Zanussi ZOB182NC Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

Kasutusjuhend 2
Sisseehitatud ahi
ZOB 182
Sisukord
Ohutusinfo _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Seadme kirjeldus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Enne esimest kasutamist _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Käitus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Vihjeid ja näpunäiteid _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Puhastus ja hooldus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Mida teha, kui... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Tehnilised andmed _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Paigaldusjuhised _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Tehniline tugi ja varuosad _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Kõrvaldamine _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Jäetakse õigus teha muutusi
Ohutusinfo
Hoiatus Hoidke neid kasutusjuhiseid
alati koos seadmega. Kui masin antakse
üle kolmandale isikule või müüakse ära, või
kui jätate masina kolildes maha, on tähtis, et
uuel kasutajal oleks juurdepääs neile
kasutusjuhistele ning juuresolevale infole.
Need hoiatused on kasutajate ja nendega
koos elavate inimeste turvalisuse huvides.
Seetõttu tuleb need enne masina
ühendamist/kasutamist tähelepanelikult läbi
lugeda.
Paigaldamine
Paigaldamise peab teostama kvalifitseeri‐
tud isik kooskõlas kehtivate reeglite ja
määrustega. Üksikuid toiminguid seoses
masina paigaldamisega kirjeldatakse pai‐
galdaja juhiste alalõigus.
Laske seade paigaldada ja ühendada kva‐
lifitseeritud isikul, kellel on spetsialisti tead‐
mised ning kes teostab tööd vastavalt di‐
rektiividele.
ui paigaldamiseks on vaja muuta vooluva‐
rustust, tuleb seda teha kvalifitseeritud
elektrikul.
Kasutus
See ahi on ette n ähtud toiduainete val‐
mistamiseks; ärge kunagi kasutage seda
muul otstarbel.
Hoidke toiduvalmistamise ajal, isegi grilli‐
des, alati ahju uks kinni.
Toiduvalmistamise aja lõpus ahju ust ava‐
des tuleb olla ettevaatlik, et vältida ahjust
väljuvat kuuma õhu voogu.
Olge seadet kasutades väga ettevaatlik.
Kütteelementidest lähtuv suur kuumus
muudab riiulid ja muud ahju osad väga tu‐
liseks.
Kui kasutate mingil põhjusel ahjus toidu‐
valmistamiseks alumiiniumfooliumi, ärge
laske sel kokku puutuda ahjuu põhjaga.
Ahju puhastades toimige hoolikalt: ärge
kunagi pihustage midagi rasvafiltrile (kui
see olemas on), kütteelementidele ega ter‐
mostaadi sensorile.
Seadme või selle spetsifikatsioone üks‐
kõik mis viisil muutmine on ohtlik.
üpsetamise, praadimise või grillimise käi‐
gus lähevad ahju aken ja seadme muud
osad tuliseks, seetõttu tuleks lapsed sead‐
mest eemal hoida. Elektriseadmeid ahju
lähedal olevatesse pistikupesadesse
ühendades tuleb jälgida, et kaablid ei puu‐
tuks kokkuk tuliste rõngastega ega jääks
ukse vahele.
Kasutage alati pajakindaid, et ahjust tule‐
kindalid nõusid või potte välja võtta.
Regulaarne puhaastamine hoiab ära pin‐
nakattematerjali kahjustumise.
Enne ahju puhastamist tuleb kas vool välja
lülitada või toitepistik seinast välja tõmma‐
ta.
Veenduge, et ahi oleks asendis "OFF", kui
seda enam ei kasutata.
See ahi valmistati üksikseadmena või
kombineeritud seadmena koos elektrilise
pliidiplaadiga (olenevalt mudelist) ühefaa‐
siliseks ühenduseks 230 V.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma auruga
või aurujoaga töötava puhastiga.
2
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusai
neid ega teravaid metallist kaabitsaid.
Need võivad ahjuukse klaasi kriimustada,
mille tagajärjel võib klaas puruneda.
Inimeste turvalisus
See seade on ette nähtud kasutamiseks
täiskasvanute poolt. On ohtlik lubada lastel
sellega mängida.
Kui ahi töötab, tuleb lapsed sellest eemal
hoida. Samuti tuleb meeles pidada, et ahi
püsib tulisena kaua aega pärast selle väl‐
jalülitamist.
Seadet ei tohi kasutada lapsed ega isikud,
kelle füüsilised, sensoorsed või vaimsed
võimed või kogemuste ja teadmiste puu‐
dumine takistavad neil seadet turvaliselt
kasutamast ilma vastutava isiku järelval
veta, kes tagaks, et nad saavad seadet
ohutult kasutada.
Klienditeenindus
Laske kontrollimised ja/või remonttööd
teostada tootja teenindusosakonnal või
tootja poolt volitatud teenindusosakonnal
ning kasutage ainult originaalvaruosi.
Rikke või kahjustuse korral ärge püüdke
seadet ise parandada. Oskamatult teosta‐
tud remonttööd võivad põhjustada kahjus‐
tusi või vigastusi.
Seadme kirjeldus
9
6
8
7
2 3 54
1
11
10
1 Juhtpaneel
2 Termostaadi märgutuli
3 Termostaadi juhtnupp
4 Taimer
5 Ahju funktsioonide juhtnupp
6 Jahutusventilaatori õhuavad
7 Grill
8 Ahju tuli
9 Küpsetusvarda auk
10 Andmeplaat
11 Ahju ventilaator
3
Ahju tarvikud
Küpsetusplaat Praerasva kogumise pann
Riiul Küpsetusvarras
1
2
4
3
1 Käepide
2 Praevarras
3 Kahvlid
4 Küpsetusvarda raam
Juhtelemendid
Ahju funktsioonide juhtnupp
0
Termostaadi juhtnupp
50
100
150200
250
Ahju funktsioonid
Sümbolid
Ahi on VÄLJAS.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine - see seade võimaldab teil praadida või sa‐
maaegselt praadida ja küpsetada igal riiulil, ilma et lõhn üle kanduks
4
Sümbolid
Termaalgrillimine - see funktsioon pakub alternatiivse meetodi selliste toitude val‐
mistamiseks, mida tavaliselt seostatakse tavapärase grillimisega. Grillielement ja
ahju ventilaator töötavad vaheldumisi, liigutades kuuma õhku toidu ümber.
Täisgrill - terve grillelement on sees.
Grilli küpsetusvarras - küpsetusvarrast saab kasutada kas liha vardas küpseta‐
miseks või kebabide ja väiksemate lihatükkide röstimiseks
Ainult sisemine grillielement - võib kasutada väikeste koguste grillimiseks
Alumine kütteelement - soojus tuleb ainult ahju põhjast
Ülemine kütteelement - soojus tuleb ainult ahju laest
Tavapärane toiudvalmistamine - soojus tuleb niihästi ülemiselt kui alumiselt ele‐
mendilt, tagades ahjus ühtlase soojuse
Termostaadi juhtnupp
Keerake termostaadi juhtuppu vastupäeva,
et valida temperatuurid vahemikus 50°C ja
250°C.
Termostaadi märgutuli
Termostaadi märgutuli süttib, kui termostaa‐
di juhtnuppu keeratakse. Märgutuli jääb põ‐
lema, kuni on saavutatud õige temperatuur.
Seejärel süttib ja kustub see perioodiliselt,
osutades et temperatuuri säilitatakse.
Turvatermostaat
Ohtliku ülekuumenemise vältimiseks (tingi‐
tuna seadme valest kasutamisest või defekt‐
setest komponentidest) on ahi varustatud
turvatermostaadiga, mis katkestab vooluva‐
rustuse. Ahi lülitub automaatselt uuesti taga‐
si sisse, kui temperatuur langeb.
Kui turvatermostaat vallandub tingituna
seadme valests kasutamisest, piisab, kui vi‐
ga kõrvaldada, pärast seda, kui ahi on jahtu‐
nud; kui aga termostaat vallandub defektse
komponendi tõttu, palume pöörduda kliendi‐
teenindusse.
Ventilaator
Ahi on varustatud jahutusventilaatoriga, et
hoida esipaneel, nupud ja ahju ukse käepide
jahedatena. Ventilaator lülitub ahju käivita‐
misel automaatselt sisse. Soe õhk puhutak‐
se välja läbi ahju ukse käepideme lähedal
oleva avause. Ventilaator lülitub välja, kui pä‐
rast toiduvalmistamist keeratakse ahju funkt‐
siooni juhtnupp asendisse VÄLJA 0 .
Enne esimest kasutamist
Enne ahju kasutamist eemaldage kogu
pakend , niihästi ahju seest kui väljast.
Hoiatus Ahju ukse avamiseks võtke
alati kinni käepideme keskelt.
5
Enne ahju esmakordset kasutamist tuleks
seda ilma toiduta soojendada.
Sel ajal võib erituda ebameeldivat lõhna. See
on täiesti normaalne. Seda põhjustavad toot‐
misjäägid.
Veenduge, et ruum on hästi ventileeritud.
1. Lülitage ahju funktsiooni kontrollunupp
ventilaatoriga toiduvalmistamisel
2. Seadke termostaadi juhtnupp asendisse
250°C.
3. Avage õhutamiseks aken.
4. Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt töö‐
tada.
Korrake sama protseduuri umbes 5-10 mi‐
nuti vältel ka täisgrillfunktsiooni
kasuta‐
des.
Seejärel laske ahjul jahtuda. Seejärel
niisutage pehme lapp sooja veega ja vä‐
hese koguse pehmetoimelise pesuainega
ning kasutage seda ahjuõõne puhastami‐
seks.
Enne esmakordset kasutamist peske ka
ahjutarvikuid hoolikalt.
Käitus
Taimeri lüliti
Taimeri lülitil on järgmised funktsioonid:
Hetke kellaaja kuvamine
Automaatne väljalülitamine (maks. seadis‐
tus = 180 minutit)
1
2 3
1 Aken
2 Valimine
3 Seadistusnupp
Kellaaja seadmine
Et seada taimer hetke kellaajale tuleb sea‐
distusnupule vajutada ja keerata seda vas‐
tupäeva, kuni kellaosutid on soovitud posit‐
sioonil. Pärast seadistamist laske seadistus‐
nupul hüpata tagasi algsesse asendisse või
tõmmake see ettevaatlikult tagasi.
Valimine sees sümboli aken
Normaalne seadistus
Selles asendis saab ahju käsitsi kasutada.
Automaatsüsteem on välja lülitatud (nirnaak‐
ne seadustys) .
Keerake seadenuppu vastupäeva, kuni
aknasse kuvatakse sümbol.
6
Valimine sees sümboli aken
Helisignaali väljalülitamine
Keerake sellesse asendisse ainult helisig‐
naali väljalülitamiseks pärast automaatrežii‐
mi.
Keerake seadenuppu vastupäeva, kuni
aknasse kuvatakse sümbol.
Automaatne väljalülitamine
Automaatne väljalülitusfunktsioon lülitab ah‐
ju automaatselt välja, kui ahjule on määratud
konkreetne väljalülitusaeg.
Automaatset süsteemi tuleks kasutada ai‐
nult sellistse toitude puhul, mille valmista‐
mine ei nõua segamist / jälgimist.
Kuidas toimida
1. Ahju sisselülitamine: valige töörezhiim ja
temperatuur. Pange toit ahju.
2. Keerake seadenuppu vastupäeva, kuni
valkuekraanile kuvatakse soovitud välja‐
lülitamise aeg (minutites). Sellega algab
mahalugemine. Määrata saab ajavahe‐
miku kuni 180 minutini. Pärast selle aja
möödumist kostab helisignaal ja ahi (küte
ja valgus) lülitub välja.
3. Helisignaali väljalülitamiseks keerake
seadenuppu vastupäeva, kuni aknasse
kuvatakse sümbol
.
4. Lülitage ahi välja, s.t. seadke funktsiooni
valikuketas asendisse 0 ja temperatuuri
valikuketas asendisse "Off". Võtke toit
ahjust välja.
5. Ahju sisselülitamiseks ("manuaalrezhii‐
mis") keerake seadenuppu edasi vastu‐
päeva, kuni kuvatakse sümbol
.
Automaatse väljalülitamise tühistamine
Aknas võib näha perioodi 0 kuni 180 minutini.
Keerake seadenuppu vastupäeva piken‐
datud positsioonile, kuni kuvatakse süm‐
bol
.
Automaatne süsteem on tühistatud, ahi on
sisse lülitatud.
Ahju kasutamine
Ahjus on neli riiuli tasandit. Riiuli asukohti
loetakse ahju põhjast nagu joonisel kujuta‐
tud.
4
3
2
1
On oluline, et need riiulid oleksid õigesti pai‐
gas nagu joonisel kujutatud.
Ärge asetage nõusid otse ahjupõhjale.
Ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga,
mis tekitab loomuliku õhuringluse ning auru
pideva ringvoolu.
Tänu sellele süsteemile on võimalik valmis‐
tada toitu auruses keskkonnas nii, et toit on
seest pehme ja väljast krõbe. Ühtlasi vähe‐
neb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja ener‐
giakulu miinimumini. Toidu valmistamise ajal
võib tekkida aur, mida saab ahju ust avades
välja lasta. See on täiesti normaalne.
Hoiatus Alati toiduvalmistamise ajal või
lõpus ahju ust avades tuleb alati ahjust
eemal seista, et kogunenud aur või kuumus
väljumisel teid ei põletaks.
Hoiatus Ärge pange ahju põhja esemeid
ega katke mõnd ahjuosa kinni
alumiiniumiklega, sest see võib põhjustada
kuumuse akumuleerumise ja mõjutada
toiduvalmistamist tulemusi ning kahjustada
ahju emaili. Asetage pannid, kuumakindlad
potid ja alumiiniumist alused riiulile, mis on
pandud riiulisiinidele. Kui toitu
soojendatakse, tekkib aur nagu katlas. Kui
aur puutub kokku ahjuukse klaasiga, siis see
kondenseerub ja moodustuvad veetilgad.
7
Hoiatus Jälgige, et te ei vigastaks ahju
emailitud osi, kui panete rasvapanni ja
grilli ahju ja võtate ahjust välja.
Kondenseerumise vähendamiseks soojen‐
dage tühja ahju alati 10 minuti vältel ette.
Soovitame teil veetilgad pärast iga toiduval‐
mistamist ära pühkida.
Hoiatus Hoidke toiduvalmistamise ajal
alati ahju uks kinni. Allapoole avanevat
ahjuust avades seiske ahjust eemal. Ärge
laske sel alla kukkuda - toetage ust
käepidemest, kuni uks on täiesti lahti.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
Toitu valmistatakse eelsoojendatud õhu
abil, mida ahju tagaseinale paigutatud
ventilaator puhub ühtlaselt ahjus ringi.
Nii pääseb soojus ühtlaselt ja kiiresti ahju
igasse ossa ning see tähendab, et võite
sama aegselt valmistada erinevat tüüpi toi‐
tu, mis asub ahju erinevatel riiulitel. Venti‐
laatoriga toiduvalmistamine kindlustab
niiskuse kiire eemaldamise ja ahju kuivem
keskkond takistab erinevate lõhnade üle‐
kandumist ühelt toidult teisele.
Võimalus valmistada toitu erinevatel riiuli‐
kõrgustel tähendab, et saate valmistada
mitmeid eri nevaid toite samaaegselt ning
kuni kolm vormitäit biskviite ja mini-pitsa‐
sid, mida võib süüa koheselt või sügavkül‐
mutada.
Loomulikult võib ahju kasutada ka lihtsalt
ühel riiulil toiduvalmistamiseks. Sel juhul
tuleks kasutada kõige madalamat siinipaa‐
ri, nii et protsessi oleks kergem jälgida.
Lisaks soovitatakse ahju eriti hoidiste ste‐
riliseerimiseks, koduste puuvilja kompotti‐
de valmlistamiseks ning seente või puuvil‐
jade kuivatamiseks.
Grillimine -
Enamik toitu tuleb asetada grillpanni resti‐
le, et õhk saaks maksimaalselt ringelda ja
et toit ei oleks rasva ja mahlade sees. Sel‐
lised toidud nagu kala, maks ja neerud
võib soovi korral asetada otse grillimispan‐
nile.
Toit peaks olema enne grillimist korralikult
kuivatatud, et viia pritsimine miinimumini.
Harjake lahjat liha ja kala kergelt väikese
koguse õli või sulavõiga, et need säiliksid
küpsemisel mahlastena.
Sellised lisandid nagu tomatid ja seened
võib asetada liha grillides resti alla
Leiba röstides soovitame kasutada kõige
ülemist siini asendit.
Toitu tuleb küpsetamise käigus vastavalt
vajadusele keerata.
Kuidas kasutada täisgrilli elementi
1.
Keerake ahju juhtnupp asendisses
.
2. Keerake termostaadi juhtnupp vajalikule
temperatuurile.
3. Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks võimalik käsitleda erine‐
va paksusesga toiduaineid. Kiiremaks
toiduvalmistamiseks asetage toit küttee‐
lemendi lähedale ning õrnemaks küpse‐
tamiseks kütteelemendist eemale.
Soojendage grilli mõne minuti jooksul täis‐
võimsusel ette, enne kui grillimist või rösti‐
mist. Reguleerige vajadusel toiduvalmista‐
mise ajal kuumust ja riiulit.
Toiduvalmistamise ajal toimivad ventilaator
ja termostaadi kontrolltuli samal viisil nagu
kirjeldatud ahju ventilaatori funktsiooni pu‐
hul.
Sisemise grillelemendi kasutamine
Grill soojendab grillimispanni keskkohta kii‐
resti ja vahetult. Kui kasutada grillelementi
väikeste koguste valmsitamiseks, võib see
aidata säästa energiat.
1.
Keerake ahju juhtnupp asendisses
.
2. Keerake termostaadi juhtnupp vajalikule
temperatuurile.
3. Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks võimalik grillida erineva
paksusesga toiduaineid, ning järgige gril‐
limisjuhiseid.
Grillielementi kontrollib termostaat. Toiduval‐
mistamise ajal lülitub grill tsükliliselt sissse ja
välja, et vältida ülekuumenemist.
8
Grillimine - küpsetusvarras
Küpsetusvarda kasutamiseks toimige järg‐
miselt:
1. Pange praevarda raam alt teisele juhikule
nagu joonisel näidatud.
2. Pange esimene kahvel vardasse, pange
valmistatav toit vardasse ja fikseerige see
teise kahvliga; kinnitage kaks kahvlit
spetsiaalsete kruvidega.
3. Pange varda ots praevarda mootoris ole‐
vasse auku, mis on ahju tagaseina keskel
selgelt näha.
4. Asetage varda eesmine osa varda raami.
5. Keerake käepide lahti.
6. Keerake ahju funktsiooni juhtnupp süm‐
bolile
ja termostaadi nupp soovitud
temperatuurile.
On soovitav panna põhjast esimesele
juhikule rasvapann, olles sellesse enne
valanud kaks tassi vett.
Ainult ahju ülemine element
See funktsioon on sobiv keedetud toitude lõ‐
petamiseks, nt. lasanje, karjusepirukas,
juustuga üleküpsetatud lillkapsas jne.
Ainult ahju alumine kütteelement
See funktsioon on eriti kasulik küpsetiste
põhja eelküpsetamisel. Seda võib kasutada
ka suupistepirukate ja lahtiste pirukate lõpe‐
tamiseks, et koogi põhi kindlasti läbi küp
seks.
Termostaadi märgutuli jääb põlema, ku‐
ni on saavutatud õige temperatuur. See‐
järel süttib ja kustub see perioodiliselt, osu‐
tades et temperatuuri säilitatakse.
Tavapärane toiduvalmistamine
Kõige parem kuumuse jaotumine on riiuli
keskmisel positsioonil. Et põhi tugevamini
pruunistuks tuleb riiuli positsioon allapoole
viia. Et küpsetis pealt tugevamini pruunistuks
tuleb riiuli positsiooni tõsta.
Küpsetusplaatide ja toidunõude materjal ja
kate mõjutavad toidu põhja pruunistumise
määra. Emailitud nõud, tumedad, rasked või
kõrbemiskindla kattega tarvikud suurenda‐
vad põhja pruunistumist, samal ajal kui klaa‐
sist, läikivast alumiiniumist või poleeritud te‐
rasest nõud peegeldavad kuumust ja pruu‐
nistumine on nõrgem.
Asetage nõud alati riiuli keskele, et tagada
ühtlane pruunistumine.
Asetage nõud sobiva suurusega küpsetus‐
plaatidele, et vältida toidu loksumist ahju põ‐
randale ning muuta puhastamine lihtsamaks.
Ärge asetage nõusid, vorme või küpsetus‐
plaate otse ahjupõhja, sesst see läheb väga
tuliseks ning võib põhjustada kahjustusi. Se‐
da seadistust kasutades tuleb soojus niihästi
pealmiselt kui alumiselt elemendilt. See või‐
maldab teil küpsetada ühelainsal tasandil
ning sobib eriti hästi toitude jaoks, mille puhul
on vajalik põhja eraldi pruunistamine, nt suu‐
pistepirukad ja lahtised pirukad.
Gratäänid, lasanjed ja hotpot'id, mis nõua‐
vad eraldi pealtpruunistamist, küpsevad ta‐
vapärases ahjus samuti hästi.
Kuidas kasutada tavapärase
toiduvalmistamise funktsiooni.
1. Kuidas kasutada tavapärast ahju. Keera‐
ke ahju funktsiooninupp soovitud toidu‐
valmistamise funktsioonile
.
2. Keerake termostaadi juhtnupp vajalikule
temperatuurile.
9
Termaalgrillimine
Keerake ahju funktsiooni juhtnupp asendisse
ja seadke termostaat soovitud tempera‐
tuurile.
Termaalgrillimine - see funktsioon pakub al‐
ternatiivse meetodi selliste toitude valmista‐
miseks, mida tavaliselt seostatakse tavapä‐
rase grillimisega. Grillielement ja ahju venti‐
laator töötavad vaheldumisi, liigutades kuu‐
ma õhku toidu ümber.
Hoiatus Seda funktsiooni kasutades
valige maksimaalne temperatuur
200°C.
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsestades:
Koogid ja küpsetised vajavad tavaliseslt
keskmist temperatuuri (150°C-200°C) ning
seetõttu on vaja ahju umbes 10 minutit eel‐
soojendada.
Ärge avage ahju ust enne kui ¾ küpsetusa‐
jast on möödunud.
Muretaignast küpsestisi küpsetatakse lahti‐
käivas metallvormis või plaadil kuni 2/3 küp‐
setusajast ja kaetakse siis enne lõpuni küp‐
setamist kattega. See täiendav küpsetusaeg
sõltub katte või täidise tüübist ja kogusest.
Biskviitsegud peavad lusika küljest raskus‐
tega lahti tulema. Küpsestusaeg pikeneb tar‐
betult, kui taigen on liiga vedel.
Ku ahju pannakse samal ajal kaks küpsse‐
tusplaati küpsetiste või biskviitidega, tuleb
jätta üks riiulitasand plaatide vahel tühjaks.
Ku ahju pannakse samal ajal kaks küpsse‐
tusplaati küpsetiste või biskviitidega, tuleb
plaatide asukohta 2/3 küpsetamisaja möö‐
dudes vahetada ja plaadid ümber pöörata.
Praadides:
Ärge praadige alla 1 kg kaaluvaid lihatükke.
Väiksemad tükid kuivavad praadimisel ära.
Tumedat liha, mis peab olema väljast hästi
läbiküpsenud, kuid seests keskmine või too‐
res, tuleb praadida kõrgemal temperatuuril
(200°C-250°C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajab
madalamat temperatuuri (150°C-175°C).
Kastme või praemahla komponendid tuleb
pannile lisada kohe alguses, kui küpsetamis‐
aeg on lühike. Vastasel korral lisage need
viimase poole tunni jooksul.
Kontrollimaks, kas liha on küps, võib kasuta
da lusikat: kui seda ei saa alla vajutada, on
liha läbi küpsenud. Röstbiifi ja fileed, mis
peavad seest roosad olema, tuleb praadida
kõrgemal temperatuuril lühemat aega.
Kui liha valmistatakse otse ahju riiulil, tuleb
alumisele riiulitasemele panna mahlade ko‐
gumiseks röstimispann. Jätke praad vähe‐
malt 15 minutiks seisma, et liha mahlad välja
ei valguks.
Et vähendada suitsu moodustumist ahjus
soovitatakse valada röstimispannile pisut
vett. Et vähendada kondenseerumist lisage
mitu korda vett. Taldrikuid võib ahjus miini‐
mumtemperatuuril kuni serveerimiseni soo‐
jas hoida.
Ettevaatust Ärge vooderdage ahju
fooliumiga ega asetage röstiimispanni
või küpsetusplaati põrandale, sest vastasel
korral rikub kogunev soojus ahju emaili.
Toiduvalmistamise ajad
Toiduvalmistamise ajad varieeruvad olene‐
valt erinevast koostisest, komponentidest ja
vedeliku kogusest toitudes.
Pidage meeles oma esimese toiduvalmista‐
mise või praadimiskatsetuse seaded, et saa‐
da hilisemaks sama toidu valmistamiseks ko‐
gemusi.
Kogemusele tuginedes saate tabelites too‐
dud väärtusi muuta.
Tavapärane toiduvalmistamine .
Ajad ei sisalda eelsoojendust. Tühja ah‐
ju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
10
KOOGID
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Vahusta‐
tud retsep‐
tid
2 170 2(1and3)
1)
160 45-60 Koogivor‐
mis
Võitaigen 2 170 2(1and3)
1)
160 20-30 Koogivor‐
mis
Hapupii‐
maga juus‐
tukook
1 175 2 165 60-80 Koogivor‐
mis
Õunakook
(õunapiru‐
kas)
1 170 2(1and3) 160 90-120 Koogivor‐
mis
Struudel 2 180 2 160 60-80 Küpsetus‐
plaadil
Moosikook 2 190 2(1and3)
1)
180 40-45 Koogivor‐
mis
Puuvilja‐
kook
2 170 2 150 60-70 Koogivor‐
mis
Biskviit 1 170 2(1and3)
1)
165 30-40 Koogivor‐
mis
Jõulukook 1 150 2 150 120-150 Koogivor‐
mis
Ploomi‐
kook
1 175 2 160 50-60 Küpsetus‐
vormis
Väike kook 3 170 2 150 20-35 Küpsetus‐
plaadil
Küpsised 2 160 2(1and3)
1)
150 20-30 Küpsetus‐
plaadil
Besee 2 135 2(1and3)
1)
190 60-90 Küpsetus‐
plaadil
Kuklid 2 200 2 170 12~20 Küpsetus‐
plaadil
Küpseti‐
sed: Kee‐
dutaigen
2 või 3 210 2(1and3)
1)
170 25-35 Küpsetus‐
plaadil
11
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Väikesed
plaadikoo‐
gid
2 180 2 170 45-70 Koogivor‐
mis
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
LEIB JA PITSA
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Sai 1 195 2 185 60-70 Küpsetus‐
vormis
Rukkileib 1 190 1 180 30-45 Küpsetus‐
vormis
Saiakesed 2 200 2(1and3)
1)
175 25-40 Küpsetus‐
plaadil
Pitsa 2 200 2 200 20-30 Küpsetus‐
plaadil
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
LAHTISED PIRUKAD
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Pasta piru‐
kas
2 200 2(1and3)
1)
175 40-50 Vormis
Köögivilja‐
pirukas
2 200 2(1and3)
1)
175 45-60 Vormis
Suupiste‐
pirukad
1 210 1 190 30-40 Vormis
12
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Lasanje 2 200 2 200 25-35 Vormis
Kanelloni 2 200 2 200 25-35 Vormis
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
LIHA
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Veiseliha 2 190 2 175 50-60 Restil
Sealiha 2 180 2 175 100-130 Restil
Vasikaliha 2 190 2 175 90-120 Restil
Inglise
rostbiif
pooltoores 2 210 2 200 50-60 Restil
küps 2 210 2 200 60-70 Restil
täiesti küps 2 210 2 200 70-80 Restil
Sea aba‐
tükk
2 180 2 170 120-150 Kamaraga
Seakoot 2 180 2 160 100-120 2 tk
Lambaliha 2 190 2 175 110-130 Koot
Kana 2 190 2 200 70-85 Terve
Kalkun 2 180 2 160 210-240 Terve
Part 2 175 2 220 120-150 Terve
Hani 2 175 2 160 150-200 Terve
Jänes 2 190 2 175 60-80 Tükkideks
lõigatud
Jänes 2 190 2 175 150-200 Tükkideks
lõigatud
Faasan 2 190 2 175 90-120 Terve
13
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Hakkpraad 2 180 2 170 150 Keeksivor‐
mis
KALA
TOIDU
TÜÜP
Tavapärane toiduval
mistamine
Ventilaatoriga toiduval‐
mistamine
Toiduval‐
mistamise
aeg minuti‐
tes
MÄRKU‐
SED
temp °C temp °C
Forell/lati‐
kas
1 190 2(1and3)
1)
175 40-55 3-4 kala
Tuunikala/
lõhe
2 190 2(1and3)
1)
175 35-60 4-6 fileed
1) Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud tasanditele.
Grillimine -
Ajad ei sisalda eelsoojendust. Tühja ah‐
ju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
TOIDU TÜÜP Kogus Grillimine Toiduvalmistamise aeg minu‐
tites
Tükki g temp.°C 1. külg 2. külg
Filee 4 800 3 250 12~15 12~14
Biifsteek 4 600 3 250 10~12 6~8
Vorstikesed 8 / 3 250 12~15 10~12
Seakarbonaad 4 600 3 250 12~16 12~14
Kana (kaheks lõi‐
gatud)
2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Kana (rind) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger
1)
6 600 2 250 20-30
Kala (fileed) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sändvitšid 4~6 / 3 250 5~7 /
14
TOIDU TÜÜP Kogus Grillimine Toiduvalmistamise aeg minu‐
tites
Tükki g temp.°C 1. külg 2. külg
Röstleib 4~6 / 3 250 2~4 2~3
1) Eelsoojendus 5'00''
Termaalgrillimine
Termaalgrillimise puhul valige maksi‐
maalne temperatuur 200°C.
TOIDU
TÜÜP
Kogus Termaalgrillimine
Toiduvalmistamise aeg
(minutites)
Tükki g Temp. °C 1. külg 2. külg
Rulaad
(kalkun)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kana (ka‐
heks lõiga‐
tud)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Kanakoi‐
vad
6 - 3 200 15-20 15-18
Vutt 4 500 3 200 25-30 20-25
Köögivilja‐
gratään
- - 3 200 20-25 -
Tk. Karbid - - 3 200 15-20 -
Makrell 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Kalalõigud 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Toiduvalmistamine küpsetusvardas
TOIDU TÜÜP Kogus temp.°C Toiduvalmista‐
mise aeg minu‐
tites
Linnuliha 1000 2 250 50-60
Praeliha 800 2 250 50-60
Äratoodud temperatuurid on orienteeru‐ vad. Temperatuure võib olla vaja kohandada
vastavalt individuaalsetele vajadustele.
Puhastus ja hooldus
Hoiatus Enne puhastamist lülitage ahi
välja ja laske jahtuda.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma auruga
või aurujoaga töötava puhastiga.
15
Tähtis: Enne puhastustööde tegemist tuleb
seade vooluvõrgust lahti ühendada.
Tagamaks seadme pikk kasutusiga tuleb
regulaarselt läbi viia järgmised
puhastustoimingud:
Tehke seda ainult siis, kui ahi on jahtunud.
Puhastage emailosi seebiveega.
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusai
neid.
Kuivatage roostevabast terasest osi ja
klaasi pehme lapiga.
Raskete plekkide puhul kasutage kauban‐
duses saadaolevaid roostevaba terase pu‐
hastusvahendeid või sooja äädikat.
Ahju email on väga vastupidav ja eriti läbi‐
tungimatu. Tuliste puuviljahapete mõjul (nt
sidrunitest, ploomidest vms) võivad email‐
pinnale tekkida püsivad, tuhmid ja karedad
plekid. Kuid sellised plakid emaili poleeritud
pinnal ei mõjuta ahju tööd. Puhastage ahju
põhjalikult pärast iga kasutamist. See on kõi‐
ge kergem viis mustuse eemaldamiseks. Nii
välditakse mustuse sissepõlemist.
Puhastusvahendid
Enne kui kasutate ahju puhastamiseks mõnd
puhastusvahendit, veenduge, et see oleks
sobiv ning et tootja soovitab nende kasuta‐
mist.
Pleegitusaineid sisaldavaid puhastusvahen‐
deid EI tohi kasutada, sest need võivad pinna
tuhmiks muuta. Samuti tuleks vältida tuge‐
valt abrasiivseid materjale.
Välispinna puhastamine
Pühkige regulaarselt juhtpaneeli, ahjuust ja
ukse tihendit, kasutades selleks pehmet lap‐
pi, mida on niisutatud vähese nõudepesuva‐
hendiga lahustatud soojas vees.
Et vältida ukseklaasi rikkumist või
nõrgendamist, vältige järgmiste vahendite
kasutamist:
Majapidamises kasutatavad puhastus- ja
pleegitusvahendid.
Impregneeritud padjakesed, mida ei sobi
kasutada kõrbemiskindla põhjaga nõude
puhastamiseks.
Brillo/Ajax padjandeid ega terasvilla.
Keemilised ahjupadjandid või aerosoolad.
Rooste eemaldajad.
Vanni/kraanikausi plekkide eemaldajad.
Puhastage ukseklaasi väljast ja seest sooja
seebiveega. Kui ahjuklaas on väga must,
soovitatakse kasutada sellist puhastusva‐
hendit nagu Hob Brite. Ärge kasutage värvi‐
kaabitsaid mustuse eemaldamiseks.
Hoiatus Kui ukseklaasile tekivad täkked
või kriimud, siis nõrgestab see klaasi ja
klaas tuleb purunemise vältimiseks välja
vahetada. Võtke ühendust kohaliku
teeninduskeskusega, kust saate edasisi
juhiseid.
Ahjuõõs
Emailitud ahjuõõne põhja on kõige parem
puhastada siis, kui ahi on veel soe.
Pühkige ahju pärast igat kasutamist pehme
lapiga, mida on niisutatud soojas seebivees.
Aeg-ajalt on vaja puhastada põhjalikumalt,
kasutades spetsiaalset ahjupuhastit.
Grilli kütteelement
See mudel on varustatud hingedel grillele‐
mendiga, et ahju lage oleks eriti kerge pu‐
hastada.
Hoiatus Enne töö alustamist veenduge,
et ahi oleks jahtunud ja vooluvõrgust
lahutatud.
1
Keerake lahti gril
lielementi kinni hoi‐
dev kruvi. Seda ope‐
ratsiooni esmakord‐
selt teostades soovi‐
tame kasutada kru‐
vikeerajat.
2
Seejärel tõmma‐
ke grilli õrnalt alla, et
võimaldada juurde‐
pääs ahju laele.
Puhastage ahju lage sobiva puhastusainega
ja pühkige kuivaks, enne kui panete hingedel
grillelemendi algsesse kohta tagasi.
16
Lükake grillelement ettevaatlikult üles selle
algsesse asendisse ja keerake kinnitusmut‐
ter kinni.
Hoiatus Veenduge, et grillelemendi
kinnitusmutter oleks korralikult kinni, nii
et see ei kuku grilli kasutamise ajal alla.
Ahju ukse puhastamine
Enne ahju ukse puhastamist soovitame see
ahju eest ära võtta.
1
Tehke ahju uks
pärani lahti ja otsige
üles ust ahjuga
ühendavad hinged.
2
Vabastage ja
keerake väikesi
hoobasid, mis asu‐
vad kahel hingel.
3
Võtke uksest va‐
sakult ja paremalt
poolt kinni, seejärel
keerake seda aegla‐
selt ahju suunas, ku‐
ni uks on poolenisti
kinni. Tõmmake uks
ettevaatlikult välja ja
asetage tasasele
alusele.
Puhastage ukse klaasi ainult sooja seebivee
ja pehme lapiga. Ärge kunagi kasutage ab‐
rasiivaineid. Kui olete puhastamise lõpeta‐
nud, pange ahju uks tagasi, korrates protse‐
duuri vastupidises järjekorras.
Roostevabast terasest või alumiiniumist
seadmed:
Soovitame puhastada ahju ust ainult märja
käsnaga ja kuivatada seejärel pehme lapiga.
Ärge kunagi kasutage terasvilla, happeid ega
abrasiivseid tooteid, sest need võivad ahju
pinda kahjustada. Puhastage ahju kontroll‐
paneeli, järgides samu ettevaatusabinõusid.
Hoiatus ÄRGE puhastage ahjuust, kui
klaastahvlid on soojad. Kui seda
ettevaatusabinõud ei järgita, siis võib
klaasuks puruneda.
Kui ukseklaasile tekivad täkked või kriimud,
siis nõrgestab see klaasi ja klaas tuleb
purunemise vältimiseks välja vahetada.
Võtke ühendust kohaliku
teeninduskeskusega, kust saate edasisi
juhiseid.
Ahju riiulid ja riiulisiinid
Küljeseinte puhastamiseks saab ahju seintel
vasakut ja paremat kätt olevad riiuli tugisiinid
ära võtta.
Riiuli tugisiinide eemaldamine
1
Tõmmake siinide
esiosa ahjuseinalt
ära.
1
2
2
Seejärel haakige
lahti tagumine osa.
Riiuli tugisiinide kohalesobitamine
1
2
17
Paigaldamiseks kinnitage esmalt siinid ta‐
gant uuesti kohale, seejärel pange need ees
kohale ja suruge kinni. Riiuli tugisiinide pu‐
hastamiseks leotage neid soojas seebivees
ja eemaldage rasked plekid märja seebipad‐
jaga. Loputage korralikult ja kuivatage peh‐
me lapiga.
Ahju lambi vahetamine
Ühendage seade elektrivõrgust lahti.
Kui on vaja ahju lampi vahetada, peab see
vastama järgmistele spetsifikatsioonidele:
Elektrivõimsus: 15 W/25 W;
Elektripinge: 230 V (50 Hz);
Talub temperatuuri kuni 300°C;
Ühenduse tüüp: E14.
Neid lampe saab osta teie kohalikust teenin‐
duskeskusest.
Katkise lambi väljavahetamiseks
1. Veenduge, et ahi on isoleeritud vooluvõr‐
gust.
2. Suruge klaasist katet sissepoole ja kee‐
rake vastupäeva.
3. Eemaldage katkine lamp ja asendage
uuega.
4. Pange klaasist kate tagasi ja taastage
vooluvarustus.
Rasvafilter
Enne jätkamist veenduge, et ahi oleks
jahtunud ja vooluvõrgust lahutatud.
Liha valmistades tuleb ahju ventilaatori ko‐
hale paigutada rasvafilter, kinnitades sselle
tagumises paneelis olevate õhuavade peale.
Nii hoiate ära rasva kogunemise ventilaatori
tiivikutele. Ärge kasutage tihendi puhastami‐
seks abrasiivseid materjale. Rasvafiltrit võib
pesta nõudepesumasinas.
Kui toiduvalmistamine on lõppenud ja ahi
maha jahtunud, võtke filter ära, surudes filtri
esileulatuvat keelt üles.
Peske filtrit pärast kasutamist soojas seebi
vees.
Kasutage rasvafiltrit ainult praadimisel.
Mida teha, kui...
Kui seade ei tööta korralikult, siis enne ko‐
halikku Electroluxi teeninduskeskusse pöör‐
dumist kontrollige alljärgnevas tabelis välja‐
toodud asjad üle:
Tähtis Kui kutsute kohale tehniku mõne
allnimetatud vea või valest kasutamisest või
paigaldamisest tingitud rikke
parandamiseks, siis võetakse selle eest ka
seadmele kehiva garantii ajal teenustasu.
18
PROBLEEM LAHENDUS
Ahi ei ole sisse lülitatud. Kontrollige, et valitud on niihästi toiduval‐
mistamise funktsioon kui temperatuur
Kontrollige, kas seade on õigesti ühenda‐
tud ja kas soklilüliti või ahju võrgulüliti on
SEES
Ahju temperatuuri tuli ei sütti. Valige termostaadi juhtnupust tempera‐
tuur
Valige ahju funktsiooni juhtnupuga funkt‐
sioon
Ahju tuli ei sütti. Valige ahju funktsiooni juhtnupuga funkt‐
sioon
Kontrollige pirni ja vahetage see vajadusel
välja (vt "Ahju puhastamine")
Toidu valmistamine kestab liiga kaua või val‐
mib toit liiga kiiresti.
Temperatuur võib vajada reguleerimist
Järgige neis juhistes, eriti alalõigus "Ahju
kasutamine", sisalduvadi nõuandeid.
Toidule ja ahjuõõnde ladestub auru ja kon‐
densvett.
Kui toiduvalmistamise protsess on lõppe‐
nud, ärge jätke nõusid ahju seisma kaue‐
maks kui 15-20 minutiks
Ahju ventilaator töötab liiga valjult. Kontrollige, et riiulid ei puutuks vastu ahju
tagumist paneeli.
Tehnilised andmed
Kütteelemendi nimivõimsused
Alumine kütteelement 1000 W
Ülemine kütteelement 800 W
Täisahi (pealmine+alumine) 1800 W
Grill 1650 W
Täisgrill 2450 W
Ventilaatoriga toiduvalmistamine 1825 W
Termaalgrillimine 2475 W
Ahju tuli 25 W
Kuuma õhu ventilaatori mootor 25 W
Jahutusventilaatori mootor 25 W
Küpsetusvarda mootor 4 W
Koguvõimsus 2500 W
19
Tööpinge (50 Hz) 230 V
Õõnsuse mõõtmed
Kõrgus ülaserva all 593 mm
Kõrgus toe all 580 mm
Laius 560 mm
Sügavus 550 mm
Ahi
Kõrgus 335 mm
Laius 395 mm
Sügavus 400 mm
Ahju mahutavus 53 l
Paigaldusjuhised
Paigaldamine ja ühendus tuleb teostada
kooskõlas kehtivate määrustega. Igasugune
sekkumine tuleb teostada ajal, mil seade on
välja lülitatud. Seadme juures võivad töid
teostada ainult volitatud tehnikud.
Tootja keeldub igasugusest vastutusest, kui
ohutusmeetmeid ei järgita.
Vooluvõrguga ühendamine
Enne vooluvõrguga ühendamist veenduge
palun, et:
Kaitse ja kodune elektrisüsteem on ette
nähtud seadme maks. koormusele (vt and‐
meplaati).
Kodune elektrisüsteem peab olema varus‐
tatud sobiva maandusühendusega koos‐
kõlas kehtivate määrustega.
Pärast seadme paigaldamist peab sokli i
multipol-lülitile olema kerge juurde pääse‐
da.
See seade tarnitakse koos elektri toitekaa‐
bliga.
Kaablile tuleb sobitada vastav pistik kooskõ‐
las tüübisildil toodud elektrikoormusega. Pis‐
tik tuleb ühendada sobivasse kontakti. Kui
soovite otseühendust vooluvõrguga, tuleb
seadme ja vooluvõrgu vahele paigaldada
omnipole-lüliti, mille kontaktidevaheline kau‐
gus on vähemalt 3 mm, mis sobiks vajalikule
koormusele ja vastaks kehtivatele reeglitele.
Rohe-kollast maandusjuhet ei tohi katkesta‐
da lülitiga ning see peaks olema 2-3 cm. pi‐
kem kui teised kaablid.
Tarnitud toitekaabel ja pistik tuleb ühendada
löögikindlasse pessa (230 V~, 50 Hz). Löö‐
gikindel pesa peab olema paigaldatud vas‐
tavalt määrustele.
Sobivad järgmist tüüpi toitekaablid, võttes ar‐
vesse vajalikku ristlõiget: H07 RN-F, H05
RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05 V2V2-F
(T90), H05 BB-F.
Toitekaabel tuleb igal juhul paigutada nii, et
selle temperatuur ei useks kusagil üle 50°C
(üle toatemperauuri).
Pärast ühenduse teostamist tuleb kütteele‐
mente testida, lastes neil u. 3 minutit töötada.
Klemmiplaat
Ahi on varustatud kergesti juurdepääsetava
klemmiplokiga, mis on ette nähtud tööks ühe‐
faasilise vooluga 230 V.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZOB182NC Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka