Electrolux EKE6160 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Elektripliit
KASUTAMISJUHEND
EKE 6160
821 05 44-00
EST
Sisukord
2
Sisukord
Ohutus ............................................................ 3
Pliit .................................................................. 4
Lahtipakkimine ...................................... 4
Lisaseadmed ......................................... 4
Ohutusvarustus ................................................ 5
Kallutusvastane seade ............................ 5
Keeduplaadi kaitse (juurdeostetav lisa) .... 5
Ukselukk .............................................. 6
Enne esimest kasutamist .................................. 7
Pliidi puhastamine .................................. 7
Peske lisaseadmed ................................ 7
Kella seadmine ...................................... 7
Kuumutage keeduplaate ......................... 7
Kuumutage ahju tühjalt .......................... 8
Kontrollpaneel .................................................. 9
Indikaatorhõõglambid ............................. 9
Keeduplaat .....................................................10
Keeduplaadi kasutamine .......................10
Keeduplaatide puhastamine ..................13
Ohutusfunktsioonid ..............................13
Ahi ................................................................15
Ahju funktsioonid ................................15
Kella nupud .........................................16
Taimer ................................................16
Ahju aeg .............................................17
Lõpuaeg ..............................................17
Ahju aeg ja lõpuaeg .............................18
Praktiline kasutamine ...........................18
Puhastamine ja hooldus ........................22
Paigaldamine ..................................................24
Sokli kõrguse ja sügavuse täpsustamine 24
Tasakaalustamine ................................25
Elektriühendus .....................................25
Hooldus .........................................................26
Tehnilised andmed .........................................27
Praktilised nõuanded ja soovitused ..................28
Probleemid ja lahendused ................................29
Pliidi eluea lõpul ..............................................30
Ohutus
3
Ohutus
Pliitide tehnoloogia areneb pidevalt. Uue pliidi kasutamine võib olla Teie vana pliidi omast erinev. Palun,
lugege läbi kogu instruktsioon, enne kui uut pliiti kasutama asute. See pliit on mõeldud tavaliseks koduseks
kasutuseks. Hoidke instruktsioon alles, et vajadusel anda see uuele omanikule (kui Te pliidi edasi müüte või
kingite). Ärge häbenege esitada meile küsimusi ja märkusi pliidi ja selle kasutamise kohta.
TEKSTID, MIS ON TÄHISTATUD ohukolmnurgaga, on ohutusest. Palun lugege neid tekste hoolikalt, et Te ei
kahjustaks iseennast, teisi või pliiti.
Lapsed ja pliit
Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja
huvitatud enamikust asjadest, kaasa arvatud pliit.
Ohutuse mõttes tahame rõhutada neile, kellel on
kodus lapsed, järgmist:
Mõlemal pool pliiti peaksid olema vähemalt 40
cm laiused tööpinnad. Teiseks võimaluseks on
paigaldada pliit ühe küljega vastu seina või kõrget
köögikappi, jättes teisele poole tööpinna. Pliit tuleks
varustada
KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA, et ära hoida
pliidi ettekaldumist ebaühtlase koormatuse tõttu.
KEEDUPLAADI KAITSE (sisseehitatud või juurdeostetav)
peab olema rakendatud ja
UKSELUKK/UKSELUKUD peavad
olema töösse rakendatud.
Kasutage
PLIIDI FUNKTSIOONILUKKU. Aktiveerige
lukustusklahv ja lukustage pliit, kui seda ei kasutata.
Lapsi tuleks lubada kööki appi, kuid seejuures
õpetada, et pannid, keeduplaadid ja ahjud
kuumenevad ja säilitavad oma kuumuse mõnda aega
pärast kasutamise lõppu.
NENDE PUUTUMINE VÕIB
PÕHJUSTADA PÕLETUST
.
Paigaldus
Ahju tohib paigaldada kvalifitseeritud elektrik.
Väljaõppimata isiku poolt tehtud töö võib rikkuda
ahju, tuua kaasa inimeste vigastusi või põhjustada
materiaalset kahju.
Pliit on raske. Teatud servad ja nurgad, mis
tavaliselt välja ei paista, võivad olla teravad. Pliidi
liigutamisel kasutage kindaid.
Pliit tuleks
VARUSTADA KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu.
Pliidi kasutamisel
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini, vaha
või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb välja lülitada kõik
lülitid ja pliidi kohal olev ventilaator.
LEEK SUMMUTADA
PANNI KAANEGA
, iialgi ei tohi kasutada vett.
Pliidirõngastel kasutada ainult panne, mis on
selleks mõeldud. Ahjus kasutada ainult
kuumakindlaid nõusid.
Kontrollige, et pliit oleks välja lülitatud, kui teda ei
kasutata. Kõik lülitid peavad olema välja lülitatud.
Puhastamine
Hoidke keraamiline plaat ja ahi puhtad. Rasv ja
pritsmed annavad kuumutamisel suitsu ja lõhnu ning
halvimal juhul võivad põhjustada süttimise.
Korrashoid ja hooldus
Enne kontroll-lampide vahetamist lülitada kõik
lülitid välja .
Hooldust ja parandust peaks läbi viima tootja poolt
tunnustatud teenindusfirma. Kasutada vaid selliste
firmade tarnitud varuosi.
Pliidi kasutusea lõpp
Aidake vältida õnnetusi, kui pliit on jõudnud oma
kasutusea lõpule. Kontrollige kõigepealt, et elektrijuhe
on täielikult elektrivõrgust lahti ühendatud
(seinakontaktist välja tõmmatud või elektrikilbis lahti
ühendatud), seejärel lõigake juhe läbi kohas, kus see
siseneb pliiti. Kontrollige, et ukse turvalukud ei oleks
rakendatud.
Pliit
4
Pliit
1 Eemaldatav ahi
2 Pliidirõngad koos KEEDUPLAADIGA
3 Kontrollpaneel koos
juhtimisseadmetega,
klahvid ja informatsioon aken
4 Ahi
5 Säilituslaegas
6 Alusplaat
Pliidi taguse puhastamise
hõlbustamiseks on pliidi tagaosas
rattad. Pliidi ettepoole liigutamiseks
avage ahju uks, tõstke pliiti hoides
ka ülemisest servast ning tõmmake
pliit seinast eemale.
4
5
6
1
3
2
Lahtipakkimine
Kontrollida, et pliit on vigastamata ja heas korras. Igast
transpordil tekkinud vigastusest tuleb müüjat kohe
informeerida.
Pakkematerjal on ümbertöödeldav. Pöörduge
vastava asutuse poole, et teada saada, kus seda vastu
võetakse.
Lisaseadmed
PLIIDIL ON JÄRGMISED LISASEADMED:
Emailitud küpsetusalused ja ahjunõud
Ahjuriiul
Kallutusvastane seade koos kinnitustega
Küpsetussensor
Juhendiraamat
JÄRGMISED SEADMED/MATERJALID VÕIB OSTA LISAKS:
Alusplaat
Plaadikaitse koos kinnitustega
Ohutusvarustus
5
Ohutusvarustus
Kummalgi pool pliiti peavad olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad
(VAATA PILTI). Teisalt võib pliidi
paigaldada seina või kõrge köögikapi kõrvale, tööpind
teisel pool.
Laste ohutus on tagatud paremini, kui kasutatakse
järgmist lisavarustust :
Kallutusvastane seade
Pliit tuleks varustada kallutusvastase vahendiga,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu. Kallutusvastane vahend tagab
kaitse vaid siis, kui pliit on lükatud tema
normaalasendisse.
Enne kallutusvastase kaitse paigaldamist kontrollige, et
pliit on looditud ja seatud õigele plaadi kõrgusele (vaata
“Paigaldamine” lk. 24).
1 Tõmmake seinale joon – pärast pliidi loodimist
– mööda keeduplaadi ülaserva (vaata joonist).
2 Toodud mõõte tuleb arvestada kallutusvastase
kaitse rakendamisel paremale või vasakule
poole (vaata joonist). Mõõtke ja märkige koht,
kuhu kallutusvastane kaitse tuleb kinnitada,
seejärel kruvige see tugeva materjali või sobiva
tugevduse külge.
MÄRKUS! Kui köögimoodulite vahe on laiem kui pliit,
peate muutma joonisel toodud mõõte, kui soovite
pliidi paigaldada keskele.
3 Kui te muudate mõõte, ärge unustage pliiti
täpselt kohale lükata, et kallutusvastane kaitse
asetuks täpselt avasse pliidi tagaosas.
Keeduplaadi kaitse (juurdeostetav lisa)
Keeduplaadi kaitse tuleks külge monteerida, et
lastel oleks raskem ulatuda kastruliteni pliidil.
1
Vajutage sulgurid esikülje avadesse.
2 Asetage kaitse pliidile sulguritega üle plaadi
esiserva.
3 Kallutage kaitset allapoole ja
4 seejärel uuesti ülespoole, et kaitse kahes ääres
asuvad servad haakuksid pliidiplaadi serva alla.
5 Kinnitage see kohale tagumiste sulguritega.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Ohutusvarustus
6
Ukselukk
Ukselukk raskendab lastel ahjuukse/hoiulaeka avamist.
Lukud on pliidi uuena muretsemisel juba töösse
rakendatud, kuid vajadusel saab seda välja lülitada.
A Ukse avamiseks vajutage lukk alla.
B Kui tahate lukku välja lülitada, kontrollige
esmalt, et ahi ei oleks kuum. Vajutage lukku
ukse ülaservas allapoole ja seejärelned
millimeetrid paremale.
C Kui tahate lukku uuestitöösse rakendada,
suruge lukku ukse ülaservas mõned
millimeetrid vasakule.
A
C
B
Enne esimest kasutamist
7
Enne esimest kasutamist
Pliidi puhastamine
Puhastage pliiti puhta lapi, sooja vee ja veidikese
nõudepesuvahendiga vahetult pärast kasutamist.
ÄRGE KUNAGI KASUTAGE ABRASIIVSEID PUHASTUSVAHENDEID
EGA KÜÜRIMISVAHENDEID
, välja arvatud mõnel pliidi osal,
mida tuleb vahel põhjalikumalt puhastada. Ärge
unustage puhastamast ventilaatori katte alust. Seda
võib pesta nõudepesumasinas.
Pidage meeles, et kallutusvastane seade ei tööta,
kui pliit on ette tõmmatud, et selle tagust puhastada.
Peske lisaseadmed
Peske küpsetusplaat, ahjunõud jms. kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga. Loputage ja kuivatage.
Kella seadmine
Kui pliit on ühendatud vooluvõrku, hakkavad mõned
sümbolid vilkuma, kuni kellaaeg on määratud.
KUIDAS SEADA KELLA:
1 Sümbol A ja 0:00 vilguvad infoaknas.
2 Vajutada korraga ja nuppe, esmalt
vabastada nupp, seejärel nupp, ning
seada kellaaeg õigeks, kasutades või . Aeg
on seatud mõne minutiga. Sümbol A kaob
aknast.
Kuumutage keeduplaate
Tarnimisel on keeduplaat töödeldud korrosioonivastase
vahendiga, mis annab parema kaitse, kui keeduplaati
kuumutatakse esmalt ilma kastruliteta.
Kuumutage kaht keeduplaati korraga, keerates
nende lülitid maksimumile ja jättes nad tööle kõige
rohkem viieks minutiks. Töötage diagonaalselt:
kuumutage kõigepealt vasakut esimest ja paremat
tagumist plaati, seejärel paremat esimest ja vasakut
tagumist. Keeduplaadid lähevad väga kuumaks, seega
jälgige selle toimingu juures eriti hoolikalt iga pliidi
juures olija ohutust. Lahustiaurude jääkidena võib
tekkida veidi suitsu ja vingu. Ärge veel kuumutage
tühja ahju. Oodake kuni olete keeduplaatidega
lõpetanud.
A
maks. 5 min.
Enne esimest kasutamist
8
Kuumutage ahju tühjalt
Hoidke lapsi järelevalve all!
Pliit läheb väga kuumaks.
Enne ahju esimest kasutamist tuleb seda tühjalt
kuumutada. Järgi instruktsioone:
1 Vali (ülemine/alumine kuumutus) ja
maksimaalne temperatuur. Ahipeab olema
suletud.
2 Õhutage ruumi. Lülitage ahi välja, kui “uue”
lõhna ja vingu teke on lakanud.
3 Pühkige ahi, külghoidikud ja ukse sisekülg
kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Seejärel
pühkige kõik need osad kuivaks.
max.°C
Kontrollpaneel
9
Kontrollpaneel
1a PLIIT indikaatorlamp
1b AHI indikaatorlamp
2 AHI funktsioonide juhtimine
3 AHI temperatuuri juhtimine
4 KEEDUPLAADI juhtpaneel
5a Infoaken
5b Klahvid KELLA JUHTIMISEKS
6 Pliidi funktsioonilukk
Indikaatorhõõglambid
Need on neoonlambid, millel on tavaliselt pikk
kasutusaeg. Kui mõni läheb rikki, pöörduge oma
remonditöökoja poole.
1b1a
4
6
2
3
5a
5b
Keeduplaat
10
Keeduplaat
Pliidil on neli plaati. Kiiresti kuumenevad plaadid on
märgitud punase täpiga ja neil on ülekuumenemist
takistav andur.
Vasakut tagumist pliidiplaati võib kasutada
samaaegselt kiirkäivitusega, ventilaatoriga või
pizzaküpsetusfunktsiooniga; see takistab kaitsmete
ülekoormuse teket.
Esimene vasak keeduplaat on termostaatilise
kontrolliga ja tähistatud kolme Ts-ga. Sisseehitatud
termostaat kindlustab, et keeduplaat säilitab ühtlase
temperatuuri, kui see on saavutanud valitud suuruse.
See tähendab,
et pann/pott säilitab ühtlase temperatuuri, mis
on tähtis heade tulemuste saavutamiseks.
et Te peate keetmise ajal harva muutma lüliti asendit.
minimaalset riski, et potid üle keeksid.
minimaalset riski, et toit kõrbeks põhja, nt.
piima sisaldavad toidud.
Keeduplaadi kasutamine
Ärge kunagi jätke pliiti järelvalveta, kui
küpsetate midagi rohkes rasvas või kasutate seda
rasvainete, parafiini või mõne muu tuleohtliku
aine sulatamiseks. Juhul, kui miski süttib, tuleb
pliit vooluvõrgust välja lülitada. Tuli tuleb
summutada näiteks pannikaanega, mitte mingil
juhul ei tohi kasutada vett.
Teie poolt valitav lüliti asend sõltub kasutatavatest
nõudest, valmistatava toidu liigist ja selle hulgast.
Kasutage allpool toodud soovitusi ja peagi õpite ahju
korralikult reguleerima.
Termostaatilise regulaatoriga keeduplaat
Regulaator on jaotatud astmeteks 1-12 (12 on kõige
kuumem). Keeduplaadi sisselülitamiseks keerake
regulaatorit päripäeva ja selle väljalülitamiseks
vastupäeva. Keeduplaadi kuumenemise kiirus sõltub
valitud astmest. Näiteks pannkookide praadimiseks
astmel 9 võtab keeduplaadi kuumenemine aega 7
minutit.
Termostaatiline regulaator toimib kõige paremini,
kui kasutate kõrgekvaliteedilist praepanni. Keerake
regulaator soovitatud asendisse kohe:
Asend 1
Väga mahe kuumus. Sobib toidu soojas
hoidmiseks, või ja ¹okolaadi
sulatamiseks.
ø 180 mm
ø 220 mm
ø 145 mm
ø 145 mm
Keeduplaat
11
Keetmine
Vees tekkivate mullide heli ja suurus võivad
aidata Teil valida õiget määrangut:
Praadimine
Oleks parem, kui ei praetaks otse külmikust võetud
toitu. Ainult umbes 2/3 panni põhjast võiks olla
kaetud toiduga.
Pange margariin või või pannile ja keerake
kuumus sobivaks. Parima tulemuse saamiseks
on tähtis, et praadimist alustades oleks rasv õiget värvi
(õigel temperatuuril). Hoidke heledat labidakest panni
põhjal, et näha rasva õiget värvi.
Määrangud
1-3
Mahe kuumus. Vaikne
krõbin ja tillukesed mullid
nagu gaseeritud vees.
Sobib riisi, kala ja juurvilja, näiteks
ubade ja spargelkapsa
keetmiseks.
Määrangud
2-5
Keskmine kuumus. Keeb
mahedalt suuremate
mullidega.
Sobib enamiku toiduainete,
näiteks liha, juurviljad ja kartulid,
keetmiseks.
Määrang
12
Kuum. Heli
kaob ja vesi hakkab
kõvasti mulisema.
Sobib vee keemaajamiseks, pasta
ja riisi keetmiseks. Seejärel
keerake kuumus väiksemaks
mahedamaks keetmiseks.
Määrangud
5–6
Helepruun rasv.
Mahe kuumus.
Sobib munade, sibula, tooreste
kartulite, karbonaadi ja liha ning
terve kala praadimiseks.
Määrangud
6–7
Pruunistunud rasv.
Keskmine kuumus.
Sobib enamiku toitude
praadimiseks, näiteks hakkliha
jne.
Määrangud
6–9
Sobib liha, vorstide ja õhukeste
kalafileede hautamiseks.
Määrangud
8–10
Pannkoogid.
Määrangud
10–11
Väga pruun rasv.
Kuum.
Sobib õhukeste lihalõikude
praadimiseks.
Olge ettevaatlikud, sest rasv võib
kergesti süttida.
Keeduplaat
12
Teised kuumutusalad
Kuumutusalade lüliteid võib pöörata nii päri- kui
vastupäeva. Neil on kuus etteantud asendit, 1-6 (6 on
kõige kuumem). Pöörake lülitit vajaliku määranguni:
0 Ei kuumuta.
1 Krõbin, mahe kuni keskmine kuumus.
2 Krõbin, keskmine kuni kuum kuumus.
Praadimine, mahe kuumus.
3 Praadimine, mahe kuni keskmine kuumus.
4 Praadimine, keskmine kuni kuum kuumus.
5 Praadimine, kuum.
6 Keetmine, väga kuum.
0 Jääkkuumus.
Võite tavaliselt alustada toidu valmistamist
maksimaalsele kuumusele lülitatud kuumutusalaga
ja vähendada seejärel kuumust.
Sobiva anuma valik
Et hoida kokku nii aega kui energiat, peaksid pottide ja
pannide põhjad:
olema vähemalt sama suured kui keeduplaat.
Kui põhi on väiksem kui keeduplaat, võib iga
pritse plaati põletada.
olema siledad. Liialt kumera põhjaga poti
kuumutamine võtab palju rohkem aega.
Kui Te ostate uue poti, on soovitav valida see
roostevabast terasest sandwich-põhjaga (st. erinevatest
metallidest kihtidega).
Säästke energiat!
Potile kaane asetamine vähendab kasutatavat
energiat kaks korda (võrreldes ilma kaaneta
keetmisega).
Sileda põhjaga pottide kasutamine säästab 25%
energiat (võrreldes ebatasase põhjaga potiga).
Keeduplaat peab olema puhas ja kuiv. Mustus
ja niiskus vähendavad soojusvahetust poti ja
keeduplaadi vahel.
Lülitage keeduplaat välja ning kasutage
keetmise lõpetamiseks jääksoojust.
Säästke energiat hautamise ja rõhu all
keetmisega.
Keeduplaat
13
Keeduplaatide puhastamine
Eemaldage pritsmed võimalikult kohe, et ära hoida
nende sissepõlemine. Mustus takistab soojuse
ülekandumist potile.
Puhastamine ja korrosioonivastane kaitse
1 Puhastage keeduplaadid hoolikalt seebiveega
immutatud terasvillaga. Peske maha kõik
seebijäljed ja kuivatage paberkäterätiga.
2 Kui keeduplaadid on külmad ja puhtad, kandke
neile ühtlane kiht korrosioonivastast vahendit.
Seda vahendit leidub Electroluxi edasimüüjate
juures.
3 Vahend vajab keeduplaadi kuumutamist.
Kuumuta iga keeduplaati eraldi viis minutit.
Lahustiaurude jääkidena võib eralduda veidi
suitsu ja vingu.
4 Kasutage lahustit, et eemaldada vahendi jäägid
kätelt või (kui pliit on jahtunud) pliidi emaililt.
Ohutusfunktsioonid
Pliidi funktsioonilukk
Ahju termostaadi lülitisse on sisse ehitatud lukk kahe
ohutusasendiga lukk. Võite valida, kas kasutada
ühevõi kahekordse ohutusega lukku või üldse mitte
kasutada.
TÄHELEPANU! Pliit jääb lülitatuks vooluvõrku.
LUKK ÜKS: Vool nii kuumutusaladele kui ahjule on
välja lülitatud, kui termostaadi lüliti on asendis.
LUKK KAKS: Kui ka lukustusnupp on aktiveeritud, tuleb
pliidi sisselülitamiseks kasutada kaht kätt. See teeb
muuseas raskeks lastel pliidi “kasutamise”.
Lukk üks
LUKUSTAGE PLIIT NAGU NÄIDATUD (vaadake joonist A):
Pöörake termostaadi lülitit vastupäeva asendini
VÄLJAS.
KUI TAHATE PLIITI KASUTADA:
1
Pöörake lülitit päripäeva nulli (st. pöörake lüliti
tagasi kella 12 asendisse).
2 Pliiti saab kasutada nagu tavaliselt. Kontrollige,
et sisse on lülitatud ainult see/need
funktsioon(id), mida Te olete soovinud. (Keegi
võis pöörata lüliteid, kui pliit oli lukustatud.)
maks. 5 min.
Keeduplaat
14
Lukk kaks
ENNE “NUMBER KAHE” ESMAKORDSET KASUTAMIST,
PEATE AKTIVEERIMA LUKUSTUSNUPU
(vaadake joonist B):
1 Pöörake termostaadi lüliti nulli, st. pöörake lüliti
kella 12 asendisse.
2 Pange lauanuga lülititaha ja eemaldage see
õmmates.
3 Eemaldage punane kate.
4 Asetage lüliti tagasi, seatuna “nulli”.
Järgmisel korral tuleb lihtsalt termostaadi lüliti
pöörata vastupäeva asendisse
VÄLJAS, et pliit lukustada
(
vaadake joonist A).
KUI TAHATE PLIITI KASUTADA
(vaadake joonist C)
:
1 Vajutage lukustusnuppu ja hoidke seda all.
2 Pöörake lülitit päripäeva nulli (st. pöörake lüliti
tagasi kella 12 asendisse).
3 Pliiti saab kasutada nagu tavaliselt. Kontrollige, et
sisse on lülitatud ainult see/need funktsioon (id),
mida Te olete soovinud. (Keegi võis pöörata
lüliteid, kui pliit oli lukustatud).
Ahi
15
Ahi
Sel ahjul on plaatide (1) jaoks eemaldatavad külgraamid,
mille kummalgi pool on seitse varba.
Praadimisanduri pesa on ahjus paremat kätt (2) ning
ventilaator koos ringelemendiga ahju tagaseinas (3).
Ahju funktsioonid
Iga funktsiooni puhul süttib indikaatorlamp, kui ahi
kuumeneb ning kustub, kui määratud temperatuur on
saavutatud (süttib ja kustub kui termostaat sisse või
välja lülitub). Ahju funktsiooni valimiseks pöörake
funktsioonide lülitit päripäeva soovitud funktsiooni
sümbolini (vaata allpool).
AHJU FUNKTSIOONID ON:
Ahju valgus
Ahju valgus süttib automaatselt iga määrangu puhul.
Valguse saab süüdata ka ilma, et teised funktsioonid
oleksid rakendatud.
Ülemine/alumine kütteelement
Mõlema, nii välimise alumise kui ka ülemise
kütteelemendi kasutamine.
Ventilaatoriga ahi
Välimise ülemise kütteelemendi ja ventilaatori pluss
ventilaatori ümber oleva elemendi kasutamine.
Pizza/quiche asend
Ventilaatori pluss ventilaatori ümber oleva elemendi ja
alumise kütteelemendi kasutamine.
Turbogrill
Ülemise sisemise kütteelemendi ja ventilaatori
kasutamine.
Ülemine kütteelement
Välimise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Alumine kütteelement.
Alumise kütteelemendi kasutamine.
.
Grill
Sisemise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Kiirkäivitus
Sisemise ülemise ja alumise kütteelemendi
kasutamine. Ahju kuumutamiseks 200°C kulub
umbes seitse minutit. Saab kasutada ka paneeritud
toitude valmistamiseks.
1
2
3
Ahi
16
VENTILAATORIGA AHJU TÖÖPÕHIMÕTE
Ülemine ja alumine element ning ringelement ümber
ventilaatori kuumutavad õhku, mis seejärel jaotub
laiali läbi düüside ahju tagaseinas. Kuum õhk ringleb
ahjus kuni imetakse tagasi läbi ventilaatori.
Kuumus kantakse edasi kiiresti ja efektiivselt ning
tihti tähendab see, et võib kasutada madalamat
temperatuuri kui alt/pealt kuumutamisel.
Temperatuuri võib alandada 15-20%, kui retsept näeb
ette temperatuuri vahemikus 160°C kuni 225°C.
Mida kõrgem temperatuur, seda enam võib seda
vähendada. Temperatuuride puhul üle 225°C on
parem kasutada üla/alakuumutust.
Kella nupud
NUPPUDE SÜMBOLID:
Pluss
Miinus
Taimer
Ahju aeg
Lõpp-aeg
A Auto-sümbol
Panni sümbol
Taimeri sümbol
Taimer
Taimerile saab määrata suvalist aega alates 1 minutist
kuni 23 tunni ja 59 minutini.
1 Vajutage . Ilmub aeg 0:00. Kui Te ei määra
kellaaega viie sekundi jooksul, läheb kell tagasi
“tavalisele ajale”. Vajutage sel juhul uuesti.
2 Määrake aeg, vajutades või . Sümbol
ilmub nüüd aknas.
3 Aja seadmise lõpul on kuulda heli ja sümbol
kaob aknast. Vajutada kas nuppu või
, et lülitada summer välja.
Määratud aja muutmiseks või uueks määramiseks
vajutage või . Umbes viie sekundi pärast läheb
taimeri aeg üle kellaajaks. Et näha, kui palju aega on
taimerile jäänud, vajutage .
TAIMERI HELISIGNAALI MUUTMINE
Taimeril on kolm erinevat helisignaali/taset. Heli
muutmiseks vajutage kuni leiate selle, mida
soovite kasutada.
A
Ahi
17
Ahju aeg
Kasutage seda funktsiooni, et määrata aeg, kui kaua
Te soovite toitu ahjus hoida. Ahi lülitub pärast
määratud aja möödumist välja.
AHJU AJA MÄÄRAMISEKS:
1 Pange ahi tööle, pöörates lülitit .
2 Vajutage ja määrake aeg, kasutades või
. Sümbolid A ja ilmuvad infoaknasse.
3 Ahi hakkab lõpuks tööle.
4 Kui määratud ahju aeg on saavutatud, hakkab
sümbol A vilkuma, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe
ja et helisignaali välja lülitada.
5 MÄÄRANGUTE TÜHISTAMINE.
Umbes viie sekumdi pärast läheb määratud ahju aeg
üle kellaajaks. Et näha, kui palju aega on taimerile
jäänud, vajutage .
Lõpuaeg
Et määrata aega, millal Te soovite ahju välja lülitada.
See funktsioon on kasulik, kui Te:
peate köögist lahkuma ja ei taha rikkuda
küpsetist/praadi.
tahate kasutada kuumust pärast ahju
väljalülitamist, säästes sellega energiat.
Pange toit ahju ja kui olete määranud küpsetamise
lõpuaja, lülitage ahi sisse.
LÕPUAJA MÄÄRAMISEKS:
1 Lülitage ahi sisse, pöörates lülitit .
2 Vajutage ja määrake soovitud lõpuaeg,
kasutades ja . Sümbolid A ja ilmuvad
infoaknasse.
3 Lõpuks hakkab ahi tööle.
4 Kui määratud lõpuaeg on saavutatud, hakkab
sümbol A vilkuma, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe
ja et heli välja lülitada.
5 KONTROLLI UUESTIKÄIVITUS.
E.G.: Kell on 13.00. Te soovite, et toit oleks valmis kell
13.45 (mis on lõpuaeg). Küpsetusaeg on seega 45
minutit.
A
A
Ahi
18
Ahju aeg ja lõpuaeg
Ehk soovite, et toit oleks valmis, kui Te jõuate koju?
Pange toit ahju ja määrake
LÕPUAEG pluss aeg, mille
jooksul peab ahi olema sisse lülitatud, st.
AHJU AEG.
Maksimaalne ahju aeg on 10 tundi.
ET SEDA TEHA:
1 pange valmistatav toit ahju ja lülitage ahi tööle,
pöörates lülitit .
2 Vajutage ja määrake vajalik küpsetusaeg
(näit. 45 minutit) kasutades ja . Sümbol
A ilmub infoaknasse.
3 Vajutage vajaliku lõpuaja märamiseks.
Aknasse ilmub varaseim lõpuaeg.
4 Valige lõpuaeg, kasutades ja . Sümbol
kustub nüüd ja süttib uuesti, kui ahi tööle
hakkab.
5 Küpsetusaja lõppedes lülitub ahju elektritoide
välja. Sümbol A vilgub, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe ja
heli väljalülitamiseks.
6 KONRTOLLI UUESTIKÄIVITUS
Programmeerimise katkestamiseks
Kui Te peate millegipärast lõpetama, tehke seda,
vajutades korraga ja .
ÄRGE UNUSTAGE ahju välja
lülitamast, kui Te katkestate programmeerimise.
Praktiline kasutamine
Ärge kunagi pange alumiiniumfooliumi,
küpsetusnõusid ega küpsetusplaate vahetult ahju
põhjale. Põhjast tuleva kuumuse blokeerimine
võib ülekuumenemise tagajärjel rikkuda emaili.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal:
LÄHEDALOLEVATE LASTE JÄRELE TULEB VALVATA.
Küpsetusplaat võib veidi painduda temperatuuri
kõikumiste tõttu või kui toit, (pizza jms.) on plaadile
jaotatud ebaühtlaselt. Plaat taastab oma kuju, kui
jahtub.
Kuidas saab teada, milliseid ahju funktsioone
kasutada erinevates situatsioonides? Vaadake edasi
praktilisi nõuandeid, kuidas efektiivselt kasutada ahju
funktsioone erinevate küpsetusvariantide puhul:
A
A
Ahi
19
Küpsetamine
Kui küpsetusaega on jäänud umbes viis minutit,
kontrollige grillvardaga, kas biskviitkook on valmis.
Siis saate küpsetusaega lühendada või pikendada.
Samuti kui retsept, mõjutavad tulemust ka
küpsetusnõude materjal, värv, kuju ja suurus.
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS annab ühtlase värvi.
Ventilaatoriga küpsetamine
VENTILAATORIGA AHI vähendab küpsetamisele kuluvat
aega, kuna kaks küpsetusplaati võib ahjus olla
üheaegselt. Siiski ei pruunistu leib või kuklid
ühtlaselt, kui tainas pole kerkinud ühtlaselt.
Kas jäite saadud tulemustega rahule? “Praktilistes
näpunäidetes & soovitustes” lk. p. 28, anname me
mõned näpunäited Teie küpsetusprobleemide
lahendamiseks.
Küpsetamine
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS on tavaliselt parim variant,
kui kasutatakse ahjuriiulit.
Ventilaatoriga küpsetamine
Kasutage VENTILAATORIGA AHJU, kui küpsetate mitmel
riiulil korraga, näit. pikkpoissi, lihapalle ja kogu
mitmekäigulist lõunat (eelroog, põhiroog ja
magustoit).
Ärge unustage valimast toite, mis vajavad sama
temperatuuri. Toidud, mis vajavad erinevaid
valmistusaegu, pannakse ahju vastavalt sellele, millal
tahetakse, et nad oleksid valmis.
Liha küpsetamine
Kasutades ÜLEMIST/ALUMIST KUUMUTAMIST JA
VENTILAATORIGA AHJU
liha küpsetamiseks on nii lihtne
kui praktiline. Kondiga lihatükid, näiteks selja-,
neeru- või abatükk sälitavad oma mahlad kõige
paremini, kui neid küpsetatakse 125°C juures. Kuigi
küpsetusaeg on veidi pikem, kui kõrgemal
temperaturil. Kasutage lihanõu, milles on piisavalt
ruumi, et liha ei kõrbeks kuivaks. Kasutage suurt
praepanni või kuumakindlat anumat, kui praete
kondiga singitükki, sest selles on tavaliselt palju
lihamahla. Olge ettevaatlik seda ahjust välja võttes.
Kui kasutate küpsetuskotti, lõigake auk koti ühte
nurka, enne kui panete ta ahju. Siis on vähem
tõenäoline, et Te kõrvetate end kotti avades kuuma
auruga.
Ahi
20
Küpsetustestri kasutamine
Olge ettevaatlik, et te küpsetussensorit kohale
asetades või seda ära võttes end vastu ahju
ülaosa kütteelementi või ahjuresti ära ei
põletaks. Kasutage pajakinnast.
Tester töötab temperatuurivahemikus 0 kuni 99°C.
Enne kui Te ahju tööle panete, eemaldage kate, mis
kaitseb testri pesa mustumise eest. Kasutage ainult
oma ahjuga tarnitud sensorit ja kontrollige, et ükski
sensori osa ei puutuks ahju lage.
Parima tulemuse saamiseks tuleks sensor suruda
lihasse selliselt, et tema teravik satub liha kõige
paksemasse ossa, kuhu soojus jõuab kõige hiljem.
Kogu tester peaks eeldatavalt olema liha sees, sest ahju
kuum õhk võib mõjutada tema lugemist. Kui tester on
surutud rasva või puutub konti, ei anna ta tõest näitu.
Kuumutage ahju eelnevalt, seejärel pange kondiga
lihatükk ahju alumisse ossa. Võtke liha välja, kui
tester näitab soovitud temperatuuri. Katke liha
alumiiniumfooliumiga ja laske seista umbes
15 minutit. See hõlbustab liha tükeldamist ja
tükeldamise juures eraldub vähem mahla.
MÄÄRANG
Küpsetustestri kasutamiseks:
1 ühendage tester ahjus olevasse pessa.
2 Eelhäälestatud temperatuur on 80ºC. Nüüd
võite muuta temperatuuri kasutades nuppe
ja . Tegelik temperatuur ja valitud
temperatuur näidatakse infoaknas
(VAATA
JOONIST)
. Liha temperatuuri tõusu võib jälgida
infoaknas.
VÄLJALÜLITAMINE
Kui on saavutatud liha õige temperatuur, kostab heli
ja ahi lülitatakse välja.
1 Vajutage korraga nuppe ja et heli välja
lülitada.
2 Võtke tester pesast ja liha ahjustlja.
MÄRKUS! Nii ahi kui liha on kuumad.
3 Kui ahi on maha jahtunud, pange tagasi pesa
kaitsekate.
Ahju saab uuesti kasutada alles sis, kui tester on
eemaldatud.
MÄRKUS! ÄRGE UNUSTAGE MÄÄRANGUID
TÜHISTADA!
Tegelik temperatuur
Soovitud temperatuur
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKE6160 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend