Zanussi ZOB440 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ZOB 440
Kasutus
juhend
Integreeritud
ahi
electrolux
Täname teid, et otsustasite meie toote kasuks
Loodame, et tunnete oma uuest seadmest suurt rõõmu ning et mõtlete kodumasinaid ostes jälle
meie kaubamärgile.
Palun lugege see kasutusjuhend hoolikalt läbi ja hoidke see kogu seadme kasutusaja vältel alles
kui dokument, millega vajaduse korral konsulteerida. Kasutusjuhend tuleks anda üle seadme
võimalikule uuele omanikule.
electrolux
Hoiatused ja oluline ohutusalane info ...........................................................................................4
Seadme kirjeldus .......................................................................................................................... 6
Juhtelemendid .............................................................................................................................. 7
Enne ahju esmakordset kasutamist.............................................................................................. 8
Elektrooniline programmeerija ...................................................................................................... 9
Ahju kasutamine ......................................................................................................................... 14
Küpsetamis- ja röstimistabelid .................................................................................................... 17
Puhastamine ja hooldus ............................................................................................................. 18
Mida teha, kui midagi valesti läheb .............................................................................................23
Tehnilised andmed ..................................................................................................................... 24
Juhised paigaldajale ................................................................................................................... 25
Juhised sisseehitamiseks ........................................................................................................... 26
Garantii/klienditeenindus ............................................................................................................ 27
Teenindus ja varuosad ............................................................................................................... 29
Euroopa garantii ......................................................................................................................... 29
Ohutusjuhised
Samm-sammulised juhised
Nõuanded ja näpunäited
Kuidas kasutada kasutusjuhendit
Sisukord
Seade on kooskõlas järgmiste EMÜ direktiividega:
- 2006/95 (madalpingedirektiiv);
- 89/336 (EMÜ direktiiv)
- 93/68 (üldine direktiiv) ja hilisemad muutused.
TOOTJA:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298 47100
FORLI’ (Italy)
electrolux
Hoiatused ja oluline ohutusalane info
Hoidke neid kasutusjuhiseid alati koos seadmega. Kui masin antakse üle kolmandale
isikule või müüakse ära, või kui jätate masina kolides maha, on tähtis, et uuel kasutajal oleks
juurdepääs neile kasutusjuhistele ning juuresolevale infole.
Need hoiatused on kasutajate ja nendega koos elavate inimeste turvalisuse huvides.
Seetõttu tuleb need enne masina ühendamist/kasutamist tähelepanelikult läbi lugeda.
Paigaldamine
Paigaldamise peab teostama kvalifitseeritud
isik kooskõlas kehtivate reeglite ja
määrustega. Üksikuid toiminguid seoses
masina paigaldamisega kirjeldatakse
paigaldaja juhiste alalõigus.
Laske masin paigaldada ja ühendada
kvalifitseeritud isikul, kellel on vastavad
erialased teadmised ning kes teostab töö
kooskõlas direktiividega.
Kui seoses paigaldamisega on vaja muuta
vooluvarustust, peab ka seda tegema
kvalifitseeritud elektrik.
Kasutamine
See ahi on ette nähtud toidu valmistamiseks;
ärge kunagi kasutage seda muul otstarbel.
Toiduvalmistamise aja lõpus ahju ust
avades tuleb olla ettevaatlik, et vältida
ahjust väljuvat kuuma õhu voogu.
Olge ahju kasutades väga ettevaatlik.
Kütteelementidest lähtuv suur kuumus
muudab riiulid ja muud ahju osad väga
tuliseks.
Kui kasutate mingil põhjusel ahjus
toiduvalmistamiseks alumiiniumfooliumi, ärge
laske sel kokku puutuda ahju põhjaga.
Ahju puhastades toimige ettevaatlikult: ärge
kunagi pihustage midagi rasvafiltrile (kui see
olemas on), kütteelementidele ega
termostaadi sensorile.
Seda seadet või selle spetsifikatsioone
ükskõik mis viisil muuta on ohtlik.
Küpsetamise, praadimise ja grillimise käigus
lähevad ahju seinad ja muud osad tuliseks,
seetõttu tuleb lapsed seadmest eemal hoida.
Elektriseadmeid ahju lähedal olevatesse
pistikupesadesse ühendades tuleb jälgida, et
kaablid ei puutuks kokku tuliste rõngastega
ega jääks ukse vahele.
Tulekindlaid nõusid või potte ahjust välja
võttes tuleb alati kasutada pajalappe.
Regulaarne puhastamine hoiab ära
pinnakattematerjali inetuks muutumise.
Enne ahju puhastamist tuleb kas vool välja
lülitada või toitepistik seinast välja tõmmata.
Veenduge, et ahi oleks asendis “OFF”, kui
seda enam ei kasutata.
See ahi on valmistatud eraldiseisva
seadmena või elektrilise pliidiplaadiga
kombineeritud seadmena - olenevalt mudelist
- ühefaasilise 230 V ühenduse jaoks.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma auruga või
aurujoaga töötava puhastiga.
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusaineid
ega teravaid metallist kaabitsaid. Need võivad
Eesti
electrolux
ahjuukse klaasi kriimustada, mille tagajärjel
võib klaas puruneda.
Inimeste turvalisus
Seade on mõeldud kasutamiseks
täiskasvanutele. On ohtlik lubada lastel
sellega mängida.
Kui ahi töötab, tuleb lapsed sellest eemal
hoida. Samuti tuleb meeles pidada, et ahi
püsib tulisena kaua aega pärast selle
väljalülitamist.
Seadet ei tohi kasutada lapsed ega isikud,
kelle füüsilised, sensoorsed või vaimsed
võimed või kogemuste ja teadmiste
puudumine takistavad neil seadet turvaliselt
kasutamast ilma vastutava isiku järelvalveta,
kes tagaks, et nad saavad seadet ohutult
kasutada.
Klienditeenindus
Kontrollid ja/või remonttööd tuleb lasta
teostada tootja teenindusosakonnal või tootja
poolt volitatud teenindusosakonnal,
kasutades ainult originaalvaruosi.
Rikke või kahjustuse korral ärge püüdke
seadet ise parandada. Oskamatult teostatud
remonttööd võivad põhjustada kahjustusi või
vigastusi.
Tootel või selle pakendil asuv sümbol
näitab, et seda toodet ei tohi kohelda
majapidamisjäätmetena. Selle asemel tuleb toode
anda vastavasse elektri- ja elektroonikaseadmete
taastöötlemiseks kogumise punkti. Toote õige
utiliseerimise kindlustamisega aitate ära hoida
võimalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale ja
inimtervisele, mida võiks vastasel juhul
põhjustada selle toote ebaõige käitlemine.
Lisainfo saamiseks selle toote taastöötlemise
kohta võtke ühendust kohaliku linnavalitsuse, oma
majapidamisjäätmete utiliseerimisteenuse või
kauplusega, kust te toote ostsite.
electrolux
Seadme kirjeldus
1. Juhtpaneel
2. Ahju funktsioonide juhtnupp
3. Elektrooniline programmeerija
4. Termostaadi juhtnupp
5. Termostaadi märgutuli
2
4
1
7
5
9
6
3
6. Jahutusventilaatori õhuavad
7. Ahju lamp
8. Ahju ventilaator
9. Andmeplaat
8
Ahju tarvikud
Ümberminekuvastane riiul
Küpsetusplaat
electrolux
Juhtelemendid
Ahju funktsioonide juhtnupp
0 Ahi on väljas
Ahju tuli - Ahju tuli põleb ilma
toiduvalmistamise funktsioonita.
Tavapärane toiduvalmistamine - Soojus
tuleb niihästi ülemiselt kui alumiselt
elemendilt, tagades ühtlase soojuse ahju
sees.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine - see
võimaldab teil praadida või samaaegselt
praadida ja küpsetada igal riiulil, ilma et
lõhn üle kanduks.
Sulatusseade - see seade on ette nähtud
abistamaks külmutatud toidu sulatamisel.
Termostaadi juhtnupp
Keerake termostaadi juhtnuppu
vastupäeva, et valida temperatuurid vahemikus
50 °C ja 250 °C.
Termostaadi märgutuli
Termostaadi märgutuli süttib, kui termostaadi
juhtnuppu keeratakse. Märgutuli jääb põlema,
kuni on saavutatud õige temperatuur. Seejärel
süttib ja kustub see perioodiliselt, osutades et
temperatuuri säilitatakse.
Turvatermostaat
Ohtliku ülekuumenemise vältimiseks
(tingituna seadme valest kasutamisest või
defektsetest komponentidest) on ahi varustatud
turvatermostaadiga, mis katkestab
vooluvarustuse. Ahi lülitub automaatselt uuesti
sisse, kui temperatuur langeb.
Kui turvatermostaat vallandub seadme valest
kasutamisest tingituna, piisab vea kõrvaldamisest,
kui ahi on jahtunud; kui aga termostaat vallandub
defektse komponendi tõttu, palume pöörduda
klienditeenindusse.
0
Ventilaator
Sellel ahjul on jahutusventilaator, mis hoiab
esipaneeli, nupud ja käepideme jahedana.
Ventilaator lülitub ahju käivitamisel automaatselt
sisse. Soe õhk puhutakse välja läbi ahju ukse
käepideme läheduses oleva ava. The fan
switches off when, after cooking, the oven func-
tion control knob is set to OFF position 0.
electrolux
Enne ahju esmakordset kasutamist
Ahju ukse avamiseks võtke alati kinni
käepideme keskelt.
Enne ahju kasutamist eemaldage kogu
pakend, niihästi ahju seest kui väljast
Ahi töötab ainult siis, kui kellaaeg on
määratud (lugege vastavat
kasutusjuhendit).
Enne ahju esmakordset kasutamist tuleks
seda ilma toiduta soojendada.
Sel ajal võib erituda ebameeldivat lõhna. See
on täiesti normaalne. Seda põhjustavad
tootmisjäägid.
Veenduge, et ruum on hästi ventileeritud.
1. Kasutage ahju funktsiooninuppu
ventilaatoriga küpsetamiseks .
2. Seadke termostaadi juhtnupp
asendisse 250.
3. Avage õhutamiseks aken.
4. Laske ahjul töötada umbes 45 minutit.
Seejärel laske ahjul jahtuda. Seejärel
niisutage pehme lapp sooja veega ja
vähese koguse pehmetoimelise
pesuainega ning kasutage seda ahjuõõne
puhastamiseks.
Enne esmakordset kasutamist peske ka
ahjutarvikuid hoolikalt.
electrolux
Elektrooniline programmeerija
4
5
123
6
7
8
1. Funktsiooni valimiseks vajutage nuppu
2. Vähendamise juhtnupp “
3. Suurendamise juhtnupp “
4. Ekraan
5. Märgutuli Kestus
6. Märgutuli Lõpp
7. Märgutuli Alarmkell
8. Märgutuli Kellaaeg
Ahi töötab ainult siis, kui on
määratud kellaaeg.
Ahju saab kasutada ka ilma
programmita.
Voolukatkestuse korral säilitab
programmeerija kõik seaded
(päevaaeg, programmiseade või
käimasoleva programmi) nullitakse. Kui
vool taastub, vilguvad ekraanil numbrid
ja kell/taimer tuleb uuesti määrata.
Kellaaja seadmine
Kui vooluvarustus on sisse lülitatud või
pärast voolukatkestust vilgub ekraanil Kellaaja
märgutuli .
Õige kellaaja määramiseks:
1. Vajutage nuppu või .
2. Pärast seadistuse tegemist oodake 5
sekundit: Kellaja märgutuli
süttib ja
ekraanile kuvatakse määratud kellaaeg.
Seade on kasutusvalmis.
Õige kellaaja lähtestamiseks:
1. Kellaaja funktsiooni valimiseks vajutage
korduvalt nuppu . Vastav märgutuli
hakkab vilkuma. Seejärel toimige nagu
ülalpool kirjeldatud.
Kellaaega saab lähtestada ainult siis, kui ei
ole määratud ühtegi automaatfunktsiooni
(toiduvalmistamise kestus või lõpp
electrolux
on määratud).
Funktsioon Toiduvalmistamise kestus
See funktsioon lubab ahjul programmeeritud
toiduvalmistamise aja lõppedes automaatselt
välja lülituda. Pange toit ahju, valige
toiduvalmistamise funktsioon ja reguleerige
toiduvalmistamise temperatuuri.
Toituvalmistamise kestuse funktsiooni valimiseks
vajutage korduvalt nuppu . astav märgutuli
hakkab vilkuma. Seejärel toimige järgmiselt:
Kestuse määramiseks:
1. Vajutage nuppu või .
2. Pärast seadistuse tegemist oodake 5
sekundit: Toiduvalmistamise kestvuse
märgutuli süttib ja ekraanile ilmub uuesti
kellaaeg.
3. Kui toiduvalmistamise aeg on läbi, lülitub ahi
automaatselt välja ja kõlab helisignaal ning
samal ajal kui tuli hakkab vilkuma. Keerake
ahju funktsiooni ja termostaadi juhtnupp
nullile.
Signaaltooni lõpetamiseks vajutage suvalist
klahvi.
MÄRKUS: kui helisignaal välja lülitatakse,
läheb ahi üle käsijuhtimisele ning kui ahju
funktsiooni ja termostaadi nupud ei ole seatud
nullile, hakkab ahi uuesti soojenema.
Kestuse tühistamiseks:
1. Toituvalmistamise kestuse funktsiooni
valimiseks vajutage korduvalt nuppu .
Vastav märgutuli hakkab vilkuma ja
ekraanile kuvatakse järelejäänud
toiduvalmistamise aeg.
2. Vajutage nuppu , kuni ekraanile kuvatakse
0:00. 5 sekundi pärast kustub tuli ja ekraan
electrolux
pöördub tagasi kellaajale.
Toiduvalmistamise lõpu funktsioon
Selle funktsiooniga saab määrata ahju
automaatsele väljalülitumisele, kui
programmeeritud toiduvalmistamise aeg on läbi.
Pange toit ahju, valige toiduvalmistamise
funktsioon ja reguleerige toiduvalmistamise
temperatuuri. Toituvalmistamise lõpu funktsiooni
valimiseks vajutage korduvalt nuppu . Vastav
tuli hakkab vilkuma. Seejärel toimige
järgmiselt:
Toiduvalmistamise lõpu aja määramiseks:
1. Vajutage nuppu või .
2. Pärast seadistuse tegemist oodake 5
sekundit: Toiduvalmistamise lõpu tuli
süttib ja ekraanile ilmub uuesti kellaaeg.
3. Kui toiduvalmistamise aeg on läbi, lülitub ahi
automaatselt välja ja kõlab helisignaal ning
samal ajal kui tuli hakkab vilkuma. Keerake
ahju funktsiooni ja termostaadi juhtnupp
nullile.
Signaaltooni lõpetamiseks vajutage suvalist
klahvi. MÄRKUS: kui helisignaal välja
lülitatakse, läheb ahi üle käsijuhtimisele ning
kui ahju funktsiooni ja termostaadi nupud ei
ole seatud nullile, hakkab ahi uuesti
soojenema.
Toiduvalmistamise lõpu aja tühistamiseks:
1. Toituvalmistamise lõpu funktsiooni valimiseks
vajutage korduvalt nuppu . Vastav
märgutuli hakkab vilkuma ja ekraanile
kuvatakse toiduvalmistamise aja
programmeeritud lõpp.
2. Vajutage nuppu , kuni ekraanile kuvatakse
hetke kellaaeg. Programmeerija piiksub ja
electrolux
märgutuli kustub.
Toiduvalmistamise kestus ja
Toiduvalmistamise lõpp
kombineeritult
Funktsioone Toiduvalmistamise kestvus ja
Toiduvalmistamise aja lõpp saab kasutada
samaaegselt, et määrata ahi hiljem automaatselt
sisse-välja lülituma.
1. Toiduvalmistamise kestuse funktsiooniga
(teostage toiduvalmistamise kestvuse
seadistamine nagu kirjeldatud vastavas
peatükis) määratakse kestvuse aeg. Seejärel
vajutage nuppu : ekraanile kuvatakse
programmeeritud seadistus.
2. Toiduvalmistamise lõpu funktsiooniga
(teostage toiduvalmistamise lõpu
seadistamine nagu kirjeldatud vastavas
peatükis) määratakse toiduvalmistamise lõpu
aeg.
Vastavad märgutuled süttivad ja ekraanile
kuvatakse kellaaeg. Ahi lülitub sisse ja välja
vastavalt määratud programmidele.
Alarmkella funktsioon
Alarmkella alarm kõlab määratud perioodi
lõpus, kuid ahi jääb sisselülitatuks, kui seda
kasutatakse.
Alarmkella seadistamiseks:
1. Alarmkella funktsiooni valimiseks vajutage
korduvalt nuppu . Vastav märgutuli
hakkab.
2. Seejärel vajutage nuppu “ ” või “
(maksimum: 2 tundi, 30 minutit).
3. Pärast seadistuse tegemist oodake 5
sekundit: Märgutuli alarmkell süttib.
4. Määratud perioodi lõpul hakkab märgutuli
vilkuma ja kõlab helisignaal. Signaaltooni
lõpetamiseks vajutage suvalist klahvi.
Alarmkella tühistamiseks:
1. Alarmkella funktsiooni valimiseks vajutage
korduvalt nuppu . Vastav märgutuli
hakkab ja ekraanile kuvatakse järele jäänud
aeg.
2. Vajutage nuppu “ ” kuni ekraanile
kuvatakse 0:00. 5 sekundi pärast kustub tuli ja
electrolux
ekraan pöördub tagasi kellaajale.
Ekraani väljalülitamine
1. Vajutage kahele programmeerija nupule
samaaegselt ja hoidke neid umbes 5 sekundit
allavajutatuna. Ekraan lülitub välja.
2. Ekraani sisselülitamiseks vajutage suvalist
nuppu.
Ekraani saab välja lülitada ainult siis, kui ei
ole määratud ühtegi muud funktsiooni.
electrolux
Ahju kasutamine
Ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga,
mis tekitab loomuliku õhuringluse ning auru
pideva ringvoolu.
Tänu sellele süsteemile on võimalik
valmistada toitu auruses keskkonnas nii, et toit
on seest pehme ja väljast krõbe. Ühtlasi
väheneb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja
energiakulu miinimumini. Toidu valmistamise
ajal võib tekkida aur, mida saab ahju ust avades
välja lasta. See on täiesti normaalne.
Kuid toiduvalmistamise ajal või lõpus ahju
ust avades tuleb alati ahjust eemal seista,
et kogunenud aur või kuumus välja
pääseks.
Tähelepanu! - Ärge pange ahju põhja
esemeid ega katke mõnd ahjuosa kinni
fooliumiga, sest see võib põhjustada
kuumuse akumuleerumise ja mõjutada
toiduvalmistamist tulemusi ning kahjustada
ahju emaili. Asetage potid, kuumakindlad
potid ja alumiiniumist alused riiulile, mis on
pandud riiulisiinidele. Toidu soojendamisel
tekib auru nagu veekeetjas. Kui aur puutub
kokku ahjuukse klaasiga, siis see
kondenseerub ja moodustuvad veetilgad.
Kondenseerumise vähendamiseks
soojendage tühja ahju alati 10 minuti vältel
ette.
Soovitame teil veetilgad pärast iga
toiduvalmistamist ära pühkida.
Hoidke toiduvalmistamise ajal alati ahju
uks kinni. Allapoole avanevat ahjuust
avades seiske ahjust eemal. Ärge laske
sel alla kukkuda - toetage ust käepidemest,
kuni uks on täiesti lahti.
Ahjus on neli riiuli tasandit.
Riiuli asukohti loetakse ahju põhjast nagu
joonisel kujutatud.
On oluline, et need riiulid oleksid õigesti
paigas nagu joonisel kujutatud.
Ärge asetage nõusid otse ahjupõhjale.
4
3
2
1
electrolux
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
- Toitu valmistatakse eelsoojendatud õhu
abil, mida ahju tagaseinale paigutatud
ventilaator puhub ühtlaselt ahjus ringi.
- Nii pääseb soojus ühtlaselt ja kiiresti ahju
igasse ossa ning see tähendab, et võite
samaaegselt valmistada erinevat tüüpi
toitu, mis asub ahju erinevatel riiulitel.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
kindlustab niiskuse kiire eemaldamise ja
ahju kuivem keskkond takistab erinevate
lõhnade ülekandumist ühelt toidult teisele.
- Võimalus valmistada toitu erinevatel
riiulikõrgustel tähendab, et saate
valmistada mitmeid erinevaid toite
samaaegselt ning kuni kolm vormitäit
biskviite ja mini-pitsasid, mida võib süüa
koheselt või sügavkülmutada.
- Loomulikult võib ahju kasutada ka lihtsalt
ühel riiulil toiduvalmistamiseks. Sel juhul
tuleks kasutada kõige madalamat
siinipaari, nii et protsessi oleks kergem
jälgida.
- Lisaks soovitatakse ahju eriti hoidiste
steriliseerimiseks, koduste
puuvilja-kompottide valmistamiseks ning
seente või puuviljade kuivatamiseks
Tavapärane toiduvalmistamine
- Kõige parem kuumuse jaotumine on riiuli
keskmisel positsioonil. Selleks, et põhi
tugevamini pruunistuks tuleb riiuli
positsioon allapoole viia. Selleks, et
küpsetis pealt tugevamini pruunistuks tuleb
riiuli positsiooni tõsta.
- Küpsetusplaatide ja toidunõude materjal ja
kate mõjutavad toidu põhja pruunistumise
määra. Emailitud nõud, tumedad, rasked
või kõrbemiskindla kattega tarvikud
suurendavad põhja pruunistumist, samal
ajal kui klaasist, läikivast alumiiniumist või
poleeritud terasest nõud peegeldavad
kuumust ja pruunistumine on nõrgem.
- Asetage nõud alati riiuli keskele, et tagada
ühtlane pruunistumine.
- Asetage nõud sobiva suurusega
küpsetusplaatidele, et vältida toidu
loksumist ahju põrandale ning muuta
puhastamine lihtsamaks.
- Ärge asetage nõusid, vorme või
küpsetusplaate otse ahjupõhja, sest see
läheb väga tuliseks ning võib põhjustada
kahjustusi. Seda seadistust kasutades
tuleb soojus niihästi pealmiselt kui alumiselt
elemendilt. See võimaldab teil küpsetada
ühelainsal tasandil ning sobib eriti hästi
toitude jaoks, mille puhul on vajalik põhja
eraldi pruunistamine, nt suupistepirukad ja
lahtised pirukad.
Gratäänid, lasanjed ja hotpot’id, mis nõuavad
eraldi pealtpruunistamist, küpsevad tavapärases
ahjus samuti hästi.
Tavapärase ahju kasutamine:
1. Keerake funktsiooninupp soovitud
funktsioonile .
2. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule
temperatuurile.
Sulatamine
Ahju ventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb
õhu ahjus toatemperatuuril ringlema. See
suurendab sulatamise kiirust. Kuid palun ärge
unustage, et köögis valitsev temperatuur
mõjutab sulamise kiirust.
See funktsioon on eriti sobiv õrnade toiduainete
sulatamiseks, mida kuumus võiks kahjustada, nt
kreemitäitega pirukad, glasuuriga koogid,
pirukad, leib ja muud pärmitooted.
- Katke roog kaanega, fooliumi või kilega, et
vältida selle kuivamist sulatamise ajal.
- Pärast sulatamist küpsetage aineid alati
põhjalikult.
- Asetage sulatatav toit ühekordselt ja
võimalikult ühtlaselt ning seda tuleb keerata
sulatusprotsessi keskel.
- Niiviisi võib sulatada kuni 2 kg looma- ja
linnulihatükke.
Kuidas kasutada sulatamist:
1. Keerake ahju funktsiooninupp asendisse .
2. Veenduge, et termostaadi juhtnupp on
asendis OFF.
electrolux
Jätke praad vähemalt 15 minutiks seisma,
et liha mahlad välja ei valguks.
Et vähendada suitsu moodustumist ahjus
soovitatakse valada röstimispannile pisut vett.
Selleks, et vähendada kondenseerumist lisage
mitu korda vett. Taldrikuid võib ahjus
miinimumtemperatuuril kuni serveerimiseni
soojas hoida.
Ettevaatust!
Ärge vooderdage ahju fooliumiga
ega asetage röstimispanni või
küpsetusplaati põrandale, sest
vastasel korral rikub kogunev
soojus ahju emaili.
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamise ajad varieeruvad
olenevalt erinevast koostisest, komponentidest
ja vedeliku kogusest toitudes.
Pidage meeles oma esimese
toiduvalmistamise või praadimiskatsetuse
seaded, et saada hilisemaks sama toidu
valmistamiseks kogemusi.
Kogemusele tuginedes saate tabelites
toodud väärtusi muuta.
Nõuanded ja näpunäited
Küpsetades:
Koogid ja küpsetised vajavad tavaliselt
keskmist temperatuuri (150 °C-200 °C) ning
seetõttu on vaja ahju umbes 10 minutit
eelsoojendada.
Ärge avage ahju ust enne kui ¾
küpsetusajast on möödunud.
Muretaignast küpsetisi küpsetatakse
lahtikäivas metallvormis või plaadil kuni 2/3
küpsetusajast ja kaetakse siis enne lõpuni
küpsetamist kattega. See täiendav
küpsetusaeg sõltub katte või täidise tüübist ja
kogusest. Biskviitsegud peavad lusika küljest
raskustega lahti tulema. Küpsetusaeg pikeneb
tarbetult, kui taigen on liiga vedel.
Kui ahju pannakse samal ajal kaks
küpsetusplaati küpsetiste või biskviitidega,
tuleb jätta üks riiulitasand plaatide vahel
tühjaks.
Kui ahju pannakse samal ajal kaks
küpsetusplaati küpsetiste või biskviitidega,
tuleb plaatide asukohta 2/3 küpsetamisaja
möödudes vahetada ja plaadid ümber pöörata.
Praadides:
Ärge praadige alla 1 kg kaaluvaid lihatükke.
Väiksemad tükid kuivavad praadimisel ära.
Tumedat liha, mis peab olema väljast hästi
läbiküpsenud, kuid seest keskmine või toores,
tuleb praadida kõrgemal temperatuuril (200 °C-
250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajab
madalamat temperatuuri (150 °C-175 °C).
Kastme või praemahla komponendid tuleb
pannile lisada kohe alguses, kui
küpsetamisaeg on lühike. Vastasel korral lisage
need viimase poole tunni jooksul.
Kontrollimaks, kas liha on küps, võib
kasutada lusikat: kui seda ei saa alla vajutada,
on liha läbi küpsenud. Röstbiifi ja fileed, mis
peavad seest roosad olema, tuleb praadida
kõrgemal temperatuuril lühemat aega.
Kui liha valmistatakse otse ahju riiulil, tuleb
alumisele riiulitasemele panna mahlade
kogumiseks röstimispann.
electrolux
Küpsetamis- ja röstimistabelid
Tavapärane toiduvalmistamine -
Ajad ei sisalda eelsoojendust.
Tühja ahju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
KOOGID
Vahuga retseptid 2 170 2 (1ja3)* 160 45-60 Koogivormis
Muretainas 2 170 2 (1ja3)* 160 20-30 Koogivormis
Hapupiimaga juustukook 1 175 2 165 60-80 Koogivormis
Õunakook (õunapirukas) 1 170 2vas+par. 160 90-120 Koogivormis
Struudel 2 180 2 160 60-80 Küpsetusplaadil
Moosipirukas 2 190 2(1ja3)* 180 40-45 Koogivormis
Puuviljakook 2 170 2 150 60-70 Koogivormis
Biskviitkook 1 170 2(1ja3)* 165 30-40 Koogivormis
Jõulukook 1 150 2 150 120-150 Koogivormis
Ploomikook 1 175 2 160 50-60 Keeksivormis
Väikesed koogid 3 170 2 160 20-35 Küpsetusplaadil
Biskviidid 2 160 2(1ja3)* 150 20-30 Küpsetusplaadil
Besee 2 135 2(1ja3)* 150 60-90 Küpsetusplaadil
Kuklid 2 200 2 190 12~20 Küpsetusplaadil
Lehttaigen: Tuuletaskud 2või 3 210 2(1ja3)* 170 25-35 Küpsetusplaadil
Plaadipirukas 2 180 2 170 45-70 Koogivormis
SAI JA PITSA
Sai 1 195 2 185 60-70
Rukkileib 1 190 1 180 30-45 Keeksivormis
Saiakesed 2 200 2(1ja3)* 175 25-40 Küpsetusplaadil
Pitsa 2 200 2 200 20-30 Küpsetusplaadil
LAHTINE PIRUKAS
Pastapirukas 2 200 2(1ja3)* 175 40-50 Vormis
Köögiviljapirukas 2 200 2(1ja3)* 175 45-60 Vormis
Plaadipirukad 1 210 1 190 30-40 Vormis
Lasanje 2 200 2 200 25-35 Vormis
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Vormis
LIHA
Loomaliha 2 190 2 175 50-70 Restil
Sealiha 2 180 2 175 100-130 Restil
Vasikaliha 2 190 2 175 90-120 Restil
Inglise rostbiif pooltoores 2 210 2 200 50-60 Restil
keskmine 2 210 2 200 60-70 Restil
läbi küpsetatud 2 210 2 200 70-80 Restil
Sea abatükk 2 180 2 170 120-150 Kamaraga
Seakoot 2 180 2 160 100-120 2 tk
Tall 2 190 2 175 110-130 Koot
Kana 2 190 2 200 70-85 Terve
Kalkun 2 180 2 160 210-240 Terve
Part 2 175 2 220 120-150 Terve
Hani 2 175 1 160 150-200 Terve
Jänes 2 190 2 175 60-80 Tükkideks lõigatuna
Jänes 2 190 2 175 150-200 Tükkideks lõigatuna
Faasan 2 190 2 175 90-120 Terve
Pikkpoiss 2 180 2 170 tot.150 Keeksivormis
KALA
Forell/besuugo 2 190 2(1ja3)* 175 40-55 3-4 kala
Tuunikala/lõhe 2 190 2(1ja3)* 175 35-60 4-6 fileed
TOIDU TÜÜP
Tavapärane
toiduvalmistamine
Ventilaatoriga
toiduvalmistamine
temp
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Toiduvalmistamise
aeg minutites
MÄRKUSI
(*) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud
tasanditele.
temp
°C
electrolux
Enne puhastamist lülitage ahi välja ja
laske jahtuda.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma
auruga või aurujoaga töötava
puhastiga.
Tähtis: Enne puhastustööde tegemist tuleb
seade vooluvõrgust lahti ühendada.
Tagamaks seadme pikk kasutusiga tuleb
regulaarselt läbi viia järgmised
puhastustoimingud:
- Tehke seda ainult siis, kui ahi on jahtunud.
- Puhastage emailosi seebiveega.
- Ärge kasutage abrasiivseid puhastusaineid.
- Kuivatage roostevabast terasest osi ja klaasi
pehme lapiga.
- Raskete plekkide puhul kasutage
kaubanduses saadaolevaid roostevaba
terase puhastusvahendeid või sooja äädikat.
Ahju email on väga vastupidav ja eriti
läbitungimatu. Tuliste puuviljahapete mõjul (nt
sidrunitest, ploomidest vms) võivad emailpinnale
tekkida püsivad, tuhmid ja karedad plekid. Kuid
sellised plekid emaili poleeritud pinnal ei mõjuta
ahju tööd. Puhastage ahju põhjalikult pärast iga
kasutamist. See on kõige kergem viis mustuse
eemaldamiseks. Nii välditakse mustuse
sissepõlemist.
Puhastusvahendid
Enne kui kasutate ahju puhastamiseks mõnd
puhastusvahendit, veenduge, et see oleks sobiv
ning et tootja soovitab nende kasutamist.
Pleegitusvahendeid sisaldavaid
puhastusvahendeid EI tohi kasutada, sest need
võivad muuta pinnad tuhmiks. Samuti tuleks
vältida tugevalt abrasiivseid materjale.
Välispinna puhastamine
Pühkige regulaarselt juhtpaneeli, ahjuust ja
ukse tihendit, kasutades selleks pehmet lappi,
mida on niisutatud vähese nõudepesuvahendiga
lahustatud soojas vees.
Puhastamine ja hooldus
Ahjuõõs
Emailitud ahjuõõne põhja on kõige parem
puhastada siis, kui ahi on veel soe.
Pühkige ahju pärast igat kasutamist pehme
lapiga, mida on niisutatud soojas seebivees. Aeg-
ajalt on vaja puhastada põhjalikumalt, kasutades
spetsiaalset ahjupuhastit.
Et vältida ukseklaasi rikkumist või
nõrgendamist, vältige järgmiste vahendite
kasutamist:
Majapidamises kasutatavad puhastus- ja
pleegitusvahendid
Impregneeritud padjakesed, mida ei sobi
kasutada kõrbemiskindla põhjaga nõude
puhastamiseks
Brillo/Ajax padjandeid ega terasvilla
Keemilised ahjulapid või aerosoolad
Rooste-eemaldajad
Vanni/kraanikausi plekkide eemaldajad
Puhastage ukseklaasi väljast ja seest sooja
seebiveega. Kui ahjuklaas on väga must,
soovitatakse kasutada sellist puhastusvahendit
nagu Hob Brite. Ärge kasutage värvikaabitsaid
mustuse eemaldamiseks.
ÄRGE puhastage ahjuust, kui
klaastahvlid on soojad. Kui seda
ettevaatusabinõu ei järgita, siis võib
klaasuks puruneda.
Kui ukseklaasile tekivad täkked või kriimud,
siis nõrgestab see klaasi ning klaas tuleb
välja vahetada, vältimaks selle purunemist.
Võtke ühendust kohaliku
teeninduskeskusega, kust saate edasisi
juhiseid.
electrolux
Joonis 1
Joonis 2
Joonis 3
Ahju ukse puhastamine
Enne ahju ukse puhastamist soovitame see
ahju eest ära võtta.
Toimige järgmiselt:
1. avage ahju uks täielikult;
2. otsige üles hinged, mis kinnitavad ukse ahju
külge (joonis 1);
3. vabastage hingedel olevad väikesed hoovad
ja keerake neid (joonis 2);
4. võtke uksest vasakult ja paremalt kinni,
seejärel keerake seda aeglaselt ahju suunas,
kuni uks on pooleldi kinni (joonis 3);
5. tõmmake uks ettevaatlikult välja (joonis 3);
electrolux
6. asetage uks kindlale pinnale (joonis 4), mis on
kaitstud pehme riidega kaitsmaks ukse
käepidet kriimustuste eest;
7. sisemiste klaasipaneelide eemaldamiseks
vabastage lukustussüsteem (joonis 5);
8. keerake kaht kinnitit 90° ja võtke need oma
kohalt ära (joonis 6);
9. õrnalt tõstke ja eemaldage ülemine paneel
(pane elil on neljal küljel kaunistav raam)
(joonis 7).
Puhastage ahjuust sooja vee ja niiske lapiga.
Ärge kasutage selliseid tooteid nagu
küürimiskäsnad, traatnuustik, abrasiivsed käsnad
või happed, kuna need võivad kahjustada
sisemiste klaaspaneelide kuumust peegeldavat
pinda.
Pärast puhastamist pange klaaspaneelid ukse
sisse tagasi ja paigaldage uks järgides ülaltoodud
kirjeldust tagantpoolt ettepoole. Veenduge, et
panete paneelid korrektselt tagasi.
Selle korrektseks tegemiseks toimige järgnevalt:
- kaunistusega sisemine paneel, millele on
trükitud paneelid nelja külje peale, tuleb
paigaldada nii, et trükiga pool oleks väljapoole.
Klaaspaneeli pool on õige, kui libistate sõrme üle
trükitud raami ja ei tunne selle kontuure.
90°
Joonis 6
1
2
Joonis 7
Joonis 5
Joonis 4
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZOB440 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend