10 electrolux
Valmistamine:
Kalafileele sidrunimahla tilgutada ja
natuke aega sisse imbuda lasta; seejärel
üleliigne mahl köögirätikuga maha
tupsutada. Kalafilee mõlemalt poolt soola
ja pipraga maitsestada.
Kalafilee seejärel võiga hoolikalt määritud
kuumuskindlasse vormi asetada.
Riivitud juust, rõõsk koor, riivsai, estragon
ja hakitud petersell omavahel segada.
Segu otsekohe kalafilee peale jaotada ja
võitükikesed segule panna.
– Aeg ahjus: 35 minutit
– Kasutustase: 3
Kuivatatud tursk
Koostis:
• 800 g turska
• 2 sl oliiviõli
• 2 suurt sibulat
• 6 kooritud küüslauguküünt
• 2 porrulauku
• 6 punast paprikakauna
• ½ purki hakitud tomateid
• 200 ml valget veini
• 200 ml kalapuljongit
• pipart, soola, tüümiani, oreganot
Valmistamine:
Tursk terve öö vees leotada. Järgmisel
päeval tursk välja võtta ja puhta veega
potti panna, keeduplaadile asetada ja
keema ajada. Seejärel võtta keeduplaadilt
ära ja jahutada maha.
Oliiviõli panna pannile ja kuumutada.
Sibulad koorida ja lõigata õhukesteks
viiludeks, kooritud küüslauguküüned katki
pigistada ning porrulauk ketasteks lõigata
ja pesta. Kõik koos kuuma rasva sisse
panna ja kergelt pruunistada. Paprikad
puhastada ja viiludeks lõigata. Seejärel
lisada panni hakitud tomatid.
Valge vein ja kalapuljong sinna juurde
lisada ning natuke tõmmata lasta. Pipra,
soola, tüümiani ja oreganoga maitsestada
ning veel 15 minutit pannil vaikselt keeda
lasta.
Jahtunud tursk võtta potist välja ja
tupsutada köögipaberiga kuivaks. Nahk,
luud ja uimed eemaldada. Kala tükeldada
ja köögiviljadega segatuna
kuumuskindlasse ahjuvormi asetada.
– Aeg ahjus: 30 minutit
– Kasutustase: 1
Soolakoorikuga kala
Koostis:
• üks terve kala, ca 1,5-2 kg
• 2 töötlemata sidrunit
• 1 apteegitill
• 4 värsket tüümianioksa
• 3 kg kivisoola
Valmistamine:
Kala puhastada ja kahe töötlemata sidruni
mahlaga sisse hõõruda.
Apteegitill lõigata õhukesteks liistudeks ja
panna värskete tüümianiokstega koos
kalale täidiseks.
Pool kivisoolast panna ahjuvormi ja kala
asetada selle peale. Ülejäänud pool
kivisoolast panna kala peale ja kõvasti
kinni vajutada.
– Aeg ahjus: 55 minutit
– Kasutustase: 1
Täidetud kalmaar
Koostis:
• 1 kg keskmise suurusega, puhastatud
kalmaare
• 1 suur sibul
• 2 sl oliiviõli
• 90 g pikateralist riisi
• 4 sl piiniaseemneid
• 4 sl korinte (rosinaid)
• 2 sl hakitud peterselli
• soola, pipart
• ühe sidruni mahl
• 4 sl oliiviõli
• 150 ml veini
• 500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Kalmaarid põhjalikult soolaga sisse
määriga ja seejärel voolava vee all puhtaks
pesta.
Sibul koorida, peeneks hakkida ja kahe
supilusikatäie oliiviõliga klaasjaks
hautada. Pikateraline riis, piiniaseemned,
korindid ja hakitud petersell sibulale lisada
ja soola, pipra ja ühe sidruni mahlaga
maitsestada.
Kalmaarid selle seguga täita, ava kinni
õmmelda.
Neli supilusikatäit oliiviõli praepanni panna
ja kalmaarid pliidil tugevasti pruunistada,
vein ja tomatimahl lisada.
Praepann katta kaanega ja asetada ahju.
– Aeg ahjus: 60 minutit
– Kasutustase: 1