Electrolux EKD6182W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ELEKTRIPLIIT
EKD 6182
Kasutusjuhend
2
Sisukord
Ohutus 3
KASUTAJALE
Pliidi kirjeldus 4
Elektripliit 4
Keraamiline tööpind 5
Praeahi 5
Väljatõmmatav hoiusahtel 6
Ohutusseadised 6
Pliidi ettevalmistamine töötamiseks 7
Ahjuplaatide ja -pannide puhastamine 7
Sobivate pottide ja pannide valimine 7
Teraga kaabits 8
Tühja praeahju kuumutamine enne kasutamist 8
Kasutamisjuhised 9
Pliidi funktsionaalne lukk 9
Ukse riiv 9
Klaaskeraamiline tööpind 10
Praeahi 13
Puhastamine ja hooldus 17
Üldine informatsioon 17
Keraamiline tööpind 17
Praeahi 18
Lambid 20
Hoiusahtel 21
Tehnohooldus 22
Tehnilised andmed 23
Paigaldamine 24
Soovitusi ja nõuandeid 27
Toiduvalmistamisega seotud probleemid 27
Tehnilised probleemid 29
Utiliseerimine 34
PAIGALDAJALE
Pakendi eemaldamine 23
Tehnilised andmed 23
Paigaldamine 24
Elektripliitide tootmise tehnoloogia täiustub pidevalt. Teie uue pliidi kasutusjuhised võivad tunduvalt
erineda teie eelmise pliidi kasutusjuhistest. Enne uue pliidi kasutamist lugege käesolev
kasutusjuhend täielikult läbi. Erilist tähelepanu pöörake ohutusnõuetele, mis on tähistatud märgiga
Kui kasutate ja hooldate pliiti ettenähtud viisil, võite olla kindel, et pliit muudab toiduvalmistamise
protsessi nauditavaks ja teenib teid laitmatult pika aja jooksul. Pliit on mõeldud kasutamiseks
tavalises koduses majapidamises. Hoidke kasutusjuhend alles. Seda läheb vaja uuel omanikul, kui
peaksite pliidi ära müüma või edasi andma.
3
Ohutus
Laste ohutus
Soovitame jätta pliidist mõlemale poole – nii
vasakule kui paremale – vähemalt 400 mm
laiuse töölaua. Teise võimalusena võib pliidi
paigaldada ka nii, et ühele poole jääb sein või
kõrge köögikapp (tööpinnast kõrgem) ja teisele
poole tööpind.
Pliidi keedupinna ette tuleb paigaldada
kaitsesirm (tarnitakse lisavarustusena) ja uksele
kaitseriiv.
On soovitatav kasutada pliidi blokeerimislülitit.
Kui te pliiti ei kasuta, lülitage vastava nupu
vajutamisega blokeering sisse.
Lapsi tuleb valvata. Keedualad, praeahi, potid ja
muud nõud lähevad palavaks ja püsivad
kuumana veel ka mõnda aega pärast pliidi
väljalülitamist. Nende puudutamisest võivad
tekkida põletushaavad.
Ärge lubage lastel kasutada kaabitsat, sest selle
tera on väga terav.
Inimestele, kes kasutavad
südametegevuse stimulaatorit
Electrolux on koos vastava valdkonna
ekspertidega uurinud induktsioon-keedualade
mõju mitmesugustele südametegevuse
stimulaatoritele. Uuringute tulemused näitavad,
et induktsioon-keedualade kasutamisel ei teki
ohtu stimulaatorit kasutavale inimesele, kui
KEEDUALA JA STIMULAATORI VAHEKAUGUS
ON VÄHEMALT 30 CM.
Südametegevuse stimulaatorit kasutavatel
inimestel on TÄIENDAVA ABINÕUNA siiski
soovitav KONSULTEERIDA OMA
RAVIARSTIGA.
Vähimategi kahtluste korral soovitame teil
induktsioon-keedualadega tooteid MITTE
KASUTADA.
Paigaldamine
Pliiti tohib paigaldada vaid kvalifitseeritud
elektrik. Oskamatult tehtud tööd võivad muuta
pliidi kasutuskõlbmatuks ja põhjustada isiku-
ja/või varalist kahju.
Pliit on raske. Mõned servad ja nurgad, mille
vastu kasutaja üldjuhul ei puutu, võivad olla
teravad. Kasutage pliidi liigutamisel
kaitsekindaid.
Kukkumistõkesti peab olema paigaldatud. Siis ei
lähe pliit ümber ka erakorralise koormuse
tagajärjel.
Pliidi kasutamine
Mitte kunagi ei tohi pliiti kasutada, kui
keraamilisel keedupinnal on pragusid. Kui
klaaskeraamiline pind on kahjustatud, võib
puhastamise käigus või ülekeemise tagajärjel
pliidile sattunud vedelik pääseda tööpinna alla ja
puutuda kokku voolu all olevate juhtmetega.
Pragude või kahjustuste avastamise korral
lülitage viivitamatult pliidist vool välja ning
pöörduge parandamiseks hooldusfirma poole.
Ärge asetage keedupinnale metallesemeid nagu
näiteks kaaned, noad ja lusikad. Need
kuumenevad, kui keeduala kogemata sisse
lülitub.
Mitte kunagi ärge pange keedupinnale fooliumi,
plastist esemeid vmt. Need materjalid hakkavad
kohe põlema või sulama, kui keeduala kogemata
sisse lülitatakse.
Pliiti ei tohi kunagi jätta järelevalveta toitude
praadimisel ega rasva, parafiini jmt kergesti
süttivate ainete sulatamisel. Süttimise korral
lülitage välja kõik sisselülitatud nupud, samuti
lülitage välja väljatõmbeventilaator.
TULI KUSTUTAGE POTIKAANE ABIL. MITTE
KUNAGI ÄRGE KASUTAGE TULE
KUSTUTAMISEKS VETT.
Kasutage üksnes induktsioon-keedualade ja -
pliitide jaoks ettenähtud nõusid.
Kontrollige, et pliit on välja lülitatud, kui te seda
ei kasuta. Kõik keedualade nupud peavad olema
null-asendis.
Puhastamine
Hoidke keedupind ja ahi puhtad. Rasvaplekid ja
muud pritsmed lähevad pliidi kuumenemisel
kõrbema ja eraldavad suitsu, halvimal juhul
võivad põhjustada tulekahju.
Toidujäägid EEMALDAGE keraamiliselt
keedupinnalt pliidiga kaasas oleva KAABITSA
abil OTSEKOHE, kuni keedupind on veel soe.
Kui seda ei tehta õigeaegselt, võivad suhkur ja
suhkrut sisaldavad toidud (näiteks keedis),
samuti sulanud plastmass ja foolium keedupinda
kahjustada. Kaabitsa kasutamisel olge
ettevaatlik, sest selle tera on väga terav.
Remont ja hooldus
Enne läbipõlenud lambi vahetamist keerake kõik
nupud null-asendisse.
Hooldus- ja parandustöid tohib teostada vaid
volitatud parandustöökoda. Kasutada tohib
üksnes originaalvaruosi
.
Utiliseerimine
Aidake vältida õnnetusjuhtumeid seoses pliidi
äraviskamisega. Kõigepealt kontrollige, kas
elektrijuhe on pistikust täielikult välja tõmmatud
(tõmmake pistik välja või ühendage pliit
ettevaatlikult seina küljest lahti). Seejärel lõigake
juhe läbi kohast, kus see on pliidiga ühendatud.
Kontrollige, kas
ahjuukse riiv on muudetud
töötamiskõlbmatuks.
4
Pliidi kirjeldus
Elektripliit
Pliidi tagaosa all on rattad, mis hõlbustavad pliidi liigutamist pliidialuse pinna puhastamiseks.
Pliidi nihutamiseks ettepoole võtke kinni ahju ukse käepidemest (ärge ust avage), tõstke
ettevaatlikult ja tõmmake seejärel pliiti seinast eemale.
Juhtpaneel
Praeahju ventilatsiooni äravõetav kate
Keraamiline keedupind
Juhtpaneel
Praeahi
Väl
j
atõmmatav
Alus
Pliidi sisselülitamise
märgutuli
Pliidi kaitseblokeering
Blokeerimisnupp
Induktsioon-keedualade
MÄRGUTULED
Praeahju töötamise
mär
g
utuli
Praeahju töörežiimi
valikunupp
Praeahju temperatuuri
seadmise nupp
Keedualade nupud
TÄHELEPANU!
Nupu seadmiseks väljalülitatud
asendisse (OFF) pöörake seda
vastu
p
äeva.
5
Keraamiline tööpind
Keraamilisel keedupinnal on neli keeduala. Kahe
vasakpoolse keeduala kuumutamine toimub
elektromagnetväljade abil. Neid keedualasid
nimetatakse induktsioon-keedualadeks. See
tähendab, et
keemine algab kiiremini kui tavalisel keedualal;
keeduala kuumusrežiim muutub otsekohe
pärast vastava nupu pööramist.
Kaks parempoolset keeduala kuumenevad
tavalisel viisil.
Pärast keeduala sisselülitamist kuumeneb see
teatud aja jooksul, sõltuvalt nupu asendist.
Ülekuumenemise vältimiseks lülitub keeduala aeg-
ajalt välja ka kõige kuumemas režiimis.
Kahel parempoolsel keedualal on indikaator,
mis näitab, kui vastava keeduala pind on kuum
(jääksoojuse näidik). See tähendab, et isegi
väljalülitatud keeduala indikaatorlamp põleb nii
kaua, kuni selle keeduala temperatuur on langenud
alla 55 °C.
TÄHELEPANU!
Kahel vasakpoolsel induktsioon-
keedualal EI ole keeduala kuumuse eest hoiatavat
seadist, seetõttu jääksoojuse märgutuli ei sütti,
kuigi keeduala ei ole pärast kasutamist veel
jahtunud.
Keraamiline keedupind talub hästi nii kõrgeid kui
madalaid temperatuure, samuti järske
temperatuurimuutusi, kuid selle mehaaniline
vastupidavus ei ole väga suur. Pind võib puruneda
näiteks pipraveski kukkumisel pinnale. Ärge mitte
kunagi ronige keedupinnale ega asetage sinna
raskeid esemeid. Ärge kasutage pliiti mistahes
esemete hoiukohana.
Praeahi
Praeahju erinevate funktsioonide kasutamist on
kirjeldatud peatükis "Kasutamisjuhiseid".
Praeahjul on järgmised funktsioonid:
Valgustus
Ülemine/alumine kuumutus
Ringlev õhk
Turbogrill
Grillimine
Kiirkuumutus
Praeahju siseseinad ja lagi on kaetud katalüütilise
emailiga, mis on poorne materjal. Tegemist on teatud
määral isepuhastuva materjaliga. Praeahju põhi on
kaetud sileda ja tunduvalt kõvema emailiga. Sealt
võib kinnikõrbenud toiduaineid eemaldada puidust või
plastist kaabitsa abil.
Praeahju uks koosneb kahest osast. Pinna
temperatuuri alandamiseks kasutatakse soojust
peegeldavat klaasi. Välimine osa, st ukse eesmine
pool, on kergesti äravõetav, näiteks puhastamiseks
(vt osa "Hooldus ja puhastamine").
Ventilaator
Praeahju lamp
IGAS KÜLJES ÜKS
Äravõetavad külgriiulid
küpsetusplaatide
toetamiseks
6
Väljatõmmatav hoiusahtel
Praeahju all on väljatõmmatav sahtel
lisatarvikute hoidmiseks.
Ohutusseadised
Ohutuse tagamiseks tuleb paigaldada
ohutusseadised. Laste ohutuse tagamiseks
peavad olema täidetud järgmised tingimused.
Pliit tuleb paigaldada nii, et pliidist nii vasakule
kui paremale jääb vähemalt 40 cm laiune
tööpind. Pliidist ühele poole võib tööpinna
asemel jääda sein või köögikapp.
Praeahju ukse riiv tuleb seada tööasendisse.
Vastava nupu vajutamisega tuleb sisse
lülitada pliidi kaitseblokeering.
Tuleb paigaldada tööpinna kaitsesirm
(tarnitakse lisavarustusena).
Ümberkukkumistõkesti tuleb paigaldada selleks,
et pliit ei kukuks ümber normaalsest suurema
koormuse tõttu, näiteks kui laps istub praeahju
uksele.
Ümberkukkumistõkesti tagab ohutuse üksnes
siis, kui pliit on paigaldatud ettenähtud viisil.
AHJUUKSE JA VÄLJATÕMMATAVA
NÕUDESAHTLI RIIVID muudavad lastele nende
avamise raskemaks. Uutel tarnitavatel pliitidel on
riivid tööasendis, aga vajaduse korral, näiteks
siis, kui pliidi kasutusaeg on täis saanud, saab
riivid seada mittetöötavaks.
KEEDUPINNA KAITSESIRM tuleb paigaldada
selleks, et lapsed ei saaks potte pliidilt maha
tõmmata.
Pliidi funktsionaalne lukk
Pliidi termostaadi juhtimisplokki on sisse ehitatud
lukk, millel on kaks blokeerimisasendit. Lukku
võib kasutada kas lihtsa kaitse režiimis,
topeltkaitsena või üldse mitte kasutada.
Tähelepanu! Pliit jääb vooluvõrku lülitatuks.
Esimene lukk
Kui temperatuuri regulaator on välja lülitatud
(asend OFF), siis elektrivool
keedualadeni
ja
praeahjuni
ei jõua.
Teine lukk
Kui
blokeerimisnupp
on sisse lülitatud, tuleb pliidi
sisselülitamiseks töötada kahe käega. See
muudab pliidi "kasutamise" lastele eriti
keeruliseks.
7
Pliidi ettevalmistamine töötamiseks
Ahjuplaatide ja -panni puhastamine
Peske ahjuplaate -panni ja kuuma vee ja vedela
pesuvahendiga, seejärel loputage ja kuivatage.
Sobivate pottide ja pannide valimine
Kasutada tohib üksnes klaaskeraamilise
tööpinnaga pliitide jaoks mõeldud potte ja
keedunõusid.
Kaks parempoolset keeduala
Pidage meeles:
Kontrollige pottide põhjasid. Kummis põhjaga pott
hakkab kasutamisel kergesti pöörlema ja juhib halvasti
soojust.
Alumiinium juhib soojust hästi, aga võib jätta
keedualale hõbedavärvi plekke. Neid plekke saab
eemaldada pliidiga kaasasoleva puhastusvahendiga,
mis on ette nähtud tööpinna puhastamiseks.
Klaasnõude ja krobelise põhjaga emailnõude
nihutamisel mööda tööpinda kulub tööpind palju
rohkem kui muudest materjalidest nõude kasutamisel.
Aega ja elektrienergiat võimaldavad kokku hoida nõud,
mille põhi vastab järgmistele tingimustele:
Põhi ei tohi olla väiksem kui keeduala. Kui põhi on
keedualast väiksem, on väga tõenäoline, et ülekeenud
toit kõrbeb keedualale kinni.
Põhi peab olema sile või peenikese kontsentrilisi ringe
moodustava mustriga.
Põhi peab olema tasane. Potid, mille põhi on
sissepoole või väljapoole kummis, kuumenevad
aeglasemalt.
Uute keedunõude ostmisel on soovitatav valida
roostevabast terasest potid, millel on mitmekihiline põhi
(mille kihid on valmistatud erinevatest metallidest).
Kaks induktsioonkeeduala
Pidage meeles, et:
pottide põhjad peavad olema valmistatud
ferromagneetikust;
pottide läbimõõt ei pea olema võrdne keeduala
läbimõõduga, kuid siiski võtab väikese poti
kuumenemine suurel keedualal rohkem aega.
Soovitame kasutada potte läbimõõduga vähemalt
12 cm. Ideaalsel juhul on poti läbimõõt on keeduala
läbimõõduga võrdne.
poti põhi peab olema sile või peenikese kontsentrilisi
ringe moodustava mustriga.
8
Teraga kaabits
Ärge lubage lastel kasutada teraga
kaabitsat.
Teraga kaabitsa kasutamisel tuleb olla
äärmiselt ettevaatlik.
Kasutage kaabitsat plekkide eemaldamiseks
keraamiliselt keedupinnalt. Enne kaabitsa esimest
kasutamist tuleb tera ümber pöörata, kuna enne
transportimist pööratakse selle terav serv ohutuse
mõttes sissepoole. Kui kaabitsat ei kasutata,
kaetakse tera kaitsekattega.
1. Vajutage kaabitsa peal asuvat nuppu ning
tõmmake seda ettepoole kuni toeni (vt joonist).
2. tke tera välja. Pange tera tagasi nii, et terav
serva jääb väljapoole.
3. Kinnitage tera kaabitsal olevate käppadega.
4. Vajutage tugevasti nuppu ja nihutage seda tagasi
kuni toeni.
Tühja praeahju kuumutamine
enne kasutamist
Lapsed peavad olema järelevalve all!
Pliit läheb väga kuumaks.
1. Seadke praeahi ülemise ja alumise kuumutuse
režiimile ning maksimaalsele temperatuurile.
Ahju uks peab olema kinni.
2. Tuulutage ruumi. Pärast uue seadme
kuumutamisel tekkiva iseloomuliku lõhna ja
suitsu täielikku väljatuulutamist lülitage praeahi
välja.
3. Peske praeahju, külgriiuleid ja ukse sisekülge
kuuma vee ja vedela pesemisvahendiga.
Seejärel kuivatage kõik nimetatud kohad.
9
Kasutamisjuhised
Pliidi funktsionaalne lukk
Esimene lukk
Pliidi blokeerimiseks toimige järgmiselt (vt joonist A).
Keerake temperatuuri seadmise nuppu vastupäeva
asendisse VÄLJA LÜLITATUD (OFF).
Kui te soovite
pliiti kasutada:
1. Keerake nuppu kellaosuti liikumise suunas null-
asendisse (st keerake nupp tagasi asendisse "kell 12").
2. Pliiti võib kasutada nagu tavaliselt.
Kontrollige, et sisse ei oleks lülitatud mingeid teisi
funktsioone peale nende, mida soovite kasutada.
(Keegi võis nuppe keerata, kui lukk oli sisse lülitatud).
Teine lukk
Enne teise luku esimest kasutamist tuleb
blokeerimisnupp sisse lülitada (vt joonist B).
1. Keerake temperatuuri seadmise nupp null-asendisse,
st keerake nupp asendisse "kell 12".
2. Eemaldage nupp, tõmmates seda ettevaatlikult nupu
taha asetatud kööginoaga.
3. Eemaldage punane kate.
4. Seadke nupp asendisse "0".
Järgmisel korral piisab pliidi
blokeerimiseks
temperatuuri
seadmise nupu keeramisest vastupäeva asendisse
VÄLJA LÜLITATUD (OFF) (vt joonist A).
Kui soovite
pliiti kasutada
(vt joonist C):
1. Vajutage blokeerimisnuppuja hoidke seda allavajutatud
asendis.
2. Pöörake nuppu kellaosuti liikumise suunas (st keerake
nupp tagasi asendisse "kell 12").
3. Pliiti võib kasutada nagu tavaliselt.
Kontrollige, et sisse ei oleks lülitatud mingeid teisi
funktsioone peale nende, mida soovite kasutada.
(Keegi võis nuppe keerata, kui lukk oli sisse lülitatud).
Ukse riiv
A. Ukse
avamiseks
vajutage riivile.
B. Luku seadmiseks
mittetöötamise asendisse
kontrollige kõigepealt, kas praeahi on jahtunud.
Seejärel vajutage ukse ülaservas asuvat riivi ning
nihutage seda mõni millimeeter paremale.
C. Riivi seadmiseks tagasi
tööasendisse
vajutage
ülaservas asuvat riivi ning nihutage seda mõni
millimeeter vasakule.
10
Klaaskeraamiline tööpind
Ärge mitte kunagi kasutage klaaskeraamilist
tööpinda, kui selles on pragusid. Kui
klaaskeraamiline pind on kahjustatud, võib
puhastamise käigus või ülekeemise tagajärjel
pliidile sattunud vedelik pääseda tööpinna alla
ja puutuda kokku voolu all olevate juhtmetega.
Pragude või kahjustuste avastamise korral
lülitage pliidist viivitamatult vool välja ja
pöörduge hooldusfirma poole.
Kõik toiduplekid EEMALDAGE keedupinnalt
pliidiga kaasasoleva KAABITSA abil
OTSEKOHE, kui keedupind on veel soe. Kui
seda ei tehta õigeaegselt, võivad kõik rohkesti
suhkrut sisaldavate toitude (keedised, mahlad
jne) ülekeemisjäägid, samuti sulanud
plastmass ja foolium keraamilist keedupinda
kahjustada. Olge ettevaatlik, kuna kaabitsa tera
on erakordselt terav.
Praadimisel ning rasva, parafiini ja teiste
kergestisüttivate ainete sulatamisel ei tohi pliiti
mitte kunagi jätta järelevalveta. Kahjutule
süttimisel lülitage välja kõik sisselülitatud
nupud, samuti lülitage välja
väljatõmbeventilaator.
TULI KUSTUTAGE POTIKAANE ABIL. ÄRGE
MITTE KUNAGI KASUTAGE TULE
KUSTUTAMISEKS VETT.
Ärge asetage keedupinnale metallesemeid,
nagu kaaned, noad ja lusikad. Need lähevad
kuumaks, kui keeduala kogemata sisse lülitub.
Igal keeduala temperatuuriregulaatoril on 12-astmeline skaala jaotustega 0 kuni 12 (kõige tugevamale
kuumutusele vastab 12). Reguleerimisnuppu võib pöörata nii päripäeva kui vastupäeva. Töötamise lõpetamisel
SEADKE KEEDUALA REGULEERIMISNUPP NULL-ASENDISSE.
Milline nupu asend valida toidu valmistamiseks? Te õpite kiiresti valima reguleerimisnupu asendit sõltuvalt
kasutatavast keedunõust või pannist ja valmistatavast toidust. Järgnevalt lühike õpetus õigete seadete
valimiseks.
Induktsioonkeedualadel on ühine toiteallikas
MÄRKUS! Kui eesmist ja tagumist induktsioonkeeduala kasutatakse üheaegselt, jaotub energia
keedualade vahel. Sellisel juhul on kuulda, kuidas keeduala naksub ning te võite märgata ka
kuumenemise tõusu või langust.
Kirjeldatud nähtuste põhjuseks on asjaolu, et eesmisel ja tagumisel keedualal on ühine toiteallikas.
Seetõttu, kui mõlemad keedualad on sisse lülitatud tugeva kuumutuse režiimis, väheneb mõlema
keeduala soojaeraldus. Ühe keeduala maksimaalne kuumutamine (aste 12) tagatakse ainult siis, kui
teine keeduala on välja lülitatud.
Mõlemaid keedualasid tohib kasutada ka üheaegselt, isegi kui üks neist on lülitatud maksimaalse
kuumutuse režiimile (12). Kuid tuleb meeles pidada, et sel juhul ei ole tagatud 12. astmele lülitatud
keeduala maksimaalne kuumenemine, mistõttu pikeneb ka toiduvalmistamiseks kuluv aeg.
Temperatuuriregulaatori muude asendite korral ei ole soojaeraldumise muutumine märgatav, isegi kui
mõlemad keedualad lülitatakse sisse üheaegselt ja kummalgi keedualal pole teise ees eelist.
Kui soovite kasutada …
Vasakpoolseid induktsioonkeedualasid Parempoolseid tavalisi
keedualasid
1. Asetage pott või pann induktsioonkeedualale.
2. Seadke temperatuuri reguleerimisnupp vajalikule astmele.
Keedualale vastav punane märgutuli põleb pidevalt.
Pidage meeles, et potid ja pannid kuumenevad siin palju
kiiremini kui tavalisel keedualal.
Kui märgutuli vilgub kiiresti, kontrollige,
kas pott või pann on kuumutatava ala peal
kas selle poti põhi on valmistatud ferromagnetilisest
materjalist
keedunõu on piisavalt suur.
Puuduse" kõrvaldamiseks on teil aega umbes 60 sekundit. Kui
märgutuli vilgub kiiresti, seadke regulaator asendisse "0" ning
korrake protseduuri algusest peale. Täpsemad juhised leiate
leheküljelt ??26 (tehnilised nõuanded ja soovitused).
3. Toiduvalmistamise lõpetamisel keerake regulaator
asendisse "0".
1. Asetage pott või pann keedualale.
2.
Lülitage keeduala sisse. Süttib pliidi
sisselülitamist tähistav punane märgutuli.
11
Soovitusi keetmise kohta
Tavaliselt lülitatakse keeduala keetmist alustades maksimaalsele kuumusele, hiljem keeratakse vähem
kuumale režiimile. Regulaatori õiget asendit aitavad valida keemisel tekkiv kohin ja mullikeste suurus.
PIDAGE MEELES, et kui te lülitate korraga sisse mõlemad induktsioonkeedualad, jaotub soojus kahe
keeduala vahel (vt eelmist lehekülge).
Vasakpoolsed keedualad Parempoolsed keedualad
ASENDID 3-4: sobib kastmete valmistamiseks,
mis sisaldavad muna/võid, näiteks prantsuse
kaste.
ASENDID 4-6: keetmine madalal temperatuuril
hõredate väikeste mullikestega. Kasutatakse
kastmete valmistamiseks (näiteks kaste
vasardatud liha juurde või jahuga valmistatud
soustid), liha hautamiseks ja kala keetmiseks.
ASENDID 7-9: vee keetmine mõõdukal tempe-
ratuuril. Kasutatakse suurema osa toitude, näiteks
kartuli ja teiste juurviljade keetmiseks.
ASEND 12 (MAKSIMAALNE KUUMUTUS): Kohin
kaob enne vee intensiivse keemise algust. Sobib
makaroni- ja riisitoitude valmistamisel vee
keemaajamiseks. Seejärel keeratakse kuumust
vähemaks, seades keemise ajaks tunduvalt
madalama temperatuuriga režiimi.
VÄHENE KUUMUTUS: nõrk keemine väikeste
mullidega, umbes nagu gaseeritud vees. Sobib
riisi, kala ja köögiviljade, näiteks roheliste herneste
ja lillkapsa keetmiseks.
KESKMINE KUUMUTUS: vesi keeb mõõdukalt.
Kasutatakse enamuse toitude, näiteks kartulite ja
teiste juurviljade keetmiseks.
TUGEV KUUMUTUS: Kohin kaob enne vee
intensiivse keemise algust. Sobib makaroni- ja
riisitoitude valmistamisel vee keemaajamiseks.
Seejärel keeratakse kuumust vähemaks, seades
keemise ajaks tunduvalt madalama temperatuuriga
režiimi.
Sulatamine/mõõdukas kuumutus
ASEND 1 Sobib või ja šokolaadi sulatamiseks.
ASENDID 2,3 Minimaalne temperatuur toitude soojendamiseks.
Soovitusi praadimiseks
Praadimisel on soovitatav mitte kasutada toiduained, mis on just äsja külmutuskapist välja võetud. Toit
peab panni pinnast katma umbes 2/3.
Pange margariin või õli pannile ja lülitage sisse soovitav režiim. Parima tulemuse saamiseks on oluline, et
praadimise alguses oleks rasv õiget värvi (õige temperatuuriga). Rasva värvi määramiseks asetage panni
põhjale hele praadimislabidas. Praadimiseks kõrgetel temperatuuridel kasutage kulinaarset rasva.
PIDAGE MEELES, et kui te lülitate korraga sisse mõlemad induktsioonkeedualad, jaotub soojus kahe
keeduala vahel (vt eelmist lehekülge).
Vasakpoolsed keedualad Parempoolsed keedualad
ASENDID 7-8: HELEPRUUN RASV.
Sobib viinerite, paneeritud kala, kartulite ja
munade praadimiseks.
ASEND 8: HELEPRUUN RASV.
Sobib karbonaadi, paksude biifsteekide ja kala
praadimiseks.
ASSEND 9: TUGEV PRAADIMINE, PRUUN
RASV.
Lihatükkide ja köögiviljade pruunistamine, potis
pruunistamine (mitte jätta järelevalveta).
ASEND 10: TUMEPRUUN RASV.
Kasutage üksnes kulinaarset rasva. Sobib
biifsteekide ja vasardatud liha, õhukeste
biifsteekide ja kala küpsetamiseks.
ASEND 12: praadimine segamisega (Tähelepanu!
Anum peab olema sileda põhjaga).
HELEPRUUN RASV. Sobib munade, sibula,
tooreste kartulite, karbonaadi ja biifsteekide ning
kalatükkide praadimiseks.
PRUUN RASV. Sobib suurema osa toitude, näiteks
pannkookide, vasardatud liha, viinerite, õhukeste
kalafilee lõikude ning hautatud liha valmistamiseks.
TUMEPRUUN RASV. Sobib väikeste lihatükkide
valmistamiseks. Ettevaatust, sellisel temperatuuril
võib rasv kergesti põlema süttida.
12
Säästke elektrienergiat!
Vasakpoolsed keedualad Parempoolsed keedualad
Kui pann või pott katta kaanega, on võimalik
vähendada elektrienergia kulu kaks korda
(võrreldes elektrienergia kuluga keetmisel
ilma kaaneta).
Hoidke kokku elektrienergiat, kasutades
kiirkeetjat ja aurus küpsetamist.
Kui pann või pott katta kaanega, on võimalik
vähendada elektrienergia kulu kaks korda
(võrreldes elektrienergia kuluga keetmisel ilma
kaaneta).
Sileda põhjaga nõude kasutamise korral on
elektrikulu 25% võrra väiksem (võrreldes
elektrienergia kuluga ebatasase põhjaga
nõude kasutamisel).
Kontrollige, et tööpind on puhas ja kuiv.
Mustus ja niiskus halvendavad soojuse
kandumist keedualalt pottidele/pannidele.
Lülitage keedualad välja õigeaegselt ja
lõpetage toiduvalmistamine jääksoojusega.
Hoidke kokku elektrienergiat, kasutades
kiirkeetjat ja aurus küpsetamist.
Induktsiooni lühitutvustus
Pooli läbiv elektrivool indutseerib magnetvälja.
Keeduala alla on asetatud pool (
A
) ferriit-
varrastega (
B
). Kui keedualale asetatakse
ferromagnetilisest materjalist põhjaga
keedunõu, moodustavad poolid ja vardad
praktiliselt suletud magnetsüsteemi. Eralduv
energia kuumutab keedunõu ja selle sisu.
13
Praeahi
Ärge asetage fooliumit ega küpsetusplaate
vahetult praeahju põhjale. Kui soojuse
eraldumine praeahju põhjalt on takistatud,
võib ülekuumenemine kahjustada emailist
kattekihti.
Kasutamise ajal on praeahi väga kuum.
Lapsed peavad olema järelevalve all.
Küpsetusplaadid võivad temperatuuri langemise või
toitude ebaühtlase paigutuse tõttu plaadil ajutiselt
deformeeruda. Jahtumisel plaadi esialgne kuju taastub.
Praeahjul on järgmised funktsioonid:
PRAEAHJU VALGUSTUS
ÜLEMINE JA ALUMINE KUUMUTUS
Üheaegselt on sisse lülitatud praeahju ülemine ja
alumine kuumutuselement.
TOIDU VALMISTAMINE PRAEAHJUS,
VENTILAATOR SISSE LÜLITATUD: kasutusel on
kuumutuselement, mis asetseb ümber ventilaatori.
TOIDU VALMISTAMINE GRILLIMISEGA,
VENTILAATOR SISSE LÜLITATUD: kasutusel on
praeahju ülemises osas asuv grill-
kuumutuselement ning ventilaator.
GRILLIMINE
kasutusel on grill-kuumutuselement.
KIIRKUUMUTUS
Kasutusel on grill-kuumutuselement ning praeahju
alumine kuumutuselement. Ahju kuumutamiseks
temperatuurini 200 °C kulub umbes seitse minutit.
Seda režiimi võib kasutada ka vormiroogade
küpsetamiseks.
Kõikidel režiimidel põleb praeahju soojenemise ajal
kollane indikaatorlamp. Kui etteantud temperatuur on
saavutatud, indikaatorlamp kustub (süttib ja kustub
termostaadi sisse- ja väljalülitumisel).
Põhimõte
Ülemine ja alumine element ning ümber ventilaatori
paiknev ringelement kuumutavad õhku, mis liigub
praeahju tagaosas asuvates õhukanalites. Kuum õhk
liigub praeahju ning puhutakse seejärel läbi ventilaatori
resti uuesti tagaseina taha.
Soojus kantakse edasi kiiresti ja efektiivselt. See
tähendab, et kasutada võib tunduvalt madalamat
temperatuuri kui ülemise/alumise kuumutuse korral. Kui
retseptis soovitatud temperatuur jääb vahemikku 160 –
225 °C, võib seda vähendada 15 kuni 20 kraadi võrra.
Mida kõrgemat temperatuuri on soovitatud, seda rohkem
võib seda vähendada. Temperatuuride korral üle 225 °C
on soovitatav kasutada ülemist/alumist kuumutust.
14
Küpsetamine
Kontrollige umbes viis minutit enne küpsetusaja lõppemist
tikuga pehmete küpsetiste valmidust. Vajadusel võite
küpsetusaega lühendada või pikendada.
Küpsetustulemust mõjutavad küpsetusvormi materjal,
värvus, kuju ja suurus.
Ülemine/alumine kuumutus
annab tervele küpsetise pinnale ühtlase värvuse.
Ringleva õhuga küpsetamisel
lüheneb summaarne
küpsetusaeg, kuna praeahju saab samaaegselt panna
kaks küpsetusplaati. Küpsetis või tainas võivad küpseda
veidi ebaühtlaselt, eriti kui tainas ei ole piisavalt kerkinud.
Toidu valmistamine
Ühel küpsetusplaadil küpsetades on õigem kasutada
ülemist/alumist kuumust. Järgige tabelis toodud juhiseid.
Toidu küpsetamiseks mitmel küpsetusplaadil korraga,
näiteks liharulaadi, lihapallide, samuti mitmekäiguliste
einete (eelroog, praad ja magustoit) valmistamiseks
lülitage sisse ringleva õhu režiim. Valige sellised toidud,
mis vajavad küpsemiseks ühesugust temperatuuri. Kui
toidud vajavad erineva pikkusega küpsetusaegu, asetage
need ahju selliste ajavahemike järel, et need valmiksid
vajalikuks ajaks.
Prae küpsetamine
Prae küpsetamine ahjus on lihtne ja mugav nii
ülemise/alumise kuumusega
kui ka
ringleva õhuga
.
Loomalihapraad, nii veisepraad kui sisefilee tulevad kõige
mahlasemad ja maitsvamad, kui neid küpsetada
temperatuuril 125 °C. Siiski on küpsetusaeg sellisel
temperatuuril pikem kui tunduvalt kõrgemal temperatuuril
küpsetades. Seasingi küpsetamisel tekib palju leent.
Seetõttu tuleks praadi küpsetada suures praenõus või
spetsiaalsel ahjupannil.
Kui kasutate küpsetuskotti, lõigake koti ühte nurka
enne ahjupanemist auk. Sellega vähendate riski põletada
ennast kotti avades kuuma auruga.
15
Praetermomeetri kasutamine
Praetermomeetri kasutamisel peab selle ots parima
lõpptulemuse saamiseks asuma prae kõige paksema
koha keskosas, kuhu kuumus jõuab kõige hiljem.
Praetermomeetri teravik tuleb prae sisse vajutada nii, et
võimalikult suur osa termomeetrist asuks liha sees. Kui
varras ei ole prae sees, võib kuum õhk praeahjus
mõõtmistulemust mõjutada. Samuti tuleb meeles pidada,
et praetermomeeter võib anda vale näidu, kui
mõõtmisteravik on rasvakihis või vastu luud.
Laske ahjul kuumeneda ja asetage praad eelkuumutatud
ahju alumisse ossa. Kui praetermomeeter näitab, et
vajalik temperatuur on saavutatud, võtke praad ahjust
välja. Pakkige liha fooliumisse ja laske umbes 15 minutit
seista. Siis on praadi kergem lõigata ja liha seest tilgub
vähem mahla.
Grillimine
Valmimisaeg ja lõpptulemus sõltuvad grillitava liha
suurusest, kujust, kogusest, rasvasusest ja isegi
esialgsest temperatuurist. Kala, kodulindude, vasika- ja
sealiha ei pruunistu nii pruuniks kui tume liha, näiteks
veise või metsloomade liha. Taimeõli ja/või –maitseainete
lisamine parandab värvi, kuid samas suurendab pinna
kõrbemise ohtu.
Grillimise lõpptulemus on parem, kui grillitavat toitu ei
võeta otse külmutuskapist. Pühkige liha kuivaks ja
asetage ahjurestile. Maitsestage vastavalt oma maitsele.
Tilkuva rasva ja muu kogumiseks pange alati resti alla
fooliumiga vooderdatud ahjupann/ plaat. Karbonaadi,
biifsteeke, kalafileed ja teisi taolisi toite küpsetage ahju
ülemises osas, pakse veisefileesid aga alaosas.
Seadke režiimi valikunupp asendisse . Grillimisega
võite alustada, kui ahi on
3-5 minutit soojenenud
.
Jälgige toidu valmimist ja keerake liha grillimise kestel
vähemalt üks kord. Kui liha grillida liiga kaua, muutub see
kuivaks, kaotab meeldiva värvuse ja võib kõrbeda.
Grillimise ajal peab ahju uks olema kinni.
Turbogrill
Seadke režiimi valikunupp asendisse .
Grillimise kuumutuselement pruunistab toidu ja
ventilaator paneb kuuma õhu ringlema. See režiim sobib
eriti hästi kõrgete toitude pruunistamiseks, mis peavad
pruunistuma nii pealt kui külgedelt.
16
Kiirkuumutus
Seadke praeahju režiimi valikunupp asendisse
(kiirkuumutus) ning temperatuuri reguleerimisnupp
vajalikule temperatuurile. Kui praeahju indikaatorlamp
kustub, seadke režiimi valikunupp soovitavale režiimile.
Kiirkuumutus sobib selliste toitude valmistamiseks
("ülekuumutamiseks"), nagu võileivad ja küpsetised.
Seadke temperatuuriregulaator maksimaalsele
kuumusele ja laske ahjul soojeneda 3-5 MINUTIT.
Seejärel pange toit ahju.
Toidu sulatamine
Seadke režiimi valikunupp asendisse . Külmutatud
liha ja kala või glasuuritud või täidetud küpsetiste
sulatamisel tuleb temperatuuriregulaator välja lülitada.
Kui sulatatavat on palju, võite panna ahjureste/plaate
kanderesti mitmele tasandile. Täpset sulatusaega ei saa
ette anda, toitu tuleb tuntud meetodil tikuga proovida.
Sulatamine/kuumutamine
Seadke režiimi valikunupp asendisse ning
temperatuuri reguleerimisnupp temperatuurile 200 °C.
Ajakulu sõltub toidu kogusest ja liigist. Asetage toit
plaadile või taldrikule ja katke kinni. Kui toit on sulanud,
kontrollige termomeetriga, kas toit on soojenenud nõutava
temperatuurini.
17
Puhastamine ja hooldus
Üldine informatsioon
Puhastage emailpindu vahetult pärast kasutamist puhta
lapiga, mida on niisutatud kuumas vees, kuhu on lisatud
veidi pesemisvahendit.
ABRASIIVSETE
PUHASTUSVAHENDITE KASUTAMINE ON
KEELATUD,
et vältida emailpindade kahjustamist. Neid
tohib kasutada vaid mõnedel pindadel, mis vajavad
regulaarselt põhjalikku puhastamist. Põhjalikum selgitus
on toodud allpool. Ärge unustage puhastada praeahju
ventilatsiooniavade katte alumist poolt. Katet võib pesta
ka nõudepesumasinas.
Pidage meeles, et ümberkukkumistõkesti ei tööta, kui
pliiti on taga asuva pinna puhastamiseks ettepoole
nihutatud.
Keraamiline tööpind
Eemaldage
kõik toidujäägid keraamiliselt
keedupinnalt pliidiga kaasas oleva kaabitsa abil
otsekohe
, kuni keedupind
on veel soe
. Kui seda
ei tehta õigeaegselt, võivad suhkur ja suhkrut
sisaldavad toidud (näiteks keedis), samuti sulanud
plastmass ja foolium keedupinda kahjustada.
Kaabitsa kasutamisel olge ettevaatlik, sest selle
tera on väga terav.
Kui keedupind on väga määrdunud, toimige järgmiselt:
1. Eemaldage plekid puhastuskaabitsaga.
2. Kui keedualade jääksoojuse indikaatorid on kustunud,
puhastage keraamilist tööpinda pliidiga kaasasoleva
puhastusvahendiga. Raputage puhastusvahendi
pudelit ning kandke veidi vahendit otse keraamilisele
keedupinnale. Puhastage keedupinda pehme lapi või
paberkäterätiga.
3. Eemaldage pehme lapiga puhastusaine jäägid, kuna
need võivad pliidi järgmise kasutamise käigus pinnale
kinni kõrbeda. Lõpuks kuivatage pind kuiva lapiga.
18
Puhastuskaabitsa kasutamine
Kaabitsa kasutamisel olge ettevaatlik, sest
selle tera on väga terav.
1. Tõmmake tera välja. Selleks vajutage kaabitsa peal
olevat nuppu ja lükake seda nii palju ettepoole kui
võimalik (vt joonist). Tera lukustumist saab kontrollida
vajutades tera vastu kõva pinda, näiteks vastu
töölauda.
2. Kontrollige, kas tera on puhas ja kulumata. Kulunud
tera võib keedupinda kahjustada. Vajaduse korral saab
poest osta uue tera.
3. Eemaldage mustus, hoides kaabitsat puhastatava
pinna suhtes umbes 45° nurga all. Tera võib vajutada
tugevasti pinna vastu, kartmata seda kriimustada.
4. Pärast kasutamist puhastage tera ettevaatlikult
paberkäterätiga.
5. Pärast töö lõpetamist vajutage nuppu ja lükake seda
tahapoole nii palju kui võimalik. Hoidke kaabitsat
sellises kohas, kus see pole lastele kättesaadav.
Praeahi
emaileeritud põhjaga
Kui praeahju põhi on väga määrdunud, toimige järgmiselt.
1. Eemaldage kinnijäänud pritsmeid ja ülekeemisjäägid
puit- või plastkaabitsaga.
2. Kandke pesemiskäsna abil ahju põhjale vedelat seepi.
3. Sulgege praeahju uks. Seadke temperatuurinupp
100 °C ja lülitage umbes 10 minutiks tööle
ülemine/alumine kuumutus .
4. Kui ahi on jahtunud, peske emaileeritud pindu puhta
veega. Vajaduse korral võib ettevaatlikult kasutada
seebitatud traatnuustikut. Lõpuks pühkige ahi kuivaks.
19
Isepuhastuv emailkate
Kasutamise ajal on praeahi väga kuum.
Lapsed peavad olema järelevalve all.
Mustus peaks isepuhastuva emailkatte pinnalt reeglina
kuumuse mõjul ise ära põlema. Kui emailpind on
määrdunud, lülitage tühi praeahi 30 kuni 60 minutiks sisse
ülemise/alumise kuumutuse režiimis maksimaalsel
temperatuuril. Vastupidavad plekid, näiteks rasvaplekid,
võib eemaldada järgmiselt:
1. Niisutage isepuhastuvat pinda kuuma vee ja vedela
seebiga. Plekid eemaldage nailonharjaga. Laske
pealekantud pesemisvahendil ühe tunni jooksul
mõjuda.
2. Seadke praeahju režiimiks (ülemine/alumine
kuumutus) ja temperatuur maksimaalsele väärtusele.
3. Laske kolm tundi olla ning seejärel lülitage ahi välja.
Isepuhastuvate emailpindade puhastamiseks ärge mitte
kunagi kasutage praeahju puhastamiseks mõeldud
vahendeid ega teravaid esemeid.
Ringleva õhu ventilaator
Ventilaatori tiiviku võib puhastamiseks välja võtta. Olge
ettevaatlik, selle servad on teravad.
1 Seadke kõik nupud null-asendisse (OFF) ja kontrollige,
et pliit oleks jahtunud.
2 Keerake lahti neli kruvi A ja eemaldage praeahju
tagumine sein.
3 Hoides kergelt ventilaatorist kinni, eemaldage mutter B,
keerates seda väikese reguleeritava mutrivõtmega
päripäeva.
4 Peske ventilaatorit kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga.
5 Pange detailid tagasi vastupidises järjestuses. Keerake
kruvid kinni.
20
Praeahju uks
Klaaside vahe puhastamine
1. Enne välimise paneeli eemaldamist kontrollige, ega
pliit pole kuum ning kas ukse riiv on rakendatud.
2. Avage ahju uks ja asetage uksehingede kaarte vahele
rullikeeratud riidetükid (vt joonist). Need takistavad ust
sulgumast. Tõstke ust ülespoole.
3. Võtke kinni praeahju ukse käepidemest ja vajutage
kahte vedru, mis asuvad ukse ülaserval, tõmmates
samaaegselt ukse eesmist paneeli ülespoole.
4. Pärast puhastamist (kasutades aknapesuvahendit)
asetage eesmine paneel tagasi tugedele (vt joonist).
Kui ukse klaas on väga määrdunud, kasutage pliidiga
kaasas olevat spetsiaalset kaabitsat. Kontrollige, et uks
oleks mõlemalt küljelt korralikult kinnitatud.
5. Vajutage kahte vedru, mis asuvad ukse ülaserval ning
asetage eesmine paneel kohale tagasi.
6. Võtke ära rullikeeratud riidetükid.
Ahju lisavarustus
Tõmmake lahti tugirestide alumised nurgad, tõmmake
reste veidi eemale ja ülespoole ning võtke need ahjust
välja. Tugireste ning samuti praeahju riiuleid võib pesta
käsitsi või nõudepesumasinas. Kui restid on väga
määrdunud, leotage neid esmalt ja seejärel puhastage
seebitatud traatnuustikuga.
Küpsetusplaadid tuleb pärast igat kasutamist
paberkäterätiga puhtaks pühkida. Vajaduse korral käsitsi
pesta. Kõrbenud toidu võib eemaldada spetsiaalse
kaabitsaga.
Lambid
Ahju lambi vahetamine
1. Keerake kõik nupud
NULL-ASENDISSE
ja kontrollige,
ega praeahi ei ole kuum.
2. Võtke lahti ja eemaldage külgriiulid.
3. Võtke lahti klaaskate, asetades klaasi ja praeahju
külgseina vahele näiteks nüri otsaga noa. Toetage
klaasi altpoolt käega, et klaas ei kukuks ja katki ei
läheks.
4. Võtke katkine pirn ära ja pange asemele uus E-14
sokliga pirn, millel on märgistus 230-240 V, 25W ning
300 °C.
5. Pange kaitseklaas ja külgmised tugirestid kohale
tagasi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKD6182W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend