• Ärge kunagi asetage objekte ahju põhja
ega katke seda toiduvalmistamise ajal alu‐
miiuniumfoolimiga kinni, sest see võib kah‐
justada emaili ja rikkuda valmistatava toi‐
du. Pange tarvikud, ahjupotid ja foolium
alati restile, mis on selleks ahju juhikutele
asetatud.
• Kui valmistate toitu rasva või õliga (nt ras‐
vas küpsetatud toit), siis veenduge, et rasv
ei kuumene üle: rasv ja õli võivad põlema
süttida, kui neid kuumutatakse liiga kõrge
temperatuurini.
• Seetüttu veenduge toitu ahjust võttes, et
õli, rasva, praemahla ei satuks suuremas
koguses ahju põhjale . Sel juhul tuleb ahju
põhi ettevaatlikult puhtaks teha, enne kui
alustate järgmist toiduvalmsitamist. Nii väl‐
dite ühtlasi ebameeldiva auru ja lõhna tek‐
kimist.
•
Hoiatus Toiduvalmistamise ajal või
lõpus ust avades hoiduge ahjust tuleva
tulise õhu eest. Auru uksele ladestudes aur
kondenseerub. Kondenseerumise
vähendamiseks soojendage ahju umbes 10
minutit enne toiduvalmistamist. Soovitame
teil kondensaat pärast igakordset ahju
kasutamist ära pühkida.
Kookide küpsetamine
• Kookide küpsetamiseks on parim tempe‐
ratuur 150 °C ja 200 °C vahel.
• Enne küpsetamist soojendage ahju umbes
10 minutit ette.
• Ärge avage ahju ust enne kui ¾ küpsetu‐
sajast on möödunud.
• Kui kasutate samaaegselt kahte küpsetus‐
plaati, jätke nende vahele üks vaba ta‐
sand.
Liha ja kala küpsetamine
• Ärge praadige alla 1 kg kaaluvaid lihatük‐
ke. Liiga väikeste koguste küpsetamisel
jääb liha kuiv.
• Et punane liha oleks väljast hästi küps ja
seest mahlane, määrake temperatuuriks
200 °C - 250 °C.
• Valge liha, linnuliha ja kala jaoks valige
temperatuuriks 150°C - 175°C.
• Väga rasvase toidu puhul kasutage rasva‐
panni, et ahju mitte määrida, sest plekid
võivad olla püsivad.
• Jätke liha enne lahtilõikamist umbes 15
minutiks seisma, et mahl välja ei valguks.
• Et praadimisel ei tekiks ahjus liiga palju
suitsu, valage rasvapannile pisut vett.
• Et praadides ei tekiks ahjus liiga palju au‐
ru, lisage pisut vett, kui esialgne kogus on
aurustunud.
Märkusi ja näpunäiteid grilli
kasutamiseks
• Enamik toitu tuleb asetada grillpanni resti‐
le, et õhk saaks maksimaalselt ringelda ja
et toit ei oleks rasva ja mahlade sees.
• Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks võimalik käsitleda erineva
paksusesga toiduaineid.
• Kiiremaks toiduvalmistamiseks asetage
toit kütteelemendi lähedale ning õrnemaks
küpsetamiseks kütteelemendist eemale.
• Toit peaks olema enne grillimist korralikult
kuivatatud, nii minimeerite pritsimist. Pint‐
seldage tailiha ja kala kergelt väikese ko‐
guse õli või sulavõiga, et need säiliksid
küpsemisel mahlastena.
• Sellised lisandid nagu tomatid ja seened
võib asetada liha grillides resti alla.
• Leiba röstides kasutage riiulit kõige ülemi‐
sel tasandil ning resti 'kõrgel' tasandil.
• Soojendage grilli mõne minuti jooksul täis‐
võimsusel ette, enne kui grillimist või rös‐
timist. Reguleerige vajadusel toiduvalmis‐
tamise ajal kuumust ja riiulit.
• Toitu tuleb toiduvalmistamise käigus vas‐
tavalt vajadusele keerata.
• Grilli keskmist osa kasutades veenduge, et
toit oleks asetatud grillimisresti keskele ot‐
se grillielemendi alla.
Tavapärane küpsetamine
Keerake valikuketas vastavale sümbolile
ja seadke termostaat vajalikule temperatuu‐
rile.
11