AEG 5010V-W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Elektripliit
5010V-w
Paigaldus- ja kasutusjuhend
2
Lugupeetud kasutaja
On tähtis teada elektripliidi kasutusvõimalusi ja iseärasusi, seetõttu tutvuge käesoleva
kasutusjuhendiga hoolikalt, pöörates erilist tähelepanu osadele, mis on tähistatud märgiga .
Nendes kasutusjuhendi osades sisaldub informatsioon selle kohta, kuidas vältida vigastusi ja
põletusi ning samuti oma kodu ja vara kahjustamist.
Hoidke see kasutusjuhend edasiseks kasutamiseks alles, sest see aitab Teil valida mitmesuguste
küsimuste puhul õigeid lahendusi. Andke see kasutusjuhend kindlasti ka elektripliidi uuele
omanikule kaasa.
Kasutusjuhendi esimeses osas on toodud pliidi üldine kirjeldus, järgmine osa on pühendatud Teie
tegevustele pliidi kasutuselevõtmiseks ettevalmistamisel. Osas "Pliidi kasutamine"selgitatakse pliidi
sisselülitamist ja kasutamist. Osas "Puhastamine ja korrashoid" kirjeldatakse pliidi igapäevast
hooldamist, samuti pliidi ja selle tarvikute suurpuhastamist. Kui pliidi kasutamisel tekib probleeme,
siis vaadake kasutusjuhendi osa "Võimalikud talitlushäired", kus on toodud praktilised näpunäited
mitmete tehniliste probleemide iseseisvaks lahendamiseks.
Kasutatud sümbolid:
1... 2...
Samm-sammult juhised
Ohutusnõuded
Soovitused ja nõuanded
Keskkonnakaitse alane informatsioon
3
SISUKORD
Ohutusnõuded..............................................................................................................................4
Üldine kirjeldus
Elektripliit.................................................................................................................................5
Juhtpaneel...............................................................................................................................5
Enne kasutuselevõttu
Ukseluku töökorda seadmine ..................................................................................................8
Pliidi kasutamine
Klaaskeraamilised kuumutusalad .......................................................................................... 10
Kuumustasemete valikulülitid ................................................................................................11
Anumate valik........................................................................................................................ 12
Soovitused kuumustasemete valikuks ................................................................................... 14
Ahju töörezhiimide valik ............................................................................................................ 15
Kuuma õhu ringluse rezhiim .................................................................................................. 16
Ülemine ja alumine kuumutus................................................................................................17
Grillimine koos kuuma õhu ringlusega ................................................................................... 17
Pitsa ja pirukate valmistamine ............................................................................................... 18
Küpsetamise temperatuuride ja aegade tabel........................................................................ 19
Toiduvalmistamise temperatuuride ja aegade tabel............................................................... 20
Küpsetusrezhiim.................................................................................................................... 21
Loomaliha ja linnuliha küpsetamise temperatuuride ja aegade tabel ..................................... 23
Grillirezhiim ........................................................................................................................... 24
Grillimise temperatuuride ja aegade tabel..............................................................................25
Nõuanded ahju kasutamiseks................................................................................................ 26
Ahju õhutamine pärast kasutamist......................................................................................... 28
Puhastamine ja korrashoid
........................................................................................................ 29
Ahju sisepinnad.....................................................................................................................30
Kuuma õhu ventilaator........................................................................................................... 31
Ahjuuks .................................................................................................................................32
Ahju tarvikud .........................................................................................................................34
Ahju lambi vahetamine ..........................................................................................................35
Anumate ruum.......................................................................................................................37
Transpordikahjustused ..........................................................................................................38
Pakend.................................................................................................................................. 38
Tehnilised andmed.....................................................................................................................39
Paigaldamine
Pliidi kõrguse reguleerimine................................................................................................... 40
Pliidi ümberkukkumise vastase hoidiku paigaldamine............................................................41
Pliidi stabiilsuse ja horisontaalsuse reguleerimine ................................................................. 42
Paigutamine
Pliidi ühendamine vooluvõrku.............................................................................................. 43
Pliidi asukoht köögis............................................................................................................ 43
Võimalikud talitlushäired
Enne tehniku kutsumist – praktilised nõuanded................................................................... 44
Enne tehniku kutsumist – tehnilised nõuanded.................................................................... 45
Hooldus ja varuosad
Enne klienditeenindusse pöördumist................................................................................... 46
4
Ohutusnõuded
Antud elektripliit on mõeldud ainult kodustes
tingimustes toiduvalmistamiseks. Pliidi
kasutamine muudeks otstarveteks on ohtlik.
Lapsed
Jälgige pliidi kasutamise ajal hoolikalt
juuresolevaid lapsi. Kuumutusalad ja ahi
muutuvad pliidi kasutamise ajal väga
kuumaks ja jäävad kuumaks veel
märkimisväärse aja jooksul pärast pliidi
kasutamise lõpetamist.
Ärge laske lastel pöörata pliidi regulaatoreid
ega mängida ahjuuksega, nuppudega või
lülititega.
Jälgige, et pliidi ümberkukkumise vastane
kinnitus ja anumate lisatoed (lisatarvikud)
oleksid õigesti paigaldatud ning et
ukseahjuukse lukk töötaks korralikult.
Kasutamine
Ärge kunagi jätke pliiti järelevalveta, kui
kasutate friteerimist, sulatate rasva või
kasutate taimset või muud õli, mis võib
kergesti süttida. Leekide tekkimisel pöörake
kõik regulaatorid nullasendisse ja lülitage
köögiventilaator välja (kui see on sisse
lülitatud).
Kasutage leekide kustutamiseks
potikaant vms., ärge kunagi kasutage
elektripliidil tekkinud leekide
kustutamiseks vett.
Ärge asetage otse kuumutusaladele paberit,
pappi vms. Kogemata sisselülitatud
kuumutusala võib sellised materjalid põlema
süüdata.
Puhastamine ja korrashoid
Hoidke kuumutusalad ja ahi puhastena, seda
nii hügieeni kui ohutuse huvides.
Rasvaplekid ja muud plekid võivad
kuumenemisel söestuda ja lõpuks ka
tulekahju põhjustada.
Jälgige, et pliidi toitejuhe ei saaks pliidi
liigutamise või puhastustööde ajal kokku
painutatud ega jääks millegi vahele surutuks.
Enne ahju lambi vahetamist ühendage pliit
vooluvõrgust lahti.
Hooldus
Pliiti tohib hooldada ja remontida ainult
volitatud teeninduskeskuse kvalifitseeritud
tehnik. Kasutage ainult originaalvaruosi, mis
on saadaval volitatud teeninduskeskustes.
Paigaldus
Pliidi paigaldust, elektrilisi ühendusi, remonti
ja muid selliseid töid tohib teostada ainult
kvalifitseeritud spetsialist. Võhiklikud tööd
võivad pliidi tehnilisi omadusi halvendada ja
õnnetusi põhjustada.
Antud pliiti ei tohi paigaldada täiendavale
alusele, kuna sellisel juhul ei ole võimalik
kinnitada pliidi ümberkukkumise vastast
kaitset. Jälgige, et pliidi toitejuhe ei saaks
pliidi paigaldamisel kokku painutatud ega
jääks millegi vahele.
Utiliseerimine
Võtke tarvitusele vajalikud abinõud vältimaks
õnnetusjuhtumeid pliidi utiliseerimisel.
Lõigake pliidilt toitejuhe ära ja lõhkuge
ahjuukse lukk.
5
Üldine kirjeldus
Elektripliit
Ventilatsiooniava kaas
Klaaskeraamiline paneel
Jääkkuumuse näidik
Regulaatorid ja näidiklambid
Ahi
Transpordifiksaator
Anumate kapp
Alus
Juhtpaneel
Kuumustasemete
regulaatorid
Termoregulaatori
pöördlüliti
Töörezhiimide
valikulüliti
Kuumustasemete
re
g
ulaatorid
6
Klaaskeraamiline paneel
Klaaskeraamilisel paneelil on neli kuumutusala.
Sõltuvalt valitud kuumustasemest
(kuumustasemete regulaatorite asenditest)
lülituvad kuumutustasemete küttekehad
erinevate ajavahemike tagant perioodiliselt
sisse ja välja. See toimub ka maksimaalse
kuumustaseme valimise korral, et vältida
seadme ülekuumenemist. Klaaskeraamiline
pind on vastupidav nii kõrgetele kui madalatele
temperatuuridele, kuid on tundlik löökidele,
nagu igasugune klaas. Ärge kunagi astuge
klaaskeraamilisele paneelile, sest sellist
ebatavalist koormust see välja ei kannata.
Kuumutusalad
Antud pliidil on kolm kaheosalist kuumutusala ja
üks tavaline kuumutusala.
Jääkkuumuse näidik
Iga kuumutusala nurgas on näidiklamp, millel
on kaks otstarvet: see süttib kuumutusala
sisselülitamisel ja jääb põlema ka pärast
kuumutusala väljalülitamist, kuni selle
temperatuur langeb alla 80
o
C.
Ahi
Ahju kasutamise juhised on toodud
kasutusjuhendi osas "Pliidi kasutamine".
Ahju kasutamisel on võimalik valida järgnevad
töörezhiimid:
kuuma õhu ringlus
ülemine/alumine kuumutus
grillimine
alumine kuumutus
grillimine koos kuuma õhu ringlusega
pitsa/pirukate valmistamine
valgustus
Kogu ahju sisepind on kaetud sileda ja
kergestipuhastatava emailiga.
Ahjuukse klaas koosneb kolmest üksteisest
isoleeritud klaaspaneelist, eesmärgiga
vähendada kõige välimise klaaspaneeli
temperatuuri. Klaaside puhastamiseks on
võimalik need eraldi lahti võtta.
Arvestuslik aeg ahju temperatuuri 200
o
C
saavutamiseks:
tavaline kuumutus – umbes 13 minutit,
temperatuurini 175
o
C:
kuuma õhu ringlus – umbes 7 minutit.
7
Anumate kapp
Juhised pliidi selle osa kasutamiseks on toodud
kasutusjuhendi osas "Pliidi kasutamine".
Alus
Aluse abil on võimalik muuta pliidi kõrgust
vahemikus 85 cm kuni 93.5 cm.
Pliidi ümberkukkumise vastane kinnitus
Antud mudeli elektripliidid on varustatud
spetsiaalse kinnitusega, mis kaitsevad pliite
ümberkukkumise eest, kui neile rakendatakse
mingit ebatavalist koormust, näiteks kui laps
istub avatud ahjuuksele.
Kinnitus toimib ainult juhul, kui pliit on
lõplikult oma kohale paigaldatud ja
kinnitus on pliidi ja põranda külge
ühendatud.
Ahjuuks on varustatud spetsiaalse lukuga, mis
raskendab lastel selle avamist.
Ahjuukse lukk toimib ainult juhul, kui see
on tööasendisse seatud.
Pliidi esmakordsel kohaletoimetamisel on lukk
välja lülitatud. Juhised ahjuukse luku
sisselülitamise kohta on toodud kasutusjuhendi
osas "Enne kasutuselevõttu".
Standardne komplekt
Küpsetuslabidad – 2 tk
Ahjuplaat – 1 tk
Ahju võre – 1 tk
Pliidi ümberkukkumise vastane kinnitus
Kaabits
Klaaskeraamika puhastusvahend
Ukse lukk
Sein
Põrand
Kinnitus
90 mm
kapp sein
300 mm
90 mm
8
Enne kasutuselevõttu
Ukseluku töökorda seadmine
Ukseluku töökorda seadmiseks pöörake selle
kruvi ahjuukse siseküljel. Kasutage selleks
näiteks münti.
Seejärel tuleb ukse avamiseks lukk vasakule
liigutada ja ust enda poole tõmmata.
Elektripliit on mõeldud ainult
otstarbekohaseks kasutamiseks, s.t.
toiduvalmistamiseks.
Klaaskeraamiliste kuumutusalade
korrashoid
Enne kuumutusalade sisselülitamist hõõruge
neid spetsiaalse klaaskeraamika
kaitsevahendiga. See vahend kaitseb
kuumutusalasid ülekeeva vedeliku kõrbemise
eest ja hõlbustab kuumutusalade edasist
korrashoidu.
Kuumutusalade puhastamiseks toimige
järgnevalt:
1. Valage mõni tilk soovitatavat puhastusainet
pabersalvrätile ja kandke seda kogu
kuumutusala pinnale.
2. Hõõruge kuumutusala puhta ja kuiva riide
abil täiesti kuivaks.
Sisselülit.
Väljalülit.
9
Ahju läbikuumutamine
Ärge laske lapsi ahju lähedusse, sest see
kuumeneb kasutamise ajal tugevasti.
1. Valige ahju traditsiooniline kuumutusrezhiim
ja seadke temperatuuriks 200
o
C, ahju uks
peab olema suletud.
2. Jätke ahi selle seadistusega umbes 1
tunniks tööle. Veenduge, et ruumis on hea
ventilatsioon, selleks lülitage sisse köögi
ventilaator ja avage aken.
3. Jätke ahju uks umbes 2 tunniks avatuks ja
õhutage kööki.
4. Peske ahju sisepinnad, ahju uks, ja
plaadisooned sooja veega ja sobiva
pesuainega puhtaks. Laske ahjul lõplikult ära
kuivada.
Sellegipoolest eraldub sisselülitatud ahjust
teatud aja jooksul spetsiifilist lõhna, kuid aja
jooksul see kaob. Vajadusel korrake
eelkirjeldatud toiminguid.
Ahjuplaatide ja resti korrashoid
Peske ahju tarvikuid (küpsetuslabidaid,
ahjuplaati ja resti) sooja vee ja sobiva
puhastusainega. Loputage seejärel puhta
veega ja laske täielikult ära kuivada.
10
Pliidi kasutamine
Klaaskeraamilised kuumutusalad
Ärge kunagi kasutage klaaskeraamilist
paneeli, mis on pragunenud. Sellise
paneeli kasutamisel võib toidu
ülekeemisel või pinna pesemisel vedelik
sattuda seadme elektroonilistele osadele,
mis on voolu all. Sellise olukorra
tekkimisel ühendage pliit koheselt
vooluvõrgust lahti ja kutsuge kohale
tehnik.
Ärge kunagi asetage alumiiniumfooliumi,
paberit, plastesemeid vms.
klaaskeraamilistele kuumutusaladele,
kuna sellised esemed võivad kergesti
süttida või sulama hakata.
Ärge kunagi jätke pliiti järelevalveta, kui
kasutate friteerimist, sulatate rasva või
kasutate taimset või muud õli, mis võib
kergesti süttida. Leekide tekkimisel
pöörake regulaator nullasendisse ja
lülitage köögiventilaator välja (kui see on
sisse lülitatud). Kasutage leekide
kustutamiseks potikaant vms., ärge
kunagi kasutage elektripliidil tekkinud
leekide kustutamiseks vett.
Eemaldage ülekeenud toidujäägid
kuumalt kuumutusalalt koheselt, kasutage
selleks kaabitsat. Kui kuumale
kuumutusalale satub sulanud suhkur või
suure suhkrusisaldusega toit (mahlad,
moosid jms.), samuti juhul, kui kuumale
kuumutusalale jäetakse
alumiiniumfoolium või plastesemed.
Ärge kunagi asetage klaaskeraamilisele
kuumutusalale märgi anumaid. Jälgige, et
anuma põhjal ei oleks liiva, suhkrut ega
soola. Liiv võib klaaskeraamilist pinda
kriimustada, suhkur ja sool aga
kahjustada. Enne klaaskeraamilisele
pinnale asetamist kuivatage anumad
(potid, pannid) täielikult ära.
Klaaskeraamilistele kuumutusaladele
kantud värvilised dekoratiivsed
joonistused võivad aja jooksul kaduda või
kriimustatud saada. Ärge kasutage
klaaskeraamilisi kuumutusalasid
köögianumate hoidmiseks või ajutiseks
paigutamiseks.
11
Kuumustasemete valikulülitid
Kuumustasemete valimine toimub
valikuregulaatorite sujuva pööramise teel
skaalavahemikus 1 kuni 12, kusjuures asend 12
märgib kõige suuremat kuumust. Alustage
kuumustasemest 12 ja edasise
toiduvalmistamise käigus vähendage
kuumustaset. Vaadake ka alljärgnevat tabelit
erinevate toitude valmistamiseks kasutatavate
soovitatavate kuumustasemete kohta.
Soovitatavad kuumustasemed
Kuumustaseme regulaatori asend
Otstarve
0
Väljalülitatuse asend
1-2
Väikeste toidukoguste soojendamine/keetmine
3-4
Keskmiste toidukoguste keetmine
5-6
Suurte toidukoguste keetmine
7-8
Praadimine
9-10-11
Praadimine/küpsetamine
12
Keema ajamine / küpsetamine / friteerimine
Tabelis toodud andmed on näitlikud. Täpne seadistus sõltub kasutatavast anumast, toidu tüübist ja
hulgast. Aja jooksul tekivad Teil oma harjumused. Lugege ka kasutusjuhendi osa "Soovitused
kuumustasemete valikuks".
12
Kuumutusalad läbimõõduga 14 ja 18 cm
sobivad soojendamiseks, keema ajamiseks
ja keetmiseks. Kuumutusala läbimõõduga
21 cm kasutatakse tavaliselt praadimiseks
ja suurte toidukoguste keetmiseks.
Anumate valik
Klaaskeraamilise pinnad esitavad
kasutatavate anumate kvaliteedile erilised
nõudmised võrreldes tavaliste
kuumutusaladega. Pöörake tähelepanu
järgnevale:
Alumiiniumil on suurepärane
soojusjuhtivus, kuid see materjal võib
jätta klaaskeraamilisele pinnale jälgi
(laike). Selliseid laike eemaldatakse
tavaliselt pliidi komplekti kuuluva
pesuaine abil, seejärel kuivatatakse pliit
pabersalvrätiku abil täielikult ära.
Klaasist või kareda põhjaga anumad
mõjuvad klaaskeraamikale kahjulikumalt
kui muudest materjalidest anumad.
Ärge kasutage lakitud põhjaga anumaid.
Lakk võib anuma põhjalt eralduda ja
kindlalt kuumutusalale kinni kõrbeda.
13
Klaaskeraamilistel kuumutusaladel kasutatavad
köögianumad peavad vastama järgnevatele
kriteeriumitele:
Nad peavad kuumutusala täielikult katma,
anuma läbimõõt võib isegi veidi suurem olla
kui kuumutusala läbimõõt.
Neil peab olema tasane või kergelt nõgus
põhi (mitte üle 1 mm), kuna kuumenemisel
paindub anumate põhi enamasti kergelt
väljapoole.
Neil peab olema paks põhi.
Alumiiniumist kastrulitel peab põhja
paksuseks olema vähemalt 5 mm.
Nende põhi peab olema sile või kergelt
laineline.
Veenduge, et kasutatavate pottide ja pannide
põhi on absoluutselt sile. Selle kontrollimiseks
asetage anum põhjaga ülespoole lauale ja
pange selle põhjale joonlaud. Kumer või nõgus
anumapõhi pikendab toiduvalmistamise aega ja
suurendab energiakulu. Kui anuma põhja
läbimõõt on väiksem kui kasutatava
kuumutusala läbimõõt, siis suureneb elektrikulu
ja ülekeev vedelik kõrbeb kuumutusalale.
Läikiva põhjaga anumate puhul kulub
toiduvalmistamiseks rohkem aega kui mati või
tumeda põhjaga anumate puhul.
14
Soovitused kuumustasemete valikuks
Alltoodud soovitusi ja nõuandeid järgides
vähendate elektrikulu ja lihtsustate pliidi
korrashoidu.
Valige õige kuumutusrezhiim
Seadke kuumustaseme regulaator kuni toidu
keemaminekuni maksimaalsesse asendisse
(asend 12). Seejärel vähendage kuumustaset
selliselt, et toit jääks siiski keema. Arvestage
välja aeg, mis kulub toidu (kartulit, juurvilja)
valmissaamiseni ja alles selle aja möödumisel
kontrollige toidu valmisolekut.
Kasutage sileda ja tasase põhjaga
anumaid Kumera või nõgusa põhjaga
anumate puhul suureneb elektrikulu kuni
50%.
Anuma põhja läbimõõt peab vastama
kuumutusala läbimõõdule või ületama
kuumutusala läbimõõtu veidi. Sealjuures
võib panna suurde anumasse vähe toitu
ja see saab kiiresti valmis.
Katke anumad korralikult kaanega,
avatud anumate puhul kulub rohkem
elektrienergiat.
Ärge kasutage suures koguses vett.
Keetke kartuleid ja juurvilju, kasutades 1,
2 või 3 dl vett.
14 cm läbimõõduga kuumutusalade puhul
piisab 1 dl veest.
18 cm läbimõõduga kuumutusalade puhul
piisab 2 dl veest.
21 cm läbimõõduga kuumutusalade puhul
piisab 3 dl veest.
1-8 muna keetmiseks kasutage 1 / 2 dl vett.
Valage vesi potti ja asetage ka munad sinna.
Katke pott tihedalt kaanega. Lülitage
kuumutusala maksimaalsele kuumustasemele
ja lülitage kohe pärast vee keemahakkamist
välja.
Arvestage välja aeg, mis kulub pliidi
väljalülitamisest munade valmiskeemiseni ja
laske neil kuumutusala jääkkuumuse abil valmis
keeda. See meetod sobib 14 cm läbimõõduga
kuumutusalade jaoks.
15
Ahju töörezhiimide valik
Ärge kunagi asetage alumiiniumfooliumi,
küpsetuslabidat ega ahjuplaati vahetult ahju
põrandale, sest ülekuumenemise tõttu võivad
need ahju sisepinna emaili kahjustada.
Ahi muutub töö käigus väga kuumaks,
seetõttu ärge laske lapsi ahju lähedusse.
Ahju iga kasutamise eel tuleb seada soovitud
töörezhiim ja temperatuur.
Tööfunktsioonide valikulülitil on järgnevad
asendid:
„0“
Ahi on välja lülitatud
Kuuma õhu ringlus
Ülemine/alumine kuumutus – nii ülemine
kui alumine küttekeha on sisse lülitatud
Alumine kuumutus
Grill koos kuuma õhu ringlusega
Grill
Pitsa/pirukate valmistamine
Ahju temperatuuri regulaatoril on järgnevad
asendid:
"0" – ahi on välja lülitatud
"50 – 275
o
C" – vastav temperatuur ahjus
Punane näidiklamp süttib ahju sisselülitamisel
ja kustub, kui temperatuur ahjus saavutab
määratud taseme.
16
Kuuma õhu ringluse rezhiim
Ahi kuumeneb kahe küttekeha abil (ülemine ja
alumine) ning rõngakujulise küttekeha abil, mis
asub ümber ventilaatori ahju tagaseinas,
sealjuures ringleb kuum õhk ahjus pidevalt.
Toidu soojendamine ja küpsetamine toimub
ökonoomsemalt, kui ahju paigutada korraga
kaks ahjuplaati.
Jätke ahjuplaatide vahele alati ruumi
õhuringluse jaoks, aga ka pärmitaignast
küpsetiste ja tortide väljatõstmiseks.
Kuuma õhu ringluse rezhiimi puhul peab
temperatuur ahjus olema 15-20
o
C madalam kui
tavalise kuumutusrezhiimi puhul (ülemine ja
alumine kuumutus). Küpsetiste valmistamiseks
on kindlasti vajalik ahju eelsoojendamine, toidu
soojendamiseks ja muude toitude
valmistamiseks ei ole ahju eelsoojendamine
vajalik.
HELEPANU!
Küpsetise pruunistamiseks, kui
lühikese aja jooksul on vajalik kõrge
temperatuur, siis kuuma õhu ringluse rezhiim ei
sobi. Liiga kõrge temperatuur ei soodista ühtlast
pruunistumist (vt. kasutusjuhendi osa
"Nõuanded ahju kasutamiseks").
17
Ülemine ja alumine kuumutus
See rezhiim, mille puhul on sisse lülitatud nii
ülemine kui alumine kütteelement, sobib
põhimõtteliselt igasuguste toitude ja küpsetiste
valmistamiseks/soojendamiseks. Tulemused
sõltuvad valitud temperatuurist ning kasutatava
anuma värvusest, tüübist ja materjalist. Heledas
alumiiniumist anumas küpseb toidu alumine osa
paremini läbi, kui paigutada anum ahjuplaadi
asemel restile.
Grillimine koos kuuma õhu ringlusega
Selle rezhiimi puhul hoolitseb grillelemendi
küttekeha ahju kuumutamise ja toidu
pruunistamise eest, ventilaator aga tekitab
vajaliku kuuma õhu ringluse ahjus.
Selles rezhiimis toiduvalmistamisel peab
temperatuur ahjus olema 15-20
o
C madalam kui
tavalise kuumutusrezhiimi (ülemine ja alumine
kuumutus) puhul. Kasutage
toiduvalmistamiseks ahjuplaati.
Seda rezhiimi kasutatakse küpsetamiseks ja
muudeks sellisteks toiduvalmistamisteks, mille
puhul peab toit olema pealt pruun, näiteks
koduse prae, ahjukartulite vms. valmistamiseks.
Samuti kasutatakse seda rezhiimi keerukamate
toitude valmistamiseks, näiteks singi
küpsetamiseks, nii et selle koorik pruun oleks.
Leivatoodete küpsetamiseks see rezhiim ei
sobi.
18
Pitsa ja pirukate valmistamine
Selles rezhiimis kuumeneb ülemine
kütteelement vähem kui alumine. Alumise
kütteelemendi suurem kuumus on vajalik, et
tagada pitsa või pirukate põhja täielik
läbiküpsemine. Rasvasest taignast küpsetiste
puhul ei ole vajalik ahjuplaadi määrimine.
Ülemise kütteelemendi nõrk kuumus soodustab
pitsa või pirukate õrna ja pehme ülemise kihi
moodustumist. Pitsa/pirukate valmistamise
rezhiimi puhul on vajalik ahju eelsoojendamine.
Temperatuuri tõusmiseni ahjus kuni 200
o
C
kulub umbes 20 minutit. Valige temperatuur ja
küpsetusaeg vastavalt retseptis toodud
soovitustele. Asetage küpsetis ahjuplaadile ja
see omakorda kolmandal kõrgusel
juhtsoontesse.
Küpsetamise/toiduvalmistamise jaoks
temperatuuri valimine
Järskude temperatuurilanguste puhul või juhul,
kui toiduained on ahjuplaatidele ebaühtlaselt
paigutatud, siis võivad ahjuplaadid osaliselt
deformeeruda. Esmajärjekorras kehtib see
sügavkülmutatud pitsa ja kartulikrõpsude
valmistamise kohta.
Kasutage saiakeste, pirukate ja tortide
küpsuse kontrollimiseks puust hambaorki.
Torgake sellega küpsetist 5 minutit enne
määratud valmistamisaja lõppu ja Te
saate teada, kas valmistamise aega tuleb
lühendada või pikendada. Küpsetamisaeg
sõltub vormi kujust, värvusest,
mõõtmetest ja tüübist.
Kui kasutate küpsetamiseks heledast
materjalist, keraamilist või tulekindlast
klaasist vormi, siis paigutage sellised
vormid ahjuplaadile. Kui aga kasutate
tumedast materjalist vormi, siis sellised
vormid paigutage ahjurestile.
Traditsioonilist kuumutusrezhiimi
(ülemine ja
alumine kuumutus) kasutades tuleb kogu
küpsetise pind enamasti ühesugune pruunikas.
Kuuma õhu ringluse rezhiimi
puhul toimub
küpsetamise ja toiduvalmistamise protsess
ratsionaalsemalt, kuid küpsetise värv tuleb
ebaühtlane. Heade tulemuste saavutamiseks
tuleb küpsetised/toiduained ahjus selliselt
paigutada, et oleks tagatud õhu vaba ringlus,
näiteks saiakesed tuleks ahjuplaadile paigutada
sirgete ridadena. Leivad ja piklikud küpsetised
tuleb asetada ahju selliselt, et nende otsad
jääksid ahju tagaseina ja ahjuukse poole.
Kuuma õhu ringluse rezhiim
ei sobi kuigi
hästi selliste küpsetiste jaoks, millel on kõrge
suhkrusisaldus (võisaiakesed jms.), seetõttu on
selliste küpsetiste jaoks parem kasutada
traditsioonilist meetodit (ülemine ja alumine
kuumutus).
Kuuma õhu ringluse rezhiimi
abil on võimalik
valmistada korraga erinevaid toite, näiteks
suupisteid, põhirooga ja magustoitu. Tuleb
ainult valida sellised toidud, mida valmistatakse
ühel ja samal temperatuuril.
Grill koos kuuma õhu ringlusega
on mõeldud
erinevat sorti ahjuroogade ja muude toitude
valmistamiseks, mille pealispind peab olema
pruun, näiteks ahjukartulid, kartuli-vormiroog
jms. Grill koos kuuma õhu ringlusega ei sobi
küpsetiste jaoks.
19
Küpsetamise temperatuuride ja aegade tabel
Küpsetiste tüüp Ülemine ja alumine kuumutus
Kuuma õhu ringlus
Laualeib (jämeküpsetus)
Tume põrandaleib
Hele põrandaleib
Pätsid, vormileib
Jämedateralised pätsid
Rukkileib, kreekerid
3 200 12-15
3 225 8-12
1 190-200 35-40
1 175-200 50-60
2-3 200-225 10-15
2+5 170-190 12-15
2+5 190-200 10-14
1+4 175-185 40-45
1+4 160-185 50-75
2+5 170-190 15-20
Sai (nisust)
Saiad
Prantssaiad, põimikud
3 210-22 58-10
2 190-200 18-25
2+5 180-190 10-15
2 180-190 20-25
Tordid
Liivatordid
Napoleoni tordid
Vähese kreemiga tordid**
Suure kreemiga tordid**
3 200 12-15
3 225 5-8
1-2 175-190 35-45
1-2 150-175 50-60
2+5 175-190 10-15
Ei kasutata
2 165-180 35-45
1 150-160 50-60
Pirukad ja präänikud
Munasisaldusega pirukad
Besee
Präänikud
3 175-200 10-15
3 100 50-60
3 175 5-8
2+5 165-185 10-16
2+5 100 50-60
2+5 165 7-10
Sügavate vormide kasutamisel tuleb need paigutada soovitatavatest tasemetest kõige kõrgemale,
kuna nad on tavalistest ahjuplaatidest sügavamad.
** Tumedast metallist vormide puhul paigutage need ahjurestile 2. kõrgusele ja seadke
temperatuuriks
160-180
o
C.
Ahjutasemete lugemine algab altpoolt, s.t.:
20
Toiduvalmistamise temperatuuride ja aegade tabel
Toiduaine nimi
Keedetud kala
1-2 170-180
∗∗
Praetud kala
1-2 190-210
∗∗
Hakkliha 3-4 190-210 50-65
Vormiroog 2-3 190-210 55-65
Maksapasteet 2-3 190-210 55-65
Pitsa 3-4 210-235 30-40
Pirukad 3-4 210-235 35-45
Elumärk 3-4 200-225 50-60
Kartuliroog 3-4 200-225 65-70
Kui korraga valmistatakse kaht toitu, siis paigutatakse need vastavalt ahjutasemetele 1 ja 4 või 2
ja 5.
** Kala ahjus keetmisel või ahjus praadimisel sõltub valmistusaeg kala paksusest. Mida paksem on
kala, seda kauem kulub selle valmistamiseks aega. Kala loetakse valminuks, kui selle liha ei ole
enam läbipaistev, vaid muutub valgeks. Torgake kahvel lõpuseluu lähedusse – kui liha kergesti
lahti tuleb, siis on kala valmis.
Tabelis toodud andmed on antud soovituslike ja keskmiste väärtustena. Vaadake ka
kasutusjuhendi osa "Soovitused kuumustasemete valikuks".
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

AEG 5010V-W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend