Koostis:
• 200 g kuivatatud ploome
• 150 ml valget veini
• 1,5 kg sea või vasika seljatükk
(kontideta)
• 1 keskmine sibul
• õun
• sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome kaks tundi valges veinis.
Peske liha kiiresti vähese veega,
kuivatage. Tehke liha alumisse külge
noaga sisselõiked ja suruge neisse
ploomid, lükates need nii kaugele kui
võimalik. Maitsestage liha ja asetage see
siis küpsetusnõusse, jättes ilma
ploomideta külje pealmiseks. Koorige
sibulad ja õun, lõigake kaheksaks tükiks
ja asetage prae ümber. Segage
järelejäänud vein, milles leotasite
ploome, umbes veerand liitri veega ja
kallake segu siis praele. Sobivad lisandid
on kartulikroketid, kartuligratään, brokkoli
vms.
• Ahjusoleku aeg (min): 60
• Riiuli tasand: 1
4.7 Vasikakoot:
4 inimesele.
Koostis:
• 1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
• 4 viilu keedusinki
• 2 spl õli
• 1 tl soola
• 1 tl magusa paprika pulbrit
• 1/2 tl basiilikut
• 1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
• supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
• vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber
kogu vasikakoodi. Lõigake neli
keedusingi viilu pooleks ja pange
sisselõigetesse. Segage omavahel kokku
õli, sool, paprikapulber ja basiilik ning
katke vasikakoot seguga. Pange
vasikakoot küpsetusvormi ja laotage
peale seened. Lisage vasikakoodile
supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10–15 mm vedelikukihiga.
Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast.
• Ahjusoleku aeg (min): 150
• Riiuli tasand: 2
4.8 Ossobuco:
4-6 inimesele.
Koostis:
• 4 spl võid pruunistamiseks
• 4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm
paksused (lõigake läbi kondi)
• 4 keskmist porgandit, õhukesed viilud
• 4 sellerivart, õhukesed viilud
• 1 kg küpseid tomateid, kooritud,
poolitatud, südamik eemaldatud,
tükeldatud kuubikuteks
• 1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
• 4 spl võid
• 2 spl jahu katmiseks
• 6 spl oliiviõli
• 250 ml valget veini
• 250 ml lihaleent
• 3 keskmist sibulat, kooritud ja
peeneks hakitud
• 3 küüslauguküünt, kooritud ja
peeneks viilutatud
• 1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
• 2 loorberilehte
• 2 nelki
• sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke
köögiviljad küpsetusvormist välja. Peske
vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu
maha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage
lihaviilud keskmisel kuumusel
kuldpruuniks. Eemaldage liha ja kallake
liigne oliiviõli küpsetusvormist välja.
Kuumutage küpsetusvormis olevat
lihavedelikku 250 ml veinis, kallake segu
kastmepannile ja kuumutage natuke
aega. Lisage 250 ml lihaleent, petersell,
tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud
tomatid. Maitsestage soola ja pipraga.
Kuumutage jälle keemiseni. Pange
köögiviljad küpsetusvormi, asetage liha
nende peale ja kallake kõik kastmega
üle. Katke küpsetusvorm kaanega ja
asetage ahju.
• Ahjusoleku aeg (min): 120
• Riiuli tasand: 1
EESTI 7