
Quiche Lorraine
2–4 inimesele.
Tainas:
200 g jahu
•2 muna
•100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga määritud, 28 cm
läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi
ning segage ühtlaseks tainaks. Laske tainal paar
tundi külmikus seista. Seejärel rullige tainas lahti
ja asetage määritud metallist küpsetusvormi.
Torgake põhja kahvliga augud. Pange peekon
tainale. Katte jaoks segage omavahel munad,
hapukoor ja maitseained. Seejärel lisage juust.
Valage täidis peekoni peale.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 2
KOOK, PIRUKAS, KÜPSISED
Portugali mandlikook
Taigna koostis:
•5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani 5 minutit,
seejärel lisage munasegule väikeste koguste
kaupa oliiviõli. Sõeluge kokku jahu, kaneel ja
küpsetuspulber, segage jahusegusse purustatud
pistaatsiapähklid ja jahvatatud mandlid. Segage
munasegu ettevaatlikult piimaga. Kallake segu
riivsaiaga ülepuistatud lahtikäivasse koogivormi.
Pärast küpsetamist:
12
www.electrolux.com
Soojendage aprikoosimoos ja pintseldage see
koogile; laske koogil jahtuda. Segage kokku
tuhksuhkur, kaneel ja kuum vesi; määrige segu
koogile. Puistake koogi glasuuritud pinnale otse‐
kohe mandlilaastud.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 2
Küpsised
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
•250 g võid
375 g suhkrut
2 pakki vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
•5 spl vett
•5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja sulatage
veevannis. Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja vesi, lisage munad ja sulatatud šokolaad.
Purustage kreeka pähklid (suuremate tükkidena),
segage jahu ja küpsetuspulbriga ning lisage šo‐
kolaadisegusse. Katke sügav küpsetusvorm küp‐
setuspaberiga, kallake segu vormi ja siluge pealt.
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage küpsetuspaber,
lõigake kook ruutudeks.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Cappuccino kook
4–6 inimesele
Tainas:
100 g pehmet võid
90 g suhkrut
2 munakollast
ühe vanillikauna seemned
2 spl lahustuvat kohvi (lahustatud 50ml kuu‐
mas vees)
2 munavalget
50 g jahu
50 g tärklist
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kaste:
250 ml apelsinimahla
50 g suhkrut
1 näpuotsatäis kaneeli
20 ml apelsinilikööri
Kate:
200 ml vahustatud vahukoort kaunistuseks
Muu:
6 võiga määritud väikest kaussi või tassi
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, munakollased ja ühe va‐
nillikauna seemned, seejärel segage juurde la‐
hustatud kohv. Vahustage munavalged. Sõeluge
jahu, tärklis ja küpsetuspulber, lisage segule kih‐
thaaval koos munavalge portsjonitega ning sega‐
ge kokku. Pange segu väikestesse võiga määri‐
tud kaussidesse või tassidesse.
Pärast küpsetamist:
Pange potti apelsinimahl, suhkur, kaneel ja apel‐
siniliköör ning kuumutage siirupi tekkimiseni. Kal‐
lutage soojad koogid desserditaldrikule, kaunis‐
tage kastme ja vahukoorega.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Porgandikook
Tainas:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
•2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga ümmargune
koogivorm, võiga määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur, munad ja
siirup. Segage sisse taina ülejäänud koostiso‐
sad. Valage segu võiga määritud küpsetusvormi.
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja kristall‐
suhkur (vajadusel lisake vedeldamiseks natuke
EESTI 13
piima). Kandke segu jahtunud koogile ja puistake
peale purustatud sarapuupähklid.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
Juustukook 1
Põhi:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakate:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit (40 g või
vastav kogus 500ml piimast pudingi valmista‐
miseks)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm, või‐
ga määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud koostisai‐
ned ja segage käsimikseriga. Seejärel pange tai‐
nas 2 tunniks külmkappi. Katke lahtikäiva koogi‐
vormi võiga määritud põhi 2/3 seguga ja torgake
sinna kahvliga mõned augud. Vormige ülejäänud
segust 3 cm kõrgune serv. Kloppige munavalged
käsimikseriga vahule, kuni tekivad tugevad vahu‐
tordid. Peske rosinad, nõrutage, piserdage üle
rummiga ja jätke veidikeseks tõmbuma. Pange
lahja kohupiim, munakollane, suhkur, sidruni‐
mahl, rõõsk koor ja pudingipulber kaussi ja sega‐
ge omavahel. Lõpuks segage rosinad ja muna‐
valge ettevaatlikult kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg: 85 minutit
Riiuli tasand: 1
Juustukook 2
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
•4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud küpsetusvor‐
mi. Torgake taignasse kahvliga augud. Raputage
juust ühtlaselt taignale. Segage omavahel kokku
koor, piim ja munad, maitsestage soola, pipra ja
muskaatpähkliga. Segage korralikult läbi ja kalla‐
ke juustule.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 1
Borek
Koostis:
400 g feta juustu
•2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttainast
Valmistamine:
Segage omavahel kokku feta juust, munad, pe
tersell ja pipar. Katke õhuke lehttaigen niiske räti‐
ga, et taigen ei kuivaks. Asetage üksteise peale
4 lehttaignakihti, määrige iga kihti kergelt õliga.
Lõigake neljaks ribaks, iga riba u 7 cm pikk. Pan‐
ge iga riba ühte nurka 2 kuhjaga supilusikatäit fe‐
ta juustu segu ja keerake taigen diagonaalis
kolmnurgaks. Pange tagurpidi küpsetusplaadile
ja määrige õliga.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 3
Kirsi-leivapuding
Koostis:
500 g leiba
750 ml piima
1 näpuotsatäis soola
80 g suhkrut
•4 muna
2 purki hapusid kirsse
50g võid
Muu:
küpsetusvorm, võiga määritud
Valmistamine:
Viilutage leib. Segage kokku piim, sool, suhkur ja
munad ning kallake leivale, segage ja jätke lei‐
vad likku. Nõrutage kirsid ja lisage segule. Pange
14
www.electrolux.com
segu võiga määritud küpsetusvormi. Hajutage
pudingi pinnale võitükikesed.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 2
Puuviljakook
Koostis:
•200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g punaseid sõstraid
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või suhkurdatud
apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbimõõduga
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool kaussi ja
kloppige segamini. Seejärel lisage ükshaaval
munad ja kloppige veel. Siis lisage vahu hulka
küpsetuspulbriga segatud jahu ja segage läbi. Li‐
sage segule puuviljad. Asetage segu ettevalmis‐
tatud vormi, nii et taina servad jääksid veidi kõr‐
gemale kui keskosa. Kaunistage koogi servad ja
keskosa blanšeeritud mandlitega. Pange kook
ahju.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 1
Prantsuse puuviljakook
Tainas:
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
•125 g võid
•1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g õunu, vir
sikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
•2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool ja väi‐
kesteks tükkideks lõigatud või. Lisage muna,
suhkur ja külm vesi. Sõtkuge tainas. Laske tainal
2 tundi külmikus jahtuda. Rullige külmikust võe‐
tud tainas lahti, pange määritud quiche'i vormi
ning torgake kahvliga augud sisse. Puhastage
puuviljad, eemaldage südamikud, kivid või seem‐
ned ning kandke väikesed tükid või viilud tainale.
Pange kaussi jahvatatud mandlid, munad, suh‐
kur ja pehme või ning vahustage. Seejärel pange
segu puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 1
Kitsejuustupirukas
Tainas:
125 g jahu
60 ml oliiviõli
1 näpuotsatäis soola
3–4 spl külma vett
Kate:
1 spl oliiviõli
2 sibulat
sool ja pipar
1 tl hakitud tüümiani
125 g ricotta't
100 g kitsejuustu
2 spl oliive
•1 muna
60 ml koort
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga määritud, 28 cm
läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, oliiviõli ja sool ning segage,
kuni segu sarnaneb leivapurule. Lisage vesi ja
sõtkuge taigen. Laske tainal paar tundi külmikus
seista. Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi. Torgake põhja
kahvliga augud. Pange pannile 1 spl oliiviõli.
Koorige sibulad, viilutage õhukeselt ja kuumuta‐
ge kaanega kaetud pannil ligikaudu 30 minutit.
EESTI 15
Maitsestage soola ja pipraga ning segage 1/2 tl
hakitud peterselliga. Laske sibulatel natuke jah‐
tuda ja laotage seejärel taignale. Seejärel raputa‐
ge peale ricotta ja kitsejuust ning lisage oliivid.
Raputage peale 1/2 tl hakitud tüümiani. Täidise
jaoks segage omavahel munad ja hapukoor. Va‐
lage täidis põhjale.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Vanaema õunakook
Koostis:
•250 g võid
250 g suhkrut
1 pakike vanillisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
100 g martsipani
•5 muna
500 g jahu
1 pakike küpsetuspulbrit
1 pakike piparkoogimaitseainet
50 g kakaopulbrit
150 ml punast veini
1,2 kg õunu
Ploomipüree
Glasuur:
250 ml õunamahla
1 pakike läbipaistvat koogiglasuuri
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool kaussi ja
kloppige kohevaks. Lisage väikesteks tükkideks
lõigatud martsipani ja kloppige ühtlaseks seguks.
Lisage ükshaaval munad ja kloppige vahule. Li‐
sage segule jahu, küpsetuspulber, piparkoogi‐
vürtsid ja kakaopulber. Segage sisse punane
vein. Kallake taigen küpsetuspaberiga vooderda
tud kõrgete servadega vormi ja siluge pealt tasa‐
seks. Koorige ja puhastage õunad ning lõigake
need 0,5 cm paksusteks viiludeks.
Ploomipüree:
Katke kook pealt apelsiniviiludega ja täitke üle‐
jäänud kohad ploomipüreega. Pange kook ahju.
Pärast küpsetamist:
Asetage kook jahedasse kohta, eemaldage küp‐
setuspaber.
Glasuur:
Segage õunamahlast ja glasuurisegust glasuur
ja pintseldage see koogile.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Sidrunikeeks
Tainas:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g kartulijahu
1 triiki teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, pikkus 30 cm
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanillisuhkur ja
sool kaussi ning vahustage. Lisage ühekaupa
munad ja kloppige jälle vahule. Lisage vahumas‐
si hulka küpsetuspulbriga segatud jahu ja tärklis
ning segage läbi. Pange segu määritud ja riiv‐
saiaga ülepuistatud küpsetusvormi, siluge pealt
ning asetage ahju. Pärast küpsetamist segage
sidrunimahl ja tuhksuhkur. Kummutage valmis
kook välja alumiiniumfooliumile. Keerake alumii‐
niumfooliumi servad üles, et glasuur maha ei
voolaks. Torgake puutikuga koogi sisse mõned
augud ja pintseldage peale glasuur. Seejärel las‐
ke koogil natuke seista, et glasuur imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 1
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahakihita sidruni koor
•2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
16
www.electrolux.com
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, u 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja si‐
drunikoor. Lisage munad ja vahustage jälle. Se‐
gage kokku tärklis, jahu ja küpsetuspulber ning li‐
sage segu koos seguga tainamassile. Nõrutage
hapud kirsid ja segage koos šokolaadilaastudega
taignasse. Pange tainas pabervormidesse, vor‐
mid küpsetusplaadile ja ahju. Võimalusel kasuta‐
ge muffinipanni.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 3
Ploomiknedlikud
4–6 inimesele
Tainas (koostisosad peaksid olema toatempera‐
tuuril):
125 ml piima
20 g suhkrut
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi või 42 g
värsket pärmi)
300 g jahu
30 g suhkrut
30 g võid
1 munakollane
1 terve muna
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
natuke sidrunikoort
ploomimoos
Pärast küpsetamist:
50 g võid
50 g jahvatatud mooniseemneid
tuhksuhkur
Muu:
võiga määritud vorm
Valmistamine:
Pange piim ja suhkur potti ja soojendage kergelt
pliidil. Lisage kuivatatud pärm ja segage. Seejä‐
rel jätke segu umbes 30 minutiks seisma. Pange
tainakaussi jahu, suhkur, või, munakollane, vanil‐
lisuhkur ja natuke sidrunikoort. Lisage piim ja
pärm ning sõtkuge ühtlaseks tainaks. Katke tai‐
gen riidega ja jätke veel 45 minutiks kerkima.
Seejärel lõigake taigen lusika abil tükkideks (ligi‐
kaudu 80 g), vajutage käega lapikuks ja pange
keskele 1 tl ploomimoosi. Tõmmake taigna ser‐
vad üles, katke moos taignaga ja vormige pall.
Pange pallid võiga määritud alusele, katke kinni
ja laske veel 45 minutit kerkida; seejärel pange
ahju.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Gugelhupf
Põhi:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi või 42 g
värsket pärmi)
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
•3 muna
2 triiki teelusikatäit soola
150 ml piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks tund 20
ml kirsiviinas)
Kaunistuseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, tuhksuhkur, või,
munad, sool ja piim ning sõtkuge ühtlane pärmi‐
tainas. Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida. Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi tainas‐
se. Pange mandlid eraldi igasse võiga määritud
ja jahuga kaetud auguga keeksivormi lohku.
Seejärel vormige taigen piklikuks ja paigutage
rõngasvormi. Katke kinni ja laske jälle 45 minutit
kerkida.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Siirupikeeks
Tainas:
350 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi või 42 g
värsket pärmi)
75 g suhkrut
100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
125 ml piima
Pärast küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomibrändit või 100 ml apelsinilikööri
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, suhkur, või, muna‐
kollased, sool, vanillisuhkur ja piim ning sõtkuge
ühtlane pärmitainas. Katke tainakauss ja laske
EESTI 17
tainal üks tund kerkida. Seejärel pange tainas
võiga määritud ringikujulisse koogivormi, katke
kinni ja laske veel 45 minutit kerkida.
Pärast küpsetamist:
Kuumutage vesi ja suhkur keemiseni ja laske se‐
gul jahtuda. Lisage suhkruvette ploomibrändi või
apelsiniliköör ning segage. Kui kook on jahtunud,
torgake sellesse puutikuga mitmeid auke ja laske
segul ühtlaselt kooki imbuda.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Keeks
Koostis:
•4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäit küpsetuspulbrit
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased. Vahustage
munakollased kuuma vee, 50 g suhkru, vanilli‐
suhkru ja soolaga. Vahustage munavalged 100 g
suhkruga tugevate vahutortide tekkimiseni. Se‐
gage kokku jahu, tärklis ja küpsetuspulber. Sega‐
ge ettevaatlikult kokku munavalged ja munakolla‐
sed. Seejärel segage õrnalt sisse jahusegu. Pan‐
ge tainas küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 3
Purukook
Tainas:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Puru:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
äärest piima ja osa jahuga, raputage jahuga üle,
laske soojas kohas nii kaua kerkida, kuni eeltai‐
nale raputatud jahu muutub praguliseks. Pange
suhkur, munakollased, või ja sool jahu hulka.
Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske
taignal soojas kohas kahekordseks kerkida. See‐
järel rullige tainas, asetage see määritud küpse‐
tusplaadile ning laske uuesti kerkida. Pange
kaussi suhkur, või ja kaneel ning segage läbi. Li‐
sage jahu ja pähklid ning segage, kuni saate so‐
biva purusegu. Kallake sulatatud või kerkinud tai‐
nale ja riputage sellele ühtlaselt purusegu.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 3
Suhkrukook
Koostis:
•5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbimõõduga
28 cm, põhjast kaetud küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Pange kaussi suhkur, munad, vanillisuhkur ja
sool ning vahustage 5 minutit. Seejärel lisage va
hule sulatatud või. Lisage vahule küpsetuspulbri‐
ga segatud jahu ja segage läbi. Lõpuks lisage
külm vesi ja segage kõik hoolega läbi. Pange tai‐
nas küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rullitud)
18
www.electrolux.com
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpsetusplaadile
ja torgake kahvliga tainasse augud. Puistake sa‐
rapuupähklid ühtlaselt tainale. Koorige õunad,
eemaldage südamikud ja viilutage õunad 12 tü‐
kiks. Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanillisuhkur
ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Porgandikook
Tainas:
4 munavalget
1 näpuotsatäis soola
80 g tuhksuhkrut
120 g suhkrut
200 g peeneks riivitud porgandeid
200 g peeneks jahvatatud mandleid
1 sidrun, mahl ja riivitud koor
1 spl kirsilikööri
1/2 tl kaneeli
60 g jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kate:
150 g tuhksuhkrut
1 spl kirsilikööri
12 martsipanist porgandit
purustatud sarapuupähklid
1/2 tl küpsetuspulbrit
Muu:
Lahtikäiv 26 cm koogivorm, võiga määritud,
põhi kaetud küpsetuspaberiga.
Valmistamine:
Vahustage soolaga segatud munavalgeid tuge‐
valt, lisage tuhksuhkur ja vahustage kõvaks va‐
huks. Segage munakollased suhkruga kreemjaks
ja lisage ülejäänud koostisained. Lisage taignale
kõigepealt veerand vahustatud munavalgetest ja
seejärel ettevaatlikult segades ülejäänu. Kallake
taigen ettevalmistatud vormi ja siluge pealt ühtla
seks.
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda. Koogi põhiosa on soovita‐
tav valmis teha päev või paar enne serveerimist.
Hoidke kooki kaetuna külmkapis. Glasuuriks se‐
gage tuhksuhkur kirsilikööriga. Vajadusel lisage
vett. Katke kook glasuuriga ja kaunistage martsi‐
panist porganditega.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
LEIB JA SAIAKESED
Teraleib
Koostis:
500 g nisujahu
250 g rukkijahu
15 g soola
1 väike pakk kuivpärmi
250 ml vett
250 ml piima
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange suurde kaussi nisujahu, rukkijahu, sool ja
kuivpärm. Segage kokku vesi, piim ja sool ning li‐
sage jahule. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks tai‐
naks. Laske tainal kerkida kahekordseks. Vormi‐
ge tainas pikaks pätsiks ja asetage see võiga
määritud või küpsetuspaberiga kaetud küpsetus‐
plaadile. Laske pätsil veel kord poole võrra kerki‐
da. Enne küpsetamist raputage peale pisut jahu.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Võipalmik
Tainas:
750 g jahu
30 g pärmi
400 ml piima
10 g suhkrut
15 g soola
•1 muna
100 g pehmet võid
Kaunistuseks:
1 munakollane
veidi piima
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm ja asetage süvendisse.
Segage äärtest hulka piim, osa suhkrut ja osa ja
hu, raputage jahuga üle, laske soojas kohas nii
EESTI 19
kaua kerkida, kuni eeltainale raputatud jahu
muutub praguliseks. Lisage jahule ülejäänud
suhkur, sool, muna ja või. Sõtkuge kõik ained
ühtlaseks taignaks. Laske taignal soojas kohas
kahekordseks kerkida. Jaotage tainas kolmeks
ühesuuruseks tükiks ja vormige iga tükk pikaks
vorstiks. Põimige kolm pikka osa kokku. Katke
kinni ja laske veel pool tundi kerkida. Pintseldage
palmik munakollase ja piima seguga ja pange
ahju.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Sai
Koostis:
1000 g jahu
1 pakk värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi
650 ml piima
15 g soola
Muu:
Võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Pange jahu ja sool suurde kaussi. Lahustage
pärm leiges piimas ja lisage jahule. Sõtkuge kõik
ained ühtlaseks tainaks. Sõltuvalt jahust tuleb
ühtlase taigna saavutamiseks võib-olla lisada
veidi piima. Laske tainal kerkida kahekordseks.
Jaotage taigen kaheks, vormige kaks pikka pätsi
ja asetage need võiga määritud või küpsetuspa‐
beriga kaetud küpsetusplaadile. Laske pätsidel
veelkord poole võrra kerkida. Enne küpsetamist
riputage peale natuke jahu ja tehke terava noaga
3 kuni 4 vähemalt 1 cm sügavust diagonaalset
sisselõiget.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 2
Pärmipalmik
Tainas:
650 g jahu
20 g pärmi
200 ml piima
40 g suhkrut
•5 g soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täidis:
250 g purustatud pähkleid
20 g riivsaia
1 tl jahvatatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Kaunistuseks:
1 munakollane
veidi piima
50 g mandlilaaste
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele väike sü‐
vend. Tükeldage pärm, asetage lohku, segage
piima ning vähese suhkru ja jahuga äärtest, ra‐
putage jahuga üle. Jätke sooja kohta kerkima,
kuni eeltainale raputatud jahu muutub praguli‐
seks. Lisage ülejäänud suhkur jahule. Sõtkuge
kõik ained ühtlaseks taignaks. Laske taignal soo‐
jas kohas kahekordseks kerkida. Segage kõik
täiteained kokku. Jaotage tainas kolme ossa ja
rullige need siis piklikeks ristkülikuteks. Pange
igale ristkülikule kolmandik täidisest ja rullige tai‐
naribad kokku. Vormige kolmest taignaribast pal‐
mik. Pintseldage palmik munakollase ja piima
seguga ja riputage üle mandlilaastudega.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
JUURVILI
Vahemerepärane köögivili
2–4 inimesele.
Koostis:
200 g suvikõrvitsat
1 punane paprika
1 roheline paprika
1 kollane paprika
100 g seeni
2 sibulat
150 g kirsstomateid
rohelised ja mustad oliivid
Valmistamine:
Peske köögiviljad ja lõigake tükkideks. Koorige
sibulad ja viilutage. Pange köögivili klaasist ahju‐
nõusse. Pange nõu ahju. Viilutage oliivid. Pärast
küpsetamist maitsestage köögiviljad maitse järgi
soola, pipra, basiiliku ja punega.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 3
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Tüüp
Recipe book