Hoiatus Jälgige, et te ei vigastaks ahju
emailitud osi, kui panete tarvikuid ahju ja
võtate ahjust välja..
Hoiatus Hoidke küpsetamisel ja
grillimisel alati ahju uks kinni.
• Kasutage toitu ahju pannes ja ahjust võttes
alati pajalappe.
• Ahi töötab temperatuuril 30°C kuni 250°C.
Seetõttu tuleb kasutada nõusid, mis suu‐
davad sellist temperatuuri taluda (nt me‐
tallist nõud, kuumuskindlad nõud, ahjupo‐
tid).
• See ahi on varustatud ainulaadse toidu‐
valmistamise süsteemiga, mis tekitab loo‐
muliku õhuringluse ja tagab pideva auru
olemasolu toiduvalmistamiseks. See või‐
maldab valmistada toitu püsivalt niiskes
keskkonnas, mis hoiab toidu seest peh‐
mena ja väljast krõbedana. Ühtlasi vähe‐
neb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja
energiakulu miinimumini. Toiduvalmista‐
mise ajal tuleb aur sisse ja väljub ahju uk‐
ses olevast avast. See on täiesti normaal‐
ne.
• Ärge kunagi asetage objekte ahju põhja
ega katke seda toiduvalmistamise ajal alu‐
miiuniumfoolimiga kinni, sest see võib kah‐
justada emaili ja rikkuda valmistatava toi‐
du. Pange tarvikud, ahjupotid ja foolium
alati restile, mis on selleks ahju juhikutele
asetatud.
• Kui valmistate toitu rasva või õliga (nt ras‐
vas küpsetatud toit), siis veenduge, et rasv
ei kuumene üle: rasv ja õli võivad põlema
süttida, kui neid kuumutatakse liiga kõrge
temperatuurini.
• Seetüttu veenduge toitu ahjust võttes, et
õli, rasva, praemahla ei satuks suuremas
koguses ahju põhjale . Sel juhul tuleb ahju
põhi ettevaatlikult puhtaks teha, enne kui
alustate järgmist toiduvalmsitamist. Nii väl‐
dite ühtlasi ebameeldiva auru ja lõhna tek‐
kimist.
•
Hoiatus Toiduvalmistamise ajal või
lõpus ust avades hoiduge ahjust tuleva
tulise õhu eest. Auru uksele ladestudes aur
kondenseerub. Kondenseerumise
vähendamiseks soojendage ahju umbes 10
minutit enne toiduvalmistamist. Soovitame
teil kondensaat pärast igakordset ahju
kasutamist ära pühkida.
Kookide küpsetamine
Kookide küpsetamiseks on parim tempera‐
tuur 150 °C ja 200 °C vahel.
Enne küpsetamist soojendage ahju umbes
10 minutit ette.
Ärge avage ahju ust enne kui ¾ määratud
küpsetusajast on möödunud.
Kui kasutate samaaegselt kahte küpsetus‐
plaati, jätke nende vahele üks vaba tasand.
Liha ja kala küpsetamine
Ärge küpsetage liha, mis kaalub alla 1 kg.
Liiga väikeste koguste küpsetamisel jääb liha
kuiv.
Et punane liha oleks väljast hästi küps ja
seest mahlane, määrake temperatuuriks 200
°C - 250 °C.
Valge liha, linnuliha ja kala jaoks valige tem‐
peratuuriks 150°C - 175°C
Väga rasvase toidu puhul kasutage rasva‐
panni, et ahju mitte määrida, sest plekid või‐
vad olla püsivad.
Jätke liha enne lahtilõikamist umbes 15 mi‐
nutiks seisma, et mahl välja ei valguks.
Et praadimisel ei tekiks ahjus liiga palju suit‐
su, valage rasvapannile pisut vett.
Et praadides ei tekiks ahjus liiga palju auru,
lisage pisut vett, kui esialgne kogus on au‐
rustunud.
Märkusi ja näpunäiteid grilli
kasutamiseks
• Enamik toitu tuleb asetada grillpanni resti‐
le, et õhk saaks maksimaalselt ringelda ja
et toit ei oleks rasva ja mahlade sees.
• Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks võimalik käsitleda erineva
paksusesga toiduaineid.
• Kiiremaks toiduvalmistamiseks asetage
toit kütteelemendi lähedale ning õrnemaks
küpsetamiseks kütteelemendist eemale.
11