electrolux 17
Ahju kasutamine
Kookide küpsetamine
Soojendage ahju vähemalt 10 minutit
enne kasutamist ette (kui ei ole teisiti
määratud). Ärge avage ahu ust, kui
küpsetate roogi, mis peavad kerkima
(näit. kondiitritooted ja sufleed+); külm
õhk takistab kerkimisprotsessi. Et
kontrollida, kas koogid on valmis,
torgake taignasse hambaork; kui see
puhtana välja tuleb, on kook valmis.
Enne kontrollimist oodake, kuni
vähemalt 3/4 küpsetamise ajast on
möödunud.
Üldise reeglina pidage meelest, et:
kui toit on väljast küps, kuid seest toores,
oleks olnud vaja madalamat
temperatuuri ja pikemat küpsetami-
saega. Vastupidi, “kuiv” tekstuur osutab,
et küpsetamise aeg oleks pidanud olema
lühem ja temperatuur kõrgem.
Liha küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav liha peaks kaaluma
vähemalt 1 kilo, et see ei kuivaks. Kui
soovite iluse värviga praadi, kasutage
õige natuke õli. Kui liha on taine,
kasutage õli või võid või natuke
mõlemaid. Või või õli ei ole aga vaja, kui
lihal on väike riba rasva. Kui lihal on
rasva ainult ühel küljel, tuleb see ahju
panna see pool üles; sulav rasv määrib
ka teist külge piisavalt.
Punane liha tuleb külmikust välja
võtta tund aega enne küpsetamist,
vastasel korral võib liha äkilise
temperatuurimuutuse tõttu sitkeks
muutuda. Praadi, eriti puhasest lihast, ei
tohi küpsetamise alguses soolata, sest
soola mõjul voolavad mahlad ja veri
lihast välja ning ilusat pruuni koorikut ei
tekki.
On soovitav soolata liha välijast, kui
pool küpsetamisajast on läbi.
Pange praad ahju madalate
servadega nõus; sügav anum varjab
kuumust.
Liha võib panna kuumakindlasse
anumasse või otse grillile, mille alla
pannakse praerasva kogumise nõu
mahlade kogumiseks. Kui
küpsetamisaeg on lühike tuleks kastme
komponendid anumasse lisada kohe,
vastasel korral tuleb need lisada viimase
poole tunni jooksul.
Alustage toore liha küpsetamist
kõrgel temperatuuril, vähendades
temperatuuri et lõpetada sisemine
küpsetamine.
Valge liha küpsetamisel võib
temperatuur kogu aeg mõõdukas olla.
Küpsemise astet võib kontrollida,
vajutades liha kahvliga; Kui see järele ei
anna, on liha küps.
Küpsetamise lõpul on soovitav
oodata vähemalt 15 minutit, enne liha
lõikamist, et mahl välja ei voolaks.
Enne toidu serveerimist võib
taldrikuid ahjus minimaalsel kuumusel
soojendada.
Kala küpsetamiseks
Küpsetage väikesi kalu algusest
lõpuni mõõdukal temperatuuril.
Küpsetage keskmise suurusega kalu
algselt kõrgel temperatuuril ja siis järk-
järgult madalamal temperatuuril.
Küpsetage suuri kalu algusest lõpuni
mõõdukal temperauuril.
Kontrollige, ka küpsetatud kala on
valmis, tõstes õrnalt ühte külge; liha
peab olema üleni valge ja läbipaistmatu,
välja arvatud lõhe, forelli vms. puhul.