Electrolux EK5160 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
1
ELEKTRIPLIIT
EK 5160
Kasutusjuhend
2
Sisukord
Sisukord.............................................................................................................................................................2
Ohutusnõuded ..................................................................................................................................................3
Pliit .....................................................................................................................................................................4
Lahtipakkimine..............................................................................................................................................4
Varustus.........................................................................................................................................................4
Turvavarustus...................................................................................................................................................5
Kummulikukkumiskaitse..............................................................................................................................5
Ahjuluugi turvalukk.......................................................................................................................................6
Enne pliidi kasutusele võtmist........................................................................................................................6
Üldist ..............................................................................................................................................................6
Puhastage varustus......................................................................................................................................6
Põletage ahju kaitsemääre...........................................................................................................................7
Juhtpaneel.........................................................................................................................................................7
Signaallambid................................................................................................................................................7
Keraamiline keeduplaat....................................................................................................................................8
Keraamiline keeduplaat................................................................................................................................8
Pliidiplaadi puhastamine............................................................................................................................11
Ahi....................................................................................................................................................................12
Ahju funktsioonid........................................................................................................................................12
Paigaldamine...................................................................................................................................................16
Sokli kõrguse muutmine ............................................................................................................................16
Loodimine....................................................................................................................................................16
Ühendamine vooluvõrku ............................................................................................................................16
Tehnilised andmed .........................................................................................................................................17
Tabelid .............................................................................................................................................................18
Küpsetustabel..............................................................................................................................................18
Ahjuplaadi kõrguse valimine .....................................................................................................................18
Toituvalmistamistabel / grillimine .............................................................................................................19
Nõuandeid kasutamiseks...............................................................................................................................20
Nõuandeid tehniliste probleemide lahendamiseks.....................................................................................21
Utiliseerimine ..................................................................................................................................................21
3
Ohutusnõuded
Tooteid täiustatakse pidevalt ning ka uuel pliidil on uusi funktsioone ja omadusi. Lugege seetõttu juhend
hoolikalt läbi. Kui kasutate ja hooldate seda õigesti, on teil pliidist rõõmul ja kasu veel aastaid. Erilist tähelepanu
pöörake sümboliga tähistatud ohutusnõuetele. Sellega väldite iseenda, teiste ja pliidi vigastusi. Pliit on ette
nähtud tavaliseks koduseks kasutamiseks. Hoidke kasutamisjuhend võimaliku järgmise omaniku jaoks alles.
Tekst, mis on tähistatud sümboliga HOIATUSKOLMNURK annab juhiseid pliidi turvalise kasutamise
kohta. LUGEGE NEED KOHAD HOOLIKALT LÄBI, et te asjatult ennast või pliiti ei vigastaks.
Lapsed
Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja kõigest
huvitatud, ka pliitidest. Seetõttu soovime, kui teil on
lapsi, rõhutada järgmisi ohutusjuhiseid:
Soovitame paigaldada mõlemale poole pliiti
vähemalt 40 cm laiuse töölaua. Pliidi võib
paigutada ka nii, et sellest ühel pool on sein või
kapp ning teisel pool vaba ruum.
Paigaldada tuleks pliidi äärekaitse ja luukide
turvalukud peavad olema töökorras.
Kaabitsat tuleb kasutada ettevaatlikult, see on väga
terav.
Laske lastel osaleda pliidi kasutamisel, kui
selgitage neile, et potid, keeduplaat ja ahi
kuumenevad ja jäävad kuumaks veel mõnda aega
peale pliidi kasutamist. PÕLETUSHAAVADE
TEKKEOHT!
Paigaldamine
Pliiti võivad paigaldada ja parandada ainult
volitatud teenindusfirmad või isikud. Puudulikult
teostatud remont võib halvendada pliidi tööd
kahjustada kasutajaid ja/või varal
Pliit on raske, servad ja nurgad, millega tavaliselt
kokku ei puututa, võivad olla teravad. Kasutage
pliidi nihutamisel kindaid.
Paigaldage pliidi kummuliminekukaitse, siis ei
kuku pliit ebahariliku koormuse mõjul kummuli.
Kasutamine
Kui keraamiline keeduplaat on kahjustatud, ei tohi
seda mingil juhul kasutada. Vedelik võib
ülekeemisel ja/või puhastamisel sattuda pliidi
pingestatud osadele. Lülitage pliit vooluvõrgust
välja ja võtke pliidi remontimiseks ühendust
hooldusfirmaga.
Ärge jätke keeduplaadile alumiiniumfooliumi, plasti
vms. Kuum keelduplaat võib paberi/plasti üles
sulatada või selle põlema panna.
Ärge kunagi jätke keevat õli või rasva, parafiini või
muud kergesti süttivat ainet pliidile ilma valveta.
Tulekahju korral keerake nupud nullasendisse ja
lülitage õhupuhasti vooluvõrgust välja.
KUSTUTAGE TULI KAANE ABIL. Ärge mingil juhul
kasutage vett!
Kasutage ainult keraamilise keeduplaadi ja ahju
jaoks ettenähtud nõusid.
Veenduge, et keedunõude põhjad on tasased.
Kumerapõhjalised nõud juhivad halvasti elektrit ja
hakkavad keraamilisel plaadil kergesti pöörlema.
Kontrollige, et pliidi nupud oleksid nullasendis, kui
pliiti ei kasutata.
Puhastamine
Hoidke keraamiline keeduplaat ja ahi puhtad. Rasv
ja pritsmed hakkavad kuumenedes suitsema ja
võivad halvimal juhul põhjustada tulekahju
tekkeohu.
Keraamiliselt keeduplaadilt tuleb ülekeenud toit
viivitamatult eemaldada. Suhkur ja suhkrut
sisaldavad toidud (keedis, marmelaad, mahl vms.),
sulanud plast ja alumiiniumfoolium võivad
keraamilist keeduplaati kahjustada.
Hooldus ja korrashoid
Enne pirni vahetamist keerake kõik lülitid
nullasendisse.
Teenindust ja võimalikke remonttöid võib teostada
ainult volitatud teenindusfirma.
Seadme häireteta töö tagamiseks kasutage ainult
sobivaid originaalvaruosi.
Utiliseerimine
Pliidi utiliseerimisel lõigake toitekaabel pliidi
lähedalt maha ja lõhkuge ahjuluuke turvalukk.
4
Pliit
1 Auruava
2 Keedutsoonid
3 Juhtpaneel ja LÜLITID
4Ahi
5 Säilitussahtel
6Sokkel
Pliidi tagaosas on rattad, mis hõlbustavad pliidi
nihutamist puhastamisel. Haarake ahjuluugi
käepidemest (ärge luuki avage), tõstke
ettevaatlikult ja tõmmake pliiti väljapoole.
Lahtipakkimine
Kontrollige, et pliit oleks veatu. Avastatud
transpordivigastustest teatage viivitamatult
müüjale.
Pakend on taastöödeldavast materjalist. Infot
materjalide utiliseerimise kohta küsige
omavalitsusest.
Varustus
Pliidiga on kaasas:
emaileeritud ahjuplaadid ja ahjupann;
ahjurest;
kummulikukkumiskaitse paigalduskomplekt;
kaabits pliidiplaatide puhastamiseks ja
puhastusvahend;
kasutusjuhend.
5
Turvavarustus
Veenduge, et kahel pool pliiti on vähemalt 40 cm
laiune töölaud (VT. JOONIST). Pliidi võib
paigaldada ka nii, et ühel pool pliiti on sein või kapp
ja teisel pool töölaud. Laste turvalisus on paremini
tagatud, kui järgmised turvatarvikud/-funktsioonid
on paigaldud:
Kummulikukkumiskaitse
Kummulikukkumiskaitse peab olema
paigaldatud, et pliit ei kukuks ka tavalisest
suurema koormuse korral kummuli.
Enne kummulikukkumiskaitse paigaldamist
veenduge, et pliit on paigaldatud õigele kõrgusele,
vt. lõik Paigaldus, lk. .
NII PAIGALDATE KUMMULIKUKKUMISKAITSE:
1. Tõmmake pärast pliidi loodimist seinale joon piki
pliidi tagumist serva (vt. joonist).
2. Vaadake jooniselt mõõtmed. Mõõtke välja
kukkumiskaitse asukoht ja kruvige kaitse tugeva
materjali või tugevduse külge kinni.
NB! Kui paigalduskoht on pliidist laiem ja soovite
pliidi asetada selle keskele, siis tuleb pildi
horisontaalmõõdule lisada pliidi ja mööbli vahelise
ruumi laius.
3. Kui muudate mõõtu, siis sobitage
kaldumiskaitse pliidi tagaosas oleva avaga.
Pidage meeles, et kukkumiskaitsest on abi vaid
siis, kui pliit on oma kohal.
Keeduplaadi kaitse
Keeduplaadi kaitse asetatakse ette, et
lapsed ei saaks omale kuumi vedelikke
kaela tõmmata.
1. Vajutage eesmistesse avadesse punnid.
2. Asetage kaitse pliidile nii, et punnid jäävad
serva kohale.
3. Keerake kaitse diagonaalselt allapoole ja
4. seejärel ülespoole nii, et kaitse otsaservad
haakuvad pliidi servadega.
5. Fikseerige tagumiste punnidega.
6
Ahjuluugi turvalukk
Ahjuluugi turvalukk e. lapselukk raskendab
väikelastel ahjuluugi avamist. Lukk on tehases
seatud töökorda, kuid selle saab vajaduse korral
välja lülitada.
KUI SOOVITE LUUGI TURVALUKU VÄLJA
LÜLITADA, TOIMIGE ALLJÄRGNEVALT:
A Avage luuk tõstes lukku ülespoole ja samal ajal
käepidemest tõmmates
B Luku välja lülitamine: avage luuk ja veenduge,
et ahi ei ole kuum
1 Vajutage luugi ülaservas olev keeleke all,
2 samal ajal vajutage lukku luugi esiservas
allapoole ja
3 ükake sissepoole.
C Kui lukk ei tööta, tõmmake luugi esiservas
olevast riivist.
Enne pliidi kasutusele võtmist
Üldist
Puhastage pliit kohe peale kasutamist puhta lapi ja
sooja veega, millele on lisatud nõudepesuvahendit.
Ärge kasutage küürimisvahendeid ega abrasiive.
Mõnel juhul on vajalik tõhusam puhastamine.
Sellisel juhul järgige alltoodud juhiseid. Ärge
unustage puhastada kaitsekatte all olevat
eemaldatavat auruava. Katet võib pesta
nõudepesumasinas.
Enne kui tõmbate ahju tagant puhastamiseks välja,
soovime kindluse mõttes meelde tuletada, et pliidi
kummulikukkumiskaitse töötab vaid siis, kui pliit on
õiges asukohas.
Puhastage varustus
Peske küpsetusplaat, ahjupann jm. sooja vee ja
nõudepesuvahendiga puhtaks. Loputage ja
kuivatage.
7
Põletage ahju kaitsemääre
Jälgige lapsi! Ahi läheb väga kuumaks.
1. Valige ülalt/alt kuumutamine ja maksimaalne
temperatuur. Ahjuluuk peab olema kinni.
2. Tuulutage kööki. Lülitage ahi välja, kui
suitsemine on lõppenud.
3. Puhastage ahi, ahjuluuk ja ahjutarvikud sooja
vee ja nõudepesuvahendiga. Kuivatage.
Juhtpaneel
1a Keeduplaadi signaallambid
1b Ahju signaallambid
2 Ahju funktsioonilüliti
3 Ahju temperatuuri nupp
4 Keedutsoonide nupud
Signaallambid
Signaallampide pirnid on huumpirnid ja peavad
tavaliselt kaua vastu. Kui pirn on kahjustatud, võtke
ühendust hooldusfirmaga.
8
Keraamiline keeduplaat
Keraamilisel keeduplaadil on neli keedutsooni, mis
kasutamise ajal “hõõguvad” või “kustuvad”, kui
tsoon sisse või välja lülitatakse. See toimub ka
maksimaalsel võimsusel ülekuumenemise
takistamiseks.
Igal keedutsoonil on hoiatuslamp. Lamp süttib, kui
temperatuur ületab u. 55ºC hoolimata sellest, kas
keedutsoon on sisse lülitatud või mitte.
Keraamiline keeduplaat on sile ja kõva. See talub
hästi kuuma, külma ja temperatuurikõikumisi, kuid
kahjustub kergesti löökide mõjul nagu klaaski. Kui
sellele kukub nt. maitseainepurk, võib keeduplaat
puruneda. Ärge kunagi seiske keraamilisel
keeduplaadil, pliit ei ole ette nähtud sellise
koormuse talumiseks.
Keraamiline keeduplaat
Ärge kunagi kasutage kahjustatud
keraamilist keeduplaati. Vedelik võib
ülekeemisel ja/või puhastamisel sattuda
pliidi pingestatud osadele. Lülitage pliit
vooluvõrgust välja ja võtke pliidi
remontimiseks ühendust hooldusfirmaga.
Ärge kunagi jätke keevat rasva või õli,
parafiini või muud kergesti süttivat ainet
pliidile ilma valveta. Tulekahju korral
keerake nupud nullasendisse ja lülitage
õhupuhasti välja.
KUSTUTAGE TULI KAANE ABIL. Vett ei
tohi kasutada
Keedutsoonide tööd juhitakse sujuva
reguleerimisega 0 – 12 lülitite abil. Asend 12
tähendab maksimumvõimsust. Lülititeid võib
pöörata päri- ja vastupäeva.
PLIIDI KASUTAMISEL TOIMIGE
ALLJÄRGNEVALT:
1 Keerake valitud keedutsooni lüliti soovitud
võimsusele, süttib pliidi punane signaallamp.
2 Keerake lüliti peale kasutamist tagasi
nullasendisse.
Aja jooksul õpite selgeks õige asendi valimise
vastavalt toidule toidu kogusele ja nõule.
Alljärgnevalt mõned nõuanded.
9
Keetmine
Toidu keemaajamiseks võite kasutada
maksimaalset võimsust ja seejärel väiksemat
võimsust toidu küpsetamiseks ja hautamiseks. Vee
keemisel tekkiv heli ja veemullide suurus aitavad
valida õige võimsustsooni.
VÄIKE VÕIMSUS. Keemine on peaaegu hääletu,
vesi mullitab kergelt. Sobib putrude hautamiseks,
kala küpsetamiseks ning köögiviljade, nt. herneste
ja spargelkapsa keetmiseks.
KESKMINE VÕIMSUS. Keemisheli, gaseeritud
joogi mullide suurused mullid. Sobib suurema osa
keedetavate toiduainete, nt. peedi ja liha,
keetmiseks.
SUUR VÕIMSUS. Heli nõrgeneb enne
keemahakkamist. Vesi mullitab. Sobib
keemaajamiseks.
Praadimine
Praadimisel saavutate parima lõpptulemuse, kui
praetav toiduaine on soojenenud toatemperatuurini
ja kui toidu kogus katab maksimaalselt 2/3
praepanni pinnast.
Lisage praepannile margariini/võid ja
reguleerige nupust keerates õige võimsus. Rasva
värvus näitab õiget praadimismomenti. Rasva
värvuse vaatamiseks vajutage metallist
praadimislabidas vastu panni põhja, kui rasv enam
ei suhise.
VÄIKE VÕIMSUS. Rasv on veidi pruunikaks
tõmbunud. Sobib nt. munade, toore kartuli, sibula,
karbonaadi ja shnitsli, ning terve kala
küpsetamiseks.
KESKMINE VÕIMSUS. Rasv on pruunistunud.
Sobib enamiku toitude, nt. hakkliha, lihatükkide,
vorsti ja õhukeste kalafileede, ning pannkookide
praadimiseks.
SUUR VÕIMSUS. Rasv on tumepruun. Sobib
õhukeste lihalõikude kiireks praadimiseks. Olge
ettevaatlik, rasv süttib kergesti.
10
Keedunõu valik
Keraamilise keeduplaadiga pliit seab ka
keedunõudele suuremaid nõudmisi kui valumalmist
plaadiga varustatud pliit. Olulised on järgmised
momendid:
Kontrollige keedunõu põhja. Kumera põhjaga
nõu hakkab keeduplaadil pöörlema ja
soojusülekanne on takistatud.
Alumiinium on hea soojusjuhtivusega, kuid
võib jätta keraamilisele keeduplaadile
hõbedasi laike. Laikude eemaldamiseks
kasutage pliidiga kaasasolevat
spetsiaalpuhastusvahendit.
Klaasist või emaileeritud karedapõhjalised
keedunõd kulutava keeduplaati rohkem kui
teisest materjalist keedunõude põhjad.
Keetmisaja lühendamiseks ja samas energia
säästmiseks peab keedunõu põhi olema:
Vähemalt sama suur kui keedutsoon. Liiga
väikesest keedunõust ülekeev toit kõrbeb
keedutsooni külge kinni.
Siledapõhjaline
Veidi kumer, kuna sellisel juhul tõmbub põhi
kuumutamisel tasaseks.
Kui hangite uusi keedunõusid, on soovitatav valida
roostevabast terasest mitmekihilise põhjaga
keedunõu.
Säästke energiat!
Katke keedunõu kaanega, energiakulu
väheneb.
Kasutage ka pliidi järelkuumust.
Küpsetamine auru abil, survestatud poti
kasutamine ja puhtad keeduplaadid
vähendavad energiakulu.
Kui keedunõu põhi on ebatasane, suureneb
energiakulu u. 30 %.
11
Pliidiplaadi puhastamine
Et vältida keraamilise plaadi vigastamist,
eemaldage kohe, kui plaat on veel kuum,
labidakese abil plaadile sattunud
ülekeenud rohkesti suhkrut sisaldavad
toiduained (nt. marmelaad), ning ka
sulanud plast ja foolium.
Ärge kunagi kasutage keraamilise plaadi puhastamiseks
küürimisvahendit või muid abrasiive. Kui plaat on väga
määrdunud, toimige alljärgnevalt:
KUI KEEDUPLAAT ON VÄGA MÄÄRDUNUD,
TOIMIGE ALLJÄRGNEVALT:
1. Eemaldage plekid kaabitsaga.
2. Kasutage pliidiga kaasas olnud puhastusvahendit, kui
keedutsoonide hoiatuslambid on kustunud.
Loksutage pudelit, doseerige paar tilka ja hõruge
puhta majapidamispaberiga. Eemaldage
mustus/puhastusvahend labidakese edasi-tagasi
liigutamise abil.
3. Hõõruge niiske majapidamispaberi abil läikivaks.
Ärge jätke puhastusvahendit keeduplaadile, vai
eemaldage see hoolikalt niiske lapi abil. Vastasel
korral võib puhastusaine keeduplaati järgmisel korral
kasutades selle sisse sööbida. Lõpuks tuleb
keeduplaat kuivatada. .
Puhastuskaabits
Käsitsege kaabitsat ettevaatlikult, selle
tera on väga terav. Ärge lubage lastel
kaabitsat kasutada.
Kasutage kaabitsat raskesti eemaldatava mustuse ja
ülekeenud toidujäänuste keraamiliselt keeduplaadilt
eemaldamiseks. Kaabitsa terav serv on kaetud
kaitsekattega, kui kaabitsat ei kasutata. Enne kaabitsa
esmakordselt kasutamist tuleb selle tera teistpidi
pöörata.
1 Vajutage kaabitsa peal olevat nuppu ja lükake
nuppu nii palju ettepoole kui võimalik (vt. joonist).
2 Võtke tera kaabitsast. Asetage tera tagasi terav
pool väljapoole.
3 Lukustage tera kaabitsas olevate klambrite abil
(Vt. joonist).
4 Vajutage nuppu tugevasti ja lükake nuppu nii palju
tahapoole kui võimalik.
NII KASUTATE PUHASTUSKAABITSAT:
1 Lükake tera välja vajutades kaabitsa peal olevat
nuppu ja lükake seda ettepoole nii palju kui
võimalik (vt. joonist). Võite kontrollida, kas tera on
lukustunud, surudes seda vastu kõva pinda, nt.
vastu töölauda.
2 Veenduge, et tera on puhas ja terve, vastasel
korral võib tera pliidiplaati kriimustada. Uue tera
saate hankida volitatud hooldusfirmast.
3 Hoidke kaabitsat 45º nurga puhastatava pinna
suhtes all. Võite vajutade tera tugevasti vastu
pinda kartmata seda kriimustada.
4 Puhastage tera peale kasutamist hoolikalt
majapidamispaberiga.
5 Lükake tera peale kasutamist nupule vajutades ja
lükates seda tahapoole nii palju kui võimalik. Ärge
jätke kaabitsat laste käeulatusse.
12
Ahi
Ahjus on eemaldatavad ahjukandurid, millel on
kolm tasandit. Käesoleva kasutusjuhendi
Küpsetamis- ja toiduvalmistamistabelitest leiate iga
roa valmistamiseks sobiva kanduriasendi.
Ahju funktsioonid
Kõigi funktsioonide korral põleb signaallamp
kuumenemise ajal ja kustub vajaliku temperatuuri
saavutamisel (süttib ja kustub, kui termostaat lülitub
sisse või välja). Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahju funktsiooninuppu päripäeva kuni soovitud
funktsioonini (vt. all).
Valida saab järgmiseid funktsioone:
.
Ahjus saab kasutada järgmisi funktsioone:
Valgustust ahju valgustus töötab
automaatselt alati siis, kui valite funktsioone.
Pealt/alt kuumutamist, ülemine ja alumine
küttekeha on sisse lülitatud
Pealt kuumutamist, ülemine küttekeha on
sisse lülitatud
Alt kuumutamist, alumine küttekeha on sisse
lülitatud
Grilli, grilli küttekeha on sisse lülitatud
Kiirkuumutust, grilli ja alumine küttekeha
on sisse lülitatud. Ahi kuumeneb
temperatuurini 200°C ca 7 minutiga. Saab
kasutada ka nt. pealt pruunistamisel
küpsetamiseks.
13
Kasulikud juhised
Ärge asetage alumiiniumfooliumi,
ahjuplaati või panni otse ahju põhjale. Kui
ahju alumise kuumuse ülekandumine on
takistatud, võib ahju põhja email
ülekuumenemise tõttu kahjustuda.
Ahi kuumeneb kasutamisel. Ärge jätke
lapsi järelvalveta!
Ahjuplaat võib temperatuuri mõjul painduda ja/või
kui see on näiteks pizza küpsetamisel ebaühtlaselt
kaetud. Jahtumisel taastub ahjuplaadi esialgne
kuju. Kuidas ahju funktsiooni valida? Järgnevalt
praktilised juhised ja nõuanded, kuidas erinevate
roogade valmistamisel valida õige funktsioon:
Saiade küpsetamine
Järgige tabelis toodud juhiseid. Katsuge pehmeid
kooke hambatikuga u. 5 minutit enne nende
valmimisaega. Sellisel juhul saab küpsetamisaega
pikendada või lühendada. Lõpptulemust võivad
mõjutada retsept, vormide materjal, värvus, kuju ja
suurus. Alumiiniumvormides küpsevad koogid
tavaliselt heledaks. ÜLALT/ALT KUUMUTAMINE
annab tavaliselt värvi kogu pinnale.
Toiduvalmistamine
ÜLALT/ALT KUUMUTAMINE on tavaliselt parim
toidu valmistamiseks ühel kanduril. Järgige tabelis
toodud juhiseid.
Küpsetamine
Ahjus küpsetamine on kerge ja mugav. Valige
ahjunõu, millesse liha mahub, siis praeleem ei
aurustu. Jõulupraest valgub praadimisel välja palju
vedelikku. Kasutage suurt praenõu või ahjupanni,
võtke see ahjust ettevaatlikult välja.
14
Praetermomeetri kasutamine
Parima tulemuse saamiseks tuleb termomeeter
torgata prae kõige paksemasse osasse, mis
soojeneb viimasena. Ahju temperatuur mõjutab
termomeetrit, seetõttu peab kogu toruosa olema
liha sees. Pidage silmas, et termomeeter võib
näidata valesti, kui selle ots asub peki sees või
vastu luud.
Asetage praad eelkuumutatud ahju alumisse
osasse. Kui liha on saavutanud soovitud
temperatuuri, võtke praad ahjust välja, katke
alumiiniumfooliumiga ja laske ca 15 minutit jahtuda.
Nii on liha kergem lõigata ja praad jääb mahlasem.
Grillimine
Grillitava roa suurus, rasvasus, kuju, kogus ja
temperatuur mõjutavad küpsemisaega ja
lõpptulemust. Kala ja valge liha (linnu-, vasika- ja
sealiha) ei pruunistu sama kergelt nagu punane
liha (veise- ja ulukiliha). Grillimisõli ja/või vürtsid
parandavad värvi, kuid suurendavad kõrbemisohtu.
Grillimisel saadakse parim lõpptulemus siis, kui
külmkapist võetud toiduainetel lastakse enne
grillimist soojeneda. Kuivatage roog ja asetage see
ahjurestile. Maitsestage. Asetage resti alla rasva
jms. kogumiseks fooliumiga kaetud ahjuplaat.
Seakarbonaad, pihvid, kalafilee jms. asetatakse
ahju ülaossa ning paksud röstitavad tükid ahju
alaossa.
Keerake ahju funktsioonilüliti grillimise asendisse ja
valige soovitud temperatuur. Alustage grillimist 3 -
5 minutilise eelsoojenduse järel. Kontrollige
küpsemist ja keerake rooga vähemalt üks kord
küpsetamise ajal. Liiga pikk grillimisaeg kuivatab
ning halvemal juhul kõrvetab roa. Grillimise ajal
peab olema ahjuluuk suletud.
Puhastamine ja hooldamine
Ahi
Ahi on kaetud sileda emailiga. peegeldav, Ahju
luugi puhastamise kohta vt. peatükist “Ahju luuk”.
KUI AHI ON VÄGA MÄÄRDUNUD, TOIMIGE
JÄRGNEVALT:
1. Eemaldage kinnipõlenud pritsmed ja ülekeenud
toit näiteks puidust või plastmassist
praelabidaga.
2. Seebitage ahju põhi käsnaga, soovitatav on
kasutada vedelat seepi.
3. Sulgege luuk. Valige temperatuur 100°C ja
lülitage 10 minutiks pealt/alt kuumutamine
sisse.
4. Kui ahi on jahtunud, peske see puhta veega üle.
Vajaduse korral kasutage ettevaatlikult
seebitatud terasnuustikut. Kuivatage.
15
Ahjuluuk
Ahjuluuk on kaheosaline. Ahjuluuk on kaheosaline.
Luugi sisemine kaas on kuumust peegeldavast
klaasist, seetõttu jääb ahjuluugi välistemperatuur
madalaks. Ärge kriimustage seda. Luugi siseklaas
on reflektiivklaas.
KLAASIDE VAHELT PUHASTAMINE
1. Enne sahtli väljatõmbamist kontrollige, et ahi ei
oleks kuum.
2. Avage luuk ja asetage hingede vahele näiteks
kokkurullitud pajalapid (vt. joonist). Need
takistavad luugi sulgumist.
3. Keerake lahti kaks kruvi (vt. joonist) näiteks
metallmündi abil, hoides samal ajal all luugi
alumist osa (et luuk ei sulguks).
4. Keerake luugi seesmine osa ettevaatlikult üles
ja puhastage klaas.
5. Laske luugi sisemine osa puhastamise järel
tagasi alla, kinnitage kruvid ja võtke pajalapid
ära.
Ahju pirni vahetamine
1. Keerake kõik nupud 0-asendisse ja kontrollige,
et ahi ei oleks kuum.
2. Võtke ära kaitseklaas (vt. joonist).
3. Keerake läbipõlenud pirn välja.
4. Pange asemele uus pirn, millel on sokkel E14 ja
tähistus 230-240V, 15W ning 300°C.
5. Pange kaitseklaas tagasi.
Ahju tarvikud
Tõmmake riiulikandurid alumisest nurgast
(1)viltuasendis ülespoole ja võtke ahjust välja (2).
Peske need ja rest (ja ka võimalik grillitarvikud)
käsitsi või nõudepesumasinas. Kui need on väga
määrdunud, siis leotage enne, kui puhastate
seebitatud terasnuustikuga. Ahjuplaat, auguplaadid
ja -pann pühkige majapidamispaberiga kasutamise
rel üle. Vajaduse korral peske käsitsi.
Kinnikõrbenud mustuse võib eemaldada puit- või
plastkaabitsaga (kuid mitte auguplaati).
Sahtel
1 Tühjendage sahtel enne puhastamist.
Tõmmake sahtel takistuseni välja.
2 Tõstke sahtlit käepidemest, et see
vabaneks tagaserva takistuse tagant.
3 Tõmmake sahtel tervenisti lahti ja
tõstke ära.
Peale puhastamist asetage sahtli rattad siinidele
(Vt. joonis). Sahtlit sisse lükates tõstke seda veidi,
siis ei takistus siinide taha kinni.
16
Paigaldamine
Pliiti võivad paigaldada ja parandada
ainult
volitatud omavad teenindustöökojad või
isikud.
Pliit on raske, servad ja nurgad, millega
üldiselt kokku ei puututa, võivad olla
teravad. Kasutage pliidi transportimisel
kindaid.
Enne paigaldamist kontrollige, kas selle mõõtmed
vastavad köögimööblile. Mõõtke töölaua kõrgus
põrandast ülemise pinnani ja sügavus seinast sokli
esipinnani (vt. joonist). Pliidi võib paigutada ka
seina või kõrge kapi kõrvale.
Pliidi sokkel on tarnimisel sobitatud töölaua
kõrgusega 90 cm ja mööbli sokli sügavusega 55
cm. Kui kõrgus ei ole sobiv, siis saab seda muuta
kõrgusele 88 või 85 cm (vt. altpoolt).
Kontrollige, et pliidi juhe ei jääks pliidi nihutamisel
mööbli vahele kinni.
Sokli kõrguse muutmine
1. Asetage pliit ettevaatlikult esiküljega
põrandale (vt. joonist). Asetage pliidi ja
põranda vahele pakendis olevad
kaitsedetailid.
2. Olge ettevaatlik. Pliidi all on teravad servad.
Keerake lahti kruvi A (1 tk.) sokli tagaosa
keskelt ja kruvid B (4 tk., vt. joonist).
3. Pange sokli sisemine osa soovitud
kõrgusele, kas 85, 87 või 90 cm (vt. joonist).
4. Keerake kruvid A ja B uuesti kinni.
Loodimine
Pliit peab olema horisontaalasendis, et näit. rasv
valguks panni põhjas ühtlaselt laiali. Kontrollige
loodisolekut vesiloodiga või näiteks veega täidetud
praepanni abil.
Pliidi jalgu ja rattaid saab vajaduse korral üles-alla(-
6, +12 mm) reguleerida. Esimesi jalgu reguleerige
näpitsate, tagumisi ristpea-kruvikeerajaga.
Ühendamine vooluvõrku
Pliiti võivad paigaldada ja parandada
ainult
volitatud omavad teenindustöökojad või
isikud. Puudulikult teostatud remont võib
halvendada pliidi tööd ning olla ohtlik
inimestele ja varale.
Ühendusskeem asub klemmliistu juures.
Pliidi ühendusvõimsus ja -pinge on toodud pliidi
paremal küljel asuval andmesildil.
17
Tehnilised andmed
Jätame endale õiguse teha muudatusi Seade vastab
standardite 89/336/EU ja 73/23 EEC nõuetele. IEC
klass Y
EK 5160
Laius (mm) 500
Kõrgus, tarnimisel 900
Sügavus (mm) 600
Maht, ahi (liitrites) 37
Ühendusvõimsus (W)
230V pliit 9015
Pliidiplaadid Suurus (mm) Võimsus (W)
tagumine vasakpoolne 145 1200
tagumine parempoolne 180 1800
eesmine vasakpoolne 180 1800
eesmine parempoolne 145 1200
Signaallambid: huumlambid
Ahju pirn: sokkel E14, tähistus 230 - 240V, 15W, 300°C
18
Tabelid
Küpsetustabel
Ülemine/alumine
kuumus
Kõrgus Aeg minutites
Koogipõhi 175 - 200 A 30 - 40
Rullbiskviit 225 - 250 K 5 - 7
Besee 100 - 125 K 40 - 50
Muffinid 225 K 10 - 12
Väikesed muretaignakoogid 175 - 200 K 5 - 10
Piparkoogid 175 K 5 - 7
Saiad/kringlid 200 - 225 A 15 - 20
Pikergused rasked saiad 175 - 200 A 50 - 60
Saiakesed 225 K 8 - 12
Ümmargused saiad 225 A 30 - 35
Rõngassaiad 200 - 225 K 10 - 15
Õhuline biskviitkook 175 A 35 - 45
Tihke biskviitkook 150 - 175 A 50 - 60
Teesaiad 225 - 250 K 8 - 10
Nisukuklid 225 - 250 K 8 - 12
Vormikoogid/ väikesed
saiakesed
200 - 225 A 30 - 40
Ahjuplaadi kõrguse valimine
Ahjus on kolm kandurit (vt. joonis):
Ü = ahju ülaosa (kandur 3).
K = ahju keskosa (kandur 2).
A = ahju alaosa (kandur 1).
19
Toituvalmistamistabel / grillimine
Toit Kuumutamine
ülalt/alt
Grill Kõrgus Aeg,
minutites
Praetermomeetri
temperatuur, °C
Broiler 175 A/K
Pool broilerit * 200 - 225 A 40 - 50
Antrekot, u. 1,5 cm 250 Ü
Filee (sea-, veise-, uluki-) 175 A/K 55 - 60
Grillvorst 250 Ü 5 - 8
Külmutatud hakklihapihv,
100 g
250 Ü 10 - 12
Kala
- keedetud 200 A
- omas mahlas keedetud 100 A
-küpsetatud 200 - 225 A
Värske seapraad 175 A 70
Sufleed 175 - 200 K
Abaluupraad 175 A 75
Pikkpoiss 175 - 200 A/K
Lihapallid ahjupannil 225 K
Maks, ca 1,5 cm 250 Ü 10 - 12
Omlett 200 - 225 K
Veisepraad 125 A 70 - 75
Röstkarbonaad* 175 200 - 225 A
Röstpraad 125 A 55 - 60
Praad (vasika-, lamba-,
uluki-)
175 A 70 - 75
Vormiroad 225 A/K
Peekoniroog 225 K
Pihv, ca 11,5 cm 250 Y 6 - 8
Pirukad 225 K
Pizza 250 K
Seakarbonaad, ca 1,5 cm 250 Ü 12 - 15
Sea seljatükk 175 A 80 - 85
Räimepihvid 225 K
Ahjukartulid 225 K
Vormiroad
Shnitsel, u. 1,5 cm
200 - 225
250
A/K Ü
15-20
Valige madalam temperatuur, kui kasutate grillimisvürtse või -õli.
20
Nõuandeid kasutamiseks
Viga Põhjus Kõrvaldamine
Leivad-saiad, pehmed
koogid ei kerki
Kui ahju temperatuur on liiga
madal, siis taigen algul kerkib ja
langeb seejärel alla ning
küpsetis jääb lamedaks.
Võrrelge valitud temperatuuri tabelis või
retseptis antud temperatuuriga.
Taigen ei ole õigesti kerkinud.
Liiga pikk kergitusaeg jätab
küpsetised lamedaks.
Pärmitaignal tuleb lasta kerkida
toatemperatuuril. Taigna kergel vajutamisel
peab taigen ise tasanduma. Kontrollige
retseptist kergitusaega.
Liiga vähe pärmi või
küpsetuspulbrit.
Kontrollige retseptist, kas olete kasutanud
õiget kogust.
Liiga kuum rasv/vedelik surmab
pärmiseened.
Kontrollige alati vedeliku temperatuuri enne
selle lisamist. Värskele pärmile 37°C,
kuivpärmile 45-50°C.
Leivad saiad, pehmed
koogid küpsevad kuivaks
Saiade kuivamise põhjuseks
võib olla liiga väike
vedelikukogus, liiga suur
jahukogus või vale jahusort.
Kontrollige retseptist, kas olete valinud õige
jahusordi ja vedeliku/jahu vahekorra.
Kui ahju temperatuur on liiga
madal, kerkivad saiad ahjus
liiga kaua ja kuivavad.
Kontrollige, kas olete valinud õige
temperatuuri.
Küpsetised/road küpsevad
liiga tumedaks
Kui ahju temperatuur on liiga
kõrge, tumenevad küpsetised
liiga palju enne valmimist.
Kontrollige, kas temperatuur on õige.
Liiga kõrgele asetatud road
saavad tavalisel küpsetamisel
liiga palju ülemist kuumust.
Tulemus on vastupidine, kui
pann asetatakse liiga alla.
Kontrollige tabelist või retseptist, kas olete
valinud õige kõrguse.
Sisse on lülitatud kiirkuumutus. Kontrollige ahju lüliti asendit ja valige vajalik
funktsioon.
Küpsetised/road on
heledad
Ahju põhja asetatud foolium,
ahjuplaat või -pann takistab
alumise kuumuse kahjustada
emaili.
Kontrollige, et ahju põhi oleks tühi.
Heledates küpsetusvormides
küpsevad koogid heledamaks
kui tumedates.
Valige võimaluse korral tumedad vormid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EK5160 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend