Zanussi ZBS773X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ZBS 773
___________________________
INTEGREERITAV
ELEKTRIAHI
ZBS 773
KASUTUSJUHEND
KASUTUSJUHEND
2
Enne elektriahju paigaldamist ja kasutamist lugege
alljärgnevad ettevaatusabinõud kindlasti läbi.
Paigaldus
Ahi tuleb paigaldada vastava väljaõppega tehnikute
poolt.
Ahi on raske. Olge selle liigutamisel ettevaatlik.
Enne ahju kasutamist eemaldage ahju pakend.
Ärge tehke ahju konstruktsioonis muudatusi.
Laste turvalisus
Seade on mõeldud kasutamiseks täiskasvanutele.
Väikesed lapsed ei tohi ahjuga või selle läheduses
mängida.
Kasutamisel ahi kuumeneb. Oodake kuni ahi jahtub,
enne kui lapsed selle juurde lubate.
Kasutamine
Ahi on mõeldud koduseks toiduvalmistamiseks. See
ei ole mõeldud kommertslikuks või tööstuslikuks
kasutamiseks.
Ärge katke ühtegi ahjuosa fooliumiga.
Hoidke kuumakindlaid küpsetusanumaid, näiteks
küpsetuskotte, kokkupuute eest ahju osadega.
Ärge kunagi asetage plastikut või teisi kuumas
sulavaid materjale ahju ega pliidi peale.
Ärge asetage kinniseid konserve või aerosoole ahju.
Need võivad kuumenedes plahvatada.
Ärge riputage käterätikuid, pesulappe või riideid
pliidi või ahjuukse külge.
Ärge kasutage ahju, kui see on kokku puutunud
veega või kui Teie käed on märjad.
Olge toidu tegemisel kasutatava rasva ja õliga
ettevaatlik, sest liigsel kuumenemisel võivad need
süttida.
Toidu panemisel ahju ja selle sealt välja võtmisel
kasutage alati pajakindaid.
Kui Te parajasti ahju ei kasuta, kontrollige, et
juhtnupud ei oleks sisse lülitatud.
Ärge jätke toiduaineid (näiteks õli või rasva)
sisaldavaid kööginõusid pliidile või ahju peale, sest
see võib olla kogemata sisse lülitatud.
Kui Te kasutate teisi elektriseadmeid, jälgige, et
nende juhtmed ei puutuks kokku kuuma
ahjupinnaga.
Hooldus ja puhastamine
Puhastage ahju ainult vastavalt juhendile.
Ahi peab kogu aeg puhas olema. Ahju (ja eriti
grillimispannile) kogunenud rasv ja teised toiduained
võivad põhjustada tulekahju.
Enne hooldustööde tegemist või ahju puhastamist
lülitage seade välja ja laske sellel jahtuda.
Teenindus
Pliiti võib parandada ainult selleks volitatud
teenindusmehhaanik ja parandamisel tohib
kasutada ainult selleks mõeldud originaal-
tagavaraosasid.
Keskkonda puudutav informatsioon
Peale seadme paigaldamist hävitage pakend,
pidades silmas ohutusnõudeid ja keskkonna
säilitamist.
Vana seadet utiliseerides muutke see juhe läbi
lõigates kasutamiskõlbmatuks. Eemaldage ka kõik
ukselukud, et väikesed lapsed ahju kinni ei jääks.
Hoidke kasutusjuhend kindlasti
alles, et seda saaks kasutada ka
tulevikus, ning andke see edasi
uutele omanikele.
3
Kasutajale
Tähtis informatsioon Teie ohutuse
tagamiseks 2
Ahju kirjeldus 4
Juhtpaneel 5
Enne esmakordset kasutamist 6
Ahju kasutamine 7
Ahju programmeerimine 8
Ettevaatusabinõud ja energia kokkuhoiu
funktsioonid 8
Ahju entilatsioonrezhiim 9
Tavaline ahjurezhiim 9
Küpsetustabel - ventilatsiooniga ja tavalise
ahjurezhiimi puhul 9
Sulatamine 18
Grill 19
Pitsaahi 22
Küpsetusrezhiim 22
Ahju puhastamine 23
Ahju lambi vahetamine 25
Hingedel oleva grilli puhastamine 25
Kui midagi läheb valesti 26
Garantii 27
Paigaldajale
Paigaldus 29
Elektriühendus 29
Sisseehitamine 30
Kuidas kasutusjuhendit kasutada
Teie juhendamiseks kasutusjuhendi kasutamisel on
tekstis järgmised märgid:
Ettevaatusabinõud
Operatsiooni sooritamise
täpne juhend
Vihjed ja soovitused
See seade vastab EN järgmistele
direktiividele:
* 73/23 - 980/683
(madalpinge);
* 93/68 (üldnõuded);
* 89/336 (elektromagneetiline ühilduvus)
ja nende muudatused.
4
Grilli element
Ventilaator
Andmeplaat
Juhtpaneel
Ahju valgusti
Plaadi
teleskooptoed
Rasvafilter
Grillimisrest
Eemaldatavad
käepidemed
Mahakukkumist takistav alus (x2)
Grillimis-/ röstimisalus
5
Küpsetusrezhiimi näidik
Temperatuuri näidik
Aja näidik
Programmeerimisnupud
Nupud
1. Sisse- ja väljalülitamine ON/OFF
2. Ahju küpsetusrezhiimi valikunupp
3. Kiire soojendus/ sulatusfunktsioon
4. Temperatuurinupp / hetketemperatuur
5. Vähendusnupp (aja või temperatuuri)
6. Suurendusnupp (temperatuuri või aja)
7. Minutilugeja
8. Küpsetusaeg
9. Küpsetusaja lõpp
Ahju funktsioonid alluvad elektroonilisele programmeerijale.
Valida on võimalik küpsetusrezhiimi, küpsetustemperatuuri
ja automaatse ajastuse ükskõik milline kombinatsioon.
Kui toimub voolukatkestus, jäävad valikud (kellaaeg,
rezhiimi valik ja kasutatav rezhiim) programmeerija mällu
umbes 10 minutiks. Kui 10 minuti jooksul vooluühendust
ei taastata, kaob mälust vastav informatsioon. Kui nüüd
vooluühendus taastada, vilguvad numbrid näidikul ja kell/
aegrelee tuleb uuesti õigeks panna.
6
Sisse- ja väljalülitamine ON/OFF nupp
Enne küpsetusrezhiimi või programmi valimist tuleb ahi sisse
lülitada. Kui vajutada nuppu , süttib selle kohal märgutuli
ja põlema hakkab ka ahju valgusti.
Ahju välja lülitamiseks võite igal ajal vajutada
nuppu.
Seega peatatakse küpsetamine või küpsetusrezhiim, kustub
ahju valgusti ja ajanäidik näitab ainult kellaaega.
Kui vajutada nuppu , on võimalik näha ahju
hetketemperatuuri, kui ahi ei ole veel täielikult
jahtunud.
Ahju küpsetusrezhiimi valikunupp
Vajutades nuppu on võimalik valida küpsetusrezhiim. Iga
kord kui Te nuppu vajutate süttib valitud rezhiimi tähistav
indikaator.
Suurendus- ja vähendusnupp
Nupud "" ja "+" võimaldavad suurendada või vähendada
ahju temperatuuri või kellaaega.
Kuidas panna kell õigeks
Ahjul on 24-tunni kell.
Kui ahi lülitatakse esmakordselt vooluvõrku, on kellaaja
näidik automaatselt asendis 12.00. Kui 10 sekundi jooksul
ühtegi nuppu ei vajutata, lõpetab näidik vilkumise ja kell
hakkab tööle algasetusega 12.00.
Kella õigeks panemiseks:
Kui numbrid vilguvad:
Vajutage "" või "+" nuppu. Kui näidikul on õige
kellaaeg, kinnistage see nuppu vajutades. Kell
hakkab tööle.
Kui numbrid ei vilgu:
Vajutage korraga ja nuppu ning hoidke
neid all kuni numbrid hakkavad vilkuma. Laske
nüüd nupud ja lahti ning pange kell
õigeks vajutades "" või "+" nuppu. Kinnistage
kellaaeg vajutades
nuppu.
7
Kuidas valida küpsetusrezhiimi ja
küpsetustemperatuuri.
Ahjul on 8 erinevat küpsetusrezhiimi. Automaatselt valitakse
iga rezhiimi juures ka algasetuses olev temperatuur.
1) Vajutage "ON" nuppu ja lülitage ahi sisse.
2) Vajutage nuppu ja valige soovitud
küpsetusrezhiim. Iga kord kui vajutada
nuppu
süttib valitud küpsetusrezhiimi tähistavast märgist
vasakul pool indikaator.
3) Kui algasetuses olev temperatuur ei ole sobiv,
vajutage temperatuuri muutmiseks 5 kraadi kaupa
"" või "+" nuppu. Kui ahi jõuab soovitud
temperatuurini, kõlab lühikese aja vältel akustiline
signaal.
Hetketemperatuuri teada saamiseks vajutage korraks
nuppu .
Kui ahju temperatuur on kõrgem kui valitud
temperatuur (näiteks kui küpsetamine on lõppenud ja
ahi on ikka veel kuum), ei ilmu sisetemperatuuri kirjet.
Küpsetusrezhiimi märgid
Ahju ventilatsioonrezhiim- sellise asetuse puhul
võite röstida või röstida ja küpsetada samaaegselt
kasutades ükskõik millist kõrgust, kusjuures
maitseomadused ei muutu.
Tavaline ahjurezhiim- ahju kuumutab nii alumine
kui ka ülemine kuumutuselement ja ahi kuumeneb
ühtlaselt.
Täisgrill- ahi lülitub täisgrillile. Soovitav suurte
koguste puhul.
Pizzaahi- et pitsa- või pirukapõhi hästi küpseks
töötab alumine kuumutuselement, samas tagab
ventilaator kuuma õhu ringlemise, nii et ka pitsa
või pirukatäidis küpseks.
Termiline grillimine - see rezhiim pakub uue
võimaluse tavaliselt grillitavate toiduainete
küpsetamiseks. Koos töötavad grill ja ventilaator
ja kuum õhk liigub ümber toidu.
Maksimumtemperatuuriks valige 200°°C.
Küpsetamine - kuumus tuleb nii ülevalt kui ka alt
ja ventilaator paneb õhu ümber toidu liikuma.
Parim kookide, küpsiste ja saiade küpsetamisel.
Alumine kuumutuselement- kuumus tuleb ainult
altpoolt ja toit saab kiiresti valmis.
Väike grill- töötab sisemine grillelement;
soovitatav kasutada väikese toiduhulga puhul.
8
Funktsioon "kiire kuumutamine"
Kui Te olete valinud soovitud küpsetusrezhiimi ja
kindlaks määranud temperatuuri, kuumeneb ahi, kuni
jõuab soovitud temperatuurini. Olenevalt valitud
rezhiimist ja temperatuurist võtab see aega 10 kuni 15
minutit. Kui on vaja soovitud temperatuurini jõuda
kiiremini, kasutage "kiire kuumutamise" (Fast Heat
Up) funktsiooni.
1) Vajutage nuppu 1 ja lülitage ahi sisse.
2) Valige eelpool kirjeldatud viisil soovitud
küpsetusrezhiim ja temperatuur.
3) Vajutage üks kord nuppu.
Temperatuurinäidikule ilmub kirje "FHU".
4) Kui ahi kuumeneb ja jõuab soovitud
temperatuurini, kõlab lühikese aja vältel
akustiline signaal ja temperatuurinäidikule
ilmub temperatuurikirje.
Seda funktsiooni võib kasutada ükskõik, millise
küpsetusrezhiimi või temperatuuri korral.
Sulatusfunktsioon
Ahju ventilaator võib töötada ja õhku ringlema panna ka ilma
kuumutamata, madala temperatuuri juures. Nii on võimalik
toiduaineid kiiresti sulatada.
1) Vajutage nuppu 1 ja lülitage ahi sisse.
2) Vajutage kaks korda nuppu.
Temperatuurinäidikule ilmub "32". Seda funktsiooni
kasutamise ajal muuta ei saa.
3) Sulatusfunktsiooni välja lülitamiseks vajutage veel
üks kord nuppu. Ahi lülitub välja ja ekraanile
jääb ainult kellaaja kirje.
See funktsioon sobib selliste õrnade, kuuma mitte kannatavate
toitude nagu kreemtäidisega koogid, glasuuriga koogid,
kondiitritooted, saiad ja teiste pärmitoodete (lähema
informatsiooni saamiseks vaadake lk. 18 ) sulatamiseks.
9
Enne ahju kasutamist eemaldage nii seest kui ka
väljastpoolt kogu pakend.
Enne esmakordset kasutamist tuleb ahju proovida ilma toiduta.
Ahjust võib esimesel korral eralduda ebameeldivat lõhna. See
on normaalne.
1. Vajutage "ON" nuppu ja lülitage ahi sisse.
2. Vajutage kaks korda nuppu. Süttib märgutuli
märgist
vasakul.
3. Suurendus nupu (nupp märgiga "+") abil valige
maksimumtemperatuuriks 250°C.
4. Avage ventilatsiooniks aken.
5. Jätke ahi tööle umbes 45 minutiks.
Sama protseduuri tuleks 5-10 minuti ulatuses korrata ka täisgrilli
ja
ahju ventilatsioonifunktsiooniga .
Ahju kasutamine
Küpsetamisel peab ahjuuks olema suletud.
Kui Te teete lahti allapoole avaneva ahjuukse
kõrge hoidke ise kõrvale Ärge laske uksel alla
kukkuda- toetage ust uksekäepidemest kinni
hoides, kuni uks keskmine on täiesti lahti.
Ahjul on kuus plaadikõrgust ja kaks ahjuresti.
Plaadikõrgusi hakatakse lugema ahju põhjast nagu
pildil näidatud. Restid peavad olema korralikult
paigale asetatud nagu pildil näidatud.
Ärge asetage küpsetusnõusid otse ahjupõhja.
Kõrge
Keskmine
Madal
10
Vihjed ja soovitused
Kondensatsioon ja aur
Kui toitu kuumutada tekkib aur samamoodi nagu vee
keetmiselgi. Ahju avade kaudu väljub ahjust osa auru.
Siiski, hoidke ahjuust avades alati eemale ja laske
kogunenud aur ja kuumus välja. Kui aur puutub ahjust
väljaspool kokku jahedate pindadega (näiteks
ääreliistuga) kondenseerub see ja moodustuvad
veetilgakesed. See on normaalne ja ei ole ahju viga.
Värvimuutuste ära hoidmiseks pühkige kondensaat ja
sinna sattunud mustus ahju pinnalt ära.
Jahutusventilatsioon
Jahutusventilaator töötab küpsetamise ajal. Kuum õhk
viiakse ahjust välja ahjuukse ja juhtpaneeli vaheliste
avade kaudu, nagu pildil näidatud.
Jahutusventilaator võib jääda tööle ka peale ahju välja
lülitamist; seda selleks, et juhtimisnupud ei kuumeneks.
See on normaalne.
Küpsetusnõud
Kasutage ükskõik milliseid praeahju jaoks mõeldud
küpsetusnõusid, mis kannatavad temperatuuri 250°C.
Plaate, ahjunõusid jms. ei tohi asetada ventilaatorit
katva võre vastu või otse ahju põhja.
Ärge kasutage plaate, mille mõõdud on suuremad kui
30 cm x 35 cm (12 in x 14 in), kuna need takistavad
õhuringlust ja võivad mõjutada tulemuse kvaliteeti.
Nõude mõju küpsetuse tulemusele
Erinevatel küpsetusnõudel on erinev paksus,
soojusjuhtivus, värv jne. ning kõik see mõjutab soojuse
ülekandmist nõu sees olevale toidule.
A Alumiinium-, savinõud, ahjus kasutamiseks mõeldud
klaasnõud ja eredalt läikivad küpsetusanumad
vähendavad küpsemist ja põhja kõrbemist.
B Emaileeritud malm-, anioodiseeritud alumiinium-, mitte
kinnivõtva põhjaga alumiiniumnõud ja värvitud
välispinnaga ning rasked tumedad nõud suurendavad
küpsemist ja põhja kõrbemist.
11
Kuidas kasutada minutilugejat
1) Vajutage nuppu ja aktiviseerige minutilugeja
funktsioon. Vilkuma hakkab vastav kontrolltuli ja
ekraanile ilmub näidik 0.00.
2) Vajutage kolme minuti jooksul "" või "+" nuppu ja
valige soovitud aeg (kuni 19 tundi ja 59 minutit).
Minutilugeja hakkab tööle 3 sekundi pärast.
3) Näidik näitab aja kulu.
4) Kui soovitud aeg on möödas, kõlab akustiline heli ja
näidikul hakkab vilkuma kirje 0.00. Kui ahju
kasutatakse, EI LÜLITU see välja.
5) Akustilise märguheli välja lülitamiseks vajutage
ükskõik millist nuppu. Näidikule ilmub kellaaeg ja
minutilugeja märgutuli kustub.
Minutilugeja välja lülitamine:
vajutage
nuppu ja hoides sellel sõrme, vajutage
ka "" nuppu. Näidikule
ilmub 0.00.
Kuidas programmeerida ahju välja lülituma
1) Asetage toit ahju, valige küpsetusrezhiim ja soovi korral
reguleerige temperatuuri.
2) Küpsetuse piiraja funktsiooni aktiviseerimiseks vajutage
nuppu. Süttib funktsiooni tähistav märgutuli ja
näidikule ilmub asetus 0.00.
3) Soovitud aja (kuni 19 tundi ja 59 minutit) valimiseks
vajutage nuppu "" või "+". Kolme sekundi pärast
hakkab funktsioon tööle.
4) Näidikul väheneb näit minutite kaupa.
5) Kui küpsemisaeg on läbi, lülitub ahi välja ja kõlab
akustiline signaal. Samas ilmub näidikule kirje 0.00.
6) Akustilise signaali välja lülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu. Näidikule ilmub kellaaeg ja kustub
küpsetuse piiraja funktsiooni märgutuli.
Küpsetuse piiraja funktsiooni katkestamine:
vajutage
nuppu ja hoides sellel sõrme ka
nuppu "-".
Kui seda teha samal ajal, kui funktsioon on
aktiveeritud, EI lülitu ahi välja.
Kui valitakse küpsetuse piiraja funktsioon, lülitub ahi
välja enne ettenähtud aja lõppemist ja ahi kasutab
olemasolevat kuumust. Vaadake "Ettevaatusabinõud
ja energia kokkuhoiu funktsioonid".
12
Kuidas programmeerida ahju välja- ja
sisselülituma
1) Määrake kindlaks küpsetamise piiraeg nagu kirjeldatud
peatükis "Kuidas programmeerida ahju välja lülituma".
2) Vajutage nuppu. Aktiviseerub "küpsetamise
lõpetamine" funktsioon ja vilkuma hakkab ka funktsiooni
tähistav märgutuli. Ekraanile ilmub küpsetamise lõppaeg
(s.o. õige kellaaeg + küpsetusaeg).
3) Soovitud küpsetusaja lõppu valimiseks vajutage kolme
sekundi jooksul "-" või "+" nuppu.
4) Kolme sekundi pärast ilmub juhtpaneelile küpsetusaeg. Kui
ahi sisse lülitub, hakkab ajanäit ekraanil minuti kaupa
vähenema.
Kui Te vajutate nuppu, ilmub ekraanile kellaaeg, mil
küpsetusaeg lõppeb.
5) Ahi lülitub sisse ja välja automaatselt. Kui küpsetamine
lõppeb, kõlab akustiline signaal.
6) Signaali välja lülitamiseks vajutage ükskõik millist nuppu.
Kontrollpaneelile ilmub kellaaja näidik ja kustub funktsiooni
tähistav märgutuli.
Funktsiooni katkestamiseks katkestage küpsetuse piiraja
funktsioon.
Vajutage nuppu ja sellel sõrme hoides ka "-" nuppu.
Kui seda tehakse ajal, kui funktsioon on aktiviseeritud,
EI lülitu ahi välja.
13
Automaatne väljalülitumisfunktsioon
Kui ahju algasetustes ei ole tehtud muudatusi, lülitub ahi
automaatselt välja vastavalt järgnevale tabelile:
Kui temperatuur on : lülitub ahi välja:
üle 250° C
1 1\2 tunni pärast
120°-250° C
5 tunni pärast
alla 120°C
12 tunni pärast
Laste ohutuse tagamine
Et ära hoida ahju tahtmatut sisse lülitamist laste poolt, on
võimalik lukustada ahju kontrollnupud.
1) Vajutage
nuppu ja lülitage ahi välja.
2) Vajutage üheaegselt ja "" nuppu ning
hoidke neil sõrme umbes 3 sekundit.
Kellaajanäidiku taha ilmub vilkuv punkt.
3) Ahju juhtpaneel on nüüd lukustatud. Ei ole
võimalik valida ei küpsetusrezhiimi ega
temperatuuri.
Ahju lukustuse maha võtmine:
Vajutage üheaegselt ja "" nuppu ja hoidke
neil sõrme umbes 3 sekundit. Vilkuv punkt kaob.
Nüüd on võimalik ahju kasutada.
Ahjusoleva kuumuse kasutusfunktsioon
Kui määrata kindlaks küpsetamise piiraeg, lülitub ahi
automaatselt välja enne määratud aja lõppu ning kasutab
toidu valmistamise lõpetamiseks ahjusolevat kuumuse
energiat. Ahju töötamist tähistav märgutuli põleb
kindlaksmääratud piiraja lõppemiseni.
See funktsioon ei toimi kui küpsetusaeg on alla 15 minuti.
14
Õhku ahju sisemuses soojendab tagaseinas ventilaatori
ümber asuv küttekeha. Ventilaator paneb kuuma õhu
ringlema ja tagab ühtlase temperatuuri ahju sisemuses.
Eelised seda funktsiooni kasutades:
4 Kiirem eelkuumutus
Kuna ventilatsiooniga ahi jõuab kiiresti soovitud
temperatuurini, ei ole vaja ahju eelnevalt kuumutada,
kuid võib osutada vajalikuks lisada küpsetusajale 5-7
minutit. Kõrget temperatuuri vajavate retseptide puhul
(nagu saiad, kondiitritooted, lusikapannkookide,
sufleede jne.) saate parimad tulemused kui kuumutate
ahju eelnevalt.
4 Madalam temperatuur
Ahju ventilatsioonrezhiimi kasutades võib
küpsetustemperatuur olla madalam kui tavalise ahju
rezhiimi kasutades. Järgige lk. toodud
temperatuuride tabelit. Ärge unustage vähendada
temperatuuri 20-25°C võrra ka oma tavalistele
ahjudele mõeldud retseptide puhul.
4 Ühtlane kuumus küpsetamisel
Ventilaatoriga ahjus on kõikjal ühesugune
temperatuur. See tähendab, et samaaegselt võib
küpsetada mitut rooga. Siiski võib toit kõige kõrgemal
restiasendil pruunistada veidi kiiremini kui allpool.
See on täiesti tavaline. Erinevate toitude
maitseomadused ei kandu teineteisele üle.
1. Lülitage ahi tööle.
2. Vajutage üks kord küpsetusrezhiimi
valikunuppu.
3. Kui vaja reguleerige temperatuuri, temperatuuri
vähendavat või suurendavat nuppu kasutades.
PANGE TÄHELE
Kui ahi sisse lülitada, süttib ahju märgutuli.
Jahutusventilaator töötab küpsetamise ajal pidevalt
See võib töötada ka peale ahju välja lülitamist,
et juhtnupud ei kuumeneks. See on normaalne.
MÄRKUS
Jahutusventilaatori töö oleneb sellest, millisel temperatuuril ja
kui kaua on ahju juba kasutatud. Võib juhtuda, et see ei hakka
tööle, kui ahju töötemperatuur on madal, või kui ahju on
kasutatud lühikest aega.
AHJU VENTILAATORREZHIIMI SÜMBOL
TEMPERATUURI ALGASETUS: 175°°C
VõIMALIK TEMPERATUUR: 50°°-250°°C
15
Vihjed ja soovitused
Plaadi asend ei ole väga tähtis, kuid kontrollige, et plaadivahed oleks
võrdsed.
Kui Te valmistate ahju ventilaatorrezhiimil rohkem kui ühte rooga
korraga, asetage road erinevatele tasanditele restide keskele, mitte
samale tasandile.
Kui ahi on täis, võib küpsemisaeg olla veidi pikem.
Resti võib asetada ka ahju põhja. Asetage road pigem sellises
asendis restile, kui otse ahju põhja, sest muidu ei saa kuum õhk
ümber roa liikuda.
Kui ahi on täis sama rooga (seal on näiteks võrdse suurusega
plaadid väikeste kookidega või ühesuurused viktooria kihilised
koogid), valmib ahjutäis samaaegselt ja tuleb ahjust samal ajal välja
võtta. Kui ahjus on erineva suurusega plaadid või erinevad road
(näiteks küpsised ja koogid), ei pruugi need samaaegselt valmida.
Ahju ventilatsioonrezhiimi võib kasutada ka külmutatud roogade
(nagu puuvilja-, hakkliha või viineripirukate ja teiste väikeste
kondiitritoodete) soojendamiseks ilma eelneva sulatuseta. Soovitav
kuumus on 190-200°C ja küpsetusaeg (olenevalt toidukogusest) 20-
40 minutit.
Liiga kõrge temperatuur võib põhjustada toidu ebaühtlase
pruunistumise. Järgige küpsetustabelis antud soovitavaid
küpsetustemperatuure, kuid vajaduse korral võite antud temperatuuri
reguleerida 10°C võrra. Ärge unustage oma tavalise ahju jaoks
mõeldud retseptide puhul küpsetustemperatuuri 20-25°C võrra
vähendada.
Lihaküpsetusnõusid ei tohi asetada kuumale alusele või põletile,
sest see võib kahjustada glasuuri.
16
Selle küpsetusrezhiimi puhul töötab nii ülemine kui ka
alumine küttekeha. Toidu valmistamine onn võimalik ainult
ühel tasapinnal. See küpsetusrezhiim on soovitav toitude
puhul, mis vajavad erilist põhja pruunistust (näiteks
plaadikoogid).
Ka toidud, mis vajavad erilist pealispinna pruunistust
(näiteks lasagne ja mitmed pajaroad) küpsevad seda
rezhiimi kasutades hästi.
Tavalist ahjurezhiimi kasutades ei tööta küpsetades ventilaator.
Kuidas kasutada tavalist ahjurezhiimi
1. Lülitage ahi sisse.
2. Vajutage küpsetusrezhiimi valikunuppu ja valige
tavaline ahjurezhiim; süttib märgutuli sümbolist
vasakul.
Kuidas kasutada alumise küttekehaga
ahju
See rezhiim on sobiv, kui Te küpsetate kondiitritooteid, mida
vahepeal kontrollida ei saa (s.t. kaetult). Seda võib kasutada
ka plaadikookide küpsetamise lõppetapil, et alustainas oleks
kindlalt läbiküpsenud.
Temperatuuri algasetus on 250°°C.
PANGE TÄHELE
Küpsetamise ajal töötab jahutusventilaator samamoodi, kui
ahju ventilatsioonrezhiimi puhul.
Vihjed ja soovitused
Kui asetada rest keskmisele kõrgusele on kuumuse jaotus
parim. Kui soovite suurendada põhjale mõjuva kuumuse
hulka, asetage rest allapoole. Kui küpsetise pealispind peab
rohkem kuumust saama, asetage rest ülespoole.
Kasutatavate plaatide ja küpsetusnõude
materjal ja pinnakate mõjutavad põhja
küpsemist. Emaileeritud, tumedad, rasked ja
mittekinnivõtva põhjaga nõud suurendavad põhja
pruunistumist, samal ajal kui klaasnõud ja läikivad
alumiinium ning terasplaadid peegeldavad kuumust ja
vähendavad põhja pruunistumist.
Ühtlase pruunistumise tagamiseks asetage road resti
keskele.
Asetage road sobiva suurusega nõudesse, et vältida
nende tilkumist ahju põhja ja lihtsustada ahju
puhastamist.
Ärge asetage küpsetusnõusid või plaate otse ahjupõhja,
kuna see muutub väga kuumaks ja võib põhjustada
rikkeid.
TAVALISE AHJUREZHIIMI SÜMBOL
TEMPERATUURI ALGASETUS:200°°C
VõIMALIK TEMPERATUUR 50°°-250°°C
Kui soovite, et ahi kiiremini kuumeneks kasutage kiire
kuumutamise funktsiooni.
Parimad tulemused saate, kui kasutate küpsetamiseks
ühte tasapinda. Kui Teil läheb toidu valmistamiseks vaja
rohkem tasandeid, kasutage ventilaatoriga
küpsetusrezhiimi.
17
Ahju temperatuurid on soovitavad, mitte kohustuslikud. Isiklike eelistuste ja nõuete täitmiseks võib osutuda vajalikuks
suurendada või vähendada temperatuuri 10°C võrra.
MÄRKUS: restiasendeid hakatakse lugema ahju põhjast.
Ahju ventilaatorrezhiim tavaline ahjurezhiim
Toit resti asend küpsetus-
temperatuur
(°C)
restiasend küpsetus-
temperatuur
(°C)
Küpsised
Saiad
Ühepajatoidud
Koogid: väikesed
biskviit
madeira
puuviljakeeks
jõulukook
besee
Kala
Puuviljapirukad ja
muretaignakoogid
Piimapuding
Kondiitritooted: kreemirullid
liivataigen
lehetaigen
pärmitaigen
Vormipirukad
Plaadipirukad ja -koogid
Lusikapannkoogid
Röstimine: liha ja linnuliha
Resti asend
pole väga
oluline, kuid
jälgige, et
mitut plaati
kasutades
on plaatide
vahed
ühesuuruse
d
180-190
210-220
130-140
160-170
160-170
140-150
130-140
130-140
90-100
170-190
190-200
130-140
190-200
180
170-180
210-220
160-180
3-4
3
3
3
3
3
3
1-3
3
3
3
3
3-4
3
1-3
1-3
3
3
180-190
210-220
150-180
170-180
180-190
160-170
150-160
130-140
100-110
170-190
190-200
130-140
160-170
190-200
190-200
190-200
230
180-200
}
18
Ahjus töötab ventilaator ja paneb õhu
toatemperatuuril liikuma seda kuumutamata. See
kiirendab toiduainete sulamist. Kuid pidage meeles,
et köögi temperatuur mõjutab sulamise kiirust.
See rezhiim sobib selliste õrnade, kuuma mitte
kannatavate toitude nagu kreemtäidisega koogid,
glasuuritud koogid, kondiitritooted, saiad ja teised
pärmitooted sulatamiseks.
Kuidas sulatusrezhiimi kasutada
1) Vajutage nuppu 1 ja lülitage ahi sisse.
2) Vajutage kaks korda nuppu 3.
Vihjed ja soovitused
Toidu kuivamise vältimiseks, katke see
sulatamisel kaane, fooliumi või plastikkilega.
KüPSETAGE TOIT KOHE PEALE SULATAMIST.
Külmutatud toiduained tuleks asetada ühele
alusele ja keerata ümber, kui nad on pooleldi
sulanud.
Nii on võimalik sulatada ainult kuni 2 kiloseid (4
lb.) liha ja linnuliha tükke.
Järgnev tabel annab Teile umbkaudsed sulatusajad.
SULATUSREZHIIMI MÄRK
TEMPERATUURI ALGASETUS:32°°C TEMPERATUURI
MUUTA EI SAA
Toiduaine Sulatusaeg
(minutites)
Ooteaeg enne
küpsetamist (min)
Märkused
Kana 1000g 100-140 20-30 Asetage kana suurel taldrikul ümberpööratud
alustaldrikule. Sulatage katmata ja keerake poole
pealt ümber või sulatage fooliumiga kaetult.
Eemaldage sisikond niipea kui võimalik.
Liha 1000g 100-140 20-30 Sulatage katmata ja keerake poole peal ümber või
sulatage fooliumiga kaetult.
Liha 500g 90-120 20-30 Vaadake eelmist.
Forell 150g 23-35 10-15 Sulatage katmata.
Maasikad 300g 30-40 10-20 Sulatage katmata.
Või 250g 30-40 10-15 Sulatage katmata.
Koor 2 x 200g 80-100 10-15 Sulatage katmata (koor läheb hästi vahtu ka siis, kui
osa sellest on veel jääs).
Kook 1400g 60 60 Sulatage katmata.
Tabelis antud sulamise kestus on umbkaudne, tegelik sulamiskiirus sõltub köögitemperatuurist. Mida külmem on ruum,
seda kauem võtab sulamine aega.
19
Grillimise ajal peab ahjuuks olema suletud.
Grillimisresti käepidemed tuleb eemaldada.
Kuidas grilli kasutada
1. Lülitage ahi sisse (asend ON).
2. Vajutage küpsetusrezhiimi valikunuppu, kuni märgist
vasakul süttib märgutuli.
3. Kui Te soovite temperatuuri reguleerida, vajutage
temperatuuri "suurendus-" või "vähendus-" nupule ("+";"-).
4. Reguleerige grillvõre ja -panni asendit vastavalt toiduainete
paksusele. Kui soovite, et toit kiiresti küpseks, asetage
toiduained küttekeha lähedusse, kui soovite õrnemat
küpsetust, siis asetage toiduained küttekehast eemale.
Enne kui asetate grillitavad lihalõigud ahju, kuumutage ahju
mõne minuti vältel grilli täisvõimsusel. Kui vaja, muutke grillimise
ajal temperatuuri või restiasendit.
Grillimise ajal töötab jahutusventilaator ja termostaadi kontrolltuli
sama moodi, kui ahju ventilatsioonrezhiimi puhul.
Vihjed ja soovitused
- Enamus toiduained tuleb õhuringluse tagamiseks asetada
grillpanni restile. Nii ei ole toiduained küpsemise ajal rasva
või mahla sees. Kui soovite, võib kala, maksa ja neeru
asetada ka otse grillpannile.
- Enne grillimist tuleb toiduained kuivatada, nii pritsib see
küpsemise ajal vähem rasva. Tailiha ja kala määrige õrnalt õli
või sulatatud võiga, et liha küpsedes liigselt ei kuivaks.
- Sellised lisandid nagu tomatid või seened võib asetada liha
grillimise ajal resti alla.
- Leiba röstides on soovitav kasutada grillresti kõige kõrgemat
asendit.
- Vastavalt vajadusele tuleb toitu küpsetamise ajal ringi
pöörata.
GRILLI KÜTTEKEHA REGULEERIB
TERMOSTAAT. KÜPSETAMISE AJAL LÜLITUB
GRILL ÜLEKUUMENEMISE VÄLTIMISEKS
AUTOMAATSELT VÄLJA JA SISSE.
20
Sisemine küttekeha kuumutab kiiresti otse grillpanni keskmist
osa. Kui grillite väikseid koguseid, on energia kokkuhoiu
mõttes soovitav kasutada seda rezhiimi.
1. Lülitage ahi sisse (ON asend).
2. Vajutage küpsetusfunktsiooni valikunuppu, kuni märgist
vasakul süttib märgutuli .
3. Kui soovite temperatuuri reguleerida, vajutage "suurendus-" või
"vähendus-" nuppu ("+"; “–").
4. Valige grillpannile ja -restile vastavalt toiduainete paksusele
sobiv asend ja järgige grillimisjuhendeid.
Kuidas kasutada termilist grilli
Termiline grill on alternatiivne rezhiim tavaliselt grillitavate
toiduainete küpsetamiseks. Samaaegselt töötavad küttekeha
ja ventilaator, mis paneb kuuma õhu toiduainete ümber
ringlema. Väheneb vajadus toitu kontrollida ja ümber keerata.
Termiline grill vähendab ka küpsetuslõhnu köögis.
Kõiki grillitavaid toiduaineid, välja arvatud röstsai ja mõned
lihatükid, on võimalik küpsetada termilise grilli rezhiimil. Toit
küpseb õrnalt ja seega võtab toidu valmimine tavalise grilliga
võrreldes veidi rohkem aega. Eeliseks on aga asjaolu, et
samaaegselt on võimalik grillida suuri toidukoguseid.
1. Lülitage ahi sisse (ON asend).
2. Vajutage küpsetusrezhiimi valiknuppu, kuni märgist vasakul
süttib märgutuli .
3. Temperatuuri reguleerimiseks vajutage "suurendus-" või
"vähendus-" nuppu ("+"; "–").
4. Valige grillpannile ja -restile vastavalt toiduainete paksusele
sobiv asend ja järgige grillimisjuhendeid.
VÄIKESE GRILLI MÄRK
TEMPERATUURI ALGASETUS: 250°° C
VÕIMALIK TEMPERATUUR 50°°C-250°°
TERMILINE GRILL
TEMPERATUURI ALGASETUS: 180°°C
VõIMALIK TEMPERATUUR 50°°- 250°°C
MITTE ÜLE 200°°C
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31

Zanussi ZBS773X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend