Asetage riiul või grillipann teleskooptugedele,
seejärel suruge need ettevaatlikult ahju.
°C
Hoiatus Ärge püüdke ahju ust sulgeda,
kui riiuli teleskooptoed ei ole täielikult
ahjus. See võib rikkuda ukse emaili ja
klaasi.
Kookide küpsetamiseks
Kookidele on vaja mõõdukat kuumust (tava-
liselt 150 °C ja 200 °C vahel). Lisaks tuleb
ahju eelsoojendada - u. 10 minutit.
Ahju ust ei tohi avada, enne kui vähemalt ¾
ettenähtud küpsetamisajast on möödas.
Tavalist muretainast tuleb 2/3 vajalikust küp-
setamisajast küpsetada vormis ja pange see-
järel enne koogi lõpuni küpsetamist peale
soovitud kate.
On ilmne, et järelejäänud küpsetusaeg ole-
neb kasutatud katte tüübist (moos, puuvili
jne.). Jälgige, et kõik taina- ja koogisegud
oleksid õige konsistentsiga, sests liiga niiske
segu pikendab tarbetult küpsestusaega.
Seega peaks toorest tainast või segu olema
suhteliselt raske lusikalt või vispli küljest lahti
saada.
Kui kolm riiulit on samaaegselt täidetud koo-
kidega, on soovitav panna kahe alumise riiuli
G vahele panna täiendav riiul.
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav liha peaks kaaluma vähe-
malt 1 kg, et see küpsetamise käigus liiga
kuivaks ei muutuks. Väga õrn punane liha,
mis soovitatakse jätta pootooreks, s.t. väljast
küpseks, kuid seest äärmiselt mahlaseks,
vajab kõrget küpsetamistemperatuuri (200
°C-250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu nõuavad
madalat küpsetamistemperatuuri (150 °C -
175 °C)
Juurdekuuluva kastme või praemahla kom-
ponendid tuleb panna küpsetuspannile
täiesti alguses ainult siis, kui küpsetamisaeg
on lühike.
Vastasel korral tuleb need lisada viimase
poole tunni jooksul. Lihtsaks viisiks kontrolli-
da, kas liha on valmis või mitte, on vajutada
sellele lusikaga; kui liha surve all järele ei an-
na, tähendab see, et on ümberkeeramiseks
valmis. Röstbiifi ja fileelõikude puhul, mille si-
semus peaks jääma roosaks, peab küpseta-
misaeg olema lühike.
Liha võib küpsetada küpsetuspannil või otse
riiulil - sel juhul tuleb riiuli alla asetada rasva-
pann, et mahl kokku koguda.
Kui valmistate väga rasvast toitu, asetage liha
otse grillile ja grill rasvapanni kohale, et ahju
mitte määrida.
Kui liha on valmis, on soovitav see enne lah-
tilõikamist vähemalt 15 minutiks seisma jätta,
et mahl välja ei valguks.
Et praadimise ajal ei tekiks liiga palju suitsu,
on soovitav valada rasvapannile pisut vett ja
- vältimaks auru tekkimist - lisada küpseta-
mise ajal veel pisut vett, kui esialgne kogus
liiga kiiresti ära kuivab.
Enne serveerimist võib erinevad road hoida
ahjus soojas. Ahi peaks olema seatud mini-
maalsele temperatuurile.
Hoiatus Ärge püüdke asetada ahju
põhjale esemeid ning ärge katke seda
küpsetamise ajal fooliumiga kinni, sests
see võib rikkuda emailpindu ja
küpsetatava toidu.
Asetage potid, kuumakindlad potid ja
alumiiniumkile alati ahju riiulile.
Hoiatus Tarvikuid (nt rasvapann, rest
jne) ahju pannes ja ahjust võttes olge
ettevaatlik, et mitte kahjustada ahjuõõne
emailpindu.
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamise ajad varieeruvad olene-
valt toidu tüübist, selle konsistentsist ja ko-
gusest. Soovitame olla esimest korda ahjuga
eksperimenteerides eriti tähelepanelik, sest
valmistades samadel tingimustel samu toite,
on tulemused loomulikult sarnased.
Ainult kogemus aitab teil teha tabelites too-
dud väärtustes vajalikke muutusi.
10 electrolux