Electrolux EOB944K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See juhend sobib ka

Integreeritav elektriahi
EOB 944
Kasutusjuhend
2
SISUKORD
KASUTUSJUHEND
Juhised seadme ohutuks kasutamiseks 3
Ahju kirjeldus 4
Kontrollpaneeli kirjeldus 4
Kaitsevarustus 5
Ahjuukse blokeerimislukk 5
Ahju jahutusventilaator 5
Enne esmakordset kasutuselevõtmist 6
Kellaaja reguleerimine 6
Ahju ja lisatarvikute puhastamine 6
Ahju kuumutamine 6
Temperatuuri- ja funktsiooniregulaatorid 7
Funktsiooniregulaator 7
Temperatuuriregulaator 7
Signaallamp 7
Termostaadi signaallamp 7
Ahi 8
Lisatarvikud 8
Rasvafilter 8
Kronsteinid ahju küpsetusplaatide jaoks 8
Ahju kasutamine 9
Tsirkulatsiooniõhk 9
Ülemine ja alumine kuumutuselement 9
Pizza ja pirukate küpsetamine 10
Grillimine 10
Glasuuriga katmine tsirkulatsiooniõhu abil 11
Soovitusi toitude valmistamiseks 12
Küpsetamine ülemise ja alumise kuumutuselemendi abil
12
Küpsetamine tsirkulatsiooniõhu abil 12
Praadide valmistamine 12
Külmutatud toiduainete sulatamine tsirkulatsiooniõhu
abil 12
Külmutatud toiduainete sulatamine ja toitude
soojendamine 12
Kella kasutamine 13
Kellafunktsioonid 13
Ahju automaatväljalülitamine 14
Ahju automaatne sisse- ja väljalülitamine 15
Helisignaaliga varustatud taimer 16
Tabelid 17
Küpsetamine 17
Hautamine-moorimine 17
Praed 18
Grillimine 18
Glasuuriga katmine 18
Puhastamine ja hooldus 19
Siledad emailpinnad 19
Ahju ülemine kuumutuselement 19
Rasvafilter 19
Ahju lisatarvikud 20
Kontrollpaneel ja esipaneel 20
Ahju sisevalgustuspirni vahetus 20
Funktsioneerimishäirete korral 20
Praktilisi nõuandeid tehniliste probleemide
lahendamiseks 21
Tehnohooldus ja varuosad 25
Garantii 25
PAIGALDUSJUHEND
Ohutusjuhised 23
Montaazh 23
Integreerimine köögimööblisse 23
Ahju kinnitamine 23
Ühendamine elektrivõrku 23
Tehnilised andmed 24
3
JUHISED SEADME OHUTUKS KASUTAMISEKS
Enne ahju esmakordset kasutamist lugege palun
tähelepanelikult läbi kogu käesolev kasutusjuhend koos
kõigi selles sisalduvate juhiste ja hoiatustega. Iga ahju
kasutaja peab teadma selle funktsioneerimispõhimõtteid ja
olema tutvunud ohutusjuhistega. Kui ahju kasutamise
käigus peaksid tekkima mingid probleemid, siis enamasti
leiab neile lahenduse käesolevast kasutusjuhendist ja
seetõttu hoidke kasutusjuhend alati käepärast. Seadme
üleminekul uuele omanikule tuleb koos ahjuga üle anda ka
kasutusjuhend.
Pakendi eemaldamisel veenduge, et ahi ei ole
transportimise käigus kahjustunud. Võimalikest
kahjustustest informeerige viivitamatult seadme
müügiesindust.
Ahi on ette nähtud tavaliseks toiduvalmistamiseks ja
küpsetamiseks koduses majapidamiseks. Ahju kasutamine
mingil muul otstarbel võib põhjustada õnnetusjuhtumeid,
varalist kahju ja muuta kehtetuks garantiitingimused.
MONTAAZH
n Ohutustehnilistel põhjustel on nõutav, et käesoleva ahju
integreerimine köögimööblisse teostatakse käesoleva
kasutusjuhendi juhistele vastavalt.
n Ahju montaazhi, võimalikke muudatusi, kaablite
pikendamist ja muid analoogilisi töid on lubatud
teostada üksnes selleks volitatud elektrimontööril.
Ebakompetentselt teostatud tööd võivad kahjustada ahju
funktsioone, põhjustada õnnetusjuhtumeid ja varalist
kahju.
n Ahju tehnohooldust ja võimalikku remonti on lubatud
teostada üksnes selleks volitatud tehnohoolduskeskuses
ja üksnes originaalvaruosi kasutades.
n Veenduge, et ahju ümberpaigutamise või puhastamise
käigus ei oleks toitevoolukaabel mingil moel kinni
kiilunud või vahele pigistatud.
n Veenduge, et kaitsemehhanismid on paigaldatud õigesti
ja ahjuukse blokeerimissüsteem on töökorras. Seda eriti
väikelastega peredes. Ärge lubage lastel ahju
regulaatoritega mängida.
LAPSED
n Töötamise käigus kuumeneb ahi väga kõrgete
temperatuurideni. Kokkupuutel kuumenenud pindadega
võivad tagajärjeks olla põletushaavad. Ärge laske lapsi
töötava ahju lähedusse. Pidage meeles, et ka ahju
välispinnad võivad kuumeneda.
n Ahju kasutamise ajal jälgige, et lapsed viibiksid
seadmest võimalikult ohutus kauguses. Ahi on pärast
kasutamist veel võrdlemisi pikka aega kuum.
n Ahjuukse avamisel olge ettevaatlik, kuna avamisel
paiskub ahjust välja väga kuum õhk. Jälgige, et
läheduses ei oleks lapsi ja kasutage pajakindaid-
pajalappe.
KASUTAMINE
n Enne ahju kasutuselevõtmist tuleb ahi korralikult läbi
kuumutada. Kuumutamise ajaks tagada ruumide piisav
ventileerimine, näiteks tõmbeventilaatori abil. Olge
ettevaatlik.
n Otse ahju põhjale alumiiniumfooliumi, küpsetusplaate,
panne jne. mitte asetada, kuna see võib põhjustada
ülekuumenemist ja kahjustada ahjuemaili, samuti
köögimööblit, millesse ahi on integreeritud.
n Kasutage üksnes ahjus kasutamiseks ettenähtud
kuumuskindlaid nõusid.
n Kasutage pajakindaid-pajalappe. Nõude väljatõstmisel
ahjust hoidke nõust mõlema käega tugevasti kinni.
n Kui ahju ei kasutata, siis toide välja lülitada. Kõik
regulaatorid seada nullasendisse.
n Jälgige, et toitevoolukaabel ei paikneks töötamise
käigus kuumeneva ahjuukse läheduses.
PUHASTAMINE
n Enne puhastamist laske ahjul jahtuda.
n Hügieenilistel põhjustel, samuti ohutuse tagamiseks
tuleb ahi alati hoida puhtana. Kinnikuivanud rasv ja
muud toidujäägid ja mustus võivad hakata suitsema ja
koguni põlema süttida. Järgige kasutusjuhiseid, samuti
pesuvahendite pakenditel toodud juhiseid ja hoiatusi.
n Keelatud on ahju puhastamiseks kasutada surve all
olevat veejuga.
TEHNOHOOLDUS JA VARUOSAD
n Ahju montaazhi, võimalikke muudatusi, kaablite
pikendamist ja muid analoogilisi töid on lubatud
teostada üksnes selleks volitatud elektrimontööril.
Ebakompetentselt teostatud tööd võivad kahjustada ahju
funktsioone, põhjustada õnnetusjuhtumeid ja varalist
kahju.
n Ahju tehnohooldust ja võimalikku remonti on lubatud
teostada üksnes selleks volitatud tehnohoolduskeskuses
ja üksnes originaalvaruosi kasutades.
n Enne ahjuvalgustuse või kontrollpaneeli elektripirnide
vahetamist toitevoolukaabli pistik vooluvõrgukontaktist
eemaldada.
4
AHJU KIRJELDUS
Kontrollpaneel
Jahutusventilaatori ventilatsiooniavad
Ahjuukse blokeerimislukk
Käepide
Soojustpeegeldavast klaasist uks
Kontrollpaneeli kirjeldus
1 Ahju funktsioonilüliti
2 Elektrooniline kell
3 Temperatuuriregulaator
4 Signaallamp
5 Regulaatoriskaala
a Taimeri ja kella nupp
b Valmistusaja seadistusnupp
c Väljalülitusaja seadistusnupp
d Ümberlülitusnupp käsijuhtimisrezhiimile
e Kellaaja reguleerimise ja muutmise nupud
5
KAITSEVARUSTUS
Ahjuukse blokeerimislukk
Kuna tavaliselt tunnevad lapsed huvi igasuguste seadmete
vastu, siis jälgige, et ahjuukse blokeerimislukk oleks alati
lukustatud, et lastel oleks raskem ust avada.
Avage ahju uks. Kui ahjuukse blokeerimislukk on
aktiveeritud, siis lukustusest avamiseks vajutage sellele
suunaga üles.
Ukse blokeerimisluku deaktiveerimiseks tõstke
fiksaatorikeel üles ja seejärel vajutage sellele kuni tõkiseni.
Ukse blokeerimisluku aktiveerimiseks tõstke fiksaatorikeel
üles ja tõmmake jõuga enda poole.
Nende operatsioonide sooritamise ajal ei tohi ahi olla kuum.
Ahju jahutusventilaator
Ahi on varustatud jahutusventilaatoriga, tänu millele nii
ahjuukse käepide, kui ka ahju ümbritseva köögimööbli
pinnad ei kuumene. Nii jahutusventilaatori sisselülitumine,
kui ka väljalülitumine toimub automaatselt ja on seotud
ahju funktsioonilüliti tööga. Pindade ülekuumenemise
vältimiseks töötab ventilaator veel mõnda ega pärast ahju
väljalülitamist.
Ahjuukse avamisel tuleb alati kinni haarata ahjuukse
käepideme keskosast.
6
ENNE ESMAKORDSET KASUTUSELEVÕTMIST
Kellaaja reguleerimine
Pärast ahju esmakordset ühendamist elektrivõrku ilmub
elektroonilise kella displeile vilkuv kellaaja näit 0.00 ja näit
AUTO. Enne ahju kasutuselevõtmist tuleb kellaaeg õigeks
seada
F Samaaegselt vajutage valmistusaja seadistusnupule ja
väljalülitusaja seadistusnupule. Kellaaja näit 0.00
lakkab vilkumast.
F Seejärel vajutage (mitte hiljem kui 3 sekundi jooksul)
samaaegselt pluss- ja miinusnuppudele. Displeile ilmub
kellaaeg 12.00 ja näit AUTO lakkab vilkumast. Kui
seda ei juhtu, siis vajutage uuesti samaaegselt
valmistusaja ja väljalülitusaja seadistusnuppudele ja
teostage kogu operatsioon algusest peale.
Õige kellaaja seadistamiseks vajutada pluss- ja
miinusnuppudele. Kellaajanäidu väärtuste muutumiskiirus
kasvab, kui vastavat nuppu hoida allavajutatuna.
Ahju ja lisatarvikute puhastamine
Eemaldage ahjust küpsetusplaadid, rest ja pann. Peske need
sooja vee ja nõude käsipesuvahendi lahuses puhtaks.
Seejärel loputage ja hõõruge kuivaks.
Hõõruge ahjukambri sisepinnad, samuti paneel ja uks niiske
lapiga üle. Puhastamise lihtsustamiseks ja et paremini näha
ahjukambri sisemusse võib ahju ahjuvalgustuse sisse
lülitada - funktsioonilüliti seada ahjuvalgustuse asendisse.
Ahju kuumutamine
Enne ahju kasutuselevõtmist tuleb seda
kuumutada. Seejuures tagage ruumide korralik
ventileerimine, näiteks avage aken või lülitage
sisse tõmbeventilaator.
Ärge laske lapsi ahju lähedusse, kuna ahi kuumeneb väga
kõrge temperatuurini.
Toimige järgmiselt:
1. Lülitage sisse ülemine ja alumine kuumutuselement.
Seejuures peab ahju uks olema suletud.
2. Seadke temperatuuriregulaator asendisse 250°C.
3. Lülitage ahi välja 60 min. pärast.
4. Laske ahjul jahtuda. Seejärel peske ahju sisepinnad,
samuti kronsteinid ja ahju uks sooja vee ja nõude
käsipesuvahendi lahusega puhtaks. Hõõruge ahi
majapidamispaberiga kuivaks.
Ahju kuumutamisel tekib ebameeldiv lõhn, kuna
kuumutamise käigus põlevad ära kuumutuselementidele
jäänud tootmismäärdejäägid. Lõhn on kahjutu ja haihtub
kergesti.
7
TEMPERATUURI- JA FUNKTSIOONIREGULAATORID
Funktsiooniregulaator
Käesolevat funktsioonilülitit võib vajaliku asendis
valimiseks pöörata nii vasakul kui ka paremale poole.
Seejuures süttib põlema ahju sisevalgustus, samuti
regulaatori enda displei.
TÄHELEPANU: Regulaatori pööramisel asendisse süttib
põlema üksnes regulaatori enda displei .
Funktsioonid:
Väljalülitusasend
Ahjuvalgustuse sisselülitamine ilma
kuumutuselementide sisselülituseta
Ringkuumutuselemendi ja tsirkulatsiooniõhu
sisselülitamine
Pizzavalmistusrzhiim: tsirkulatsiooniõhk +
alumine kuumutuselement
Turbo-grill: grillimiselement ja ülemine
kuumutuselement
Glasuuriga katmine: grill ja ventilaator
Grill: grillimis-kuumutuselement
Ülemine kuumutuselement
Alumine kuumutuselement
Ülemine ja alumine kuumutuselement
Ahju temperatuurilüliti
Funktsiooni valimisel ja vajaliku temperatuuri seadistamisel
süttib regulaatori displei põlema. Temperatuuriregulaatorit
pööratakse üksnes seda paremale poole.
Ahju temperatuuri on võimalik valida diapasoonis alates
50°C kuni 275°C. Maksimumtemperatuur on umbes 300°C.
Kui ahju ei kasutata, peab temperatuuriregulaator paiknema
nullasendis (0°C).
Termostaadi signaallamp
Temperatuur valimisel, näiteks 200°C, süttib põlema
termostaadi signaallamp. Kui ahju sisemuses on temperatuur
tõusnud kuni 200°C , siis signaallamp kustub. Seejuures on
ahi valmis kasutamiseks.
Toiduvalmistusprotsessi käigus termostaadi signaallamp
perioodiliselt süttib põlema ja kustub vastavalt sellele, kuidas
termostaat kuumutuselemendid sisse ja välja lülitab.
8
AHJU KIRJELDUS
A Eemaldatavad kronsteinid
B Tsirkulatsiooniõhu ventilaator ja
ringkuumutuselement
C Grill-kuumutuselement
D Ülemine kuumutuselement (alumist
kuumutuselementi ei ole näha)
E+F Ahju sisevalgustus
G Isepuhastuva filtriga varustatud ventilatsiooniava
H Tehnilisi andmeid sisaldav toote tüüpvastavuskilp
Kronsteinid
Ahju lisatarvikud
Ahju tarnekomplekti kuuluvad järgmised lisatarvikud
1 rest
2 emaileeritud ahjuplaati
2 emaileeritud pann
1 rasvafilter
Rasvafilter
Ahju tarnekomplekti kuuluv rasvafilter tuleb paigaldada
koos õhku imava ventilaatoriga alati praadimise ja
grillimise ajaks. Rasvapritsemete sattumine
ventilaatorikambrisse võib põhjustada suitsemist ja
ebemeeldivat lõhna.
TÄHELEPANU: küpsetamise ajaks tuleb rasvafilter
eemaldada, kuna vastasel korral küpsetusaeg pikeneb ja
küpsetuskvaliteet langeb, kuna filter mõjutab ventilaatori
töö efektiivsust.
Kronsteinid ahju küpsetusplaatide jaoks
Ahi on varustatud 5 paari kronsteinidega.
TÄHELEPANU: Ahjuplaadid asetada kronsteinidele nii
nagu on näidatud joonisel, kuna see samaaegselt takistab ka
rasva võimalikku laialipritsimist.
Küpsetusplaatide paigalduskõrgus on toodud vastavas
tabelis.
9
AHJU KASUTAMINE
Tsirkulatsiooniõhk
Ringkuumutuselement ringi ümber ventilaatori kuumutab
õhku, mis seejärel liigub läbi ahju tagaosas paiknevate
õhukanalite. Kuum õhk tsirkuleerib ahju sisemuses ja
imatakse tagasi läbi ventilaatori võre.
Ahjuplaadid asetada nii, et need ei takistaks õhu
tsirkuleerimist ja tagatud oleks taigna kerkimine
küpsetamise käigus. Temperatuur peab olema 15-20%
madalam, kui ülemise ja alumise kuumutuselemendi
kasutamisel. Temperatuur langeb esimese küpsetusplaadi
ahju asetamisel. Küpsetiste valmistamiseks tuleb ahi
eelnevalt lõpptemperatuurini kuumutada, kui samas võib
lihtsalt toidu valmistamist alustada ka eelnevalt
kuumutamata ahjuga.
TÄHELEPANU: Kõrget temperatuuri ja lühikest
valmistusaega nõudvate küpsetiste valmistamiseks ei ole
soovitav tsirkulatsiooniõhku kasutada. Kõrgel temperatuuril
pruunistuvad küpsetised ebaühtlaselt (vt. praktilisi
nõuandeid puudutavat peatükki).
Tsirkulatsiooniõhu funktsiooni kasutamine on mõttekas
siis, kui tänu võimalusele asetada ahju korraga mitu
ahjuplaati samaaegselt ja valmistada erinevat liiki toitusid
samaaegselt, näiteks, esimest ja teist rooga ning desserti,
kõikide nende roogade puhul on võimalik kasutada sama
temperatuuri. Erinevate roogade valmimisaeg võib olla
erinev.
Ülemine ja alumine kuumutus
Ülemist ja alumist kuumutuselementi võib kasutada
praktiliselt mis tahes toitude või küpsetiste valmistamiseks.
Küpsetustulemusi mõjutavad osaliselt kasutatud
toiduretsept, küpsetusvormi valmistamiseks kasutatud
materjal ja selle värvus. Heleda alumiiniumküpsetusvormi
kasutamisel jääb küpsetise alumine külg suhteliselt
tumedam, kui vorm asetatakse ahjuplaadile aga mitte
restile. Kasutada võib ka pizzavalmistusrezhiimi.
Ülemine või alumine kuumutuselement
Ülemist ja alumist kuumutuselementi võib kasutada eraldi
lisapruunistamiseks-praadimiseks või valmistatava toidu
või küpsetiste pruunistamiseks vastavalt kas pealt- või
altpoolt. Mõlema asendi puhul on ahju sisemine
maksimumtemperatuur 180°C.
10
Pizza ja pirukate küpsetamine
Käesolev funktsioon sobib kõige paremini vähesel määral
suhkrut sisaldavast taignast küpsetiste, samuti
puuviljatäidisega või märja täidisega küpsetiste, nagu näiteks
pizzade valmistamiseks.
Alumisest kuumutuselemendist kiirguv soojus muudab taigna
alumise külje kuldpruuniks ja krõbedaks. Seetõttu tuleks
ahjuplaat või rest asetada 1. kronsteinile (kõige alumisele).
Ahju võib asetada ka külmutatud valmispizzad, mis ahju
kuumutusprotsessi käigus sulavad.
Käesoleva funktsiooni abil võib toitu valmistada mitmel
kronsteinil samaaegselt, kuid kõige enam kuumeneb alumise
kuumutuselemendi toimel kõige alumine kronstein.
Grillimine
TÄHELEPANU: Käesoleva funktsiooni
kasutamise ajal peab ahju uks olema suletud ja ahi
pideva järelvalve all.
Ohutuse tagamiseks ärge jätke lapsi järelvalveta. Kasutuse
käigus kuumenevad nii ahi, kui ka ahju uks tugevasti ja
jäävad kuumaks veel pikka aega pärast kasutust. Kokkupuude
kuumade pindadega võib põhjustada põletusi. Olge
ettevaatlik - ahju ukse avamisel paiskub ahjust välja väga
kuum õhk.
Grillifunktsiooni võib kasutada väiksema toiduainekoguse
valmistamiseks. Turbo-grilli funktsioon on ette nähtud
suurtes kogustes toidu valmistamiseks või näiteks suurema
hulga leivatükkide pruunistamiseks.
Grillimistakistust kasutatakse näiteks antrekootide või
sardellide valmistamiseks. Toidu kogus, selle eelneva
töötlemine, temperatuur jne. avaldavad mõju nii valmistusaja
kestvusele, kui ka lõpptulemusele. Kala ja hele liha
(linnuliha, vasika- ja sealiha) ei pruunistu nii kiiresti, kui
tume liha (loomaliha ja ulukiliha). Grill-liha ja maitseained
annavad valmisroale värvuse, kuid suurendavad ka
kõrbemistõenäosust.
Seašnitslid, biifsteegid, kalafilee jne. tuleks valmistada ahju
ülemises osas, kana rinnaliha ja tibusid aga ahju alumises
osas.
Grillimis-kuumutuselementi tuleb ca. viis minutit enne
kasutamist kuumutada. Kuumutuselement peab täiesti
punaseks tõmbuma.
Liiga pikaalt kestnud grillimise tulemuseks on, et liha on
väga kuivaks tõmbunud või koguni kõrbenud.
11
Glasuuriga katmine tsirkulatsiooniõhu abil
Käesoleva funktsiooni kasutamisel töötavad grillimis-
kuumutuselement ja tsirkulatsiooniõhu ventilaator.
Funktsioon sobib hästi näiteks jõulusingi vaapamiseks,
kuumade võileibade valmistamiseks, erinevat liiki toitude
praadimiseks jne.
Tervete kanade valmistamisel on mõttekas asetada
ahjuplaat või pann kronsteinile 1 (kõige alumisele).
Temperatuur ei tohiks olla liiga kõrge. Grillimise
lõppemisel tuleks ahju ca. viieks minutiks kuumutada
temperatuurini 275°C, et võimalikud rasvapritsmed ära
põleksid.
Temperatuuride kõikumised ja ebaühtlaselt ahjuplaatidele
asetatud toiduained võivad põhjustada ahjuplaatide
deformeerumist, eriti pizzade, kuumade võileibade jne.
valmistamisel.
12
SOOVITUSI TOITUDE VALMISTAMISEKS
Küpsetamine ülemise ja alumise kuumutuselemendi
abil
Lisaks grillimisele võib resti kasutada ka selleks, et sellele
asetada küpsetusvormid koos küpsetistega või nõusid
erinevate toitude valmistamiseks.
Klaasist küpsetusvorm juhib hästi soojust, kuid küpsetised
jäävad liiga heledad. Läikivalt alumiinium-küpsetusvormilt
peegeldub aga suur osa soojusest tagasi. Juhul, kui klaasist
või alumiiniumist küpsetusvorm asetada ahjuplaadile, siis
ahjuplaadilt kandub soojus üle küpsetusvormile ja tänu
sellele on küpsetised altpoolt tumedamad. Soovitav on
tume tordiküpsetusvorm asetada restile ja kasutada 10-15%
võrra tavalisest madalamat temperatuuri.
Küpsetamine tsirkulatsiooniõhu abil
Küpsetised omandavad tumedama pruunika värvuse
sõltuvalt vormi põhja kuumenemisest ja niiskuse
aurustumisest.
n Ülemise ja alumise kuumutuselemendi kasutamisel
pruunistuvad küpsetised ühtlasemalt. Saiakeste servad
jäävad veidike heledamad.
n Tsirkulatsiooniõhu funktsiooni kasutamisel
pruunistuvad küpsetised veidike teistmoodi, kuna
tsirkulatsiooniõhk mõjutab temperatuuri nende ümber.
Näiteks saiakesed jäävad ümbertringi veidi tumedamad,
kui nende pealmine osa.
Pöörake tähelepanu ka järgmistele asjaoludele:
n Jälgige, et küpsetised kerkiksid hästi. Näiteks
halvastikerkinud saiakesed võivad olla vormitud või
ebaühtlaselt pruunistunud.
n Ärge asetage saiakesi ahjuplaadile liiga lähestikku,
kuna vastasel korral ei saa õhk nende vahel vabalt
tsirkuleerida.
n Järgige küpsetusaegu ja ärge võtke küpsetisi liiga vara
ahjust välja. Mõned saiakesed võivad küpsetamise
alguses tõmbuda veidi tumedamaks, kui ülejäänud, kuid
küpsetamise käigus saiakeste värvus ühtlustub.
n Liiga kõrge ahjutemperatuuri tagajärjel võivad
küpsetised pruunistuda ebaühtlaselt, tekivad kõrbenud
servad, tainas ei ole kerkinud ja tordid on murenenud-
pragunenud.
n Leibade ja tortide küpsetamisel tuleb need asetada ahju
põigiti s.t. lühema küljega ahju ukse poole.
n Ahjuplaadile ebaühtlaselt asetatud küpsetised, samuti
temperatuuride kõikumised võivad põhjustada
ahjuplaatide deformeerumist. Tavaliselt deformatsioon
pärast küpsetusplaadi jahtumist kaob.
n Ärge asetage kuuma ahjuplaati või küpsetusvormi
köögimööbli külmale metallist tööpinnale.
n Ärge valage liiga külma (pärmi-, sooda-)
pannkoogitainast kuumale pannile.
n Parem on, kui küpsetate korraga kaks väiksemat
saiabatooni, kui ühte suurt ahju keskkohas.
Külmutatud pizza asetamine otse kuumale pannile võib
samuti põhjustada panni deformeerumist.
Praadide valmistamine
Praadide valmistamine on erakordselt mugav nii ülemise ja
alumise kuumutuselemendi abil, kui ka tsirkulatsiooniõhu
abil. Selleks on kõige parem kasutada kuumuskindlat
madalat panni, mis on praest vaid veidike suurem, et
puljong ei kõrbeks ega aurustuks. Näiteks jõulusingi
valmistamisel valgub praest välja suur hulk vedelikku ning
seetõttu on seda mõttekam valmistada suuremas nõus ja
järgida ettevaatusabinõusid selle ahjust väljatõstmisel.
Kasutades prae valmistamiseks küpsetuskotti, tuleb enne
prae asetamist ahju üks koti nurkadest kääridega ära
lõigata, et kuum aur ei tekitaks põletusi liha väljatõstmisel
ahjust.
Külmutatud toiduainete sulatamine tsirkulatsiooniõhu
abil
Näiteks liha, kala, valmisküpsetiste jne. sulatamiseks
seadke funktsioonilüliti tsirkulatsiooniõhu asendisse.
Seejuures peab temperatuuriregulaator olema seatud
nullasendisse. Suure koguse toiduainete sulatamiseks võib
need asetada mitmele küpsetusplaadile. Sulatusaega
mõjutavad nii kogus, kui ka toiduainete liik. Aeg-ajal
kontrollige terava esemega.
Külmutatud toiduainete sulatamine ja valmistoitude
soojendamine
Funktsiooniregulaator seadke asendisse tsirkulatsiooniõhk
ning temperatuuriregulaator asendisse 200°C. Asetage
toiduained alumiiniumfooliumisse või suletud pakendites
kas restile või küpsetusplaadile. TÄHELEPANU:
Plastmassist nõude kasutamisel veenduge, et need on
vastupidavad temperatuurile minimaalselt 200°C.
Sulatamisaja kestvust mõjutavad nii toiduainete kogus kui
ka nende liik.
Pärast toiduainete sulatamist võib praadimiseks vajaliku
temperatuuri saavutamiseks kasutada termomeetrit.
13
KELLA KASUTAMINE
Kella funktsioonid
n Õige kellaaeg - vt. juhiseid kellaaja reguleerimise kohta
eespoolt.
n Taimerit on võimalik kasutada ka siis, kui ahi on välja
lülitatud, näiteks valmistusaja seadistamiseks mingi
toidu valmistamisel pliidil.
n Ahju automaatne väljalülitumine võimaldab Teil säästa
oma aega muudeks majapidamistöödeks.
n Ahju automaatne sisse/väljalülitumine - veenduge, et
kellaaeg on õige.
Programmeerimisnupud Nupud kellaaja
seadistamiseks
Muutmisnupud
Kella nuppudel on 3 erinevat funktsiooni:
Programmeerimisnupud
Muutmisnupud
Kellaaja seadistusnupud
Displeil põlevad või vilguvad järgmised sümbolid
Sümbol AUTO põleb siis, kui valitud on
automaatprogramm ja vilgub programmi lõppedes. Vastav
sümbol vilgub ka ahju ühendamisel elektrivõrku, enne seda,
kui kellaaeg on õigeks reguleeritud.
Sümbol põleb taimeri kasutamisel ja vilgub, kui
etteantud aeg on lõppenud.
Sümbol põleb valmistusprotsessi ajal siis, kui valitud
on automaatprogramm.
Helisignaal
Valmistusaja lõppemisest annavad märku kolm lühikest
helisignaali, mis korduvad mingile programmeerimisnupule
vajutamisel (2 minuti pärast lülitub helisignaal automaatselt
välja).
Käsijuhtimisrezhiim
Selleks, et pärast automaatprogrammi lõppemist oleks
võimalik ahju uuesti kasutada, tuleb vajutada sellele nupule.
Seejuures sümbol AUTO lõpetab vilkumise ja põlema
süttib temperatuuriregulaatori displei.
14
Ahju automaatne väljalülitamine
Valmistusaja kestvuse programmeerimine
Ahju on võimalik programmeerida nii, et see lülitub teatud
kindlaksmääratud aja möödudes automaatselt välja.
Valige funktsioon ja temperatuur. Asetage valmistatav toit
ahju.
Seadistage kellaaeg:
F Vajutage nupule . Displeile ilmub vilkuv
kellaajanäit 0.00.
F Valmistusaja kestvuse valimiseks vajutage nuppudele
või . Aeg käivitub koheselt pärast
programmeerimise lõpetamist. Programmeeritud aja
möödudes lülitub ahi automaatselt välja.
Pärast kellaaja seadistamist ilmub displeile kellaaeg ning
sümbol AUTO põleb katkematult.
Programmeeritud valmistusaja kontrollimiseks või
muutmiseks vajutage nupule ning seejärel nuppudele
või.
Programmi töö katkestamiseks võib valmistusaja seada
nullasendisse, vajutades selleks nupule .
Juhtsüsteem annab valmistusprotsessi lõppemisest märku
kolme helisignaali abil, sümbolnäit kustub, sümbol
AUTO vilgub ja temperatuuriregulaatori displei kustub
samuti. Ahi on välja lülitatud.
Helisignaali väljalülitamine.
F Vajutage nupule . (2 minuti pärast lülitub
helisignaal automaatselt välja). Ahi on välja lülitatud.
F
Automaatprogrammi katkestamine:
F Vajutage nupule . Sümbol AUTO kustub,
temperatuuriregulaatori displei süttib põlema. Ahi
lülitub sisse.
TÄHELEPANU: ärge unustage funktsiooniregulaatori
seadistamist nullasendisse, kui ahju ei kasutata.
15
Ahju automaatne sisse- ja väljalülitamine
Ahju võib eelnevalt programmeerida nii, et see teatud
kindlaksmääratud aja pärast sisse lülituks.
Aja programmeerimine:
F Vajutage nupule . Displeile ilmub kellaaja näit 0.00,
sümbol vilgub.
F Nupule või vajutades seadistage
toiduvalmistusaeg.
TÄHELEPANU: Toiduretseptis antud ajale lisada 6-8 minutit,
kuna ahi võib sisselülitumisel olla külm, kuid enamike
toiduretseptide puhul nähakse ette, et valmistatav toit
asetatakse juba kuumenenud ahju.
F Nüüd vajutage nupule ja seadke kellaaeg, millal
ahi peab sisse lülituma. Displeil süttib nüüd põlema
sümbol AUTO.
Valige funktsioon (kõige sobivam on tsirkulatsiooniõhk),
temperatuuriregulaatori displei süttib põlema. Seadistage
vajalik temperatuur.
Displeil on nähtav kellaaeg, sümbol AUTO põleb. Ahju
sisselülitumisel sümbol kustub.
Seadistatud aja kontrollimiseks või muutmiseks vajutage
nupule või ning seejärel nupule või.
Automaatprogrammi katkestamiseks vajutage nupule ,
seejuures lähtestub programm nullasendisse.
Ahi lülitub sisse:
Ahju sisselülitusaeg - see on seiskumisaeg miinus
toiduvalmistusaeg. Displeil süttib põlema sümbol , samuti
süttib põlema temperatuuriregulaatori displei.
Valmistusaja lõppedes kostuvad kolm lühikest helisignaali,
sümbol AUTO vilgub ning temperatuuriregulaatori displei
kustub. Ahi on välja lülitunud.
Helisignaali väljalülitamine
F Vajutage nupule (kahe minuti pärast lülitub
helisignaal automaatselt välja). Ahi on välja lülitunud.
Automaatprogrammi väljalülitamine
F Vajutage nupule .
Sümbol AUTO vilgub, temperatuuriregulaatori displei süttib
põlema. Ahi on sisse lülitatud.
TÄHELEPANU: Kui ahju ei kasutata, siis ärge unustage
funktsiooniregulaatorit seadmast nullasendisse.
16
Taimer
Kellaaja seadistamine ja muutmine
Käesolevat funktsiooni on võimalik kasutada ka siis, kui ahi
on välja lülitatud. Maksimaalne võimalik seadistusaeg on
23 tundi 59 minutit.
F Vajutage nupule . Displeile ilmub kellaaja näit 0.00
ja sümbol .
F Seejärel vajutage vajaliku kellaaja seadistamist
nuppudele või .
Pärast kellaaja seadistamist taimeri abil ilmub displeile
uuesti kellaaja näit.
Taimeri abil seadistatud kellaaja kontrollimiseks või
muutmiseks vajutage nupule ning seejärel nupule
või .
Taimeri seadistamiseks nullasendisse vajutage nupule .
Helisignaali väljalülitamine:
Seadistatud aja möödudes kostub kolm helisignaali, seejärel
aga ilmub displeile vilkuv sümbol .
F Vajutage nupule .
Helisignaali automaatne väljalülitumine:
Helisignaal lülitub automaatselt välja 2 minuti pärast.
17
Tabelid
Küpsetamine Ülemine ja alumine
kuumutuselement
Tsirkulatsiooniõhk*
Kronstein Temperetu
ur °C
Ligikaudne
aeg min.
Kronstein Temperatu
ur °C
Ligikaudne
aeg min.
Leib, sai
Vormisai 2-3 210-225 10-12 1+4 185-200 12-15
Saiapäts 1 190-210 30-40 2 180-190 35-45
Saia-leivapätsid, palmiksaiad, kerged
leivakesed
2 190-210 30-40 2 180-190 35-45
Palmiksaiad, raske leib 1-2 175-190 40-60 2 165-185 50-60
Õhuke ümmargune leib 2 200-210 10-12 1+4 180-190 14-15
Nisuleib
Saiakesed 2-3 210-225 8-10 1+4 180-200 10-15
Palmiksaiad 2 190-210 18-25 2 180-200 20-25
Pehmed tordid
Muffinsid 3 190-200 10-14 1+4 170-190 12-15
Biskviittaignat rullbiskviit 3 210-225 6-8
Tort 2-3 175-200 30-40 3 170-190 30-40
Suhkrutort, kerge ** 1-2 175-200 35-45 2 170-190 35-45
Suhkrutort, raske ** 1 150-175 50-60 2 150-160 50-60
Väikesed küpsetised
Muretaignast 3 170-195 6-8 2+4 175-185 8-10
Võitaignast 3 190-210 6-10 3 200-215 8-10
Präänikud 3 170-195 6-8 1+4 165-175 7-10
Besee 3 90-100 45-50 1+4 90-100 45-60
Kasutades küpsetamiseks emailpanne, tuleb need asetada soovitatud kronsteinidest kõige ülemisele, kuna need on
küpsetusplaatidega võrreldes palju sügavamad.
*Küpsetamine tsirkulatsiooniõhuga erineb tavalisest küpsetamisest alumise ja ülemise kuumutuselemendi abil. Küpsetised
pruunistuvad sel juhul muuhulgas veidike teistmoodi. Vt. vastavat peatükki.
**Tumedat värvi küpsetusvormi kasutamisel tuleb see asetada restile teisele kronsteinile. Temperatuuriregulaator seada
asendisse 160-180°C.
Toitude valmistamine ahjus Ülemine ja alumine
kuumutuselement
Tsirkulatsiooniõhk*
Kronstein Temperetu
ur °C
Ligikaudne
aeg min.
Kronstein Temperatu
ur °C
Ligikaudne
aeg min.
Omlett 2 185-210 20-40 1+3 175-200 20-40
Suflee 2 170-190 30-50
Pannkoogid 2-3 185-210 20-25 1+3 175-200 25-30
Praad 2 190-210 23-50 1+3 175-200 30-50
Praetud kala, ca. 1 kg 2 200-225 20-30 3 185-210 20-30
Keedetud kala, mitte fooliumis 2 100 50-70 1+3 100 50-70
Keedetud kala fooliumis 2 200 30-50 1+3 185 30-50
Kala valmistamisel ahjus tuleb silmas pidada, et kala selja paksus mõjutab selle valmistusaega. Kala on valmis, kui liha on
valgeks tõmbunud. Proovige kahvliga kala selgroo kohalt.
18
Praed Ülemine ja alumine
kuumutuselement
Tsirkulatsiooniõhk*
Liha liik Kronstein Temperetu
ur °C
Ligikaudne
aeg min.
Kro
nstei
n
Tempera
tuur °C
Ligikau
dne aeg
min.
Temper
atuur
°C
Rostbiif 2 125 70-85 2 120 70-85 55-60
Poolvalmis vasikaliha 2 125 85-100 2 120 85-100 65
Valmis vasikaliha 2 125 100-110 2 120 100-110 70-75
Singipraad 1-2 170 90-105 2 160 90-105 80
Seafilee 1-2 170 105 2 160 105 85
Paks rinnatükk 2 175 90 1+3 165 90 -
Singilõigud fooliumis 2 170 60-70 2 160 60-70 73-75
Vasika/lambapraad poolvalmis 2 170 90 2 160 90 70
Vasika/lambapraad valmis 1-2 170 105 2 160 105 75
Kasutage mõõtudelt sobivat kuumuskindlat nõu, et puljong ei kõrbeks. Poolvalmis või valmis liharoa valmistamiseks kasutage
küpsetamistermomeetrit. Pöörake tähelepanu sellele, et termomeetri teravik tuleb torgata liha, mitte rasva sisse ja see ei tohi
lihakondiga kokku puutuda.
Grillimine Kronstein Tempoeratuur Ligikaudne
valmistusaeg min.,
ühelt poolt
Ligikaudne
valmistusaeg,
min., teiselt poolt
4 eskaloppi, ca. 1,5 cm 5 275 10-12 8-10
3-4 biifsteeki, ca. 1,5 cm 5 275 6-8 4-6
Kana poolkered, 2 tk. 4 250 14-16 12-14
6 sardelli 5 250 6-8 4-6
Leib 5 250 1-2 -1
Grillimise ajal peab ahju uks olema suletud. Kõige alumisele kronsteinil tuleb rasva ja praevedeliku kogumiseks asetada pann.
Pannile võib asetada alumiiniumfooliumi. Valmistusaja kestvust mõjutavad liha kogus ja paksus. Paksemad lihatükid asetada
neljandal kronsteinil paiknevale restile. Suurema koguse liha valmistamiseks võib valmistusaega pikendada või kasutada turbo-
grilli funktsiooni.
Glasuuriga katmine Kronstein Temperatuur
Võileivad 3-4 200-225
Praadimine-pruunistamine 2-3 200-210
Jõulusink 1-2 185-200
Väiksemad leibatükid, pruunistusaeg
4-6 min.
Pann asetada teisele kronsteinile. 225-250
19
PUHASTAMINE JA HOOLDUS
Enne puhastamist ahi välja lülitada.
Siledad emailpinnad
Ahju põhi on kaetud sileda emailiga, mida on väga kerge
puhastada.
Veel soe ahi nõude käsipesuks ettenähtud
pesuvahendilahuses niisutatud lapiga üle hõõruda.
Kui ahi on tugevasti määrdunud, siis toimige järgmiselt:
n Kinnikõrbenud toidujäägid eemaldada kummist või
plastmassist labidakesega.
n Kandke ahju põhjale pesukäsna abil männiokkaseepi.
n Sulgege ahju uks ja seadke temperatuuriregulaator ca.
10 minutiks asendisse 100°C, olles
funktsiooniregulaatori seadnud ülemise ja alumise
kuumutuselemendi asendisse.
n Kui ahi on jahtunud, peske ahi puhta veega puhtaks ja
hõõruge kuivaks. Vajadusel võib ettevaatlikult kasutada
seebitatud terasvillkäsna. Vajadusel protseduuri korrata.
Mingil juhul ärge kasutage spetsiaalseid
ahjupuhastusvahendeid või teravaid esemeid, kuna
need võivad ahju emailpinda kahjustada.
Ülemine kuumutuselement
Puhastamise lihtsustamiseks võib ülemise
kuumutuselemendi veidi allapoole lasta.
Ohutuse tagamiseks hoolitsege selle eest, et ahju
elektritoide on täielikult välja lülitatud. Selleks
pistik vooluvõrgust eemaldada või kaitsmed lahti
keerata.
Haarake pöidla ja nimetissõrmega (vasakult ja paremalt)
kinni ukseava ülemise serva välisküljest, seejärel tõmmake
ülejäänud näppude abil enda poole kuumutuselemendi
koolutatud esiosa, et vabastada see kinnitusest. Laske
kuumutuselemendid ettevaatlikult alumisse asendisse ja
puhastage ahju sisemine ülaosa. Jälgige, et
kuumutuselement fikseerub uuesti kindlalt oma kinnituses,
kusjuures ahju sisemine ülaosa eelnevalt hoolikalt kuivaks
hõõruda.
Rasvafilter
Tsirkulatsiooniõhu ventilaatori ees paiknev rasvafilter vajab
regulaarset puhastamist.
Asetage rasvafilter sooja vee ja nõude käsipesuks mõeldud
pesuvahendilahusesse. Seejärel loputage voolava vee all.
Filtrit võib pesta ka nõudepesumasinas. Pärast puhastamist
filter kindlasti tagasi oma kohale asetada.
20
Ahju lisatarvikud
Kronsteinide eemaldamiseks tuleb neid tõmmata ahju
keskosa suunas, et need kinnitustest vabaneksid. Kronsteine
võib pesta kas käsitsi või nõudepesumasinas. Tugevasti
määrdunud kronsteinid võib esmalt likku panna ja seejärel
terasvillkäsnaga puhastada.
Kronsteinide paigaldamiseks oma kohale asetada need
kinnituskohtadele ja tugevasti vajutada.
Pannid ja ahjuplaadid pärast kasutamist
majapidamispaberiga puhtaks pühkida ja vajadusel pesta
sooja vee ja nõude käsipesuks mõeldud
pesuvahendilahuses.
Resti võib pesta nõudepesumasinas. Tugeva määrdumise
korral võib resti eelnevalt leotada ja seejärel terasvillkäsna
abil puhastada.
Kontrollpaneel ja esipaneel
Pindade puhastamiseks kasutage vee ja nõude käsipesuks
mõeldud pesuvahendilahuses niisutatud lappi.
Puhastamisjärgselt pinnad puhta pehme lapiga
kuivaks hõõruda.
Ärge kasutage abrasiivseid materjale, kuna need võivad
ahju kahjustada.
AHJU SISEVALGUSTUSPIRNI VAHETUS
Ahju sisevalgustuspirni vahetamiseks lülitage
ahju elektritoide välja. Selleks eemaldage pistik
vooluvõrgukontaktist või keerake kaitse lahti.
Ahju tagaseinal paiknev ümarkupliga valgusti:
1. Keerake klaasist kaitsekuppel lahti.
2. Eemaldage läbipõlenud pirn.
3. Asetage kohale uus pirn tähistusega 220-230 V, 25 W,
300°C, sokkel E14.
4. Asetage klaasist kaitsekuppel tagasi oma kohale.
Ahju külgpaneelil paiknev neljakandiline valgusti:
1. Laiotsalise kruvikeeraja või noa abil eemaldage
ettevaatlikult klaasist kaitsekuppel.
2. Eemaldage läbipõlenud pirn.
3. Asetage kohale uus pirn tähistusega 220-230 V, 25 W,
300°C, sokkel E14.
4. Asetage klaasist kaitsekuppel tagasi oma kohale.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB944K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See juhend sobib ka