AEG BS836600NM Recipe book

Tüüp
Recipe book
ET Auruahi Retseptiraamat
1. AUTOMAATPROGRAMMID
Toidud on jaotatud erinevatesse kate‐
gooriatesse: Kokaraamat
•Kala
Linnuliha
•Liha
Ahjuroad
Pitsa, pirukas, quiche
Kook, pirukas, küpsised
Leib ja saiakesed
Juurvili
Kreemid ja terriinid
Lisandid
Täismenüü
1.1 Kala
Kuivatatud tursk
4–6 inimesele.
Koostis:
800 g kuivatatud turska
2 spl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 küüslauguküünt, kooritud
2 porrulauku
6 punast pipart
1/2 purki hakitud tomateid (200 g)
200 ml valget veini
200 ml köögiviljapuljongit
pipar, sool, tüümian, pune
Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku.
Järgmisel päeval nõrutage tursk, pange
puhtasse vette potti ja kuumutage kee‐
miseni. Eemaldage tulelt ja laske jahtu‐
da. Pange oliiviõli pannile ja kuumutage.
Koorige sibulad ja viilutage peeneks, pu‐
rustage kooritud küüslauguküüned ja vii‐
lutage porrulauk ja peske. Pange kõik
kuuma rasva sisse ja pruunistage ker‐
gelt. Eemaldage piprakaunade südami‐
kud ja lõigake viljad kangideks. Pange
need pannile koos tükeldatud tomatite‐
ga. Lisage valge vein ja köögiviljapul‐
jong, kuumutage veidi aega aeglasel tu‐
lel. Maitsestage pipra, soola, tüümiani ja
punega ning kuumutage pannil veel 15
minutit. Eemaldage jahtunud kuivatatud
tursk potist, kuivatage köögipaberiga.
Eemaldage nahk, luud ja kõik uimed.
Rebige kala väikesteks tükkideks ja pan‐
ge köögiviljadega segatult kuumakind‐
lasse nõusse.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 1
Kalafilee
4 inimesele.
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või meriforelli‐
fileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
•sidrun
•või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jät‐
ke natukeseks ajaks marinaadi, seejärel
kuivatage liigne mahl köögipaberiga ära.
Maitsestage kalafileed mõlemalt küljelt
soola ja pipraga. Seejärel pange kalafi‐
leed võiga määritud kuumakindlale alu‐
sele. Segage kokku riivitud juust, koor,
riivsai, estragon ja hakitud petersell.
Määrige segu kohe kalafileedele ning
pange väikesed võitükid kõige peale.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Soolakoorikuga kala
6 inimesele.
Koostis:
terve kala, ligikaudu 1,5–2 kg
2 vahakihita sidrunit
1 apteegitilli juur
4 vart värsket tüümiani
3 kg kivisoola
Valmistamine:
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest
vahatamata sidrunist pigistatud mahla‐
ga. Viilutage apteegitilli juur õhukesteks
viiludeks ja pange koos värske tüümiani‐
2
www.aeg.com
ga kalasse. Pange pool kivisoola kogu‐
sest küpsetamisanumasse ja asetage
kala selle peale. Raputage ülejäänud
osa kivisoolast kalale ja suruge kala tu‐
gevasti.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Lõhe köögiviljadega
4 inimesele.
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
50 ml valget veini
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks,
keetke soolvees 25 minutit, kurnake ja
viilutage. Peske roheline sibul ja hakkige
peeneks. Koorige küüslauguküüned ja
lõigake tükkideks. Segage sibulad ja
küüslauk kokku lõigutud tomatitega. Pi‐
gistage lõhefileedele sidrunimahl ja jätke
filee marineerima. Seejärel kuivatage
ning maitsestage soola ja pipraga. Sega‐
ge omavahel kokku köögiviljad ja kartulid
ning pange segu õliga määritud kuuma‐
kindlasse anumasse, maitsestage ja
asetage kõige peale lõhe. Valage peale
köögiviljaleem ja valge vein, raputage
kõige peale rosmariin ja tüümian.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Täidetud kalmaar
4 inimesele.
Koostis:
1 kg keskmise suurusega puhastatud
kalmaar
1 suur sibul
2 spl oliiviõli
90 g keedetud pikateralist riisi
4 spl männiseemneid
4 spl seemneteta rosinaid
2 spl hakitud peterselli
sool, pipar
sidrunimahl
4 spl oliiviõli
150 ml veini
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Hõõruge kalmaari tugevasti soolaga ja
loputage seejärel jooksva vee all. Koori‐
ge sibul, hakkige peeneks ja kuumutage
kahes supilusikatäies oliiviõlis klaasistu‐
miseni. Lisage sibulale pikateraline riis,
männiseemned, seemneteta rosinad ja
hakitud petersell, maitsestage soola, pip‐
ra ja sidrunimahlaga. Täitke kalmaarid
mitte väga tihedalt seguga, õmmelge
avaus kokku. Pange küpsetuspannile
neli supilusikatäit oliiviõli ja pruunistage
kalmaar tulel. Lisage vein ja tomatimahl.
Katke küpsetusvorm kaanega ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Aurutatud forell
Koostis:
•1 sidrun
•kala
Valmistamine:
Peske kala, kuivatage, piserdage seest
ja väljast sidrunimahlaga. Jätke natuke‐
seks maitsestuma, seejärel maitsestage
soola ja pipraga. Pange kala roosteva‐
bast terasest aukudega kaussi.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 3
1.2 Linnuliha
Kanakoivad
2–4 inimesele.
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
EESTI 3
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange küpse‐
tusnõusse. Segage ülejäänud koostiso‐
sad kokku ja kallake kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Coq au Vin
2–4 inimesele.
Koostis:
1 kana
sool
pipar
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone, puhastatud,
sektoriteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja purusta‐
tud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja
pipraga ning raputage üle jahuga. Kuu
mutage küpsetusanumas selitatud või,
pruunistage selles kana igalt küljelt. Kal‐
lake juurde valge vein, kanaleem ja soja‐
kaste ning kuumutage keemiseni. Lisage
petersell, tüümian, kuubikuteks lõigatud
peekon, seened, šalottsibulad ja küüs‐
lauk. Kuumutage uuesti keemiseni, kat‐
ke kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Röstitud part apelsiniga
2–4 inimesele.
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
sool
pipar
3 apelsini, kooritud, seemned eralda‐
tud, kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja pi‐
praga ning hõõruge apelsinikoorega.
Täitke part soolaga maitsestatud apelsi‐
nikuubikutega ning nõeluge kinni. Pange
part küpsetusanumasse, rind allapoole.
Pressige apelsinidest mahl välja, segage
šerriga ja kallake pardile. Pange part ah‐
ju, pöörake külge 30 minuti pärast (kos‐
tab signaal).
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud kana
2 inimesele.
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
•1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3–4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
•1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage
kokku õli, sool ja paprikapulber ning hõõ‐
ruge kana sisse. Täidis: Segage kokku
riivsai ja piim. Kuumutage pannil hakitud
sibul, petersell ja või. Tükeldage pee‐
neks süda, maks ja magu ning lisage
muna. Segage kõik läbi, maitsestage
soola ja pipraga. Pange kana rinnaga al‐
lapoole praenõusse ning ahju. Pöörake
30 minuti pärast. (Kostab signaal.)
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
4
www.aeg.com
1.3 Liha
Veiselihahautis
4 inimesele.
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks, maitses‐
tage soola ja pipraga ning riputage peale
natuke jahu. Kuumutage pannil või ja
pruunistage lihatükid. Seejärel pange li‐
ha vormiroa-anumasse. Koorige sibul,
hakkige peeneks, praadige kergelt vähe
ses võis ja kallake lihale peale. Segage
kokku tume õlu, pruun suhkur, tomati‐
pasta ja veiselihaleem; pange praepan‐
nile ja kuumutage keemiseni. Seejärel
kallake lihale (liha peab olema sellega
kaetud). Katke kinni ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 3
Lambakoot
6–8 inimesele.
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
sool
pipar
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl kui‐
vatatud rosmariini)
•vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks,
hõõruge sisse oliiviõli ja tehke lihasse
sisselõiked. Maitsestage soola ja pipra‐
ga. Koorige küüslauguküüned ja viiluta‐
ge, suruge need koos rosmariinivartega
liha sisselõigetesse. Pange lambakoot
küpsetusnõusse ja lisage vett. Põhi peab
olema kaetud 10–15 mm vedelikukihiga.
Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti pä‐
rast.
Ahjusoleku aeg: 165 minutit
Riiuli tasand: 1
Marineeritud veiseliha
4 inimesele.
Koostis:
1,5 kg veisekintsu
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
Marinaadi valmistamiseks:
1 l vett
500 ml veiniäädikat
2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jah‐
tuma.
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha
on üleni kaetud ja jätke viieks päevaks
marineeruma.
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja
kuivatage. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage küpsetusnõus kõik küljed, li‐
sage mõned marinaadist võetud supi‐
köögiviljad. Kallake natuke marinaadi
küpsetusnõusse; põhi peab olema kae‐
tud 10–15 mm vedelikukihiga. Katke
küpsetusnõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 150 minutit
Riiuli tasand: 1
Pikkpoiss
4 inimesele.
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (looma- ja sealiha se‐
gu)
•2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
100 g peekoniribasid
EESTI 5
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage
seejärel vesi välja. Koorige sibul ja pee‐
nestage; kuumutage ja lisage hakitud
petersell. Segage kokku hakkliha, mu‐
nad, kuivaks pigistatud sai ja sibul. Mait
sestage soola, pipra ja paprikaga; aseta‐
ge kandilisse küpsetusnõusse ja katke
peekoniribadega. Lisage vett ja pange
ahju.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 1
Küülikuliha sinepikastmes
4 inimesele.
Koostis:
2 küülikut, kumbki 800 g
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks,
maitsestage soola ja pipraga ning pruu‐
nistage kõik küljed küpsetusnõus. Ee‐
maldage küülikutükid ja pruunistage si‐
bulad ning peekon. Raputage peale jahu
ja segage. Segage hulka kanaleem, val‐
ge vein ja tüümian ning kuumutage kee‐
miseni. Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep,
pange liha tagasi, katke kaanega ja pan‐
ge seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 minutit
Riiuli tasand: 1
Ossobuco
4–6 inimesele.
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3–4 cm pak‐
sused (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, õhukesed viilud
4 sellerivart, õhukesed viilud
1 kg küpseid tomateid, kooritud, pooli‐
tatud, südamik eemaldatud, tükelda‐
tud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja peeneks
hakitud
3 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks
viilutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke köö‐
giviljad küpsetusvormist välja. Peske va‐
sikaliha viilud, kuivatage, maitsestage ja
katke jahusse. Raputage liigne jahu ma‐
ha. Kuumutage oliiviõli, pruunistage liha‐
viilud keskmisel kuumusel kuldpruuniks.
Eemaldage liha ja kallake liigne oliiviõli
küpsetusvormist välja. Kuumutage küp‐
setusvormis olevat lihavedelikku 250 ml
veinis, kallake segu kastmepannile ja
kuumutage natuke aega. Lisage 250 ml
lihaleent, petersell, tüümian, pune ja
kuubikuteks lõigatud tomatid. Maitsesta‐
ge soola ja pipraga. Kuumutage jälle
keemiseni. Pange köögiviljad küpsetus‐
vormi, asetage liha nende peale ja kalla‐
ke kõik kastmega üle. Katke küpsetus‐
vorm kaanega ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 minutit
Riiuli tasand: 1
Seakoot
4–6 inimesele.
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8–1,2 kg
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
6
www.aeg.com
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi kama‐
rasse. Segage omavahel kokku õli, sool,
paprikapulber ja basiilik ning katke sea‐
koot seguga. Pange seakoot küpsetus‐
vormi ja laotage peale seened. Lisage
supiköögiviljad ja vesi; põhi peab olema
kaetud 10–15 mm. Pöörake liha ringi ligi‐
kaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Sea abatükk
4–6 inimesele.
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, kamaraga, noor‐
looma oma
sool
pipar
2 spl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud tomateid
(400 g)
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja purusta‐
tud
värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse ristlõi‐
ked. Maitsestage soola ja pipraga, pruu‐
nistage pliidil küpsetusnõus kõik küljed
oliiviõlis, seejärel tõstke nõust välja. Kuu‐
mutage praevormis väheses õlis sellerit
ja porrut, lisage tomatid, koor, küüslau‐
guküüned, rosmariin ja tüümian, segage
ning asetage sea abatükk sellele segule.
Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 130 minutit
Riiuli tasand: 1
Küülikuliha
4 inimesele.
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud
kadakamarjadega, soola ja pipraga ning
pintseldage sulatatud võiga. Asetage
küüliku seljatükid küpsetusnõusse, kalla‐
ke peale hapukoor ja lisage supiköögivil‐
jad.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud vasikarind
4 inimesele.
Koostis:
1 saiaviil
•1 muna
200 g hakkliha
sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
petersell, hakitud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud
tasku)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
50 g peekonit
250 ml vett
Valmistamine:
Leotage saia vees ja pigistage sellest
seejärel vesi välja. Segage omavahel
kokku muna, hakkliha, sool, pipar, tükel‐
datud sibul ja petersell. Maitsestage va‐
sikarind (sisselõigatud taskuga) ja täitke
tasku lihatäidisega. Seejärel õmmelge
avaus kokku. Asetage vasikarind küpse‐
tusnõusse, lisage supiköögiviljad, pee‐
kon ja vesi. Pöörake liha ringi ligikaudu
30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 1
Täidetud seaselg
4–6 inimesele.
Koostis:
200 g kuivatatud ploome
150 ml valget veini
1,5 kg sea või vasika seljatükk (konti‐
deta)
EESTI 7
1 keskmine sibul
õun
sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome kaks tundi valges vei‐
nis. Peske liha kiiresti vähese veega,
kuivatage. Tehke liha alumisse külge
noaga sisselõiked ja suruge neisse ploo‐
mid, lükates need nii kaugele kui võima‐
lik. Maitsestage liha ja asetage see siis
küpsetusnõusse, jättes ilma ploomideta
külje pealmiseks. Koorige sibulad ja õun,
lõigake kaheksaks tükiks ja asetage
prae ümber. Segage järelejäänud vein,
milles leotasite ploome, umbes veerand
liitri veega ja kallake segu siis praele.
Sobivad lisandid on kartulikroketid, kar‐
tuligratään, brokkoli vms.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Vasikakoot
4 inimesele.
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
•vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber
kogu vasikakoodi. Lõigake neli keedu‐
singi viilu pooleks ja pange sisselõige‐
tesse. Segage omavahel kokku õli, sool,
paprikapulber ja basiilik ning katke vasi‐
kakoot seguga. Pange vasikakoot küp‐
setusvormi ja laotage peale seened. Li‐
sage vasikakoodile supiköögiviljad ja ve
si. Põhi peab olema kaetud 10–15 mm
vedelikukihiga. Pöörake liha ringi ligikau‐
du 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 minutit
Riiuli tasand: 1
Metssealiha
4 inimesele.
Koostis:
1,5 kg metssea kints (abatükk)
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Marinaadi valmistamiseks:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke jah‐
tuma.
Kallake marinaad lihale, kuni liha on üle‐
ni kaetud, ja jätke kolmeks päevaks ma‐
rineeruma.
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist väl‐
ja ja kuivatage. Maitsestage soola ja pi‐
praga ning pruunistage praenõus kõik
küljed. Lisage kukeseened ja mõned
marinaadist võetud supiköögiviljad. Kal‐
lake marinaad praenõusse; põhi peab
olema kaetud 10–15 mm vedelikukihiga.
Katke praenõu kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 minutit
Riiuli tasand: 1
1.4 Ahjuroad
Kapsavorm
4 inimesele.
Koostis:
1 kapsas (800 g)
majoraan
1 sibul
õli hautamiseks
400 g hakkliha
250 g pikateralist riisi
sool, pipar ja paprikapulber
1 l lihaleent
200 ml rõõska koort
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Lõigake kapsas neljaks ja eemaldage
juureosa. Blanšeerige majoraaniga mait‐
8
www.aeg.com
sestatud soolvees. Koorige sibul, hakki‐
ge peeneks ja praadige õrnalt väheses
õlis. Seejärel lisage hakkliha ja pikatera‐
line riis, hautage ja maitsestage soola,
pipra ning paprikapulbriga. Lisage liha‐
leem ja jätke 20 minutiks kaanega kae‐
tud potti aeglasel kuumusel hauduma.
Pange anumasse vaheldumisi kapsaki‐
hid ja riisi/hakklihasegu kihid. Kallake
küpsetis üle rõõsa koorega ja puistake
peale juustu.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 2
Cannelloni
4 inimesele.
Täidis:
50 g hakitud sibulaid
30 g võid
350 g hakitud lehtspinatit
100 g rõõska koort
200 g kuubikuteks lõigatud värsket lõ‐
het
200 g kuubikuteks lõigatud ahvenat
150 g krevette
150 g karbita rannakarpe
sool, pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
1 pakk cannelloni't
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud juustu
40 g võid
Valmistamine:
Pange hakitud sibulad ja või potti ning
hautage klaasjaks. Lisage hakitud lehts‐
pinat ja kuumutage lühikest aega. Lisage
rõõsk koor, segage ja jätke jahtuma. Va‐
hepeal valmistage valge jahukaste. Su‐
latage pannil või, lisage jahu ja kuumuta‐
ge pidevalt segades kuldseks pruunistu‐
miseni. Lisage pidevalt segades vähe‐
haaval piim. Maitsestage kaste soola,
pipra ja muskaatpähkliga ning hoidke
kaaneta madalal tulel 10 minutit. Lisage
jahtunud spinatile lõhe, ahven, krevetid,
rannakarbid, sool ja pipar ning segage.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl või‐
ga. Täitke cannelonid spinatiseguga ning
asetage küpsetusnõusse. Iga cannelloni‐
de rea vahele pange valget jahukastet.
Seejuures peab viimaseks kihiks jääma
juustuga kaetud hele jahukaste. Pange
ülejäänud või väikeste tükkidena roa
peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Sigurigratään
4 inimesele.
Koostis:
8 keskmise suurusega sigurit
8 viilu keedusinki
30 g võid
1,5 spl jahu
150 ml köögiviljaleent (sigurist)
5 spl piima
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Poolitage sigur ja lõigake välja kibe sü‐
damik. Seejärel peske hoolikalt ja auru‐
tage 15 minutit keevas vees. Võtke sigu‐
ripoolikud veest välja, loputage külmas
vees ja pange pooled jälle kokku. Seejä‐
rel mässige iga sigur singiviilu ja asetage
määritud küpsetusvormi. Sulatage või ja
lisage jahu. Hautage lühikest aega, lisa‐
ge köögiviljaleem ja piim ning kuumuta‐
ge keemiseni. Segage kastmesse 50 g
juustu ja valage segu siguritele. Raputa‐
ge küpsetisele peale ülejäänud juust.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Frank. knedlikuvorm
6–8 inimesele.
Koostis:
umbes 1000 g kalkuniribasid
1 väike purk seeni (väikseid)
500 g hakitud sibulaid
1 kg klimbitainast
400 g riivitud juustu
250 ml koort
Valmistamine:
Maitsestage kalkuniribad soola, pipra,
paprika jm maitseainetega. Kuumutage
purustatud sibul. Nõrutage põhjalikult
EESTI 9
seened. Seejärel segage omavahel liha,
sibulad ja seened ja asetage kõik ahju‐
vormi. Segage klimbitainas ja juust ja
kallake kalkuni- ja sibulasegule. Lõpuks
kallake kõik üle koorega.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 1
Janssoni kiusatus
4 inimesele.
Koostis:
8–10 kartulit
2 sibulat
125 g anšoovisefileed
300 ml koort
2 spl riivsaia
pipar
värske hakitud tüümian
2 spl võid
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige ja viilutage õhu‐
keselt. Koorige sibulad ja viilutage. Mää‐
rige kuumakindel küpsetusanum võiga.
Pange üks kolmandik kartulitest ja sibu‐
latest nõusse. Laotage peale pooled an‐
šoovisefileed ja katke teise kolmandiku
sibulate ja kartulitega. Asetage peale
ülejäänud anšoovisefileed. Kõige peale
laotage ülejäänud sibulad ja kartulid nii,
et kartulid jäävad pealmiseks kihiks. Ra‐
putage peale pipar ja hakitud tüümian.
Valage küpsetisele peale anšooviste
soolvesi ja lisage koor. Raputage katteks
riivsaia ja pange kõige peale väikesed
võitükikesed.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 3
Lasanje
4 inimesele.
Lihakaste:
100 g läbikasvanud peekonit
1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (looma- ja sealiha se‐
gu)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u
400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni ka‐
mar ning kõhr ja lõigake peekon väikes‐
teks kuubikuteks. Koorige sibul ja por‐
gand, puhastage seller ning lõigake ko‐
gu köögivili peenteks kuubikuteks. Kuu‐
mutage õli haudepotis, lisage peekon ja
köögiviljakuubikud, hautage pidevalt se‐
gades. Lisage järk-järgult hakkliha, hau‐
tage pidevalt segades, et liha muutuks
väiksemateks tükkideks ning lisage
leem. Maitsestage lihakaste tomatipasta,
maitserohelise, soola ja pipraga ning
hautage kaane all madalal kuumusel
umbes 30 minutit. Vahepeal valmistage
valge jahukaste. Sulatage pannil või, li‐
sage jahu ja kuumutage pidevalt sega‐
des kuldseks pruunistumiseni. Lisage pi‐
devalt segades vähehaaval piim. Mait‐
sestage kaste soola, pipra ja muskaat‐
pähkliga ning hoidke kaaneta madalal
tulel 10 minutit. Määrige suur kandiline
ahjuvorm 1 sl võiga. Asetage vormi va‐
heldumisi kihid pastaplaate, lihakastet,
valget jahukastet ja juustusegu. Seejuu‐
res peab viimaseks kihiks jääma juust‐
uga kaetud hele jahukaste. Pange üle‐
jäänud või väikeste tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Moussaka
8–10 inimesele
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
10
www.aeg.com
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
või praadimiseks
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses oliiviõ‐
lis, lisage hakkliha ja küpsetage sega‐
des. Lisage tükeldatud tomatid, riivitud
Emmentali juust ja riivsai, segage korrali‐
kult ja kuumutage keemiseni. Maitsesta‐
ge soola, pipra ja kaneeliga; eemaldage
keeduplaadilt. Koorige kartulid ja lõigake
1 cm paksusteks viiludeks; peske bakla‐
žaanid ja lõigake 1 cm paksusteks viilu‐
deks. Kuivatage kõik viilud salvrätiga kui‐
vaks. Seejärel pruunistage pannil rohkes
võis. Vahepeal valmistage valge jahu‐
kaste. Sulatage pannil või, lisage jahu ja
kuumutage pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt sega‐
des vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud küpsetu‐
sanuma põhja, katke vähese koguse riiv‐
juustuga. Kandke peale kiht baklažaane.
Nende peale kiht hakklihasegu. Selle
peale kiht valget jahukastet. Seejärel
uus kiht kartuliviile, siis baklažaanikiht ja
hakklihasegu. Viimane kiht peab olema
valge jahukaste. Kõige peale puistake
ülejäänud juust ja riivsai. Sulatage või ja
valage kihilisele küpsetisele.
Ahjusoleku aeg: 60 minutit
Riiuli tasand: 1
Makaronivorm
2–4 inimesele.
Koostis:
1 l vett
sool
250 g tagliatelle't
250 g keedusinki
20 g võid
1 kimp peterselli
1 sibul
100 g võid
•1 muna
250 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
50 g riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Kuumutage vähese soolaga segatud ve‐
si keemiseni. Lisage tagliatelle keevasse
vette ja keetke ligikaudu 12 minutit. Nõ‐
rutage. Lõigake sink kuubikuteks. Kuu‐
mutage pannil või. Hakkige petersell,
koorige sibul ja hakkige ka see. Kuumu‐
tage mõlemaid praepannil. Määrige küp‐
setusanum vähese võiga. Segage oma‐
vahel kokku tagliatelle, sink ja hautatud
petersell ning sibul ja pange anumasse.
Segage kokku munad ja piim, maitsesta‐
ge soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
kallake segu pastasegule. Raputage
küpsetisele Parmesani juustu.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Kartuligratään
4–6 inimesele.
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaat‐
pähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks vii‐
ludeks, kuivatage ja maitsestage. Hõõru‐
ge kuumakindlat ahjuvormi esmalt küüs‐
laugu küünega, seejärel määrige võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviilu‐
dest vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud kartuli‐
viilud; kõige lõpuks katke roog riivitud
juustuga. Purustage teine küüslaugu‐
küüs ja kloppige see piima ja koore hul‐
ka. Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
EESTI 11
Ahjusoleku aeg: 65 minutit
Riiuli tasand: 2
1.5 Pitsa, pirukas, quiche
Sibulapirukas
4–6 inimesele.
Tainas:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml piima
•1 muna
50 g võid
3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
•3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
1 tl soola
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, pange
süvendisse, segage äärest toasooja pii‐
ma ja väikese koguse jahuga. Raputage
peale jahu, jätke sooja kohta kerkima,
kuni eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks. Lisage jahu ääreossa muna
ja või. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taig‐
naks. Laske taignal soojas kohas kahe‐
kordseks kerkida. Vahepeal koorige si‐
bulad, lõigake sektoriteks ning viilutage
õhukesteks ribadeks. Lõigake peekon
väikesteks tükkideks ja kuumutage koos
sibulaga, kuid ärge pruunistage. Jätke
jahtuma. Rullige taigen laiali ning pange
rasvaga määritud küpsetusplaadile, tor‐
gake põhja kahvliga augud ning suruge
servad üles. Laske veelkord kerkida. Se‐
gage kokku munad, rõõsk koor, piim,
sool ja pipar. Kallake jahtunud sibul ja
peekon taignale. Siluge segu ühtlaselt
laiali.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Pirukad Vene moodi
30 tükki.
Tainas:
250 g speltajahu
250 g võid
250 g lahjat kohupiima
sool
Täidis:
1 valge kapsa pea (400 g)
50 g peekonit
2 spl selitatud võid
sool, pipar ja muskaatpähkel
3 spl hapukoort
•2 muna
Muu:
Küpsetuspaberiga kaetud küpsetus‐
plaat.
Valmistamine:
Sõtkuge speltajahu, või, lahja kohupiim
ja väike kogus soola taignaks ja pange
külmkappi. Viilutage valge kapsas õhu‐
kesteks viiludeks. Viilutage peekon ja
praadige selitatud võis. Lisage kapsas ja
hautage see pehmeks. Maitsestage soo‐
la, pipra ja muskaatpähkliga ning lisage
hapukoor. Jätkake hautamist, kuni kogu
vedelik on aurustunud. Keetke munad
kõvaks, jahutage ja hakkige; lisage kap‐
sale ja laske jahtuda. Rullige taigen lahti,
lõigake ümmargused kettad (u 8 cm läbi‐
mõõduga). Pange väike kogus täidist iga
ketta keskele ja keerake see kokku. Su‐
ruge servad kahvliga kokku. Pange piru‐
kad küpsetuspaberiga kaetud küpsetus‐
plaadile ja määrige munakollasega.
Ahjusoleku aeg: 20 minutit
Riiuli tasand: 3
Pitsa
4 inimesele.
Tainas:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
•1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid (200
g)
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
12
www.aeg.com
150 g seeni (konserveeritud)
150 g feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige
veega. Segage sool jahuga ja lisage see
koos õliga kaussi. Sõtkuge niikaua, kuni
tainas on ühtlane ega jää kausi külge
kinni. Seejärel laske tainal soojas kohas
kerkida, kuni see on kahekordse suuru‐
sega. Rullige tainas lahti ja pange määri‐
tud küpsetusvormi; põhja torgake kahvli‐
ga augud. Pange katteained tainale selli‐
ses järjekorras, nagu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 1
Quiche Lorraine
2–4 inimesele.
Tainas:
200 g jahu
•2 muna
100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
•2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga määri‐
tud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained
kaussi ning segage ühtlaseks tainaks.
Laske tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi. Torga‐
ke põhja kahvliga augud. Pange peekon
tainale. Katte jaoks segage omavahel
munad, hapukoor ja maitseained. Seejä‐
rel lisage juust. Valage täidis peekoni
peale.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 2
1.6 Kook, pirukas, küpsised
Portugali mandlikook
Taigna koostis:
•5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogi‐
vorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani
5 minutit, seejärel lisage munasegule
väikeste koguste kaupa oliiviõli. Sõeluge
kokku jahu, kaneel ja küpsetuspulber,
segage jahusegusse purustatud pistaat‐
siapähklid ja jahvatatud mandlid. Sega‐
ge munasegu ettevaatlikult piimaga. Kal‐
lake segu riivsaiaga ülepuistatud lahti‐
käivasse koogivormi.
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja pintselda‐
ge see koogile; laske koogil jahtuda. Se‐
gage kokku tuhksuhkur, kaneel ja kuum
vesi; määrige segu koogile. Puistake
koogi glasuuritud pinnale otsekohe
mandlilaastud.
Ahjusoleku aeg: 70 minutit
Riiuli tasand: 2
Küpsised
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakki vanillisuhkrut (umbes 16 g)
EESTI 13
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
•5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja
sulatage veevannis. Vahustage või, suh‐
kur, vanillisuhkur, sool ja vesi, lisage mu‐
nad ja sulatatud šokolaad. Purustage
kreeka pähklid (suuremate tükkidena),
segage jahu ja küpsetuspulbriga ning li‐
sage šokolaadisegusse. Katke sügav
küpsetusvorm küpsetuspaberiga, kallake
segu vormi ja siluge pealt.
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage küpse‐
tuspaber, lõigake kook ruutudeks.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Cappuccino kook
4–6 inimesele
Tainas:
100 g pehmet võid
90 g suhkrut
2 munakollast
ühe vanillikauna seemned
2 spl lahustuvat kohvi (lahustatud
50ml kuumas vees)
2 munavalget
50 g jahu
50 g tärklist
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kaste:
250 ml apelsinimahla
50 g suhkrut
1 näpuotsatäis kaneeli
20 ml apelsinilikööri
Kate:
200 ml vahustatud vahukoort kaunis‐
tuseks
Muu:
6 võiga määritud väikest kaussi või
tassi
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, munakollased ja
ühe vanillikauna seemned, seejärel se‐
gage juurde lahustatud kohv. Vahustage
munavalged. Sõeluge jahu, tärklis ja
küpsetuspulber, lisage segule kihthaaval
koos munavalge portsjonitega ning se‐
gage kokku. Pange segu väikestesse
võiga määritud kaussidesse või tassides‐
se.
Pärast küpsetamist:
Pange potti apelsinimahl, suhkur, kaneel
ja apelsiniliköör ning kuumutage siirupi
tekkimiseni. Kallutage soojad koogid
desserditaldrikule, kaunistage kastme ja
vahukoorega.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 2
Porgandikook
Tainas:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
•2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga ümmar‐
gune koogivorm, võiga määritud
Valmistamine:
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur,
munad ja siirup. Segage sisse taina üle‐
jäänud koostisosad. Valage segu võiga
määritud küpsetusvormi.
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja
kristallsuhkur (vajadusel lisake vedelda‐
miseks natuke piima). Kandke segu jah‐
tunud koogile ja puistake peale purusta‐
tud sarapuupähklid.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
14
www.aeg.com
Juustukook 1
Põhi:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
•1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakate:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit
(40 g või vastav kogus 500ml piimast
pudingi valmistamiseks)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogi‐
vorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud
koostisained ja segage käsimikseriga.
Seejärel pange tainas 2 tunniks külm‐
kappi. Katke lahtikäiva koogivormi võiga
määritud põhi 2/3 seguga ja torgake sin‐
na kahvliga mõned augud. Vormige üle‐
jäänud segust 3 cm kõrgune serv. Klop‐
pige munavalged käsimikseriga vahule,
kuni tekivad tugevad vahutordid. Peske
rosinad, nõrutage, piserdage üle rummi‐
ga ja jätke veidikeseks tõmbuma. Pange
lahja kohupiim, munakollane, suhkur, si‐
drunimahl, rõõsk koor ja pudingipulber
kaussi ja segage omavahel. Lõpuks se‐
gage rosinad ja munavalge ettevaatlikult
kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg: 85 minutit
Riiuli tasand: 1
Juustukook 2
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks
rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
•4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud küp‐
setusvormi. Torgake taignasse kahvliga
augud. Raputage juust ühtlaselt taignale.
Segage omavahel kokku koor, piim ja
munad, maitsestage soola, pipra ja mus‐
kaatpähkliga. Segage korralikult läbi ja
kallake juustule.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 1
Borek
Koostis:
400 g feta juustu
•2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttainast
Valmistamine:
Segage omavahel kokku feta juust, mu‐
nad, petersell ja pipar. Katke õhuke leht‐
taigen niiske rätiga, et taigen ei kuivaks.
Asetage üksteise peale 4 lehttaignakihti,
määrige iga kihti kergelt õliga. Lõigake
neljaks ribaks, iga riba u 7 cm pikk. Pan‐
ge iga riba ühte nurka 2 kuhjaga supilu‐
sikatäit feta juustu segu ja keerake tai‐
gen diagonaalis kolmnurgaks. Pange ta‐
gurpidi küpsetusplaadile ja määrige õli‐
ga.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Riiuli tasand: 3
Kirsi-leivapuding
Koostis:
500 g leiba
750 ml piima
1 näpuotsatäis soola
80 g suhkrut
•4 muna
2 purki hapusid kirsse
50g võid
Muu:
küpsetusvorm, võiga määritud
Valmistamine:
Viilutage leib. Segage kokku piim, sool,
suhkur ja munad ning kallake leivale, se‐
EESTI 15
gage ja jätke leivad likku. Nõrutage kirsid
ja lisage segule. Pange segu võiga mää‐
ritud küpsetusvormi. Hajutage pudingi
pinnale võitükikesed.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 2
Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g punaseid sõstraid
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või suh‐
kurdatud apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm läbi‐
mõõduga
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige segamini. Seejärel li‐
sage ükshaaval munad ja kloppige veel.
Siis lisage vahu hulka küpsetuspulbriga
segatud jahu ja segage läbi. Lisage se‐
gule puuviljad. Asetage segu ettevalmis‐
tatud vormi, nii et taina servad jääksid
veidi kõrgemale kui keskosa. Kaunistage
koogi servad ja keskosa blanšeeritud
mandlitega. Pange kook ahju.
Ahjusoleku aeg: 100 minutit
Riiuli tasand: 1
Prantsuse puuviljakook
Tainas:
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
125 g võid
•1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g
õunu, virsikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
•2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i
vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool
ja väikesteks tükkideks lõigatud või. Li‐
sage muna, suhkur ja külm vesi. Sõtku‐
ge tainas. Laske tainal 2 tundi külmikus
jahtuda. Rullige lmikust võetud tainas
lahti, pange määritud quiche'i vormi ning
torgake kahvliga augud sisse. Puhasta‐
ge puuviljad, eemaldage südamikud, ki‐
vid või seemned ning kandke väikesed
tükid või viilud tainale. Pange kaussi jah‐
vatatud mandlid, munad, suhkur ja peh‐
me või ning vahustage. Seejärel pange
segu puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 1
Kitsejuustupirukas
Tainas:
125 g jahu
60 ml oliiviõli
1 näpuotsatäis soola
3–4 spl külma vett
Kate:
1 spl oliiviõli
2 sibulat
sool ja pipar
1 tl hakitud tüümiani
125 g ricotta't
100 g kitsejuustu
2 spl oliive
•1 muna
60 ml koort
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga määri‐
tud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
16
www.aeg.com
Pange kaussi jahu, oliiviõli ja sool ning
segage, kuni segu sarnaneb leivapurule.
Lisage vesi ja sõtkuge taigen. Laske tai‐
nal paar tundi külmikus seista. Seejärel
rullige tainas lahti ja asetage määritud
metallist küpsetusvormi. Torgake põhja
kahvliga augud. Pange pannile 1 spl olii‐
viõli. Koorige sibulad, viilutage õhukeselt
ja kuumutage kaanega kaetud pannil li‐
gikaudu 30 minutit. Maitsestage soola ja
pipraga ning segage 1/2 tl hakitud peter‐
selliga. Laske sibulatel natuke jahtuda ja
laotage seejärel taignale. Seejärel rapu‐
tage peale ricotta ja kitsejuust ning lisa‐
ge oliivid. Raputage peale 1/2 tl hakitud
tüümiani. Täidise jaoks segage omava‐
hel munad ja hapukoor. Valage täidis
põhjale.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Vanaema õunakook
Koostis:
250 g võid
250 g suhkrut
1 pakike vanillisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
100 g martsipani
•5 muna
500 g jahu
1 pakike küpsetuspulbrit
1 pakike piparkoogimaitseainet
50 g kakaopulbrit
150 ml punast veini
1,2 kg õunu
Ploomipüree
Glasuur:
250 ml õunamahla
1 pakike läbipaistvat koogiglasuuri
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige kohevaks. Lisage väi‐
kesteks tükkideks lõigatud martsipani ja
kloppige ühtlaseks seguks. Lisage üks‐
haaval munad ja kloppige vahule. Lisage
segule jahu, küpsetuspulber, piparkoogi‐
vürtsid ja kakaopulber. Segage sisse pu‐
nane vein. Kallake taigen küpsetuspabe‐
riga vooderdatud kõrgete servadega vor‐
mi ja siluge pealt tasaseks. Koorige ja
puhastage õunad ning lõigake need 0,5
cm paksusteks viiludeks.
Ploomipüree:
Katke kook pealt apelsiniviiludega ja täit‐
ke ülejäänud kohad ploomipüreega.
Pange kook ahju.
Pärast küpsetamist:
Asetage kook jahedasse kohta, eemal‐
dage küpsetuspaber.
Glasuur:
Segage õunamahlast ja glasuurisegust
glasuur ja pintseldage see koogile.
Ahjusoleku aeg: 50 minutit
Riiuli tasand: 3
Sidrunikeeks
Tainas:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
•4 muna
150 g jahu
150 g kartulijahu
1 triiki teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, pikkus 30 cm
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor, vanilli‐
suhkur ja sool kaussi ning vahustage. Li‐
sage ühekaupa munad ja kloppige jälle
vahule. Lisage vahumassi hulka küpse‐
tuspulbriga segatud jahu ja tärklis ning
segage läbi. Pange segu määritud ja riiv‐
saiaga ülepuistatud küpsetusvormi, silu‐
ge pealt ning asetage ahju. Pärast küp‐
setamist segage sidrunimahl ja tuhksuh‐
kur. Kummutage valmis kook välja alu‐
miiniumfooliumile. Keerake alumiinium‐
fooliumi servad üles, et glasuur maha ei
voolaks. Torgake puutikuga koogi sisse
mõned augud ja pintseldage peale gla‐
suur. Seejärel laske koogil natuke seista,
et glasuur imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 minutit
Riiuli tasand: 1
EESTI 17
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahakihita sidruni koor
•2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, u 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja sidrunikoor. Lisage munad ja va‐
hustage jälle. Segage kokku tärklis, jahu
ja küpsetuspulber ning lisage segu koos
seguga tainamassile. Nõrutage hapud
kirsid ja segage koos šokolaadilaastude‐
ga taignasse. Pange tainas pabervormi‐
desse, vormid küpsetusplaadile ja ahju.
Võimalusel kasutage muffinipanni.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Riiuli tasand: 3
Ploomiknedlikud
4–6 inimesele
Tainas (koostisosad peaksid olema toa‐
temperatuuril):
125 ml piima
20 g suhkrut
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
300 g jahu
30 g suhkrut
30 g võid
1 munakollane
1 terve muna
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
natuke sidrunikoort
ploomimoos
Pärast küpsetamist:
50 g võid
50 g jahvatatud mooniseemneid
tuhksuhkur
Muu:
võiga määritud vorm
Valmistamine:
Pange piim ja suhkur potti ja soojendage
kergelt pliidil. Lisage kuivatatud pärm ja
segage. Seejärel jätke segu umbes 30
minutiks seisma. Pange tainakaussi ja‐
hu, suhkur, või, munakollane, vanillisuh‐
kur ja natuke sidrunikoort. Lisage piim ja
pärm ning sõtkuge ühtlaseks tainaks.
Katke taigen riidega ja jätke veel 45 mi‐
nutiks kerkima. Seejärel lõigake taigen
lusika abil tükkideks (ligikaudu 80 g), va‐
jutage käega lapikuks ja pange keskele
1 tl ploomimoosi. Tõmmake taigna ser‐
vad üles, katke moos taignaga ja vormi‐
ge pall. Pange pallid võiga määritud alu‐
sele, katke kinni ja laske veel 45 minutit
kerkida; seejärel pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 2
Gugelhupf
Põhi:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
•3 muna
2 triiki teelusikatäit soola
150 ml piima
70 g rosinaid (leotage eelnevalt üks
tund 20 ml kirsiviinas)
Kaunistuseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, tuhksuh‐
kur, või, munad, sool ja piim ning sõtku‐
ge ühtlane pärmitainas. Katke taina‐
kauss ja laske tainal üks tund kerkida.
Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi tainas‐
se. Pange mandlid eraldi igasse võiga
määritud ja jahuga kaetud auguga keek‐
sivormi lohku. Seejärel vormige taigen
piklikuks ja paigutage rõngasvormi. Kat‐
ke kinni ja laske jälle 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
18
www.aeg.com
Siirupikeeks
Tainas:
350 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
75 g suhkrut
100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
125 ml piima
Pärast küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomibrändit või 100 ml apel‐
sinilikööri
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, suhkur,
või, munakollased, sool, vanillisuhkur ja
piim ning sõtkuge ühtlane pärmitainas.
Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida. Seejärel pange tainas võiga
määritud ringikujulisse koogivormi, katke
kinni ja laske veel 45 minutit kerkida.
Pärast küpsetamist:
Kuumutage vesi ja suhkur keemiseni ja
laske segul jahtuda. Lisage suhkruvette
ploomibrändi või apelsiniliköör ning se‐
gage. Kui kook on jahtunud, torgake sel‐
lesse puutikuga mitmeid auke ja laske
segul ühtlaselt kooki imbuda.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 1
Keeks
Koostis:
•4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäit küpsetuspulbrit
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbi‐
mõõduga 28 cm, põhjast kaetud küp‐
setuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased. Va‐
hustage munakollased kuuma vee, 50 g
suhkru, vanillisuhkru ja soolaga. Vahus‐
tage munavalged 100 g suhkruga tuge‐
vate vahutortide tekkimiseni. Segage
kokku jahu, tärklis ja küpsetuspulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged
ja munakollased. Seejärel segage õrnalt
sisse jahusegu. Pange tainas küpsetus‐
vormi, siluge pealt ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 30 minutit
Riiuli tasand: 3
Purukook
Tainas:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Puru:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, asetage
lohku, segage äärest piima ja osa jah‐
uga, raputage jahuga üle, laske soojas
kohas nii kaua kerkida, kuni eeltainale
raputatud jahu muutub praguliseks. Pan‐
ge suhkur, munakollased, või ja sool ja‐
hu hulka. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks
taignaks. Laske taignal soojas kohas ka‐
hekordseks kerkida. Seejärel rullige tai‐
nas, asetage see määritud küpsetus‐
plaadile ning laske uuesti kerkida. Pange
kaussi suhkur, või ja kaneel ning segage
läbi. Lisage jahu ja pähklid ning segage,
kuni saate sobiva purusegu. Kallake su‐
latatud või kerkinud tainale ja riputage
sellele ühtlaselt purusegu.
Ahjusoleku aeg: 35 minutit
Riiuli tasand: 3
EESTI 19
Suhkrukook
Koostis:
•5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm läbi‐
mõõduga 28 cm, põhjast kaetud küp‐
setuspaberiga
Valmistamine:
Pange kaussi suhkur, munad, vanillisuh‐
kur ja sool ning vahustage 5 minutit.
Seejärel lisage vahule sulatatud või. Li‐
sage vahule küpsetuspulbriga segatud
jahu ja segage läbi. Lõpuks lisage külm
vesi ja segage kõik hoolega läbi. Pange
tainas küpsetusvormi, siluge pealt ja
asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 1
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks rulli‐
tud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
•3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud küpse‐
tusplaadile ja torgake kahvliga tainasse
augud. Puistake sarapuupähklid ühtla‐
selt tainale. Koorige õunad, eemaldage
südamikud ja viilutage õunad 12 tükiks.
Jaotage viilud ühtlaselt tainale. Segage
omavahel kokku munad, koor ja vanilli‐
suhkur ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 45 minutit
Riiuli tasand: 1
Porgandikook
Tainas:
4 munavalget
1 näpuotsatäis soola
80 g tuhksuhkrut
120 g suhkrut
200 g peeneks riivitud porgandeid
200 g peeneks jahvatatud mandleid
1 sidrun, mahl ja riivitud koor
1 spl kirsilikööri
1/2 tl kaneeli
60 g jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kate:
150 g tuhksuhkrut
1 spl kirsilikööri
12 martsipanist porgandit
purustatud sarapuupähklid
1/2 tl küpsetuspulbrit
Muu:
Lahtikäiv 26 cm koogivorm, võiga
määritud, põhi kaetud küpsetuspaberi‐
ga.
Valmistamine:
Vahustage soolaga segatud munaval‐
geid tugevalt, lisage tuhksuhkur ja va‐
hustage kõvaks vahuks. Segage muna‐
kollased suhkruga kreemjaks ja lisage
ülejäänud koostisained. Lisage taignale
kõigepealt veerand vahustatud munaval‐
getest ja seejärel ettevaatlikult segades
ülejäänu. Kallake taigen ettevalmistatud
vormi ja siluge pealt ühtlaseks.
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda. Koogi põhiosa on
soovitatav valmis teha päev või paar en‐
ne serveerimist. Hoidke kooki kaetuna
külmkapis. Glasuuriks segage tuhksuh‐
kur kirsilikööriga. Vajadusel lisage vett.
Katke kook glasuuriga ja kaunistage
martsipanist porganditega.
Ahjusoleku aeg: 55 minutit
Riiuli tasand: 3
1.7 Leib ja saiakesed
Teraleib
Koostis:
500 g nisujahu
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG BS836600NM Recipe book

Tüüp
Recipe book