Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

Tabelid, nõuanded ja retseptid
Multifunktsionaalne integreeritav küpsetusahi
Sisukord2
Sisukord
Kasutamine, tabelid ja näpunäited 4
Auruga küpsetamine 4
TUGEV AURUTUS 5
Tabel TUGEV AURUTUS 5
PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS järgemööda 7
Tabel PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS järgemööda 7
KESKMINE AURUTUS 8
Tabel KESKMINE AURUTUS 8
KERGE AURUTUS 9
Tabel KERGE AURUTUS 9
Küpsetamine 11
Küpsetustabel 13
Tabel Vormiroad ja üleküpsetatud toit 17
Praadimine 18
Praadimistabel 19
Tabel LIHATERMOMEETER 21
HAUTAMINE 22
Tabel HAUTAMINE 22
Pinnagrill 23
Grillimistabel 23
Sulatamine 24
Sulatamistabel 24
Lihaprogrammid 25
RETSEPTID 26
RETSEPTID: AURUTUS 26
TOITUDE SOOJENDUS AURUGA (4-6 inimese jaoks) 26
VÄRSKE KÖÖGIVILI (köögiviljaplaat) 26
AURUTATUD FORELL 27
KARTULIGRATÄÄN 27
TALUPOJA LEIB 28
SAI 28
PÄRMIPALMIK 29
HOIDISTAMINE 30
KÜPSETISED 31
SIDRUNIKEEKS 31
ROOTSI KOOK 32
MARMORKOOK 33
JUUSTUKOOK 34
PUUVILJAKEEKS 35
STRITSEL 36
3Sisukord
PRAED 37
PITSA (ühe küpsetusplaadi või 2 ümmarguse vormi kohta) 37
SIBULAPIRUKAS 38
QUICHE LORRAINE 39
LASANJE 40
CANNELONI 41
LIHAPADA 42
KALAFILEE 42
MUU 43
KÜLMUT. KÜPSETIS 43
KÜLMUTATUD PITSA 43
KUIVATAMINE 43
Kasutamine, tabelid ja näpunäited4
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Auruga küpsetamine
Auruga küpsetamiseks kasutada küpsetusahju funktsioone TUGEV
AURUTUS, KESKMINE AURUTUS või KERGE AURUTUS.
1 Hoiatus: TUGEV AURUTUS ajal mitte mingil juhul
küpsetusahju ust avada!
1 Tähelepanu: Vedelikuna kasutada ainult vett!
Auruga küpsetamise nõud
Auruga küpsetamiseks sobivad vormid vastavast kuumus- ja
roostekindlast materjalist.
Väga hästi sobivad kroomterasest küpsetusanumad (vt
eritarvikud),
Kasutustasemed
Kasutustasemed võtke järgnevatest tabelitest. Kasutustasemeid
loendatakse suunaga alt üles.
Üldised viited
Küpsetusaja puhul üle 30 minuti või suurema toidukoguse puhul
tuleb tõenäoliselt vett juurde lisada.
Funktsiooni TUGEV AURUTUS puhul rasvafilter välja võtta, sest
muidu pikeneb küpsemisaeg.
Kui seadet pikemat aega ei kasutata, loputada veesahtel,
voolikuühendused ja auruti põhjalikult läbi (vt ptk Puhastus ja
hooldus).
Juhised tabelite kohta
Järgmistes tabelites on välja toodud ettenähtud temperatuurid,
küpsemisajad ja kasutustasemed valiku roogade kohta.
Temperatuurid ja küpsemisajad on ligikaudsed, sest sõltuvad
küpsetatava materjali koostisest ja suurusest, kogusest ja
nõudest.
Kui Te oma retsepti kohta konkreetseid andmeid ei leia, lähtuge
sarnasest materjalist.
Tabelid kehtivad külma küpsetusahju panemise kohta, kui muud
ei ole märgitud.
5Kasutamine, tabelid ja näpunäited
TUGEV AURUTUS
Valmistusviis TUGEV AURUTUS sobib kõigile toiduainetele, nii
värskelt kui sügavkülmutatult. Valmistada, soojendada, sulatada,
pošeerida või blanšeerida on võimalik köögivilju, liha, kala,
küpsetisi, riisi, maisi, mannat ja mune.
Menüüde valmistamine
Ühe käiguga on võimalik valmistada terve menüü. Ideaalis tuleks
välja valida sarnase valmimisajaga toidud. Nii välditakse erinevate
komponentide ala- või ülevalmimist. Lisatav veekogus valitakse
valitud toiduainetest suurimat veekogust nõudva komponendi järgi.
Viited leiate tabelist.
Toidud tuleb paigaldada restidele sobivates valmistusanumates.
Restide vahed tuleb valida sellised, et aur ulatuks kõigi toitude
juurde.
Anumate steriliseerimine
Funktsioon TUGEV AURUTUS võimaldab anumaid, nt beebide
joogipudelid, auruga steriliseerida. Selleks paigutada puhastatud
anumad avaga allapoole resti keskele, 1. kasutustasemel. Anumad
kergelt kaldus asendis küpsetusruumi lükata. Täita maksimaalse
veekogusega (650 ml) ja valida kestuseks 40 minutit 96°C juures.
Tabel TUGEV AURUTUS
Küpsetatava toidu liik
TUGEV AURUTUS
Vee lisamine
veesahtli
kaudu:
ml
Tempe-
ratuur
°C
Kasutus-
tasand
aeg
minutites
Risotto 400 96 2 25-30
Riis (vahekord vedelikuga 1:1) 650 96 2 35-40
Mais (polenta, vedelikuga 1:3) 650 96 2 40-50
Koorega kartulid, keskmise
suurusega
650 96 2 40-50
Keedetud kartulid 550 96 2 30-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Rooskapsas 550 96 2 30-35
Brokoli, õisikutena 550 96 2 25-30
Lillkapsas, terve 650 96 2 40-45
Lillkapsas, õisikutena 600 96 2 30-35
Hapukapsas 650 96 2 50-60
Kasutamine, tabelid ja näpunäited6
Etteantud ajad on ligikaudsed ja varieeruvad sõltuvalt suurusest ja kogusest.
Tomatid, terved 250 96 2 15-20
Punased peedid, terved 550 96 2 60-70
Nuikapsas, seller,
apteegitill, tükeldatud
550 96 2 35-40
Suvikõrvits, tükeldatud 400 96 2 20-25
Porgandid, tükeldatud 550 96 2 35-40
Köögivilja sulatamine 550 60 2 35
Köögivilja sulatamine ja
küpsetamine
650 96 2 35-40
Köögivilja blanšeerimine 250 96 2 12-15
Ubade blanšeerimine 250 96 2 20-22
Oad, sügavkülmutatud 650 96 2 30-40
Kanarind 500 85 2 30-40
Sink sealihast 1000 g 650 96 2 50-75
Kassler (600-1000 g) 650 96 2 45-55
Täidetud paprika 500 96 2 30-40
Viini vorstikesed / valge
vorst
250 85 2 15-20
Lihapasteedi
soojendamine
1 cm paksude viiludena
400 96 2 20-25
Kalafilee ca 1000 g 650 80 2 30-40
Lestafilee ca 300 g 300 80 2 15-20
Kalafilee, külmunud
500-800 g
650 90 2 30-40
Forellid, 170-300 g 400 85 2 25-35
Puding / vorm portsjonite
kaupa kaussides
500 85 2 25-35
Munahüüve 500 85 2 25-35
Aurutatud nuudlid 500 85 2 30-35
Munad, pehmed 200 96 2 8-12
Munad, keskmised 200 96 2 10-15
Munad, kõvad 200 96 2 15-20
Küpsetatava toidu liik
TUGEV AURUTUS
Vee lisamine
veesahtli
kaudu:
ml
Tempe-
ratuur
°C
Kasutus-
tasand
aeg
minutites
7Kasutamine, tabelid ja näpunäited
PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS järgemööda
PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS kombinatsioonis võib üks-teise
järel ja TUGEV AURUTUS puhul siis koos liha, köögivilja ja lisandid
küpsetusahjus küpsetada nii, et nad on üheaegselt serveerimiseks
valmis.
Praematerjal küpsetusahju funktsiooni abil PÖÖRDÕHK
pruunistada.
Ettevalmistatud köögivili ja lisandid panna kuumuskindla nõuga
prae juurde küpsetusahju.
Funktsioon TUGEV AURUTUS sisse lülitada ja kõik koos valmis
küpsetada.
3 Et funktsiooni TUGEV AURUTUS sisse lülitada, peab küpsetusahi
olema kuni temperatuurini 80 °C maha jahtunud. Kiiremaks
mahajahutamiseks avage küpsetusahju uks 15 minutiks esimeses
avamisasendis.
Tabel PÖÖRDÕHK ja TUGEV AURUTUS
järgemööda
Etteantud ajad ja temperatuurid on orienteeruvad näitajad, mis varieeruvad sõltuvalt
suurusest ja kogusest.
Liha sisetemperatuur enne ümberlülitamistTUGEV AURUTUS peale peaks olema 60-63°C.
Küpsetatava toidu
liik
PÖÖRDÕHK
TUGEV AURUTUS
Vee lisamine max 650ml
Temperat
uur
°C
Liha
aeg
minutites
Liha ja
lisandid
aeg minutites
Kasutus-
tasandid
Veisepraad 1 kg,
Lillkapsas, polenta
180 60-70 40-50
1
3
Seapraad 1 kg,
kartulid, köögivili,
praekaste
180 60-70 30-40
1
3
Vasikapraad 1 kg,
köögivili, riis
180 50-60 30-40
1
3
Kasutamine, tabelid ja näpunäited8
KESKMINE AURUTUS
Valmistusviis KESKMINE AURUTUS sobib eriti suure
niiskusesisaldusega roogade jaoks ning roogade sulatamiseks ja
värskendamiseks.
Tabel KESKMINE AURUTUS
Küpsetatava toidu liik
KESKMINE AURUTUS
(Vee lisamine max 250ml)
Tempe-
ratuur, °C
Aeg
minutites
Kasutus-
tasandid
Puding või vormiroog
portsjonite kaupa kaussides
1)
1)suletud uksega lasta veel poolt tundi tõmmata
95 35-40 2
Munahüüve
1)
95 30-40 2
Pasteet
1)
95 40-50 2
Õhuke kalafilee 85 15-25 2
Paks kalafilee,
Väikesed kalad, kuni 350 g
85 25-35 2
Terve kala
kuni 1000 g
85 35-45 2
9Kasutamine, tabelid ja näpunäited
KERGE AURUTUS
Valmistusviis KERGE AURUTUSsobib eriti suurte lihatükkide
pruunistamiseks ning juba küpsenud ja portsjonitesse jaotatud
roogade sulatamiseks ja soojendamiseks, ning leiva, kuklite,
gratäänide ja vormiroogade küpsetamiseks.
Tabel KERGE AURUTUS
Küpsetamine mitmel kasutustasemel
Küpsetatava toidu liik
KERGE AURUTUS
Vee lisamine sõltub küpsetusaja kestusest
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
minutites
Kasutus-
tasandid
Menüü soojendamine
6 taldrikut Ų 24 cm
110 15-20 1, 3 ja 5
Seapraad 1000 g 160-180 90-100 2
Veisepraad 1000 g 160-180 120-150 2
Vasikapraad 1000 g 180 80-90 2
Lihajuust, toores 500 g 180 30-40 2
Viini vorstikesed / valge vorst 85 20-30 2
Kassler 600-1000 g
(2 tundi leotada)
160-180 60-70 2
Kana 1000 g 180-200 50-60 2
Part 1500-2000 g 180 70-90 2
Hani 3000 g 170 130-170 1
Kalafilee 85-90 20-30 2
Kartulivorm,
Porru-kartulivorm
160-170 50-60 2
Nuudlivorm 190 40-50 2
Lasanje 180 45-55 2
Erinevad leivad
500-1000 g
180-190 50-60 2
Saiakesed 40-60 g 180-210 25-35 3
Värskelt küpsetatavad
saiakesed 30-40 g
200 10-20 3
Värskelt küpsetatavad
saiakesed 30-
40 g sügavkülmutatud
200 15-25 3
Kasutamine, tabelid ja näpunäited10
Terve praad enne soojendamist lahti lõigata.
Etteantud ajad ja temperatuurid on ligikaudsed ja varieeruvad sõltuvalt suurusest ja
kogusest.
Värskelt küpsetatavad pikad
saiad 40-50 g
200 10-20 3
Värskelt küpsetatavad pikad
saiad 40-50 g sügavkülmutatud
200 15-25 3
Küpsetatava toidu liik
KERGE AURUTUS
Vee lisamine sõltub küpsetusaja kestusest
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
minutites
Kasutus-
tasandid
11Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Küpsetamine
Küpsetusahju-funktsioon: PÖÖRDÕHK , NIISKE PÖÖRDÕHK
või ÜL./AL. KUUMUTUS
Küpsetusvormid
ÜL./AL. KUUMUTUS jaoks sobivad tumedast metallist ja
kattekihiga vormid.
PÖÖRDÕHK ja NIISKE PÖÖRDÕHK jaoks sobivad ka heledad
metallvormid.
Kasutustasemed
ÜL./AL. KUUMUTUS abil küpsetamine in võimalik ühel tasemel.
PÖÖRDÕHK ja NIISKE PÖÖRDÕHK režiimil saate Te küpsetada
kuni 3 küpsetusplaadil samaaegselt:
1 küpsetusplaat:
nt kasutustase 3
1 küpsetusvorm:
nt kasutustase 1
2 küpsetusplaati:
nt kasutustasemed 1 ja 3
3 küpsetusplaati:
kasutustasemed 1, 3 ja 5
Kasutamine, tabelid ja näpunäited12
Üldised viited
Asetage plaadid ahju ettepoole kaldu!
Te võite küpsetada restil ka kahte küpsetusvormi samaaegselt
küpsetada. Küpsetusaeg ei pikene oluliselt.
3 Sügavkülmutatud toiduaineid kasutades võivad küpsetusplaadid
kumeraks tõmbuda. See on tingitud suurest
temperatuurierinevusest sügavkülmutatud toiduainete ja ahju
temperatuuri vahel. Pärast plaatide jahtumist taastub nende
esialgne kuju.
Viited küpsetustabelite kohta
Te leiate tabelitest valiku roogasid koos nende jaoks vajalike
temperatuuriandmete, valmimisaegade ja sisestustasanditega.
Temperatuurid ja küpsetusajad on orienteeruvad väärtused, kuna
need sõltuvad taigna koostisest, kogusest ja küpsetusvormist.
Me soovitame sisestada esimesel korral väiksema
temperatuuriväärtuse ja alles vajadusel, nt kui Te soovite
tugevamat pruunistust või kui küpsetusaeg on liiga pikk, valida
kõrgema temperatuuri.
Kui Te oma retsepti kohta konkreetseid andmeid ei leia, lähtuge
sarnasest materjalist.
Kookide küpsetamisel küpestusplaatidel või vormidel mitmel
tasandil võib küpsetusaeg 10-15 minutit pikeneda.
Mahlaseid küpsetisi (nt pitsad, puuviljakoogid jne) küpsetatakse
ühel tasandil.
Küpsetamiseks erinevate kõrguste kasutamine võib alguses viia
erineva pruunistumiseni. Sellisel juhul ärge palun
temperatuuriseadistusi muutke. Pruunisuse erinevused
tasakaalustuvad küpsetusprotsessi käigus.
Teie uue küpsetusahju käitumine küpsetamisel/praadimiseö võib
olla hoopis erinev Teie senise seadme käitumisest. Ühildage
harjunud seadistused (temperatuur, valmimisajad) ja
paigaldustasandid seetõttu järgnevates tabelites leiduvate
soovitustega.
2 Pikemate küpsetusaegade puhul võite Te küpsetusahju umbes
10 minutit enneküpsetusaja lõppu välja lülitada ja kasutada
jääkkuumust.
Tabelid kehtivad külma küpsetusahju panemise kohta, kui muud ei
ole märgitud.
13Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Küpsetustabel
Ühel kasutustasemel küpsetamine
Küpsetatava toidu liik
Küpsetisi
Küpsetusahju
funktsioonid
Kasutus
tasand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
min
Küpsetised vormides
Vormikook PÖÖRDÕHK 1 150-160 50-60
Liivataignakook/
kuningakook
PÖÖRDÕHK 1 140-160 60-80
Biskviittort PÖÖRDÕHK 1 140 30-40
Biskviittort ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 160 30-40
Muretaignast tordipõhi NIISKE
PÖÖRDÕHK
3 170-180
1)
20-25
Munataignast tordipõhi NIISKE
PÖÖRDÕHK
3 150-170 25-30
Kattega õunatort ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 170-190 50-60
Õunakook (2vormi
Ø 20cm, diagonaalselt
pigutatud)
PÖÖRDÕHK 1 160 60-80
Õunakook (2vormi
Ø 20cm, diagonaalselt
paigutatud)
ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 180 60-80
Pikantne tort
(nt Quiche Lorraine)
PÖÖRDÕHK 1 160-180 45-55
Juustukook ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 170-190 80-90
Küpsetised küpsetusplaatidel
Pärmipõimik/kringel NIISKE
PÖÖRDÕHK
3 160-180 45-55
Jõulu-rosinasai ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 160-180
1)
50-60
Leib (rukkileib)
kõigepealt
seejärel
ÜL./AL.
KUUMUTUS
1
230
1)
160-180
10
30-60
Tuuletaskud/ekleerid ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 160-170
1)
30-45
Rullbiskviit ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 180-200
1)
10-20
Kuiv purukook NIISKE
PÖÖRDÕHK
3 150-160 20-30
Kasutamine, tabelid ja näpunäited14
Või-/suhkrukook NIISKE
PÖÖRDÕHK
3 180-200
1)
20-30
Võipalmik PÖÖRDÕHK 3 170-180
1)
40-50
Puuviljakook
(pärmitaignal/
munataignal)
2)
PÖÖRDÕHK 3 150 40-50
Puuviljakook (pärmitaignal/
munataignal)2)
ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 170 40-50
Puuviljakook
muretaignal
PÖÖRDÕHK 3 160-170 50-70
Tundliku kattega
plaadikoogid
(ntkohupiima, koore,
või-mandli-suhkru segu)
ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 160-180
1)
50-70
Pitsa (rohke kattega)
2)
PÖÖRDÕHK 1 180-200
1)
30-50
Pitsa (õhuke) PÖÖRDÕHK 1 200-220
1)
15-25
Õhuke plaadileib PÖÖRDÕHK 1 200-220 10-20
Õhuke plaadikook (CH) PÖÖRDÕHK 1 180-200 40-55
Väikeküpsetised
Muretaignaküpsised PÖÖRDÕHK 3 150-160 15-25
Pritsiküpsised PÖÖRDÕHK 3 140 25-35
Pritsiküpsised ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 160
1)
20-30
Munataignaküpsised PÖÖRDÕHK 3 160-170 15-25
Munavalgeküpsised,
besee
PÖÖRDÕHK 3 80-100 90-150
Mandli- ja
pähkliküpsised
PÖÖRDÕHK 3 100-120 60-90
Väikesed
pärmiküpsetised
NIISKE
PÖÖRDÕHK
3 150-160 20-40
Väikesed
lehttaignaküpsetised
PÖÖRDÕHK 3 170-180
1)
20-30
Saiakesed PÖÖRDÕHK 3 180
1)
20-35
Saiakesed ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 200
1)
20-35
Küpsetatava toidu liik
Küpsetisi
Küpsetusahju
funktsioonid
Kasutus
tasand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
min
15Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Küpsetamine mitmel tasandil
Small Cakes (20tk
küpsetusplaadi kohta)
PÖÖRDÕHK 3 140
1)
20-30
Small Cakes (20tk
küpsetusplaadi kohta)
ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 170
1)
20-30
1)Küpsetusahju eelkuumutamine
2)Kasutage kogumisplaati või rasvapanni
Küpsetise liik
PÖÖRDÕHK PÖÖRDÕHK
Tempe-
ratuur °C
Aeg
Tund: Min.
Tasand alt
2 tasandit 3 tasandit
Küpsetised plaatidel
Tuuletaskud/ekläärid 1/4 --- 160-180
1)
1)Küpsetusahju eelsoojendamine
0:35-0:60
Purukook, kuiv 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Väikesed küpsetised
Muretaignaküpsised 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Pritsitud küpsised 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Klopitud taignast
küpsised
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Munavalgeküpsised,
besee
1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroonid 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pärmitaignast
väikesed küpsetised
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Lehttaignast väikesed
küpsetised
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Kuklid 1/4 --- 160 0:30-0:45
Väikesed koogid
(20tükki/plaat)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Küpsetatava toidu liik
Küpsetisi
Küpsetusahju
funktsioonid
Kasutus
tasand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
min
Kasutamine, tabelid ja näpunäited16
Näpunäiteid küpsetamiseks
Tulemus Võimalik põhjus Lahendus
Kook on alt liiga hele Vale küpsetamistasand Pange kook madalamale
tasandile
Kook langeb kokku
(muutub libedaks,
tükiliseks,
veetriipudega)
Liiga kõrge temperatuur Seadke temperatuur pisut
madalamaks
Liiga lühike küpsetusaeg Pikendage küpsetusaega
Kõrgem temperatuur ei
lühenda küpsemisaega
Taigen liiga vedel Kasutage vähem vedelikku.
Pidage kinni taigna
segamisaegadest,
eelkõige köögimasinaid
kasutades
Kook on liiga kõrgem Liiga madal temperatuur Valige kõrgem temperatuur
Liiga pikk küpsetamisaeg Lühendage
küpsetamisaega
Kook pruunistub
ebaühtlaselt
Liiga kõrge temperatuur ja
liiga lühike küpsetusaeg
Seadke temperatuur
madalamaks ja pikendage
küpsetusaega
Taigen on ebaühtlaselt
jaotunud
Jaotage taigen plaadil
ühtlaselt
Rasvafilter on sisse pandud Võtke rasvafilter välja
Kook ei valmi
ettenähtud
küpsetusaja jooksul
Liiga madal temperatuur Valige pisut kõrgem
temperatuur
Rasvafilter on sisse pandud Võtke rasvafilter välja
17Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Tabel PITSAREŽIIM
Tabel Vormiroad ja üleküpsetatud toit
Küpsetise liik
Kasutustasan
d
Temperatuur
°C
Aeg
min
Pitsa (õhuke) 1 200 - 230
1)
1)Küpsetusahju eelkuumutamine
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 1 180 - 200 25 - 35
Õhuke plaadikook 1 180 - 200 40 - 55
Spinatitort 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Kohupiimatort, ümmargune 1 140 - 160 80 - 90
Kohupiima-plaadikook 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Õhuke plaadileib 1 230
1)
10 - 20
Lehttaignatort 1 160 - 180
1)
45 - 55
Tarte Flambée 1 230
1)
15 - 25
PiroggenPirukad 1 180 - 200
1)
15 - 25
Roog
Küpsetusahju
funktsioon:
Kasutust
asand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
min
Nuudlivorm NIISKE PÖÖRDÕHK 1 170-190 45-60
Lasanje ÜL./AL. KUUMUTUS 1 180-200 40-50
Üleküpsetatud toit
Köögivili
1)
1)Küpsetusahju eelkuumutamine
GRATINEERIMINE 1 170 20-30
Üleküpsetatud
bagetid
1)
GRATINEERIMINE 1 160-170 20-30
Magusad
vormiroad
NIISKE PÖÖRDÕHK 1 170-190 40-60
Kalavormid ÜL./AL. KUUMUTUS 1 180-200 50-60
Täidetud köögivili GRATINEERIMINE 1 160-170 40-60
Kartulivorm NIISKE PÖÖRDÕHK 2 180-200 40-50
Kasutamine, tabelid ja näpunäited18
Praadimine
Ahju funktsioon: ÜL./AL. KUUMUTUS või GRATINEERIMINE
Kasutage praadimisel rasvafiltrit!
Praadimisnõud
Praadimiseks sobivad igasugused kuumakindlad nõud (tootja
andmeid jälgida!).
Suuri praad võite te praadida otse väljavoolava vedeliku
kinnipüüdmiseks mõeldud suurel plaadil või röstvõrel, mille
all on suur pann.
iki lahjasid lihasorte soovitame praadida kaanega praepotis
Nii jääb liha mahlasem.
Kõiki lihasorte, millel peab olema koorik, võite praadida ilma
kaaneta praepotis.
3 Märkusi praetabeli kohta
Järgnevas tabelis toodud andmed on ligikaudsed.
Soovitame praadida liha ja kala praeahjus ainult siis, kui see
kaalub vähemalt 1kg.
Et vältida väljavoolava lihamahla või rasva kinnikõrbemist,
soovitame lisada praenõusse pisut vedelikku.
Keerake praadi vajadusel (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja
möödumist).
Kasktke suuri praade ja linnuliha küpsetamise ajal mitu korda
praevedelikuga. Seeläbi on praadimistulemus parem.
Lülitage ahi ca. 10 minutit enne praadimisaja lõppu välja, et
kasutada ära jääksoojus.
19Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Praadimistabel
Liha sort Kogus
Ahjufunk-
tsioon
Praa-
dimista-
sand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
Tund: Min.
Loomaliha
Moorpraad 1-1,5 kg
ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 200-250 2:00-2:30
Rostbiif või
filee
Kõrguse
cm kohta
- seest
punane
Kõrguse
cm
kohta
GRATINEER
IMINE
1 190-200
1)
0:05-0:06
- seest roosa
Kõrguse
cm
kohta
GRATINEER
IMINE
1 180-190 0:06-0:08
-
läbiküpsenud
Kõrguse
cm
kohta
GRATINEER
IMINE
1 170-180 0:08-0:10
Sealiha
Õlg, kael, sink 1-1,5 kg
GRATINEER
IMINE
1 160-180 1:30-2:00
Karbonaad,
Kassler
1-1,5 kg
GRATINEER
IMINE
1 170-180 1:00-1:30
Pikkpoiss
750 g-
1kg
GRATINEER
IMINE
1 160-170 0:45-1:00
Seakoot
(eelnevalt
keedetud)
750 g-
1kg
GRATINEER
IMINE
1 150-170 1:30-2:00
Vasikaliha
Vasikapraad 1 kg
GRATINEER
IMINE
1 160-180 1:30-2:00
Vasikakoot 1,5-2 kg
GRATINEER
IMINE
1 160-180 2:00-2:30
Lammas
Lambakints,
lambapraad
1-1,5 kg
GRATINEER
IMINE
1 150-170 1:15-2:00
Lambaselg 1-1,5 kg
GRATINEER
IMINE
1 160-180 1:00-1:30
Kasutamine, tabelid ja näpunäited20
Ulukiliha
Jäneseselg,
jänesekoivad
kuni 1 kg
ÜL./AL.
KUUMUTUS
3 220-250
1)
0:25-0:40
Hirve-/
põdraselg
1,5-2 kg
ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 210-220 1:15-1:45
Hirve-/
põdrakints
1,5-2 kg
ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 200-210 1:30-2:15
Linnuliha
Linnu osad
200-
250g tk
GRATINEER
IMINE
1 200-220 0:35-0:50
Poolik kana
400-
500g tk
GRATINEER
IMINE
1 190-210 0:35-0:50
Kana, broiler 1-1,5 kg
GRATINEER
IMINE
1 190-210 0:45-1:15
Part 1,5-2 kg
GRATINEER
IMINE
1 180-200 1:15-1:45
Hani 3,5-5 kg
GRATINEER
IMINE
1 160-180 2:30-3:30
Kalkun
2,5-
3,5 kg
GRATINEER
IMINE
1 160-180 1:45-2:30
Kalkun 4-6 kg
GRATINEER
IMINE
1 140-160 2:30-4:00
Kala (hautamine)
Terved kalad 1-1,5 kg
ÜL./AL.
KUUMUTUS
1 210-220 0:45-1:15
1)Küpsetusahju eelsoojendamine
Liha sort Kogus
Ahjufunk-
tsioon
Praa-
dimista-
sand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
Tund: Min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka