74
Ahju kasutamine
Kookide küpsetamine
Soojendage ahju vähemalt 10 minutit enne kasutamist
ette (kui ei ole teisiti määratud). Ärge avage ahu ust, kui
küpsetate roogi, mis peavad kerkima (näit.
kondiitritooted ja sufleed+); külm õhk takistab
kerkimisprotsessi. Et kontrollida, kas koogid on valmis,
torgake taignasse hambaork; kui see puhtana välja
tuleb, on kook valmis. Enne kontrollimist oodake, kuni
vähemalt 3/4 küpsetamise ajast on möödunud.
Üldise reeglina pidage meelest, et:
kui toit on väljast küps, kuid seest toores, oleks olnud
vaja madalamat temperatuuri ja pikemat
küpsetamisaega. Vastupidi, “kuiv” tekstuur osutab, et
küpsetamise aeg oleks pidanud olema lühem ja
temperatuur kõrgem.
Liha küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav liha peaks kaaluma vähemalt 1 kilo, et
see ei kuivaks. Kui soovite iluse värviga praadi, kasutage
õige natuke õli. Kui liha on taine, kasutage õli või võid
või natuke mõlemaid. Või või õli ei ole aga vaja, kui lihal
on väike riba rasva. Kui lihal on rasva ainult ühel küljel,
tuleb see ahju panna see pool üles; sulav rasv määrib
ka teist külge piisavalt.
Punane liha tuleb külmikust välja võtta tund aega enne
küpsetamist, vastasel korral võib liha äkilise
temperatuurimuutuse tõttu sitkeks muutuda. Praadi,
eriti puhasest lihast, ei tohi küpsetamise alguses
soolata, sest soola mõjul voolavad mahlad ja veri lihast
välja ning ilusat pruuni koorikut ei tekki.
On soovitav soolata liha välijast, kui pool küpsetamisajast
on läbi.
Pange praad ahju madalate servadega nõus; sügav
anum varjab kuumust.
Liha võib panna kuumakindlasse anumasse või otse
grillile, mille alla pannakse praerasva kogumise nõu
mahlade kogumiseks. Kui küpsetamisaeg on lühike
tuleks kastme komponendid anumasse lisada kohe,
vastasel korral tuleb need lisada viimase poole tunni
jooksul.
Alustage toore liha küpsetamist kõrgel temperatuuril,
vähendades temperatuuri et lõpetada sisemine
küpsetamine.
Valge liha küpsetamisel võib temperatuur kogu aeg
mõõdukas olla.
Küpsemise astet võib kontrollida, vajutades liha kahvliga;
Kui see järele ei anna, on liha küps.
Küpsetamise lõpul on soovitav oodata vähemalt 15
minutit, enne liha lõikamist, et mahl välja ei voolaks.
Enne toidu serveerimist võib taldrikuid ahjus minimaalsel
kuumusel soojendada.
Kala küpsetamiseks
Küpsetage väikesi kalu algusest lõpuni mõõdukal
temperatuuril. Küpsetage keskmise suurusega kalu
algselt kõrgel temperatuuril ja siis järk-järgult madalamal
temperatuuril.
Küpsetage suuri kalu algusest lõpuni mõõdukal
temperauuril.
Kontrollige, ka küpsetatud kala on valmis, tõstes õrnalt
ühte külge; liha peab olema üleni valge ja läbipaistmatu,
välja arvatud lõhe, forelli vms. puhul.
Grillimine
Grillimiseks sobiv järgmist tüüpi liha. Enamasti erineva
suurusega tükkideks (enamasti mitte väga paksud tükid)
lõigatud liha või rupskid, pooleks lõigatud ja lamedaks
surutud linnuliha, kala, mõned aedviljad (suvikõrvits,
bakla•aan, tomatid jne), liha või kala ja mereandide
vardad.
Grillitavat liha ja kala tuleks kergelt õliga määrida ja
asetada grillile; liha tuleks soolata kui küpsetamine on
lõppenud; samal ajal kui kala tuleks seest soolata enne
küpsetamist. Grill tuleks asetada grillelemendist kõige
lähemal või kõige kaugemal olevale siinile olenevalt liha
läbimõõdust, et vältida pealispinna põlemist, samal ajal
kui liha seest toores on.
Suitsu tekkimist, põhjustatud mahla ja rasva tilkumisest,
on võimalik vältida, kui kallata 1 või 2 klaasi vett
praerasva kogumise anumasse.
Grilli võib kasutada leiva pruunistamiseks ning teatud
tüüpi puuviljade, nagu näit. banaanid, poolikud greibid,
ananassilõigud, õunad jne grillimiseks. Puuvilju ei tohi
panna kuumusallikale liiga lähedale.
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamiseks kuluv aeg võib varieeruda olenevalt
toidu tüübist, koossisest ja kogusest. Soovitav on
esimest korda toitu valmistades tähelepanelik olla ja
kontrollida tulemusi, kui valmistate samu toite samadel
tingimsutel.
Toiduvalmistamise “ AEGADE TABEL ”, mis puudutab
ahjus ja grillis küpsetamise aegu, on mõeldud
orientiiriks.
Kogemus näitab võimalikke lahkuminekuid tabelis
toodud väärtustest.
Sellegipoolest tuleb retseptides toodut hoolikalt
järgida.
Tähelepanu: ärge pange töötava ahju põhja nõusid
nagu tilkuvad pannid, koogivormid, kastrulid,
kuumakindlast klaasist nõud, alumiiniumkile vms.
Tulemuseks oleks kuumuse stagnatsioon, mis
halvendaks küpsetamise tulemust ja rikuks ahju emaili.