Electrolux EKE4100 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ELEKTRIPLIIT
EKE 4100
Kasutusjuhend
Sisukord
2
Sisukord
Ohutusnõuded.........................................................................................................................3
Elektripliit .................................................................................................................................4
Pakendi eemaldamine.........................................................................................................4
Ohutussüsteemid.....................................................................................................................5
Kukkumiskaitse ...................................................................................................................5
Keeduplaadi kaitse (lisavarustuses)....................................................................................5
Ahjuukse riiv........................................................................................................................6
Enne pliidi kasutuselevõttu ......................................................................................................6
Üldinformatsioon .................................................................................................................6
Tarvikute puhastamine........................................................................................................6
Keeduplaatide kuumutamine...............................................................................................7
Kaitserasva eemaldamine ...................................................................................................7
Keeduplaadid ..........................................................................................................................8
Keedupinna kasutamine......................................................................................................8
Keeduplaatide puhastamine..............................................................................................10
Ahi .........................................................................................................................................11
Ahju funktsioonid...............................................................................................................11
Kasulikke nõuandeid .........................................................................................................12
Puhastamine ja hooldus....................................................................................................13
Paigaldus...............................................................................................................................15
Sokli kõrguse muutmine ....................................................................................................15
Seadme horisontaalasendisse paigaldamine ....................................................................15
Ühendus elektrivõrku.........................................................................................................15
Hooldus .................................................................................................................................16
Tehnilised andmed ................................................................................................................17
Tabelid...................................................................................................................................18
Küpsetustabel ...................................................................................................................18
Küpsetusplaadi kõrguse valimine......................................................................................18
Toiduvalmistamise tabel....................................................................................................19
Praktilisi nõuandeid ja soovitusi.............................................................................................20
Nõuandeid ja soovitusi ..........................................................................................................21
Utiliseerimine.........................................................................................................................21
Ohutus
3
Ohutus
Pliidid täiustuvad pidevalt ja ka sellel elektripliidil on uusi funktsioone ja omadusi. Sellest lähtuvalt lugege
kasutusjuhend hoolikalt läbi ning tutvuge seadme kasutamisvõtete ja funktsioonidega. See elektripliit on ette
nähtud kodumajapidamises kasutamiseks. Hoidke kasutusjuhend alles, et see vajadusel seadme järgmisele
kasutajale edasi anda. Kui teil on küsimusi elektripliidi omaduste või selle funktsioneerimise kohta, võtke
ühendust hooldusfirmaga. Kontaktandmed leiate peatükist “Hooldus”.
Tekst, mis on tähistatud OHUKOLMNURGAGA, sisaldab informatsiooni elektripliidi ohutu
kasutamise kohta. LUGEGE NEED TEKSTILÕIGUD HOOLEGA LÄBI, et mitte asjata
iseennast või teisi vigastada ega seadet kahjustada.
Lapsed
Lapsed on loomult uudishimulikud ning tunnevad huvi
kõige, sealhulgas ka elektripliitide vastu. Kui teie peres
on lapsi, tahaksime ohutusest lähtuvalt rõhutada
mõningaid asjaolusid:
Soovitame vähemalt 40 sentimeetrise asetuspinna
jätmist elektripliidist mõlemale poole. Alternatiivselt
võib elektripliidi paigutada ka nii, et ühele poole jääb
sein või kapp ning teisele asetuspind.
Keeduplaadi kaitse peab olema oma kohale
paigaldatud ja ahjuukse turvariiv peab toimima.
Lubage lastel pliidi kasutamisel osaleda, kuid selgitage
neile, et potid, pliidiplaat ja ahi kuumenevad ning
püsivad kuumadena veel mõne aja jooksul pärast
kasutamist. PÕLETUSOHT!
Paigaldus
Elektripliidi võib paigaldada ja võimalikke remonditöid
sooritada üksnes vastavate seadmete montaažiks
vajalikku kvalifikatsiooni omav hooldusfirma või isik.
Puudulikult läbi viidud montaažitööd võivad kahjustada
pliidi funktsionaalsust ning vigastada inimesi ja
kahjustada vara.
Pliit on raske, selle servad ja nurgad, mida te üldjuhul
puutuda ei tarvitse, võivad olla teravad. Pliidi asukohta
muutes kasutage kindaid.
KUKKUMISKAITSE peab olema paigaldatud. Sel juhul
ei lähe pliit ümber ka tavalisest suurema koormuse
korral.
Kasutamine
Ärge jätke kunagi keevat õli või rasva, parafiini ega
mõnda muud kergelt süttivat ainet pliidile ilma
järelvalveta. Tulekahju puhkemise korral seadke
valikulülitid nullasendisse ja lahutage vooluvõrgust
ventilatsiooniseade. LÄMMATAGE TULI KAANEGA,
ärge kasutage kunagi kustutamiseks vett.
Kasutage ainult keeduplaadi ja ahju jaoks ette nähtud
potte/nõusid.
Veenduge selles, et pliidi valikulülitid on nullasendis,
kui seadet ei kasutata.
Hoiatus! Ahjus ei tohi kasutada
alkoholi ega teisi selliseid vedelikke,
mis võivad moodustada
plahvatavaid gaase või selliseid
aineid, mis võivad põhjustada
tulekahju või plahvatuse.
Nimetatud aineid tuleb pliidi läheduses käsitseda
eriti ettevaatlikult. Näiteks konjaki või mõne muu
alkoholiga toidu põletamine võib põhjustada pliidil
olevate rasvapritsmete süttimise ja tõsiste
tagajärgedega tulekahju. Vigastumist võivad
põhjustada ka tuleleegid ja põlevad rasvaplekid.
Puhastamine
Hoidke keeduplaadid ja ahi puhtana, et tagada
hügieen ja vajalik ohutus. Rasv ja pritsmed
lähevad kuumenedes kõrbema ja võivad halvimal
juhul põhjustada tulekahju.
Seadme korrashoid ja hooldus
Seadke kõik valikulülitid enne defektse lambipirni
vahetamist nullasendisse.
Seadet võib hooldada ja vajalikke remonditöid
sooritada üksnes selleks volitatud hooldusfirma.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Utiliseerimine
Aidake kaasa elektripliidi utiliseerimisest
keskkonnale tuleneva surve vähendamisele: kui
pliidi toitejuhe on pistikupesast lahti ühendatud,
lõigake see seadmepoolsest otsast läbi ning
muutke ahjuukse turvalukustus töökõlbmatuks.
Elektripliit
4
Elektripliit
1 Ventilatsiooniava
2 Keedupind
3 Juhtpaneel ja VALIKULÜLITID
4 Ahi
5 Hoiusahtel
6 Sokkel
Pliidi tagaosas on rattad, mis hõlbustavad seadme
ümberpaigutamist puhastustööde korral. Avage luuk,
tõstke pliiti ettevaatlikult ülaäärest ja tõmmake seade
välja.
Pakendi eemaldamine
Veenduge selles, et pliidil pole defekte. Informeerige
võimalikest transpordikahjustustest koheselt müüjat.
Pakend suundub sekundaarse toorainena uuesti
ringlusse. Võtke ühendust jäätmekäitlusettevõttega,
kui te ei tea kindlalt, kuhu pakkematerjalid toimetada.
Tarvikud
TARNEKOMPLEKTI KUULUVAD:
Emaileeritud küpsetusplaadid ja ahjupann
Ahjurest
Kukkumiskaitse koos paigaldamiseks
vajalike tarvikutega
Kasutusjuhend
LISAVARUSTUSENA ON SAADAVAL :
Keedupinna kaitse koos vajalike
tarvikutega.
Ohutussüsteemid
5
Ohutussüsteemid
Veenduge selles, et mõlemal poole elektripliiti jääb 40
cm laiune asetuspind (VAADAKE JOONIST).
Alternatiivselt võib pliidi paigaldada selliselt, et ühele
poole jääb sein või kapp ning teisele poole asetuspind.
Pliit tagab laste turvalisuse juhul, kui on paigaldatud
järgmised tarvikud või seadme ekspluateerimisel
rakendatakse järgmisi funktsioone:
Kukkumiskaitse
Kukkumiskaitse peab olema
paigaldatud, et vältida pliidi ümber-
minekut ka tavapärasest suurema
koormuse korral.
Enne kukkumiskaitse paigaldamist veenduge selles, et
pliit on paigaldatud õigele kõrgusele (vt. peatükki
“Paigaldamine”, lk. 35).
KUKKUMISKAITSE PAIGALDAMISEKS TOIMIGE
ALLJÄRGNEVALT:
1 Tõmmake pärast seadme
horisontaalasendisse paigaldamist seinale
joon nii, et see jääb piki pliidi tagaserva
(VT. JOONIST).
2 Vaadake jooniselt mõlema poole mõõte.
Mõõtke välja kukkumiskaitse koht ja kruvige
kaitse tugeva materjali või sobiva toe külge.
TÄHELEPANU! Kui paigalduskoht on pliidist laiem ja
te soovite asetada pliidi tühiku keskele, tuleb joonisel
esitatud horisontaalmõõtmele lisada pliidi ja
mööblieseme vahele jääva prao laius.
3 Kui muudate mõõtu, pidage meeles, et
kukkumiskaitse tuleb sobitada pliidi
tagaosas olevasse auku, kui seadet oma
kohale nihutate.
Pidage meeles, et kukkumiskaitse toimib vaid siis, kui
pliit on oma kohale paigutatud.
Keedupinna kaitse
Keedupinna kaitse peab olema
paigaldatud, et vältida keedunõude
pliidilt allatõmbamist laste poolt.
1 Suruge katted eesmistesse aukudesse.
2 Asetage kaitse keedupinnale nii, et katted
jäävad serva ülaossa.
3 Keerake kaitse viltuselt allapoole ja
4 seejärel ülespoole nii, et kaitse otste servad
haakuksid keedupinna äärtega.
5 Lukustamiseks kasutage tagumisi katteid.
Ohutussüsteemid
6
Ahjuukse riiv
Ahjuukse riiv ehk lastelukk teeb lastel ahjuukse
avamise raskemaks. Riiv on tehases töövalmis seatud,
kuid vajaduse korral võib selle deaktiveerida.
AHJUUKSE TURVARIIV EHK LAPSELUKK
Vajutage riiv (A) alla, kui soovite ahju ust AVADA. Riivi
võib vajaduse korral hoida aktiveerituna või
deaktiveerituna. Lukustamise moodust muutes tuleb
alati enne veenduda, et ahi ei ole kuum.
LASTELUKU DEAKTIVEERIMINE (B):
Vajutage riiv alla ja lükake ukse ülaservas olevat keelt
paari millimeetri võrra paremale.
LASTELUKU AKTIVEERIMINE (C):
Lükake ukse ülaservas olevat keelt paari millimeetri
võrra vasakule.
Enne pliidi kasutuselevõttu
Üldine informatsioon
Puhastage pliit kohe kasutamise järel puhta lapi ja
sooja veega, millesse on võimaluse korral lisatud
nõudepesuvahendit. Ärge kasutage kunagi pliidi
puhastamiseks abrasiivseid või teisi pealispinda
kriimustavaid aineid. Mõnedel juhtudel võib siiski tulla
kõne alla intensiivsem puhastamine. Sellisel juhul
järgige alltoodud nõuandeid. Ärge unustage puhastada
seadet ka ventilatsiooniava kaitse alt. Kaitset võite
pesta nõudepesumasinas.
Enne kui tõmbate pliidi oma kohalt lahti, et seda tagant
puhastada, tuletaksime teile kindluse mõttes meelde,
et kukkumiskaitse toimib ainult siis, kui pliit on oma
tavapärasel kohal.
Puhastage tarvikud
Peske küpsetusplaat, ahjupann jt. esemed sooja vett
ja nõudepesuvahendit kasutades. Loputage ja pühkige
kuivaks.
Ohutussüsteemid
7
Kuumutage keeduplaate
Keeduplaate on töödeldud roostevastase ainega, mis
jääb keeduplaatide külge paremini, kui neid enne
kasutamist kuumutada.
Kuumutage maksimaalvõimsusel 5 minuti jooksul
keedupinna kahes vastastikuses nurgas asetsevat
plaati korraga. Ärge unustage plaatide jälgimist, et
keegi end nende vastu puutudes ei põletaks.
Leotusvahendite jääkained suitsevad aurustudes veidi.
Ärge kuumutage ahju ja selles sisalduvat kaitsemääret
enne, kui olete kuumutanud kõiki keeduplaate.
Kuumutage ahju kaitsemääret
Pidage silmis lapsi! Ahi
kuumeneb tuntavalt.
1 Seadke ahju termoregulaator näidule, mis
vastab kõige kõrgemale temperatuurile.
Ahju uks peab olema kinni.
2 Õhutage kööki. Lülitage seade vooluvõrgust
välja, kui kõrbemist enam ei toimu ja
suitsemine on lakanud.
3
Puhastage ahi, uks ja toed sooja vett ja
nõudepesuvahendit kasutades. Pühkige
kuivaks.
Juhtpaneel
1 PLIIDI indikaator
2 AHJU indikaator
3 AHJU temperatuuri valikulüliti
4 KEEDUPLAATIDE kuumutusvõimsuse valikulülitid
Indikaatorid
Indikaatorid kujutavad endast huumlampe ja nende tööiga on tavaliselt pikk. Kui indikaator lakkab töötamast,
võtke ühendust hooldusfirmaga.
Keeduplaadid
8
Keeduplaadid
Pliidil on kaks valumalmist keeduplaati. Kui kasutatav
voolupinge on 230 V, ei tohi kasutada eesmist
keeduplaati (kui ahi on kasutusel, kaitseb ülekoormuse
vastu võimsuspiiraja).
Keedupinna kasutamine
Ärge jätke kunagi keevat õli või rasva,
parafiini või mõnda muud kergelt
süttivat ainet pliidile ilma järelvalveta.
Tulekahju puhkemise korral seadke
valikulülitid nullasendisse ja
ühendage pliidi ventilatsiooniseadme
toitejuhe seinakontaktist lahti.
LÄMMATAGE TULI KAANEGA, ärge
kasutage kunagi kustutamiseks vett.
Keeduplaatide valikulülititel on kindlad asendid 1 6
(kuumutusvõimsus on kõrgeim asendis 6).
Valikulüliteid võib pöörata nii päri- kui ka vastupäeva.
Valige sobiv keeduplaat keedunõu ja valmistatava
toidu koguse järgi.
0 Soojust ei eraldu
1 Keetmine, madal – keskmine võimsus
2 Keetmine, keskmine võimsus – kõrge võimsus
Küpsetamine, madal võimsus
3 Küpsetamine, madal – keskmine võimsus
4 Küpsetamine, keskmine võimsus – kõrge
võimsus
5 Küpsetamine, kõrge võimsus
6 Keema ajamine, eriti kõrge võimsus
0 Järelsoojus
Pliidi punane indikaator süttib, kui valikulüliti seatakse
nullasendist mõnda teise positsiooni.
Ülekoormuse vältimiseks deaktiveerub eesmine
keeduplaat ahju sisse lülitamisel automaatselt (230V
elektripliit).
Keeduplaadid
9
Keetmine
Võite vee keema ajamiseks kasutada kõrgeimat
kuumutusvõimsust ja valida seejärel madalama
kuumutusvõimsuse toidu edasiseks küpsetamiseks ja
hautamiseks. Vee keemisega kaasnev hääl ja mullide
suurus aitab valida õiget kuumutusvõimsust.
NÕRK VÕIMSUS: Peaaegu hääletu keemine, kergelt
mullitav vesi. Sobiv putrude hautamiseks, kala
küpsetamiseks ja köögiviljade (näit. herned,
spargelkapsas) keetmiseks.
KESKMINE KUUMUTUSVÕIMSUS: Keemise hääl on
kuuldav, mullide suurus vastab gaseeritud jookide
omale. Sobib suuremale osale keedetavatele
toiduainetele, näit. söögipeedile ja lihale.
KÕRGE KUUMUTUSVÕIMSUS: Hääl muutub enne
keemise algamist vaiksemaks. Mullitav vesi. Sobib
keema ajamiseks.
Küpsetamine
Küpsetamisel saate parima tulemuse, kui praetavad
toiduained ei ole enam külmikutemperatuuril ning toidu
kogus katab kõige rohkem 2/3 praepanni põhjast.
Lisage margariin/või praepannile ja valige valikulülitiga
kuumutusvõimsus. Rasva värvi järgi saab otsustada,
millal võib küpsetamist alustada. Näete värvi
raskusteta, kui surute terasest pannilabida vastu põhja
siis, kui rasv enam ei susise.
NÕRK KUUMUTUSVÕIMSUS: Veidi pruunikas rasv.
Sobiv näit. munade, toorete kartulite, sibula,
karbonaadi ja kotlettide ning terve kala praadimiseks.
KESKMINE KUUMUTUSVÕIMSUS: Keskmiselt pruun
rasv. Sobiv enamike toitude, näit. hakkliha,
lihakuubikud, vorst, õhuke kalafilee ja pannkoogid,
praadimiseks.
KÕRGE KUUMUTUSVÕIMSUS: Tumepruun rasv.
Sobiv õhukeste kotlettide kiireks praadimiseks. Olge
ettevaatlik, rasv võib kergesti põlema süttida.
Keeduplaadid
10
Keedupoti/praepanni valimine
Aja- ja energiasäästu saavutamiseks peaks
keedupoti/praepanni põhi olema
sama suur kui keeduplaat. Liiga suur põhja
läbimõõt suurendab toidu kinni kõrbemist
ülekeemise korral.
ühetasane. Ebaühtlane põhi pikendab
keetmise aega.
Plaadi kuumus kandub üle keedunõule. Uusi
keedunõusid muretsedes valige pigem mitmekihilise
põhjaga terasest keedupotid.
Säästke energiat!
Kui kasutate keedunõul kaant, siis tarbitava
energia hulk väheneb.
Kasutage ära järelsoojus.
Aurutamise kasutamine küpsetamisel,
kiirkeedupott ja puhtad keeduplaadid
vähendavad tarbitava energia hulka.
Keedunõu ebaühtlane põhi suurendab
energiatarvet ca 30 % võrra.
Keeduplaatide puhastamine
Keeduplaatide määrdunud pind halvendab soojuse
ülekandumist plaadilt keedunõule. Puhastage plaadi
pinda iga kasutuskorra järel niiske lapi ja
nõudepesuvahendiga.
Puhastamine ja roostevastane
töötlemine
1 Puhastage plaadid põhjalikult, kasutades
selleks seebitatud terasvilla. Loputage,
seejärel kuivatage majapidamispaberiga.
2 Kandke, näit. väikese riidetükiga, õhuke kiht
roostevastast vahendit kuivale, külmale
plaadile. Vahendi võite hankida volitatud
hooldusfirmast.
3 Põletage roostevastane vahend
keeduplaadi külge kinni, kuumutades
selleks täiel võimsusel ühte plaati korraga
maksimaalselt viie minuti jooksul.
Leotusainete aurustumisel tekib kerge
suitsuvine ja eraldub auru.
4 Värv eemaldub emaililt (mis peab olema
külm) ja kätelt lakibensiiniga.
Ahi
11
Ahi
Ahi on varustatud tugedega, millel on plaadi või resti
jaoks kolm erinevat kinnitustasandit. Võite kontrollida
käesoleva kasutusjuhendi küpsetamise ja
toiduvalmistamise tabelitest, missugune tasand sobib
erinevatele funktsioonidele ja temperatuuridele kõige
paremini.
Ahju funktsioonid
Kõikide funktsioonide puhul põleb indikaator
kuumutusfaasis ja kustub siis, kui soovitud
temperatuur on saavutatud (süttib ja kustub, kui
termostaat sisse ja välja lülitub). Selleks, et ahju
kasutama asuda, keerake ahju valikulülitit päripäeva ja
seadke see soovitud funktsiooni kohale (vt. allpool)
AHJUL ON JÄRGMISED
FUNKTSIOONID:
Valgustus
Valgustus süttib alati automaatselt, kui funktsioone
valite. Võite soovi korral lülitada sisse ainult
valgustuse, ilma ühtki teist funktsiooni aktiveerimata.
Ülemine/alumine kuumutus
Ülemise ja alumise küttekeha aktiveerimine
Ülemine kuumutus
Ülemine küttekeha on sisse lülitatud.
Alumine küttekeha
Alumine küttekeha on sisse lülitatud.
Ahi
12
Kasulikke nõuandeid
Ärge asetage kunagi
alumiiniumfooliumit, küpsetusplaati
või ahjupanni otse ahju põhjale. Kui
ahju alumisest küttekehast eralduva
soojuse edasikandumist takistatakse,
võib ahju põhja email
ülekuumenemise tõttu kahjustuda. Ahi
kuumeneb kasutamisel. PIDAGE
SILMAS LAPSI.
Plaat võib temperatuuride muutumise korral väänduda,
kui see on ebaühtlaselt, näit. pitsaga, kaetud. Plaat
võtab jahtudes taas oma esialgse kuju.
Järgnevalt leiate praktilisi nõuandeid selle kohta,
kuidas erinevate toitude valmistamiseks kõige
sobivamat funktsioon valida.
Küpsetamine
Järgige tabelis toodud juhiseid. Proovige pehmeid
saiakesi hambatikuga ligikaudu 5 minutit enne
ettenähtud valmimisaega. Võite küpsetusaega
lühendada või pikendada. Lõpptulemusele võivad
avaldada mõju valmistamise juhised, vormide materjal,
värv ja kuju. Heledates alumiiniumvormides
küpsetatud koogid on üldiselt heledad.
Toiduvalmistamine
Järgige tabelis toodud juhiseid.
Küpsetamine
Ahjus küpsetamine on lihtne ja käepärane. Valige
ahjuroa valmistamiseks sobiv vorm, kuhu liha täpselt
mahub, et vältida praeleeme kuivamist. Kasutage
seepärast praevaagnat või ahjupanni ja võtke see
ahjust ettevaatlikult välja.
Termomeetri kasutamine
Parima tulemuse saavutamiseks peab termomeetri
tipp olema prae kõige paksema osa keskel, mis
soojeneb viimasena. Ahju soojus mõjutab
termomeetrit, mispärast peab toruosa olema liha sees.
Pidage meeles ka seda, et termomeeter võib näidata
valesti, kui selle ots satub rasvakihti või luusse.
Asetage praad eelkuumutatud ahju alaossa. Kui liha
on saavutanud soovitud temperatuuri, võtke praad
ahjust välja, kattes see alumiiniumfooliumiga. Laske
prael ca 15 minuti jooksul jahtuda. Nii on liha lihtsam
lõigata ning praad jääb mahlasemaks.
Ahi
13
Puhastamine ja hooldus
Ahi
Ahi on kaetud ühtlase emailikihiga.
KUI AHI ON VÄGA MÄÄRDUNUD, TOIMIGE
JÄRGNEVALT:
1 Eemaldage kinnijäänud pritsmed ja
ülekeemise jäägid näit. puidust või
plastmassist pannilabidaga.
2 Kandke käsnaga ahju põhjale vedelat seepi
(parem, kui see on veega lahjendatud).
3 Sulgege luuk. Valige ligikaudu 10 minutiks
temperatuur 100ºC.
4 Kui ahi on jahtunud, peske seda puhta
veega. Kasutage vajaduse korral
(ettevaatlikult!) seebitatud terasvilla.
Pühkige kuivaks.
Ahju uks
AKENDE VAHERUUMI PUHASTAMINE
Toimige ettevaatlikult, et puhastamise
käigus ukse klaasi mitte kahjustada.
Kui klaasi servadesse tekivad mõrad,
võib see mõne kuumutustsükli järel
puruneda.
1 Veenduge enne, kui asute välimist klaasi
eemaldama, et ahi ei ole kuum ning ukse
riiv on aktiveeritud.
2 Avage seejärel uks ja paigutage
uksehingede vahele näit. kokkurullitud
pajalapid (VT. JOONIST). Need takistavad
ukse sulgumist. Pärast seda lükake ust
ülespoole.
3 Hoidke kinni ukse käepidemest, suruge
ukse ülaääre kaks vedru sisse ja eemaldage
klaas.
4 Asetage klaas pärast selle
aknapesuvedelikuga puhastamist mõlema
servaga (VT. JOONIST) väikese konksu
peale. Veenduge, et uks kinnitub mõlemalt
poolt hästi.
5 Seejärel suruge ukse ülaääre kaks vedru
sisse ja lükake klaas oma kohale.
6 Eemaldage pajalapid.
Ahi
14
Ahju lambipirni vahetamine
1 Seadke kõik valikulülitid nullasendisse ja
veenduge selles, et ahi ei ole kuum.
2 Eemaldage lambipirni kate (VT. JOONIST).
3 Eemaldage defektne lambipirn.
4 Asendage see uuega, mis on varustatud
E14-sokliga ning on tähistatud järgnevalt:
230-240V, 25W ja 300ºC.
5
Asetage kate oma kohale.
Ahju tarvikud
Eemaldage ahjus kasutatavad toed alumisest nurgast
(1), tõstke need viltuselt ülespoole ja tõstke ahjust
välja (2). Peske toed ja rest (nagu ka teised võimalikult
kasutatavad grillitarvikud) käsitsi või
nõudepesumasinaga. Kui toed on väga määrdunud,
tuleks neid enne seebitatud terasvillaga puhastama
asumist leotada.
Tavaline küpsetusplaat, aukudega küpsetusplaat ja
ahjupann pühitakse pärast kasutamist
majapidamispaberiga puhtaks ning vajaduse korral
pestakse neid käsitsi. Kinni kõrbenud toidujäätmeid
võib kaapida näit. puidust või plastmassist labidaga
(kuid siiski mitte aukudega küpsetusplaati).
Paigaldamine
15
Paigaldamine
Elektripliidi võib paigaldada ja võimalikke
remonditöid võib sooritada üksnes vastavate
seadmete montaažiks vajalikku
kvalifikatsiooni omav hooldusfirma või isik.
Pliit on suure massiga, selle servad ja
nurgad, mida te üldjuhul puutuda ei tarvitse,
võivad olla teravad. Pliidi asukohta muutes
kasutage kindaid.
Veenduge enne pliidi paigaldamist, et pliidi mõõtmed on
kooskõlas köögimööbli omadega. Mõõtke töölaua kõrgust
põrandast kuni tööpinna ülaääreni ja aluse sügavust seinast
aluse ääreni (VT. JOONIST). Pliidi võib paigutada ka seina
või kõrge kapi kõrvale.
Pliidi sokkel on tarnimisel seatud nii, et tööpinna kõrguseks
on 90 cm ja seadme sokli sügavus on 55 cm. Kui need
mõõdud ei ole sobivad, võib kõrgust muuta 88 või 85
sentimeetrile (vt. joonist). Veenduge selles, et pliidi toitejuhe
ei jääks surve alla, kui seadet liigutate.
Sokli kõrguse muutmine
1 Kallutage pliidi esiosa ettevaatlikult vastu põrandat
(VT. JOONIST). Asetage põranda ja pliidi vahele
näiteks pakendis olev kaitsedetail.
2 Pliidi alaosal on teravad ääred, seetõttu toimige
äärmiselt ettevaatlikult! Eemaldage sokli tagaosa
keskel olevad kruvid A (4 TK, VT. JOONIST) ja kruvid
B (4 TK., VT. JOONIST).
3 Kinnitage kruvid A 85, 87 või 90 cm aukudesse,
vastavalt tasandi kõrgusele (VT. JOONIST) .
4 Kinnitage uuesti kruvid A ja B.
Seadme horisontaalasendisse
paigaldamine
Pliit peab olema paigutatud horisontaalselt, et näit. rasv
ühtlaselt praepanni põhjale valguks. Kontrollige rõhtsust,
asetades seadmele vesilood või veega täidetud praepann.
Esmalt vasem- või parempoolsele äärele, seejärel eesmisele
äärele. Pliidi tugijalgu ja rattaid võib tarviduse korral tõsta ja
langetada (-6, +12 mm) sokli esiosast. Reguleerige esijalgu
näpitstangidega ja tagarattaid ristpeakruvikeerajaga.
Elektripliidi võib paigaldada ja võimalikke
remonditöid sooritada üksnes vastavate
seadmete montaažiks vajalikku
kvalifikatsiooni omav hooldusfirma või isik.
Puudulikult läbi viidud tööd võivad
kahjustada pliidi funktsionaalsust ning
vigastada inimesi ja kahjustada vara.
Pliit tarnitakse toitejuhtme ja pistikuga varustatuna ning see
tuleb ühendada maandusega seinakontakti. Elektriühenduste
teostamise instruktsioonid on lisatud. Pliidi võimsustarve ja
tööpinge on ära näidatud andmekilbil, mis paikneb elektripliidi
paremal küljel.
Hooldus
16
Hooldus
Elektripliidi võib paigaldada ja võimalikke
remonditöid sooritada üksnes vastavate
seadmete montaažiks vajalikku
kvalifikatsiooni omav hooldusfirma või isik.
Puudulikult läbi viidud tööd võivad
kahjustada pliidi funktsionaalsust ning
vigastada inimesi ja kahjustada omandit.
Kui pliit korralikult ei tööta, on soovitav tutvuda
kasutusjuhistega (eelkõige informatsiooniga, mis
on toodud lk. 20 ja 21.). Kui vajate abi, tutvuge ka
allpool toodud nõuannetega.
Tehnilised andmed
17
Tehnilised andmed
Tootja jätab endale õigused muudatusteks. See seade vastab järgmistele EL direktiividele: 89/336/EU ja 73/23
EEC.
EKE 4100
Laius (mm): 397
Kõrgus
(tarnimisel) (mm): 900
Sügavus (mm): 595
Mahutavus (liitrit): 26
Tarbimisvõimsus (W):
230V pliit 2515
400V pliit 4032
KEEDUPLAADID SUURUS (mm) VÕIMSUS (W)
Vasakpoolne tagumine: 145 1000
Parempoolne tagumine: 180 1500
ENERGIATARVE
Ülemine /alumine 0,76
Küttekeha (kWh)
SUURIMA KÜPSETUS- 800
PLAADI ALA (cm²)
Energiaklassi määramisel on kasutatud ülemist ja alumist kuumutust.
INDIKAATOR: huumlamp.
HUUMLAMBI sokkel E14, tähised 230-240V, 15W ja 300˚C.
Tabelid
18
Tabelid
Küpsetustabel
Minutid
Tordipõhi
175 – 200
A
30 – 40
Rullbiskviit
225 – 250
K
5 – 7
Besee
100 – 125
K
40 – 50
Kuklid
225
K
10 – 12
Muretaignast küpsised
175 – 200
K
5 – 10
Piparkoogid
175
K
5 – 7
Saiapätsid/rõngassaiad
200 – 225
A
15 – 20
Piklikud leivad, rasked
175 – 200
A
50 – 60
Väikesaiad/Saiakesed
225
K
8 – 12
Ümmargused leivad
225
A
30 – 35
Rõngasleivad
200 – 225
K
10 – 15
Biskviitkook, kerge
175
A
35 – 45
Biskviitkook, raske
150 – 175
A
50 – 60
Kuklid
225 – 250
K
8– 10
Teekoogid
225 – 250
K
8 – 10
Vormileivad/ piklikud
leivad, kerged
200 – 225
A
30 – 40
Küpsetusplaadi kõrguse valimine
AHJUS ON TOED KOLME ERINEVA KÕRGUSE JAOKS (VT. JOONIST)
Ü = Ahju ülaosa (tasand 3).
K = Ahju keskosa (tasand 2).
A = Ahju alaosa (tasand 1).
Tabelid
19
Toiduvalmistamise tabel ja grillimine
Minutid
Broiler 175 K
Broileripoolikud * 40 – 50 A
Antrekoot, ligikaudu 1,5 cm 10 – 15 Ü
Filee (sea-, loomaliha-, uluki-) 175
A/K 55 – 60
Grillvorst 5 – 8 Ü
Hakklihakotlett, külmutatud, 90g
10 – 12
Ü
Kala
- keedetud
- omas mahlas keedetud
- praetud
A
A
A
Sink, värske 175
A 70
Suflee 175 – 200
K
Lihapraad 175
A 75
Pikkpoiss 175 – 200
A/K
Frikadellid ahjupannis 225
K
Omletid 200 – 225
K
Loomalihapraad 125
A 70 – 75
Röstitud küljetükk 175
A
Ahjupraad 125
A 55 - 60
Praad (vasika-, lamba-, uluki-) 175
A 70 – 75
Vormiroad 225
A/K
Peekonikook 225
K
Biifsteek, ca 1,5 cm 6 – 8 Ü
Pirukad 225
K
Pitsa
Põrsa seljatükk, ca 1, 5 cm 175
A 80 – 85
Põrsakarbonaad, ca 1,5 cm 12 – 15 Ü
Sea seljatükk, ca 1, 5 cm 15 – 20 Ü
Silgupihvid 225
K
Ahjukartul 225
A/K
Vormiroad 200 – 225
A/K
Nõuandeid ja soovitusi
20
Nõuandeid ja soovitusi pliidi kasutamisel tekkivate
võimalike probleemide puhuks
Probleem Põhjus Soovitatav abinõu
Leivad/saiad, pehmed saiakesed
ei kerki.
Kui ahju temperatuur on liiga
madal, küpsetis algul kerkib
ja vajub seejärel alla ning jääb
lamedaks.
Leiva-/saiataigen ei ole kerkinud
õigesti. Liiga pikk kerkimisperiood
küpsetamise eel jätab leivad/saiad
lamedaks.
Liiga vähe pärmi või küpsetusjahu
Liiga kuum rasv/vedelik kaotab
pärmi mõju.
Kontrollige valitud temperatuuri,
võrreldes seda retseptis toodud
soovitustega.
Leiva-/saiataignat tuleb kergitada
tuuletõmbeta ruumis
toatemperatuuril. Taignale kergelt
vajutades peab tekkinud lohk
iseenesest tasanduma. Kontrollige
kerkimisaega retseptist.
Kontrollige retseptist, kas olete
välja mõõtnud õige koguse.
Sobiv vedeliku temperatuur
toorpärmi kasutades on 37ºC.
Kuivpärmi kasutades kontrollige
vedeliku temperatuuri kuivpärmi
pakendilt.
Leivad/saiad, pehmed saiakesed
jäävad kuivaks
Leiva kuivaks jäämise põhjuseks
võib olla liiga väike vedelikukogus,
liiga suur jahukogus või vale
jahusort.
Kui ahju temperatuur on liiga
madal, peavad küpsetised ahjus
liiga kaua valmima ja kuivavad ära.
Kontrollige retseptist, kas olete
valinud õige jahusordi ja lisanud
õige koguse jahu/vedelikku.
Veenduge selles, et olete valinud
õige temperatuuri.
Küpsetised/toidud pruunistuvad
liigselt
Kui ahju temperatuur on liiga kõrge,
pruunistuvad küpsetised enne
valmimist liigselt
Liiga kõrgele asetatud küpsetis/toit
saab tavalise küpsemise korral liiga
palju ülemiselt küttekehalt eralduvat
soojust. Mõju on vastupidine, kui
plaat liiga alla asetada.
Kiirkuumutus on sisse lülitatud.
Veenduge selles, et olete valinud
õige temperatuuri.
Kontrollige tabelist või retseptist,
kas olete valinud plaadile õige
kõrguse.
Kontrollige valikulüliti asendit ja
valige soovitud funktsioon.
Küpsetised/toidud on heledad
Ahju põhjale asetatud
alumiiniumfoolium, küpsetusplaat
või ahjupann takistab alumiselt
küttekehalt eralduva soojuse
edasikandumist ja võib kahjustada
ahju emailpinda.
Heledates koogivormides küpsevad
koogid jäävad heledamateks
tumedates vormides valminud
kookidest.
Veenduge selles, et ahju põhjas
pole midagi.
Võtke võimaluse korral kasutusele
tumedamad vormid.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKE4100 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend