Electrolux EOB98000X Recipe book

Tüüp
Recipe book
tabelid, nõuanded ja
retseptid
Küpsetusahi
2 electrolux
Sisukord
Köögiabilise retseptid....................... 3 Kasutamine, tabelid ja näpunäited ..... 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Jäetakse õigus teha muutusi
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud järgmisi hoiatusmärke:
1
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info seadme kahjustamise vältimise kohta.
3 Üldine info ja nõuanded
2 Keskkonnainfo
electrolux 3
Köögiabilise retseptid
3 Kasutustase ja etteantud kestvus või
valmimise aeg sisetemperatuuri
juures näidatakse iga vastava retsepti
jaoks tablool.
Köögiabiline on erinevad road jaganud
kategooriatesse:
Sealiha/Vasikaliha
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
Linnuliha
Kala
Kook
Magustoidud
Pitsa/Pirukas/Leib
Vormiroad/Gratäänid
Lisandid
Kombineeritud aurutamine
Kategooriatel on vastavad automaatikad.
Nende automaatikatega valmib iga
väljapakutud roog täpselt. Ükskõik, kas
retsept on vanaema käest saadud või
kokaraamatust.
Soovitud roa valimine
1. Lülitage seade sisse. Te asute
peamenüüs.
2. Koos e täpsemini menüüpunkt
Juhendatud küpsetamine, soovitud
kategooria ja retsept valida.
3. Igaüks kinnitada, vajutades OK.
Kaaluautomaatika
Küpsetusaeg määratakse liha kaalu
sisestamise järel automaatselt.
Seadistamine toimub 0,2kg kaupa.
Retseptiraamat
Retseptiautomaatika abil valmib iga
väljapakutud roog täpselt.Kasutustase ja
etteantud kestvus või valmimise aeg
vastava retsepti jaoks näidatakse tablool.
Selleks vajaminevad koostisained ja
valmistusandmed on selles vihikus välja
toodud.
Lihaterm. automaatika
Küpsetusahi lülitub välja, kui lihale
etteantud sisetemperatuur on saavutatud.
Näidul Ajafunktsioonid arvestatakse
programmi kestus. Mõne minuti
pärast on aeg välja arvestatud ja
kuvatakse. Programmi kestus
arvestatakse pidevalt uuesti ja
aktualiseeritakse.
1 Hoiatus: Lihasond on kuum! Pistiku ja
otsa väljatõmbamisega kaasneb
põletusoht!
Road koos Kaaluautomaatika
Röstitud sealiha
Röstitud vasikaliha
Rostbiif
Röstitud ulukiliha
Röstitud lambaliha
Kana, terve
Kalkun, terve
Part, terve
Hani, terve
Road Lihaterm. automaatika
Sea seljatükk
Veiseliha (210°C)
Veiseliha (150°C)
Uluki seljatükk
Lambakints, poolküps
Linnuliha, luudega
Kala, terve
4 electrolux
Sealiha/Vasikaliha
Röstitud sealiha
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1000 – 3000 g.
Valmistamine:
Liha soovi järgi maitsestada ja
kuumuskindlasse ahjuvormi asetada. Vesi
või muu vedelik lisada, põhi peab olema
20-40 mm paksuselt kaetud.
Vee lisamine veesahtli kaudu: ml:
500 ml
Sea seljatükk
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur 75 °C.
Valmistamine:
Liha maitsestada soovi kohaselt,
varustada lihatermomeetriga ja asetada
kuumuskindlasse ahjuvormi.
Seakoot
Koostis:
1 sea tagumine koot 0,8-1,2 kg
2 sl õli
1 tl soola
tl magusat paprikat
½ tl basiilikat
1 väike purk shampinjonilõike
supirohelist
vett
Valmistamine:
Ümerringi teha koodi kamarasse
sisselõikeid. Õli, sool, paprika ja basiilika
omavahel segada ja lihatükile määrida.
Lihatükk panna praepannile ja
shampinjonid selle peale jagada. Lisada
supirohelist ja vett praele; põhi peab
olema umbes 10-15 mm kõrguselt
kaetud.
Aeg ahjus: 160 minutit
Kasutustase: 1
Sea abatükk
Koostis:
1,5 kg noore sea abatükk kamaraga
soola
pipart
2 sl oliiviõli
150 g peeneks tükeldatud sellerit
1 porrulauk, viiludeks lõigatud
1 väike purk hakitud tomateid
250 ml rõõska koort
2 kooritud ja pressitud
küüslauguküünt
värsket rosmariini ja tüümiani
Valmistamine:
Kamarasse teha terava noaga
rombikujulised sisselõiked. Soola ja
pipraga maitsestada ja praepannil
keeduplaadil oliivõlis igast ljest
pruunistada, seejärel välja võtta.
Seller ja porrulauk natukese õliga
praenõus “higistama” ajada, seejärel
tomatid, koor, küüslauguküüned,
rosmariin ja tüümian lisada, segada ja
abatükk selle sisse asetada. Praenõu
lükata ahju.
Aeg ahjus: 130 minutit
Kasutustase: 1
Röstitud vasikaliha
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1000 – 3000 g.
Valmistamine:
Liha soovi järgi maitsestada ja
kuumuskindlasse ahjuvormi asetada. Vesi
või muu vedelik lisada, põhi peab olema
10-20 mm paksuselt kaetud. Katta kaanega.
Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot 1,5-2 kg
4 lõiku keedusinki
2 sl õli
1 tl soola
1 tl magusat paprikat
½ tl basiilikat
1 väike purk shampinjonilõike
supirohelist
vett
Valmistamine:
Vasikakoodile ümberringi 8 sälku pikuti
sisse lõigata. 4 viilu keedusinki pooleks
lõigata ja sälkudesse asetada. Õli, soola,
paprikat ja basiilikat omavahel segada ja
lihatükile määrida. Lihatükk panna
praepannile ja shampinjonid selle peale
jagada. Lisada supirohelist ja vett praele;
põhi peab olema umbes 10-15 mm
kõrguselt kaetud.
Aeg ahjus: 160 minutit
Kasutustase: 1
electrolux 5
Ossobuco
Koostis / ettevalmistamine:
4 sl võid praadimiseks
4 vasikakoodi ketast, ca 3-4 cm paksu
(risti läbi kondi lõigatud)
4 keskmise suurusega porgandit
väikesteks kuubikuteks lõigata
4 varssellerit väikesteks kuubikuteks
lõigata
1 kg küpseid tomateid koorida,
poolitada, seemned eemaldada ja
kuubikuteks lõigata
1 kimp peterselli pesta ja hakkida
4 sl võid
2 sl jahu paneerimiseks
6 sl oliiviõli
250 ml valget veini
250 ml lihapuljongit
3 keskmise suurusega sibulat koorida
ja peeneks hakkida
3 küüslauguküünt koorida ja peenteks
viiludeks lõigata.
½ tl tüümiani ja oreganot
2 loorberilehte
2 nelki
soola, musta pipart veskist
Valmistamine:
Praenõus 4 sl võid sulatada ja köögivili
selle sees hautada. Köögivili praenõust
välja võtta.
Vasikakoodikettad pesta, kuivatada,
maitsestada ja seejärel jahus ringi
keerata. Üleliigne jahu maha kloppida.
Oliiviõli kuumutada ja kettad ühtlase
kuumuse juures kuldkollaseks praadida.
Liha välja võtta ja üleliigne oliiviõli
praenõust välja valada.
Praadimisjäägid nõus 250 ml valge veiniga
lahti leotada, potti valada ja natuke keeda
lasta. 250 ml lihapuljongit peale valada
ning lisada petersell, tüümian, oregano ja
tomatikuubikud. Soola ja pipraga
maitsestada. Seejärel veelkord keema
lasta.
Köögivili panna praenõusse, selle peale
asetada liha ja valada kastmega üle.
Praenõu katta kaanega ja lükata ahju.
Aeg ahjus: 120 minutit
Kasutustase: 1
Täidetud vasikarind
Koostis:
1 saiake
1 muna
200 g hakkliha
soola, pipart
1 hakitud sibul
hakitud peterselli
1 kg vasikarinda (sisselõigatud
taskuga)
supirohelist
50 g pekki
250 ml vett
Valmistamine:
Saiake leotada ja seejärel kuivaks
pigistada. Sieejärel segada muna,
hakkliha, soola, hakitud sibula ja
peterselliga.
Vasikarind (sisselõigatud taskuga)
maitsestada ja tasku täita lihamassiga.
Lõpuks õmmelda ava kinni.
Vasikarind asetada praepanni, lisada
supiroheline, pekk ja vesi.
Aeg ahjus: 100 minutit
Kasutustase: 1
Pikkpoiss
Koostis:
2 kuivanud saiakest
1 sibul
3 sl hakitud peterselli
750 g segahakkliha
2 muna
soola, pipart ja paprikat
Pekiribasid
Valmistamine:
Kuivanud saiakesed leotada vees ja
pigistada seejärel kuivaks. Sibul koorida ja
peeneks hakkida, seejärel hautada ning
lisada petersell.
Hakkliha, munad, kuivakspigistatud sai ja
sibulad omavahel segada. Soola, pipra ja
paprikaga maitsestada, praenõusse
asetada ja pekiribadega katta. Lisada
natuke vett ja lükata ahju.
Aeg ahjus: 70 minutit
Kasutustase: 1
6 electrolux
Veiseliha/Ulukiliha/Lambaliha
Veiseliha (210°C)
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur °C:
seest punane (inglise) 50 °C
seest roosa (medium) 65 °C
läbiküpsenud 70 °C
Valmistamine:
Fleisch nach Belieben würzen,
Fleischsonde stecken und in eine
feuerfeste Ofenform legen.Liha
maitsestada soovi kohaselt,
lihatermomeeter panna paika ja asetada
kuumuskindlasse ahjuvormi.
Veiseliha (150°C)
(Kergelt pruunistatud)
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur °C:
seest punane (inglise) 50 °C
seest roosa (medium) 65 °C
läbiküpsenud 70 °C
Valmistamine:
Liha maitsestada soovi kohaselt,
varustada lihatermomeetriga ja asetada
kuumuskindlasse ahjuvormi.
Rostbiif
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1000 – 3000 g.
Valmistamine:
Liha soovi järgi maitsestada ja
kuumuskindlasse ahjuvormi asetada. Vesi
või muu vedelik lisada, põhi peab olema
10-20 mm paksuselt kaetud. Katta
kaanega.
Marineeritud veiseliha
Marineerimine:
1 l vett
500 ml veiniäädikat
2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 kimpu supirohelist
koos keema lasta ja seejärel maha
jahutada.
1,5 kg loomaliha
marinaad peale valada, kuni praad on
kaetud ja 5 päeva marineerida lasta.
Praad Lisandid:
soola
pipart
supiroheline marinaadist
Valmistamine:
Loomaliha marinaadist välja võtta ja ära
kuivatada. Soola ja pipraga maitsestada ja
praenõus pliidil igast küljest pruunistada
ning natuke supirohelist marinaadist
juurde lisada.
Lisada marinaad praele; põhi peab olema
umbes 10-15 mm kõrguselt kaetud.
Praenõu katta kaanega ja lükata ahju.
Aeg ahjus: 150 minutit
Kasutustase: 1
Vee lisamine veesahtli kaudu: ml:
500 ml
Uluki seljatükk
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur 70 °C.
Valmistamine:
Liha maitsestada soovi kohaselt,
varustada lihatermomeetriga ja asetada
kuumuskindlasse ahjuvormi.
Röstitud ulukiliha
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1000 – 3000 g.
Valmistamine:
Liha kuumuskindlasse ahjuvormi asetada
ja soovi järgi maitsestada. Vesi või muu
vedelik lisada, põhi peab olema
10-20 mm paksuselt kaetud. Katta
kaanega.
Küülikuliha
Koostis:
2 pikitud jäneseselga
6 kadakamarja (peeneks tambitud)
soola ja pipart
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supirohelist
electrolux 7
Valmistamine:
Jäneseselg hõõruda sisse
purukstambitud kadakamarjadega,
soolaga ja pipraga maitsestada ja
sulavõiga üle määrida.
Jäneseselg asetada praenõusse,
hapukoorega üle valada ja supiroheline
lisada.
Aeg ahjus: 35 Minuten
Kasutustase: 1
Küülikuliha sinepikastmes
Koostis:
2 küülikut, a’ 800 g
soola ja pipart
2 sl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g pekikuubikuid
2 sl jahu
375 ml kanapuljongit
125 ml valget veini
1 tl värsket tüümiani
125 ml rõõska koort
2 sl Dijon sinepit
Valmistamine:
Küülik jagada 8 ühesuuruseks tükiks,
soola ja pipraga maitsestada ja
praepannis pliidi peal pruunistada.
Küülikutükid välja võtta ning sibulad ja
pekk pruunistada. Jahu sellele peale
raputada ja segada. Kanapuljong, valge
vein ja tüümian sinna hulka segada ja lasta
keema tõusta.
Lisada rõõsk koor ja Dijon-sinep, panna
lihatükid sisse, katta kaanega ja lükata
ahju.
Aeg ahjus: 90 minutit
Kasutustase: 1
Metssealiha
Marineerimine:
1,5 l punast veini
150 g juursellerit
150 g porgandit
2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 kimpu supirohelist
koos keema lasta ja seejärel maha
jahutada.
1,5 kg metsseapraadi (abatükk)
marinaad peale valada, kuni praad on
kaetud ja 3 päeva marineerida lasta.
Praad Lisandid:
soola
pipart
supiroheline marinaadist
1 väike karp kukeseeni
Valmistamine:
Metsseapraad marinaadist välja võtta ja
ära kuivatada. Soola ja pipraga
maitsestada ja praepannil keeduplaadil
igast küljest pruunistada. Lisada
kukeseened ja natuke supirohelist
marinaadist.
Lisada marinaad praele; põhi peab olema
umbes 10-15 mm kõrguselt kaetud.
Praepann katta kaanega ja asetada ahju.
Aeg ahjus: 140 minutit
Kasutustase: 1
Röstitud lambaliha
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1000 – 3000 g.
Valmistamine:
Liha soovi järgi maitsestada ja
kuumuskindlasse ahjuvormi asetada. Vesi
või muu vedelik lisada, põhi peab olema
10-30 mm paksuselt kaetud.
Lambakints, poolküps
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur 70 °C.
Valmistamine:
Liha maitsestada soovi kohaselt,
varustada lihatermomeetriga ja asetada
kuumuskindlasse ahjuvormi.
Vee lisamine veesahtli kaudu: ml:
500 ml
Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakints
30 ml oliiviõli
soola
pipart
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini
(v 1 tl kuivatatud)
vett
8 electrolux
Valmistamine:
Lambakints pesta ja seejärel kuivaks
tupsutada, oliiviõliga sisse hõõruda ja
sisselõiked teha. Soola ja pipraga
maitsestada. Küüslauguküüned koorida ja
viiludesse lõigata, koos rosmariiniokstega
panna prae sisselõigetesse.
Lambakints asetada praenõusse ja lisada
vett; põhi peab olema umbes 10-15 mm
kõrguselt kaetud.
Aeg ahjus: 165 minutit
Kasutustase: 1
Linnuliha
Kana, terve
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 900 – 2100 g.
Valmistamine:
Kana kuumuskindlasse ahjuvormi asetada
ja soovi järgi maitsestada.
30 minuti pärast pöörata küpsetatav
materjal ümber. Viidet näidatakse.
Kalkun, terve
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1700 – 4700 g.
Valmistamine:
Kalkun kuumuskindlasse ahjuvormi
asetada ja soovi järgi maitsestada.
30 minuti pärast pöörata küpsetatav
materjal ümber. Viidet näidatakse.
Part, terve
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 1500 – 3300 g.
Valmistamine:
Part kuumuskindlasse ahjuvormi asetada
ja soovi järgi maitsestada. 30 minuti pärast
pöörata küpsetatav materjal ümber.
Viide ilmub displeile.
Hani, terve
Eeltingimused:
Kaaluautomaatika. Kaalu reguleeritav
vahemik 2300 – 4700 g.
Valmistamine:
Hani kuumuskindlasse ahjuvormi asetada
ja soovi järgi maitsestada. 30 minuti pärast
pöörata küpsetatav materjal ümber. Viidet
näidatakse.
Vee lisamine veesahtli kaudu: ml:
500 ml
Linnuliha, luudega
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur 75 °C.
Valmistamine:
Kalkunirind (ilma kontideta) maitsestada
soovi kohaselt, lihatermomeeter torgata
lihasse ja asetada praad tulekindlasse
ahjuvormi.
Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba a` 250 g
250 g Creme fraiche
125 ml rõõska koort
1 tl soola
1 tl paprikat
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud shampinjone
(konserv)
20 g jahu
Valmistamine:
Kanakoivad puhastada ja praenõusse
panna. Ülejäänud ained omavahel segada
ja kanakoibade peale panna.
Aeg ahjus: 55 minutit
Kasutustase: 1
Coq au Vin
Koostis / ettevalmistamine:
1 kana
soola
pipart
1 sl jahu
50 g võid
500 ml valget veini
500 ml kanapuljongit
4 sl sojakastet
½ kimpu peterselli
1 tüümianioks
150 g pekki kuubikuteks lõigata
250 g shampinjone puhastada ja
neljaks lõigata
12 shalottsibulat koorida
2 küüslauguküünt koorida ja pressida
electrolux 9
Valmistamine:
Kana puhastada ning soola ja pipraga
maitsestada, jahuga üle puistata.
Või praenõus pliidil kuumutada, kana
selles igast küljest pruunistada. Valge
vein, kanapuljong ja sojakaste juurde
valada ning lasta keema tõusta.
Petersell, tüümianioks, pekikuubikud,
shampinjonid, shalottsibulad ja
küüslauguküüned sinna juurde lisada.
Veelkord lasta keema tõusta ja kaanega
kaetuna ahju lükata.
Aeg ahjus: 55 minutit
Kasutustase: 1
Röstitud part apelsiniga
Koostis / ettevalmistamine:
1 part (1,6-2,0 kg)
soola
pipart
3 apelsini koorida, seemned
eemaldada ja kuubikuteks lõigata.
1/2 tl soola
2 apelsini mahla väljapressimiseks
150 ml sherry’t
Valmistamine:
Part puhastada, soolaga ja pipraga
maitsestada ja määrida sisse ühe apelsini
koorega.
Part soolaga maitsestatud
apelsinikuubikutega täita ja kinni õmmelda.
Part asetada praenõusse, seljaga
ülespoole.
Apelsinidest mahl välja pressida,
sherry’ga segada ja pardi peale valada.
Part lükata ahju, 30 minuti pärast pöörata
ümber, kui kõlab helisignaal.
Aeg ahjus: 90 minutit
Kasutustase: 1
Täidetud kana
Koostis / ettevalmistamine:
1 kana 1,3 kg (sisikonnaga)
1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikat
50 g riivsaia
3-4 sl piima
1 hakitud sibul
1 kimp hakitud peterselli
20 g võid
1 muna
soola ja pipart
Valmistamine:
Kana puhastada ja kuivatada. Õli, sool ja
paprika segada ja kana sellega sisse
hõõruda.
Täidis: Riivsai ja piim segada. Hakitud
sibul, petersell ja või pannile panna ja
hauduma panna. Süda, maks ja magu
peeneks hakkida ja muna neile lisada.
Lõpuks kõik omavahel segada ning soola
ja pipraga maitsestada.
Kana asetada praepannile seljaga
ülespoole, asetada ahju, 30 minuti pärast
pöörata ümber, kui kõlab helisignaal.
Aeg ahjus: 90 minutit
Kasutustase: 1
Täidetud kanarind
Koostis:
4 kanarinnafileed, ilma kontideta
soola, pipart, paprikat ja karrit
Valmistamine:
Kanarinnafileed maitsestada ja
klaaskausis ahju asetada.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 450 ml
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 3
Kala
Kala, terve
Eeltingimused:
Automaatne lihatermomeeter,
sisetemperatuur 70 °C.
Valmistamine:
Kala maitsestada soovi kohaselt,
lihatermomeeter torgata lihasse ja
asetada tulekindlasse ahjuvormi.
Kalafilee
Koostis:
600-700 g koha,- lõhe- või forellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml rõõska koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
hakitud peterselli
soola, pipart
sidrunit
võid
10 electrolux
Valmistamine:
Kalafileele sidrunimahla tilgutada ja
natuke aega sisse imbuda lasta; seejärel
üleliigne mahl köögirätikuga maha
tupsutada. Kalafilee mõlemalt poolt soola
ja pipraga maitsestada.
Kalafilee seejärel võiga hoolikalt määritud
kuumuskindlasse vormi asetada.
Riivitud juust, rõõsk koor, riivsai, estragon
ja hakitud petersell omavahel segada.
Segu otsekohe kalafilee peale jaotada ja
võitükikesed segule panna.
Aeg ahjus: 35 minutit
Kasutustase: 3
Kuivatatud tursk
Koostis:
800 g turska
2 sl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 kooritud küüslauguküünt
2 porrulauku
6 punast paprikakauna
½ purki hakitud tomateid
200 ml valget veini
200 ml kalapuljongit
pipart, soola, tüümiani, oreganot
Valmistamine:
Tursk terve öö vees leotada. Järgmisel
päeval tursk välja võtta ja puhta veega
potti panna, keeduplaadile asetada ja
keema ajada. Seejärel võtta keeduplaadilt
ära ja jahutada maha.
Oliiviõli panna pannile ja kuumutada.
Sibulad koorida ja lõigata õhukesteks
viiludeks, kooritud küüslauguküüned katki
pigistada ning porrulauk ketasteks lõigata
ja pesta. Kõik koos kuuma rasva sisse
panna ja kergelt pruunistada. Paprikad
puhastada ja viiludeks lõigata. Seejärel
lisada panni hakitud tomatid.
Valge vein ja kalapuljong sinna juurde
lisada ning natuke tõmmata lasta. Pipra,
soola, tüümiani ja oreganoga maitsestada
ning veel 15 minutit pannil vaikselt keeda
lasta.
Jahtunud tursk võtta potist välja ja
tupsutada köögipaberiga kuivaks. Nahk,
luud ja uimed eemaldada. Kala tükeldada
ja köögiviljadega segatuna
kuumuskindlasse ahjuvormi asetada.
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 1
Soolakoorikuga kala
Koostis:
üks terve kala, ca 1,5-2 kg
2 töötlemata sidrunit
1 apteegitill
4 värsket tüümianioksa
3 kg kivisoola
Valmistamine:
Kala puhastada ja kahe töötlemata sidruni
mahlaga sisse hõõruda.
Apteegitill lõigata õhukesteks liistudeks ja
panna värskete tüümianiokstega koos
kalale täidiseks.
Pool kivisoolast panna ahjuvormi ja kala
asetada selle peale. Ülejäänud pool
kivisoolast panna kala peale ja kõvasti
kinni vajutada.
Aeg ahjus: 55 minutit
Kasutustase: 1
Täidetud kalmaar
Koostis:
1 kg keskmise suurusega, puhastatud
kalmaare
1 suur sibul
2 sl oliiviõli
90 g pikateralist riisi
4 sl piiniaseemneid
4 sl korinte (rosinaid)
2 sl hakitud peterselli
soola, pipart
ühe sidruni mahl
4 sl oliiviõli
150 ml veini
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Kalmaarid põhjalikult soolaga sisse
määriga ja seejärel voolava vee all puhtaks
pesta.
Sibul koorida, peeneks hakkida ja kahe
supilusikatäie oliiviõliga klaasjaks
hautada. Pikateraline riis, piiniaseemned,
korindid ja hakitud petersell sibulale lisada
ja soola, pipra ja ühe sidruni mahlaga
maitsestada.
Kalmaarid selle seguga täita, ava kinni
õmmelda.
Neli supilusikatäit oliiviõli praepanni panna
ja kalmaarid pliidil tugevasti pruunistada,
vein ja tomatimahl lisada.
Praepann katta kaanega ja asetada ahju.
Aeg ahjus: 60 minutit
Kasutustase: 1
electrolux 11
Lõhe köögiviljadega
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu porrulauku
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid
4 lõiku lõhefileed
ühe sidruni mahl
soola ja pipart
75 ml köögiviljapuljongit
50 ml valget veini
1 värske rosmariinioks
½ kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Kartulid pesta, koorida, neljaks lõigata ja
25 minutit soolases vees keeta, seejärel
kurnata ja viiludeks lõigata.
Porrulauk pesta ja peenteks viiludeks
lõigata. Küüslauguküüned koorida ja
tükeldada. Sibulad ja küüslauk segada
hakitud tomatitega.
Lõhefileetükid piserdada üle ühe sidruni
mahlaga ja lasta sisse tõmmata. Seejärel
kuivatada ning soola ja pipraga
maitsestada.
Köögivili ja kartulid segada ja panna
rasvaga määritud kuumuskindlasse vormi,
maitsestada ning lõhe sinna peale panna.
Küöögiviljapuljongiga ja valge veiniga üle
valada, rosmariin ja tüümian sinna peale
raputada.
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 3
Janssoni kiusatus
Koostis:
8-10 kartuleid
2 sibulat
125 g anshoovisefileed
300 ml rõõska koort
2 sl paneerimisjahu
pipart
värsket peenestatud tüümiani
2 sl võid
Valmistamine:
Kartulid pesta, koorida ja õhukesteks
viiludeks lõigata. Sibulad koorida ja
ribadeks lõigata.
Kuumuskindel ahjuvorm võiga määrida.
Üks kolmandik kartulitest ja sibulatest
vormi asetada. Nende peale laduda pool
anshoovisefileest ja järgmise kolmandiku
sibulate ja kartulitega katta. Ülejäänud
anshoovisefilee selle peale laotada.
Omakorda sinna peale panna ülejäänud
kartulid ja sibulad, kusjuures kõige
pealmine kiht peab olema kartul.
Raputada peale pipart ja peenestatud
tüümiani.
Anshoovise soolvesi valada vormiroa
peale ja lisada rõõsk koor. Kõige peale
riputada paneerimisjahu ning selle peale
panna võitükikesed.
Aeg ahjus: 60 minutit
Kasutustase: 3
Aurutatud forell
Koostis:
4 forelli a´ 250 g
soola, pipart, paprikat ja karrit
Valmistamine:
Forellid pesta, kuivatada ja sidruniga nii
seest kui väljast piserdada.
Natuke sisse imbuda lasta ja seejärel
soola ja pipraga maitsestada.
Kalad asetada roostevabast terasest ja
aukudega sisseasetatava osaga kaussi.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 450 ml
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 3
Kook
Sidrunikeeks
Taigna jaoks:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakike vanilliinsuhkrut
1 näpuotsatäis soola
4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuuri jaoks:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muud:
Must kastikujuline vorm, 30 cm pikk
Margariin vormi määrimiseks
Saiapuru sellele peale raputamiseks
12 electrolux
Valmistamine:
Või, suhkur, sidrunikoor, vaniljesuhkur ja
sool panna kaussi ja vahule segada.
Seejärel munad ühekaupa juurde lisada ja
veelkord vahule kloppida.
Jahuga ja tärklisega segatud
küpsetuspulber lisada vahumassile ja
segada sisse.
Tainas panna rasvaga määritud ja
saiapuruga kaetud küpsetusvormi, siluda
pealt ja asetada ahju.
Peale küpsetamist segada sidrunimahl ja
tuhksuhkur. Valmis kook kummutada välja
alumiiniumfooliumile.
Alumiiniumfooliumi servad keerata koogi
külgedel üles, et glasuur ei saaks maha
voolata. Kooki katsuda seest
puupulgakese abil ja glasuurpintsliga
peale kanda.
Seejärel lasta koogil natuke seista.
Aeg ahjus: 75 minutit
Kasutustase. 1
Suhkrukook
Koostis:
5 muna
340 g suhkrut
100 g võid, sulatatud
360 g jahu
1 pakike küpsetuspulbrit
1 pakike vanillisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muud:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm Ų 28 cm,
Mustplekk, põhi küpsetuspaberiga
kaetud
Valmistamine:
Suhkur, munad, vaniljesuhkur ja sool
panna kaussi ja 5 minutit vahule segada.
Seejärel lisada sulatatud või ja segada
sisse.
Jahuga segatud küpsetuspulber lisada
vahumassile ja segada sisse.
Lõpuks lisada külm vesi ja kõik hoolikalt
läbi segada. Tainas panna küpsetusvormi,
siluda pealt ja asetada ahju.
Aeg ahjus: 55 minutit
Kasutustase: 1
Biskviit
Koostis:
4 muna
2 sl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakike vanillisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 tl küpsetuspulbrit
Muud:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm
Ø 28 cm,
põhi küpsetuspaberiga kaetud
Valmistamine:
Munakollane eraldada munavalgest.
Hõõruge munakollane koos kuuma vee,
50 g suhkru, vanillisuhkru ja soolaga
vahule.
Munavalge koos 100 g suhkruga vahule
lüüa.
Jahu, tärklis ja küpsetuspulber läbi
sõeluda.
Munavalge ja munakollane ettevaatlikult
omavahel läbi segada. Seejärel jahusegu
ettevaatlikult juurde segada. Tainas panna
küpsetusvormi, siluda pealt ja asetada
ahju.
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 3
Juustukook 1
Taigna jaoks:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakike vanillisuhkrut
1 muna
70 g pehmet võid
Juustukreemi jaoks:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 sl rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200g Crčme Fraīche
1 pakike vanilliinimaitselist
pudingupulbrit
electrolux 13
Muud:
Must lahtikäiva põhjaga vorm,
läbimõõt 26 cm, rasvaga määritud
Valmistamine:
Jahu sõeluda kaussi. Ülejäänud
koostisained lisada ja käsimikseri abil
valmistada tainas. Seejärel tainas 2
tunniks külmkappi panna.
2/3 taignast panna hästi rasvaga määritud
koogivormi põhjale ja korduvalt torgata
augud taignasse.
Ülejäänud taignaga katta 3 cm kõrge äär.
Munavalged käsimikseriga kõvaks
vahustada. Rosinad pesta, hästi kuivaks
nõrguda lasta, rummiga piserdada ja läbi
imbuda lasta.
Lahja kohupiim, munakollane, suhkur,
sidrunimahl, Crčme Fraīche ja
pudingupulber kaussi panna ja omavahel
hästi ära segada.
Lõpuks munavaht ja rosinad ettevaatlikult
kohupiimamassi hulka segada.
Aeg ahjus: 85 minutit
Kasutustase: 1
Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakike vanilliinisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
3 muna
300 g jahu
1/2 pakikest küpsetuspulbrit
125 g korinte
125 g rosinaid
60 g hakitud mandleid
60 g sukaadi v oranžaadi
60 g hakitud suhkrustatud kirsse
70 g terveid, kooritud mandleid
Muud:
Must lahtikäiva põhjaga koogivorm,
läbimõõt 24 cm
Margariin vormi määrimiseks
Saiapuru sellele peale raputamiseks
Valmistamine:
Või, suhkur, vanilliinisuhkur ja sool panna
kaussi ning segada vahule. Seejärel
munad ühekaupa juurde lisada ja veelkord
vahule kloppida. Jahuga segatud
küpsetuspulber lisada vahumassile ja
segada sisse.
Puuviljad segada samuti massi sisse.
Tainas panna ettevalmistatud vormi,
kusjuures taigna servad tõmmata rohkem
ülespoole kui on keskkoht. Serv ja koogi
keskkoht kaunistada tervete kooritud
mandlitega. Kook lükata ahju.
Aeg ahjus: 100 minutit
Kasutustase: 1
Purukook
Taigna jaoks:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Riputise jaoks:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g riivitud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Jahu sõeluda kaussi, keskele vajutada
lohk. Pärm tükeldada, asetada lohku,
segada piima, natukese suhkru ja osa
jahuga äärest, riputada jahuga üle, lasta
soojas kohas nii kaua kerkida, kuni
eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Suhkur, munakollane, või ja sool lisada
jahu serva. Kõik koostisosad sõtkuda
pehmeks pärmitaignaks.
Lasta taignal kerkida soojas kohas nii
kaua, kuni ta on umbes kaks korda
kõrgem. Seejärel tainas rullida ja asetada
rasvaga määritud küpsetusplaadile ning
lasta veelkord kerkida.
Suhkur, või ja kaneel koos kaussi panna ja
omavahel segada.
Jahu ja pähklid lisada ja omavahel nii
sõtkuda, et tekiks riputis. Või määrida
kerkinud taignale ja riputis jagada
ühtlaselt selle pinnale.
Aeg ahjus: 35 minutit
Kasutustase: 3
14 electrolux
Võipalmik
Koostis:
750 g jahu
30g pärmi
400 ml leiget piima
10 g suhkrut
15 g soola
1 muna
100 g pehmet võid
Valmistada:
1 munakollane
natuke piima
Valmistamine:
Jahu sõeluda kaussi, keskele vajutada
lohk. Pärm tükeldada, asetada lohku,
segada piima, natukese suhkru ja jahuga
äärest alates, riputada jahuga üle, lasta
soojas kohas nii kaua kerkida, kuni
eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Ülejäänud suhkur, sool, muna ja või lisada
jahu serva. Kõik koostisosad sõtkuda
pehmeks pärmitaignaks.
Lasta taignal kerkida soojas kohas nii
kaua, kuni ta on umbes kaks korda
kõrgem.
Seejärel jagada kolmeks võrdseks
taignatükiks ja voolida need piklikuks.
Kolmest taignatükist põimida palmik.
Veelkord pool tundi kaetuna kerkida lasta.
Palmiku pealispind määrida piima ja
munakollase seguga ja seejärel ahju
lükata.
Aeg ahjus: 50 minutit
Kasutustase: 3
Pärmipalmik
Taigna jaoks
650 g jahu
20 g pärmi
200 ml leiget piima
40 g suhkrut
soola
5 munakollast
200 g pehmet võid
Täidise jaoks
250 g hakitud kreeka pähkleid
20 g riivsaia
1 tl jahvatatud ingverit
50 ml piima
60 g mett
30 g sulatatud võid
20 ml rummi
Lõpuleviimiseks:
1 munakollane
natuke piima
50 g mandlilaaste
Valmistamine:
Jahu sõeluda kaussi, keskele vajutada
lohk. Pärm tükeldada, asetada lohku,
segada piima, natukese suhkru ja jahuga
äärest, riputada jahuga üle, lasta soojas
kohas nii kaua kerkida, kuni eeltainale
raputatud jahu muutub praguliseks.
Ülejäänud suhkur lisada jahu serva. Kõik
koostisosad sõtkuda pehmeks
pärmitaignaks. Lasta taignal kerkida
soojas kohas nii kaua, kuni ta on umbes
kaks korda kõrgem.
Täidise jaoks segada kõik koostisained.
Tainas jagada kolmeks võrdseks osaks ja
rullida piklikeks nelinurkadeks. Iga
kolmandik täidist jagada igale nelinurgale
ja seejärel rullida taignatükid kokku.
Kolmest taignatükist põimida palmik.
Palmiku pealispind määrida piima ja
munakollase seguga ja riputada peale
mandlilaaste.
Aeg ahjus: 55 minutit
Kasutustase: 3
Gugelhupf
Koostis:
500 g jahu
1 pakike kuivpärmi
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
3 muna
2 tl soola
150 ml leiget piima
70 g rosinaid (1 tund enne kirsiviinas
leotatud)
Valmistada:
50 g terveid, kooritud mandleid
Valmistamine:
Jahu, kuivpärm, tuhksuhkur, või, munad,
sool ja piim panna kaussi ning sõtkuda
ühtlaseks pärmitaignaks. Tainas kausis
kinni katta ja 1 tund seista lasta.
Leotatud rosinad käega taigna hulka
sõtkuda.
Mandlid asetada üksikult igasse lohku
rasvaga määritud ja jahuga üleriputatud
koogivormil. Seejärel tainas “vorstiks”
vormida, panna koogivormi ja veelkord
kinnikaetuna 45 minutit kerkida lasta.
Aeg ahjus: 60 minutit
Kasutustase: 1
electrolux 15
Siirupikeeks
Taigna jaoks:
350 g jahu
1 pakike kuivpärmi
75 g suhkrut
100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakike vanillisuhkrut
125 ml sooja piima
Peale küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomiviina v 100 ml
apelsinilikööri
Valmistamine:
Jahu, kuivpärm, suhkur, või, munakollane,
sool, vaniljesuhkur ja piim panna kaussi
ning sõtkuda ühtlaseks pärmitaignaks.
tainas kausis kinni katta ja 1 tund seista
lasta. Seejärel panna tainas rasvaga
määritud koogivormi ja veelkord
kinnikaetuna 45 minutit kerkida lasta.
Aeg ahjus: 35 minutit
Kasutustase: 1
Peale küpsetamist:
Vesi ja suhkur lasta keema tõusta ning
maha jahutada.
Ploomiviin ja apelsiniliköör lisada
suhkruveele ja segada.
Mahajahtunud kookisse vajutada mitu
korda puutikuga ja siis seguga ühtlaselt
immutada.
Küpsised
Koostis:
250 g mõrudat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakikest vanillisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
5 sl vett
5 muna
375 g kreeka pähkli tuumi
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Mõru šokolaad tükeldada ja sooja vee
vannis sulatada.
Või, suhkur, vanillisuhkur, sool ja vesi koos
vahule hõõruda, munad ja sulanud
šokolaad lisada.
Kreeka pähklid hakkida, jahu ja
küpsetuspulbriga segada ja
šokolaadimassi hulka segada.
Sügav küpsetusplaat katta
küpsetuspaberiga, tainas sellele laotada
ja siluda.
Aeg ahjus: 50 minutit
Kasutustase: 3
Peale küpsetamist:
Koogiplaat lasta jahtuda, küpsetuspaber
eemaldada ja kook ristkülikukujulisteks
tükkideks jagada.
Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakike vanilliinisuhkrut
1 näpuotsatäis soola
Ühe sidruni koor
2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapukirsse (375 g)
25 g shokolaadilaaste
Muud:
pabervormid, ca 7 cm läbimõõduga
Valmistamine:
Või, suhkur, vanilliinisuhkur, sool ja
sidrunikoor koos vahule hõõruda. Munad
lisada ja uuesti vahule hõõruda.
Tärklis, jahu ja küpsetuspulber segada ja
piimaga koos massile lisada.
hapukirsid kurnata ja koos
shokolaadilaastudega tainale lisada.
Tainas tõsta pabervormidesse,
vormikesed asetada küpsetusplaadile ja
lükata ahju.
Aeg ahjus: 35 minutit
Kasutustase: 3
16 electrolux
Šveitsi õunakook
Koostis:
2 ketast originaalset šveitsi lehttainast
(kandiliseks rullitud)
50 g jahvatatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
3 muna
300 ml rõõska koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Tainas asetada hästi rasvaga määritud
küpsetusplaadile ja kahvliga tihedasti
sisse vajutada.
Pähklid laotada ühtlaselt taignale. Õunad
koorida, südamed eemaldada ja 12 tükiks
jagada. Õunatükid laotada ühtlaselt taignale.
Muna, koor, suhkur ja vaniljesuhkur
segada omavahel hästi ja valada õunte
peale.
Aeg ahjus: 45 minutit
Kasutustase: 1
Porgandikook
Taigna jaoks:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g suuri seemneteta rosinaid
25 g raspeldatud kookospähkleid
Katte jaoks:
50g võid
150 g toorjuustu
40 g rahesuhkrut
jahvatatud sarapuupähkleid
Muud:
Ümmargune koogivorm, läbimõõt
22 cm, rasvaga määritud
Valmistamine:
Päevalilleõli, pruun suhkur, munad ja
siirup koos vahule hõõruda. Ülejäänud
ained taigna jaoks massi hulka segada.
Tainas panna rasvaga määritud
küpsetusvormi.
Aeg ahjus: 55 minutit
Kasutustase: 3
Peale küpsetamist:
Või, toorjuust ja rahesuhkur segada
(vajaduse korral natukese piimaga
määritavaks muuta)
Üle jahtunud koogi määrida ja koogi peale
jahvatatud pähkleid raputada.
Portugali mandlikook
Taigna jaoks:
5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 sl kaneeli
1 pakike küpsetuspulbrit
50 g hakitud pistaatsiaid
125 g jahvatatud valgeid mandleid
300 ml piima
Katte jaoks:
200 g aprikoosikeedist
5 sl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 sl sooja vett
mandlilaaste
Muud:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm
Ø 28 cm
Valmistamine:
Munad, suhkur ja martsipan 5 minuti
jooksul vahule hõõruda, seejärel oliiviõli
pikkamööda munamassile lisada.
Jahu, kaneel ja küpsetuspulber koos läbi
sõeluda, seejärel hakitud pistaatsiad ja
jahvatatud mandlid jahu hulka segada.
Seejärel koos piimaga ettevaatlikult
munamassi hulka tõsta.
Panna tainas koogivormi, mille põhi on
saiapuruga kaetud.
Aeg ahjus: 70 minutit
Kasutustase: 3
Peale küpsetamist:
Aprikoosikeedis lasta keema tõusta ja
seejärel kanda see pintsliga koogi peale;
lasta jahtuda.
Tuhksuhkur, kaneel ja soe vesi omavahel
segada; seejärel kook selle seguga katta.
Otsekohe peale seda raputada
mandlilaastud glasuuritud koogipinnale.
electrolux 17
Prantsuse puuviljakook
Taigna jaoks:
200 g jahu
1 näpuotsatäis soola
125 g võid
1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidise jaoks:
Puuvilju vastavalt aastaajale (õunu,
virsikuid, hapukirsse jne)
90 g jahvatatud mandleid
2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muud:
Quiche-vorm, läbimõõt 28 cm,
rasvaga määritud
Valmistamine:
Jahu sõeluda kaussi, sool ja tükeldatud
või segada jahu hulka. Lisada muna,
suhkur ja külm vesi ning sõtkuda mass
tainaks.
Tainas lasta 2 tundi külmkapis jahedas
seista.
Jahtunud tainas lahti rullida ja panna
rasvaga määritud vormi ning vajutada
kahvliga tainasse augud.
Puuviljad puhastada, südamed
eemaldada ja väikeste tüükide või
viiludena taignale paigutada. Jahvatatud
mandlid, munad, suhkur ja pehme või
panna kaussi ja hõõruda vahule. Seejärel
valada üle puuviljade ja siluda.
Aeg ahjus: 50 minutit
Kasutustase: 1
Magustoidud
Karamellikreem
Koostis:
100 g suhkrut
2 tl vett
500 ml piima
1 vanilliinikaun
100 g suhkrut
2 muna
4 munakollast
Muud:
6 sufleevormikest
Valmistamine:
100 g suhkrut ja vesi panna potti, ajada
keema ja sulatatada helepruuniks
karamelliks. Otsekohe peale seda valada
6 sufleevormikesse, põhi peab olema
karamelliga kaetud.
Piim panna potti, vanillikaun poolitada ja
noaga seemned välja kraapida ning
piimale lisada.
Piim soojendada kuni ca 90 °C (mitte
keema lasta). 100 g suhkru, munade ja
munakollasega segada (mitte vahule
hõõruda), seejärel vormikestesse panna.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 500 ml
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 3
Kookosepuding
Koostis:
250 ml piima
370 g kookospiima
6 muna
120 g suhkrut
1 purk mangosid, kurnatud ja
püreeritud
Muud:
6 pudinguvormi
Valmistamine:
Segage piim ja kookospiim.
Munad ja suhkur kergelt vahustada ja
kookospiima hulka segada.
Pudinguvormid seguga täita.
Peale küpsetamist välja kummutada ja
mangodega kaunistada.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 500 ml
Aeg ahjus: 35 minutit
Kasutustase 3
Cappuccino kook
Taigna jaoks:
100 g pehmet võid
90 g suhkrut
2 munakollast
vanillikauna sisu
2 sl lahustuvat kohvi (50 ml veega
lahustatud)
2 munavalget
50 g jahu
50 g maisitärklist
1/2 tl küpsetuspulbrit
18 electrolux
Kastme jaoks:
250 ml apelsinimahla
50 g suhkrut
1 noaotsatäis kaneeli
20 ml apelsinilikööri
Valmistada:
200 ml vahukoort garneerimiseks
Muud:
võiga määritud vormikesed või tassid
Valmistamine:
Või, suhkur, munakollane, vanillikauna
sisu vahule hõõruda ja seejärel lahustunud
kohvi jahtununa sinna juurde segada.
Munavalge vahule kloppida. Jahu,
maisitärklis ja küpsetuspulber sõeluda ja
kihtide viisi munavalgega vaheldumisi
massi hulka lisada ja segada.
Tainas võiga määritud vormikestesse või
tassidesse panna.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 600 ml
Aeg ahjus: 35 minutit
Kasutustase: 3
Peale küpsetamist:
Apelsinimahl, suhkur, kaneel ja
apelsiniliköör potti panna ja soojendada
pliidil kuni kaste on siirupitaolise
paksusega.
Soe kook taldrikule kummutada, kastme
ja vahukoorega garneerida.
Kirsi-leivapuding
Koostis:
500 g leiba
750 ml piima
1 näpuotsatäis soola
80 g suhkrut
4 muna
2 purki hapukirsse
50 g võid
Muud:
Ahjuvorm, rasvaga määritud
Valmistamine:
Leib viiludeks lõigata. Piim, sool, suhkur ja
munad omavahel segada ja leiva peale
valada, segada ja hästi läbi imbuda lasta.
Hapukirsid kurnata ja massi hulka segada.
Segu panna rasvaga määritud ahjuvormi.
Võitükikesed vormiroa peale jaotada.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 400 ml
Aeg ahjus: 45 minutit
Kasutustase: 3
Ploomiknedlikud
Taigna jaoks:
Koostisained peavad olema
toatemperatuuril
125 ml piima
20 g suhkrut
1 pakike kuivpärmi
300 g jahu
30 g suhkrut
30 g võid
1 munakollane
1 terve muna
1 pakike vanillisuhkrut
natuke sidrunit
ploomimoosi
Peale küpsetamist:
50 g võid
50 g jahvatatud mooniseemneid
tuhksuhkrut
Muud:
rasvaga määritud vorm
Valmistamine:
Piim ja suhkur panna potti ja soojendada
kergelt keeduplaadil. Lisada kuivpärm ja
segada. Seejärel ca 30 minutit seista
lasta.
Jahu, suhkur, või, munakollane, muna,
vanillisuhkur ja natuke sidrunit panna
kaussi. Lisada piim koos pärmiga ja
sõtkuda ühtlane tainas.
Tainas katta rätikuga kinni ja lasta 45
minutit kerkida.
Seejärel lusikaga väiksed kogused (ca 80 g)
välja võtta, käega lamedaks suruda ja
1 tl ploomimoosiga täita. Taina ääred üles
keerata, moos tainaga ümbritseda ja
seejärel pallikeseks voolida.
Pallikesed panna rasvaga määritud vormi,
veelkord 45 minutit kerkida lasta ja siis
ahju lükata.
Vee lisamine veesahtli kaudu: 500 ml
Aeg ahjus: 30 minutit
Kasutustase: 3
Peale küpsetamist:
Peale küpsetamist valada
pärmiknedlikutele sulatatud võid ja
raputada peale mooni ja tuhksuhkrut.
electrolux 19
Pitsa/Pirukas/Leib
Pitsa
Taigna jaoks:
14 g pärmi
200 ml leiget vett
300 g jahu
3 g soola
1 sl õli
Katte jaoks:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud Emmentali juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g shampinjone (konserv)
150 g feta juustu
oreganot
Muud:
Küpsetusplaat, rasvaga määritud
Valmistamine:
Pudistada pärm kaussi ja lahustada leige
veega. Soola ja õliga segatud jahu valada
peale.
Koostisaineid nii kaua sõtkuda, kuni tekib
ühtlane tainas, mis ise kausi seinte küljest
lahti tuleb. Seejärel lasta tainal soojas
kohas kerkida, kuni ta on kahekordse
suuruse saavutanud.
Tainas rullida lahti ja asetada rasvaga
määritud küpsetusplaadile ning tainale
kahvliga tihedasti sisse vajutada.
katte jaoks vajaminevad koostisained
lisada antud järjekorras tainale.
Aeg ahjus: 25 minutit
Kasutustase: 1
Sibulapirukas
Taigna jaoks:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml leiget piima
1 muna
50 g võid
Katte jaoks:
750 g sibulaid
250 g pekki
3 muna
250 g Creme fraiche
125 ml piima
1 tl soola
1/2 tl jahvatatud pipart
Valmistamine:
Jahu sõeluda kaussi, keskele vajutada
lohk.
Pärm purustada, lohku lisada, leige piima
ja natukese jahuga äärest alates segada.
Jahu peale raputada, soojas kohas nii
kaua seista lasta, kuni eeltainale
raputatud jahu praguliseks muutub.
Muna ja või lisada jahu serva. Kõik
koostisosad sõtkuda pehmeks
pärmitaignaks.
Lasta taignal kerkida soojas kohas nii
kaua, kuni ta on umbes kaks korda
kõrgem.
Vahepeal koorida sibulad, lõigata neljaks
osaks ja seejärel peenteks viiludeks
lõigata. Pekk lõigata kuubikuteks ja
hautada sibulatega pliidil klaasjaks ning
seejärel jahutada maha.
Tainas rullida lahti ja asetada rasvaga
määritud küpsetusplaadile, põhjale
kahvliga tihedasti sisse vajutada ning
servad üles keerata. Veelkord kerkida
lasta.
Munad, Creme fraiche, piim, sool ja pipar
segada. Jahutatud sibulad ja pekk lisada.
Kõik omavahel segada, plaadile panna ja
siluda.
Aeg ahjus: 45 minutit
Kasutustase: 1
Quiche Lorraine
Taigna jaoks:
200 g jahu
2 muna
100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
näpuotsatäis muskaatpähklit
Katte jaoks:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat singipekki
2 muna
250 g hapukoort
soola, pipart, muskaatpähklit
Muud:
Mustplekkvorm, rasvaga määritud,
läbimõõt 28 cm
Valmistamine:
Jahu, või, munad ja maitseained panna
kaussi ja valmistada ühtlane tainas. Tainas
lasta mõned tunnid jahedas seista.
20 electrolux
Seejärel rullige taigen lahti ja asetage
rasvaga määritud mustplekkvormi. Põhja
torgata mõned korrad kahvliga sisse.
Jaotage pekk taignale.
Katte jaoks munad, hapukoor ja
maitseained omavahel segada. Seejärel
lisada juust.
Kallata kate peki peale.
Aeg ahjus: 45 minutit
Kasutustase: 1
Kitsejuustu kook
Taigna jaoks:
125 g jahu
60 ml oliiviõli
1 näpuotsatäis soola
3-4 sl külma vett
Katte jaoks:
1 sl oliiviõli
2 sibulat
soola ja pipart
1 tl peenestatud tüümiani
125 g ricottat
100 g kitsejuustu
2 sl oliive
1 muna
60 ml rõõska koort
Muud:
Mustplekkvorm, rasvaga määritud,
läbimõõt 28 cm
Valmistamine:
Jahu, oliiviõli ja sool panna kaussi ja
segada kuni muudub sõmeraks. Lisada
vett ja töödelda mass tainaks. Tainas lasta
mõned tunnid jahedas seista.
Rullige taigen lahti ja asetage rasvaga
määritud mustplekk-vormi. Põhja torgata
mõned korrad kahvliga sisse.
1 sl oliiviõli panna pannile. Sibulad
koorida, ribadeks lõigata ja õlis ca 30
minutit kaane all haududa lasta. Soola ja
pipraga maitsestada ning ½ tl
peenestatud tüümiani sekka segada.
Sibulad lasta natuke jahtuda ja seejärel
laotada tainale.
Ricotta ja kitsejuust selle peale jaotada ja
oliivid lisada. 1/2 tl peenestatud tüümiani
kõige peale raputada.
Glasuuri jaoks munad ja rõõsk koor
omavahel segada. Valage glasuur koogi
peale.
Aeg ahjus: 45 minutit
Kasutustase: 1
Juustukook 2
Koostis:
1,5 ketast originaalset shveitsi
lehttainast (kandiliseks rullitud)
500 g raspeldatud emmentali juustu
200 ml rõõska koort
100 ml piima
4 muna
soola, pipart ja muskaati
Valmistamine:
Tainas hästi rasvaga määritud
küpsetusplaadile panna. Tainale kahvliga
augud sisse vajutada.
Emmentali juust laotada ühtlaselt
taignale.
Rõõsk koor, piim ja munad segada ning
soola, pipra ja muskaadiga maitsestada.
Veelkord omavahel hästi segada ja ja
juustu peale valada.
Aeg ahjus: 40 minutit
Kasutustase: 1
Borek
Koostis:
400 g feta juustu
2 muna
3 sl hakitud peterselli
musta pipart
80 ml oliiviõli
375 g filot tainast
Valmistamine:
Feta, munad, petersell ja pipar omavahel
segada.
Filot katta niiske rätikuga kinni, et see ära
ei kuivaks. Vastavalt 4 lehte üksteise peale
asetada ja sealjuures igaüks õliga
pintseldada.
Neljaks ribaks lõigata, igaüks umbes 7 cm
pikk. Vastavalt 2 kuhjaga täidetud
supilusikatäit feta-segu iga riba ühele
nurgale panna ja need kolmnurgaks kokku
voltida.
Ümberpööratult küpsetusplaadile
asetada ja õliga pintseldada.
Aeg ahjus: 25 minutit
Kasutustase: 3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOB98000X Recipe book

Tüüp
Recipe book