Zanussi BMS641A Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
KASUTUSJUHEND
INTEGREERITAV AHI
BMS 641
BST 6
2
JUHTPANEEL
1. Elektrooniline programmaator
2. Ahju temperatuuri tuli
3. Ahju funktsiooninupp
4. Termostaadinupp
5. Ahju signaaltuli
MOD. BMS 641 W – BMS 641 N – BMS 641 Y – BMS 641 A – BST 6 W – BST 6 N – BST 6 N – BST 6 Y – BST 6 A
MOD. BMS 641 X
3
Joon. 1
Joon. 5 Joon. 9
Joon. 2 Joon. 6
Joon. 10
Joon. 3 Joon. 7 Joon. 11
Joon. 4
Joon. 8
Joon. 12
4
Joon. 13 Joon. 17
Joon. 14
Joon. 18
Joon. 15
Joon. 19
Joon. 16 Joon. 20
5
Ohutusnõuded
Enne ahju paigaldamist ja kasutamist tuleb
ohutusnõuded läbi lugeda.
Paigaldamine
Ahju peab paigaldama vastava kvalifikatsiooniga
isik kehtivate eeskirjade järgi.
Ahi on raske. Olge teisaldamisel ettevaatlik.
Eemaldage kogu pakend nii seest- kui ka
väljastpoolt ahju enne selle kasutamist.
Ahju ei tohi ümber ehitada.
Laste ohutus
Seadet tohivad kasutada ainult täiskasvanud.
Ärge lubage lastel ahjuga ega selle läheduses
mängida.
Ahi läheb kasutamisel kuumaks. Hoidke lapsed
ahjust eemale, kuni see on jahtunud.
Kasutamine
Ahi on ette nähtud koduseks toiduvalmistamiseks.
Ahi ei sobi äriliseks või tööstuslikuks
kasutamiseks.
Mitte katta ahju osi alumiiniumfooliumiga.
Vältige kuumakindlate küpsetusmaterjalide (näit.
praekottide) sattumist vastu kütteelemente.
Mitte panna ahju plastmassi ega muid materjale,
mis võivad seal sulada.
Mitte panna ahju kinniseid purke ega
aerosoolipudeleid. Kuumutamisel võivad need
lõhkeda.
Mitte riputada käterätikuid, salvrätte ega riideid
ahju peale ega selle käepidemele.
Mitte kasutada ahju, kui see on märg. Mitte
kasutada ahju märgade kätega.
Olge tähelepanelik rasva ja õli kasutamisel, sest
need võivad ülekuumenemisel süttida.
Toidu panekul ahju ja ahjust väljavõtmisel
kasutage ahjukindaid.
Kontrollige, et kõik nupud oleksid 0-asendis, kui
ahju ei kasutata.
Mitte jätta toiduaineid (näit. rasva või õli)
sisaldavaid nõusid ahju peale aga sisse.
Muude elektriseadmete kasutamisel tagage, et
nende toitejuhtmed ei satuks kontakti ahju
kuumade osadega.
Puhastamine ja hooldus
Puhastage ahju ainult vastavalt instruktsioonile.
Ahi peab kogu aeg olema puhas. Rasva ja muude
toiduainete ladestumine võib lõppeda põlenguga.
Alati enne puhastamist ja hooldustöid lülitage
elektritoide välja ja laske ahi maha jahtuda.
Teenindus
Ahju võib parandada ainult volitatud
hooldustehnik. Kasutama peab ainult
originaalvaruosi.
Keskkonnahoid
Pärast paigaldamist utiliseerige pakend
arvestades ohutusnõudeid ja keskkonna
säästmist.
Ahju utiliseerimisel tehke see
kasutamiskõlbmatuks, lõigates juhtme maha.
Võtke ära ukseriivid, et väikesed lapsed ei saaks
end sinna sulgeda.
Hoidke kasutamisjuhend alles ja andke edasi ka
ahju uuele omanikule.
Ahjuukse kaitseseade
(Mudel BMS 641 X)
Kõik meie seadmed vastavad Euroopa
ohutusstandarditele. Kõrgeima ohutustaseme
kindlustamiseks ja laste kaitsmiseks vigastuste eest
ahju töötamise ajal on võimalik paigaldada
spetsiaalne ahjuukse turvalukk. Selle saab osta meie
teeninduskeskustest, andes teada vastava koodi
(35791) ja seadme etiketil oleva tootenumbri.
6
Juhtelemendid
Ahju funktsiooninupp (Pilt 1)
Ahju valgustus - ahju valgustuse saab sisse
lülitada ilma valmistusfunktsiooni valimata.
Ülessulatus - see on ette nähtud külmutatud
toiduainete ülessulatamiseks.
Tavaline küpsetamine - kuumus tuleb nii
ülemiselt kui ka alumiselt kütteelemendilt,
tagades ühtlase kuumutamise ahju sees.
Ülemine kütteelement - kuumus tuleb ainult
ülalt.
Alumine kütteelement - kuumus tuleb ainult
alt.
Kuuma õhuga küpsetamine - see võimaldab
praadida või praadida ja küpsetada
üheaegselt mitmel riiulil maitseid segamata.
Sisemine grillimiselement - väikeste koguste
grillimiseks.
Topeltgrill - kogu grillimiselement on sisse
lülitatud.
Termogrill - alternatiivne toiduvalmistamise
funktsioon, see on ühendatud tavalise
grillimisega. Grillimiselement ja ahju
ventilaator töötavad koos.
Termostaadinupp (pilt 2)
Temperatuuride 50°C kuni 250°C (MAX) valimiseks
keerake termostaadinuppu päripäeva.
Tõmbe-surunupud (pilt 4)
Kõik mudelid, v.a. BMS 641 X, on varustatud tõmbe-
surunuppudega.
Need nupud saab üleni vajutada juhtpaneeli sisse,
kui ahi ei tööta.
7
TAIMERI REGULEERIMINE AHJU SISSE- JA
VÄLJALÜLITAMISEKS
Kontrollige, kas kellaaeg
on õige.
Sooritage eelmise alapeatüki
sammud 1, 2 ja 3.
Vajutage nuppu ning samal
ajal keerake aja reguleerimise nuppu,
kuni näidatakse valmistusaja lõpu aega.
Pildil on valmistusaja lõpp kell 19:35.
TAIMERI REGULEERIMINE AINULT
VÄLJALÜLITUSELE
See on kasulik siis, kui
soovite alustada
toiduvalmistamist kohe,
kuid soovite automaatset
väljalülitust.
1. Keerake ahju funktsiooninupp ja
termostaadinupp vajalikesse asenditesse.
2. Pange toit ahju.
3. Vajutage nupule ning keerake samal ajal
aja reguleerimise nuppu, kuni displeil on
vajalik valmistusaeg.
Pildil on näidatud taimeri seadistust 1 tund ja 10
minutit. Valmistusaja lõpus lülitub ahi välja ning
kostub helisignaal.
Alarmi väljalülitamiseks vajutage nupule %.
HELISIGNAALI AKTIVAATORI
REGULEERIMINE
Vajutage nuppu % ja samal
ajal keerake aja reguleerimise
nuppu kuni näidatakse
vajalikku aega (maksimaalne
23 tundi ja 59 min.)
Juuresoleval pildil on taimer
reguleeritud ajale 35 min. Mõne sekundi
möödumisel näidatakse uuesti kellaaega.
Allesjäänud aja kontrollimiseks vajutage nupule
%. Aja lõppemisel kostub helisignaal. Alarmi
väljalülitamiseks vajutage nupule %
KÄSIJUHTIMINE
Ahju lülitamiseks käsijuhtimisele
vajutage käega nuppu .
24 tunni kell ja taimer
Elektrooniline taimer näitab kellaaega, töötab helisignaali aktivaatorina ja juhib automaatselt ahju.
Enne, kui ahju saab kasutada, tuleb elektroonilisel taimeril kellaaeg õigeks panna.
See on 24 tunni kell.
Voolukatkestuse korral kustuvad kõik reguleeringud (kellaaeg, valitud programm või töötav programm). Voolu
taastumisel vilguvad näidikul olevad numbrid. Taimer tuleb uuesti õigeks panna.
24-tunni kell ja taimer (pilt 3)
Programmi tühistamine
1. Vajutage nuppu ja samal ajal keerake valmistusaja reguleerimise nupuga kella näit nulliks.
2. Kui on valitud ka valmistusaja lõpu aeg, siis vajutage nupule ja samal ajal keerake aja reguleerimise nupuga
lõpu aeg nulliks.
Poti sümbol - seda
näidatakse, kui programm
töötab.
Käsijuhtimine
Valmistusaja lõpp
Valmistusaeg
taimer – helisignaali aktivaator
- + - aja reguleerimise
nupp
AUTO sümbol - seda näidatakse,
kui ahi on programmeeritud
automaatseks tööks.
KELLAAJA ÕIGEKS
PANEMINE
Vajutage nuppe % ja ning
samal ajal pöörake aja
reguleerimise nuppu, kuni
näidikul on õige kellaaeg.
8
Enne esimest kasutamist
Enne ahju kasutamist võtke ära kogu pakend nii
ahju seest kui ka ümbert.
Enne esimest kasutamist tuleks ahju kuumutada ilma
toiduta. Sel ajal võib eralduda ebameeldivat lõhna.
See on normaalne.
1. Keerake ahju funktsiooninupp tavalisele
valmistamisele (vt.lk 6).
2. Keerake termostaadinupp MAX temperatuurile.
3. Avage tuulutamiseks aken.
4. Laske ahjul tühjalt töötada ca 45 minutit.
5. Poole aja peal keerake ahju funktsiooninupp
ventilaatorile (vt lk 6).
Seda protseduuri tuleks korrata ka grillimisega ca 5 -
10 minuti jooksul.
Ahju kasutamine
Valmistage toitu alati kinnise ahjuuksega.
Ärge laske ahjuuksel lahti kukkuda - toetage ust
käepidemest, kuni see on täielikult lahti.
Ahjul on neli resti kõrgust (pilt 7) ja kaks resti.
Kõrgusi loetakse alt üles.
Restid tuleb paigutada ahju hoolikalt (vt. pilti).
Mitte asetada nõusid otse ahju põhjale.
Kondenseerumine ja aur
Toidu kuumutamisel tekib aur samuti nagu potis
keetmisel. Ahju ventilatsiooniavast tuleb osa sellest
välja. Ukse avamisel hoidke end eemale, lastes
kogunenud aurul ja kuumusel väljuda.
Aur kondenseerub ja moodustab tilku, kui satub
ahjust väljaspool olevatele külmadele pindadele. See
on normaalne ja ei ole ahju viga.
Määrdumise vältimiseks pühkige kondenseerunud
vesi ja samuti mustus pindadelt ära.
Nõud
Kasutada võib kõiki ahjukindlaid nõusid, mis
taluvad temperatuuri 250°C.
Ahjuplaate, haudepotte jne. ei tohiks asetada
vahetult vastu ahju tagaosas olevat ventilaatori
kaitsevõret ega ahju põrandale.
Ärge kasutage suuremaid ahjuplaate kui 30 x 35
cm, sest need takistavad soojuse tsirkulatsiooni ja
halvendavad ahju tööd.
Nõude mõju toiduvalmistamisele
Nõud ja vormid erinevad paksuselt, soojusjuhtivuselt,
värvuselt jne., mis kõik mõjutavad soojusülekannet
neis olevale toidule.
A. Alumiinium-, savi- ja klaasnõud ning heledad
läikivad anumad aeglustavad valmimist ja
vähendavad pruunistumist.
B. Emaileeritud malm, anodeeritud alumiinium,
mittenakkuva sisepinna ja värvilise välispinnaga
alumiinium ning tumedad rasked nõud
parandavad valmimist ja pruunistumist.
Tavalise valmistusrežiimi kasutamine
Selle funktsiooni kasutamisel antakse kuumust
ülemiselt ja alumiselt kütteelemendilt. See võimaldab
toitu valmistada ühel riiulil ja sobib eriti roogadele,
mis vajavad spetsiaalset põhja pruunistamist nagu
pizza ja plaadikoogid.
Vormiroad ja lasagne, mis vajavad lisapruunistamist
pealt küpsevad samuti hästi tavalisel režiimil. See
režiim annab võimaluse küpsetada ilma
ventilaatorita.
Kuidas kasutada tavalist režiimi
1. Keerake funktsiooninupp vajalikule funktsioonile.
2. Keerake termostaadinupp vajalikule
temperatuurile.
Ainult ülemine kuumus
See funktsioon sobib vormiroogade küpsetamiseks:
lasagne jne.
Ainult alumine kuumus
See funktsioon sobib eriti erinevate küpsetiste ja
pizza valmistamiseks. Samuti sobib see
plaadikookide küpsetamise lõpetamiseks, et tagada
taigna läbiküpsemine.
NB!
Ahju funktsiooninupu keeramisel mingile
funktsioonile süttib ka ahju valgustus.
Küpsetamise ajal töötab jahutusventilaator
pidevalt ning võib töötada ka pärast ahju
väljalülitamist, et jahutada juhtseadmeid. See on
normaalne.
9
Termostaadi signaaltuli põleb, kuni saavutatakse
õige temperatuur. Seejärel lülitub see tuli kord
sisse kord välja, näidates, et ahi hoiab valitud
temperatuuri.
Märkus
Jahutusventilaatori töö sõltub sellest, kui kaua ahju
kasutatakse ja missugune on temperatuur. See võib
ka mitte sisse lülituda, kui ahju kasutatakse
madalatel temperatuuridel või lühikest aega.
Nõuandeid
Keskmine riiuli kõrgus võimaldab parimat kuumuse
jaotumist. Põhja pruunistumise parandamiseks
asetage toit lihtsalt allapoole ning katte pruunistamise
parandamiseks ülespoole.
Kasutatavate ahjuplaatide ja vormide materjal
mõjutab põhja pruunistumist. Emailnõud, tumedad,
rasked või mittenakkuva kattega nõud suurendavad
pruunistumist ning klaas, alumiinium ja poleeritud
teras peegeldavad soojuse tagasi ja pruunistavad
põhja vähem.
Ühtlase pruunistumise tagamiseks asetage nõu resti
keskele.
Asetage nõud sobiva suurusega ahjuplaadile, et
vältida toidu ülekeemisel vedeliku sattumist ahju
põhjale ja hõlbustada puhastamist.
Mitte asetada nõusid, vorme ega ahjuplaate vahetult
ahju põrandale, sest viimane võib üle kuumeneda ja
kahjustuda.
Kiiremaks eelsoojenduseks kasutage ventilaatori
funktsiooni ja soojendage nii, kuni ahju
indikaatorlamp kustub, seejärel lülitage ahi tavalisele
režiimile.
Ühel riiulil küpsetamine annab parima tulemuse. Kui
soovite küpsetada korraga mitmel riiulil, siis kasutage
ventilaatori funktsiooni.
Küpsetustabel - tavaline režiim
Toit Temperatuur, °C Riiuli kõrgus Valmistusaeg, min.
Küpsised 170 - 200 2 / 3 25 - 30
Leib, kuklid, pärmitaigen 200 - 230 2 35 - 45
Pajaroad 140 - 170 2 90 - 180
Biskviit 170 - 190 2 / 3 18 - 25
Puuviljakoogid 130 - 180 2 90 - 150
Keedutaigen, ekleerid 200 - 230 2 30 - 35
Kala 200 - 230 2 / 3 20 - 40
Puuviljapirukad, plaadipirukad 180 - 210 2 50 - 65
Besee 90 - 100 2 90 - 150
Piimapudingud 140 - 160 2 90 - 150
Väikesed pirukad 160 - 180 1 60 - 90
Pizza 200 - 230 2 25 - 30
Lehetaigen 230 - 260 2 15 - 25
Plaadikoogid 170 - 200 2 50 - 60
Odra/nisukakud 230 - 250 2 / 3 8 - 12
Suflee 200 - 230 2 35 - 45
Täidetud köögiviljad 230 - 250 2 35 - 45
Röstitud liha ja linnud 160 - 180 2 vt. liha ja lindude tabelit
Yorkshire puding 200 - 230 2 40 - 50
Toidu soojashoidmine, nõude
soojendamine
90 - 100 2
10
Liha ja lindude küpsetamine
(Tavaline režiim + ventilaator)
Liha Valmistusaeg
Veis 20-35 min. ½ kg kohta + 20-35 min.
Veisefilee 25-35 min. ½ kg kohta + 25-35 min.
Lammas 25-35 min. ½ kg kohta + 25-35 min.
Siga 30-40 min. ½ kg kohta + 30-40 min.
Sink 30-40 min. ½ kg kohta + 30-40 min.
Kana 15-20 min. ½ kg kohta + 30-40 min.
Kalkun ja hani 15-20 min. ½ kg kohta kuni 3.5 kg-ni + 15 min. ½ kg kohta
Part 25-35 min. ½ kg kohta + 20 min.
Küpsetamisel kontrollige, et liha oleks läbiküpsenud. Kasutage praetermomeetrit, kui eelistate kontrollida, kas
lihatüki keskel on temperatuur saavutanud soovitud taseme (vt. järgmine tabel).
Liha Temperatuurid
Veis
Pooltoores - 60°C
Keskmine - 70 °C
Läbiküpsenud - 80°C
Siga Läbiküpsenud - 80°C
Lammas
Keskmine - 70°C
Läbiküpsenud - 80°C
11
Ventilaatori kasutamine
Ahjus olevat õhku kuumutatakse ahju tagapaneelis
asuva ventilaatorit ümbritseva kütteelemendiga.
Ühtlase temperatuuri kindlustamiseks paneb
ventilaator kuuma õhu ahjus ringlema.
Selle funktsiooni eelised toiduvalmistamisel:
Kiire eelsoojendus
Kuna ventilaatoriga saavutab ahi kiiresti vajaliku
temperatuuri, siis ei ole tavaliselt ahju
eelsoojendamine vajalik, kuigi valmistusaega tuleb
võib olla 5-7 minuti võrra pikendada. Retseptidega,
mis nõuavad kõrgemat temperatuuri, saadakse
parimad tulemused siis, kui ahi kuumutatakse enne
üles, näit. leiva, kookide, pirukate suflee jne.
küpsetamiseks.
Madalamad temperatuurid
Ventilaatori abil küpsetamine vajab üldiselt
madalamaid temperatuure kui tavaline meetod.
Juhinduge alltoodud tabelis näidatud
temperatuuridest või vähendage temperatuure ca 20-
25°C võrra võrreldes tavalise küpsetusmeetodiga.
Ühtlane kuumutamine küpsetamisel
Ventilaator tagab ühtlase kuumutamise kõigil riiulitel.
See tähendab, et sama toidu erinevaid portsjoneid
võib küpsetada üheaegselt. Ülemisel riiulil küpseb toit
siiski veidi kiiremini kui alumisel.
Mitme roa üheaegne valmistamine on üsna tavaline.
Erinevate roogade maitsed ei segune.
Kuidas kasutada ventilaatorit
1. Keerake ahju funktsiooninupp ventilaatorile .
2. Keerake termostaadinupp soovitud
temperatuurile.
NB!
Toiduvalmistamise ajal töötavad jahutusventilaator ja
termostaadi signaaltuli samuti nagu tavalise
valmistusmeetodi korral.
Küpsetustabel
Tabel on ettenähtud ainult üldiseks orienteerumiseks.
Temperatuuri võite suurendada või vähendada
vastavalt oma vajadustele. Ainult isiklik kogemus
võimaldab teil määrata teile sobivad temperatuurid.
Röstimisel kontrollige, et liha oleks läbiküpsenud,
kasutage praetermomeetrit, kui eelistate kontrollida,
kas lihatüki keskel on temperatuur saavutanud
soovitud taseme (vt. tabelit).
Liha Temperatuurid
Veis Pooltoores - 60°C
Keskmine - 70 °C
Läbiküpsenud - 80°C
Siga Läbiküpsenud - 80°C
Lammas Keskmine - 70°C
Läbiküpsenud - 80°C
12
Toit Riiuli kõrgus Temperatuur, °C
Küpsised 180 - 190
Leib 210 - 220
Pajaroad 130 - 140
Koogid:väikesed Riiuli kõrgus ei ole 160 - 170
biskviit kriitiline, kuid 160 - 170
puuviljapirukad paigutage riiulid 130 - 140
jõulukook ühtlaselt, kui kasutate 130 - 140
besee korraga rohkem kui 90 - 100
Kala ühte. 170 - 190
Muretaigna puuviljapirukad 190 - 200
Piimapudingud 130 - 140
Taigen: keedutaigen
liivataigen
lehetaigen
Plaadipirukad 180
Plaadikoogid 170 - 180
Odra/nisukakud 210 - 220
Röstimine: liha ja linnud 160 - 180
Nõuandeid
Riiuli kõrgused ei ole tähtsad, kuid jaotage need
ühtlaselt.
Kui küpsetate ventilaatoriga mitut rooga, siis
asetage road erinevatele riiulitele, mitte ainult
ühele.
Kui ahi on täis, siis võib valmistusaeg veidi
pikeneda.
Riiuli võib asetada ahju põrandale. Asetage roog
sellele riiulile, mitte ahju põrandale, et võimaldada
õhuringlust roa ümber.
Kui ahi on täidetud ühe ja sama roaga (näit.
ühesugused väikesed koogid), siis võib neid
küpsetada ühekaupa ja võtta ahjust korraga välja.
Kui valmistatakse korraga erineva suurusega või
erinevat tüüpi toite (näit. küpsiseid ja kooke), siis
need ei pruugi korraga valmis saada.
Ventilaatorirežiimi võib kasutada toidu
läbisoojendamiseks ilma eelnevalt üles
sulatamata, näit puuviljapirukad, lihapirukad,
viineripirukad jm. väikesed pagaritooted.
Kasutage temperatuuri 190-200°C 20-40 minutit
(sõltuvalt ahjus oleva toidu kogusest).
Liiga kõrge temperatuuri kasutamisel võib
pruunistumine olla ebaühtlane. Vaadake tabelis
toodud soovituslikke temperatuure, mida võib
vajaduse korral muuta 10°C võrra. Pidage meele,
et tavaliste retseptide temperatuure tuleks
alandada 20-25°C võrra.
Lihapotti ei tohiks asetada kuumale pliidiplaadile
või põletile, sest email võib mõraneda.
Sulatamine
Ahju ventilaator töötab soojenduseta ja ajab ringi
toatemperatuuril olevat õhku. See kiirendab
sulatamist. Pidage silmas, et köögi temperatuur
mõjutab ülessulatamise kiirust.
See funktsioon on eriti sobiv õrnadele roogadele,
mida võib kuumus kahjustada, näit. kreemikoogid,
jäätisekoogid, pärmitaignaküpsetised.
Kuidas kasutada ülessulatust
1. Keerake ahju funktsiooninupp sümbolile
2. Kontrollige, et termostaadinupp oleks väljalülitatud
asendis.
Nõuandeid
Katke roog kaanega, alumiiniumfooliumiga või
kilega, et vältida kuivamist.
KÜPSETAGE ALATI KOHE PÄRAST
ÜLESSULATAMIST.
Külmutatud toit tuleks asetada alati kui võimalik
ühe kihina ja pöörata ümber poole ülessulatamise
ajal.
Niimoodi saab üles sulatada ainult kuni 2 kg
kinnikülmunud lihatükke ja linde.
Ligikaudsed ülessulatusajad on järgnevas tabelis
13
Toit Sulatusaeg, min. Seisuaeg, min. Märkused
Kana, 1000 g 100 -140 20 - 30
Asetage kana suurel taldrikul olevale
kummulikeeratud alustassile. Sulatage lahtiselt ja
pöörake poole aja peal ümber või sulatage kaetult.
Eemaldage subproduktid niipea kui võimalik.
Liha 1000 g 100 - 140 20 - 30
Sulatage lahtiselt ja keerake poole aja peal ringi või
katke fooliumiga.
Liha 500 g 90 - 120 20 - 30 Nagu eelmine
Forell 150 g 23 - 35 10 - 15 Sulatage lahtiselt
Maasikad 300 g 30 - 40 10 - 20 Sulatage lahtiselt
Või 250 g 30 - 40 10 - 15 Sulatage lahtiselt
Koor 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Sulatage lahtiselt (koort on lihtne vahustada ka siis,
kui selle osakesed on veel kergelt jäätunud).
Kook 400 g 60 60 Sulatage lahtiselt
Toodud ajad on ligikaudsed, sest sulamisaeg sõltub köögi temperatuurist. Mida külmem temperatuur, seda pikem
sulatusaeg.
Grillimine
Grillimise ajal peab ahjuuks olema suletud.
Grillimispanni käepidemed tuleb panni küljest ära
võtta.
Kuidas kasutada grilli
1. Keerake ahju funktsioonilüliti sümbolile topeltgrill
või (lk. 6)
2. Keerake termostaadinupp vajalikule
temperatuurile.
3. Sättige resti ja panni kõrgus sobivaks tükkide
paksusele. Kiiremaks küpsetamiseks pange toit
küttekehale lähemale ja vastupidi.
Eelsoojendage grilli täisvõimsusel mõne minuti
jooksul. Kui vaja, muutke küpsetamise ajal
temperatuuri ja resti kõrgust.
Küpsetamise ajal töötavad jahutusventilaator ja
termostaadi signaaltuli samuti nagu ahju ventilaatori
kasutamise ajal.
Nõuandeid
Enamik toite tuleb asetada grillimispannile pandud
restile, et tõsta toit rasvast ja vedelikust välja ning
võimaldada õhul toidu ümber vabalt liikuda. Kala,
maksa ja neerud võib panna soovi korral otse
grillimispannile.
Pritsmete vähendamiseks tuleb toit enne grillimist
korralikult kuivatada. Niiskuse säilitamiseks
määrige tailiha ja kala vähese õli või sulatatud
võiga.
Liha grillimisel võib panna lisandid nagu tomatid ja
seened resti alla.
Leiva röstimisel soovitame kasutada resti ülemist
asendit.
Vajaduse korral peaks toitu küpsetamise ajal
ümber pöörama.
Grillimise küttekeha lülitatakse termostaadi abil.
Valmistamise ajal lülitub grill sisse ja välja, vältides
ülekuumenemist.
Sisemise grillimiselemendi kasutamine
Sisemine küttekeha kuumutab kiiresti grillimispanni
keskosa. Väikeste koguste küpsetamisel võimaldab
sisemine grillimiselement säästa energiat.
1. Keerake ahju funktsioonilüliti sisemise
grillimiselemendi sümbolile (lk 6)
2. Keerake termostaadinupp vajalikule
temperatuurile.
3. Sättige resti ja panni kõrgus sobivaks tükkide
paksusega ja juhinduge grillimise instruktsioonist.
Termogrilli kasutamine
Termogrill on tavaliselt grillitavate toitude
valmistamise alternatiivne meetod. Grillimiselement
ja ahju ventilaator töötavad vaheldumisi. Toidu
kontrollimise ja ümberkeeramise vajadus on väiksem.
Termogrill vähendab toiduvalmistamise lõhnu köögis.
Termogrilliga võib valmistada kõiki tavalise grilli abil
valmistatavaid toite, välja arvatud röstimine ja mõned
liharoad. Küpsetamine on õrnem, seepärast kulub
termogrilliga valmistamiseks veidi rohkem aega kui
tavalise meetodi puhul. Üheks eeliseks on see, et
korraga saab valmistada suurema koguse toitu.
1. Keerake ahju funktsioonilüliti termogrilli sümbolile
2. Keerake termostaadinupp vajalikule
temperatuurile. Valige maksimaalseks
temperatuuriks 200°C.
3. Sättige resti ja panni kõrgus sobivaks tükkide
paksusele ja juhinduge grillimise instruktsioonist.
14
Nõuandeid
Valmistage toit ette samuti nagu tavalise grillimise
korral. Niiskuse säilitamiseks määrige tailiha ja kala
vähese õli või sulatatud võiga.
Kui termogrilliga valmistatakse toitu korraga mitmel
riiulil, siis võib olla vajalik riiulite ümbertõstmine
valmistamise käigus.
Üldjuhised valmistusaegade kohta on toodud
järgnevas tabelis. Ajad võivad veidi erineda sõltuvalt
tükkide paksusest ja kogusest.
GRILLIMISTABEL
Toit Grill ja sisemine grillimiselement Termogrill
Temp., °C
Aeg(min.
külje kohta)
Temp., °C Aeg(min.)
Peekokniviilud 210 2-3 200 8-12
Loomalihakotletid 200 6-10 190 10-15
Kanatükid 170 10-15 160 35-45
Karbonaad - lammas 180 7-10 170 20-25
- siga 180 10-15 170 25-35
Kala - terve
forell/heeringas
170 8-12 170 10-20
- lesta- /
tursafilee
170 4-6 170 10-20
Kebab 180 10-15 170 20-30
Neerud -
lammas/siga
170 4-6 180 10-15
Maks -
lammas/siga
170 5-10 180 20-30
Vorstid 180 10-15 190 10-15
Röstimine 250 1-2 --
Läbikuumutamine ja
pruunistamine
- -
170
sõltuvalt
suurusest
20-30
sõltuvalt suurusest
Ainult pruunistatavad road 230 3-5 --
Ahju puhastamine
Enne ahju eemaldamist vooluvõrgust ja puhastamist
laske jahutusventilaatoril ahi maha jahutada.
Ahju tuleb hoida puhtana. Rasvade ja mustuse
ladestumine (eriti grillimispannil) võib lõppeda
põlenguga.
Puhastusvahendid
Enne puhastusvahendite kasutamist kontrollige, kas
need on sobivad ja soovitatud valmistaja poolt.
Pleegiteid sisaldavaid puhastusvahendeid ei tohi
kasutada, sest need võivad rikkuda pinnakatteid.
Samuti ei tohiks kasutada tugevaid abrasiive.
Puhastamine väljast
Puhastage regulaarselt juhtpaneeli, ahjuust ja
uksetihendit, kasutades niisket pehmet lappi ja
vedelat pesemisvahendit.
NB!
Ukseklaaside vigastamise ja matistumise vältimiseks
ärge kasutage:
majapidamise puhastusvahendeid ja pleegiteid;
impregneernuustikuid, mis ei sobi
mittenakkuvatele pannidele;
terasvillast nuustikuid;
keemilisi ahjunuustikuid ja aerosoole;
rooste-eemaldeid;
vannide/valamute plekieemaldeid.
Puhastage ukse välimist ja sisemist klaasi sooja
seebiveega. Kui sisemine klaas mustub tugevalt, siis
soovitame kasutada puhastusvahendeid nagu “Hob
Brite”. Mitte kasutada värvikaabitsaid mustuse
eemaldamiseks.
15
Ärge puhastage ahjuust, kui klaasid on soojad,
vastasel korral võivad klaasid puruneda.
Kui ukseklaas mõraneb või selles on sügavad
kriimustused, siis on klaas nõrgenenud ja tuleb
purunemise vältimiseks välja vahetada. Võtke
ühendust teeninduskeskusega.
Ahju sisemus
Ahju emaileeritud sisemust on kõige parem
puhastada, kui ahi on veel soe.
Pühkige ahi üle seebivees niisutatud pehme lapiga
pärast iga kasutuskorda. Aeg-ajalt võib olla vajalik
põhjalikum puhastamine spetsiaalse
ahjupuhastusvahendiga.
Mustusekogumite eemaldamisel pärast ahju
mahajahtumist aitavad plekke pehmendada ja
puhastamist kergendada järgmised võtted:
1. Pange grillimispann ahju alumisele toele.
2. Valage pannile umbes 12 mm keeva vett ja
mõned tilgad nõudepesuvahendit.
3. Sulgege ahjuuks ja keerake funktsioonilüliti
ventilaatorile ning termostaadinupp temperatuurile
50°C.
4. 15 minuti pärast lülitage termostaat välja ja laske
ahju ventilaatoril ilma kütteta töötada veel 5
minutit, et vesi maha jahtuks.
5. Võtke pann ettevaatlikult välja ning puhastage ahi
tavalise ahjupuhastusvahendiga.
6. Vajaduse korral niisutage ahju põrandal olevaid
plekke vähese seebiveega pikema aja jooksul.
Ahju riiulid
Restide puhastamiseks pange need sooja seebivette
ja eemaldage plekid nuustikuga. Loputage korralikult
ja kuivatage.
Restitoed saab puhastamise hõlbustamiseks välja
võtta (vt. pilti). Tagasipanemisel kontrollige palun, et
kinnitusmutrid oleksid korralikult kinni.
Rasvafilter (pilt 12)
Rasva kogunemise vältimiseks ventilaatoril tuleb
paigaldada selle ette rasvafilter.
Rasvafiltri puhastamine
Võtke filter ära, kui ahi on maha jahtunud, lükates
klambrit ülespoole. Peske korralikult.
Rasvafiltrit tuleks puhastada iga kasutuskorra järel.
Filtrit võib pesta nõudepesumasinas temperatuuril
65°C. Kui filter on väga must, pange filter kastrulisse,
milles on vesi ja ca 1 teelusikatäis
automaatpesumasina pesupulbrit või
nõudepesupulbrit. Ajage keema ja leotage ca 30
minutit või kauem sõltuvalt mustumisest. Kontrollige,
et vesi ei keeks üle, sest see võib pliidile plekid teha.
Loputage filtrit puhta veega ja kuivatage.
Pange filter enne ahju kasutamist oma kohale tagasi.
Ahju lambi vahetamine (pilt 13)
Ahju lamp peab vastama järgmistele andmetele:
võimsus: 25 W;
nimipinge. 220 - 240 V (50Hz);
temperatuurikindlus: 300°C;
sokkel: E14.
Lambid on saadaval Zanussi teeninduskeskuses.
Läbipõlenud lambi vahetamine:
1. Kontrollige, kas ahi on vooluvõrgust väljas.
2. Keerake klaaskate vastupäeva lahti.
3. Võtke läbipõlenud lamp välja ja pange uus
asemele.
4. Pange klaaskate tagasi.
5. Lülitage ahi uuesti vooluvõrku.
Hingedega grillimiselemendi puhastamine
Selle mudeli grillimiselement on varustatud
hingedega, et kergendada ahjulae puhastamist.
Enne jätkamist kontrollige, kas ahi on
vooluvõrgust lahti ühendatud.
1. Keerake lahti mutter, mis hoiab grilli kohal (vt. pilt
10).
2. Ahjulaele ligipääsemiseks tõmmake grilli kergelt
allapoole (vt. pilt 11).
3. Puhastage ahjulagi sobiva puhastusvahendiga ja
kuivatage enne grillimiselemendi tagasipanekut.
4. Lükake grillimiselement õrnalt kohale ja kruvige
mutter kinni.
Märkus
Kontrollige, et grilli kinnitusmutter oleks kindlalt
kinni, et vältida grilli allakukkumist töötamise
ajal.
16
Kui ahi ei tööta
Kui ahi ei tööta korralikult, kontrollige palun alltoodud punkte, enne kui pöördute teeninduskeskusse.
Viga Kõrvaldamine
§ Ahi ei lülitu sisse.
Kontrollige, kas ahi on käsijuhtimisel ning ahjufunktsioon ja
temperatuur on valitud.
Kontrollige, kas ahju toitejuhe on korralikult vooluvõrku
ühendatud ja elektrikilbis olev ahju kaitse on sisse lülitatud.
§ Ahju temperatuurituli ei sütti.
Valige termostaadinupuga temperatuur.
Valige funktsiooninupuga ahju töörežiim.
§ Ahju valgustus ei sütti.
Valige funktsiooninupuga ahju töörežiim.
Kontrollige lampi ja vajaduse korral vahetage välja.
§ Toidu valmimine võtab liiga kaua aega või
toit küpseb liiga kiiresti.
On vaja reguleerida temperatuuri.
Vt. peatükki “Ahju kasutamine”
§ Aur ja kondensaat kogunevad toidule ja
ahju sisemusse.
Ärge jätke toitu ahju kauemaks kui 15-20 minutiks pärast
valmistamise lõppu.
§ Taimer ei tööta.
Vt. taimeri kasutamise juhiseid.
§ Ahju ventilaator teeb müra.
Kontrollige, kas rasvafilter on korralikult paigas.
Kontrollige, et riiulid ja nõud ei vibreeriks vastu ahju
tagapaneeli.
Kui pärast kontrollimist ahi ikkagi ei tööta, pöörduge teeninduskeskusse.
Teeninduskeskus vajab järgmiseid andmeid:
1. Teie nimi, aadress ja postiindeks.
2. Teie telefoninumber.
3. Vea kirjeldus.
4. Mudel ja seerianumber (need leiate etiketilt).
5. Ostukuupäev.
Garantiiajal peab kviitungi ostukuupäeva tõestamiseks alles hoidma.
Kui kohalekutsutud hooldustehnik saab vea kõrvaldada ülaltoodud tabeli põhjal, siis on väljakutse ka garantiiajal
tasuline.
17
Paigaldamine
Ahju peab paigaldama vastavuses kaasasoleva
instruktsiooniga.
Ahju võib paigaldada ainult sobiva kvalifikatsiooniga
isik vastavuses kehtivate eeskirjadega.
Tehnilised andmed
Ava mõõtmed Kõrgus 580 mm
Laius 560-570 mm
Sügavus 550 mm
Ahju sisemuse Kõrgus 320 mm
mõõtmed Laius 420 mm
Sügavus 390 mm
Ahju mahutavus 53.2 liitrit
Elektriliste osade võimsused
Ahju küttekeha 1.8 kW
Ülemine küttekeha 0.8 kW
Alumine küttekeha 1.0 kW
Ventilaatori küttekeha 2.0 kW
Grilli küttekeha 1.75 kW
Topeltgrilli küttekeha 2.55 kW
Ahju ventilaator 30 W
Ahju lamp 25 W
Jahutusventilaator 25 W
Koguvõimsus (230-240 V) 2.6 kW
Ühendamine vooluvõrku
Ahi on ette nähtud ühendamiseks vooluvõrku 230-
240 V (50 Hz).
Ahjul on kergesti ligipääsetav klemmliist, mis on
tähistatud järgmiselt:
Täht L - faasiklemm
Täht N - nulliklemm
- maandusklemm
AHI PEAB OLEMA MAANDATUD
Ahi on varustatud toitekaabliga H05RR-F 3x1.5mm
2
.
Kui vajaduse korral paigaldatakse ahju eraldamiseks
vooluvõrgust kahepooluseline lüliti, siis selle avatud
kontaktide vahe peab olema vähemalt 3 mm ning
lüliti peab taluma vajalikku koormust.
Lüliti ei tohi katkestada rohelist/kollast maandusjuhet.
NB!
Pärast paigaldamist ja ühendamist peab toitejuhe
asuma nii, et selle temperatuur ei tõuseks mitte
üheski punktis rohkem kui 60°C üle
keskkonnatemperatuuri.
Enne ahju ühendamist kontrollige, kas peakaitse ja
maja elektrijuhtmestik taluvad ahju koormust ning
süsteem on korralikult maandatud.
Tootja ei vastuta ülaltoodud nõuete eiramisest
tekkinud kahjude eest.
Paigaldamine köögimööblisse
Palun paigaldage ahi nii, et hooldustehnik pääseks
sellele rikke korral kergesti ligi.
Ümbrus või kapp, kuhu ahi paigaldatakse, peab
vastama järgmistele nõuetele:
mõõtmed peavad vastama joonistel näidatud
väärtustele;
materjalid peavad taluma temperatuuri
suurenemist vähemalt 60°C võrra üle
keskkonnatemperatuuri;
peab kasutama sobivat meetodit katkematu
õhuringluse tagamiseks, et vältida
ülekuumenemist.
Ahju ja vajaliku paigaldusava mõõtmed on näidatud
vastavatel skeemidel.
Ahju kinnitamine kapi külge
1. Pange ahi paigaldusavasse.
2. Avage ahjuuks.
3. Kinnitage ahi nelja puidukruviga läbi ahju
korpuses olevate avade.
18
ELECTROLUX EESTI AS
GARANTIIREMONDI EESKIRJAD
Kõikidele Electrolux Eesti AS poolt Eestisse toodud profi- ja kodumasinatele kehtib
garantiiaeg 12 kuud arvestades toodete üleandmist ostjale (arve-saateleht),
kodumasinatele - müügipäevast (ostukviitung). Vahetult enne garantiiaja lõppu
remonditud toodetele pikeneb garantiiaeg sama vea esinemise puhul lisaks 31
päeva.
Garantiiremondi sisuks on:
toote varjatud konstruktsiooni-, valmistamis- ja toorainedefektide avastamine ning nende
likvideerimine. Eelpoolnimetatud puudused kõrvaldatakse kuni toote normaalse
funktsioneerimiseni. Kaubandusliku väljanägemise taastamine ei kuulu garantiitööde
hulka.
Garantiiaeg kehtib vaid nendele toodetele, mille kasutamisel on kinni peetud toote
kasutusjuhendist ja antud toodet on kasutatud otstarbel, milleks see on valmistatud. Kui
toodet soovitakse kasutada mingitel muudel eesmärkidel või intensiivsemalt kui
valmistajatehase poolt ette nähtud (Näiteks: kodumasinad kommertsteenuse osutamiseks,
profiseadmeid mitme vahetusega tööl), tuleb garantiitingimuste kohta sõlmida Electrolux
Eesti müügiosakonnaga eraldi leping.
Igasugused garantiinõuded esitatakse ainult garantii andjale.
Garantii alla ei kuulu detailid, mis on purunenud ja vead, mis on tekkinud alljärgnevatel
põhjustel:
* transpordikahjustustest, mis on tekkinud peale toote üleandmist ostjale;
* toote hoolimatul kasutamisel või ülekoormamisel;
* kasutamiseeskirjadest mittekinnipidamisel;
* garantiiandjast sõltumatutel põhjustel;
* (Näiteks: pingemuutused vooluvõrgus, küttegaasi keemilise koostise muutumine, äike,
tulekahju, putukatest põhjustatud lühised, vee kvaliteet ja muud välised mõjurid);
* kui toodet on remontinud selleks mittevolitatud isik;
* paigaldusvigadest või valesti ühendamisest;
* integreeritaval tehnikal puudulikust ventilatsioonist mööbli sees;
Samuti ei kuulu garantiiremondi alla sellised osad, millede kulumine on normaalne, näiteks:
* tolmukotid, harjad, lambid, kaitsmed, klaas-, portselan-, tekstiil- ja paberosad ning
käsitsi liigutatavad plastmassosad (nupud, kangid).
Garantii alla ei kuulu toote kasutamise õpetamine, hooldus, puhastus ega ka selliste vigade
kõrvaldamine, mida on põhjustanud kasutamisjuhise väär käsitlus.
Vea ilmnemisel garantiiaja jooksul tuleb kliendil sellest koheselt teatada toote müüjale või
volitatud teenindajale.
Vajalik on teatada:
* toote mudel, ostmise aeg ja koht, toote number ja seeria number (need on kirjas toote
etiketil);
* kui võimalik, tuleks kirjeldada ka viga ja tingimusi, millest see võis tekkida;
19
Suuregabariidiliste ja raskete seadmete transport garantiiremondi puhul töökotta ja tagasi
toimub garantiiandja vahenditega ja on kliendile tasuta. Garantiiremondi alla kuuluv viga
kõrvaldatakse esimesel võimalusel. Kui garantiiremondi korral toote tööseisak ületab 7
tööpäeva, on kliendil õigus nõuda garantiiaja pikendamist vastavalt seisakule täisnädalates,
kuid summaarselt mitte rohkem kui kuu võrra. Kui on tegemist kodumasina garantii alla
kuuluva suure ulatusega veaga või ühe kodumasina korduva garantiiremondiga, siis on
ostjal õigus nõuda toote ümbervahetamist või tagasivõtmist. Toote tagasivõtmisel
hüvitatakse ostjale toote müügihind, millest on maha arvestatud toote tegelik kulumine
kasutamise ajal.
Garantiiremont on kliendile tasuta. See eeldab, et vigased varuosad ja sõlmed, mis
vahetatakse uutega, kuuluvad garantiiandjale. Kui käesolevate garantiieeskirjade
tõlgendamisel tekib eriarvamusi kliendi ja volitatud remontija vahel, lahendab küsimuse
Electrolux Eesti AS hoolduse spetsialist.
EUROOPA Garantii
Kui te vahetate elukohta Euroopa piires, siis meie kodumasinate garantii tuleb Teiega
kaasa Teie uude elukohta järgmistel tingimustel:
- Garantii alguseks loetakse esialgne ostukuupäev (ostukviitungi, arve alusel)
- Garantii kestvus ja tingimused on sellised, nagu on kehtestatud Teie uuel asukohamaal
sama kaubamärgiga samale tootele.
- Garantii kehtib ainult Teile, seda ei saa üle anda kellelegi teisele.
- Teie uus elukoht on Euroopa Ühenduses või Euroopa vabakaubanduse tsoonis.
- Seade on paigaldatud kooskõlas instruktsiooniga ja kasutatakse kasutusjuhendis
ettenähtud eesmärkidel.
- Paigaldamisel on arvesse võetud kõiki Teie uue asukohamaa paigalduseeskirju.
Enne kolimist palun võtke ühendust oma senise lähima klienditeeninduse keskusega ja
informeerige neid oma uuest kodukohast. Klienditeenindus peab kindlustama, et Teie uue
asukohamaa teenindusorganisatsioon on teadlik Teie kodukohast, seadmetest ja õigustest.
Telefonid kuhu helistada on järgmised:
Eesti Tallinn +372 6650090
Soome Pori +358 2 6223300
Saksamaa Nürnberg +49 9113232600
Prantsusmaa Senlis +33 344622929
Rootsi Stockholm +46 87387910
Itaalia Pordenone +39 167847910
Inglismaa Newbury +44 1635572700
Lugupidamisega
Electrolux Eesti AS
GARANTIITALONG
Mudel________________________Toote nr.______________________________
Seeria nr._____________________Ostukuupäev __________________________
Garantiitingimustega tutvunud: Ostja: ________________________________
Müügiorganisatsioon: ________________________________________________
Müüja allkiri:__________________
Electrolux Eesti AS volitatud teenindajad:
Tallinn, Harjumaa
E-LUX Kodutehnika
Mustamäe tee 24,
10621 TALLINN
Tel. 6650090
Fax 6650076
OÜ GASPRE
Õle 27, Tallinn
Gaasiseadmed, remont ja
müük
Tel. 6507580
Fax 6507589
Lääne-Virumaa
FIE JÜRI NIRGI
Tedre 11, RAKVERE
Kodumasinad
Tel. 032 40472, 051 75742
Ida-Virumaa
OÜ SIPELGAS MAURINTE
Tallinna mnt. 6a 19,
NARVA
Kodumasinad
Tel. 035 60708, 056
486164
ALBAVIS PRO
Pikk 11 – 4, KOHTLA-
JÄRVE
Töökoda: Ritsika 20-1, Vana-
Ahtme
Kodumasinad
Tel. 033 68931, 033 67130
Mob. 056 481932
OÜ KONTROLLSÜSTEEM
Metsapargi 18-50, KOHTLA –
JÄRVE
Gaasiseadmed
Tel. 033 50649, 033 50931
OÜ EDELWEIS – NORD
Lehe 8, Kohtla – Järve
Kodumasinad
Tel. 033 41318, 055 18775
Läänemaa
OÜ IVAR
Ehte 5a, HAAPSALU
Kodumasinad
Tel. 047 44484, 050 54439
Pärnumaa
FIE KALEV TAMM
Peetri 16, PÄRNU
Kodumasinad
Tel. 044 48460, 051 18355
OÜ KENT & KO
Riia mnt. 63, 80019 PÄRNU
Kodumasinad
Tel. 044 32552
Raplamaa
Järvamaa
FIE Avo Oolberg
Pärnu 118, PAIDE
Kodumasinad
Tel. 038 53084, 050 29050
Jõgevamaa
OÜ AAMI TEENINDUS
Suur tn. 21, JÕGEVA
Kodumasinad
Tel. 077 22239
Viljandimaa
AABERI Kodumasinad OÜ
Vabaduse plats 4, 71020
VILJANDI
Kodumasinad
Tel./Fax 043 33802
Tartumaa
Põlvamaa
Võrumaa
OÜ ERGO Thermolux
Linda 33, TARTU
Kodumasinad, Profiseadmed
Tel. 07 348359
Fax 07 348265
OÜ TAVATRONIC
Tähe 82, TARTU
Kodumasinad
Tel. 07 349123
Fax 07 303957
Valgamaa
VALGA KODUTEHNIKA
Kuperjanovi 57, VALGA
Kodumasinad
Tel. 076 61270, 050 79738
Saaremaa
E-LUX Kodutehnika
Mustamäe tee 24, 10621
TALLINN
Tel. 6650075
Fax 6650076
Hiiumaa
OÜ IVAR
Ehte 5a, HAAPSALU
Kodumasinad
Tel. 047 44484, 050 54439
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi BMS641A Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend