Zanussi ZCB880XQ Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ET
Kasutusjuhend 2
Auruahi
ZCB 880
Sisukord
Ohutusinfo _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Seadme kirjeldus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Enne esimest kasutamist _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Käitus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Vihjeid ja näpunäiteid _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Küpsetustabelid ja -nõuanded _ _ _ _ _ 12
Puhastus ja hooldus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Mida teha, kui... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 24
Tehnilised andmed _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 25
Paigaldusjuhised _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 26
Tehniline tugi ja varuosad _ _ _ _ _ _ _ _ 27
Jäätmekäitlus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 28
Jäetakse õigus teha muutusi
Ohutusinfo
Hoiatus Hoidke neid kasutusjuhiseid
alati koos seadmega. Kui masin antakse
üle kolmandale isikule või müüakse ära, või
kui jätate masina kolildes maha, on tähtis, et
uuel kasutajal oleks juurdepääs neile
kasutusjuhistele ning juuresolevale infole.
Need hoiatused on kasutajate ja nendega
koos elavate inimeste turvalisuse huvides.
Seetõttu tuleb need enne masina
ühendamist/kasutamist tähelepanelikult läbi
lugeda.
Paigaldamine
Paigaldamise peab teostama kvalifitseeri‐
tud isik kooskõlas kehtivate reeglite ja
määrustega. Üksikuid toiminguid seoses
masina paigaldamisega kirjeldatakse pai‐
galdaja juhiste alalõigus.
Laske seade paigaldada ja ühendada kva‐
lifitseeritud isikul, kellel on spetsialisti tead‐
mised ning kes teostab tööd vastavalt di‐
rektiividele.
ui paigaldamiseks on vaja muuta vooluva‐
rustust, tuleb seda teha kvalifitseeritud
elektrikul.
Kasutus
See ahi on ette n ähtud toiduainete val‐
mistamiseks; ärge kunagi kasutage seda
muul otstarbel.
Hoidke toiduvalmistamise ajal, isegi grilli‐
des, alati ahju uks kinni.
Toiduvalmistamise aja lõpus ahju ust ava‐
des tuleb olla ettevaatlik, et vältida ahjust
väljuvat kuuma õhu voogu.
Olge seadet kasutades väga ettevaatlik.
Kütteelementidest lähtuv suur kuumus
muudab riiulid ja muud ahju osad väga tu‐
liseks.
Kui kasutate mingil põhjusel ahjus toidu‐
valmistamiseks alumiiniumfooliumi, ärge
laske sel kokku puutuda ahjuu põhjaga.
Ahju puhastades toimige hoolikalt: ärge
kunagi pihustage midagi rasvafiltrile (kui
see olemas on), kütteelementidele ega ter‐
mostaadi sensorile.
Seadme või selle spetsifikatsioone üks‐
kõik mis viisil muutmine on ohtlik.
üpsetamise, praadimise või grillimise käi‐
gus lähevad ahju aken ja seadme muud
osad tuliseks, seetõttu tuleks lapsed sead‐
mest eemal hoida. Elektriseadmeid ahju
lähedal olevatesse pistikupesadesse
ühendades tuleb jälgida, et kaablid ei puu‐
tuks kokkuk tuliste rõngastega ega jääks
ukse vahele.
Kasutage alati pajakindaid, et ahjust tule‐
kindalid nõusid või potte välja võtta.
Regulaarne puhaastamine hoiab ära pin‐
nakattematerjali kahjustumise.
Enne ahju puhastamist tuleb kas vool välja
lülitada või toitepistik seinast välja tõmma‐
ta.
Veenduge, et ahi oleks asendis "OFF", kui
seda enam ei kasutata.
See ahi valmistati üksikseadmena või
kombineeritud seadmena koos elektrilise
pliidiplaadiga (olenevalt mudelist) ühefaa‐
siliseks ühenduseks 230 V.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma auruga
või aurujoaga töötava puhastiga.
2
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusai
neid ega teravaid metallist kaabitsaid.
Need võivad ahjuukse klaasi kriimustada,
mille tagajärjel võib klaas puruneda.
Inimeste turvalisus
See seade on ette nähtud kasutamiseks
täiskasvanute poolt. On ohtlik lubada lastel
sellega mängida.
Kui ahi töötab, tuleb lapsed sellest eemal
hoida. Samuti tuleb meeles pidada, et ahi
püsib tulisena kaua aega pärast selle väl‐
jalülitamist.
Seadet ei tohi kasutada lapsed ega isikud,
kelle füüsilised, sensoorsed või vaimsed
võimed või kogemuste ja teadmiste puu‐
dumine takistavad neil seadet turvaliselt
kasutamast ilma vastutava isiku järelval
veta, kes tagaks, et nad saavad seadet
ohutult kasutada.
Klienditeenindus
Laske kontrollimised ja/või remonttööd
teostada tootja teenindusosakonnal või
tootja poolt volitatud teenindusosakonnal
ning kasutage ainult originaalvaruosi.
Rikke või kahjustuse korral ärge püüdke
seadet ise parandada. Oskamatult teosta‐
tud remonttööd võivad põhjustada kahjus‐
tusi või vigastusi.
Seadme kirjeldus
6
7
11 12
14 15
3
4
5
8
9
10
1
2
13
1 Juhtpaneel
2 Ahjulamp
3 Grill
4 Ventilaator
5 Andmeplaat
6 Veepaagi märgutuled
7 Veepaak
8 Auru sisenemine
9 Vee väljavooluklapp
10 Vee väljavoolusond
11 Termostaadi nupp
12 Elektrooniline taimer
13 Ahju funktsioonide juhtnupp
14 Temperatuuri märgutuli
15 Toite märgutuli
3
Juhtelemendid
Sisse-välja juhtnupud
Ahi on varustatud sisse-välja liikuvate juht‐
nuppudega. Sisse-välja juhtnupud võib su‐
ruda täiesti juhtpaneeli sisse, kui ahi ei tööta.
Ahju funktsioonide juhtnupp
Termostaadi juhtnupp
Keerake temperatuuri juhtnuppu vastupäe‐
va, et valida temperatuur 50°C ja 250°C va‐
hel
Ahju funktsioonid
Ahi väljas
Ahju tuli
Tavapärane küpsetamine
Sunnitud küpsetamine ventilaatoriga
Altkuumus
Täisgrill
Termogrill
Ventilaatoriga küpsetamine
Pitsa
Auruga küpsetamine
Elektritoite märgutuli
Elektritoite märgutuli süttib, kui on valitud ah‐
ju funktsiooni juhtnupp.
Termostaadi märgutuli
Termostaadi märgutuli süttib, kui termostaa‐
di juhtnuppu keeratakse. Märgutuli jääb põ‐
lema, kuni on saavutatud õige temperatuur.
Seejärel süttib ja kustub see perioodiliselt,
osutades et temperatuuri säilitatakse.
Turvatermostaat
Ohtliku ülekuumenemise vältimiseks (tingi‐
tuna seadme valest kasutamisest või defekt‐
setest komponentidest) on ahi varustatud
turvatermostaadiga, mis katkestab vooluva‐
rustuse. Ahi lülitub automaatselt uuesti taga‐
si sisse, kui temperatuur langeb.
Kui turvatermostaat vallandub tingituna
seadme valests kasutamisest, piisab, kui vi‐
ga kõrvaldada, pärast seda, kui ahi on jahtu‐
nud; kui aga termostaat vallandub defektse
komponendi tõttu, palume pöörduda kliendi‐
teenindusse.
Jahutusventilaator
Jahutusventilaator on ette näthud ahju ja jut‐
paneeli jahutamiseks. Ventilaator lülitub au
tomaatselt sisse, kui toiduvalmistamine on
kestnud mõne minuti. Soe õhk puhutakse
välja ahju ukse käepideme lähedal oleva ava
kaudu. Kui ahi on välja lülitatud, jääb venti‐
4
laator mõneks ajaks tööle, et ahi ja kõrvalo‐
lev köögimööbel korralikult maha jahutada.
Seejärel lülitub ventilaator automaatselt väl‐
ja.
Kuidas kasutada veepaaki
1
Valige aurufunktsi‐
oon "STEAM"
Tõmmake paak väl‐
ja nagu joonisel ku‐
jutatud.
2
Tõmmake edasi
nii kaugele kui või‐
malik.
3
Valage paaki
vett, kuni süttib
hoiatustuli "Paak
täis". Seejärel alus‐
tage paagi sulge‐
mist, vajutades kaa‐
ne keskkohale.
4
Paagi sulgemi‐
seks suruge seda al‐
la, kuni paak on
esialgses kohas ta‐
gasi.
Enne esimest kasutamist
Ahi töötab ainult siis, kui on määratud
kellaaeg.
Kui kasutate ahju esimest korda, määrake
programmeerijaga kellaaeg (vt juhiseid ala‐
jaotises "Elektrooniline programmeerija").
Kui ahju kasutatakse esimest korda, on soo‐
vitav soojendada tühja ahju, et kaoksid eba‐
meeldivad lõhnad, mille põhjuseks on isolat‐
sioonmaterjalid ja tootmisjäägid.
Kui lülitate ahju esimest korda sisse:
1. Seadke termostaat asendisse 250 ;
2.
Keerake valikuketas sümbolile
3. Soojendage TÜHJA ahju umbes 45 mi‐
nutit;
4. Veenduge, et ruum oleks selle toimingu
ajal õhutatud.
Esimeste tööminutite ajal ON TÄIESTI NOR‐
MAALNE , et ahjust levib ebameeldivat lõhna
ja suitsu. See on tingitud isolatsioonimaterjali
ja tootmisjääkide soojenemisest.
45 minuti pärast laske ahjul jahtuda ja pu‐
hastage seejärel sisemust sooja vee ja peh‐
metoimelise pesuainega.
Soovitav on korrata ülaltoodud protseduuri,
valides kaksikgrilli funktsiooni
ja ventilaa‐
toriga küpsetamise
umbes 5-10 minutiks.
Ukse avamiseks võtke käepidemest ala‐
ti keskelt kinni.
Enne esimest küpsetamist peske hooli‐
kalt GRILLI ja RASVAPANNI (st ahjus
olevat emailitud metallist alust, millel on kõr‐
gemad servad).
5
Käitus
Taimer
21 3
8
4567
1 Funktsiooni valimiseks vajutage nupule
2 Vähendamise juhtnupp " - "
3 Suurendamise juhtnupp " + "
4 Ekraan
5 Toiduvalmistamise kestvuse märgutuli
6
Toiduvalmistamise lõpu märgutuli
7
Alarmkella märgutuli
8
Kellaaja märgutuli
Ahi töötab ainult siis, kui on määratud
kellaaeg. Kuid ahju saab kasutada ka il‐
ma programmita.
Voolukatkestuse korral säilitab pro‐
grammeerija kõik seaded (päevaaeg,
programmiseade või käimasoleva program‐
mi) nullitakse. Kui vool on tagasi, hakkavad
ekraanil olevad numbrid vilkuma ning kell/
taimer tuleb lähtestada.
Kellaaja seadmine
Kohe pärast seadme ühendamist vooluvõrku
või pärast voolukatkestust hakkab vilkuma
kellaaja märgutuli.
Kellaaja määramiseks:
1. Kellaaja määramiseks vajutage nuppu‐
dele " - " või " + ".
2. Oodake 5 sekundit: kellaaja märgutuli
kustub ja ekraanile kuvatakse määratud
aeg.
Kellaaja muutmiseks:
1. Vajutage korduvalt valikunupule, kuni
ekraanil hakkab vilkuma kellaaja märgu‐
tuli.
Kellaaega saab muuta ainult juhul, kui ei
ole määratud automaatfunktsioone "Küp‐
setamise aeg" või "Toiduvalmistamise
lõpp").
2. Oodake 5 sekundit: kellaaja märgutuli
kustub ja ekraanile kuvatakse määratud
aeg.
Hoiatus
Voolukatkestuse korral kustutatakse pro‐
grammeerijasse sisestatud andmed ning
voolu taastumisel tuleb need uuesti sisesta‐
da.
Toiduvalmistamise kestvuse funktsioon
See funktsioon lubab ahjul programmeeritud
toiduvalmistamise aja lõppedes automaat‐
selt välja lülituda. Pange toit ahju, valige toi‐
duvalmistamise funktsioon ja reguleerige toi‐
duvalmistamise temperatuuri. Vajutage kor‐
duvalt nupule
, et valida "Toiduvalmista‐
mise kestvuse" funktsioon. Vastav märgutuli
hakkab vilkuma. Seejärel toimige järgmi‐
selt:
6
Kestvuse määramiseks
1. Vajutage nupule " + " või " - ".
2. Pärast seadistuse tegemist oodake 5 se‐
kundit: seehörek spttub nörgytyku "Küp‐
setamise kestvus"
ja ekraanile kuva‐
takse kellaaeg.
3. Kui toiduvalmistamise aeg on läbi, lülitub
ahi automaatselt välja ja kõlab helisignaal
ning samal ajal kui tuli hakkab vilkuma.
Keerake ahju funktsiooni ja termostaadi
juhtnupp nullile.
Signaaltooni lõpetamiseks vajutage su‐
valist klahvi.
kui helisignaal välja lülitatakse, läheb ahi üle
käsijuhtimisele ning kui ahju funktsiooni ja
termostaadi nupud ei ole seatud nullile,
hakkab ahi uuesti soojenema.
Kestvuse tühistamiseks
1.
Vajutage korduvalt nupule
, et valida
"Toiduvalmistamise kestvuse" funktsi‐
oon. Vastav märgutuli
vilgub ja ekraa‐
nile kuvatakse järelejäänud toiduvalmis‐
tamise aeg.
2. Vajutage nupule " - ", kuni ekraanile ku‐
vatakse "0:00". 5 sekundi pärast kustub
tuli ja ekraan pöördub tagasi kellaajale.
Toiduvalmistamise lõpp
Selle funktsiooniga saab määrata ahju auto‐
maatsele väljalülitumisele, kui programmee‐
ritud toiduvalmistamise aeg on läbi. Pange
toit ahju, valige toiduvalmistamise funktsioon
ja reguleerige toiduvalmistamise tempera‐
tuuri. Vajutage korduvalt nupule
, et valida
"Toiduvalmistamise lõpu" funktsioon. Vastav
märgutuli
hakkab vilkuma.
Toiduvalmistamise lõpu aja määramiseks
1. Vajutage nupule " + " või " - ".
2. Pärast seadistuse tegemist oodake 5 se‐
kundit: "Toiduvalmistamise lõpu" märgu‐
tuli
süttib ja ekraanile kuvatakse uuesti
kellaaeg.
3. Kui toiduvalmistamise aeg on läbi, lülitub
ahi automaatselt välja ja kõlab helisignaal
ning samal ajal kui tuli hakkab vilkuma.
Keerake ahju funktsiooni ja termostaadi
juhtnupp nullile.
Signaaltooni lõpetamiseks vajutage su‐
valist klahvi.
kui helisignaal välja lülitatakse, läheb ahi üle
käsijuhtimisele ning kui ahju funktsiooni ja
termostaadi nupud ei ole seatud nullile,
hakkab ahi uuesti soojenema.
Toiduvalmistamise lõpu aja tühistamiseks
1.
Vajutage korduvalt nupule
, et valida
"Toiduvalmistamise lõpu" funktsioon.
Vastav märgutuli
vilgub ja ekraanile
kuvatakse toiduvalmistamise lõpu pro‐
grammeeritud aeg.
7
2. Vajutage nupule " - ", kuni ekraanile ku‐
vatakse hetke kellaaeg. Programmeerija
piiksub ja märgutuli kustub.
Toiduvalmistamise kestvus ja
toiduvalmistsamise aja lõpp
koos
Funktsioone "Toiduvalmisstamise kestvus"
ja "Toiduvalmistamise aja lõpp" saab kasu‐
tada samaaegselt, et määrata ahi hiljem au‐
tomaatselt sisse-välja lülituma.
1. "Toiduvalmistamise kestvuse" funktsioo‐
niga
(määrake toiduvalmistamise
kestvus nagu kirjeldatud vastavas peatü‐
kis) määratakse kestvus. Vajutage see‐
järel nupule
ja ekraanile kuvatakse
programmeeritud seadistus.
2. "Toiduvalmistamise lüpu" funktsiooniga
(määrake toiduvalmistamise lõpp na‐
gu kirjeldatud vastavas peatükis) määra‐
takse toiduvalmistamise lõpu aeg.
Vastavad märgutuled süttivad ja ekraani‐
le kuvatakse kellaaeg. Ahi lülitub sisse ja
välja vastavalt määratud programmidele.
Alarmkell
Alarmkella alarm kõlab määratud perioodi lõ‐
pus, kuid ahi jääb sisselülitatuks, kui seda
kasutatakse.
Minutikella seadmiseks
1.
Vajutage korduvalt nupule
, et valida
"Alarmkella" funktsioon. Vastav märgutuli
hakkab vilkuma.
2. Vajutage nupule " + " või " - " (maksimum:
2 tundi, 30 minutit).
3. Pärast seadistuse tegemist oodake 5 se‐
kundit: Süttib "alarmkella" märgutuli
.
4. Määratud perioodi lõpul hakkab märgutuli
vilkuma ja kõlab helisignaal. Signaaltooni
lõpetamiseks vajutage suvalist klahvi.
Alarmkella tühistamiseks
1.
Vajutage korduvalt nupule
, et valida
"Alarmkella" funktsioon. Vastav märgutuli
vilgub ja ekraanile kuvatakse järele‐
jäänud aeg.
2. Vajutage nupule " - ", kuni ekraanile ku‐
vatakse "0:00". 5 sekundi pärast kustub
tuli ja ekraan pöördub tagasi kellaajale.
Kuidas valmistada ahi ette auruga
toiduvalmistamiseks
Enne auruga küpsetamist valage paaki
vett.
Tõmmake veepaak välja ja valage sellesse
vett, kuni süttib täispaagi märgutuli
. Vee
paagi maksimaalne mahutavus on 0,8 l. Sel‐
lest piisab umbes 40-45-minutiliseks küpse‐
tamiseks.
8
Seejärel suruge veepaak selle algsesse
asendisse tagasi. Nüüd on ahi auruga küp‐
setamiseks valmis.
Kui valate paagi maksimaalselt täis (0,8
l) ja tühja paagi märgutuli "tank empty"
jääb põlema, nõuab rikke kõrvaldamine teh‐
nilist tuge.
Kui valate paaki liiga palju vett, tuleb see
turva-väljavoolu kaudu ahju põhja taga‐
si. Kuivatage liigne vesi käsna või lapiga ära.
Kuidas kasutada auruga
toiduvalmistamist
Auruga toiduvalmistamiseks toimige
järgmiselt:
1. Enne auruga küpsetamist valage paaki
vett. Veepaagi täitmise kohta vt alajaotist
"Kuidas valmistada ahi ette auruga küp‐
setamiseks".
2. Valmistage toitu ahjus kasutamiseks so‐
bivates nõudes. Asetage need restile
küpsetustabelites soovitatud tasandile. 2.
tasand põhjast annab tavaliselt parima
tulemuse.
3. Keerake ahju funktsiooninupp aurufunkt‐
sioonile
4. Valige temperatuur 130 ja 230 °C vahel.
Auruga toiduvalmistamine temperatuuril
üle 230° C ei anna väga häid tulemusi.
Auru hakkab tekkima, kui ahi saavutab
määratud temperatuuri.
5. Pärast iga auruga küpsetamist valage
veepaak tühjaks (vt alajaotist "Veepaagi
tühjendamine")
Nõuandeid ja soovitusi auruga
toiduvalmistamiseks
Ärge katke nõusid kaanega kinni. See
muudaks võimatuks toidu kokkupuutumi‐
se auruga.
Toitu võib valmistada ka otse restil. Sel ju‐
hul ärge unustage valada pisut vett rasva‐
pannile ning asetada seda kohale grilli all.
Rasvapannile koguneb toiduvalmistamise
ajal sulanud rasv ning vesi hoiab ära rasva
kõrbemise ja ebameeldiva lõhna või suitsu
tekkimise
Kui soovite ust avada, et kontrollida küp‐
setusprotsessi, ärge unustage AURU
funktsiooni lahti ühendada . Pärast toidu
kontrollimist pange uks kinni ja valige
uuesti auruga toiduvalmistamise funktsi‐
oon.
Kondensaadi võimalik moodustumine
ahju ukseklaasile, seintele ja põhja ei
mõjuta protsessi. Soovitame pärast seadme
iga kasutamist kondensaat ära pühkida.
Ahju ust avades olge ettevaatlik, sest
aur paiskub otsekohe välja.
Auruga toiduvalmistamise tarvikud
Auruga küpsetamiseks vajalikud tarvikud
(võimalik omandada eraldi komplektina) või‐
maldavad laiendada auruga toiduvalmista
mist, eksperimenteerides nt aedviljade, kala
jne erinevate valmistusviisidega.
9
Tarvikud sisaldavad:
dieet-küpsetuspann, mis koosneb kahest
spetsiaalklaasist valmistatud poolest ja on
varustatud avaga aurupihusti jaoks (joon
1);
väike rest, mis asetatakse dieet-küpsetus‐
panni sisse, et toit oleks õhus;
2 pihustit auruga toiduvalmistamise jaoks;
spetsiaalne sond kasutamiseks kahe au‐
ruküpsetuspihustiga, mis pannakse üks‐
teise sisse ja kasutatakse nagu kujutatud
joonistel 1 ja 2.
Joonis 1
Auruga toiduvalmistamine dieet-küpsetus‐
nõus sobib eriti aedviljale: see võimendab
lõhna ilma aedvilja vesiseks muutmata ja säi‐
litab toidu toitainetesisalduse.
Toiduvalmistamine otsese auruga (joon. 2),
mis kasutab perforeeritud pihustit ja sobib
ideaalselt kanale ja kalkunile. Liha valmib
seest tänu aurule, samal ajal kui väljast pruu‐
nistub liha traditsioonilise küpsetamise mõ‐
jul. Valmis liha on õrn, pehme ja väga mait‐
sev. Pihusti aukusid ei tohi kinni katta; see
tõttu peab pihusti olema alati kana ja kalkuni
tühjas osas nagu kujutatud joon. 2.
Joonis 2
Pange sondi metallist elemendiga ots
auru väljavooluavasse. Kaks pihustit tu‐
leb panna sondi teise otsa.
Vihjeid ja näpunäiteid
Ahjus on neli riiuli tasandit. Arvestage riiuli
tasandeid ahju põhjast.
Hoiatus Jälgige, et te ei vigastaks ahju
emailitud osi, kui panete tarvikuid ahju ja
võtate ahjust välja..
Hoiatus Hoidke küpsetamisel ja
grillimisel alati ahju uks kinni.
Kasutage toitu ahju pannes ja ahjust võttes
alati pajalappe.
Ahi töötab temperatuuril 30°C kuni 250°C.
Seetõttu tuleb kasutada nõusid, mis suu‐
davad sellist temperatuuri taluda (nt me‐
tallist nõud, kuumuskindlad nõud, ahjupo‐
tid).
See ahi on varustatud ainulaadse toidu‐
valmistamise süsteemiga, mis tekitab loo‐
muliku õhuringluse ja tagab pideva auru
olemasolu toiduvalmistamiseks. See või‐
maldab valmistada toitu püsivalt niiskes
keskkonnas, mis hoiab toidu seest peh‐
mena ja väljast krõbedana. Ühtlasi vähe‐
neb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja
energiakulu miinimumini. Toiduvalmista‐
mise ajal tuleb aur sisse ja väljub ahju uk‐
ses olevast avast. See on täiesti normaal‐
ne.
10
Ärge kunagi asetage objekte ahju põhja
ega katke seda toiduvalmistamise ajal alu
miiuniumfoolimiga kinni, sest see võib kah‐
justada emaili ja rikkuda valmistatava toi‐
du. Pange tarvikud, ahjupotid ja foolium
alati restile, mis on selleks ahju juhikutele
asetatud.
Kui valmistate toitu rasva või õliga (nt ras‐
vas küpsetatud toit), siis veenduge, et rasv
ei kuumene üle: rasv ja õli võivad põlema
süttida, kui neid kuumutatakse liiga kõrge
temperatuurini.
Seetüttu veenduge toitu ahjust võttes, et
õli, rasva, praemahla ei satuks suuremas
koguses ahju põhjale . Sel juhul tuleb ahju
põhi ettevaatlikult puhtaks teha, enne kui
alustate järgmist toiduvalmsitamist. Nii väl‐
dite ühtlasi ebameeldiva auru ja lõhna tek‐
kimist.
Hoiatus Toiduvalmistamise ajal või
lõpus ust avades hoiduge ahjust tuleva
tulise õhu eest. Auru uksele ladestudes aur
kondenseerub. Kondenseerumise
vähendamiseks soojendage ahju umbes 10
minutit enne toiduvalmistamist. Soovitame
teil kondensaat pärast igakordset ahju
kasutamist ära pühkida.
Kookide küpsetamine
Kookide küpsetamiseks on parim tempe‐
ratuur 150 °C ja 200 °C vahel.
Enne küpsetamist soojendage ahju umbes
10 minutit ette.
Ärge avage ahju ust enne kui ¾ küpsetu‐
sajast on möödunud.
Kui kasutate samaaegselt kahte küpsetus‐
plaati, jätke nende vahele üks vaba ta‐
sand.
Liha ja kala küpsetamine
Ärge praadige alla 1 kg kaaluvaid lihatük‐
ke. Liiga väikeste koguste küpsetamisel
jääb liha kuiv.
Et punane liha oleks väljast hästi küps ja
seest mahlane, määrake temperatuuriks
200 °C - 250 °C.
Valge liha, linnuliha ja kala jaoks valige
temperatuuriks 150°C - 175°C.
Väga rasvase toidu puhul kasutage rasva‐
panni, et ahju mitte määrida, sest plekid
võivad olla püsivad.
tke liha enne lahtilõikamist umbes 15
minutiks seisma, et mahl välja ei valguks.
Et praadimisel ei tekiks ahjus liiga palju
suitsu, valage rasvapannile pisut vett.
Et praadides ei tekiks ahjus liiga palju au‐
ru, lisage pisut vett, kui esialgne kogus on
aurustunud.
Märkusi ja näpunäiteid grilli
kasutamiseks
Enamik toitu tuleb asetada grillpanni resti‐
le, et õhk saaks maksimaalselt ringelda ja
et toit ei oleks rasva ja mahlade sees.
Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks imalik käsitleda erineva
paksusesga toiduaineid.
Kiiremaks toiduvalmistamiseks asetage
toit kütteelemendi lähedale ning õrnemaks
küpsetamiseks kütteelemendist eemale.
Toit peaks olema enne grillimist korralikult
kuivatatud, nii minimeerite pritsimist. Pint‐
seldage tailiha ja kala kergelt väikese ko‐
guse õli või sulavõiga, et need säiliksid
küpsemisel mahlastena.
Sellised lisandid nagu tomatid ja seened
võib asetada liha grillides resti alla.
Leiba röstides kasutage riiulit kõige ülemi‐
sel tasandil ning resti 'kõrgel' tasandil.
Soojendage grilli mõne minuti jooksul täis‐
võimsusel ette, enne kui grillimist või rös‐
timist. Reguleerige vajadusel toiduvalmis
tamise ajal kuumust ja riiulit.
Toitu tuleb toiduvalmistamise käigus vas‐
tavalt vajadusele keerata.
Grilli keskmist osa kasutades veenduge, et
toit oleks asetatud grillimisresti keskele ot‐
se grillielemendi alla.
Tavapärane küpsetamine
Keerake valikuketas vastavale sümbolile
ja seadke termostaat vajalikule temperatuu‐
rile.
11
Nii tuleb soojus niihästi pealt kui alt ja toit
küpseb ühtlaselt.
: Soojus tuleb ainult alt. Seda funtksiooni
saab kasutada toiduvalmistamise lõpetami‐
seks või toidu alakülje soojendamiseks. Re‐
guleerige riiulit spetsiaalsete ahju juhikutega,
mis on põhjale kõige lähemal.
Grill
Keerake valikuketas vastavale sümbolile
(kaksikgrill) ja seadke termostaat vajalikule
temperatuurile. Kui valikulüliti on seatud ka‐
hese grilli asendisse, saavutatakse maksi‐
maalne grillitemperatuur.
Toiduvalmistamine pitsafunktsiooniga
Keerake valikuketas vastavale sümbolile
ja seadke termostaat vajalikule temperatuu‐
rile. Küpsetamisel pitsafunktsiooniga kasu‐
tatakse alumist kütteelementi, grilli ja venti‐
laatori poolt jaotatud kuuma õhku. See funkt‐
sioon sobib eriti pitsa ja kuklite valmistami‐
seks. Parimate tulemuste saavutamiseks on
soovitav asetada ahju külgmised siinid esi‐
messe või teise juhikusse põhjast arvates,
olenevalt sellest, kui paks on toit.
Sunnitud küpsetamine ventilaatoriga
Keerake valikuketas vastavale sümbolile
ja seadke termostaat vajalikule temperatuu‐
rile. Seda tüüpi küpsetamise puhul tuleb soo‐
jus ringikujuliselt kütteelemendilt ahju taga‐
osas ning kuum õhk pannakse ringlema ven‐
tilaatoriga. Nii on võimalik valmistada erine‐
vaid toite samal ajal, asetades need erine‐
vatele riiulitele. Et valmistada samal ajal kah‐
te toitu, on soovitav kasutada esimest ja kol‐
mandat juhikut ahju põhjast arvates.
Kui kasutate ahju ainult ühe toidu jaoks, on
tulemused kõige paremad, kui kasutate juhi‐
kuid, mis asuvad ahju põhjale kõige lähemal.
Termogrill
Keerake valikuketas vastavale sümbolile
ja seadke termostaat vajalikule temperatuu‐
rile. Ventilaatoriga grillimiseks kasutatakse
vaheldumisi grilli ja ventilaatorit. Nii soojeneb
toit järkjärgult ega ole pikemat aega grilli va‐
hetu mõju all.
Ventilaatoriga grillimine sobib eriti paksude
liha- või linnulihatükkide või tervete kalade
(forell, makrell ja kefaal) valmisstamiseks.
Hoiatus Kui valmistate toitu
ventileeritud grillil, valige temperatuur
mitte üle 200°C.
Küpsetustabelid ja -nõuanded
Tavapärane toiduvalmistamine .
Ajad ei sisalda eelsoojendust. Tühja ah‐
ju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
KOOGID
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp.°C temp.°C
Vahusta‐
tud retsep‐
tid
2 170
2 (1ja3)
1)
160 45-60 Koogivor‐
mis
12
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp.°C temp.°C
Võitaigen 2 170
2 (1ja3)
1)
160 20-30 Koogivor‐
mis
Hapupii‐
maga juus‐
tukook
1 175 2 165 60-80 Koogivor‐
mis
Õunakook
(õunapiru‐
kas)
1 170
2 (1ja3)
1)
160 90-120 Koogivor‐
mis
Struudel 2 180 2 160 60-80 Küpsetus‐
plaadil
Moosikook 2 190
2 (1ja3)
1)
180 40-45 Koogivor‐
mis
Puuvilja‐
kook
2 170 2 150 60-70 Koogivor‐
mis
Biskviit 1 170
2 (1ja3)
1)
165 30-40 Koogivor‐
mis
Pärmipal‐
mik
1 150 2 150 120-150 Koogivor‐
mis
Ploomi‐
kook
1 175 2 160 50-60 Küpsetus‐
vormis
Väike kook 3 170 2 150 20-35 Küpsetus‐
plaadil
Küpsised 2 160
2 (1ja3)
1)
150 20-30 Küpsetus‐
plaadil
Besee 2 135
2 (1ja3)
1)
190 60-90 Küpsetus‐
plaadil
Kuklid 2 200 2 170 12~20 psetus‐
plaadil
Küpseti‐
sed: Kee‐
dutaigen
2või 3 210
2 (1ja3)
1)
170 25-35 Küpsetus‐
plaadil
Väikesed
plaadikoo‐
gid
2 180 2 170 45-70 Koogivor‐
mis
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
13
LEIB JA PITSA
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Sai 1 195 2 185 60-70 Küpsetus‐
vormis
Rukkileib 1 190 1 180 30-45 Küpsetus‐
vormis
Saiakesed 2 200 2(1and3)
1)
175 25-40 Küpsetus‐
plaadil
Pitsa 2 200 2 200 20-30 Küpsetus‐
plaadil
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
LAHTISED PIRUKAD
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Pasta piru‐
kas
2 200 2(1and3)
1)
175 40-50 Vormis
Köögivilja‐
pirukas
2 200 2(1and3)
1)
175 45-60 Vormis
Suupiste‐
pirukad
1 210 1 190 30-40 Vormis
Lasanje 2 200 2 200 25-35 Vormis
Kanelloni 2 200 2 200 25-35 Vormis
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
LIHA
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Veiseliha 2 190 2 175 50-60 Restil
14
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Sealiha 2 180 2 175 100-130 Restil
Vasikaliha 2 190 2 175 90-120 Restil
Inglise
rostbiif
pooltoores 2 210 2 200 50-60 Restil
küps 2 210 2 200 60-70 Restil
täiesti küps 2 210 2 200 70-80 Restil
Sea aba‐
tükk
2 180 2 170 120-150 Kamaraga
Seakoot 2 180 2 160 100-120 2 tk
Lambaliha 2 190 2 175 110-130 Koot
Kana 2 190 2 200 70-85 Terve
Kalkun 2 180 2 160 210-240 Terve
Part 2 175 2 220 120-150 Terve
Hani 2 175 2 160 150-200 Terve
Jänes 2 190 2 175 60-80 Tükkideks
lõigatud
Jänes 2 190 2 175 150-200 Tükkideks
lõigatud
Faasan 2 190 2 175 90-120 Terve
Hakkpraad 2 180 2 170 150 Keeksivor‐
mis
KALA
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Forell/lati‐
kas
1 190 2(1and3)
1)
175 40-55 3-4 kala
15
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Tuunikala/
lõhe
2 190 2(1and3)
1)
175 35-60 4-6 fileed
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
Ajad ei sisalda eelsoojendust. Tühja ah‐
ju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
Grillimine
TOIDU TÜÜP Kogus Grillimine Toiduvalmistamise aeg minutites
Tükki g temp.
°C
1. külg 2. külg
Filee 4 800 3 250 12~15 12~14
Biifsteek 4 600 3 250 10~12 6~8
Vorstikesed 8 / 3 250 12~15 10~12
Seakarbo‐
naad
4 600 3 250 12~16 12~14
Kana (kaheks
lõigatud)
2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Kana (rind) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger
1)
6 600 2 250 20-30
Kala (fileed) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sändvitšid 4~6 / 3 250 5~7 /
Röstleib 4~6 / 3 250 2~4 2~3
1) Eelsoojendus 5'00''
Hoiatus Termaalgrillimise puhul valige
maksimaalne temperatuur 200°C.
Termaalgrillimine
TOIDU TÜÜP Kogus (g) Riiuli ta‐
sand
Temp. °C Toiduvalmistamise aeg minutites
alumine külg ülemine külg
Rulaad (kal‐
kun)
1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
16
TOIDU TÜÜP Kogus (g) Riiuli ta‐
sand
Temp. °C Toiduvalmistamise aeg minutites
alumine külg ülemine külg
Kana (kaheks
lõigatud)
1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kanakoivad - 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Vutt 500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Köögiviljagra‐
tään
- 3 200 20 ~ 25 -
tk. Karbid - 3 200 15 ~ 20 -
Makrell - 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Kalalõigud 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
Ahju temperatuurid on mõeldud orientii‐
ridena. Võib osutuda vajalikuks tempe‐
ratuuri suurendada või vähendada vastavalt
isiklikele eelistustele ja vajadustele.
Pitsafunktsioon
TOIDU TÜÜP Pitsafunktsioon Toiduvalmistamise
aeg minutites
MÄRKUSED
temp.°C
Pitsa, suur 1 200 15~25 küpsetusplaadil
Pitsa, väike 1 200 10~20 küpsetusplaadil
või restil
Saiakesed 1 200 15~25 küpsetusplaadil
Äratoodud temperatuurid on orienteeru‐
vad. Temperatuure võib olla vaja kohan‐
dada vastavalt individuaalsetele vajadustele.
Aurufunktsiooniga küpsetamine
Vastavalt tabelis toodud küpsetamisaja‐
le tuleb paaki küpsetamise ajal rohkem
kui üks kord täita. Kui veepaak on tühi, süttib
tühja paagi märgutuli "Tank empty". Veepaa‐
gi täitmise kohta vt alajaotist "Kuidas valmis‐
tada ahi ette auruga küpsetamiseks".
KOOGID JA PIRUKAD
TOIDU TÜÜP Aurufunktsioon Toiduvalmista‐
mise aeg minu‐
tites
MÄRKUSED
Riiuli asend Temperatuur °C
Õunakook
1)
2 160 90-120 20 cm koogivor‐
mis
17
TOIDU TÜÜP Aurufunktsioon Toiduvalmista‐
mise aeg minu‐
tites
MÄRKUSED
Riiuli asend Temperatuur °C
Väikesed koo‐
gid
2 175 30-40 26 cm koogivor‐
mis
Puuviljakook 2 160 80-90 26 cm koogivor‐
mis
Biskviitkoogid 1 160 40-45 26 cm koogivor‐
mis
Pärmipalmik
1)
2 150 100-110 20 cm koogivor‐
mis
Puuviljakook
1)
2 160 40-50 küpsetusvormis
Väikesed koo‐
gid
3 165 30-35 küpsetusplaadil
Küpsised 3 150 20-35 küpsetusplaadil
Pärmitaignast
kuklid
1)
2 200 12-20 küpsetusplaadil
Brioche'id
1)
3 180 20-30 küpsetusplaadil
1) Küpsetamisajad ei sisalda eelsoojendusaega. Enne küpsetamist soojendage ahju 10 minutit ette.
LEIB JA PITSA
TOIDU
TÜÜP
KAAL(g) Aurufunktsioon Toiduvalmis‐
tamise aeg
minutites
MÄRKUSED
Riiuli asend Temperatuur
°C
Sai
1)
1000 g 2 190 40-60 1-2 500 g
pätsi
Saiakesed
1)
500 g 2 190 20-30 6-8 tükki küp‐
setusplaadil
Pitsa 1 200 20-30 küpsetus‐
plaadil
1) Küpsetamisajad ei sisalda eelsoojendusaega. Enne küpsetamist soojendage ahju 10 minutit ette.
LAHTISED PIRUKAD
TOIDU TÜÜP Aurufunktsioon Toiduvalmista‐
mise aeg minu‐
tites
MÄRKUSED
Riiuli asend Temperatuur °C
Köögiviljadega 1 175 30-40 Pyrex-nõu
Suupistepirukad 2 200 50-60 Vormis
Lasanje 2 190 45-60 Pyrex-nõu
18
TOIDU TÜÜP Aurufunktsioon Toiduvalmista‐
mise aeg minu‐
tites
MÄRKUSED
Riiuli asend Temperatuur °C
Aurutatud kartu‐
lid
1 180 32-42 Pyrex-nõu
Kartulivorm 1 185 50-60 Pyrex-nõu
LIHA
TOIDU
TÜÜP
KAAL(g). Aurufunktsioon Toiduvalmis‐
tamise aeg
minutites
MÄRKUSED
Riiuli positsi‐
oon
Temperatuur
°C
Seapraad 1000 g 2 180 80-90 Valmistatak‐
se riiulil
Vasikaliha 1000 g 2 180 90-100 Valmistatak‐
se riiulil
Inglise röst
biif (pooltoo‐
res)
1000 g 2 210 53-55 Valmistatak‐
se riiulil
Inglise röst
biif (keskmi‐
ne)
1000 g 2 210 61-65 Valmistatak‐
se riiulil
Inglise röst
biif (läbiküp‐
setatud)
1000 g 2 210 65-70 Valmistatak‐
se riiulil
Lambaliha 1000 g 2 175 120-150 Koot
Kana 1000 g 2 200 50-60 Terve
Kalkun 4000 g 1 175 150-180 Terve
Part 1 175 150-180 Terve
Hani 3000 g 1 160 120-150 Terve
Jänes 2 180 90-120 Tükkideks
lõigatud
KALA
TOIDU
TÜÜP
KAAL(g) Aurufunktsioon Toiduvalmis‐
tamise aeg
minutites
MÄRKUSED
Riiuli asend Temperatuur
°C
Forell 1500 g 2 180 30-45 3-4 kala
Tuunikala 1200 g 2 180 35-60 4-6 fileed
Heik 2 210 20-30
19
Puhastus ja hooldus
Hoiatus Enne puhastamist lülitage ahi
välja ja laske jahtuda.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma auruga
või aurujoaga töötava puhastiga.
Tähtis: Enne puhastustööde tegemist tuleb
seade vooluvõrgust lahti ühendada.
Tagamaks seadme pikk kasutusiga tuleb
regulaarselt läbi viia järgmised
puhastustoimingud:
Tehke seda ainult siis, kui ahi on jahtunud.
Puhastage emailosi seebiveega.
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusai
neid.
Kuivatage roostevabast terasest osi ja
klaasi pehme lapiga.
Raskete plekkide puhul kasutage kauban‐
duses saadaolevaid roostevaba terase pu‐
hastusvahendeid või sooja äädikat.
Ahju email on väga vastupidav ja eriti läbi‐
tungimatu. Tuliste puuviljahapete mõjul (nt
sidrunitest, ploomidest vms) võivad email‐
pinnale tekkida püsivad, tuhmid ja karedad
plekid. Kuid sellised plakid emaili poleeritud
pinnal ei mõjuta ahju tööd. Puhastage ahju
põhjalikult pärast iga kasutamist. See on kõi‐
ge kergem viis mustuse eemaldamiseks. Nii
välditakse mustuse sissepõlemist.
Puhastusvahendid
Enne kui kasutate ahju puhastamiseks mõnd
puhastusvahendit, veenduge, et see oleks
sobiv ning et tootja soovitab nende kasuta‐
mist.
Pleegitusaineid sisaldavaid puhastusvahen‐
deid EI tohi kasutada, sest need võivad pinna
tuhmiks muuta. Samuti tuleks vältida tuge‐
valt abrasiivseid materjale.
Välispinna puhastamine
Pühkige regulaarselt juhtpaneeli, ahjuust ja
ukse tihendit, kasutades selleks pehmet lap‐
pi, mida on niisutatud vähese nõudepesuva‐
hendiga lahustatud soojas vees.
Et vältida ukseklaasi rikkumist või
nõrgendamist, vältige järgmiste vahendite
kasutamist:
Majapidamises kasutatavad puhastus- ja
pleegitusvahendid.
Impregneeritud padjakesed, mida ei sobi
kasutada kõrbemiskindla põhjaga nõude
puhastamiseks.
Brillo/Ajax padjandeid ega terasvilla.
Keemilised ahjupadjandid või aerosoolad.
Rooste eemaldajad.
Vanni/kraanikausi plekkide eemaldajad.
Puhastage ukseklaasi väljast ja seest sooja
seebiveega. Kui ahjuklaas on väga must,
soovitatakse kasutada sellist puhastusva‐
hendit nagu Hob Brite. Ärge kasutage värvi‐
kaabitsaid mustuse eemaldamiseks.
Ahjuõõs
Emailitud ahjuõõne põhja on kõige parem
puhastada siis, kui ahi on veel soe.
Pühkige ahju pärast igat kasutamist pehme
lapiga, mida on niisutatud soojas seebivees.
Aeg-ajalt on vaja puhastada põhjalikumalt,
kasutades spetsiaalset ahjupuhastit.
Ahju uks
Ahju uks on valmistatud kahest klaaspanee‐
list. Ukse võib hingedelt võtta ja eemaldada
paneelid, et neid oleks lihtsam puhastada.
Hoiatus Hoiatus - võtke ahju uks enne
puhastamist eest ära. Ahju uks võib
ootamatult kinni paiskuda, kui püüate
sisemist paneeli välja tõmmata.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZCB880XQ Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend