8
Nõuandeid ahju kasutamiseks
Hoidke toiduvalmistamise ajal ahju
uks kinni.
Ahjus on süsteem, mis tagab õhuringluse nii
õhule kui aurule. Seetõttu võib toitu küpsetada
kuuma auru keskkonnas, mille tulemusena toode
on pealt krõbe ja seest pehme. Vähenevad ka
küpsetusaeg ja energiatarve. Küpsetamisel
moodustunud aur eraldub ahjuukse avamisel.
See nähtus on täiesti normaalne.
Hoiduge ajuust avades eemale, nii toidu-
valmistamise ajal kui lõpul, sest kuum aur
võib põletada!
Toidu kuumenemisel tekib aur samal
põhimõttel kui keevas potis. Kui kuum aur
puutub vastu ukseklaasi, toimub konden-
seerumine ja ukseklaas kattub veetilka-
dega. Kondenseerumise vähenda-
miseks kuumutage ahi enne toidu
sisseasetamist umbes 10 minuti vältel
ette. Soovitame toiduvalmistamise lõpul
kondensaadi ahju sisemusest ära kuiva-
tada.
Põhifunktsioon
Soojus tekib nii ahju alumises kui ülemises osas,
mistõttu on soovitav kasutada keskmisi küpse-
tustasandeid. Kui toit peab küpsema rohkem
pealt või alt, kasutage ülemist või alumist küpse-
tustasandit.
Õhuringlusfunktsioon
Toit küpseb kuuma õhu tõttu, mida puhub laiali
tagaseinas asuv ventilaator. Seetõttu jõuab
soojus ühtlaselt ja kiiresti kõikjale, mis võimaldab
erinevate toitude küpsetamist mitmel tasandil
korraga (joonis 6). Õhuringluse tingimustes
eemaldub niiskus kiiremini ning kuivem kesk-
kond ei lase erinevatel lõhnadel ja maitsetel nii
kergesti seguneda.
Võite kasutada korraga kahte ja isegi kolme
tasandit, valmistades korraga näiteks pitsat ja
küpsiseid. Kuid loomulikult võib ka õhuringlus-
funktsiooni ajal kasutada vaid üht küpsetus-
tasandit. Sel juhul tuleks eelistada alumist
tasandit, sest nii on võimalik toidu valmimist
paremini jälgida.
Ahju võib edukalt kasutada ka konserveeri-
miseks ja moosikeetmiseks ning seente ja puu-
viljade kuivatamiseks.
Grillimine
Liha või kala grillimiseks võidke need kergelt
õliga ja seadke ahjurestile. Taseme valik sõltub
toiduaine paksusest.
Grillimisel asetage kõige alumisele tasandile
rasvakogumispann, kuhu valage veidi vett, et
ahju ei moodustuks suits ja kärsahais.
Nõuandeid
Kookide küpsetamine
Kookide küpsetamiseks on vaja üsna kõrget
temperatuuri (150-200 °C). Lisaks sellele on vaja
ahju umbes 10 minutit ette kuumutada. Ärge
avage ahjuust enne kui vähemalt ¾ küpsetus-
ajast on möödunud.
Tavaliselt küpsetatakse kooki vormis umbes 2/3
üldajast, ja alles siis lisatakse kaunistused ning
küpsetatakse kook lõplikult valmis. Lõppküpse-
tuse aeg sõltub kaunistuste liigist (moos, puu-
viljad jm). Tainas peab olema õige paksusega:
liiga märg tainas pikendab asjatult küpsetus-
aega. Liiga vesine tainas kipub jääma lusika või
vispli külge kinni.
Kui küpsetate kooke või torte korraga kolmel
tasandil, seadke kahe alumise plaadi vahele veel
üks tühi plaat (joonis 6).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetamiseks peab liha kogus olema
vähemalt 1 kg (väiksem lihatükk kipub kuivama).
Kui soovite praadi seest mahlaseks jätta, valige
kõrgem temperatuur (200-220 °C).
Valge liha, kana ja kala tuleb küpsetada madala-
mal temperatuuril (150-175 °C).
Kui soovite praevedelikku kasutada kastmena,
seadke maitseained küpsetuspannile sõltuvalt
küpsetusaja pikkusest kas kohe algul või hiljem.
Liha võib küpsetada kas ahjupannil või otse
restil. Viimasel juhul tuleb alumisele tasandile
asetada loomulikult rasvakogumispann.
Rasvast liha on õigem grillida ning asetage ka
sel juhul liha alla rasvakogumispann, et rasv ei
tilguks ahju põhjale. Kärsahaisu moodustumise
vältimiseks valage alati rasvakogumispannile
veidi vett ning täiendage seda veekogust, kui
see ära aurab.
Kui soovite hoida toitu enne serveerimist ahjus
soojana, keerake temperatuur miinimumile.