AEG 6130V-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
6130 v-m
Competence
Klaaskeraamiline pliit
Paigaldus- ja Kasutusjuhend
2
Enne pliidi kasutamise alustamist lugege käesolev kasutusjuhend hoolikalt läbi ning
tutvuge pliidi kõikide omaduste ja funktsioonidega. Erilist tähelepanu tuleb pöörata
hüüumärgiga tähistatud hoiatustele, kuna need hõlmavad juhiseid, mis on olulised pliidi
kahjustamise vältimiseks ning kasutaja ohutuse tagamiseks.
Säilitage kasutusjuhend, et vajaduse korral leida sealt tarvilikke näpunäiteid ning andke
juhend edasi võimalikule pliidi uuele valdajale.
Juhendi alguses on toodud pliidi üldine kirjeldus. Sellele järgnevad juhised käsitlevad töid,
mis tuleb teostada enne pliidi ekspluateerimise alustamist. Ekspluateerimist käsitlevas
jaotuses kirjeldatakse üksikasjalikult pliidi kasutamist. Jaotuses “Puhastamine ja hooldus”
on toodud juhised nii pliidi igapäevaseks hooldamiseks kui ka põhjalikumaks
puhastamiseks. Kui pliidi kasutamisel tekkib tõrkeid, siis vaadake jaotust “Võimalikud
tõrked kasutamisel”
3
SISUKORD
KASUTAJALE
OHUTUSTEHNIKA...........................................................................................................................................4
PLIIDI KIRJELDUS...........................................................................................................................................5
Klaaskeraamiline tööpind........................................................................................................................6
Klaaskeraamilised keedupinnad .............................................................................................................6
Keeduautomaatika..................................................................................................................................7
Jääksoojuse indikaator ...........................................................................................................................7
Praeahi....................................................................................................................................................7
Sahtel abivahendite hoidmiseks .............................................................................................................8
Sokkel .....................................................................................................................................................8
Kaitseseadmed .......................................................................................................................................8
Abivahendid ............................................................................................................................................8
ENNE EKSPLUATEERIMISE ALUSTAMIST ..................................................................................................9
Kaitseseadmete kasutamine...................................................................................................................9
Keedupindade kaitseblokeering..............................................................................................................9
Praeahju kaitseblokeeringu väljalülitamine...........................................................................................10
Abivahendite puhastamine ...................................................................................................................11
PLIIDI EKSPLUATEERIMINE ........................................................................................................................11
Keraamiline pind ...................................................................................................................................11
Keedupinnad.........................................................................................................................................11
Keeduautomaatika................................................................................................................................12
Maksimaalse võimsuse automaatika....................................................................................................13
Topelttoimega keedupinna välimise osa sisselülitamine......................................................................13
Keeduplaatide kaitseblokeering............................................................................................................13
Nõude valik ...........................................................................................................................................14
Kasulikke nõuandeid keedupindade kasutamiseks..............................................................................15
KELL...............................................................................................................................................................16
Näidik ja nupud .....................................................................................................................................16
Aja seadmine ja muutmine ...................................................................................................................16
Kell ........................................................................................................................................................16
Praeahju funktsioonide valik.................................................................................................................17
Temperatuuri valik ................................................................................................................................17
Termomeeter ........................................................................................................................................17
Praeahju automaatika...........................................................................................................................18
Praeahi..................................................................................................................................................20
Tabel küpsetiste valmistamiseks ..........................................................................................................23
Tabel toiduvalmistamiseks....................................................................................................................24
Tabel prae valmistamiseks praeahjus ..................................................................................................26
Tabel infratermilise grilli kasutamiseks .................................................................................................27
Tabel grillimiseks ..................................................................................................................................28
KASULIKKE NÕUANEID PRAEAHJU KASUTAMISEKS............................................................................29
sahtel abivahendite hoidmiseks............................................................................................................30
PUHASTAMINE JA HOOLDUS .....................................................................................................................30
Roostevabast terasest pinnad ..............................................................................................................30
Auruklapp..............................................................................................................................................31
Keraamiline tööpind ..............................................................................................................................31
Praeahi..................................................................................................................................................31
Sahtel abivahendite hoidmiseks ...........................................................................................................36
TEHNILISED ANDMED..................................................................................................................................37
PAIGALDAMINE...................................................................................................................................38
ELEKTRILINE ÜHENDAMINE..............................................................................................................39
VÕIMALIKUD TÕRKED KASUTAMISEL .............................................................................................40
Praktiliste probleemide lahendamine....................................................................................................40
Tehniliste probleemide lahendamine....................................................................................................41
TEHNILINE TEENINDUS JA TAGAVARAOSAD..........................................................................................42
4
Kasutusjuhendis toodud märkide tähendused:
1 …
2 … Samm-sammulised juhised
Ekspluatatsiooni ohutust tagavad hoiatused
Kasulikud nõuanded
Ökoloogiline informatsioon
OHUTUSTEHNIKA
Pliit on mõeldud tavaliseks toiduvalmistamiseks ja küpsetiste valmistamiseks kodustes
tingimustes.
Laste ohutuse tagamine
Kui pliit on sisse lülitatud, tuleb hoolikalt jälgida laste tegevust, kuna
toiduvalmistamisprotsessis kuumenevad tugevalt nii keraamilised pinnad kui ka praeahi.
Keraamilised pinnad ja praeahi jäävad kuumaks ka mõne aja jooksul peale nende
väljalülitamist.
Ärge lubage lastel mängida pliidi regulaatorite, nuppude ja praeahju uksega. Hoolitsege
selle eest, et ümberminekut vältiv kaitseseade ja keraamilise pinna kaitse (lisaseadmena)
oleksid õigesti paigaldatud ning praeahju ukse kaitseseade töökorras.
Pliidi kasutamine
Mingil juhul ärge jätke pliidile ilma järelvalveta keevat õli, rasva, parafiini või mõnda muud
kergestisüttivat toiduainet ega materjali. Leegi tekkimisel keerake kõik regulaatornupud
null-asendeisse ning lülitage väljatõmbeventilaator välja. Tuli tuleb lämmatada katte abil,
mingil juhul ärge tehke seda veega!
Ärge jätke pliidile paberit ning sellele analoogseid materjale, mis võivad süttida
keeduplaadi juhuslikul sisselülitamisel.
Puhastamine ja hooldus
Nii hügieenilistel kaalutlustel kui ka pliidi ohutu kasutamise seisukohalt tuleb pliiti ja
praeahju hoida puhtana. Rasva ja teiste vedelike pritsmed võivad pliidi järgmistel
sisselülitamistel hakata suitsema või halvimal juhul põhjustada tulekahju.
Pliidi nihutamisel või puhastamisel jälgige, et voolukaablit ei surutaks kokku. Praeahju
sisevalgustuspirni vahetamisel kontrollige, et pliit oleks eelnevalt välja lülitatud.
Tehniline teenindus
Tehniline teenindus ja võimalik remont tuleb lasta teostada volitusi omava
teenindusettevõtte poolt. Üksikosade vahetamisel tuleb kindlasti kasutada
originaalvaruosi.
5
Paigaldamine
Paigaldamise peab teostama selleks volitusi omav professionaalne tehnik. Ebaõigesti
teostatud paigaldus võib halvendada pliidi funktsioneerimist, tekitada traumasid või
põhjustada vara kahjustumist.
Pliiti ei tohi paigaldada täiendavale alusele või kõrgendusele, kuna sellisel juhul ei rakendu
ümberminekut vältiv kaitseseade. Kontrollige, et voolukaabel ei jääks pliidi paigaldamisel
kokkusurutud olekusse.
Vana pliidi utiliseerimine
Enne kui annate vana pliidi vanametalli kogumispunkti, lõigake õnnetuste vältimiseks
voolukaabel võimalikult pliidi lähedalt maha ning rikkuge täielikult praeahju lukk.
PLIIDI KIRJELDUS
Pliit
Auruklapp
Keraamiline pind
Kellanupp
Praeahi
Transpordikinnitus
Sahtel abivahendite hoidmisek
s
Sokkel
Juhtpaneel
Keedupindade
regulaatornupud
Keedupindade
re
g
ulaatornupud
Praeahju
funktsioonide
regulaatornupud
Kella funktsioonide
seadenupud
Temperatuuri ja
valmistamisaja
regulaatornupu
6
Klaaskeraamiline tööpind
Auruklapp
Lihtsad keedupinnad
Topelttoimega keedupinna
d
Jääksoojuse
indikaatorid
Jääksoojuse
indikaatorid
Praeahju ja kella
si
g
naallambid
Klaaskeraamiline pind
Klaaskeraamilisel pinnal on neli keedupinda. Keedupinna sisselülitamisel hakkab pind
muutuvate intervallide järel helendama. Intervalli pikkus sõltub valitud võimsusest.
Ülekuumenemise vältimiseks lülitub keedupind ka maksimaalse võimsuse juures aeg-ajalt
välja. Pliidi pind on vastupidav kuumutamisele, külmale ning temperatuurimuutustele, kuid
võib kergesti puruneda löögi tagajärjel. Keraamilisele pinnale ei tohi mingil juhul astuda
jalgadega, kuna selle tugevus pole arvestatud seda tüüpi koormusele.
Klaaskeraamilised keedupinnad
Tagumised keedupinnad on lihtsad ning omavad üht küttekeha, esimeste korral
kasutatakse aga kahte küttekeha.
7
Keeduautomaatika
Keeduautomaatikat puudutavad juhised on toodud jaotuses “Pliidi ekspluateerimine”.
Keeduautomaatika kujutab endast elektronsüsteemi keedupindade kuumutamise
juhtimiseks. Automaatika abil võib seada keedupinna temperatuuri väga täpselt ning
toiduvalmistamise ajal ei pruugi muuta pliidi võimsust. Keedupindade automaatikal on
peale selle veel järgmised funktsioonid:
- automaatne keedupindade väljalülitamine, kui need on juhuslikult jäänud
sisselülitatud olekusse;
- maksimaalvõimsuse automaatne sisselülitamine kõikide regulaatori asendite juures;
- väliste keedupindade sisselülitamine topelttoimega keedupindade korral;
- keedupindade kaitsefunktsioon.
Jääksoojuse indikaator
Pärast keedupinna väljalülitamist ilmub näidikule H-sümbol, mis näitab, et keedupind on
veel soe. Nimetatud sümbol jääb indikaatorile niikauaks, kuni keedupinna temperatuur on
saanud võrdseks ligikaudu 80
0
C.
Külmaõhu ventilaator
Pliit on varustatud külmaõhu ventilaatoriga, mis võimaldab hoida pliidi välispindade ja
elektroonika temperatuuri piisavalt madalana. Ventilaator lülitub sisse ka ühe keedupinna
sisselülitamisel, kui temperatuur osutub liiga kõrgeks. Järgnev jahutamine võib toimuda ka
peale keedupindade väljalülitamist. Praeahju sisselülitamisega lülitatakse samaaegselt
sisse ventilaator. Ka praeahju korral toimub jahutamine pärast ahju väljalülitamist.
Praeahi
Praeahju kasutamist käsitletakse jaotuses “Pliidi ekspluateerimine”.
Praeahjul on järgmised funktsioonid:
- õhu tsirkulatsioonirežiim;
- kuumutamine ülemise/alumise kütteelemendiga;
- grillirežiim;
- infratermilise grilli režiim;
- kuumutamine alumise kütteelemendiga;
- toidu ja küpsetiste valmistamise režiim;
- hautamisrežiim.
Praeahju külgseinad, lagi ja tagasein on kaetud katalüütilise emailiga, mis omab teatavat
isepuhastamisvõimet. Ahju põhi on kaetud sileda emailiga, mida on kerge puhastada.
Praeahju uks on valmistatud kolmekordsest klaasist ning seetõttu on välditud välispinna
kuumenemine. Klaase võib puhastamiseks ükshaaval välja tõsta.
Praeahju kuumenemisaeg kuni 200
0
C-ni:
- tavalises ahjurežiimis ligikaudu 13 minutit,
- ahjurežiim koos tsirkuleeriva õhuga – ligikaudu 7 minutit.
8
Sahtel abivahendite hoidmiseks
Juhised abivahendite sahtli kasutamiseks on toodud jaotuses “Pliidi ekspluateerimine”.
Sokkel
Sokli kõrguse reguleerimise abil võib pliidi kõrgust muuta vahemikus 85 kuni 93,5 cm.
Kaitseseadmed
Pliit on varustatud ümberminemist vältiva
kaitseseadmega, tänu millele ei lähe pliit ümber
isegi väga tugeva jõu mõjul (näiteks lapse
istumine avatud praeahju uksele).
Ümberminemist vältivat kaitseseadet tuleb
kasutada. Seade töötab ainult siis, kui kruvi on
keeratud vastavasse avasse ja pliit on täielikult
omale kohal.
Sein
Ümberminekut
vältiv seade
Mööbel
P
õ
r
a
n
d
90 mm
9
0
m
m
3
0
0
m
m
Praeahju uks on varustatud kaitseriiviga, mistõttu
lastel on seda tunduvalt raskem avada.
Keedupindade blokeerimisseade nõuab
sisselülitamiseks üheaegselt kahe regulaatori
pööramist. Kui praeahju ei kasutata, võib kõik
selle funktsioonid täielikult blokeerida.
Kaitseseadmed funktsioneerivad ainult siis, kui
nad on aktiveeritud.
Transpordi ajal on kõik kaitseseadmed välja
lülitatud. Jaotuses “Enne ekspluateerimise
alustamist” kirjeldatakse, kuidas kaitseseadmeid
aktiveerida.
Abivahendid
- pliidi keraamilise pinna puhastamiseks mõeldud labidas ja pesemisvahend
- kaks emaileeritud praeplaati;
- pann;
- rest hautamiseks;
- ümberminekut vältiv seade;
- termomeeter.
9
ENNE EKSPLUATEERIMISE ALUSTAMIST
Kaitseseadmete kasutamine
Kaitseriiv asub ukse käepideme vasakus
otsas sisepinna all. Riivi kasutamiseks tuleb
pöörata väikest kruvi, mis asub ukse
siseküljel. Kruvi pööramiseks võib kasutada
näiteks münti.
Praeahju ukse avamiseks vajutage riivile
paremalt poolt vasakule.
Pliit on mõeldud tavaliseks
toiduvalmistamiseks ainult kodustes
tingimustes. Pliidi kasutamine mingil muul
eesmärgil võib kaasa tuua õnnetusjuhtumeid.
Keedupindade kaitseblokeering
Pöörake mõlemat regulaatornuppu üheaegselt vasakule
ning hoidke neid sellises asendis kahe sekundi vältel.
Näidikule ilmub järgmine indikatsioon:
Keedupinna sisselülitamise korral on näidikul järgmine
kujutis:
Kui soovite keedupinda nüüd sisse lülitada, tuleb
mõlemaid regulaatornuppe üheaegselt vasakule pöörata
ning hoida neid sellises asendis kahe sekundi vältel.
Pärast seda saab keedupinda sisse lülitada 10 järgneva sekundi jooksul.
Näidikult kaovad [ ]-kujutised.
Keedupindade kaitseblokeeringu väljalülitamine toimub järgmisel viisil:
1. Pöörake mõlemat regulaatornuppu üheaegselt vasakule ja hoidke neid sellises asendis
kahe sekundi vältel.
2. Kohe pärast seda pöörake üht regulaatornuppudest samuti vasakule.
10
Praeahju funktsioonide blokeerimise sisselülitamine
Praeahju funktsioonid on blokeeritud, kui praeahju ei kasutata.
1. Vajutage üheaegselt nuppudele
ja ning hoidke
neid kolme sekundi vältel allavajutatud asendis.
2. Kuuldub helisignaal ning näidikule ilmub vilkuv punkt.
Praeahju kaitseblokeeringu väljalülitamine
vajutage üheaegselt ja nuppudele ning hoidke neid
kolme sekundi vältel allavajutatud asendis.
Keraamilise pinna puhastamine
Enne pliidi kasutuselevõttu tuleb selle keraamiline pind puhastada. Nii on pliiti pärast hoida
kergem puhtana ning välditakse ülekeenud toidu kinnikõrbemist pliidile.
Keraamilise pinna puhastamine teostatakse järgmisel viisil:
1. Kandke keraamilisele pinnale paar tilka pliidiga kaasas olevat puhastusvahendit ja
hõõruge see majapidamispaberiga ühtlaselt üle kogu keraamilise pinna laiali.
2. Puhastage keraamilist pinda puhta lapiga kuni selle kuivamiseni.
Kellale aja seadmine
Tulgu näiteks seada kellaaeg 17.00.
Vajutage üheaegselt nuppe
ja . Vabastage nupud.
Seadke õige aeg nuppude + ja - vajutamisega. Viie
sekundi pärast lõpetab kooloni märk vilkumise ning
pärast seda võib praeahju kasutada.
Praeahju eelnev kuumutamine
1. Vajutage
nuppu.
2. Pöörake regulaatornuppu niikaua, kuni näidikule ilmub
kujutis.
3. Kuumendage praeahju ligikaudu 1 tunni jooksul. Lülitage väljatõmbeventilaator
sisse ja avage maksimaalse ventilatsiooni tagamiseks aken.
4. Lülitage ahi nupu abil välja.
5. Jätke praeahju uks ligikaudu kaheks tunniks avatuks ning seejärel tuulutage kööki.
6. Peske praeahi, uks ja pannide jaoks mõeldud kronsteinid sooja vee ja nõude
käsipesuvahendiga puhtaks. Kuivatage praeahi.
Praeahi võib esimestel kasutuskordadel eraldada lõhnu.
11
Abivahendite puhastamine
Peske praeplaadid, pann ja teised esemed puhtaks sooja vee ja nõude käsipesuvahendi
abil. Loputage ja kuivatage need.
PLIIDI EKSPLUATEERIMINE
Keraamiline pind
Mingil juhul ärge lülitage pliiti sisse, kui keraamiline pind on vigastatud. Ülekeemisel või
pliidi puhastamisel võib vesi sattuda pinge all olevatele pliidi detailidele. Keraamilise pinna
vigastamisel lülitage pliit välja ja pöörduge volitatud tehnilise teeninduse ja
remondiettevõtte poole.
Mingil juhul ärge jätke pliidile selliseid materjale nagu alumiiniumfoolium, paber,
plastmassid jne, mis võivad süttida või sulada kuumal pliidil.
Mingil juhul ärge jätke pliidile ilma järelvalveta keevat õli, rasva, parafiini või mõnda muud
kergestisüttivat toiduainet ega materjali. Leegi tekkimisel keerake kõik regulaatornupud
null-asendeisse ning lülitage väljatõmbeventilaator välja. Tuli tuleb lämmatada katte abil,
mingil juhul ärge tehke seda veega!
Ülekeenud vedelik tuleb eemaldada kuumalt pliidilt viivitamatult terava labidakese abil.
Suhkur ja suhkrut sisaldavad ained (keedis, mahlad jne), sulavad plastmassid või
alumiiniumfoolium võivad kahjustada pliidi keraamilist pinda.
Mingil juhul ärge asetage pliidi keraamilisele pinnale märgasid nõusid. Veenduge, et
nõude põhjade alla poleks jäänud liiva, suhkrut ega soola. Liiv võib keraamilist pinda
kriimustada, suhkur ja sool aga seda kahjustada. Enne nõude asetamist keraamilisele
pinnale tuleb nende põhjad kuivatada. Keraamilise pinna dekoratiivne joonis võib aja
jooksul kaotada värvid ja kustuda. Pliidi keraamilist tööpinda ei tohi kasutada köögis
tööpinnana või esemete hoidmiseks.
Keedupinnad
Keedupindade võimsuse reguleerimisnupud võib seada suvalisse asendisse 1-st kuni 9-ni.
Reguleerimine on sujuv, asend 9 vastab maksimaalsele võimsusele.
Automaatne maksimaalvõimsuse funktsioon toimib regulaatori kõikide asendite juures,
seetõttu võib regulaatori soovitud võimsusele seada kohe sisselülitamise hetkel (vt
võimsuste tabel). Keedupinnad läbimõõduga 14 ja 18 cm sobivad hästi väikeste koguste
keetmiseks ja küpsetamiseks. Keedupind läbimõõduga 21 cm sobib praadimiseks ning
suurte toidukoguste valmistamiseks ja soojendamiseks. Keedupind läbimõõduga 12 cm ei
sobi keetmiseks, kuid seda võib kasutada rasva sulatamiseks, aeglaseks hautamiseks
ning näiteks kastmete valmistamiseks, mis võivad kergesti üle keeda.
12
Regulaatori asend Kasutamine
0 Keedupind on välja lülitatud
1 – 2 Rasva sulatamine, toidu hoidmine soojana
3 – 4 – 5 Keetmine
3 – 4 – 5 Küpsetamine
6 – 7 Küpsetamine / praadimine
8 – 9 Küpsetamine / praadimine keevas õlis
Tabelis toodud andmed on orienteeruvad. Optimaalne regulaatorite asend sõltub lisaks
veel toidu hulgast ja liigist ning valmistamiseks kasutatavast nõust. Tutvuge ka jaotusega
“Kasulikke nõuandeid keedupindade kasutamiseks”.
Keeduautomaatika
Automaatne kuumutamise väljalülitamine
Kui keedupind jääb ekslikult välja lülitamata, siis lülitub see mõningase aja möödudes
automaatselt välja. Mida suurem on valitud võimsus, seda kiiremini rakendub
väljalülitamisautomaatika.
Regulaatori asend Automaatne väljalülitumine
1 6 tundi
2 6 tundi
3 5 tundi
4 5 tundi
5 4 tundi
6 1,5 tundi
7 1,5 tundi
8 1,5 tundi
9 1,5 tundi
Pärast keedupinna väljalülitamist ilmub näidikule
indikatsioon, mis keelab keedupinna kasutamise.
Seadke kõik regulaatornupud null-asendisse ning pärast
seda võib pindu uuesti kasutada.
13
Maksimaalse võimsuse automaatika
Maksimaalse võimsuse automaatikat võib kasutada kõigi keedupindade ja igasuguste
regulaatori asendite juures. Maksimaalse võimsuse automaatika kasutamisel
kuumutatakse keedupinda esialgselt mõne aja jooksul maksimaalse võimsusega ning
pärast seda langeb võimsus valitud väärtuseni.
1. Pöörake regulaatornuppu paremale kuni
klõpsatuseni. Näidikule ilmub maksimaalse võimsuse
automaatika indikatsioon. Maksimaalse võimsuse
indikaator vilgub.
2. Pärast seda seadke regulaator soovitud võimsusele (näiteks asendisse 3).
Maksimaalse võimsuse indikaator vilgub niikaua, kuni keedupind saavutab asendile 3
vastava võimsuse.
Topelttoimega keedupinna välimise osa sisselülitamine
1. Pöörake regulaatornuppu vasakule kuni klõpsatuseni.
2. Pärast seda seadke regulaatorile soovitud võimsus.
Topelttoimega keedupinna välimise osa väljalülitamiseks ja ainult sisemise osa
kasutamiseks pöörake regulaator null-asendisse ning seejärel soovitud võimsusele.
Keeduplaatide kaitseblokeering
Keeduplaatide kaitseblokeeringu sisse- ja väljalülitamist on kirjeldatud jaotuses “Enne
ekspluateerimise alustamist”.
Keeduplaatide kaitseblokeeringu sisselülitamise korral
ilmub näidikule järgmine indikatsioon:
Kui soovite keedupinda sisse lülitada, tuleb mõlemaid
regulaatornuppe üheaegselt vasakule pöörata ning
hoida neid sellises asendis kahe sekundi vältel.
Pärast seda tuleb keedupind sisse lülitada 10 järgneva sekundi jooksul.
Keedupinnad läbimõõduga 14 ja 18 cm sobivad hästi väikeste koguste keetmiseks ja
küpsetamiseks. Keedupind läbimõõduga 21 cm sobib praadimiseks ning suurte
toidukoguste valmistamiseks ja soojendamiseks. Keedupind läbimõõduga 12 cm ei sobi
keetmiseks, kuid seda võib kasutada rasva sulatamiseks, aeglaseks hautamiseks ning
näiteks kastmete valmistamiseks, mis ei nõua tugevat keetmist.
14
Nõude valik
Toiduvalmistamisnõudele, mida kasutatakse keraamilise pinnaga pliitide juures, esitatakse
märksa kõrgemaid nõudmisi, kui malmist tööpindadega pliitide juures kasutatavatele
nõudele. Arvesse tuleb võtta järgmisi momente:
- Alumiiniumil on suur soojusjuhtivus, kuid alumiiniumnõud jätavad pliidi pinnale
läikivaid plekke. Plekid võib eemaldada pliidiga kaasasoleva puhastusvahendi ja
tarbepaberi abil.
- Krobelise pinnaga klaas- ja emaileeritud nõud kulutavad pliidi keraamilist pinda
kiiremini, kui mõnest muust materjalist valmistatud nõud.
- Vältige lakk-põhjadega nõude kasutamist. Lakk võib nõu pinnalt lahti tulla ja põleda
keraamilisele pinnale.
Keraamilise pinnaga pliitidel kasutatavad nõud peavad vastama järgmistele tingimustele:
- Nõu põhi peab täielikult katma keraamilise keedupinna või olema sellest pisut
suurem.
- Nõu põhi peab olema täielikult sile või pisut nõgus (mitte enam kui 1 mm), sest
soojenedes muutub nõu põhi tasapinnalisemaks.
- Nõu põhi ei tohi olla alumiiniumnõude korral õhem kui 3,5 mm, terasnõude korral
mitte õhem kui 5 mm ning pannide korral 5 – 7 mm.
- Nõu põhi peab olema täiesti sile või õrna dekoratiivse joonisega.
Selleks, et kontrollida nõu põhja siledust, pöörake
see kummuli ning asetage joonlaud nõu põhjale.
Kui nõu põhi on kumer või liiga nõgus, siis pikeneb
toiduvalmistamise aeg ning suureneb
elektrienergia kulu. Elektrienergia kulu suureneb
ka siis, kui nõu põhi on väike võrreldes keedupinna
läbimõõduga. Viimasel juhul põleb ülekeenud
toiduaine lisaks veel silmapilkselt keedupinnale.
Heledate ja läikavate põhjadega nõude korral on
toiduvalmistamise aeg pikem võrreldes tumedate
ja mattpõhjadega nõudega.
15
Kasulikke nõuandeid keedupindade kasutamiseks
Praeahju funktsioonid on blokeeritud, kui praeahju ei kasutata.
Alltoodud nõuanded aitavad Teil kokku hoida elektrienergiat ja tagada pliidi puhtust.
Valige õige võimsus
Esialgu võib valida maksimaalse võimsuse ja oodata, kuni valmistatav toit hakkab keema.
Pärast seda võib võimsust vähendada sellise ulatuseni, mis tagaks toidu keemisprotsessi
jätkumise.
Kasutage siledapõhjalisi nõusid. Ebaühtlane põhi võib energiakulu suurendada kuni
50%.
Nõu põhja läbimõõt ei tohi olla keedupinna läbimõõdust väiksem, on isegi parem, kui see
ületab mõnevõrra keedupinna läbimõõtu. Väikesi toidukoguseid võib valmistada ka
suurtes nõudes.
Poti kaas peab tihedalt sulguma. Ilma kaane kasutamiseta elektrienergia kulu
kahekordistub.
Säästke vett. Kartulite või köögiviljade keetmiseks piisab 1 – 3 dl veest:
14 cm keedupinnal – 1 dl vett,
18 cm keedupinnal – 2 dl vett,
21 cm keedupinnal – 3 dl vett.
Katke nõud tihedalt kaanega. Kasutage kuni vee keemaminekuni maksimaalset võimsust,
pärast seda seadke regulaator minimaalsele võimalikule võimsusele (sellisele, et kaane
alla moodustuks rohkesti auru). Keetmise aega tuleb lugeda võimsuse vähendamise
momendist. Pärast keeduaja möödumist kontrollige kartulite või köögiviljade valmidust.
1 kuni 8 muna keetmiseks jätkub 0,5 l veest. Valage vesi anumasse ja asetage munad
vette. Katke anum tihedalt kaanega. Seadke keedupinna regulaator maksimaalsele
võimsusele. Kui kaane alt hakkab eralduma suures koguses auru, lülitage keedupind välja.
Arvestage keetmise aega keedupinna väljalülitamise momendist alates. Laske munadel
edasi keeda jääksoojuse abil. Sellisel viisil võib kasutada keedupindu läbimõõduga 12 või
14 cm.
16
KELL
Näidik ja nupud
SISSE-/VÄLJALÜLITAMINE
kell
Toiduvalmistamise aeg
Toiduvalmistamise lõpuaeg
Temperatuurinäidik
Aja seadmine ja muutmine
Näide: 17.00
1. Vajutage üheaegselt nuppudele ja . Vabastage
nupud.
2. Seadke õige aeg nuppude + ja - vajutamise abil. Viie
sekundi möödudes lõpetab kooloni sümbol vilkumise.
3. Praeahi on kasutamiseks valmis.
Kell
Näide: nõutakse 10 minutilise ajavahemiku etteandmist.
Taimeri sisselülitamiseks vajutage nuppu. Vabastage
nupp. Seadke õige ajavahemik nuppude + ja -
vajutamise abil. Näidikule ilmub Teie poolt etteantud
aeg. Selleks, et teada saada protsessi lõpuni jäänud
aega, vajutage nuppu.
Peale etteantud ajavahemiku möödumist kostub kolm lühikest helisignaali ning seejärel
lühikestest signaalidest koosnev helisignaal.
Taimeri väljalülitamiseks vajutage
nuppu.
17
Praeahju funktsioonide valik
Praeahju funktsioone valitakse ahju funktsioonide
valiknupu pööramise abil.
Õhu tsirkulatsioon
Ülemine ja alumine kuumutuselement on sisse lülitatud
Grill
Infratermiline grill
Alumine kuumutuselement on sisse lülitatud
Prae hautamine
(termomeeter, ventilaatori pöörlemiskiirus on kaks korda väiksem)
Toidu või küpsetiste valmistamine
Sulatamine
Temperatuuri valik
1. Vajutage nuppu. Tehaseseadeks on
õhutsirkulatsioon koos temperatuuriga 175
0
C.
2. Temperatuuri muutmine teostatakse + ja - nuppude
abil.
Praeahju sisselülitamisel ilmub näidikule valitud temperatuur. Ahju kuumenedes võib
näidikule tuua tegeliku temperatuuri, kui vajutada nuppu. Soovitud temperatuuri
saavutamisel kostub üks helisignaal.
Termomeeter
Praadimiseks mõeldud termomeetrile võib ette anda temperatuuri vahemikus 31 – 95
0
C
(temperatuur valmistatava liha keskosas). Termomeetri kasutamisel peavad selle
plastosad olema vähemalt 4 cm kaugusel ülemisest kuumutuselemendist.
Termomeetri kasutamisel pole toidu valmistamisaja / lõpetamisaja seadmine võimalik.
Andur
Temperatuuri mõõtmiseks asetatakse valmistatava
liha sisse andur. Juhime tähelepanu sellele, et andur
tuleb paigutada valmistatava liha keskossa.
18
Termomeetri pistik
Termomeetri pistik tuleb asetada pistikupesasse, mis paikneb praeahju parempoolsel
siseseinal.
Praeahju automaatika
Näide: prae valmistamine, mille sisetemperatuur peab olema 65
0
C. Valmistamine toimub
õhu tsirkulatsiooniga 175
0
C juures.
1. Paigutage andur valmistatava prae keskossa.
2. Asetage termomeetri pistik pistikupesasse, mis paikneb praeahju parempoolsel
siseseinal.
3. Lülitage praeahi nupu abil sisse.Valige praeahju
funktsioon ja temperatuur.
4. Funktsioone, mille tähistused vilguvad, saab
kasutada koos termomeetriga.
5. Oodake kuni näidikule ilmub temperatuur 65
0
C.
6. Seadke soovitud temperatuur + ja - nuppude abil.
Ahju sisselülitamisel ilmub näidikule prae jaoks etteantud temperatuur. Nimetatud
temperatuuri saavutamisel kostub kolm lühikest helisignaali ja ahi lülitub välja. Pärast seda
kostub lühikestest signaalidest koosnev helisignaal, mis tähendab prae valmisolekut.
Näidikul inditseeritakse prae jaoks seatud temperatuuri. Vajutades nuppu, võib näidikule
tuua antud hetkel prae sees oleva temperauuri, praeahju seatud temperatuuri ja antud
hetkel praeahjus oleva temperatuuri. Ühe nupuvajutuse korral tuuakse näidikule antud
hetkel prae sisemuses olev temperauur (juhul kui see ületab 31
0
C) ning see jääb
näidikule viie sekundi jooksul. Kahe vajutuse korral samale nupule tuuakse näidikule Teie
poolt praeahjule seatud temperatuur ning kolme vajutuse korral antud hetkel praeahjus
olev temperatuur (jääb näidikule viieks sekundiks).
Peale ahju väljalülitumist jääb näidikule vilkuma praeahju sümbol. Sümbol kustub koos
näidikuga, kui vajutada
nuppu.
19
Praeahju automaatne väljalülitamine
Näide: toiduvalmistamine tsirkuleeriva õhuga temperatuuril 175
0
C 30 minuti kestel.
Praegusel hetkel on kellaaeg 17.00.
1. Lülitage praeahi nupu abil sisse.
2. Pöörake praeahju funktsioonivaliku nuppu niikaua, kuni sümboli juures süttib
indikaatorlamp.
3. Valige valmistamisaja kestus. Vajutage nuppu
ning vabastage nupp.
4. Seadke soovitud valmistamisaeg + ja - nuppude
abil.
Näidikul on näha valitud aeg. Selleks, et näha, kuipalju
aega on jäänud toiduvalmistamise lõpuni, vajutage
nuppu.
Nimetatud ajavahemiku möödumisel kostub kolm lühikest helisignaali. Pärast seda kostub
lühikestest signaalidest koosnev helisignaal, mis tähendab toidu valmisolekut.
Praeahju automaatne sisse- ja väljalülitamine
Näide: praegusel hetkel on kellaaeg 17.00. Ahi peab automaatselt sisse lülituma.
Toiduvalmistamine teostatakse tsirkuleeriva õhuga temperatuuril 175
0
C 30 minuti kestel.
Toit peab valmis olema 18.00.
1. Lülitage praeahi nupu abil sisse.
2. Pöörake praeahju funktsioonivaliku nuppu niikaua, kuni sümboli juures süttib
indikaatorlamp.
3. Valige valmistamisaja kestus. Vajutage nuppu
ning vabastage nupp. Seadke soovitud
valmistamisaeg + ja - nuppude abil.
4. Valige nupu vajutamisega toidu valmimisaeg.
Seadke soovitud valmimisaeg + ja - nuppude abil.
Nüüd on ahi programmeeritud automaatseks sisselülitumiseks. Ahi lülitub sisse 17.30;
rakendub tsirkuleeriva õhu funktsioon ning kasutatakse temperatuuri 175
0
C.
Näidikul näidatakse valitud aega. Selleks, et näha, kuipalju aega on jäänud toidu
valmimiseni, vajutage
nuppu.
20
Nimetatud ajavahemiku möödumisel kostub kolm lühikest helisignaali. Pärast seda kostub
lühikestest signaalidest koosnev helisignaal, mis tähendab toidu valmisolekut.
Näidikul näidatakse valitud aega. Selleks, et näha, kuipalju aega on jäänud toidu
valmimiseni, vajutage nuppu.
Nimetatud ajavahemiku möödumisel kostub kolm lühikest helisignaali. Pärast seda kostub
lühikestest signaalidest koosnev helisignaal, mis tähendab toidu valmisolekut. Peale ahju
väljalülitumist jääb näidikule vilkuma praeahju sümbol. Sümbol kustub, kui vajutada
nuppu.
Toidu valmistamisaja määramisel ärge unustage arvesse võtta ahju soojenemiseks
kuluvat aega.
Praeahi
Mingil juhul ärge aseta fooliumit, praealuseid ja panne otse ahju põrandale, sest ahju
põhja email võib ülekuumenemise tõttu kahjustuda.
Praeahju kasutamisel kuumeneb see tugevalt, vaadake laste järele!
Õhu tsirkulatsioon
Praeahi kuumeneb ülemise ja alumise kütteelemendi
abil ning kütteelementide abil, mis on asetatud ümber
ventilaatori. Praeahjus tsirkuleerib kuum õhk.
Toiduvalmistamisel või küpsetiste tegemisel võib
kasutada korraga kahte panni ning seega vähendada
toiduvalmistamiseks kuluvat koguaega.
Hoolitsege selle eest, et pannide vahele jääks
küllaldaselt vaba ruumi. Nii tagatakse õhu küllaldane
tsirkulatsioon ja küpsetiste kerkimiseks jääb vaba
ruumi.
Üheaegsel ülemise ja alumise kuumutuselemendi kasutamisel võib temperatuur olla 15
20 % madalam. Küpsetiste valmistamisel tuleb ahju eelnevalt soojendada, prae
valmistamist võib alustada külma ahjuga.
TÄHELEPANU! Toitude küpsetamisel, kus
kasutatakse kõrget temperatuuri ja lühikest
valmistamisaega pole soovitav kasutada õhu
tsirkulatsiooni. Liiga kõrgel temperatuuril tumenevad
küpsetatud tooted ebaühtlaselt (vt. jaotust “Kasulikke
nõuanded praeahju kasutamiseks”).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

AEG 6130V-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend