Electrolux EKK601302X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Mišraus kuro viryklė
Segakütusega pliit
EKK 601302
Instrukcijų knygelė
Kasutusjuhend
EE LT
2 electrolux
electrolux 3
Tere tulemast Electroluxi maailma
Täname teid, et valisite Electroluxi esmaklassilise toote, millest teil tulevikus
loodetavasti palju rõõmu on.
Electrolux püüa pakkuda laias valikus kvaliteettooteid, mis muudavad teie elu
mugavamaks.
Mõned näited leiate selle kasutusjuhendi kaanelt.
Palun leidke selle käsiraamatuga tutvumiseks mõni minut, et saaksite oma
uue masina häid omadusi kasutada.
Lubame, et leiate sellest näiteid kasutajakogemuste kohta.
Õnn kaasa!
4 electrolux
Tähtis ohutusinfo .............................................................................................. 5
Kontrollpaneel ................................................................................................... 8
Pliidiplaadi kasutamine ..................................................................................... 9
Elektriahi......................................................................................................... 12
Enne seadme esmakordset kasutamist .......................................................... 14
Ahju kasutamine ............................................................................................. 15
Ettepanekud seoses gaasipõletitega .............................................................. 16
Ettepanekuid ahju kasutamiseks .................................................................... 16
Toitude tabelid ................................................................................................ 19
Puhastamine ja hooldus ................................................................................. 21
Veaotsing ........................................................................................................ 25
Teenindus ja varuosad.................................................................................... 35
Garantii/klienditeenindus ................................................................................ 36
Euroopa garantii ............................................................................................. 41
Paigaldajale
Paigaldaja juhised .......................................................................................... 26
Tehnilised andmed.......................................................................................... 26
Paigaldamine .................................................................................................. 28
Gaasiühendus ................................................................................................ 30
Elektriühendus ................................................................................................ 34
Kasutajale
Sisukord
Tekstis leidub järgmisi sümboleid, mis suunavad teid kasutusjuhendis:
Ohutusjuhised
Samm-sammult juhised mõne toimingu sooritamiseks
Vihjeid ja näpunäiteid
Keskkonnainfo
)
Kuidas kasutada juhendit
Seade on kooskõlas EMÜ direktiividega:
73/23 - 90/683 (madalpinge direktiiv);
89/336 (elektromagnetilise ühilduvuse direktiiv);
90/396 (gaasiseadmete direktiiv);
93/68 (üldised direktiivid);
ja hilisemad muutused.
electrolux 5
Paigaldamine
Paigaldamise peavad teostama
kompetentne ja kvalifitseeritud
tehnikud kooskõlas kehtivate
määrustega.
Mistahes muutused koduses
elektrivarustuses, mis võivad
osutuda vajalikuks seoses seadme
paigaldamisega, peavad teostama
kompetentsed isikud.
Seade ei ole ühendatud
põlemissaaduste
evakuatsiooniseadmega. See tuleb
paigaldada ja ühendada kooskõlas
kehtivate paigalduseeskirjadega.
Erilist tähelepanu tuleb pöörata
ventilatsiooni puudutavatele nõuetele.
Gaasipliidi kasutamisega kaasneb
kuumuse ja niiskuse tekkimine
ruumis, kuhu seade on paigaldatud.
Veenduge, et köök on hästi
ventileeritud: hoidke lahti loomulikud
õhutusaugud või paigaldage
mehhaaniline ventilatsioon
(mehhaaniline tõmbekapp).
Seadme pikaajaline intensiivne
kasutamine võib muuta vajalikuks
täiendava ventilatsiooni, näiteks akna
avamise näol, või põhjalikuma
ventilatsiooni, näiteks suurendades
olemasoleva mehhaanilise
ventilatsiooni võimsust.
Vältige pliidi paigaldamist
kergestisüttiva materjali (näit.
kardinad, käterätikud jne) lähedusse.
Varustage seadet gaasiga, mille tüüp
Need hoiatused on teie ja teiste inimeste turvalistuse huvides. Seetõttu palume
teil selle pliidi paigaldus- ja kasutusjuhised tähelepanelikult läbi lugeda.
Tähtis ohutusinfo
EESTI
on märgitud gaasijuhtme vahetusse
lähedusse paigaldatud kleebisele.
Seade tuleb asetada põrandale, selle
paigaldamine alusele ei ole võimalik.
Lapseohutus
Seade on mõeldud kasutamiseks
täiskasvanutele. Seetõttu tuleb
jälgida, et lapsed ei püüaks sellega
mängida.
Päras väljalülitamist on seade veel
pikka aega tuline. Kontrollige lapsi
kogu aeg, jälgides, et nad ei
puudutaks pliiti, või jääge pliidi
lähedusse, kui see on sisse lülitatud
või ei ole veel täiesti jahtunud.
Seadet ei tohi kasutada lapsed ega
isikud, kelle füüsilised, sensoorsed
või vaimsed võimed või kogemuste ja
teadmiste puudumine takistavad neil
seadet turvaliselt kasutamast ilma
vastutava isiku järelvalveta, kes
tagaks, et nad saavad seadet ohutult
kasutada.
Töö käigus
See toode on ette nähtud toidu
valmistamiseks ning seda ei tohi
kasutada muul otstarbel.
Seadme parameetrite modifitseeri-
mine või katse seda teha, on ohtlik.
Kasutades muutub seade väga
kuumaks ja püsib tulisena pikka
aega. Vältige puudutamast ahjus
olevaid kütteelemente.
6 electrolux
Kui avate toiduvalmistamise ajal
ahju ukse, seiske sellest eemal, et
kogunenud aur või kuumus välja
pääseks.
Ärge asetage põletitele ega plaatidele
deformeerunud nõusid, et vältida
ümberminemisest või ülekeemisest
põhjustatud õnnetusjuhtumeid.
Eriti ettevaatlik tuleb olla õli või
rasvaga toiduvalmistamisel.
Kui seade on varustatud kaanega, on
selle ülesandeks kaitsta pinda tolmu
eest, kui seade on suletud, ning
vältida rasvapritsmete kogunemist,
kui seade on avatud. Ärge kasutage
muul otstarbel.
Puhastage kaant alati enne kui selle
sulgete.
Enne sulgemist laske põletitel (kui
need olemas on) jahtuda.
Puhastamise hõlbustamiseks on kõik
kaaned (kui need olemas on) - kas
klaasist või emailitud - eemaldatavad.
Veenduge alati, et nupud on
asendis « » (stopp), kui seadet ei
kasutata.
Grillides või restil liha küpsetades
kasutage alati praerasva kogumise
panni. Valage praerasva kogumise
pannile pisut vett, et vältida kõrbemist
ja ebameeldiva lõhna tekkimist.
Nõusid ahjust eemaldades kasutage
ahjukindaid.
Enne esmakordset kasutamist tuleb
ahju tarvikuid pesta.
Puhastusspreide kasutamisel olge
ettevaatlik: ärge kunagi suunake
seda vastu termostaadi kolbi.
Kui toitu ahju pannes või ahjust võttes
loksub ahju põhja suurem kogus. õli,
mahla jne., tuleb see enne
toiduvalmistamise algust ära
pühkida, et vältida ebameeldiva
suitsu tekkimist ning võimalust, et
need ained võivad põlema süttida.
Hügieeni kaalutlustel ja ohutuse
huvides peab seade alati puhas
olema. Rasva või muude toiduainete
jäägid võivad põlema minna.
Seadet ei tohi puhastada auruga ega
aurupuhastiga.
Seoses õhu liikumiega läheb
gaasiahi tuliseks. Ahju põhjas
olevaid auke ei tohi kunagi kinni katta.
Ärge katke ahju külgi
alumiiniumpaberiga kinni, eriti mitte
avause alumist osa.
Seade on raske, olge seda liigutades
ettevaatlik.
Enne hooldust ja puhastmist
ühendage seade lahti ja laske
jahtuda.
Et süüdata oleks kergem, süüdake
põletid enne, kui asetate nõud
restile. Olles põletid süüdanud,
kontrollige, kas leek on ühtlane.
Enne anuma eemaldamist keerake
leek madalamaks või kustutage ära.
Veenduge, et ahu restid on õigesti
kohale pandud.
Kui tegemist on isepuhastuvate
paneelidega, tuleks neid puhastada
ainult seebiveega (vt
puhastusjuhiseid).
Ahju all olevasse sahtlisse tohib
panna ainult kuumuskindlaid nõusid.
Ärge hoidkeseal plahvatusohtlikke
materjale.
Ärge kasutage ahju ukseklaasi
puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid
metallist kaabitsaid, sest need võivad
klaasi pinda kriimustada, mille
tagajärjel võib klaas puruneda.
Teenindus
Ärge üritage remonttöid ise läbi viia.
Oskamatult tehtud remont võib
electrolux 7
On väga tähtis, et seda juhendit hoitakse tuleviku tarbeks kindlas kohas
alles. Kui kavatsete seadme ära müüa või kinkida, tuleb veenduda, et
kasutusjuhend sellega kaasas oleks, nii et uus omanik saaks tutvuda
masina funktsioonidega ja pidada silmas hoiatusi.
Need juhised kehtivad ainult riikides, mille sümbol on kujutatud
kasutusjuhendi kaanel.
põhjustada kahju. Võtke ühendust
volitatud tehnilise teeninduskesku-
sega ja nõudke originaal-varuosi.
Keskkonnainfo
Pärast paigaldamist utiliseerige
pakend, pidades silmas ohutust ja
keskkonnakaitset.
Vana seadme utiliseerimisel lõigake
toitekaabel ära ja muutke seade
kasutuskõlbmatuks.
Sümbol tootel või pakendil
osutab, et seda toodet ei ole lubatud
käsitleda majapidamisjäätmena. see
tuleb korduvkasutusse suunamiseks
viia elektri- ja elektrooniliste
seadmete kogumispunkti. Tagades
toote nõuetekohase utiliseerimise
aitate ära hoida võimalikke
negatiivseid tagajärgi keskkonnale ja
inimeste tervisele, mida vale
jäätmekäitlus selle toote puhul võib
kaasa tuua. Üksikasjalikuma info
saamiseks toote utiliseerimise kohta
palume teil pöörduda kohalikku
omavalitsusse, kohaliku
majapidamisjäätmete käitlusega
tegeleva ettevõtte poole või
kauplusse, kust te toote ostsite.
8 electrolux
Kontrollpaneel
1. Süütamislüliti
2. Tagumise vasaku põleti nupp (keskmise
kiirusega)
3. Eesmise vasaku põleti nupp (kiire)
4. Eesmise parema põleti nupp (lisa)
Ahjuõõs
Tarvikud
Grillimiselement
Ahju tuli
Ahju riiul Küpsetusplaat Praerasva kogumise pann
5. Tagumise parema põleti nupp
(keskmise kiirusega)
6. Ahju funktsioonide nupp
7. Ahju termostaadi nupp
8. Alarmkell
9. Ahju termostaadi kontrolltuli
7
65
1
4
9
3
8
2
Ahju ventilaator
electrolux 9
Pliidiplaadi kasutamine
Gaasi keeduplaadi nupud
Gaasi keeduplaadi nupud asuvad
kontrollpaneelil. Nuppe tuleb keerata
vastupäeva kuni väikese leegi
sümbolini, ja vastupidi suurema
sümboli jaoks.
Puudub gaasi pealevool
Maksimaalne gaasi pealevool
Minimaalne gaasi pealevool
Põleti süütamiseks:
1. vajutage süütelülitit, mida tähistab
väike säde ( );
2. suruge vastav nupp täiesti sisse ja
keerake vastupäeva lõpuni ( );
3. süütamiseks hoidke nuppu umbes 5
sek vältel allavajutatuna. See
võimaldab termoelemendil (vt joonis
- D) soojeneda ja turvaseadisel välja
lülituda, vastasel korral katkeb gaasi
pealevool;
4. siis kontrollige, kas leek on ühtlane
ja reguleerige vajaduse korral.
Kui põleti ei sütti, keerake nupp
nullile ja proovige uuesti.
Kui paari katse järel põleti ei sütti,
kontrollige, kas põleti kaas ja kroon (vt
joonis - A,B) on õiges asendis.
Gaasi pealevoolu katkestamiseks
keerake nuppu päripäeva asendisse
”.
Kui süütate pliidi käsitsi (kui elektrit
ei ole): hoidke leeki põleti lähedal. Ärge
kunagi keerake kontrollnuppu, enne kui
viite leegi põleti lähedale.
Seade on varustatud
progressiivsete gaasikraanidega,
mis võimaldavad leeki paremini
kontrollida.
))
))
)
A - Põleti kaas
B - Põleti kroon
C - Sädeme tekitaja
D - Termoelement
10 electrolux
Elektrit paigaldamisjärgselt või
pärast voolukatkestust sisse
lülitades on normaalne, et
sädemetekitaja automaatselt
aktiveerub.
Kui kasutate kastmepanni, mis on
soovitatust väiksem, levib leek
panni ümbert välja ja käepide
läheb tuliseks.
Kui vedelik keemaläheb, tuleb
leekkohe maha keerata, nii et
vedelik veel vaevalt keeb.
Olge ettevaatlik, kui kasutate
praadimisel kuuma õli või rasva,
sest ülekuumenenud
laialipritsinud rasv võib kergesti
süttida.
Kui kontrollnupud hakkavad
raskelt liikuma, pöörduge
palunkohaliku teeninduskeskusse.
Kui roostevaba teras liiga
tuliseks läheb, võib see
tuhmuda. Seetõttu ei ole
pikemaajaline
toiduvalmistamine steatiit- või
kivinõudes ega valurauast
pannidel soovitav. Samuti ei
tohi kasutada alumiiniumkilet,
et kaitsta plaati kasutamise ajal.
Nõud ei tohi sattuda
kontrolltsooni.
Pliidil toitu valmistades jätke
kaas lahti, vältimaks
ülekuumenemist.
Põleti maksimaalse tõhususe
saavutamiseks tuleb kasutada ainult
lameda põhjaga potte ja panne, mis
sobivad kasutatava põleti suurusega (vt
tabelit).
Põleti
minimaalne maksimaalne
diameeter diameeter
Suure (kiire) 180 mm. 260 mm.
Keskmine
(keskmise
kiirusega) 120 mm. 220 mm.
Väike (lisa) 80 mm. 160 mm.
electrolux 11
Soovitatud nõud
Pidage meeles, et laia põhjaga
anumas toimub toiduvalmistamine
kiiremini kui kitsapõhjalises anumas.
Kasutage valmistatava toidu jaoks
sobivaid nõusid.
Jälgige eriti, et nõud ei oleks vedelike
jaoks liiga väikesed, sest need võivad
kergesti üle keeda.
Samuti ei peaks nõud olema kiirema
toiduvalmistamise jaoks liiga suured.
Rasv ja mahlad võivad põhja kinni jääda
ja kergesti kõrbema minna.
Kookide küpsetamiseks on parem
kasutada mitte-avatavaid vorme.
Avatavast vormist lekivad rasv ja mahl
läbi ahjupõhjale ja kõrbevad kinni, mis
muudab puhastamise raskeks.
Ärge pange plastmassist
käepidemega anumaid ahju, sest need
ei ole kuumakindlad.
Et põleti töötaks maksimaalse
efektiivsusega, tuleks kasutada sellele
sobivaid õige läbimõõduga nõusid,
vähendades nii gaasitarbimist.
On soovitav panna keevale kastrulile
kaas peale kohe, kui vedelik keema
läheb ning keerata leek sedavõrd maha,
et vedelik püsiks keemispunktil.
12 electrolux
Elektriahi
Ahju funktsiooni ja
termostaadi lüliti
Need võimaldavad valida kõige
sobivamat tüüpi kütmise erinevat tüüpi
toiduvalmistamise vajadustest lähtudes,
ühendades vastavalt kütteelemendid ja
reguleerides temperatuuri nõutud
tasemele.
Keerake termostaadi nuppu
päripäeva, et valida temperatuur
vahemikus 50°C ja 230°C (MAKS).
Traditsiooniline
toiduvalmistamine - Kuumus
tuleb nii ülemisest kui alumisest
elemendist, tagades ahju ühtlase
kuumenemise.
Õhuringlusega küpsetamine -
See võimaldab ilma lõhna
ülekandumiseta suvalisel riiulil
praadida või praadida ja
küpsetada samaaegselt.
Ainult sisemine grillelement -
võib kasutada väikeste koguste
grillimiseks.
Täisgrill - Täisgrilli element on
sees.
Pizza - Alumine element annab
otsekuumust pitsapõhjale,
lahtistele pirukatele või tortidele,
samal ajal kui ventilaator hoolitseb
õhuringluse eest, et küpsetada
pitsa- või pirukakatet või tordi
täidist.
Alumine kütteelement - Kuumus
tuleb ainult ahju põhjas.
Kui küpsetate ahjus või grillis,
jätke pliidi kaas alati lahti, et
vältida ülekuumenemist.
electrolux 13
Ukse termostaadi kontrolltuli
Termostaadi märgutuli süttib, kui
termostaadi nuppu keeratakse. Tuli
põleb, kuni saavutatakse soovitud
temperatuur. Seejärel lülitub see
perioodiliselt sisse ja välja, osutamaks, et
temperatuuri hoitakse.
Alarmkell
Alarmkell tähistab helisignaaliga
mõne ajavahemiku lõppu. Maksimaalne
ajastus on 120 minutit.
Alarmkeela seadmiseks:
1. Valige ahju funktsiooninupust
soovitud küpsetusfunktsioon.
2. Keerake alarmkella nuppu
päripäeva kuni 120 minuti asendini
ja siis tagasi nõutud ajani.
3. Kui määratud aeg on möödunud,
kõlab helisignaal ja ahi lülitub
automaatselt välja.
Keerake alarmkella nupp
asendisse ja ahju ning termostaadi nupp
asendisse OFF (VÄLJAS).
Keerake alarmkella nupp
asendisse, kui soovite toitu valmistada
ilma alarmkella kasutamata.
Turvatermostaat
Et vältida seadme valest
kasutamisest või defektsest
komponendist tingitud ülekuumenemist,
on ahi varustatud turvatermostaadiga,
mis lülitab vooluvarustuse vajadusel
välja. Töö taastub automaatselt, kui ahju
temperatuur alaneb normaalsele
väärtusele. Kui termostaat rakendub,
sest olete seadet valesti kasutanud, võib
ahju järelikult uuesti kasutada, kui see on
maha jahtunud. Kui aga termostaat
rakendub defektse komponendi tõttu,
tuleb teil astuda ühendusse tee
nindusosakonnaga.
Sahtel
Sahtel on ahju all.
Toiduvalmistamise ajal võib sahtel
tuliseks minna, kui ahi on pikemat
aega kõrgel temperatuuril, seetõttu
ei tohi kergestisüttivaid materjale
nagu ahjukindad, käterätikud,
plastikpõlled jne. sahtlis hoida.
Ka ahju tarvikud, nagu
küpsetuspaber, lähevad tuliseks,
seetõttu tuleb neid esemeid
sahtlist välja võttes olla ettevaatlik,
kui ahi on sees või kuum.
14 electrolux
Enne seadme esmakordset kasutamist
Enne seadme kasutamist
eemaldage kogu pakend, niihästi
seadme seest kui väljast, kaasa
arvatud reklaamkleebised ja
kaitsekile.
Enne esmakordset toiduval-
mistamist peske ahju tarvikuid
hoolikalt.
Enne ahju kasutamist veenduge,
et alarmkella nupp on asendis.
Enne esmakordset kasutamist
tuleks ahju ilma toiduta soojendada. Sel
ajal võib erituda ebameeldivat lõhna.
See on normaalne.
1. Kasutage ahjufunktsiooni
kontrollunuppu traditsiooniliseks
küpsetamiseks .
2. Seadke termostaadi nupp
asendisse MAKS.
3. Avage õhutamieks aken.
4. Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt
töötada.
Seda protseduuri tuleb korrata
täisgrilli funktsiooniga ja
ringlusõhuga küpsetamise
funktsiooniga umbes 5-10 minuti
vältel.
Kui see operatsioon on läbi
viidud, laske ahjul jahtuda ja
puhastage seejärel ahjuõõnt
pehme lapiga, mis on niisutatud
sooja veega, millele on lisatud
pisut pehmetoimelist
nõudepesuvedelikku.
electrolux 15
Hoidke toiduvalmistamise ajal
alati ahju uks kinni.
Allapoole avanevat ahjuust
avades seiske ahjust eemal.
Ärge laske sel lahti kukkuda -
toetage ust käepidemest, kuni
uks on täiesti lahti.
Ahjus on neli riiulitasandit ning ahi
on varustatud ühe riiuliga.
Riiuli asukohti loetakse ahju
põhjast nagu joonisel kujutatud.
On tähtis, et riiul oleks õigesti
kohale asetatud.
Ärge asetage nõusid otse
ahjupõhjale.
Kondenseerumine ja aur
Ahi on varustatud ainulaadse
süsteemiga, mis tekitab loomuliku
õhuringluse ning auru pideva ringvoolu.
Tänu sellele süsteemile on võimalik
valmistada toitu auruses keskkonnas
nii, et toit on seest pehme ja väljast
krõbe. Ühtlasi väheneb toidu
valmistamiseks kuluv aeg ja
energiakulu miinimumini. Toidu
valmistamise ajal võib tekkida aur, mida
saab ahju ust avades välja lasta. See
on täiesti normaalne.
Kuid toiduvalmistamise ajal
või lõpus ahju ust avades tuleb
alati ahjust eemal seista, et
kogunenud aur või kuumus
välja pääseks.
Kui toitu soojendatakse,
eraldub auru samamoodi nagu
vett keetes. Auru kontaktist
ahjuuksega tekkivad sellele
kondensvee piisad.
Ahju kasutamine
4
3
2
1
Kondensatsiooni
vähendamiseks veenduge, et
ahi on hästi ette köetud, enne
kui sinna toidu asetate. Enne
toiduvalmistamist on siis vaja
ahju lühidalt (umbes 10
minutit) eelsoojendada.
Soovitame kondensvesi pärast
iga ahju kasutamist ära
pühkida.
Ahju ukse avamiseks hoidke
alati kinni käepideme keskelt.
16 electrolux
Alustage toiduvalmistamist suure
leegiga, keerates nuppu sümbolini .
Seejärel reguleerige vajadusel leeki.
Leek on väljast palju kuumem kui
seest (tuum). Järelikult peab leegi ots
puudutama anuma põhja. Liiga suur leek
tähendab gaasi raiskamist.
Vastupidiselt elektripliidile ei nõua
gaasipõletid lamedapõhjalisi nõusid:
leegid ‘limpsivad’ anuma põhja ja
levitavad kuumuse ühtlaselt kogu
põhjale.
Gaasipõletid ei nõua spetsiaalseid
nõusid. Kuid õhukeste seintega nõud
juhivad kuumuse toidu juurde kiiremini
kui paksude seintega nõud.
Kuna kuumus ei levi anuma põhjas
Ettepanekud seoses gaasipõletitega
ühtlaselt, võib toit olla ainult osaliselt soe.
Seega on soovitav toitu korduvalt
liigutada.
Kui anumal on paks põhi, takistab
see osalist ülekuumenemist, sest
võimaldab küllaldast termilist
kompensatsiooni.
Vältige väga väikesi nõusid. Laiad
madalad nõud sobivad rohkem kui kitsad
ja sügavad, sest kuumenemine toimub
kiiremini. Toiduvalmistamise aeg ei
lühene, kui asetate kitsa anuma laiale
leegile. Tulemuseks on lihtsalt gaasi
raiskamine. Õige on asetada väikesed
anumad väikestele põletitele ja suured
anumad suurtele põletitele.
Ärge unustage nõusid kinni katmast,
et vähendada gaasikulu.
Traditsiooniline
toiduvalmistamine
Kuna kuumus tuleb ülalt ja alt, tuleks
toidud asetada soovitavalt keskele. Kui
toidu valmistamiseks on vaja rohkem
altkuumust või rohkem pealtkuumust,
kasutage ülemist või alumist tasandit.
Ringleva õhuga küpsetamine
Kuumus kandub toidule üle kuuma
õhuga, mida ahju tagaosas olev
ventilaator ringluses hoiab. Nii liigub õhk
ahjus kiiresti ja ühtlaselt, mis võimaldab
valmistada eri tasanditel samaaegselt
mitut eri toitu.
Selle toiduvalmistamise meetodi
puhul ei ole õhus niiskust ning keskkond
on kuivem. Seetõttu ei levi toidust lõhna
ja maitseid ning erinevate toitude lõhnad
ei segune.
Ettepanekuid ahju kasutamiseks
Tänu võimalusele küpsetada
erinevatel tasanditel võite valmistada
samaaegselt kuni kolme erinevat toitu,
mida võib tarbida kohe või
sügavkülmutada. Te võite küpsetada ka
ainult ühel tasandil. Sel juhul on soovitav
asetada toit madalamale tasandile, mis
võimaldab küpsetamist paremini
kontrollida.
See ahi sobib eriti hästi kiireks
sulatamiseks, konservide
steriliseerimiseks, moosi keetmiseks ja
seente ning puuviljade kuivatamiseks.
Toiduvalmistamine
multifunktsionaalses ahjus
Seda tüüpi ahi võimaldab erinevat
tüüpi toiduvalmistamist: traditsiooniline,
ringleva õhuga ja grillimine; seega on
võimalik küpsetamist optimeerida.
electrolux 17
Ahju kasutamine
Kookide küpsetamine
Soojendage ahju vähemalt 10 minutit
enne kasutamist ette (kui ei ole teisiti
määratud). Ärge avage ahu ust, kui
küpsetate roogi, mis peavad kerkima
(näit. kondiitritooted ja sufleed+); külm
õhk takistab kerkimisprotsessi. Et
kontrollida, kas koogid on valmis,
torgake taignasse hambaork; kui see
puhtana välja tuleb, on kook valmis.
Enne kontrollimist oodake, kuni
vähemalt 3/4 küpsetamise ajast on
möödunud.
Üldise reeglina pidage meelest, et:
kui toit on väljast küps, kuid seest toores,
oleks olnud vaja madalamat
temperatuuri ja pikemat küpsetami-
saega. Vastupidi, “kuiv” tekstuur osutab,
et küpsetamise aeg oleks pidanud olema
lühem ja temperatuur kõrgem.
Liha küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav liha peaks kaaluma
vähemalt 1 kilo, et see ei kuivaks. Kui
soovite iluse värviga praadi, kasutage
õige natuke õli. Kui liha on taine,
kasutage õli või võid või natuke
mõlemaid. Või või õli ei ole aga vaja, kui
lihal on väike riba rasva. Kui lihal on
rasva ainult ühel küljel, tuleb see ahju
panna see pool üles; sulav rasv määrib
ka teist külge piisavalt.
Punane liha tuleb külmikust välja
võtta tund aega enne küpsetamist,
vastasel korral võib liha äkilise
temperatuurimuutuse tõttu sitkeks
muutuda. Praadi, eriti puhasest lihast, ei
tohi küpsetamise alguses soolata, sest
soola mõjul voolavad mahlad ja veri
lihast välja ning ilusat pruuni koorikut ei
tekki.
On soovitav soolata liha välijast, kui
pool küpsetamisajast on läbi.
Pange praad ahju madalate
servadega nõus; sügav anum varjab
kuumust.
Liha võib panna kuumakindlasse
anumasse või otse grillile, mille alla
pannakse praerasva kogumise nõu
mahlade kogumiseks. Kui
küpsetamisaeg on lühike tuleks kastme
komponendid anumasse lisada kohe,
vastasel korral tuleb need lisada viimase
poole tunni jooksul.
Alustage toore liha küpsetamist
kõrgel temperatuuril, vähendades
temperatuuri et lõpetada sisemine
küpsetamine.
Valge liha küpsetamisel võib
temperatuur kogu aeg mõõdukas olla.
Küpsemise astet võib kontrollida,
vajutades liha kahvliga; Kui see järele ei
anna, on liha küps.
Küpsetamise lõpul on soovitav
oodata vähemalt 15 minutit, enne liha
lõikamist, et mahl välja ei voolaks.
Enne toidu serveerimist võib
taldrikuid ahjus minimaalsel kuumusel
soojendada.
Kala küpsetamiseks
Küpsetage väikesi kalu algusest
lõpuni mõõdukal temperatuuril.
Küpsetage keskmise suurusega kalu
algselt kõrgel temperatuuril ja siis järk-
järgult madalamal temperatuuril.
Küpsetage suuri kalu algusest lõpuni
mõõdukal temperauuril.
Kontrollige, ka küpsetatud kala on
valmis, tõstes õrnalt ühte külge; liha
peab olema üleni valge ja läbipaistmatu,
välja arvatud lõhe, forelli vms. puhul.
18 electrolux
Grillimine
Grillimiseks sobiv järgmist tüüpi liha.
Enamasti erineva suurusega tükkideks
(enamasti mitte väga paksud tükid)
lõigatud liha või rupskid, pooleks lõigatud
ja lamedaks surutud linnuliha, kala,
mõned aedviljad (suvikõrvits,
bakla•aan, tomatid jne), liha või kala ja
mereandide vardad.
Grillitavat liha ja kala tuleks kergelt
õliga määrida ja asetada grillile; liha
tuleks soolata kui küpsetamine on
lõppenud; samal ajal kui kala tuleks
seest soolata enne küpsetamist. Grill
tuleks asetada grillelemendist kõige
lähemal või kõige kaugemal olevale
siinile olenevalt liha läbimõõdust, et
vältida pealispinna põlemist, samal ajal
kui liha seest toores on.
Suitsu tekkimist, põhjustatud mahla
ja rasva tilkumisest, on võimalik vältida,
kui kallata 1 või 2 klaasi vett praerasva
kogumise anumasse.
Grilli võib kasutada leiva
pruunistamiseks ning teatud tüüpi
puuviljade, nagu näit. banaanid, poolikud
greibid, ananassilõigud, õunad jne
grillimiseks. Puuvilju ei tohi panna
kuumusallikale liiga lähedale.
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamiseks kuluv aeg võib
varieeruda olenevalt toidu tüübist,
koossisest ja kogusest. Soovitav on
esimest korda toitu valmistades
tähelepanelik olla ja kontrollida tulemusi,
kui valmistate samu toite samadel
tingimsutel.
Toiduvalmistamise “ aegade tabel ”,
mis puudutab ahjus ja grillis küpsetamise
aegu, on mõeldud orientiiriks.
Kogemus näitab võimalikke
lahkuminekuid tabelis toodud
väärtustest.
Sellegipoolest tuleb retseptides
toodut hoolikalt järgida.
Tähelepanu: ärge pange töötava
ahju põhja nõusid nagu tilkuvad pannid,
koogivormid, kastrulid, kuumakindlast
klaasist nõud, alumiiniumkile vms.
Tulemuseks oleks kuumuse
stagnatsioon, mis halvendaks
küpsetamise tulemust ja rikuks ahju
emaili.
electrolux 19
Toitude tabelid
Küpsetamisajad ei sisalda eelsoojendamise aega.
Lühike eelsoojendamise aeg (umbes 10 minutit) võib osutuda vajalikuks enne
küpsetamist.
Küpseta-
mine aeg
(minutit)
Nivo
Kaal (gr.)
TOIDU LIIK
Traditsiooniline
toiduvalmistamine
MÄRKUSI
4
3
2
1
temp.
°C
KOOGID
Vahustatud tainas 2 170 2 160 45 ~ 60 Koogivormis riiulil
Liivatainas 2 170 2 (1 ja 3)* 160 20 ~ 30 Koogivormis riiulil
Hapupiima kohupiima
kook 1 160 2 150 60 ~ 80 Koogivormis riiulil
Õunakook 1 180 2 (1 ja 3)* 170 40 ~ 60 Koogivormis riiulil
Struudel 2 175 2 150 60 ~ 80 Koogivormis riiulil
Keedisekook 2 175 2 (1 ja3)* 160 30 ~ 40 Koogivormis riiulil
Puuviljakook 1 175 1 160 45 ~ 60 Koogivormis
Biskviitkook 1 175 2 160 30 ~ 40 Koogivormis riiulil
Jõulukook 1 170 1 160 40 ~ 60 Koogivormis riiulil
Rosinakook 1 170 1 160 50 ~ 60 Koogivormis riiulil
KONDIITRITOOTED
Väikesed koogid 2 170 2 (1 ja 3)* 160 25 ~ 35 Küpsetusplaadil
Biskviidid 3 190 3 170 15 ~ 25 Küpsetusplaadil
Besee 2 100 2 100 90 ~ 120 Küpsetusplaadil
Kuklid 2 190 2 180 12 ~ 20 Küpsetusplaadil
Küpsetised:
Keedutaigen 2 200 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 25 Küpsetusplaadil
LEIB JA PITSA
1000 Sai 1 190 2 180 40 ~ 60 2 tükki küpsetusplaadil
500 Rukkileib 1 190 1 180 30 ~ 45 Leivavormis või restil
500 Saiakesed 2 200 2 175 20 ~ 35 6-8 saiakest küpsetusplaadil
250 Pitsa 1 200 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 30 Küpsetusplaadil restil
LAHTISED PIRUKAD
Pasta pirukas 2 200 2 (1 ja 3)* 175 40 ~ 50 Vormis riiulil
Köögiviljapirukas 2 200 2 (1 ja 3)* 175 45 ~ 60 Vormis riiulil
Suupistepirukad 1 200 2 (1 ja 3)* 180 35 ~ 45 Vormis riiulil
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 Vormis riiulil
Kanelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 Vormis riiulil
LIHA
1000 Loomaliha 2 190 2 175 50 ~ 70
Riiulil ja praerasva kogumise pannil
1200 Sealiha 2 180 2 175 100 ~ 130
Riiulil ja praerasva kogumise pannil
1000 Vasikaliha 2 190 2 175 90 ~ 120
Riiulil ja praerasva kogumise pannil
1500 Inglise rostbiif
1500 Poolküps 2 210 2 200 50 ~ 60
Restil ja praerasva kogumise pannil
1500 Keskmine 2 210 2 200 60 ~ 70
Restil ja praerasva kogumise pannil
1500 Läbiküpsenud 2 210 2 200 70 ~ 80
Restil ja praerasva kogumise pannil
2000 Sealaba 2 180 2 170 120 ~ 150
Kamaraga-rasvakogumise pannil
1200 Seakoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 tükki-rasvakogumise pannil
1200 Lammas 2 190 2 175 110 ~ 130 Koot-rasvakogumise pannil
1000 Kana 2 190 2 175 60 ~ 80 Terve-rasvakogumise pannil
4000 Kalkun 2 180 2 160 210 ~ 240 Terve-rasvakogumise pannil
1500 Part 2 175 2 160 120 ~ 150 Terve-rasvakogumise pannil
3000 Hani 2 175 2 160 150 ~ 200 Terve - rasvakogumise pannil
1200 Küülik 2 190 2 175 60 ~ 80 Tükkideks lõigatud
1500 Jänes 2 190 2 175 150 ~ 200 Tükkideks lõigatud
800 Faasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Terve
KALA
1200 Forell/latikas 2 190 2 (1 ja 3)* 175 30 ~ 40 3-4 kala
1500 Tuunikala/lõhe 2 190 2 (1 ja 3)* 175 25 ~ 35 4-6 fileed
Nivo
Ringleva soojusega
küpsetamine
temp.
°C
4
3
2
1
Traditsiooniline ja ringleva soojusega küpsetamine
(*) Kui soovite valmistada korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes
toodud tasanditele.
Kui soovite valmistada samaaegselt rohkem kui ühte toitu, soovitame muuta küpsetamise
viimase 5-10 minuti ajal tasandeid, et toidud oleksid ühtlasema värviga.
20 electrolux
Filee 4 800 3 MAKS 12 ~ 15 12 ~ 14
Biifsteek 4 600 3 MAKS 10 ~ 12 6 ~ 8
Vorstid 8 3 MAKS 12 ~ 15 10 ~ 12
Seakarbonaad 4 600 3 MAKS 12 ~ 16 12 ~ 14
Kana
(pooleks lõigatud)
2 1000 3 MAKS 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebabid 4 3 MAKS 10 ~ 15 10 ~ 12
Kana (rind) 4 400 3 MAKS 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 MAKS 10 ~ 15 8 ~ 10
Kala (fileed) 4 400 3 MAKS 12 ~ 14 10 ~ 12
Võileivad 4-6 3 MAKS 3 ~ 7
Röstleib 4-6 3 MAKS 2 ~ 4 2 ~ 3
Pealmine
külg
Tükki
Kaal
Kogus
Küpsetamise aeg
(minutit)
Alumine
külg
Toidu liik
Tasand
Küpsetamisajad ei sisalda eelsoojendamise aega.
Lühike eelsoojendamise aeg (umbes 10 minutit) võib osutuda
vajalikuks enne küpsetamist.
Ahju temperatuurid on ligikaudsed väärtused. Võib osutuda vajalikuks
suurendada või langetada temperatuuri vastavalt individuaalsetele
eelistustele ning soovidele.
Toitude tabel - grillimine -
4
3
2
1
Temp.
°C
700 Pitsa, suur 1 200 15 ~ 25 küpsetusplaadil
500 Pitsa, väike 1 200 10 ~ 20 vormis riiulil
500 Plaadikook 1 200 15 ~ 25 küpsetusplaadil
TOIDU TÜÜP
Kaal
(gr.)
Tasand
4
3
2
1
Temp.
°C
Küpsetamise
aeg
(minutit)
MÄRKUSI
Toitude tabel - Pitsa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

Electrolux EKK601302X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend