Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku.
Järgmisel päeval nõrutage tursk, pange
puhtasse vette potti ja kuumutage
keemiseni. Eemaldage tulelt ja laske
jahtuda.
Pange oliiviõli pannile ja kuumutage.
Koorige sibulad ja viilutage peeneks,
purustage kooritud küüslauguküüned ja
viilutage porrulauk ja peske. Pange kõik
kuuma rasva sisse ja pruunistage kergelt.
Eemaldage piprakaunade südamikud ja
lõigake viljad kangideks. Pange need
pannile koos tükeldatud tomatitega.
Lisage valge vein ja köögiviljapuljong,
kuumutage veidi aega aeglasel tulel.
Maitsestage pipra, soola, tüümiani ja
unega ning kuumutage pannil veel 15
minutit.
Eemaldage jahtunud kuivatatud tursk potist,
kuivatage köögipaberiga. Eemaldage
nahk, luud ja kõik uimed. Rebige kala
väikesteks tükkideks ja pange
köögiviljadega segatult kuumakindlasse
nõusse.
• Ahjusoleku aeg: 30 min
• Riiuli tasand: 1
Kalafilee
Koostis:
• 600–700 g koha-, lõhe- või
meriforellifileed
• 150 g riivitud juustu
• 250 ml koort
• 50 g riivsaia
• 1 tl estragoni
• petersell, hakitud
• sool, pipar
• sidrun
• või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga, jätke
natukeseks ajaks marinaadi, seejärel
kuivatage liigne mahl köögipaberiga ära.
Maitsestage kalafileed mõlemalt küljelt
soola ja pipraga. Seejärel pange kalafileed
võiga määritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai,
estragon ja hakitud petersell. Määrige segu
kohe kalafileedele ning pange väikesed
võitükid kõige peale.
• Ahjusoleku aeg: 35 min
• Riiuli tasand: 2
Soolakoorikuga kala
Koostis:
• terve kala, ligikaudu 1,5 - 2 kg
• 2 vahakihita sidrunit
• 1 apteegitilli juur
• 4 vart värsket tüümiani
• 3 kg kivisoola
Valmistamine:
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest
vahatamata sidrunist pigistatud mahlaga.
Viilutage apteegitilli juur õhukesteks
viiludeks ja pange koos värske tüümianiga
kalasse.
Pange pool kivisoola kogusest
küpsetamisanumasse ja asetage kala selle
peale. Raputage ülejäänud osa kivisoolast
kalale ja suruge kala tugevasti.
• Ahjusoleku aeg: 55 min
• Riiuli tasand: 1
Lõhefilee
Koostis:
• 400 g kartuleid
• 2 kimpu rohelist sibulat
• 2 küüslauguküünt
• 1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
• 4 lõhefileed
• sidrunimahl
• sool ja pipar
EESTI
20