18
Pitsa ja pirukate valmistamine
Selles rezhiimis kuumeneb ülemine
kütteelement vähem kui alumine. Alumise
kütteelemendi suurem kuumus on vajalik, et
tagada pitsa või pirukate põhja täielik
läbiküpsemine. Rasvasest taignast küpsetiste
puhul ei ole vajalik ahjuplaadi määrimine.
Ülemise kütteelemendi nõrk kuumus soodustab
pitsa või pirukate õrna ja pehme ülemise kihi
moodustumist. Pitsa/pirukate valmistamise
rezhiimi puhul on vajalik ahju eelsoojendamine.
Temperatuuri tõusmiseni ahjus kuni 200
o
C
kulub umbes 20 minutit. Valige temperatuur ja
küpsetusaeg vastavalt retseptis toodud
soovitustele. Asetage küpsetis ahjuplaadile ja
see omakorda kolmandal kõrgusel
juhtsoontesse.
Küpsetamise/toiduvalmistamise jaoks
temperatuuri valimine
Järskude temperatuurilanguste puhul või juhul,
kui toiduained on ahjuplaatidele ebaühtlaselt
paigutatud, siis võivad ahjuplaadid osaliselt
deformeeruda. Esmajärjekorras kehtib see
sügavkülmutatud pitsa ja kartulikrõpsude
valmistamise kohta.
Kasutage saiakeste, pirukate ja tortide
küpsuse kontrollimiseks puust hambaorki.
Torgake sellega küpsetist 5 minutit enne
määratud valmistamisaja lõppu ja Te
saate teada, kas valmistamise aega tuleb
lühendada või pikendada. Küpsetamisaeg
sõltub vormi kujust, värvusest,
mõõtmetest ja tüübist.
Kui kasutate küpsetamiseks heledast
materjalist, keraamilist või tulekindlast
klaasist vormi, siis paigutage sellised
vormid ahjuplaadile. Kui aga kasutate
tumedast materjalist vormi, siis sellised
vormid paigutage ahjurestile.
Traditsioonilist kuumutusrezhiimi
(ülemine ja
alumine kuumutus) kasutades tuleb kogu
küpsetise pind enamasti ühesugune pruunikas.
Kuuma õhu ringluse rezhiimi
puhul toimub
küpsetamise ja toiduvalmistamise protsess
ratsionaalsemalt, kuid küpsetise värv tuleb
ebaühtlane. Heade tulemuste saavutamiseks
tuleb küpsetised/toiduained ahjus selliselt
paigutada, et oleks tagatud õhu vaba ringlus,
näiteks saiakesed tuleks ahjuplaadile paigutada
sirgete ridadena. Leivad ja piklikud küpsetised
tuleb asetada ahju selliselt, et nende otsad
jääksid ahju tagaseina ja ahjuukse poole.
Kuuma õhu ringluse rezhiim
ei sobi kuigi
hästi selliste küpsetiste jaoks, millel on kõrge
suhkrusisaldus (võisaiakesed jms.), seetõttu on
selliste küpsetiste jaoks parem kasutada
traditsioonilist meetodit (ülemine ja alumine
kuumutus).
Kuuma õhu ringluse rezhiimi
abil on võimalik
valmistada korraga erinevaid toite, näiteks
suupisteid, põhirooga ja magustoitu. Tuleb
ainult valida sellised toidud, mida valmistatakse
ühel ja samal temperatuuril.
Grill koos kuuma õhu ringlusega
on mõeldud
erinevat sorti ahjuroogade ja muude toitude
valmistamiseks, mille pealispind peab olema
pruun, näiteks ahjukartulid, kartuli-vormiroog
jms. Grill koos kuuma õhu ringlusega ei sobi
küpsetiste jaoks.