Electrolux EOB9958ZOZ Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET Steam Oven connected Retseptiraamat
1. KOKARAAMAT
Toidud on jaotatud erinevatesse
kategooriatesse:
Kala ja mereannid
Linnuliha
Liha
Ahjuroad
Pitsa ja quiche
Koogid ja küpsetised
Leib ja saiakesed
Juurvili
Kreemid ja terriinid
Lisandid
2. KALA JA MEREANNID
2.1 Kuivatatud tursk:
4-6 inimesele.
Koostis:
800 g kuivatatud turska
2 spl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 küüslauguküünt, kooritud
2 porrulauku
6 punast pipart
1/2 purki hakitud tomateid (200 g)
200 ml valget veini
200 ml köögiviljapuljongit
pipar, sool, tüümian, pune
Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku.
Järgmisel päeval nõrutage tursk, pange
puhtasse vette potti ja kuumutage
keemiseni. Eemaldage tulelt ja laske
jahtuda. Pange oliiviõli pannile ja
kuumutage. Koorige sibulad ja viilutage
peeneks, purustage kooritud
küüslauguküüned ja viilutage porrulauk
ja peske. Pange kõik kuuma rasva sisse
ja pruunistage kergelt. Eemaldage
piprakaunade südamikud ja lõigake viljad
kangideks. Pange need pannile koos
tükeldatud tomatitega. Lisage valge vein
ja köögiviljapuljong, kuumutage veidi
aega aeglasel tulel. Maitsestage pipra,
soola, tüümiani ja punega ning
kuumutage pannil veel 15 minutit.
Eemaldage jahtunud kuivatatud tursk
potist, kuivatage köögipaberiga.
Eemaldage nahk, luud ja kõik uimed.
Rebige kala väikesteks tükkideks ja
pange köögiviljadega segatult
kuumakindlasse nõusse.
Ahjusoleku aeg (min): 30
Riiuli tasand: 1
2.2 Kalafilee:
4-6 inimesele.
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või
meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
sidrun
või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga,
jätke natukeseks ajaks marinaadi,
seejärel kuivatage liigne mahl
köögipaberiga ära. Maitsestage
kalafileed mõlemalt küljelt soola ja
pipraga. Seejärel pange kalafileed võiga
määritud kuumakindlale alusele. Segage
kokku riivitud juust, koor, riivsai, estragon
ja hakitud petersell. Määrige segu kohe
kalafileedele ning pange väikesed
võitükid kõige peale.
Ahjusoleku aeg (min): 35
Riiuli tasand: 1
2.3 Soolakoorikuga kala:
6 inimesele.
Koostis:
terve kala, ligikaudu 1,5–2 kg
2 vahakihita sidrunit
1 apteegitilli juur
4 vart värsket tüümiani
3 kg kivisoola
Valmistamine:
2
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest
vahatamata sidrunist pigistatud mahlaga.
Viilutage apteegitilli juur õhukesteks
viiludeks ja pange koos värske
tüümianiga kalasse. Pange pool kivisoola
kogusest küpsetamisanumasse ja
asetage kala selle peale. Raputage
ülejäänud osa kivisoolast kalale ja
suruge kala tugevasti.
Ahjusoleku aeg (min): 55
Riiuli tasand: 1
2.4 Lõhefilee
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks,
keetke soolvees 25 minutit, kurnake ja
viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks.
Koorige küüslauguküüned ja lõigake
tükkideks. Segage sibulad ja küüslauk
kokku lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja
jätke filee marineerima. Seejärel
kuivatage ning maitsestage soola ja
pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja
kartulid ning pange segu õliga määritud
kuumakindlasse anumasse, maitsestage
ja asetage kõige peale lõhe.
Valage peale köögiviljaleem ja valge
vein, raputage kõige peale rosmariin ja
tüümian.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 1
2.5 Aurutatud forell:
Koostis:
1 sidrun
kala
Valmistamine:
Peske kala, kuivatage, piserdage seest
ja väljast sidrunimahlaga. Jätke
natukeseks maitsestuma, seejärel
maitsestage soola ja pipraga. Pange kala
roostevabast terasest aukudega kaussi.
Ahjusoleku aeg (min): 25
Riiuli tasand: 1
2.6 Täidetud kalmaar:
4 inimesele.
Koostis:
1 kg keskmise suurusega puhastatud
kalmaar
1 suur sibul
2 spl oliiviõli
90 g keedetud pikateralist riisi
4 spl männiseemneid
4 spl seemneteta rosinaid
2 spl hakitud peterselli
sool, pipar
sidrunimahl
4 spl oliiviõli
150 ml veini
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Hõõruge kalmaari tugevasti soolaga ja
loputage seejärel jooksva vee all.
Koorige sibul, hakkige peeneks ja
kuumutage kahes supilusikatäies
oliiviõlis klaasistumiseni. Lisage sibulale
pikateraline riis, männiseemned,
seemneteta rosinad ja hakitud petersell,
maitsestage soola, pipra ja
sidrunimahlaga. Täitke kalmaarid mitte
väga tihedalt seguga, õmmelge avaus
kokku.
Pange küpsetuspannile neli supilusikatäit
oliiviõli ja pruunistage kalmaar tulel.
Lisage vein ja tomatimahl. Katke
küpsetusvorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
EESTI 3
3. LINNULIHA
3.1 Kanakoivad:
2–4 inimesele.
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange
küpsetusnõusse. Segage ülejäänud
koostisosad kokku ja kallake
kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg (min): 55
Riiuli tasand: 1
3.2 Täidetud kanarind:
Serveerige spinatiga safranikastmes.
Koostis:
6 portsjonit
400 g spinatilehti, võis hautatud
Näpuotsatäis soola
100 g rasvast toorjuustu rohelise
paprikaga
Värskelt jahvatatud musta pipart
6 kanafileed
2 spl sidrunimahla
1 spl sinepit
100 ml valget veini
150 ml väherasvast kanapuljongit
1 näpuotsatäis safranit
150 ml rasvast toorjuustu
1/2 tl sidrunimahla
Valmistamine:
Pange kõrvale 20 – 24 suurt spinatilehte.
Pigistage ülejäänud lehti õrnalt ja
hakkige jämedalt suure noaga. Segage
hakitud lehed toorjuustuga, lisage maitse
järgi soola ja pipart. Lõigake kanafileesse
tasku. Täitke see spinatiseguga ja
kinnitage kanafileed puutikuga.
Piserdage kanafileedele sidrunimahla ja
hõõruge sinepiga. Maitsestage kergelt
soola ja pipraga. Lõpuks mähkige fileed
varem kõrvale pandud spinatilehtedesse.
Pange kanafileed aukudega nõusse ja
aurutage auruküpsetusfunktsiooni
kasutades. Keetke valge vein ja puljong
kastrulis alla kuni umbes 100 ml
koguseni. Seejärel lisage safran ja
toorjuust. Maitsestage kaste
sidrunimahlaga, lisage vajadusel soola ja
pipart. Eemaldage kanafileedest
puutikud. Lõigake fileed viiludeks.
Kallake veidi kastet taldrikule ja asetage
peale kanafileed.
Sahtlisse pandava vee kogus: 600 ml
Ahjusoleku aeg: 35 minutid.
Riiuli tasand: 1
3.3 Coq au Vin:
2–4 inimesele.
Koostis:
1 kana
sool
pipar
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone,
puhastatud, sektoriteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja
purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja
pipraga ning raputage üle jahuga.
Kuumutage küpsetusanumas selitatud
või, pruunistage selles kana igalt küljelt.
Kallake juurde valge vein, kanaleem ja
sojakaste ning kuumutage keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks
lõigatud peekon, seened, šalottsibulad ja
küüslauk. Kuumutage uuesti keemiseni,
katke kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 55
Riiuli tasand: 1
4
3.4 Täidetud kana:
2 inimesele.
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3–4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage
kokku õli, sool ja paprikapulber ning
hõõruge kana sisse. Täidis: Segage
kokku riivsai ja piim. Kuumutage pannil
hakitud sibul, petersell ja või. Tükeldage
peeneks süda, maks ja magu ning lisage
muna. Segage kõik läbi, maitsestage
soola ja pipraga. Täitke kana täidisega.
Pange kana rinnaga allapoole
praenõusse ning ahju. Pöörake 30 minuti
pärast. (Kostab signaal.)
Ahjusoleku aeg (min): 90
Riiuli tasand: 1
3.5 Röstitud part apelsiniga:
4-6 inimesele.
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
sool
pipar
3 apelsini, kooritud, seemned
eraldatud, kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja
pipraga ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud
apelsinikuubikutega ning nõeluge kinni.
Pange part küpsetusanumasse, rind
allapoole. Pressige apelsinidest mahl
välja, segage šerriga ja kallake pardile.
Pange part ahju, pöörake külge 30 minuti
pärast (kostab signaal).
Ahjusoleku aeg (min): 90
Riiuli tasand: 1
4. LIHA
4.1 Veiselihahautis:
4 inimesele.
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks,
maitsestage soola ja pipraga ning
riputage peale natuke jahu. Kuumutage
pannil või ja pruunistage lihatükid.
Seejärel pange liha vormiroa-anumasse.
Koorige sibul, hakkige peeneks, praadige
kergelt väheses võis ja kallake lihale
peale. Segage kokku tume õlu, pruun
suhkur, tomatipasta ja veiselihaleem;
pange praepannile ja kuumutage
keemiseni. Seejärel kallake lihale (liha
peab olema sellega kaetud). Katke kinni
ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 120
Riiuli tasand: 1
4.2 Marineeritud veiseliha:
4 inimesele.
Koostis:
1,5 kg veisekintsu
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
Marinaadi valmistamiseks:
1 l vett
500 ml veiniäädikat
2 tl soola
EESTI 5
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke
jahtuma.
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha on
üleni kaetud ja jätke viieks päevaks
marineeruma.
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja
kuivatage. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage küpsetusnõus kõik küljed,
lisage mõned marinaadist võetud
supiköögiviljad. Kallake natuke marinaadi
küpsetusnõusse; põhi peab olema
kaetud 10–15 mm vedelikukihiga. Katke
küpsetusnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 150
Riiuli tasand: 1
4.3 Pikkpoiss:
4 inimesele.
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (looma- ja sealiha
segu)
2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
100 g peekoniribasid
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage
seejärel vesi välja. Koorige sibul ja
peenestage; kuumutage ja lisage hakitud
petersell. Segage kokku hakkliha,
munad, kuivaks pigistatud sai ja sibul.
Maitsestage soola, pipra ja paprikaga;
asetage kandilisse küpsetusnõusse ja
katke peekoniribadega. Lisage vett ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 70
Riiuli tasand: 1
4.4 Seakoot:
4-6 inimesele.
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8–1,2 kg
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi
kamarasse. Segage omavahel kokku õli,
sool, paprikapulber ja basiilik ning katke
seakoot seguga. Pange seakoot
küpsetusvormi ja laotage peale seened.
Lisage supiköögiviljad ja vesi; põhi peab
olema kaetud 10–15 mm. Pöörake liha
ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg (min): 160
Riiuli tasand: 1
4.5 Sea abatükk:
4-6 inimesele.
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, kamaraga,
noorlooma oma
sool
pipar
2 spl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud
tomateid (400 g)
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja
purustatud
värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse
ristlõiked. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage pliidil küpsetusnõus kõik
küljed oliiviõlis, seejärel tõstke nõust
välja. Kuumutage praevormis väheses
õlis sellerit ja porrut, lisage tomatid, koor,
küüslauguküüned, rosmariin ja tüümian,
segage ning asetage sea abatükk sellele
segule. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 130
Riiuli tasand: 1
6
4.6 Täidetud seaselg:
4-6 inimesele.
Koostis:
200 g kuivatatud ploome
150 ml valget veini
1,5 kg sea või vasika seljatükk
(kontideta)
1 keskmine sibul
õun
sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome kaks tundi valges veinis.
Peske liha kiiresti vähese veega,
kuivatage. Tehke liha alumisse külge
noaga sisselõiked ja suruge neisse
ploomid, lükates need nii kaugele kui
võimalik. Maitsestage liha ja asetage see
siis küpsetusnõusse, jättes ilma
ploomideta külje pealmiseks. Koorige
sibulad ja õun, lõigake kaheksaks tükiks
ja asetage prae ümber. Segage
järelejäänud vein, milles leotasite
ploome, umbes veerand liitri veega ja
kallake segu siis praele. Sobivad lisandid
on kartulikroketid, kartuligratään, brokkoli
vms.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
4.7 Vasikakoot:
4 inimesele.
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber
kogu vasikakoodi. Lõigake neli
keedusingi viilu pooleks ja pange
sisselõigetesse. Segage omavahel kokku
õli, sool, paprikapulber ja basiilik ning
katke vasikakoot seguga. Pange
vasikakoot küpsetusvormi ja laotage
peale seened. Lisage vasikakoodile
supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab olema
kaetud 10–15 mm vedelikukihiga.
Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast.
Ahjusoleku aeg (min): 150
Riiuli tasand: 1
4.8 Ossobuco:
4-6 inimesele.
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm
paksused (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, õhukesed viilud
4 sellerivart, õhukesed viilud
1 kg küpseid tomateid, kooritud,
poolitatud, südamik eemaldatud,
tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja
peeneks hakitud
3 küüslauguküünt, kooritud ja
peeneks viilutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke
köögiviljad küpsetusvormist välja. Peske
vasikaliha viilud, kuivatage, maitsestage
ja katke jahusse. Raputage liigne jahu
maha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage
lihaviilud keskmisel kuumusel
kuldpruuniks. Eemaldage liha ja kallake
liigne oliiviõli küpsetusvormist välja.
Kuumutage küpsetusvormis olevat
lihavedelikku 250 ml veinis, kallake segu
kastmepannile ja kuumutage natuke
aega. Lisage 250 ml lihaleent, petersell,
tüümian, pune ja kuubikuteks lõigatud
tomatid. Maitsestage soola ja pipraga.
Kuumutage jälle keemiseni. Pange
köögiviljad küpsetusvormi, asetage liha
EESTI 7
nende peale ja kallake kõik kastmega
üle. Katke küpsetusvorm kaanega ja
asetage ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 120
Riiuli tasand: 1
4.9 Täidetud vasikarind:
4 inimesele.
Koostis:
1 saiaviil
1 muna
200 g hakkliha
sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
petersell, hakitud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud
tasku)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
50 g peekonit
250 ml vett
Valmistamine:
Leotage saia vees ja pigistage sellest
seejärel vesi välja. Segage omavahel
kokku muna, hakkliha, sool, pipar,
tükeldatud sibul ja petersell. Maitsestage
vasikarind (sisselõigatud taskuga) ja
täitke tasku lihatäidisega. Seejärel
õmmelge avaus kokku. Asetage
vasikarind küpsetusnõusse, lisage
supiköögiviljad, peekon ja vesi. Pöörake
liha ringi ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg (min): 100
Riiuli tasand: 1
4.10 Lambakoot:
6-8 inimesele.
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
sool
pipar
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl
kuivatatud rosmariini)
vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks,
hõõruge sisse oliiviõli ja tehke lihasse
sisselõiked. Maitsestage soola ja
pipraga. Koorige küüslauguküüned ja
viilutage, suruge need koos
rosmariinivartega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja
lisage vett. Põhi peab olema kaetud 10–
15 mm vedelikukihiga. Pöörake liha ringi
ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg (min): 150
Riiuli tasand: 1
4.11 Küülikuliha:
4 inimesele.
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud
kadakamarjadega, soola ja pipraga ning
pintseldage sulatatud võiga. Asetage
küüliku seljatükid küpsetusnõusse,
kallake peale hapukoor ja lisage
supiköögiviljad.
Ahjusoleku aeg (min): 35
Riiuli tasand: 1
4.12 Küülikuliha sinepikastmes:
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks,
maitsestage soola ja pipraga ning
pruunistage kõik küljed küpsetusnõus.
Eemaldage küülikutükid ja pruunistage
sibulad ning peekon. Raputage peale
jahu ja segage. Segage hulka kanaleem,
8
valge vein ja tüümian ning kuumutage
keemiseni.
Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange
liha tagasi, katke kaanega ja pange
seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutid.
Riiuli tasand: 1
4.13 Metssealiha:
4 inimesele.
Koostis:
1,5 kg metssea kints (abatükk)
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Marinaadi valmistamiseks:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke
jahtuma.
Kallake marinaad lihale, kuni liha on
üleni kaetud, ja jätke kolmeks päevaks
marineeruma.
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist välja
ja kuivatage. Maitsestage soola ja
pipraga ning pruunistage praenõus kõik
küljed. Lisage kukeseened ja mõned
marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake marinaad praenõusse; põhi peab
olema kaetud 10–15 mm vedelikukihiga.
Katke praenõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 140
Riiuli tasand: 1
5. AHJUROAD
5.1 Lasanje:
4 inimesele.
Lihakaste:
100 g läbikasvanud peekonit
1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha
segu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u
400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
3 spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni kamar
ning kõhr ja lõigake peekon väikesteks
kuubikuteks. Koorige sibul ja porgand,
puhastage seller ning lõigake kogu
köögivili peenteks kuubikuteks.
Kuumutage õli haudepotis, lisage peekon
ja köögiviljakuubikud, hautage pidevalt
segades. Lisage järk-järgult hakkliha,
hautage pidevalt segades, et liha
muutuks väiksemateks tükkideks ning
lisage leem. Maitsestage lihakaste
tomatipasta, maitserohelise, soola ja
pipraga ning hautage kaane all madalal
kuumusel umbes 30 minutit. Vahepeal
valmistage valge jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage
pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt segades
vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl
võiga. Asetage vormi vaheldumisi kihid
pastaplaate, lihakastet, valget jahukastet
ja juustusegu. Seejuures peab viimaseks
kihiks jääma juustuga kaetud hele
jahukaste. Pange ülejäänud või väikeste
tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg (min): 55
EESTI 9
Riiuli tasand: 1
5.2 Cannelloni:
4 inimesele.
Täidis:
50 g hakitud sibulaid
30 g võid
350 g hakitud lehtspinatit
100 g rõõska koort
200 g kuubikuteks lõigatud värsket
lõhet
200 g kuubikuteks lõigatud ahvenat
150 g krevette
150 g karbita rannakarpe
sool, pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
1 pakk cannelloni't
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud juustu
40 g võid
Valmistamine:
Pange hakitud sibulad ja või potti ning
hautage klaasjaks. Lisage hakitud
lehtspinat ja kuumutage lühikest aega.
Lisage rõõsk koor, segage ja jätke
jahtuma. Vahepeal valmistage valge
jahukaste. Sulatage pannil või, lisage
jahu ja kuumutage pidevalt segades
kuldseks pruunistumiseni. Lisage
pidevalt segades vähehaaval piim.
Maitsestage kaste soola, pipra ja
muskaatpähkliga ning hoidke kaaneta
madalal tulel 10 minutit. Lisage jahtunud
spinatile lõhe, ahven, krevetid,
rannakarbid, sool ja pipar ning segage.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl
võiga. Täitke cannelonid spinatiseguga
ning asetage küpsetusnõusse. Iga
cannellonide rea vahele pange valget
jahukastet. Seejuures peab viimaseks
kihiks jääma juustuga kaetud hele
jahukaste. Pange ülejäänud või väikeste
tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
5.3 Makaronivorm:
2–4 inimesele.
Koostis:
1 l vett
sool
250 g tagliatelle't
250 g keedusinki
20 g võid
1 kimp peterselli
1 sibul
100 g võid
1 muna
250 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
50 g riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Kuumutage vähese soolaga segatud vesi
keemiseni. Lisage tagliatelle keevasse
vette ja keetke ligikaudu 12 minutit.
Nõrutage. Kuumutage pannil või.
Hakkige petersell, koorige sibul ja
hakkige ka see. Kuumutage mõlemaid
praepannil. Määrige küpsetusanum
vähese võiga. Määrige küpsetusanum
vähese võiga. Segage omavahel kokku
tagliatelle, sink ja hautatud petersell ning
sibul ja pange anumasse. Segage kokku
munad ja piim, maitsestage soola, pipra
ja muskaatpähkliga ning kallake segu
pastasegule. Raputage küpsetisele
Parmesani juustu.
Ahjusoleku aeg (min): 40
Riiuli tasand: 1
5.4 Moussaka:
8-10 inimesele.
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
või praadimiseks
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
10
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses
oliiviõlis, lisage hakkliha ja küpsetage
segades. Lisage tükeldatud tomatid,
riivitud Emmentali juust ja riivsai, segage
korralikult ja kuumutage keemiseni.
Maitsestage soola, pipra ja kaneeliga;
eemaldage keeduplaadilt. Koorige
kartulid ja lõigake 1 cm paksusteks
viiludeks; peske baklažaanid ja lõigake 1
cm paksusteks viiludeks. Kuivatage kõik
viilud salvrätiga kuivaks. Seejärel
pruunistage pannil rohkes võis. Vahepeal
valmistage valge jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage
pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt segades
vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud
küpsetusanuma põhja, katke vähese
koguse riivjuustuga. Kandke peale kiht
baklažaane. Nende peale kiht
hakklihasegu. Selle peale kiht valget
jahukastet. Seejärel uus kiht kartuliviile,
siis baklažaanikiht ja hakklihasegu.
Viimane kiht peab olema valge
jahukaste. Kõige peale puistake
ülejäänud juust ja riivsai. Sulatage või ja
valage kihilisele küpsetisele.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
5.5 Kartuligratään:
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl
muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga. Laotage pool maitsestatud
kartuliviiludest vormi ja raputage peale
veidi riivitud juustu. Seejärel lisage
ülejäänud kartuliviilud; kõige lõpuks
katke roog riivitud juustuga. Purustage
teine küüslauguküüs ja kloppige see
piima ja koore hulka. Valage segu
kartulitele ja laotage ülejäänud või
laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg (min): 70
Riiuli tasand: 1
5.6 Frank. knedlikuvorm:
6-8 inimesele.
Koostis:
umbes 1000 g kalkuniribasid
1 väike purk seeni (väikseid)
500 g hakitud sibulaid
1 kg klimbitainast
400 g riivitud juustu
250 ml koort
Valmistamine:
Maitsestage kalkuniribad soola, pipra,
paprika jm maitseainetega. Kuumutage
purustatud sibul. Nõrutage põhjalikult
seened. Seejärel segage omavahel liha,
sibulad ja seened ja asetage kõik
ahjuvormi. Segage klimbitainas ja juust
ja kallake kalkuni- ja sibulasegule.
Lõpuks kallake kõik üle koorega.
Ahjusoleku aeg (min): 75
Riiuli tasand: 1
5.7 Kapsavorm:
4 inimesele.
Koostis:
1 kapsas (800 g)
majoraan
1 sibul
õli hautamiseks
400 g hakkliha
250 g pikateralist riisi
sool, pipar ja paprikapulber
1 l lihaleent
200 ml rõõska koort
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
EESTI 11
Lõigake kapsas neljaks ja eemaldage
juureosa. Blanšeerige majoraaniga
maitsestatud soolvees. Koorige sibul,
hakkige peeneks ja praadige õrnalt
väheses õlis. Seejärel lisage hakkliha ja
pikateraline riis, hautage ja maitsestage
soola, pipra ning paprikapulbriga. Lisage
lihaleem ja jätke 20 minutiks kaanega
kaetud potti aeglasel kuumusel
hauduma. Pange anumasse vaheldumisi
kapsakihid ja riisi/hakklihasegu kihid.
Kallake küpsetis üle rõõsa koorega ja
puistake peale juustu.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
5.8 Sigurigratään:
4 inimesele.
Koostis:
8 keskmise suurusega sigurit
8 viilu keedusinki
30 g võid
1,5 spl jahu
150 ml köögiviljaleent (sigurist)
5 spl piima
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Poolitage sigur ja lõigake välja kibe
südamik. Seejärel peske hoolikalt ja
aurutage 15 minutit keevas vees. Võtke
siguripoolikud veest välja, loputage
külmas vees ja pange pooled jälle kokku.
Seejärel mässige iga sigur singiviilu ja
asetage määritud küpsetusvormi.
Sulatage või ja lisage jahu. Hautage
lühikest aega, lisage köögiviljaleem ja
piim ning kuumutage keemiseni. Segage
kastmesse 50 g juustu ja valage segu
siguritele. Raputage küpsetisele peale
ülejäänud juust.
Ahjusoleku aeg (min): 35
Riiuli tasand: 1
5.9 Janssoni kiusatus:
4 inimesele.
Koostis:
8 - 10 kartulit
2 sibulat
125 g anšoovisefileed
300 ml koort
2 spl riivsaia
pipar
värske hakitud tüümian
2 spl võid
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige ja viilutage
õhukeselt. Koorige sibulad ja viilutage.
Määrige kuumakindel küpsetusanum
võiga. Pange üks kolmandik kartulitest ja
sibulatest nõusse. Laotage peale pooled
anšoovisefileed ja katke teise
kolmandiku sibulate ja kartulitega.
Asetage peale ülejäänud
anšoovisefileed. Kõige peale laotage
ülejäänud sibulad ja kartulid nii, et
kartulid jäävad pealmiseks kihiks.
Raputage peale pipar ja hakitud tüümian.
Valage küpsetisele peale anšooviste
soolvesi ja lisage koor. Raputage katteks
riivsaia ja pange kõige peale väikesed
võitükikesed.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
6. PITSA JA QUICHE
6.1 Pitsa:
4 inimesele.
Tainas:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
(200 g)
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige
veega. Segage sool jahuga ja lisage see
12
koos õliga kaussi. Sõtkuge niikaua, kuni
tainas on ühtlane ega jää kausi külge
kinni. Seejärel laske tainal soojas kohas
kerkida, kuni see on kahekordse
suurusega. Rullige tainas lahti ja pange
määritud küpsetusvormi; põhja torgake
kahvliga augud. Pange katteained tainale
sellises järjekorras, nagu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg (min): 25
Riiuli tasand: 1
6.2 Sibulapirukas:
4-6 inimesele.
Tainas:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml piima
1 muna
50 g võid
3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, pange
süvendisse, segage äärest toasooja
piima ja väikese koguse jahuga.
Raputage peale jahu, jätke sooja kohta
kerkima, kuni eeltainale raputatud jahu
muutub praguliseks. Lisage jahu
ääreossa muna ja või. Sõtkuge kõik
ained ühtlaseks taignaks. Laske taignal
soojas kohas kahekordseks kerkida.
Vahepeal koorige sibulad, lõigake
sektoriteks ning viilutage õhukesteks
ribadeks. Lõigake peekon väikesteks
tükkideks ja kuumutage koos sibulaga,
kuid ärge pruunistage. Jätke jahtuma.
Rullige taigen laiali ning pange rasvaga
määritud küpsetusplaadile, torgake põhja
kahvliga augud ning suruge servad üles.
Laske veelkord kerkida. Segage kokku
munad, rõõsk koor, piim, sool ja pipar.
Kallake jahtunud sibul ja peekon
taignale. Siluge segu ühtlaselt laiali.
Ahjusoleku aeg (min): 45
Riiuli tasand: 1
6.3 Quiche Lorraine:
2–4 inimesele.
Tainas:
200 g jahu
2 muna
100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga
määritud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained
kaussi ning segage ühtlaseks tainaks.
Laske tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi.
Torgake põhja kahvliga augud. Pange
peekon tainale. Katte jaoks segage
omavahel munad, hapukoor ja
maitseained. Seejärel lisage juust.
Valage täidis peekoni peale.
Ahjusoleku aeg (min): 45
Riiuli tasand: 1
6.4 Juustukook 2:
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks
rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud
küpsetusvormi. Torgake taignasse
kahvliga augud. Raputage juust ühtlaselt
taignale. Segage omavahel kokku koor,
piim ja munad, maitsestage soola, pipra
EESTI 13
ja muskaatpähkliga. Segage korralikult
läbi ja kallake juustule.
Ahjusoleku aeg (min): 40
Riiuli tasand: 1
6.5 Pirukad Vene moodi:
30 tükki.
Tainas:
250 g speltajahu
250 g võid
250 g lahjat kohupiima
sool
Täidis:
1 valge kapsa pea (400 g)
50 g peekonit
2 spl selitatud võid
sool, pipar ja muskaatpähkel
3 spl hapukoort
2 muna
Muu:
Küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Sõtkuge speltajahu, või, lahja kohupiim
ja väike kogus soola taignaks ja pange
külmkappi. Viilutage valge kapsas
õhukesteks viiludeks. Viilutage peekon ja
praadige selitatud võis. Lisage kapsas ja
hautage see pehmeks. Maitsestage
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
lisage hapukoor. Jätkake hautamist, kuni
kogu vedelik on aurustunud. Keetke
munad kõvaks, jahutage ja hakkige;
lisage kapsale ja laske jahtuda. Rullige
taigen lahti, lõigake ümmargused kettad
(u 8 cm läbimõõduga). Pange väike
kogus täidist iga ketta keskele ja keerake
see kokku. Suruge servad kahvliga
kokku. Pange pirukad küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaadile ja määrige
munakollasega.
Ahjusoleku aeg (min): 20
Riiuli tasand: 2
6.6 Borek:
Koostis:
400 g feta juustu
2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttainast
Valmistamine:
Segage omavahel kokku feta juust,
munad, petersell ja pipar. Katke õhuke
lehttaigen niiske rätiga, et taigen ei
kuivaks. Asetage üksteise peale 4
lehttaignakihti, määrige iga kihti kergelt
õliga. Lõigake neljaks ribaks, iga riba u 7
cm pikk. Pange iga riba ühte nurka 2
kuhjaga supilusikatäit feta juustu segu ja
keerake taigen diagonaalis kolmnurgaks.
Pange tagurpidi küpsetusplaadile ja
määrige õliga.
Ahjusoleku aeg (min): 25
Riiuli tasand: 2
6.7 Kitsejuustupirukas:
Tainas:
125 g jahu
60 ml oliiviõli
1 näpuotsatäis soola
3 - 4 spl külma vett
Kate:
1 spl oliiviõli
2 sibulat
sool ja pipar
1 tl hakitud tüümiani
125 g ricotta't
100 g kitsejuustu
2 spl oliive
1 muna
60 ml koort
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga
määritud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, oliiviõli ja sool ning
segage, kuni segu sarnaneb leivapurule.
Lisage vesi ja sõtkuge taigen. Laske
tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi.
Torgake põhja kahvliga augud. Pange
pannile 1 spl oliiviõli. Koorige sibulad,
viilutage õhukeselt ja kuumutage
kaanega kaetud pannil ligikaudu 30
minutit. Maitsestage soola ja pipraga
ning segage 1/2 tl hakitud peterselliga.
Laske sibulatel natuke jahtuda ja laotage
seejärel taignale. Seejärel raputage
peale ricotta ja kitsejuust ning lisage
14
oliivid. Raputage peale 1/2 tl hakitud
tüümiani. Täidise jaoks segage
omavahel munad ja hapukoor. Valage
täidis koogile.
Ahjusoleku aeg (min): 45
Ahjutasandid 1
7. KOOGID JA KÜPSETISED
7.1 Portugali mandlikook:
Taigna koostis:
5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv
koogivorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani 5
minutit, seejärel lisage munasegule
väikeste koguste kaupa oliiviõli. Sõeluge
kokku jahu, kaneel ja küpsetuspulber,
segage jahusegusse purustatud
pistaatsiapähklid ja jahvatatud mandlid.
Segage munasegu ettevaatlikult piimaga.
Kallake segu riivsaiaga ülepuistatud
lahtikäivasse koogivormi.
Ahjusoleku aeg (min): 70
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja
pintseldage see koogile. Jätke jahtuma.
Segage kokku tuhksuhkur, kaneel ja
kuum vesi; määrige segu koogile.
Puistake koogi glasuuritud pinnale
otsekohe mandlilaastud.
7.2 Küpsised:
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakk vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja
sulatage veevannis. Vahustage või,
suhkur, vanillisuhkur, sool ja vesi, lisage
munad ja sulatatud šokolaad. Purustage
kreeka pähklid (suuremate tükkidena),
segage jahu ja küpsetuspulbriga ning
lisage šokolaadisegusse. Katke sügav
küpsetusvorm küpsetuspaberiga, kallake
segu vormi ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg (min): 50
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage
küpsetuspaber, lõigake kook ruutudeks.
7.3 Cappuccino kook
4-6 inimesele.
Tainas:
100 g pehmet võid
90 g suhkrut
2 munakollast
ühe vanillikauna seemned
2 spl lahustuvat kohvi (lahustatud 50
ml kuumas vees)
2 munavalget
50 g jahu
50 g tärklist
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kaste:
250 ml apelsinimahla
50 g suhkrut
1 näpuotsatäis kaneeli
20 ml apelsinilikööri
Kate:
EESTI 15
200 ml vahustatud vahukoort
kaunistuseks
Muu:
6 võiga määritud väikest kaussi või
tassi
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, munakollased ja
ühe vanillikauna seemned, seejärel
segage juurde lahustatud kohv.
Vahustage munavalged. Sõeluge jahu,
tärklis ja küpsetuspulber, lisage segule
kihtkaaval koos munavalge portsjonitega
ning segage kokku. Pange segu
väikestesse võiga määritud kaussidesse
või tassidesse.
Ahjusoleku aeg (min): 40
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
Pange potti apelsinimahl, suhkur, kaneel
ja apelsiniliköör ning kuumutage siirupi
tekkimiseni. Kallutage soojad koogid
desserditaldrikule, kaunistage kastme ja
vahukoorega.
7.4 Porgandikook:
Tainas:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga
ümmargune koogivorm, võiga
määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur,
munad ja siirup. Segage sisse taina
ülejäänud koostisosad. Valage segu
võiga määritud küpsetusvormi.
Ahjusoleku aeg (min): 55
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja
kristallsuhkur (vajadusel lisake
vedeldamiseks natuke piima). Kandke
segu jahtunud koogile ja puistake peale
purustatud sarapuupähklid.
7.5 Juustukook 1:
Põhi:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakate:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit
(40 g või vastav kogus 500 ml piimast
pudingi valmistamiseks)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga
koogivorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud
koostisained ja segage käsimikseriga.
Seejärel pange tainas 2 tunniks
külmkappi. Katke lahtikäiva koogivormi
võiga määritud põhi 2/3 seguga ja
torgake sinna kahvliga mõned augud.
Vormige ülejäänud segust 3 cm kõrgune
serv. Kloppige munavalged
käsimikseriga vahule, kuni tekivad
tugevad vahutordid. Peske rosinad,
nõrutage, piserdage üle rummiga ja jätke
veidikeseks tõmbuma. Pange lahja
kohupiim, munakollane, suhkur,
sidrunimahl, rõõsk koor ja pudingipulber
kaussi ja segage omavahel. Lõpuks
segage rosinad ja munavalge
ettevaatlikult kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg (min): 85
Riiuli tasand: 1
16
7.6 Kirsi-leivapuding:
Koostis:
500 g leiba
750 ml piima
1 näpuotsatäis soola
80 g suhkrut
4 muna
2 purki hapusid kirsse
50 g võid
Muu:
küpsetusvorm, võiga määritud
Valmistamine:
Viilutage leib. Segage kokku piim, sool,
suhkur ja munad ning kallake leivale,
segage ja jätke leivad likku. Nõrutage
kirsid ja lisage segule. Pange segu võiga
määritud küpsetusvormi. Hajutage
pudingi pinnale võitükikesed.
Ahjusoleku aeg (min): 40
Riiuli tasand: 1
7.7 Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g punaseid sõstraid
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või
suhkurdatud apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm
läbimõõduga
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige segamini. Seejärel
lisage ükshaaval munad ja kloppige veel.
Siis lisage vahu hulka küpsetuspulbriga
segatud jahu ja segage läbi. Lisage
segule puuviljad. Asetage segu
ettevalmistatud vormi, nii et taina servad
jääksid veidi kõrgemale kui keskosa.
Kaunistage koogi servad ja keskosa
blanšeeritud mandlitega. Pange kook
ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 100
Riiuli tasand: 1
7.8 Prantsuse puuviljakook:
Tainas:
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
125 g võid
1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g
õunu, virsikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i
vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool
ja väikesteks tükkideks lõigatud või.
Lisage muna, suhkur ja külm vesi.
Sõtkuge tainas. Laske tainal 2 tundi
külmikus jahtuda. Rullige külmikust
võetud tainas lahti, pange määritud
quiche'i vormi ning torgake kahvliga
augud sisse. Puhastage puuviljad,
eemaldage südamikud, kivid või
seemned ning kandke väikesed tükid või
viilud tainale. Pange kaussi jahvatatud
mandlid, munad, suhkur ja pehme või
ning vahustage. Seejärel pange segu
puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg (min): 50
Riiuli tasand: 1
7.9 Vanaema õunakook:
Koostis:
250 g võid
250 g suhkrut
1 pakike vanillisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
100 g martsipani
5 muna
EESTI 17
500 g jahu
1 pakike küpsetuspulbrit
1 pakike piparkoogimaitseainet
50 g kakaopulbrit
150 ml punast veini
1,2 kg õunu
Ploomipüree
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige kohevaks. Lisage
väikesteks tükkideks lõigatud martsipani
ja kloppige ühtlaseks seguks. Lisage
ükshaaval munad ja kloppige vahule.
Lisage segule jahu, küpsetuspulber,
piparkoogivürtsid ja kakaopulber.
Segage sisse punane vein. Kallake
taigen küpsetuspaberiga vooderdatud
kõrgete servadega vormi ja siluge pealt
tasaseks. Koorige ja puhastage õunad
ning lõigake need 0,5 cm paksusteks
viiludeks.
Ploomipüree:
Katke kook pealt apelsiniviiludega ja
täitke ülejäänud kohad ploomipüreega.
Pange kook ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 50
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Asetage kook jahedasse kohta,
eemaldage küpsetuspaber.
Glasuur:
250 ml õunamahla
1 pakike läbipaistvat koogiglasuuri
Segage õunamahlast ja glasuurisegust
glasuur ja pintseldage see koogile.
7.10 Sidrunikeeks:
Tainas:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, pikkus 30
cm
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor,
vanillisuhkur ja sool kaussi ning
vahustage. Lisage ühekaupa munad ja
kloppige jälle vahule. Lisage vahumassi
hulka küpsetuspulbriga segatud jahu ja
tärklis ning segage läbi. Pange segu
määritud ja riivsaiaga ülepuistatud
küpsetusvormi, siluge pealt ning asetage
ahju. Pärast küpsetamist segage
sidrunimahl ja tuhksuhkur. Kummutage
valmis kook välja alumiiniumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles,
et glasuur maha ei voolaks. Torgake
puutikuga koogi sisse mõned augud ja
pintseldage peale glasuur. Seejärel laske
koogil natuke seista, et glasuur
imenduks.
Ahjusoleku aeg (min): 75
Riiuli tasand: 1
7.11 Muffinid:
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahakihita sidruni koor
2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, u 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja sidrunikoor. Lisage munad ja
vahustage jälle. Segage kokku tärklis,
jahu ja küpsetuspulber ning lisage segu
koos seguga tainamassile. Nõrutage
hapud kirsid ja segage koos
šokolaadilaastudega taignasse. Pange
tainas pabervormidesse, vormid
küpsetusplaadile ja ahju. Võimalusel
kasutage muffinipanni.
18
Ahjusoleku aeg (min): 40
Riiuli tasand: 2
7.12 Ploomiknedlikud:
4-6 inimesele.
Tainas (koostisosad peaksid olema
toatemperatuuril):
125 ml piima
20 g suhkrut
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
300 g jahu
30 g suhkrut
30 g võid
1 munakollane
1 terve muna
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
natuke sidrunikoort
ploomimoos
Pärast küpsetamist:
50 g võid
50 g jahvatatud mooniseemneid
tuhksuhkur
Muu:
võiga määritud vorm
Valmistamine:
Pange piim ja suhkur potti ja soojendage
kergelt pliidil. Lisage kuivatatud pärm ja
segage. Seejärel jätke segu umbes 30
minutiks seisma. Pange tainakaussi jahu,
suhkur, või, munakollane, vanillisuhkur ja
natuke sidrunikoort. Lisage piim ja pärm
ning sõtkuge ühtlaseks tainaks. Katke
taigen riidega ja jätke veel 45 minutiks
kerkima. Seejärel lõigake taigen lusika
abil tükkideks (ligikaudu 80 g), vajutage
käega lapikuks ja pange keskele 1 tl
ploomimoosi. Tõmmake taigna servad
üles, katke moos taignaga ja vormige
pall. Pange pallid võiga määritud alusele,
katke kinni ja laske veel 45 minutit
kerkida; seejärel pange ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 30
Riiuli tasand: 1
7.13 Gugelhupf:
Põhi:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
3 muna
2 triiki teelusikatäit soola
150 ml piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks
tund 20 ml kirsiviinas)
Kaunistuseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm,
tuhksuhkur, või, munad, sool ja piim ning
sõtkuge ühtlane pärmitainas. Katke
tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida. Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi
tainasse. Pange mandlid eraldi igasse
võiga määritud ja jahuga kaetud auguga
keeksivormi lohku. Seejärel vormige
taigen piklikuks ja paigutage
rõngasvormi. Katke kinni ja laske jälle 45
minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg (min): 60
Riiuli tasand: 1
7.14 Siirupikeeks:
Tainas:
350 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
75 g suhkrut
100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
125 ml piima
Pärast küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomibrändit või 100 ml
apelsinilikööri
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, suhkur,
või, munakollased, sool, vanillisuhkur ja
piim ning sõtkuge ühtlane pärmitainas.
Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida. Seejärel pange tainas võiga
määritud ringikujulisse koogivormi, katke
kinni ja laske veel 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg (min): 35
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
EESTI 19
Kuumutage vesi ja suhkur keemiseni ja
laske segul jahtuda. Lisage suhkruvette
ploomibrändi või apelsiniliköör ning
segage. Kui kook on jahtunud, torgake
sellesse puutikuga mitmeid auke ja laske
segul ühtlaselt kooki imbuda.
7.15 Keeks:
Koostis:
4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäit
küpsetuspulbrit
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm
läbimõõduga 28 cm, põhjast kaetud
küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased.
Vahustage munakollased kuuma vee, 50
g suhkru, vanillisuhkru ja soolaga.
Vahustage munavalged 100 g suhkruga
tugevate vahutortide tekkimiseni. Segage
kokku jahu, tärklis ja küpsetuspulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged
ja munakollased. Seejärel segage õrnalt
sisse jahusegu. Pange tainas
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 30
Riiuli tasand: 1
7.16 Purukook:
Tainas:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Puru:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, asetage
lohku, segage äärest piima ja osa
jahuga, raputage jahuga üle, laske
soojas kohas nii kaua kerkida, kuni
eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks. Pange suhkur,
munakollased, või ja sool jahu hulka.
Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas
kahekordseks kerkida. Seejärel rullige
tainas, asetage see määritud
küpsetusplaadile ning laske uuesti
kerkida. Pange kaussi suhkur, või ja
kaneel ning segage läbi. Lisage jahu ja
pähklid ning segage, kuni saate sobiva
purusegu. Kallake sulatatud või kerkinud
tainale ja riputage sellele ühtlaselt
purusegu.
Ahjusoleku aeg (min): 35
Riiuli tasand: 2
7.17 Suhkrukook:
Koostis:
5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm
läbimõõduga 28 cm, põhjast kaetud
küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Pange kaussi suhkur, munad,
vanillisuhkur ja sool ning vahustage 5
minutit. Seejärel lisage vahule sulatatud
või. Lisage vahule küpsetuspulbriga
segatud jahu ja segage läbi. Lõpuks
lisage külm vesi ja segage kõik hoolega
läbi. Pange tainas küpsetusvormi, siluge
pealt ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg (min): 55
Riiuli tasand: 1
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB9958ZOZ Recipe book

Tüüp
Recipe book