Aeg-Electrolux 41005GR-WN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
41005GR
Kasutusjuhend Segakütusega pliit
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Kasutusjuhend 3
Ohutusinfo 3
Paigaldamine 3
Inimeste turvalisus 3
Kasutamise ajal 4
Teenindus 5
Seadme kirjeldus 5
Pliidi ülevaade 6
Ahju vaade 6
Lisatarvikud 6
Küpsetusplaat 7
Röstimisplaat 7
Ahju rest 7
Eemaldatav sahtel 7
Kondensaadi koguja 8
Igapäevane kasutamine 8
Gaasipliidi juhtnupud 8
Pliidipõletite süütamine 8
Pliidi käsitsi süütamine 9
Pliidi kaas 9
Ahju funktsioonid 9
Ahju temperatuuri nupp 10
Ahju termostaadi märgutuli 11
Turvatermostaat 11
Taimer 11
Ahju märgutuli 11
Lapselukk 11
Enne esimest kasutamist 12
Enne esmakordset kasutamist 12
Tühja ahju kuumutamine 12
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Gaasipliidi kasutamine 13
Ahju kasutamine 13
Kondenseerumine ja aur 13
Potid ja pannid 14
Küpsetusnõud 14
Nõude mõju küpsetustulemustele
14
Kala ja liha valmistamine 15
Küpsestamine 15
Grillimine 15
Toiduvalmistamise ajad 15
Sulatamine 15
Kuidas kasutada sulatamist 15
Küpsetustabelid 16
Puhastus ja hooldus 18
Pliidi puhastamine 18
Pliidi restid 18
Põletid 18
Süüteelektrood 19
Ahju puhastamine 19
Puhastusvahendid 19
Välispinna puhastamine 20
Ahju ukse puhastamine 20
Roostevabast terasest või
alumiiniumist mudelid 21
Ahju riiulid 21
Erinevad kontrollid 22
Ahju lambipirni vahetamine 22
Mida teha, kui... 22
Paigaldusjuhend 23
Tehnilised andmed 23
Paigaldamine 24
Paigutamine 25
Loodimine 25
Gaasiühendus 26
Paigalduskeskkond 26
Põlemissaaduste väljalase 26
Ühendamine jäiga toru või painduva
metallvooliku abil 26
Ühendus, kasutades elastseid mitte-
metallist torusid 27
2
Sisukord
Kohandamine erinevat tüüpi gaasiga
27
Pliidi põletite otsikud 28
Minimaaltaseme seadistamine 28
Elektriühendus 28
Elektrikaablite asendamine 29
Teenindus ja varuosad 30
Jäetakse õigus teha muutusi
Kasutusjuhend
Ohutusinfo
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist TULEB kasutusjuhend hoolikalt läbi
lugeda. Kui vajate abi, pöörduge palun meie klienditeeninduse osakonda.
Paigaldamine
Paigaldustööd peavad teostama pädevad ja kvalifitseeritud paigaldajad
kooskõlas kehtivate määrustega.
Igasugused muutused koduses elektrivarustuses, mis võivad osutuda sead‐
me paigaldamise seisukohalt vajalikuks, peab teostama pädev personal.
Kontrollige oma masinat transpordikahjustuste osas. Ärge kunagi ühendage
katkist seadet. Kui teie seade on defektne, pöörduge tarnija poole.
Selle seadmete parameetrite muutmine või katse seda teha, on ohtlik.
Vältige seadme paigaldamist kergestisüttiva materjali lähedale (nt kardinad,
käterätikud jne.).
Masin kaalub palju. Olge seda liigutades ettevaatlik.
Seda seadet ei saa asetada alusele.
Enne seadme kasutamist eemaldage kogu pakend.
Mõnedel osadel on löögikindel plastikust kilekate. Ärge unustage seda plast‐
kilet eemaldamast, enne kui alustate seadme kasutamist. Puhastage eel‐
nevalt kilega kaetud osad pehme soojas vees niisutatud lapiga, millele on
lisatud pesuainet.
Veenduge, et gaasi- ja elektrivarustus oleksid kooskõlas gaasitoru lähedu
ses oleval andmesildil märgituga.
Inimeste turvalisus
Seadet ei tohi kasutada lapsed ega isikud, kelle füüsilised, sensoorsed või
vaimsed võimed või kogemuste ja teadmiste puudumine takistavad neil sea‐
det turvaliselt kasutamast ilma vastutava isiku järelvalveta, kes tagaks, et
nad saavad seadet ohutult kasutada.
Seade on ette nähtud täiskasvanute poolt kasutuseks. Ärge lubage lastel
seadme läheduses või seadme endaga mängida.
Kasutamisel seade kuumeneb. Lapsed tuleb seadmest kuni selle jahtumi‐
seni eemal hoida.
Lapsed võivad viga saada ka panne või potte seadmelt maha tõmmates.
Ohutusinfo
3
892942054-A-072009
Kasutamise ajal
See seade on ettehtud kasutamiseks ainult kodumajapidamistes. See ei
ole mõeldud kaubanduslikuks või tööstuslikuks kasutamiseks.
Hoolitsege korraliku ventilatsiooni eest seadme ümber. Halb õhuvarustus
võib põhjustada hapnikupuudust.
Seade ei ole ühendatud põlemissaaduste väljutamisseadmega. See tuleb
paigaldada ja ühendada vastavalt kehtivatele paigaldusnõuetele. Eriti tähe‐
lepanelik tuleb olla ventilatsiooni puudutavate nõuete täitmise osas.
Seadme kasutamisel eraldub ruumi, kuhu seade on paigaldatud, kuumust
ja niiskust. Veenduge pideva õhu juurdeoolu olemasolus, hoidke ventilat‐
siooniavad korras või paigaldage ventilatsioonitoruga pliidikate.
Kui seadet kasutatakse pikemat aega, tuleks ventilatsiooni parandada, ava‐
des akna või suurendades tõmbeseadme kiirust.
Kui pliit on varustatud kattega, on selle ülesandeks suletuna kaitsta pliidi
pinda tolmu eest ja avatuna rasvapritsmete kogumine. Ärge kasutage muul
otstarbel .
Enne sulgemist tehke kate alati puhtaks.
Enne katte sulgemist laske põletitel jahtuda.
Ärge kasutage pliiti, kui see on kontaktis veega. Ärge kasutage seadet mär‐
gade kätega.
Veenduge, et nupud on asendis VÄLJAS, kui pliiti ei kasutata.
Kasutamisel seade kuumeneb. Vältige ahjus olevate kütteelementide puu‐
dutamist.
Ahju ust avades seiske ahjust alati eemal, et kogunenud aur või kuumus
välja pääseks.
Kui kasutate muid elektriseadmeid, veenduge, et kaabel ei puutuks vastu
pliidi kuumi pindu.
Ärge kasutage pliidil ebaühtlase põhjaga või vormituid panne, sest see võib
põhjustada panni kallutamisel või üle ääre loksumisel õnnetusi.
Et pliiti oleks lihtsam süüdata, süüdake põletid enne nõude asetamist resti‐
le . Pärast põletite süütamist kontrollige, kas leek on korrapärane.
Enne nõu eemaldamist keerake leek alati väiksemaks või kinni.
Ärge kunagi jätke seadet järelvalveta, kui kasutate toiduvalmistamiseks õli
ja rasva.
Seade peab alati puhas olema. Rasva või toidujääkide kogunemine võib
põhjustada tulekahju.
Ärge kunagi kasutage plastmassist nõusid ahjus või pliidiplaadil. Ärge katke
ahju pindu alumiiniumfooliumiga.
Veenduge alati, et ahju ventilatsiooniava, mis asub pliidi tagakülje keskel,
oleks vaba. Nii kindlustate ahjuõõne ventilatsiooni.
Kuumus võib mõjutada kergestiriknevaid toiduaineid, plastist esemeid ning
aerosoole. Neid ei tohi seadme kohal säilitada.
Toiduvalmistamise ajal võib hoiusahtel tuliseks minna, kui ahiötab pike‐
mat aega kõrgel temperatuuril. Seetõttu ei tohi sahtlis hoida kergestisüttivaid
materjale, nt pajalappe, köögirätte, plastikust põllesid jne.
Ka ahju lisatarvikud kuumenevad, mistõttu tuleb neid sahtlist välja võttes olla
ettevaatlik kui ahi töötab i kui see on veel kuum.
4
Ohutusinfo
Ahju all olevasse sahtlisse võib panna vaid kuumakindlaid taldrikuid. Ärge
pange sinna plahvatusohtlikke materjale .
Ärge kunagi kasutage seadme puhastamiseks auru või kõrgsurve auruga
puhastajaid.
Ärge kasutage ahju ukseklaasi puhastamiseks karedaid, abrasiivseid pu‐
hasteid ega teravaid metallist kaabitsaid, sest need võivad klaasi pinda krii‐
mustada, mille tagajärjel võib klaas puruneda.
Teenindus
Seda seadet peaksid hooldama ja parandama ainult volitatud hooldustehni‐
kud, kasutades ainult originaal-varuosi.
Pärast seadme paigaldamist utiliseerige pakkematerjalid ohutus- ja kesk‐
konnanõudeid järgides.
Enne utiliseerimist muutke vana seade kasutuskõlbmatuks, lõigates toiteju‐
he läbi.
Sümbol
tootel või selle pakendil näitab, et seda toodet ei tohi käsitleda
majapidamisjäätmena. See tuleb korduvkasutusse suunamiseks viia elektri-
ja elektrooniliste seadmete kogumispunkti. Tagades toote nõuetekohase
utiliseerimise aitate ära hoida imalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale
ja inimeste tervisele, mida vale jäätmekäitlus selle toote puhul võib kaasa
tuua. Üksikasjalikuma info saamiseks toote utiliseerimise kohta palume teil
pöörduda kohalikku omavalitsusse, kohaliku majapidamisjäätmete käitluse‐
ga tegeleva ettevõtte poole või kauplusse, kust te toote ostsite.
Hoidke see kasutusjuhend edaspidiseks konsulteerimiseks alles, ning seadme
edasimüümisel või -andmisel andke see ka uuele seadme omanikule kaasa.
Need juhised kehtivad ainult riikides, mille sümbolid on kuvatud selle brošüüri
kaanel.
Seadme kirjeldus
Juhtpaneel
1 2 3 4 5 6 97 8
1 Tagumise vasakpoolse põleti juhtnupp (lisa)
2 Eesmise vasakpoolse põleti nupp (kiire)
Seadme kirjeldus
5
3 Eesmise parempoolse põleti juhtnupp (poolkiire)
4 Tagumise parempoolse põleti nupp (poolkiire)
5 Taimer
6 Ahju temperatuuri nupp
7 Ahju termostaadi märgutuli
8 Ahju märgutuli
9 Ahju juhtnupp
Pliidi ülevaade
1 Tagumine parempoolne põleti
(poolkiire)
2 Eesmine parempoolne põleti (pool‐
kiire)
3 Eesmine vasakpoolne põleti (kiire)
4 Tagumine vasakpoolne põleti (lisa)
Ahju vaade
1 Grill
2 Ahjurestide juhikud
3 Ventilaator
Lisatarvikud
Puhastage lisatarvikuid enne nende esmakordset kasutamist. Peske riiulid, jne
puhtaks kuuma vee ja pesuainega. Loputage ja kuivatage.
1
23
4
1
2
3
6
Seadme kirjeldus
Küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Röstimisplaat
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva
püüdmiseks.
Kui te küpsetusplaati ei kasuta, siis eemal‐
dage see ahju kasutamise ajaks.
Ahju rest
Nõude, koogivormide, praadide ja grillitava toidu jaoks.
Eemaldatav sahtel
Eemaldatav sahtel asub on ahju all.
HOIATUS
Ahju pikaajalisel kasutamisel võib sahtel kuumeneda. Sahtlis ei tohi hoida ker‐
gestisüttivast materjalist asju nagu pajakindaid, köögirätikuid, plastikust põlle‐
sid jne.
Ka ahju tarvikud kuumenevad, mistõttu tuleb neid sahtlist välja võttes olla et‐
tevaatlik kui ahi töötab või kui see on veel kuum.
Sahtli avamiseks ja eemaldamiseks:
haarake sahtli alumisest osast ja tõmmake see välja
sahtli eemaldamiseks, tõmmake see lõpuni välja ja seejärel tõstke aeglaselt
ja tõmmake see täielikult välja
Sahtli tagasi panemiseks järgige sama protseduuri vastupidises järjekorras.
Seadme kirjeldus
7
Kondensaadi koguja
Kogujat kasutatakse ahju töötamise ajal
tekkiva kondensaadi kogumiseks. See
asetatakse sahtlisse. Pärast kasutamist tu‐
leks koguja puhtaks teha.
Igapäevane kasutamine
Gaasipliidi juhtnupud
Seade on varustatud progressiivsete gaa‐
sikraanidega, mis võimaldavad leeki pare‐
mini kontrollida.
Gaasipliidi juhtnupud asuvad juhtpaneelil.
Reguleerimisnuppe võib keerata vastu‐
päeva väikese leegi sümbolini ja päripäeva
suurema leegi sümboli peale.
Puudub gaasi pealevool
Maksimaalne gaasi pealevool
Minimaalne gaasi pealevool
Pliidipõletite süütamine
Põleti süütamiseks enne panni panemist pliidile:
1. Suruge juhtnuppnupp lõpuni sisse ja keerake see vastupäeva suure leegi
asendisse sümboliga
.
2. Hoidke nuppu allavajutatuna umbes 5 sekundit. Nii jõuab termoelement
soojeneda ja turvaseadis välja lülituda - vastasel korral katkestatakse gaasi
pealevool.
3. Peale süütamist reguleerige leeki vastavalt soovile.
Kui põleti pärast paari katset ei sütti kontrollige, et põleti kaas ja kroon (vaadake
alumist joonist, punktid 1 ja 2) oleksid õiges asendis.
8
Igapäevane kasutamine
1 Põleti kate
2 Põleti kroon
3 Sädeme tekitaja
4 Termoelement
Gaasitoite katkestamiseks, keerake
nuppu päripäeva asendisse
.
HOIATUS
Ärge hoidke juhtnuppu all kauem kui 15
sekundit. Juhul kui põleti 15 sekundi
jooksul ei sütti, siis vabastage nupp,
keerake see asendisse Väljas ja oodake vähemalt üks minut enne kui üritate
põletit uuesti süüdata.
HOIATUS
Tuleoht! Ülekuumenenud rasvad ja õlid süttivad väga kiirelt.
Pliidi käsitsi süütamine
Juhul kui pliiti on vaja käsitsi süüdata (näiteks elektrikatkestuse ajal) vajutage
nupp all umbes 5 sekundiks ja samal ajal hoidke leeki põleti juures. Ärge kunagi
keerake kontrollnuppu, enne kui viite leegi põleti lähedale.
Pliidi kaas
Kaane eesmärgiks on vältida tolmu kogunemist pliidile, kui kaas on suletud,
ning koguda õli või rasva pritsmeid, kui kaas on lahti. Ärge kasutage seda muul
otstarbel.
Enne kaane avamist pühkige kõik pritsmed ära.
Enne avamist või eemaldamist puhastage kaas toidujääkidest.
HOIATUS
Enne kaane sulgemist keerake kõik põletid välja.
Ahju funktsioonid
Hoidke ahju uks küpsetamise ajal alati kin‐
ni.
Keerake funktsiooninupp soovitud küpse‐
tusfunktsioonile.
Ahjufunktsiooni valimiseks, keerake funkt‐
siooninuppu päripäeva soovitud funktsioo‐
ni sümbolini.
1
2
3
4
Igapäevane kasutamine
9
Funktsioon Kirjeldus
Küpsetusah‐
ju valgustus
Ahju lamp süttib automaatselt kõigi seadistuste puhul. Ahju lampi
saab sisse lülitada ka siis kui ühtegi funktsiooni pole valitud.
Tavapärane
küpsetamine
Soojus tuleb nii ülemisest kui alumisest elemendist, tagades üht‐
lase soojuse ahju sees.
Ahju alumine
element
Kuumus tuleb ainult ahju põhjast
Ventilaatori‐
ga küpsetamine
See funktsioon võimaldab teil praadida või samaaegselt praadida
ja küpsetada mistahes riiulil, ilma et lõhn üle kanduks
Grill
Seda võib kasutada väikeste koguste grillimiseks Selle funktsiooni
maksimaalne temperatuur võib olla 230
º
C
Turbogrill
Grilli ja ülemise kütteelemendi ning vajadusel ventilaatori korraga
kasutamine.
Selle funktsiooni jaoks peab temperatuur olema maksimaalselt
230
º
C.
Pitsafunktsi‐
oon
Ühel ahju tasandil selliste toitude küpsetamiseks, mis vajavad in‐
tensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja. Määrake ahju tem‐
peratuur 20-40 °C madalamaks kui tavapärasel režiimil.
Sulatamine
(See ei ole mõeldud toidu valmistamiseks). See asend on mõeldud
külmutatud roogade sulatamisprotsessi kiirendamiseks.
Allapoole avanevat ahjuust avades seiske ahjust eemal. Ärge laske sel alla
kukkuda - toetage ust käepidemest, kuni uks on täiesti lahti.
Ahjus on neli riiuli tasandit. Riiuli tasandeid loetakse ahju põhjast.
On oluline, et ahju lisaseadmed oleksid korrektselt paigutatud.
Ahju temperatuuri nupp
Keerates ahju temperatuuri nuppu päri‐
päeva valite te toiduvalmistamise tempe‐
ratuuri vahemikus 50
°
C kuni maksimum
(290
°
C).
10
Igapäevane kasutamine
Ahju termostaadi märgutuli
Termostaadi märgutuli süttib, kui keeratakse termostaadi juhtnuppu. Tuli põ‐
leb, kuni on saavutatud õige temperatuur. Seejärel süttib ja kustub see pe‐
rioodiliselt, osutades et temperatuuri säilitatakse.
Turvatermostaat
Ahi on varustatud turvatermostaadiga. Põhitermostaadi rikke korral, millega
kaasneb ülekuumenemine, lülitab turvaseadis pliidi elektritoite välja. Sel juhul
pöörduge kohaliku teeninduskeskuse poole. Mingil juhul ei ole lubatud üritada
seadet ise remontida.
Taimer
Taimeri lõppu tähistab helisignaal. Maksi‐
maalne taimeri aeg on 60 minutit.
Taimeri seadmiseks:
1. Valige ahju funktsiooni juhtnupuga küp‐
setusfunktsioon.
2. Seejärel keerake taimeri nuppu päri‐
päeva 60 minuti märgini ja siis tagasi
soovitud ajale.
3. Kui määratud aeg läbi saab, siis kõlab
helisignaal. Keerake minutilugeja ja ah‐
ju funktsiooni ning temperatuurinupud
välja.
Kui soovite küpsetada ilma taimerita, siis
keerake taimeri nupp asendisse 0 .
ETTEVAATUST
Taimer ei lülita ahju välja!
Ahju märgutuli
Ahju üldine märgutuli süttib põlema kui määratakse mingi ahjufunktsioon.
Lapselukk
Seadmel on lapselukk, mis muudab lastele ahju ukse avamise võimatuks.
Lapselukk töötab alati, kui ahju uks on suletud.
Igapäevane kasutamine
11
Ahjuukse avamiseks:
1. sulgege uks,
2. lükake turvalukk üles ja hoidke se‐
da,
3. avage uks.
Pange uks kinni ilma turvaklambrit vajutamata.
Enne esimest kasutamist
Enne esmakordset kasutamist
HOIATUS
Enne seadme kasutamist eemaldage kõik pakkematerjalid nii seadme seest
kui väljast, ka reklaamkleebised ja kaitsekiled.
Enne esmakordset kasutamist peske ahjutarvikud hoolikalt puhtaks.
Enne esmakordset kasutamist tuleks ahju ilma toiduta soojendada. Sel ajal
võib erituda ebameeldivat lõhna. See on täiesti normaalne.
Tühja ahju kuumutamine
HOIATUS
Kasutamisel seade kuumeneb. Lapsed tuleks pliidist eemale hoida kuni selle
jahtumiseni. Ülekuumenemise vältimiseks PEAB seadme kasutamise ajal
kaas olema avatud.
1. Lülitage ahju funktsiooninupp tavalisele küpsetusrežiimile
2. Keerake temperatuuri reguleerija maksimum asendisse.
3. Avage õhutamiseks aken.
4. Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt töötada.
Seda protseduuri tuleb korrata grilli
ja ventilaatori funktsiooniga umbes
5-10 minuti vältel.
Kui see operatsioon on läbi viidud, laske ahjul jahtuda, seejärel puhastage
ahjuõõnt pehme lapiga, mida on niisutatud sooja veega, millele on lisatud pisut
pehmetoimelist nõudepesuainet.
12
Enne esimest kasutamist
Vihjeid ja näpunäiteid
Gaasipliidi kasutamine
Gaasipliidi suure leegi süütamiseks keerake nupp asendisse . Seejärel re‐
guleerige vajadusel leeki.
Leegi välimine osa on palju kuumem kui selle sisemine osa (tuum). Seetõttu
peavad leegi otsad pannipõhja "noolima". Liigselt suur leek tähendab lihtsalt
gaasi raiskamist.
Vastupidiselt elektripliitidele, ei ole gaasipliidi puhul vajalik kasutada lameda
põhjaga panni: leegid puutuvad vastu põhja ja levitavad kuumuse üle terve
pinna.
Gaasipliidi jaoks pole vaja spetsiaalseid potte-panne. Samas annavad õhuke‐
se seinaga pannid kuumust palju kiiremini edasi kui paksu seinaga pannid.
Kuna kuumus ei jaotu ühtlaselt panni põhjal, siis võib toimuda roa osaline soo‐
jenemine. Seetõttu on soovitatav toitu korduvalt segada.
Paksu põhjaga pann aitab osaliselt vältida ka ülekuumenemist.
Vältige ka hästi väikseid panne. Laiad ja madalad pannid-potid on palju sobi‐
vamad kui väikesed ja sügavad, kuna esimesed võimaldavad palju kiiremat
soojenemist. Väikse panni panemine suurele põletile, ei kiirenda protsessi, see
raiskab lihtsalt gaasi. Korrektne on panna väiksed potid-pannidikestele põ‐
letitele ja suured suurtele põletitele.
Pidage meeles, et nõu kinnikatmine vähendab gaasikulu.
Ahju kasutamine
HOIATUS
Ärge asetage nõusid otse ahjupõhjale.
HOIATUS
Ahjus küpsetamise või grillimise ajal peab kate avatud olema, nii väldite üle‐
kuumenemist.
HOIATUS
Ärge pange ahju põhja esemeid ega katke mõnd ahjuosa kinni fooliumiga, sest
see võib põhjustada kuumuse akumuleerumise ja mõjutada toiduvalmistamist
tulemusi ning kahjustada ahju emaili. Asetage potid, kuumakindlad potid ja
fooliumist vormid alati ahju restile.
Kondenseerumine ja aur
Ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga, mis tekitab loomuliku õhuringluse
ning auru pideva ringvoolu. Tänu sellele süsteemile on võimalik valmistada
toitu auruses keskkonnas nii, et toit on seest pehme ja väljast krõbe. Ühtlasi
väheneb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja energiakulu miinimumini. Toidu
valmistamise ajal võib tekkida aur, mida saab ahju ust avades välja lasta. See
on täiesti normaalne.
Vihjeid ja näpunäiteid
13
HOIATUS
Toiduvalmistamise ajal või lõpus ahju ust avades tuleb alati ahjust eemal seis
ta, et kogunenud aur või kuumus väljumisel teid ei põletaks.
Toidu kuumutamisel tekib aur samal viisil nagu vee keetmisel. Ahju ukse klaa‐
siga kokku puutudes aur kondenseerub, jättes klaasile veetilgad.
Kondensatsiooni vähendamiseks jälgige, et ahi oleks korralikult ette soojen‐
datud, enne kui asetate toidu ahjuõõnde. Enne toiduvalmistamist on vaja ahju
lühikest aega (u. 10 minutit) ette soojendada. Soovitame teil kondensaat pä
rast seadme igakordset kasutamist ära pühkida.
Potid ja pannid
Pidage meeles, et suurem raadius tagab soojendamiseks suurema pinna ja
seetõttu valmib suuremas nõus toit kiiremini kui väikses.
Alati kasutage nõusid, mille suurus vastab toidu kogusele. Eriti tuleb seda
vaadata, et vedelike puhul poleks nõu liiga väike, kuna siis ib vedelik kergesti
üle keeda ja ka liiga suur, kuna siis võib vedelik põhja kõrbeda; panni katmata
aladel kõrbeb rasv ja muu vedelik kergemini.
Kookide puhul on soovituslik kasutada nõusid, mis ei avane. Avanevast vor‐
mist võib välja lekkida puuviljamahla ja suhkrut, mis ahju põhjale kukkudes
seal ära kõrbeb muutes hilisema puhastamise raskeks. Ärge pange ahju plas‐
tikust käepidemega nõusid, kuna plastik ei pruugi kuumusele vastu pidada.
Pidage meeles, et suure põhjaga pannil küpseb toit kiiremini kui väiksel.
Gaasipliidil heade tulemuste saamiseks valige pannid, mis sobivad kokku all‐
pool tabelis toodud põletite diameetriga:
Põleti Võimsus Läbimõõt
miinimum maksimum
Kiire 3000 W 160 mm 280 mm
Poolkiire 2000 W 140 mm 240 mm
Lisapõleti 1000 W 120 mm 180 mm
Küpsetusnõud
Kasutage mistahes kuumakindlaid nõusid, mis taluvad 230
°
C temperatuuri.
Küpsetusplaate, ahjunõusid jne ei tohiks asetada vahetult ahju tagaosas
olevat ventilaatorit katvale võrele ega ahju põhjale.
Ärge kasutage küpsetusplaate, mis on suuremad kui 30 cm - 35 cm, sest
need piiravad soojuse ringlust ja võimad mõjutada tulemust.
Nõude mõju küpsetustulemustele
Nõude ja konservipurkide paksus, erijuhtivus, värv jne on erinev, mis mõjutab
viisi, kuidas need edastavad kuumust neis olevale toidule.
A : Alumiinium, keraamika, kuumakindel klaas ja säravad läikivad nõud vä‐
hendavad küpssemists ja põhja pruunistumist.
14
Vihjeid ja näpunäiteid
B : Emailitud valuraud, anodeeritud alumiinium, kõrbemiskindla kattega alu‐
miinium ja värvilise väliskattega ning tumedad, rasked tarvikud võimendavad
küpsemisst ja põhja pruunistumist.
Kala ja liha valmistamine
Liha võib asetada kuumakindlatesse nõudesse või otse ahju riiulile. Sel juhul
ärge unustage asetada põhjast esimesele positsioonile rasvapanni, milles on
pisut vett. Rasvapann ei lase sulanud rasval ahju põhjale langeda.
Valget liha, linnuliha ja kala tuleb üldiseslt valmistada keskmisel temperatuuril
(150
°
C ja 175
°
C vahel). Kui soovite valmistada punast liha (väljast kergeltt
pruunistatud ja seest vähem küps), on soovitav valida hikeseks ajaks kõrgem
temperatuur (200
°
C ja 230
°
C vahel).
Küpsestamine
Kooke tuleb üldiseslt küpsestada keskmisel temperatuuril (150
°
C ja 200
°
C
vahel).
Enne kookide valmistamist või küpsetamist on vaja ahju lühikest aega (u. 10
minutit) ette soojendada. Kui toiduvalmistamine on alanud, hoidke ahju uks
kogu aeg suletuna ja kontrollige tulemusi läbi ukseklaasi.
Grillimine
Kui sooivte grillida liha või kala, asetage need otse riiulile, olles neid eelnevalt
kergelt õliga piserdanud.
Grillifunktsiooni puhul tuleb soojus ainult ülemiselt elemendilt. Seetõttu tuleb
toiduvalmistamise temperatuuri reguleerida olenevalt liha või kala paksusest.
Ärge kunagi unustage asetamast alumisele positsioonile rasvapanni, milles on
pisut vett.
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamise ajad on erinevad olenevalt valmistatava toidu tüübist, kon‐
sistenstist ja kogusest. Soovitame jätta hästi meelde oma esimesed katsetu‐
sed ahjus toitu valmistada, sest samadel tingimustel samu toite valmistades
saate loomulikult sarnased tulelmused.
Ainult kogemus laseb teil tabelis toodud väärtusi sobival viisil muuta.
Sulatamine
Ahju ventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb õhu ahjus toatemperatuuril
ringlema. See kiirendab sulatamist. Kuid ärge unustage, et köögi temperatuur
mõjutab samuti sulamise ketust. See funktsioon on eriti sobiv õrnade toiduai‐
nete sulatamiseks, mida kuumus võiks kahjustada, nt kreemitäitega pirukad,
glasuuriga koogid, pirukad, leib ja muud pärmitooted.
Kuidas kasutada sulatamist
Keerake ahju funktsiooninupp asendisse ja temperatuurinupp välja .
Vihjeid ja näpunäiteid
15
Küpsetustabelid
KÜPSETUSAJAD
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt lu‐
gedes
Eelsoojen‐
dus minuti‐
tes
Tempe‐
ratuur
°
C
Tempe‐
ratuur
°
C
Kestus mi‐
nutites
Küpsetatud
pulgakesed
3 10-13 160-180 ---- 20-25
1+2 7-10 ---- 140-160 40-45
Väikesed
koogid
2 10-13 170-190 ---- 20-25
1+2 10-12 ---- 160-180 25-30
Pärmipal‐
mik
2 15-20 250
1)
160-180
----
45+10
2)
2 ---- ---- 150-160
45+10
2)
Purukook 2 15-20 190-200 ---- 25-35
2 ---- ---- 165-175 25-35
Besee 2 ---- 115-125 ---- 40-50
1+2 ---- ---- 115-125 45-55
Pärmitaig‐
nast kuklid
2 10-15 210-220 ---- 10-15
1+2 10-13 ---- 180-200 10-20
Kakuke 2 10-13 170-190 ---- 25-30
1+2 7-10 ---- 150-170 40-45
Rasvavaba
keeks
2 10-13 170-180 ---- 20-25
2 7-10 ---- 150-160 30-35
Juustukook 2 ---- 170-190 ---- 50-70
1 ---- ---- 150-170 50-70
Rullbiskviit 1 10-13 170-190 ---- 15-20
1 10-13 ---- 160-180 10-20
Petit Choux 2 10-15 190-200 ---- 10-20
2 10-13 ---- 190-200 10-20
Pärmikook
õuntega
3 ---- 180-200 ---- 45-50
3 ---- ---- 165-175 45-50
Õunapiru‐
kas
1 10-13 175-185 ---- 55-60
1+2 ---- ---- 165-175 50-55
16
Vihjeid ja näpunäiteid
KÜPSETUSAJAD
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt lu‐
gedes
Eelsoojen‐
dus minuti‐
tes
Tempe‐
ratuur
°
C
Tempe‐
ratuur
°
C
Kestus mi‐
nutites
Plaadikook 2 ---- 170-180 ---- 50-55
2 ---- ---- 145-155 50-55
2 ---- ---- 150-160 30-40
2 10-13 ---- 150-160 40-50
Talupojasai 1 15-20 250
1)
195-205
---- 40-60
Quiche Lorr‐
aine
1 15-20 220-240 ---- 20-40
1 10-15 ---- 200-220 20-40
Pitsa 2 ---- 210-230 ---- 30-35
1 ---- ---- 190-200 25-30
Terve kana 2 ---- 195-205 ---- 60-70
2 ---- ---- 170-190 45-50
Röstitud
sealiha
3 ---- 195-205 ---- 60-70
2 ---- ---- 160-180 45-50
1) eelsoojenduse temperatuur
2) ahjus hoidmise aeg, pärast ahju väljalülitamist funktsiooninupust
RÖSTIMISTABEL
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera‐
tuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Pärmikook
õuntega
3 - 165-175 40-45
Õunapirukas 1+3 - 165-175 45-50
Plaadikook 3 - 145-155 45-50
Pitsa 2/1+3 - 190-200 20-25
Terve kana 2 - 165-175 60-70
Pool kana 3 - 165-175
35+35
1)
Quiche Lorrai‐
ne
1/2 10-12 200-220 20-30
1) Palun keerake rooga poole küpsetamise peal
Vihjeid ja näpunäiteid
17
GRILLIMISTABEL
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt lu‐
gedes
Eelsoojen‐
dus minuti‐
tes
Tempera‐
tuur
°
C
Tempera‐
tuur
°
C
Kestus
minutites
Röstleib 3 10 230 3-5
3 10 230 3-5
Biifsteek 3 10 230
15+15
1)
Pool kana 2 - 230
30+30
1)
2 - 200
25+25
1)
Röstitud
sealiha kot
let
3 - 230
25+25
1)
2 230
20+20
1)
1) Palun keerake rooga poole küpsetamise peal
Puhastus ja hooldus
HOIATUS
Enne hooldustöid või puhastamist tuleb seade elektrivõrgust LAHTI ÜHEN‐
DADA. Seda ahju ei tohi puhastada auru või auru kasutava puhastusseadme‐
ga.
Pliidi puhastamine
Pliidiplaati on kõige parem puhastada kui see veel soe on, kuna värsked plekid
tulevad paremini ära kui vanad.
Pühkige plaati regulaarselt, kasutades pehmet lappi, mida on niisutatud sooja
vee ja nõudepesuvahendiga. Vältige järgmiste puhastusvahendite kasutamist:
majapidamises kasutatavad puhastus- ja valgendusvahendid;
impregneeritud padjakesed, mida ei sobi kasutada kõrbemiskindla põhjaga
nõude puhastamiseks;
terasvillast padjakesed;
vanni/kraanikausi plekieemaldajad.
Kui ahjuklaas on väga must, soovitatakse kasutada sellist puhastusvahendit
nagu Hob Brite või Bar Keepers Friend.
Pliidi restid
Pannitoed on nõudepesumasinas pestavad. Käsitsi pesemisel olge ettevaatlik
neid kuivatades, kuna emailiga katmisel võib jääda teravaid servasid. Vajadu‐
sel kasutage tugevamate plekkide jaoks küürimispastat.
Põletid
Põletikatteid ja kroone saab puhastamiseks eemaldada.
18
Puhastus ja hooldus
Peske põletikaasi ja kroone soojas seebivees ja eemaldage plekid pehmetoi‐
melise puhastuspastaga. Eriti raskesti eemaldatavate plekkide puhul võib et‐
tevaatlikult kasutada märga, seebiga impregneeritud terasvillakäsna.
Pärast puhastamist kuivatage pehme lapiga.
Süüteelektrood
Elektriline süüde antakse läbi keraamilise elektroodi, milles on metallist elek‐
trood. Hoidke need komponendid puhtana, et vältida raskusi süttimisel, ja
kontrollige, et põleti krooni augud ei oleks ummistunud.
Ahju puhastamine
HOIATUS
Ahi tuleb kogu aeg puhtana hoida. Rasva või toidujääkide kogunemine, eriti
grillimispannile, võib põhjustada tulekahju.
Puhastage ahjuõõnt pärast iga kasutamist hoolikalt, kuni ahi on veel soe. Siis
on kerge eemaldada rasva või muude ainete, nt puuviljamahla, suhkru või
rasva, jääke.
Võite kasutada soojas vees lahustatud pesuainet või mõnda sobivat aerosool-
ahjupuhastusvahendit.
HOIATUS
Ärge piserdage otse mattidele terasest osadele, sest see võib need rikkuda
ning järgige alati tootja juhiseid.
Puhastage ahju tarvikuid sooja vee ja pesuainega. Eemaldage võimalikud kin‐
nikõrgenud kohad pehmetoimelise abrasiivse pulbriga.
HOIATUS
Ärge katke ahju pindu alumiiniumfooliumiga. Selle tagajärjeks on kuumuse
akumuleerumine, mis võib rikkuda toiduvalmistamise tulemused ja kahjustada
emaili.
Puhastusvahendid
Enne kui kasutate ahju puhastamiseks mõnd puhastusvahendit, veenduge, et
see oleks sobiv ning et tootja soovitab nende kasutamist.
Pleegitusaineid sisaldavaid puhastusvahendeid EI tohi kasutada, sest need
võivad pinna tuhmiks muuta. Vältida tuleks ka tugevatoimelisei abrasiivseid
vahendeid.
HOIATUS
Ärge kunagi kasutage seadme puhastamiseks auru või aurupuhasteid.
Puhastus ja hooldus
19
Välispinna puhastamine
HOIATUS
Pühkige regulaarselt juhtpaneeli, ahjuust ja ukse tihendit, kasutades selleks
pehmet lappi, mida on niisutatud vähese nõudepesuvahendiga lahustatud
soojas vees.
Et vältida ukseklaasi rikkumist või nõrgendamist, vältige järgmiste vahendite
kasutamist:
Majapidamises kasutatavad puhastus- ja pleegitusvahendid
Impregneeritud lappe, mida ei sobi kasutada kõrbemiskindla põhjaga nõude
puhastamiseks
Padjandid või terasvilla padjandid
Keemilised ahjulapid või aerosoolad
Rooste-eemaldajad
Vanni/kraanikausi plekkide eemaldajad
Puhastage ukseklaasi väljast ja seest sooja seebiveega. Kui ukse klaas muu‐
tub seest väga mustaks, soovitatakse kasutada selliseid puhastusaineid nagu
Hob Brite või Bar Keepers Friend.
Ahju ukse puhastamine
Enne ahju ukse puhastamist soovitame see ahju eest ära võtta.
HOIATUS
Enne töö alustamist veenduge, et ahi oleks jahtunud ja vooluvõrgust lahutatud.
Toimige järgmiselt:
1. Avage ahju uks täielikult.
2. Otsige üles hinged, mis kinnitavad
ukse ahju külge.
A
20
Puhastus ja hooldus
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 41005GR-WN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend