Electrolux EKC5020 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Elektripliit
EKC 5020
Kasutusjuhend
2
Sisukord
Ohutus ....................................................................................................................................................................3
Pliit ..........................................................................................................................................................................4
Pakendi lahtivõtmine ........................................................................................................................................4
Tarvikud............................................................................................................................................................4
Ohutusseadised......................................................................................................................................................5
Kaadumiskaitse ................................................................................................................................................5
Pliidiplaadi kaitse (lisatarvik) ............................................................................................................................5
Ukseriiv.............................................................................................................................................................6
Enne pliidi kasutuselevõttu .....................................................................................................................................6
Üldist ................................................................................................................................................................6
Tarvikute puhastamine.....................................................................................................................................6
Ahju kaitsemäärde eemaldamine.....................................................................................................................7
Juhtpaneel ..............................................................................................................................................................7
Märgutuled .......................................................................................................................................................7
Keraamiline pliidiplaat.............................................................................................................................................8
Pliidiplaadi kasutamine.....................................................................................................................................8
Pliidiplaadi puhastamine ............................................................................................................................... 11
Ahi.........................................................................................................................................................................12
Ahju funktsioonid,...........................................................................................................................................12
Kasulikke nõuandeid ......................................................................................................................................13
Puhastamine ja hooldamine...........................................................................................................................17
Paigaldamine ........................................................................................................................................................21
Aluse sügavuse ja kõrguse seadmine............................................................................................................21
Nivelleerimine.................................................................................................................................................22
Elektrhendus................................................................................................................................................22
Hooldus.................................................................................................................................................................23
Tehnilised andmed ...............................................................................................................................................24
Tõrkepõhjuste kõrvaldamine ...............................................................................................................................27
Nõuanded ja soovitused .......................................................................................................................................28
Kasutuselt kõrvaldamine.......................................................................................................................................28
3
Ohutus
Pliite arendatakse pidevalt. Sellel uuel pliidil on uusi funktsioone ja omadusi. Seepärast lugege kasutusjuhend
hoolega läbi ning tutvuge pliidi kasutamise ja funktsioonidega enne selle kasutuselevõttu. Pliidiplaat on
mõeldud tavaliseks kodukasutuseks. Hoidke kasutusjuhend alles ja andke see ka edasi seadme võimalikule
uuele omanikule. Vastame meelsasti küsimustele, mis Teil tekivad pliidi omaduste või funktsioonide kohta.
Kontaktandmed leiduvad juhendi osast „Hooldus“
Hoiatusmärgiga tähistatud tekst kirjeldab pliidi ohutut kasutamist. LUGEGE NEID KOHTI ERITI
HOOLIKALT, et vältida enda või teiste inimeste vigastamist ning pliidi kahjustamist.
Lapsed
Lapsed on loomult uudishimulikud ja tunnevad kõige
vastu huvi, ka selle pliidi vastu. Soovime ohutuse
nimel rõhutada mõnd seika, kui Teie peres on lapsi:
Soovitame hoida pliidist mõlemal pool tööpinnal
vähemalt 40 cm vaba ruumi. Pliidi võib paigaldada ka
nii, et ühel pool on sein või kapp ja vaba ruum on
ainult teisel pool.
Kaadumiskaitse peab olema paigaldatud. See
takistab pliidi ümberkukkumist erakordse koormuse
jul.
PLIIDIPLAADI kaitse (lisatarvik) peab olema
paigaldatud.
Ärge laske lastel mängida pliidiplaadi spetsiaalse
puhastuskaabitsaga.
Lapsed võivad olla pliidi kasutamise juures, kuid
selgitage neile, et ahi, pliidiplaat ja sellel olevad nõud
kuumenevad kasutamisel ning püsivad kuumad ka
veel hulk aega pärast kasutamist.
PÕLETUSOHT!
Paigaldamine
Pliidi tohib paigaldada ja vajaduse korral seda
parandada üksnes volitatud hooldusettevõte või
vastava pädevusega tehnik. Asjatundmatu
paigaldamine võib halvendada pliidi omadusi ning
põhjustada vigastusi ja/või ainelisi kahjusid.
Pliit on raske. Need servad ja nurgad, mida
tavaliselt ei ole vaja puutuda, võivad olla teravad.
Kandke pliidi teisaldamisel kaitsekindaid.
Kaadumiskaitse peab olema paigaldatud. See
takistab pliidi ümberkukkumist erakordse koormuse
jul.
Kasutamine
Ärge kasutage kahjustatud keraamilist pliidiplaati.
Ülekeemisel ja/või puhastamisel võib vedelik sattuda
pliidi pingestatud osadeni. Lülitage pliidiplaat välja ja
pöörduge remontimiseks volitatud hoolduskeskuse
poole. Keraamilisele pliidiplaadile ei tohi asetada
fooliumi, paberit, kilet vms. Kuum kuumutusala võib
paberi süüdata või plastmassi sulatada.
Keevat ega sulatatavat rasva, parafiini ega muid
tuleohtlikke aineid ei tohi jätta pliidiplaadile ilma
järelevalveta. Tulekahju korral lülitage kuumutusalad
ja pliidiventilaator välja. Kustutage leek nõu kaanega
sulgemise teel, mitte kunagi veega.
Kasutage ainult keraamilise pliidiplaadi ja ahju
jaoks ettenähtud nõusid. Kontrollige, et nõude põhjad
oleksid ühetasased.
Kumerapõhjalised nõud juhivad halvasti soojust ja
kipuvad keraamilisel pliidiplaadil kergesti liikuma.
Ahjupann muutub ahjus kuumaks. Seetõttu kasutage
selle ahjust väljavõtmisel alati kindaid.
Seade kuumeneb kasutamisel. Olge ettevaatlik,
ahju sees on kuumad kütteelemendid. Põletusoht!
Veenduge, et pliidi nupud on nullasendis, kui
seda parasjagu ei kasutata.
Ettevaatust! Ahjus ei tohi kasutada alkoholi ega
muid samalaadseid vedelikke, mis võivad
tekitada plahvatusohu, ega muid aineid, mis
võivad põhjustada tulekahju või plahvatuse.
Selliseid aineid tuleb käsitleda pliidil erilise
ettevaatusega. Näiteks põlev konjak või muu alkohol
võib süüdata pliidil olevad rasvapritsmed, mille
tagajärjeks võib olla raske tulekahju. Leegid ja
põlevad rasvaplekid võivad tekitada vigastusi.
Puhastamine
Hoidke keraamiline pliidiplaat ja ahi puhas.
Rasvaplekid ja muud pritsmed lähevad kuumenedes
kõrbema ja võivad halvimal juhul tekitada tuleohu.
Keraamilisele pliidiplaadile sattunud ülekeenud toit
tuleb eemaldada kohe. Suhkur ja suhkrurohked
toidud (keedis, marmelaad vms) ning sulanud kile ja
foolium võivad pliidiplaati kahjustada. Käsitsege
spetsiaalset keraamilise pliidiplaadi kaabitsat
ettevaatlikult, sest selle tera on üliterav.
Hooldus ja korrashoid
Enne elektripirni vahetamist keerake kõik nupud
nullasendisse. Hooldus ja võimalik remont tuleb lasta
teha volitatud hoolduskeskuses. Kasutage ainult
originaalvaruosi.
Kasutuselt kõrvaldamine
Ennetage õnnetusjuhtumeid, mis võivad tekkida pliidi
kasutuselt kõrvaldamisel: selleks lõigake
pistikupesast eemaldatud toitekaabel pliidi juurest läbi
ja muutke ahjuukse riiv kasutuskõlbmatuks.
4
Pliit
1. Auruava
2. Kuumutusalad
3. Juhtpaneel, nupud ja näidik
4. Ahi
5. Sahtel
6. Alus
Pliidi taga on rattad, et pliiti saaks puhastamiseks
kergemini liigutada. Avage ahjuuks, tõstke pliit
esiservast ettevaatlikult üles ja tõmmake välja.
Pakendi lahtivõtmine
Kontrollige, et pliit oleks kahjustusteta. Teatage
võimalikest kahjustustest kohe seadme müünud
ettevõttele.
Pakendit saab taaskäidelda. Kui Te ei tea, kuhu
pakend viia, pöörduge jäätmekäitluskeskuse poole.
Tarvikud
Pliidi komplektis on järgmised tarvikud:
Emailitud ahjupann
Emailitud küpsetusplaadid (2 tk)
Ahjurest
Rasvafilter
Spetsiaalne keraamilise pliidiplaadi
puhastuskaabits
Toidutermomeeter
Kaadumiskaitse koos paigaldusdetailidega
Kasutusjuhend
Kondensaadikogur
Võimalik on tellida järgmisi lisatarvikuid:
• Pliidiplaadi kaitse koos paigaldusdetailidega
5
Ohutusseadised
Veenduge, et pliidist mõlemal pool tööpinnal oleks 40
cm vaba ruumi (vt joonis). Pliidi võib paigaldada ka
nii, et ühel pool on sein või kapp ja vaba ruum on
ainult teisel pool.
Pliit täidab lasteohutusnõuded, kui järgmised
ohutusseadised on paigaldatud ja seaded tehtud:
Kaadumiskaitse
Veenduge pliidi paigaldamisel, et
kaadumiskaitse on kohal.
Kaadumiskaitse takistab pliidi ümberkukkumist
tavalisest suurema koormuse mõjul.
Enne kaadumiskaitsme paigaldamist veenduge, et
pliit on seatud õigele kõrgusele, vt ptk
„Paigaldamine“, lk 21.
1. Veenduge, et pliit on rõhtasendis, ja tõmmake
seinale mööda pliidi tagaserva joon (vt joonis).
2. Vajalikud mõõtmed on joonisel (samad mõõtmed
kehtivad ka vasakule poolele). Mõõtke välja
kaadumiskaitse asukoht ja kruvige see tugeva
materjali külge kinni, kasutades vajaduse korral
kinnitamiseks näiteks tüübleid.
Tähelepanu! Kui paigalduseks jäetud ava on suurem
kui pliit ja soovite asetada pliidi keset ava, tuleb
joonisel kujutatud rõhtmõõtmele lisada veel pliidi ja
mööblieseme vahelise pilu laius.
3. Kui muudate seda mõõdet, kontrollige pliidi
paigaldamisel alati, et kaadumiskaitse liiguks
täpselt pliidi taga olevasse avasse.
Pliidiplaadi kaitse (lisatarvik)
Pliidiplaadi kaitse peab olema paigaldatud, et
lapsed ei saaks pliidilt nõusid alla tõmmata.
1. Asetage kaitse pliidiplaadi peale.
2. Tõstke kaitsme tagumised kinnitid üles ja lükake
kaitse üle pliidiplaadi serva.
3. Kinnitage kaitse kohale, surudes esimesed
kinnitid kohale ja tagumised kinnitid alla.
6
Ukseriiv
Ahjuukse riivi ehk lasteluku tõttu on lastel ahjuust
raske avada. Ahjuukse avamiseks tõstke riivi
ülespoole ja samal ajal tõmmake ust enda poole.
Riiv takistab ukse avamist, kuid ukse ümber ning
ukse ja juhtpaneeli vahele jäävad kitsad praod, kuhu
eelkõige väikesed lapsed võivad oma sõrmi toppida ja
saada haiget.
Enne pliidi kasutuselevõttu
Üldist
Puhastage pliit kohe kasutamise järel puhta lapi ja
puhta veega, kuhu võib vajaduse korral lisada veidi
õrnatoimelist nõudepesuainet. Ärge kunagi kasutage
pliidi puhastamiseks küürimispulbrit ega muid
kriimustavaid aineid. Mõnikord on siiski vaja
puhastada põhjalikumalt.
Enne kui hakkate pliiti puhastamiseks seinast
eemale tõmbama, tuletage endale meelde, et
kaadumiskaitse toimib ainult siis, kui pliit on oma
kohal.
Tarvikute puhastamine
Peske küpsetusplaat, ahjupann jt sooja vee ja
õrnatoimelise nõudepesuainega puhtaks. Loputage ja
kuivatage.
Toidutermomeetri näidik
Näit lülitub automaatselt sisse, kui vajutatakse nuppe
või ühendatakse toidutermomeeter ahju liitmikku.
7
Ahju kaitsemäärde eemaldamine
Ärge jätke lapsi järelevalveta! Ahi muutub väga
kuumaks.
Enne ahju esimest kasutuskorda tuleb see
kuumutada üks kord tühjana. Selleks tuleb Teil teha
järgmist:
1. Valige
(pealt-/altküpsetamine) ja kõrgeim
temperatuur.
Ahjuuks peab olema kinni.
2. Tuulutage kööki. Kui ahjust enam ei tule
kõrbelõhna ega suitsu, lülitage ahi välja.
3. Puhastage ahju sisemus, riiulikandurid ja ahjuuks
sooja vee ja õrnatoimelise nõudepesuvahendiga.
Pühkige kuivaks.
Juhtpaneel
1
KUUMUTUSALADE juhtnupud
2
AHJU temperatuuri valikunupp
3
AHJU juhtnupp
4a
AHJU märgutuli
4b
PLIIDI märgutuli
5a Näidik
5b
TOIDUTERMOMEETRI NÄIDIKU nupud
Märgutuled
Märgutuled on tüübilt huumlambid, mille
kasutuskestus on tavaliselt väga pikk. Kui aga lamp
peaks siiski katki minema, pöörduge hoolduskeskuse
poole.
8
Keraamiline pliidiplaat
Keraamilisel pliidiplaadil on neli kuumutusala.
Pliidiplaadi sisselülitamisel on see valgustatud teatud
aja, olenevalt valitud kuumutusvõimsusest. Ka
suurimal võimsusel lülitub kuumutusala aeg-ajalt välja
ja uuesti sisse, et vältida ülekuumenemist.
Igal kuumutusalal on oma märgutuli. Märgutuli süttib,
kui kuumutusala temperatuur on üle 55 °C, olenemata
sellest, kas see on sisse lülitatud või mitte.
Keraamiline pind on kõva ja sile. See talub hästi
kuumust, külma ja temperatuurimuutusi, kuid võib
tavalise klaasi kombel kergesti puruneda löögi
tagajärjel. Keraamiline pind võib puruneda, kui sellele
kukub näiteks maitseainepurk. Keraamilise pliidiplaadi
peal ei tohi kunagi seista, sest see ei talu sellist
koormust.
Pliidiplaadi kasutamine
Ärge kasutage kahjustatud
keraamilist pliidiplaati.
Ülekeemisel ja/või puhastamisel võib vedelik
valguda pliidiplaadi pingestatud osadeni.
Lülitage pliidiplaat välja ja pöörduge
remontimiseks volitatud hoolduskeskuse poole.
Keevat ega sulatatavat rasva, parafiini ega
muid tuleohtlikke aineid ei tohi jätta pliidiplaadile
ilma järelevalveta. Tulekahju korral lülitage
kuumutusalad ja pliidiventilaator välja.
Kustutage leek nõu kaanega sulgemise teel,
mitte kunagi veega.
Kuumutusala võimsuse reguleerimiseks on 12
astmega juhtnupp. Suurimimsus on asendis 12.
Nuppe võib pöörata ükskõik kumba pidi.
PLIIDIPLAADI KASUTAMINE
1. Keerake soovitud pliidiplaadi juhtnupp soovitud
võimsusastmele.
Kahetsoonilise kuumutusala sisselülitamiseks
keerake selle nupp tähise
kohale (kostab
klõps) ja siis tagasi soovitud võimsusastmele.
2. Pärast kasutamist keerake nupud nullasendisse.
Kuumutusala märgutuli
9
Kuidas valida õige kuumutusvõimsus? Aegamööda,
kogemuse kogunedes õpite leidma õige
võimsusastme iga toidu, selle koguse ja nõu jaoks.
Järgmiseks mõned soovitused kuumutusvõimsuse
valimiseks.
Keetmine
Võite kasutada suurimat võimsust vedeliku keema
ajamiseks ning seejärel lasta toidul küpseda ja
haududa väiksemal võimsusel. Saate valida õige
võimsuse vee keemiskohina ja aurumullide suuruse
järgi:
VÄIKE VÕIMSUS: Keemine on peaaegu hääletu, vesi
mullitab veidi. Saab kasutada putrude hautamiseks,
kala küpsetamiseks ning köögiviljade, näiteks
herneste ja spargelkapsa (brokoli) keetmiseks.
KESKMINE VÕIMSUS: Keemiskohin, aurumullid on
gaseeritud vee mullide suurused. Saab kasutada
enamikele keedetavate toitude, näiteks peedi ja liha
keetmiseks.
SUUR VÕIMSUS: Kohin vaikib enne keema
hakkamist. Suured mullid. Sobib vee keema
ajamiseks.
Praadimine
Praadimistulemus on parim, kui praetav toiduaine ei
ole otse külmikust võetud ja kui panni põhjast on
toiduga kaetud kuni 2/3.
Pange pannile võid või margariini ja lülitage
nupust vajalikimsus. Rasvaine värv näitab, millal
võib praadimist alustada. Rasvaine värvi nägemiseks
vajutage terasest praelabidas vastu panni põhja, kui
rasvaine on lõpetanud kihisemise.
VÄIKE VÕIMSUS: Rasvaine on kergelt pruun. Saab
kasutada nt munade, tooreste kartulite, sibula,
karbonaadi ja liha ning tervete kalade praadimiseks.
KESKMINE VÕIMSUS: Rasvaine on keskmiselt
pruun. Saab kasutada enamike toitude praadimiseks,
nt hakkliha, lihatükid, vorstid ja õhukesed kalafileed
ning pannkoogid.
SUUR VÕIMSUS: Rasvaine on tumepruun. Saab
kasutada õhukeste lihalõikude kiireks praadimiseks.
Olge ettevaatlik, rasv võib kergesti süttida.
10
Nõude valimine
Keraamilise pliidiplaadiga pliit vajab veidi
teistsuguseid nõusid kui malmplaatidega pliit. Olulised
on järgmised omadused:
Kontrollige nõu põhja. Kumerapõhjaline nõu võib
keraamilisel pliidiplaadil veereda ja
soojusülekanne on halb.
Alumiinium juhib hästi soojust, kuid võib jätta
pliidiplaadile hõbedasi laike.
Neid laike saab eemaldada pliidi komplektis oleva
spetsiaalse puhastusainega.
Klaas- või emailitud karedapõhjalised nõud
kulutavad pliidiplaati rohkem kui muust materjalist
nõud.
Aja ning energia säästmiseks peaks nõu või panni
põhi olema järgmine:
vähemalt sama suur kui kuumutusala. Liiga
väikesest nõust ülekeev toit võib kuumale
kuumutusalale kinni kõrbeda;
ühetasane;
sile. Konarlik pind tähendab tunduvalt pikemat
kuumutusaega.
Uusi nõusid hankides eelistage pigem mitmekihilise
põhjaga terasnõusid.
Säästke energiat!
Hoidke nõul alati kaas peal, sest nii kulub
energiat vähem.
Siledapõhjaline nõu vajab 25% vähem energiat
kui konarliku põhjaga nõu.
Hoidke kuumutusalad pihtad ja kuivad. Mustus ja
niiskus vähendavad soojusülekannet pliidiplaadilt
nõudesse.
Kasutage ära jääkkuumust.
Auruga küpsetamine ja kiirkeedunõu kasutamine
vajab vähem energiat kui tavaline keetmine.
11
Pliidiplaadi puhastamine
Et vältida keraamilise pliidiplaadi kahjustamist,
eemaldage sellele sattunud suhkur või
suhkrurohke toit (nt keedis) kohe, samuti
sulanud plastmass, kile ja foolium.
KUI PLIIDIPLAAT ON VÄGA MUST, TEHKE NII:
1. Eemaldage plekid vms spetsiaalse
puhastuskaabitsaga (vt joonis).
2. Kui pliidiplaadi märgutuled on kustunud,
puhastage pliidi komplektis olevat puhastusainet.
Raputage pudelit, valage paar tilka pliidile ja
määrige paberrätikuga laiali. Eemaldage mustus
ja puhastusaine spetsiaalse puhastuskaabitsaga
edasi-tagasi kaapides.
3. Hõõruge paberrätikuga läikivaks. Ärge jätke
pliidiplaadile puhastusainet, vaid pühkige see
niiske lapiga puhtaks. Pliidile jäänud
puhastusaine võib muidu pliiti järgmisel
kuumutamisel söövitada.
Lõpuks kuivatage pliidiplaat.
Spetsiaalne puhastuskaabits
Hoidke puhastuskaabitsat laste eest. Käsitsege
kaabitsat ettevaatlikult, sest selle tera on
üliterav.
Kasutage kaabitsat raskesti eemaldatava mustuse
eemaldamiseks keraamiliselt pliidiplaadilt.
KASUTAGE KAABITSAT NII:
1. Vabastage riiv (1).
2. Lükake nuppu (2) ettepoole (vt joonis).
3. Veenduge, et kaabitsa tera on puhas, muidu võib
see pliidiplaati kahjustada. Vajaduse korral saate
puhastuskaabitsale uue tera volitatud
hoolduskeskusest.
4. Hoidke kaabitsat pliidiplaadi suhtes 45° nurga all
ja kaapige pliidiplaat puhtaks.
Kaabitsa tera võib suruda tugevasti pliidiplaadi
vastu, ilma et viimane saaks kahjustada.
5. Pühkige tera mustusest paberrätikuga
ettevaatlikult puhtaks.
6. Pärast kasutamist lükake kate nii ette kui
võimalik. Hoidke kaabitsat laste eest.
12
Ahi
Ahjus on eemaldatavad riiulikandurid, millel on
sooned nelja riiulikõrguse jaoks.
Ahju funktsioonid
Kõigi funktsioonide korral põleb märgutuli
kuumutamise ajal ja kustub vajaliku temperatuuri
saavutamisel. Temperatuuri hoidmisel termostaadi
abil märgutuli süttib ja kustub aeg-ajalt.
Ahjufunktsiooni valimiseks keerake ahju funktsioonide
valikunuppu päripäeva soovitud funktsiooni kohale (vt
all).
AHJUFUNKTSIOONID ON JÄRGMISED:
Valgustus
Ahju sisevalgustus süttib funktsioonide valimisel
automaatselt. Soovi korral võite sisse lülitada ainult
valgustuse, ilma et ükski muu funktsioon oleks sisse
lülitatud.
Pealt-/altküpsetamine
Sisse on lülitatud ülemine ja alumine küttekeha.
Grill
Sisse on lülitatud grill- ja ülemine küttekeha.
Ringlusõhuga grill
Sisse on lülitatud nii grill- ja ülemine küttekeha ning
ringlusventilaator.
Ringleva kuuma õhuga küpsetamine
Sisse on lülitatud ringlusventilaator,
rõngasküttekeha ning ülemine ja alumine
küttekeha.
Pitsafunktsioon
Sisse on lülitatud ringlusventilaator,
rõngasküttekeha ja alumine küttekeha.
Hautamine
Hautamine, kuni 125 °C.
Ülemine ja alumine küttekeha töötavad võimsusel
500 W.
Sulatamine
Külmutatud toiduainete sulatamiseks. Ventilaator
paneb ahjus ringlema toasooja õhu.
13
RINGLUSÕHU PÕHIMÕTE
Ülemine ja alumine küttekeha ning ringlusventilaatori
ümber olev küttekeha kuumutavad õhku, mis seejärel
levib tagaseina õhukanalite kaudu kogu ahju.
Kuum õhk ringleb ahjus, kuni ventilaator tõmbab selle
tagasi. Nii levib soojus kiiresti ja jõudsalt, tänu millele
saate üldiselt kasutada madalamat
küpsetustemperatuuri kui lihtsalt ülemist ja alumist
küttekeha kasutades. Kui retseptis soovitatakse
kasutada temperatuuri 160...225 °C, saab ringlusõhu
kasutamisel seda vähendada 15…20%. Üle 225°C
temperatuuril on otstarbekam kasutada lihtsalt ülemist
ja alumist küttekeha.
Kasulikke nõuandeid
Ärge kunagi asetage fooliumit, küpsetusplaati
ega ahjupanni otse ahju põhjale. Kui ahju
alaosast tulev soojus ei pääse levima, võib
ahjupõhja email ülekuumenemise tõttu
kahjustuda. Ahi kuumeneb kasutamisel.
Ärge jätke lapsi järelevalveta!
Küpsetusplaat võib temperatuurimuutuste ja/või
ebaühtlase täitmise (nt pitsa) mõjul deformeeruda.
Plaadi esialgne kuju taastub jahtumisel. Kuidas valida
õige ahjufunktsioon? Järgmiseks mõned soovitused
ja nõuanded ahjufunktsioonide valimiseks
mitmesuguste toitude valmistamisel:
Küpsetamine
Katsuge pehmeid kooke hambaorgiga u 5 minutit
enne küpsetusaja lõppu. Vajaduse korral lühendage
või pikendage küpsetusaega. Küpsetustulemust
võivad mõjutada retsept, vormi materjal, värv, kuju ja
suurus. Läikivas alumiiniumvormis küpsetatud koogid
on üldiselt heledad. Pealt-/altküpsetamine annab
üldiselt kogu pinnale ühesuguse värvi.
Küpsetamine ringlusõhuga
RINGLUSÕHKU võib kasutada küpsetamisel. Nii säästate
aega, sest ahjus võib olla korraga kaks või kolm
pannitäit. Samas võib küpsetiste värv olla veidi
ebaühtlane, eriti kui tainas ei ole piisavalt tõusnud.
Kas küpsetustulemus erineb oodatust?
Kui küpsetamisel esineb probleeme, võite leida
lahenduse peatükist „Tõrkepõhjuste kõrvaldamine“
(lk 27).
14
Toiduvalmistamine
PEALT-/ALTKÜPSETAMINE on üldiselt parim viis
toiduvalmistamisel, kui toit on ühel ahju kõrgusel.
Järgige küpsetustabeli juhiseid.
Toiduvalmistamine ringlusõhuga
RINGLUSÕHKU kasutatakse toidu valmistamiseks korraga
mitmel ahjukõrgusel, näiteks pikkpoiss ühel kõrgusel ja
lihapallid teisel, samuti mitme toidu valmistamiseks
samal ajal, näiteks eel-, põhi. ja järelroa valmistamiseks
korraga. Küpsetage nii toite, mis vajavad sama
temperatuuri. Kui toidud vajavad eri pikkusega
küpsetamist, asetage need ahju sobival ajal, et need
valmiksid vajalikus järjekorras.
Märguandetaimer
Kui vajutate mis tahes nuppu, ilmub näidikule vilkuv
00, välja arvatud juhul, kui toidutermomeeter on
kasutusel (siis ei saa märguandetaimerit kasutada).
Märguande rakendumisaja saab seada näidiku abil,
vahemikus 0–99 minutit ja 1 sekundi täpsusega.
Kui taimer töötab, on näidikul aeg minutites; viimase
minuti aeg kuvatakse sekundites. Kui taimeriaeg saab
läbi, kostab helisignaal ja näidikul on 00..
Helisignaali väljalülitamiseks ja näidiku
tühjendamiseks vajutage mis tahes nuppu. (Kui
nuppu ei vajutata, lülituvad need 2 minuti pärast
välja.) Märguandetaimer ei lülita ahju seatud aja
lõppemisel välja.
Praadimine
Ahjus praadimine on lihtne ja mugav ning seda saab
teha nii
PEALT-/ALTKÜPSETAMISEGA kui RINGLUSÕHUGA.
Loomaliha nagu rostbiif ja praeliha on maitsvam,
kui seda küpsetatakse temperatuuril 125°C, isegi
kui see kestab kauem.
Kasutage kuumakindlat nõu, mis on lihatükist ainult
veidi suurem, siis ei kuiva praeleem ära.
Suurest praetükist valgub praadimisel välja palju
vedelikku.
Seepärast kasutage suurt praenõu või ahjuresti koos
selle all oleva ahjupanniga.
Valage pannile pisut vett, siis ei lähe sellele tilkunud
rasv kõrbema.
Kui eelistate praadida kuumakindlas kotis, lõigake
enne prae asetamist ahju koti nurk lahti.
See vähendab kõrvetusohtu koti avamisel sellest
väljapaiskuva auruga.
15
Toidutermomeetri kasutamine
Olge toidutermomeetrit eemaldades ettevaatlik.
Jälgige, et Te ei puutuks vastu küttekeha,
riiulikandreid ega muid ahju kuumi osi. Kasutage
pajakindaid. Kasutage ainult originaalset
termomeetrit ja kontrollige seda.
Toidutermomeetri mõõtepiirkond on 30…99 °C
(täpsusega 1 °C). Eemaldage enne ahju
kasutuselevõttu termomeetri pistmiku kaitsekate.
Kontrollige, et ükski termomeetri osa ei puutuks vastu
ahju ülemist küttekeha.
Parima tulemuse saavutamiseks peab
termomeetriotsik olema praetava lihatüki kõige
paksema osa keskel, mis soojeneb kõige aeglasemalt.
Kogu termomeeter peaks olema prae sees, et ahju
õhutemperatuur ei mõjutaks mõõtetulemust.
NB! Termomeetri näit võib olla vale, kui selle otsik
puutub liha sees vastu luud või on rasva sees. Asetage
praad eelkuumutatud ahju alaossa. Kui soovitud
temperatuur on saavutatud, võtke praad ahjust välja,
katke fooliumiga ja laske seisa u 15 minutit.
Nii on liha kergem lõigata ja vedelikku jookseb vähem
välja.
KOHALEASETAMINE
Toidutermomeetrit kasutatakse nii:
1. Ühendage termomeeter ahju sees olevasse
pistikusse.
2. Vaikimisi on prae soovitav temperatuur 60 °C.
Soovi korral võite muuta temperatuuri
nuppudega
ja .
Võite jälgida prae temperatuuri muutumist
näidiku kaudu.
Praadimistabel Prae sisetemperatuur
Sealiha 75–80 °C
Veiseliha 70–80 °C
Kana 80–85 °C
Hani 85–90 °C
Lambaliha 75–80 °C
Ulukiliha 70–75 °C
Esitatud väärtused on ligikaudsed.
VÄLJALÜLITAMINE
Kui vajalik temperatuur on saavutatud, kostab
helisignaal ja ahi lülitub automaatselt välja.
1. Helisignaali ljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
2. Võtke toidutermomeetri pistik pesast välja ja
võtke praad ahjust välja.
NB! Ahi ja toidutermomeeter on kuumad.
3. Kui ahi on jahtunud, asetage termomeetri
pistikupesa kaitsekate oma kohale tagasi.
Ahju saab kasutada ka eemaldatud
toidutermomeetriga.
NB!
KEERAKE PÄRAST KASUTAMIST NUPUD 0-ASENDISSE!
16
Grillimine
Grillimiseks vajalik aeg ja saadav tulemus sõltuvad
toidu kogusest, rasvasusest, kujust, hulgast ja
temperatuurist. Kala ja valge liha (linnu-, vasika- ja
sealiha) ei pruunistu sama kergesti kui punane liha
(looma- ja ulukiliha). Grilliõli ja/või grillimiskastmed
parandavad värvi, kuid suurendavad kõrbemisohtu.
Grillimistulemus on parim siis, kui liha ei asetata ahju
otse külmikust. Kuivatage grillitav toit ja asetage see
ahjurestile. Maitsestage. Kindlasti pange resti alla
rasva kogumiseks fooliumiga kaetud ahjupann.
Asetage õhukesed lihatükid ja kalafileed ahju ülaossa
ning paksemad alaossa.
Keerake juhtnupp asendisse
ja temperatuurinupp
soovitud temperatuuri kohale. Laske ahjul soojeneda
3–5 minutit ja alustage grillimist pärast seda.
Kontrollige küpsemist ja pöörake toit küpsemise ajal
vähemalt korra ümber. Liiga pikk grillimisaeg muudab
liha liiga kuivaks või koguni kõrvetab selle. Hoidke
grillimise ajal ahjuuks alati suletuna.
Ringlusõhuga grill
Selle funktsiooniga küpseb toit kiiresti ja pruunistub
rohkem kui tavalisel viisil grillides.
Grillküttekeha annab toidule meeldiva välimuse ja
samal ajal ventilaator paneb kuuma õhu ringlema,
kuumutades toitu. See funktsioon sobib suurepäraselt
suurte toitude glasuurimiseks, näiteks suurte sinkide
pruunistamiseks ühtlaselt igalt poolt.
Pitsafunktsioon
Kuumeneb vaid alumine küttekeha, küpsetades
pitsade ja pirukate põhjad muutuvad krõbedateks;
samal ajal paneb ventilaator ahjus kuuma õhu
ringlema, küpsetades ka pitsade ja pirukate sisu.
Parima tulemuse saavutamiseks asetage plaat ahju
kõige alumisse riiulisoonde.
Hautamine – kuni 125 °C
Keerake juhtnupp asendisse
ja temperatuuri-
nupp soovitud temperatuuri kohale (kuni 125 °C).
Madalamal temperatuuril küpsetamine sobib toidule,
mida saab valmistada madalal temperatuuril kaua,
ligikaudu 4–5 tundi.
Pidage ettevalmistusi tehes meeles, et
toiduvalmistamine kestab nii kaua.
Looma-, sea-, uluki- ja lambapraad säilitavad
temperatuuril 125 °C küpsetades oma mahlasuse.
17
Samuti säilib praetüki esialgne kaal. Imaldamine
kestab mitu tundi, mille jooksul muutub toiduainete
tärklis magusaks.
Hautamine sobib eriti hästi näiteks putrude ja
kartulivormi valmistamiseks. Seadke temperatuurinupp
kõige madalama temperatuuri kohale.
Kui toit on imaldunud mitmetunnise hautamise jooksul,
küpsetatakse see igale toidule omasel temperatuuril
valmis. Seadke ahju temperatuuriks tavaline
temperatuur ja pöörake juhtnupp pealt-
/altküpsetamise funktsiooni kohale.
Sulatamine
Keerake juhtnupp asendisse .
Külmutatud liha, kala, glasuuritud või täidetud
küpsetiste (nt rullbiskviidi) sulatamisel peab
temperatuurinupp olema nullasendis.
Kui soovite korraga sulatada suurema toidukoguse,
võite asetada toidu ahju mitmele restile või pannile.
Sulatamisaegu ei ole võimalik tabelina esitada; peate
ise kontrollima hambaorgiga.
Puhastamine ja hooldus
Puhastage ahju regulaarselt. Rasv ja muud
toidujäänused võivad tekitada tuleohu.
Veenduge enne puhastamisele asumist, et pliidi
kõik nupud on nullasendis ja et ahi on korralikult
jahtunud.
Puhastusained
Kontrollige, et puhastusainega saab ja tohib ahju
puhastada.
Ärge kasutage pleegiteid sisaldavat
puhastusainet, sest see kahjustada ahju
sisemuse materjali. Ahju ei tohi puhastada
aurupesuriga. Ärge kasutage küürimisaineid.
Väline puhastamine
Ärge kasutage selliseid puhastusvahendeid, mis
kriimustavad pliiti, näiteks traatnuustikut vms.
Puhastage juhtpaneel, ahjuuks ja uksetihend
regulaarselt, pühkides need üle pesuainega niisutatud
pehme lapiga.
Ahi
Emailitud ahjukambrit on kõige parem puhastada siis,
kui see on veel veidi soe. Pühkige ahi iga kord pärast
jahtumist pehme niiske lapiga ja õrnatoimelise
pesuainega puhtaks.
18
KUI AHI ON VÄGA MUST, TEHKE NII:
1. Eemaldage kinnikuivanud pritsmed ja ülekeenud
toidu jäänused näiteks puidust või plastist
praelabidaga.
2. Määrige käsna abil ahju põhja vedelseepi.
3. Sulgege ahjuuks. Seadke ahju temperatuuriks
100 °C ning lülitage pealt-/altküpsetamise
funktsioon u 10 minutiks sisse.
4. Kui ahi on jahtunud, peske see veega puhtaks.
Vajaduse korral kasutage ettevaatlikult seebitatud
traatnuustikut. Pühkige kuivaks.
Ringlusventilaator
Puhastage rasvafilter regulaarselt.
1. Veenduge, et pliidi kõik nupud on nullasendis ja
et ahi on korralikult jahtunud.
2. Tõstke rasvafilter oma kohalt üles ja võtke välja.
3. Puhastage rasvafilter kuuma vee ja õrnatoimelise
nõudepesuainega; filtrit tohib pesta ka
nõudepesumasinas temperatuuril 65 °C.
4. Asetage rasvafilter tagasi oma kohale tagaseina
süvendisse (ringlusventilaatori ette).
Ahjutarvikud
1. Vabastage kinnituskruvid (A) ja eemaldage
riiulikandurid seina küljest. Peske kandurid ja rest
käsitsi või nõudepesumasinas.
Kui kandurid on väga määrdunud, tuleb neid
kõigepealt leotada ja siis puhastada näiteks
seebitatud terasnuustikuga.
2. Paigaldage tarvikud ahju tagasi
eemaldamisega vastupidises järjekorras.
Pühkige küpsetusplaat ja ahjupann pärast kasutamist
paberrätikuga puhtaks. Vajaduse korral saab neid
käsitsi pesta. Kinnikõrbenud mustust võib eemaldada
puit- või plastlabidaga ettevaatlikult kaapides.
Ahjulambi vahetamine
Enne ahjulambi vahetamist:
– Keerake kõik nupud nullasendisse!
1. Katke ahju põhi riidelapiga.
2. Eemaldage klaaskate keerates seda vastupäeva
ja puhastage.
3. Paigaldage uus lamp, millel peavad olema
järgmised tähised: 25 W, 230 V ja 300 °C.
4. Asetage katteklaas tagasi oma kohale.
5. Võtke ahjust lapp ära.
19
Grillküttekeha
Ahju lae puhastamiseks saab grillküttekeha pöörata
alla.
Hoiatus: Veenduge enne puhastamisele
asumist, et pliidi kõik nupud on nullasendis ja et
ahi on korralikult jahtunud.
Grillküttekeha allapööramine
1. Eemaldage ahjust riiulikandurid.
2. Võtke grillküttekeha esiservast kinni ja tõmmake
see enda poole kinnitist lahti.
3. Pöörake grillküttekeha alla.
Tähtis: Ärge kasutage grillküttekeha
pööramisel jõudu! See võib grillküttekeha
kahjustada.
Grillküttekeha tagasiasetamine
1. Tõstke küttekeha ülespoole.
2. Tõmmake küttekeha enda poole ja asetage see
kinnititesse.
3. Paigaldage riiulikandurid ahju tagasi.
Tähtis: Kontrollige, et küttekeha on korralikult
ja tugevasti oma kohal.
20
Ahjuuks
Ahjuukse võib puhastamise ajaks eemaldada.
Ahjuukse eemaldamine
1. Avage ahjuuks täiesti.
2. Pöörake kummalgi uksehingel olevad riivid täiesti
lahti (1).
3. Vajutage ahjuuks ¾ ulatuse osas kinni. Kasutada
tuleb mõningast jõudu (2).
4. Võtke ahjuukse servadest kinni.
Tõstke ahjuuks ülespoole (ettevaatust: see on
raske!) ja võtke see ahju küljest ära (3).
Ahjuukse kinnitamine oma kohale
1. Võtke ahjuukse servadest käepideme poolt kinni.
2. Hoidke ust ligikaudu 60-kraadise nurga all.
3. Lükake uksehinged ahju allosas olevasse kahte
avasse korraga ja võimalikult sügavale (1).
4. Tõstke ust ülespoole kuni takistuseni (2) ja
tõmmake seejärel pärani lahti (3).
5. Pöörake kummalgi uksehingel olevad riivid tagasi
esialgsesse asendisse (4).
6. Sulgege ahjuuks.
Sahtel
Kui ahju kasutatakse pikemat aega korraga,
muutub sahtel kuumaks. Ärge hoidke sahtlis
esemeid, mis ei talu kuumust, näiteks kilekotte
ega rätte.
1. Võtke sahtlist kinni (vt joonis) ja tõmmake seda
väljapoole.
2. Tõmmake sahtlit kuni takistuseni. Tõstke sahtlit
ülespoole, takistusest üle, ja võtke välja.
3. Pärast puhastamist asetage sahtel ahju tagasi
eemaldamisega vastupidises järjekorras.
Sahtli kohal on sooned ahjupanni hoidmiseks.
Ahju kasutamisel kogunev kondensaat koguneb
kondensaadikogurisse, mis tuleb asetada sahtlisse.
Pärast kasutamist tuleb kondensaadikogur
tühjendada.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKC5020 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend