Electrolux EK5147 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Elektripliit
KASUTAMISJUHEND
EK 5147
821 03 76-01/1
EST
Sisukord
2
Sisukord
Ohutus ............................................................ 3
Pliit .................................................................. 4
Lahtipakkimine ...................................... 4
Lisaseadmed ......................................... 4
Ohutusvarustus ................................................ 5
Kallutusvastane seade ............................ 5
Keeduplaadi kaitse (juurdeostetav lisa) .... 5
Ukselukk .............................................. 6
Enne esimest kasutamist .................................. 7
Pliidi puhastamine .................................. 7
Peske lisaseadmed ................................ 7
Kella seadmine ...................................... 7
Kuumutage keeduplaat .......................... 7
Kuumutage ahju tühjalt .......................... 8
Kontrollpaneel .................................................. 9
Indikaatorhõõglambid ............................. 9
Keeduplaat .....................................................10
Keeduplaadi kasutamine .......................10
Keeduplaatide puhastamine ..................12
Ahi ................................................................13
Ahju funktsioonid ................................13
Kella nupud .........................................14
Taimer ................................................14
Ahju aeg .............................................15
Lõpuaeg ..............................................15
Ahju aeg ja lõpuaeg .............................16
Praktiline kasutamine ...........................16
Puhastamine ja hooldus ........................20
Paigaldamine ..................................................22
Alusplaadi kõrguse reguleerimiseks .......22
Pliidi loodimine ....................................22
Elektriühendus .....................................23
Hooldus .........................................................24
Tehnilised andmed .........................................25
Praktilised nõuanded ja soovitused ..................26
Probleemid ja lahendused ................................27
Pliidi eluea lõpul ..............................................27
Ohutus
3
Ohutus
Pliitide tehnoloogia areneb pidevalt. Uue pliidi kasutamine võib olla Teie vana pliidi omast erinev. Palun,
lugege läbi kogu instruktsioon, enne kui uut pliiti kasutama asute. See pliit on mõeldud tavaliseks koduseks
kasutuseks. Hoidke instruktsioon alles, et vajadusel anda see uuele omanikule (kui Te pliidi edasi müüte või
kingite). Ärge häbenege esitada meile küsimusi ja märkusi pliidi ja selle kasutamise kohta.
TEKSTID, MIS ON TÄHISTATUD ohukolmnurgaga, on ohutusest. Palun lugege neid tekste hoolikalt, et Te ei
kahjustaks iseennast, teisi või pliiti.
Lapsed ja pliit
Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja
huvitatud enamikust asjadest, kaasa arvatud pliit.
Ohutuse mõttes tahame rõhutada neile, kellel on
kodus lapsed, järgmist:
Mõlemal pool pliiti peaksid olema vähemalt 40
cm laiused tööpinnad. Teiseks võimaluseks on
paigaldada pliit ühe küljega vastu seina või kõrget
köögikappi, jättes teisele poole tööpinna. Pliit tuleks
VARUSTADA KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA et ära hoida
pliidi ettekaldumine ebaühtlase koormatuse tõttu.
PLIIDIRÕNGASTE KAITSE ( sisseehitatud või
juurdeostetav) peab olema rakendatud ja
UKSELUKK/
UKSELUKUD
peavad olema töösse rakendatud.
Lapsi tuleks lubada kööki appi, kuid seejuures
õpetada, et pannid, keeduplaadid ja ahjud
kuumenevad ja säilitavad oma kuumuse mõnda aega
pärast kasutamise lõppu.
NENDE PUUTUMINE VÕIB
PÕHJUSTADA PÕLETUST
.
Paigaldus
Ahju tohib paigaldada kvalifitseeritud elektrik.
Väljaõppimata isiku poolt tehtud töö võib rikkuda
ahju, tuua kaasa inimeste vigastusi või põhjustada
materiaalset kahju.
Pliit on raske. Teatud servad ja nurgad, mis
tavaliselt välja ei paista, võivad olla teravad. Pliidi
liigutamisel kasutage kindaid.
Pliit tuleks
VARUSTADA KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu.
Pliidi kasutamisel
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini, vaha
või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb välja lülitada kõik
lülitid ja pliidi kohal olev ventilaator.
LEEK SUMMUTADA
PANNI KAANEGA
, iialgi ei tohi kasutada vett.
Pliidirõngastel kasutada ainult panne, mis on
selleks mõeldud. Ahjus kasutada ainult
kuumakindlaid nõusid.
Kontrollige, et pliit oleks välja lülitatud, kui teda ei
kasutata. Kõik lülitid peavad olema välja lülitatud.
Puhastamine
Hoidke keraamiline plaat ja ahi puhtad. Rasv ja
pritsmed annavad kuumutamisel suitsu ja lõhnu ning
halvimal juhul võivad põhjustada süttimise.
Korrashoid ja hooldus
Enne kontroll-lampide vahetamist lülitada kõik
lülitid välja .
Hooldust ja parandust peaks läbi viima tootja poolt
tunnustatud teenindusfirma. Kasutada vaid selliste
firmade tarnitud varuosi.
Pliidi kasutusea lõpp
Aidake vältida õnnetusi, kui pliit on jõudnud oma
kasutusea lõpule. Kontrollige kõigepealt, et elektrijuhe
on täielikult elektrivõrgust lahti ühendatud
(seinakontaktist välja tõmmatud või elektrikilbis lahti
ühendatud), seejärel lõigake juhe läbi kohas, kus see
siseneb pliiti. Kontrollige, et ukse turvalukud ei oleks
rakendatud.
Pliit
4
Pliit
1 Eemaldatav ahi
2 Pliidirõngad koos KEEDUPLAADIGA
3 Kontrollpaneel koos
juhtimisseadmetega,
klahvid ja informatsioon aken
4 Ahi
5 Säilituslaegas
6 Alusplaat
Pliidi taguse puhastamise
hõlbustamiseks on pliidi tagaosas
rattad. Pliidi ettepoole liigutamiseks
avage ahju uks, tõstke pliiti hoides
ka ülemisest servast ning tõmmake
pliit seinast eemale.
1
2
3
4
5
6
Lahtipakkimine
Kontrollida, et pliit on vigastamata ja heas korras. Igast
transpordil tekkinud vigastusest tuleb müüjat kohe
informeerida.
Pakkematerjal on ümbertöödeldav. Pöörduge
vastava asutuse poole, et teada saada, kus seda vastu
võetakse.
Lisaseadmed
PLIIDIL ON JÄRGMISED LISASEADMED:
Emailitud küpsetusalused ja ahjunõud
Ahjuriiul
Kallutusvastane seade koos kinnitustega
Küpsetussensor
Juhendiraamat
JÄRGMISED SEADMED/MATERJALID VÕIB OSTA LISAKS:
Plaadikaitse koos kinnitustega
Ohutusvarustus
5
Ohutusvarustus
Kummalgi pool pliiti peavad olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad
(VAATA PILTI). Teisalt võib pliidi
paigaldada seina või kõrge köögikapi kõrvale, tööpind
teisel pool.
Laste ohutus on tagatud paremini, kui kasutatakse
järgmist lisavarustust :
Kallutusvastane seade
Pliit tuleks varustada kallutusvastase vahendiga,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu. Kallutusvastane vahend tagab
kaitse vaid siis, kui pliit on lükatud tema
normaalasendisse.
Enne kallutusvastase kaitse paigaldamist kontrollige, et
pliit on looditud ja seatud õigele plaadi kõrgusele (vaata
“Paigaldamine” lk. 22).
1 Tõmmake seinale joon – pärast pliidi loodimist
– mööda keeduplaadi ülaserva (vaata joonist).
2 Toodud mõõte tuleb arvestada kallutusvastase
kaitse rakendamisel paremale või vasakule
poole (vaata joonist). Mõõtke ja märkige koht,
kuhu kallutusvastane kaitse tuleb kinnitada,
seejärel kruvige see tugeva materjali või sobiva
tugevduse külge.
MÄRKUS! Kui köögimoodulite vahe on laiem kui pliit,
peate muutma joonisel toodud mõõte, kui soovite
pliidi paigaldada keskele.
3 Kui te muudate mõõte, ärge unustage pliiti
täpselt kohale lükata, et kallutusvastane kaitse
asetuks täpselt avasse pliidi tagaosas.
Keeduplaadi kaitse (juurdeostetav lisa)
Keeduplaadi kaitse tuleks külge monteerida, et
lastel oleks raskem ulatuda kastruliteni pliidil.
1
Vajutage sulgurid esikülje avadesse.
2 Asetage kaitse pliidile sulguritega üle plaadi
esiserva.
3 Kallutage kaitset allapoole ja
4 seejärel uuesti ülespoole, et kaitse kahes ääres
asuvad servad haakuksid pliidiplaadi serva alla.
5 Kinnitage see kohale tagumiste sulguritega.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Ohutusvarustus
6
Ukselukk
Ukselukk raskendab lastel ahjuukse/hoiulaeka
avamist. Lukud on pliidi uuena muretsemisel juba
töösse rakendatud, kuid vajadusel saab seda välja
lülitada.
LUKU VÄLJALÜLITAMISEKS:
A Avage uks tõstes kangi üles ja tõmmates samal
ajal ust enda poole.
B Kui tahate lukku välja lülitada, avage uks
(kontrollige esmalt, et ahi ei oleks kuum).
1vajutage lukku ahjuukse seespoolsel ülaserval,
samal ajal
2vajutades alla kangi ukse eesküljel ja
3lükates seda sissepoole.
C Ukseluku rakendamiseks tõmmake kangi ukse
esiküljel väljapoole.
A
B
C
3
1
2
Enne esimest kasutamist
7
Enne esimest kasutamist
Pliidi puhastamine
Puhastage pliiti puhta lapi, sooja vee ja veidikese
nõudepesuvahendiga vahetult pärast kasutamist.
ÄRGE KUNAGI KASUTAGE ABRASIIVSEID PUHASTUSVAHENDEID
EGA KÜÜRIMISVAHENDEID
, välja arvatud mõnel pliidi osal,
mida tuleb vahel põhjalikumalt puhastada. Ärge
unustage puhastamast ventilaatori katte alust. Seda
võib pesta nõudepesumasinas.
Pidage meeles, et kallutusvastane seade ei tööta,
kui pliit on ette tõmmatud, et selle tagust puhastada.
Peske lisaseadmed
Peske küpsetusplaat, ahjunõud jms. kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga. Loputage ja kuivatage.
Kella seadmine
Kui pliit on ühendatud vooluvõrku, hakkavad mõned
sümbolid vilkuma, kuni kellaaeg on määratud.
KUIDAS SEADA KELLA:
1 Sümbol A ja 0:00 vilguvad infoaknas.
2 Vajutada korraga ja nuppe, esmalt
vabastada nupp, seejärel nupp, ning
seada kellaaeg õigeks, kasutades või . Aeg
on seatud mõne minutiga. Sümbol A kaob
aknast.
Kuumutage keeduplaat
Tarnimisel on keeduplaat töödeldud
korrosioonivastase vahendiga, mis annab parema
kaitse, kui keeduplaati kuumutatakse esmalt ilma
kastruliteta.
Kuumutage keeduplaate korraga täisvõimsusel kuni
viis minutit. Keeduplaadid lähevad väga kuumaks,
seega jälgige selle toimingu juures eriti hoolikalt iga
pliidi juures olija ohutust. Lahustiaurude jääkidena võib
tekkida veidi suitsu ja vingu. Lõpetage keeduplaatide
kuumutamine enne, kui hakkate esimest korda ahju
kuumutama.
A
max. 5 min.
Enne esimest kasutamist
8
Kuumutage ahju tühjalt
Hoidke lapsi järelevalve all!
Pliit läheb väga kuumaks.
Enne ahju esimest kasutamist tuleb seda tühjalt
kuumutada. Järgi instruktsioone:
1 Vali (ülemine/alumine kuumutus) ja
maksimaalne temperatuur. Ahipeab olema
suletud.
2 Õhutage ruumi. Lülitage ahi välja, kui “uue”
lõhna ja vingu teke on lakanud.
3 Pühkige ahi, külghoidikud ja ukse sisekülg
kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Seejärel
pühkige kõik need osad kuivaks.
max.°C
Kontrollpaneel
9
Kontrollpaneel
1a PLIIDIPLAAT indikaatorlambid
1b AHI indikaatorlambid
2 AHI funktsioonide juhtimine
3 AHI temperatuuri juhtimine
4 KEEDUPLAADI juhtpaneel
5a Infoaken
5b Klahvid KELLA JUHTIMISEKS
Indikaatorhõõglambid
Need on neoonlambid, millel on tavaliselt pikk
kasutusaeg. Kui mõni läheb rikki, pöörduge oma
remonditöökoja poole.
1b 5a
5b23 4
1a
Keeduplaat
10
Keeduplaat
Pliidil on neli plaati. Kiiresti kuumenevad plaadid on
märgitud punase täpiga ja neil on ülekuumenemist
takistav andur.
Keeduplaadi kasutamine
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasv, parafiini,
vaha või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb välja lülitada kõik
lülitid ja pliidi kohal olev ventilaator. LEEK
SUMMUTADA PANNI KAANEGA, iialgi ei tohi
kasutada vett.
Esiemne vasakpoolne ja tagumine parempoolne
keeduplaat on valikutega 0 kuni 12. Esimesel
parempoolsel ja tagumisel vasakpoolsel keeduplaadil
on kuus etteantud asendit, 0-6 (6 on kõige kuumem).
Neid võib pöörata nii päri- kui vastupäeva.
Teie poolt valitav määrang sõltub Teie poolt
kasutatavatest nõudest, sellest, mida Te valmistate ja
toidu hulgast. Peagi õpite valima õigeid lüliti
asendeid. Kui keeduplaat on sisse lülitatud, süttib
pliidi punane kontroll-lamp.
Keetmine
Tavaliselt hakatakse keetma, keeduplaat maksimaalsel
kuumusel ja vähendatakse hiljem kuumust.
Veemullide tekitatud heli ja suurus aitavad valida
õiget kuumust :
MAHE KUUMUS: Vaikne krõbin ja tillukesed mullid nagu
gaseeritud vees. Sobib riisi, kala ja juurvilja, näiteks
ubade ja spargelkapsa keetmiseks.
KESKMINE KUUMUS: Keeb mahedalt suuremate
mullidega.
Sobib enamiku toiduainete, näiteks liha,
jurviljad ja kartulid, keetmiseks.
KUUM: Heli kaob ja vesi hakkab kõvasti mulisema.
Sobib vee keemaajamiseks pasta ja riisi keetmiseks.
Seejärel keerake kuumus väiksemaks mahedamaks
keetmiseks.
ø 180 mm
ø 145 mm
ø 145 mm
ø 180 mm
Keeduplaat
11
Praadimine
Oleks parem, kui ei praetaks otse külmikust võetud
toitu. Ainult umbes 2/3 panni põhjast võiks olla
kaetud toiduga.
Pange margariin või või pannile ja keerake
kuumus sobivaks. Parima tulemuse saamiseks on
tähtis, et praadimist alustades oleks rasv õiget värvi
(õigel temperatuuril). Hoidke heledat labidakest panni
põhjal, et näha rasva õiget värvi.
HELEPRUUN RASV: Sobib munade, sibula, tooreste kartulite,
karbonaadi ja liha ning terve kala praadimiseks.
PRUUNISTUNUD RASV: Sobib enamiku toitude
praadimiseks, näiteks pannkoogid, hakkliha, vorstid,
õhukesed kalafileed ja liha hautamiseks.
HÄSTI PRUUN RASV: Sobib õhukeste lihalõikude
praadimiseks. Olge ettevaatlikud, sest rasv võib
kergesti süttida.
Sobiva anuma valik
Et hoida kokku nii aega kui energiat, peaksid pottide ja
pannide põhjad:
olema vähemalt sama suured kui keeduplaat.
Kui põhi on väiksem kui keeduplaat, võib iga
pritse plaati põletada.
olema siledad. Liialt kumera põhjaga poti
kuumutamine võtab palju rohkem aega.
Kui Te ostate uue poti, on soovitav valida see
roostevabast terasest sandwich-põhjaga (st. erinevatest
metallidest kihtidega).
Säästke energiat!
Potile kaane asetamine vähendab kasutatavat
energiat kaks korda (võrreldes ilma kaaneta
keetmisega).
Sileda põhjaga pottide kasutamine säästab 25%
energiat (võrreldes ebatasase põhjaga potiga).
Keeduplaat peab olema puhas ja kuiv. Mustus
ja niiskus vähendavad soojusvahetust poti ja
keeduplaadi vahel.
Lülitage keeduplaat välja ning kasutage
keetmise lõpetamiseks jääksoojust.
Säästke energiat hautamise ja rõhu all
keetmisega.
Keeduplaat
12
Keeduplaatide puhastamine
Eemaldage pritsmed võimalikult kohe, et ära hoida
nende sissepõlemine. Mustus takistab soojuse
ülekandumist potile.
Puhastamine ja korrosioonivastane kaitse
1 Puhastage keeduplaadid hoolikalt seebiveega
immutatud terasvillaga. Peske maha kõik
seebijäljed ja kuivatage paberkäterätiga.
2 Kui keeduplaadid on külmad ja puhtad, kandke
neile ühtlane kiht korrosioonivastast vahendit.
Seda vahendit leidub Electroluxi edasimüüjate
juures.
3 Vahend vajab keeduplaadi kuumutamist.
Kuumuta iga keeduplaati eraldi viis minutit.
Lahustiaurude jääkidena võib eralduda veidi
suitsu ja vingu.
4 Kasutage lahustit, et eemaldada vahendi jäägid
kätelt või (kui pliit on jahtunud) pliidi emaililt.
max. 5 min.
Ahi
13
Ahi
Ahjul on kolm eemaldatavat külghoidikut (1) kolme
siiniga kummalgi küljel.
Praadimisanduri pesa on ahjus paremat kätt (2) ning
ventilaator koos ringelemendiga ahju tagaseinas (3).
Ahju funktsioonid
Iga funktsiooni puhul süttib indikaatorlamp, kui ahi
kuumeneb ning kustub, kui määratud temperatuur on
saavutatud (süttib ja kustub kui termostaat sisse või
välja lülitub). Ahju funktsiooni valimiseks pöörake
funktsioonide lülitit päripäeva soovitud funktsiooni
sümbolini (vaata allpool).
AHJU FUNKTSIOONID ON:
Ahju valgus
Ahju valgus süttib automaatselt iga määrangu puhul.
Valguse saab süüdata ka ilma, et teised funktsioonid
oleksid rakendatud.
Ülemine/alumine kütteelement
Mõlema, nii välimise alumise kui ka ülemise
kütteelemendi kasutamine.
Ventilaatoriga ahi
Välimise ülemise kütteelemendi ja ventilaatori pluss
ventilaatori ümber oleva elemendi kasutamine.
Pizza/quiche asend
Ventilaatori pluss ventilaatori ümber oleva elemendi ja
alumise kütteelemendi kasutamine.
Turbogrill
Ülemise sisemise kütteelemendi ja ventilaatori
kasutamine.
Ülemine kütteelement
Välimise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Alumine kütteelement.
Alumise kütteelemendi kasutamine.
.
Grill
Sisemise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Kiirstart (pruunistamine)
Kasutades grill- ja alumist elementi kulub umbes seitse
minutit ahju kuumutamiseks 200°C-ni. Võib kasutada
ka gratäänide puhul.
1
2
3
Ahi
14
VENTILAATORIGA AHJU TÖÖPÕHIMÕTE
Ülemine ja alumine element ning ringelement ümber
ventilaatori kuumutavad õhku, mis seejärel jaotub
laiali läbi düüside ahju tagaseinas. Kuum õhk ringleb
ahjus kuni imetakse tagasi läbi ventilaatori.
Kuumus kantakse edasi kiiresti ja efektiivselt ning
tihti tähendab see, et võib kasutada madalamat
temperatuuri kui alt/pealt kuumutamisel.
Temperatuuri võib alandada 15-20%, kui retsept näeb
ette temperatuuri vahemikus 160°C kuni 225°C.
Mida kõrgem temperatuur, seda enam võib seda
vähendada. Temperatuuride puhul üle 225°C on
parem kasutada üla/alakuumutust.
Kella nupud
NUPPUDE SÜMBOLID:
Pluss
Miinus
Taimer
Ahju aeg
Lõpp-aeg
SÜMBOLID INFOAKNAS:
A Auto-sümbol
Panni sümbol
Taimeri sümbol
Taimer
Taimerile saab määrata suvalist aega alates 1 minutist
kuni 23 tunni ja 59 minutini.
1 Vajutage . Ilmub aeg 0:00. Kui Te ei määra
kellaaega viie sekundi jooksul, läheb kell tagasi
“tavalisele ajale”. Vajutage sel juhul uuesti.
2 Määrake aeg, vajutades või . Sümbol
ilmub nüüd aknas.
3 Aja seadmise lõpul on kuulda heli ja sümbol
kaob aknast. Vajutada kas nuppu või
, et lülitada summer välja.
Määratud aja muutmiseks või uueks määramiseks
vajutage või . Umbes viie sekundi pärast läheb
taimeri aeg üle kellaajaks. Et näha, kui palju aega on
taimerile jäänud, vajutage .
TAIMERI HELISIGNAALI MUUTMINE
Taimeril on kolm erinevat helisignaali/taset. Heli
muutmiseks vajutage kuni leiate selle, mida
soovite kasutada.
A
Ahi
15
Ahju aeg
Kasutage seda funktsiooni, et määrata aeg, kui kaua
Te soovite toitu ahjus hoida. Ahi lülitub pärast
määratud aja möödumist välja.
AHJU AJA MÄÄRAMISEKS:
1 Lülitada ahi sisse, pöörates funktsioonilüliti ja
termostaadi lüliti soovitud asendisse.
2 Vajutage ja määrake aeg, kasutades või
. Sümbolid A ja ilmuvad infoaknasse.
3 Ahi hakkab lõpuks tööle.
4 Kui määratud ahju aeg on saavutatud, hakkab
sümbol A vilkuma, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe
ja et helisignaali välja lülitada.
5 PÖÖRATA LÜLITID NULLI.
Umbes viie sekumdi pärast läheb määratud ahju aeg
üle kellaajaks. Et näha, kui palju aega on taimerile
jäänud, vajutage .
Lõpuaeg
Et määrata aega, millal Te soovite ahju välja lülitada.
See funktsioon on kasulik, kui Te:
peate köögist lahkuma ja ei taha rikkuda
küpsetist/praadi.
tahate kasutada kuumust pärast ahju
väljalülitamist, säästes sellega energiat.
Pange toit ahju ja kui olete määranud küpsetamise
lõpuaja, lülitage ahi sisse.
LÕPUAJA MÄÄRAMISEKS:
1 Lülitada ahi sisse, pöörates funktsioonilüliti ja
termostaadi lüliti soovitud asendisse.
2 Vajutage ja määrake soovitud lõpuaeg,
kasutades ja . Sümbolid A ja ilmuvad
infoaknasse.
3 Lõpuks hakkab ahi tööle.
4 Kui määratud lõpuaeg on saavutatud, hakkab
sümbol A vilkuma, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe
ja et heli välja lülitada.
5 PÖÖRATA LÜLITID NULLI.
E.G.:
Kell on 13.00. Te soovite, et toit oleks valmis kell
13.45 (mis on lõpuaeg). Küpsetusaeg on seega 45
minutit.
A
A
Ahi
16
Ahju aeg ja lõpuaeg
Ehk soovite, et toit oleks valmis, kui Te jõuate koju?
Pange toit ahju ja määrake
LÕPUAEG pluss aeg, mille
jooksul peab ahi olema sisse lülitatud, st.
AHJU AEG.
Maksimaalne ahju aeg on 10 tundi.
ET SEDA TEHA:
1 Panna valmistatav toit ahju ja lülitada ahi tööle,
pöörates funktsioonilüliti ja termostaadi lüliti
soovitud asendisse.
2 Vajutage ja määrake vajalik küpsetusaeg
(näit. 45 minutit) kasutades ja . Sümbol
A ilmub infoaknasse.
3 Vajutage vajaliku lõpuaja märamiseks.
Aknasse ilmub varaseim lõpuaeg.
4 Valige lõpuaeg, kasutades ja . Sümbol
kustub nüüd ja süttib uuesti, kui ahi tööle
hakkab.
5 Küpsetusaja lõppedes lülitub ahju elektritoide
välja. Sümbol A vilgub, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe ja
heli väljalülitamiseks.
6 PÖÖRATA LÜLITID NULLI.
Programmeerimise katkestamiseks
Kui Te peate millegipärast lõpetama, tehke seda,
vajutades korraga ja .
ÄRGE UNUSTAGE ahju välja
lülitamast, kui Te katkestate programmeerimise.
Praktiline kasutamine
Ärge kunagi pange alumiiniumfooliumi,
küpsetusnõusid ega küpsetusplaate vahetult ahju
põhjale. Põhjast tuleva kuumuse blokeerimine
võib ülekuumenemise tagajärjel rikkuda emaili.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal:
LÄHEDALOLEVATE LASTE JÄRELE TULEB VALVATA.
Küpsetusplaat võib veidi painduda temperatuuri
kõikumiste tõttu või kui toit, (pizza jms.) on plaadile
jaotatud ebaühtlaselt. Plaat taastab oma kuju, kui
jahtub.
Kuidas saab teada, milliseid ahju funktsioone
kasutada erinevates situatsioonides? Vaadake edasi
praktilisi nõuandeid, kuidas efektiivselt kasutada ahju
funktsioone erinevate küpsetusvariantide puhul:
A
A
Ahi
17
Küpsetamine
Kui küpsetusaega on jäänud umbes viis minutit,
kontrollige grillvardaga, kas biskviitkook on valmis.
Siis saate küpsetusaega lühendada või pikendada.
Samuti kui retsept, mõjutavad tulemust ka
küpsetusnõude materjal, värv, kuju ja suurus.
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS annab ühtlase värvi.
Ventilaatoriga küpsetamine
VENTILAATORIGA AHI vähendab küpsetamisele kuluvat
aega, kuna kaks küpsetusplaati võib ahjus olla
üheaegselt. Siiski ei pruunistu leib või kuklid
ühtlaselt, kui tainas pole kerkinud ühtlaselt.
Kas jäite saadud tulemustega rahule? “Praktilistes
näpunäidetes & soovitustes” lk. p. 26, anname me
mõned näpunäited Teie küpsetusprobleemide
lahendamiseks.
Küpsetamine
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS on tavaliselt parim variant,
kui kasutatakse ahjuriiulit.
Ventilaatoriga küpsetamine
Kasutage VENTILAATORIGA AHJU, kui küpsetate mitmel
riiulil korraga, näit. pikkpoissi, lihapalle ja kogu
mitmekäigulist lõunat (eelroog, põhiroog ja
magustoit).
Ärge unustage valimast toite, mis vajavad sama
temperatuuri. Toidud, mis vajavad erinevaid
valmistusaegu, pannakse ahju vastavalt sellele, millal
tahetakse, et nad oleksid valmis.
Liha küpsetamine
Kasutades ÜLEMIST/ALUMIST KUUMUTAMIST JA
VENTILAATORIGA AHJU
liha küpsetamiseks on nii lihtne
kui praktiline. Kondiga lihatükid, näiteks selja-,
neeru- või abatükk sälitavad oma mahlad kõige
paremini, kui neid küpsetatakse 125°C juures. Kuigi
küpsetusaeg on veidi pikem, kui kõrgemal
temperaturil. Kasutage lihanõu, milles on piisavalt
ruumi, et liha ei kõrbeks kuivaks. Kasutage suurt
praepanni või kuumakindlat anumat, kui praete
kondiga singitükki, sest selles on tavaliselt palju
lihamahla. Olge ettevaatlik seda ahjust välja võttes.
Kui kasutate küpsetuskotti, lõigake auk koti ühte
nurka, enne kui panete ta ahju. Siis on vähem
tõenäoline, et Te kõrvetate end kotti avades kuuma
auruga.
Ahi
18
Küpsetustestri kasutamine
Olge ettevaatlik, et te küpsetussensorit kohale
asetades või seda ära võttes end vastu ahju
ülaosa kütteelementi või ahjuresti ära ei
põletaks. Kasutage pajakinnast.
Tester töötab temperatuurivahemikus 0 kuni 99°C.
Enne kui Te ahju tööle panete, eemaldage kate, mis
kaitseb testri pesa mustumise eest. Kasutage ainult
oma ahjuga tarnitud sensorit ja kontrollige, et ükski
sensori osa ei puutuks ahju lage.
Parima tulemuse saamiseks tuleks sensor suruda
lihasse selliselt, et tema teravik satub liha kõige
paksemasse ossa, kuhu soojus jõuab kõige hiljem.
Kogu tester peaks eeldatavalt olema liha sees, sest ahju
kuum õhk võib mõjutada tema lugemist. Kui tester on
surutud rasva või puutub konti, ei anna ta tõest näitu.
Kuumutage ahju eelnevalt, seejärel pange kondiga
lihatükk ahju alumisse ossa. Võtke liha välja, kui
tester näitab soovitud temperatuuri. Katke liha
alumiiniumfooliumiga ja laske seista umbes
15 minutit. See hõlbustab liha tükeldamist ja
tükeldamise juures eraldub vähem mahla.
MÄÄRANG
Küpsetustestri kasutamiseks:
1 ühendage tester ahjus olevasse pessa.
2 Eelhäälestatud temperatuur on 80ºC. Nüüd
võite muuta temperatuuri kasutades nuppe
ja . Tegelik temperatuur ja valitud
temperatuur näidatakse infoaknas
(VAATA
JOONIST)
. Liha temperatuuri tõusu võib jälgida
infoaknas.
VÄLJALÜLITAMINE
Kui on saavutatud liha õige temperatuur, kostab heli
ja ahi lülitatakse välja.
1 Vajutage korraga nuppe ja et heli välja
lülitada.
2 Võtke tester pesast ja liha ahjustlja.
MÄRKUS! Nii ahi kui liha on kuumad.
3 Kui ahi on maha jahtunud, pange tagasi pesa
kaitsekate.
Ahju saab uuesti kasutada alles sis, kui tester on
eemaldatud.
MÄRKUS! ÄRGE UNUSTAGE MÄÄRANGUID
TÜHISTADA!
Tegelik temperatuur
Soovitud temperatuur
Ahi
19
Grillimine
Grillimise kestusele ja tulemusele avaldavad mõju
lihatükkide suurus, kuju, hulk, eralduva rasva hulk ja
ka liha enda temperatuur. Kala, linnuliha, vasika - ja
sealiha ei pruunistu nii kui tumedamad lihad, näiteks
looma - või ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained
tugevdavad värvi, kuid samal ajal suureneb kõrbemise
oht.
Parima tulemuse saamiseks hoiduge grillimast otse
külmikust võetud toitu. Kuivatage liha pind, pange ta
ahjurestile ja maitsestage. Asetage ahjupott, parem,
kui ääristatult fooliumiga, resti alla, et püüda kinni
rasv jm., mis välja jookseb. Klopitud liha, lihalõigud ja
kala tuleks grillida ahju ülemises osas, pakse ribitükke
aga parem võimalikult allpool.
Määrake funktsioon ja vajalik temperatuur
(maksimaalselt 250°C). Kuumutage grilli eelnevalt
3 kuni 5 minutit. Jälgige toitu ja pöörake seda
vähemalt üks kord. Liiga pikk grillimine muudab
toidu kuivaks, maitsetuks, võimalik, et kõrbenuks.
Grillimise ajal peab ahjuuks olema suletud.
Turbo grill
Turbo grill küpsetab toitu kiiremini ja pruunistab
ühtlasemalt kui grill. Grilli element pruunistab toitu
ja ventilaator paneb õhu ringlema. On ideaalne pikka
valmistamist nõudvatele roogadele nagu sink, et anda
ümberringi ühtlane värvus.
Pizza asend
Ideaalne pizza valmistamiseks. Kuumutage ahi
225°C-ni ja asetage pizza plaadi keskele. Kasutage
küpsetusplaati, mitte praadimisalust, et pizza ääred ei
kõrbeks.
Pruunistamine (kiirstart)
Suurepärane gratäänide valmistamiseks, sändvit¹ide
röstimiseks jne. Seda funktsiooni võib kasutada ka
ahju kiireks kuumutamiseks määratud
temperatuurini. Kui ahi on saavutanud selle
temperatuuri, võite valida vajaliku funktsiooni.
Umbes 8 minutiga jõuab ahi 200°C-ni. Ärge kasutage
seda meetodit küpsiste küpsetamisel.
Ahi
20
Sulatamine
Kasutage seda määrangut . When thawing
külmutatud liha, kala, glasuuriga kaetud, jahutatud
või täidetud küpsetiste sulatamise korral peab
temperatuuri lüliti olema väljalülitatud asendis.
Ahjuriiulid/küpsetusalused saab panna
erinevatesse külghoidjatesse, kui on vaja sulatada
suurt hulka toitu. Vajalikke aegu ei saa siin anda.
Proovige ise kasutades grillvarrast.
Puhastamine ja hooldus
Ahi
Ahju pinnad on vitreous emailiga. Välisosa ja ukse
esiosa saab kergesti eemaldada puhastamiseks (vaata
allpool “Ahjuuks”).
KUI AHI ON VÄGA MÄÄRDUNUD:
1 Kasutage labidakest või muud sarnast tööriista,
et eemaldada kõvastunud pritsmeid.
2 Kasutage käsna seebi kandmiseks ahju
sisepindadele.
3 Sulgege uks. Pange ahi (ülemisele/alumisele
kuumutusele) ja 100°C umbes 10 minutiks.
4 Kui ahi on kuivanud,peske pindu puhta veega.
Hõõruge tugevamaid plekke õrnalt seebiga
immutatud terasvillpadjaga. Pühkige pinnad
kuivaks.
Ahjuuks
Ahjuuks kosneb kahest osast koos soojust peegeldava
klaasiga alumise pinna jaoks. Ärge kraapige puhastades
klaasi, selle sisepinnal on soojust peegeldav kile.
KAHE KLAASI VAHELT PUHASTAMISEKS:
1 Kontrollige, et ahi ei oleks kuum, siis libistage
uks lahti.
2 Avage uks ja pange (näiteks) rullikeeratud
pajalapid hingede vahele
(VAATA PILTI). Need
hoiavad ust kinni langemast.
3 Hoidke ukse siseosa all (et hoida teda
lahtilaskmisel üles hüppamast ), siis kasutage
münti või sobivat kruvikeerajat ja keerake lahti
kaks kruvi
(VAATA PILTI).
4 Tõstke etevaatlikult ukse siseosa ja puhastage
klaasid (kasutades aknapuhastusvahendit). Kui
klaas on väga määrdunud, kasutage pliidiga
kaasas olevat kraabitsat.
5 Lõpetanud puhastamise, hoidke ukse siseosa õigel
kohal, kinnitage kruvid ja eemaldage pajalapid.
2
2
1
4
3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EK5147 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend