Electrolux EKC5162 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Elektripliit
KASUTAMISJUHEND
EKC 5162
821 05 16-03
EST
Sisukord
2
Sisukord
Ohutus ............................................................ 3
Pliit .................................................................. 4
Lahtipakkimine ...................................... 4
Lisaseadmed ......................................... 4
Ohutusvarustus ................................................ 5
Kallutusvastane seade ............................ 5
Keeduplaadi kaitse ................................. 5
Ukselukk .............................................. 6
Enne esimest kasutamist .................................. 7
Pliidi puhastamine .................................. 7
Peske lisaseadmed ................................ 7
Kella seadmine ...................................... 7
Kuumutage ahju tühjalt .......................... 7
Kontrollpaneel .................................................. 8
Indikaatorhõõglambid ............................. 8
Keraamiline keeduplaat ..................................... 9
Keeduplaadi kasutamine ......................... 9
Keraamilise plaadi puhastamine ............ 12
Ahi ................................................................ 13
Ahju funktsioonid ................................ 13
Kella nupud ......................................... 14
Taimer ................................................ 14
Ahju aeg ............................................. 15
Lõpuaeg .............................................. 15
Ahju aeg ja lõpuaeg ............................. 16
Praktiline kasutamine ........................... 17
Puhastamine ja hooldus ........................ 21
Paigaldamine .................................................. 23
Alusplaadi kõrguse reguleerimiseks ....... 23
Pliidi loodimine .................................... 23
Elektriühendus ..................................... 23
Hooldus ......................................................... 24
Tehnilised andmed ......................................... 25
Praktilised nõuanded ja soovitused .................. 26
Probleemid ja lahendused ................................ 27
Pliidi eluea lõpul .............................................. 27
Ohutus
3
Ohutus
Pliitide tehnoloogia areneb pidevalt. Uue pliidi kasutamine võib olla Teie vana pliidi omast erinev. Palun,
lugege läbi kogu instruktsioon, enne kui uut pliiti kasutama asute. See pliit on mõeldud tavaliseks koduseks
kasutuseks. Hoidke instruktsioon alles, et vajadusel anda see uuele omanikule (kui Te pliidi edasi müüte või
kingite). Ärge häbenege esitada meile küsimusi ja märkusi pliidi ja selle kasutamise kohta.
TEKSTID, MIS ON TÄHISTATUD ohukolmnurgaga, on ohutusest. Palun lugege neid tekste hoolikalt, et Te ei
kahjustaks iseennast, teisi või pliiti.
Lapsed ja pliit
Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja huvitatud
enamikust asjadest, kaasa arvatud pliit. Ohutuse mõttes
tahame rõhutada neile, kellel on kodus lapsed, järgmist:
Mõlemal pool pliiti peaksid olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad. Teiseks võimaluseks on paigaldada
pliit ühe küljega vastu seina või kõrget köögikappi, jättes
teisele poole tööpinna. Pliit tuleks VARUSTADA
KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA, et ära hoida pliidi
ettekaldumist ebaühtlase koormatuse tõttu.
KEEDUPLAADI KAITSE (sisseehitatud või juurdeostetav)
peab olema rakendatud ja UKSELUKK/UKSELUKUD peavad
olema töösse rakendatud.
Ärge laske lastel kasutada ¾iletikraabitsat.
Lapsi tuleks lubada kööki appi, kuid seejuures
õpetada, et pannid, keeduplaadid ja ahjud kuumenevad
ja säilitavad oma kuumuse mõnda aega pärast
kasutamise lõppu. NENDE PUUTUMINE VÕIB PÕHJUSTADA
PÕLETUST.
Paigaldus
Ahju tohib paigaldada kvalifitseeritud elektrik.
Väljaõppimata isiku poolt tehtud töö võib rikkuda ahju,
tuua kaasa inimeste vigastusi või põhjustada
materiaalset kahju. Pliit on raske. Teatud servad ja
nurgad, mis tavaliselt välja ei paista, võivad olla teravad.
Pliidi liigutamisel kasutage kindaid.
Pliit tuleks VARUSTADA KALLUTUSVASTASE
VAHENDIGA, et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu.
Pliidi kasutamisel
Ärge kasutage keraamilist plaati, kui see on purunenud,
sest üleloksunud ja/või puhastusvesi võib tungida alla
elektrijuhtideni. Kui plaat on purunenud, ühenda pliit
elektrivõrgust lahti ja võta parandamiseks ühendust
remonditöökojaga .
Iialgi ära aseta keraamilisele plaadile
alumiiniumfooliumi, plastikut jms. Kui plaat on
kogemata sisse lülitatud, võivad need materjalid kiiresti
süttida või sulada.
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini,
vaha või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb lülitada välja kõik lülitid
ja pliidi kohal olev ventilaator. SUMMUTADA LEEK PANNI
KAANEGA, iialgi ei tohi kasutada vett.
Kasutada ainult panne, mis on mõeldud
keraamilisele pliidiplaadile. Ahjus kasutada ainult
kuumakindlaid nõusid. Kontrollige oma pannide põhju.
Kumera põhjaga pannid on halvad soojusjuhid ja
kalduvad siledal keraamilisel pinnal kergesti pöörlema.
Kontrollige, et pliit oleks välja lülitatud, kui teda ei
kasutata. Kõik lülitid peavad olema välja lülitatud.
Hoiatus! Ahjus ei tohi kasutada alkohole ja
muid vedelikke, mis võivad moodustada
plahvatusohtlikke gaase, ning teisi aineid, mis
võivad põhjustada tulekahju või plahvatuse.
Selliste vedelike ja ainete kasutamisel keeduplaadil tuleb
olla eriti ettevaatlik. Näiteks, valmistades toitu
flambeerimisbrändi või muu alkoholiga, on alati oht, et
rasvaosakesed keeduplaadi ventilaatoris võivad süttida,
põhjustades tõsiseid tagajärgi. Samuti võivad leegid ja
põleva rasva pritsmed tekitada vigastusi inimestele.
Puhastamine
Hoidke keraamiline plaat ja ahi puhtad. Rasv ja pritsmed
annavad kuumutamisel suitsu ja lõhnu ning halvimal
juhul võivad põhjustada süttimise.
Kasutage kraabitsat, et eemaldada kohe (kuni plaat
on veel kuum) üleloksunud suhkur või siirup (n. moos)
ning sulanud plastik või foolium. Need võivad
kahjustada plaati, kui jäävad plaadi pinnale. Ettevaatust,
¾ilett on ülimalt terav.
Korrashoid ja hooldus
Enne kontroll-lampide vahetamist lülitada kõik lülitid
välja .
Hooldust ja parandust peaks läbi viima tootja poolt
tunnustatud teenindusfirma. Kasutada vaid selliste
firmade tarnitud varuosi.
Pliidi kasutusea lõpp
Aidake vältida õnnetusi, kui pliit on jõudnud oma
kasutusea lõpule. Kontrollige kõigepealt, et elektrijuhe
on täielikult elektrivõrgust lahti ühendatud
(seinakontaktist välja tõmmatud või elektrikilbis lahti
ühendatud), seejärel lõigake juhe läbi kohas, kus see
siseneb pliiti. Kontrollige, et ukse turvalukud ei oleks
rakendatud.
Pliit
4
Pliit
1
Eemaldatav ahi
2
Pliidirõngad koos
KUUMUTUSALADEGA
3
Kontrollpaneel koos
juhtimisseadmetega,
klahvid ja informatsioon aken
4
Ahi
5
Säilituslaegas
6
Alusplaat
Pliidi taguse puhastamise
hõlbustamiseks on pliidi tagaosas
rattad. Pliidi ettepoole liigutamiseks
avage ahju uks, tõstke pliiti hoides
ka ülemisest servast ning tõmmake
pliit seinast eemale.
2
3
4
5
6
1
2 3 4
1
Lahtipakkimine
Kontrollida, et pliit on vigastamata ja heas korras. Igast
transpordil tekkinud vigastusest tuleb müüjat kohe
informeerida.
Pakkematerjal on ümbertöödeldav. Pöörduge
vastava asutuse poole, et teada saada, kus seda vastu
võetakse.
Lisaseadmed
PLIIDIL ON JÄRGMISED LISASEADMED:
Emailitud küpsetusalused ja ahjunõud
Ahjuriiul
Kallutusvastane seade koos kinnitustega
Plaadikaitse koos kinnitustega
liletikaabits keraamilise plaadi puhastamiseks
Küpsetussensor
Juhendiraamat
JÄRGMISED SEADMED/MATERJALID VÕIB OSTA LISAKS:
Alusplaat
Ohutusvarustus
5
Ohutusvarustus
Kummalgi pool pliiti peavad olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad
(VAATA PILTI)
. Teisalt võib pliidi
paigaldada seina või kõrge köögikapi kõrvale, tööpind
teisel pool.
Laste ohutus on tagatud paremini, kui kasutatakse
järgmist lisavarustust :
Kallutusvastane seade
Pliit tuleks varustada kallutusvastase vahendiga,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu. Kallutusvastane vahend tagab
kaitse vaid siis, kui pliit on lükatud tema
normaalasendisse.
Enne kallutusvastase kaitse paigaldamist kontrollige, et
pliit on looditud ja seatud õigele plaadi kõrgusele (vaata
“Paigaldamine” lk. 23).
1
Tõmmake seinale joon – pärast pliidi loodimist
– mööda keeduplaadi ülaserva (vaata joonist).
2
Toodud mõõte tuleb arvestada kallutusvastase
kaitse rakendamisel paremale või vasakule
poole (vaata joonist). Mõõtke ja märkige koht,
kuhu kallutusvastane kaitse tuleb kinnitada,
seejärel kruvige see tugeva materjali või sobiva
tugevduse külge.
MÄRKUS
! Kui köögimoodulite vahe on laiem kui pliit,
peate muutma joonisel toodud mõõte, kui soovite
pliidi paigaldada keskele.
3
Kui te muudate mõõte, ärge unustage pliiti
täpselt kohale lükata, et kallutusvastane kaitse
asetuks täpselt avasse pliidi tagaosas.
Keeduplaadi kaitse
Keeduplaadi kaitse tuleks külge monteerida, et
lastel oleks raskem ulatuda kastruliteni pliidil.
1
Vajutage sulgurid esikülje avadesse.
2
Asetage kaitse pliidile sulguritega üle plaadi
esiserva.
3
Kallutage kaitset allapoole ja
4
seejärel uuesti ülespoole, et kaitse kahes ääres
asuvad servad haakuksid pliidiplaadi serva alla.
5
Kinnitage see kohale tagumiste sulguritega.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Ohutusvarustus
6
Ukselukk
Ukselukk raskendab lastel ahjuukse/hoiulaeka
avamist. Lukud on pliidi uuena muretsemisel juba
töösse rakendatud, kuid vajadusel saab seda välja
lülitada.
LUKU VÄLJALÜLITAMISEKS:
A
Avage uks tõstes kangi üles ja tõmmates samal
ajal ust enda poole.
B
Kui tahate lukku välja lülitada, avage uks
(kontrollige esmalt, et ahi ei oleks kuum).
1
vajutage lukku ahjuukse seespoolsel ülaserval,
samal ajal
2
vajutades alla kangi ukse eesküljel ja
3
lükates seda sissepoole.
C
Ukseluku rakendamiseks tõmmake kangi ukse
esiküljel väljapoole.
A
B
C
3
1
2
Enne esimest kasutamist
7
Enne esimest kasutamist
Pliidi puhastamine
Puhastage pliiti puhta lapi, sooja vee ja veidikese
nõudepesuvahendiga vahetult pärast kasutamist.
ÄRGE KUNAGI KASUTAGE ABRASIIVSEID PUHASTUSVAHENDEID
EGA KÜÜRIMISVAHENDEID
, välja arvatud mõnel pliidi osal,
mida tuleb vahel põhjalikumalt puhastada. Ärge
unustage puhastamast ventilaatori katte alust. Seda
võib pesta nõudepesumasinas.
Pidage meeles, et kallutusvastane seade ei tööta,
kui pliit on ette tõmmatud, et selle tagust puhastada.
Peske lisaseadmed
Peske küpsetusplaat, ahjunõud jms. kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga. Loputage ja kuivatage.
Kella seadmine
Kui pliit on ühendatud vooluvõrku, hakkavad mõned
sümbolid vilkuma, kuni kellaaeg on määratud.
KUIDAS SEADA KELLA:
1
Sümbol A ja 0:00 vilguvad infoaknas.
2
Vajutada korraga ja nuppe, esmalt
vabastada nupp, seejärel nupp, ning
seada kellaaeg õigeks, kasutades või . Aeg
on seatud mõne minutiga. Sümbol A kaob
aknast. Peale kellamäärangute sätestamist
ilmub sümbol .
Kuumutage ahju tühjalt
Hoidke lapsi järelevalve all!
Pliit läheb väga kuumaks.
Enne ahju esimest kasutamist tuleb seda tühjalt
kuumutada. Järgi instruktsioone:
1
Vali (ülemine/alumine kuumutus) ja
maksimaalne temperatuur. Ahipeab olema
suletud.
2
Õhutage ruumi. Lülitage ahi välja, kui “uue”
lõhna ja vingu teke on lakanud.
3
Pühkige ahi, külghoidikud ja ukse sisekülg
kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Seejärel
pühkige kõik need osad kuivaks.
A
1
2 3 4
max.°C
Kontrollpaneel
8
Kontrollpaneel
1a PLIIDIPLAAT
indikaatorlambid
1b AHI
indikaatorlambid
2 AHI
funktsioonide juhtimine
3 AHI
temperatuuri juhtimine
4 KUUMUTUSALA
lülitid
5a
Infoaken
5b
Klahvid
KELLA JUHTIMISEKS
Indikaatorhõõglambid
Need on neoonlambid, millel on tavaliselt pikk
kasutusaeg. Kui mõni läheb rikki, pöörduge oma
remonditöökoja poole.
1b 5a
5b32 4
1a
1
2 3 4
Keraamiline keeduplaat
9
Keraamiline keeduplaat
Keraamilisel keeduplaadil on neli keedupiirkonda (plaati).
Isegi kui lüliti on sisselülitatud asendis, on näha neid
piirkondi aeg-ajalt sisse ja välja lülitumas sõltuvalt
kasutatavast kuumutusmäärangust. See ümberlülitamine
võib ette tulla ka juhul, kui pliit on keeratud
maksimaalsele kuumusele, et hoida ära ülekuumenemist.
Tagumist vasakut kuumutusala ei saa kasutada
samaaegselt kiirstardi, ventilaatori või pizza
funktsiooniga, see
kaitseb vooluvõrku kaitsmete
ülekoormamise eest.
Kuuma plaadi hoiatusvahendil on neli tuld. Kuuma
plaadi hoiatustuli jääb põlema, isegi kui plaadi lüliti on
väljalülitatud asendis, kuni plaadi temperatuur langeb alla
55°C.
Keeduplaadi klaas on vastupidav kuuma, külma ja kiirete
temperatuuri kõikumiste suhtes, kuid ta on tundlik
löökide suhtes. Keeduplaadile kukkuv pipraveski purustab
plaadi. Ärge iialgi pange raskeid koormusi keeduplaadile
ega kasutage seda hoiupaigana.
Keeduplaadi kasutamine
ÄRGE IIALGI KASUTAGE KATKISE KERAAMILISE
PLAADIGA PLIITI. Pritsmete niiskus võib imbuda
läbi elektrijuhtideni. Ühendage pliit
vooluvõrgust lahti ja võtke ühendust
remonditöökojaga, et pliit parandada. Kasutage
kraabitsat, et eemaldada kohe (kuni plaat on veel
kuum) üleloksunud suhkur või siirup (n. moos)
ning sulanud plastik või foolium. Need võivad
kahjustada plaati, kui jäävad plaadi pinnale. Ärge
jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini, vaha
või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb välja lülitada kõik
lülitid ja pliidi kohal olev ventilaator. LEEK
SUMMUTADA PANNI KAANEGA, iialgi ei tohi
kasutada vett.
Pliidi lülitid on varustatud numbritega 0 12 (12 on
kõige kuumem). Neid võib pöörata nii päri- kui
vastupäeva.
KEEDUPLAADI KASUTAMISEKS:
1 Pöörake selle plaadi lülitit, mida Te hakkate
kasutama. Pliidi punane märgutuli süttib.
2 Pärast kasutamist pöörake lüliti nulli.
Millist kuumust tuleks kasutada? Peagi õpite selgeks,
milliseid määranguid ja plaate tuleb kasutada sõltuvalt
Teie kasutatavatest nõudest ja sellest, mida Te
valmistate. Siin on lühike juhend, kuidas valida õigeid
määranguid:
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 180 mm
ø 180 mm
4
2
3
Soojusindikaator
1
Keraamiline keeduplaat
10
Keetmine
Tavaliselt hakatakse keetma, keeduplaat maksimaalsel
kuumusel ja vähendatakse hiljem kuumust.
Veemullide tekitatud heli ja suurus aitavad valida
õiget kuumust :
MAHE KUUMUS:
Vaikne krõbin ja tillukesed mullid nagu
gaseeritud vees. Sobib riisi, kala ja juurvilja, näiteks
ubade ja spargelkapsa keetmiseks.
KESKMINE KUUMUS:
Keeb mahedalt suuremate
mullidega.
Sobib enamiku toiduainete, näiteks liha,
jurviljad ja kartulid, keetmiseks.
KUUM:
Heli kaob ja vesi hakkab kõvasti mulisema.
Sobib vee keemaajamiseks pasta ja riisi keetmiseks.
Seejärel keerake kuumus väiksemaks mahedamaks
keetmiseks.
Praadimine
Oleks parem, kui ei praetaks otse külmikust võetud
toitu. Ainult umbes 2/3 panni põhjast võiks olla
kaetud toiduga.
Pange margariin või või pannile ja keerake
kuumus sobivaks. Parima tulemuse saamiseks on
tähtis, et praadimist alustades oleks rasv õiget värvi
(õigel temperatuuril). Hoidke heledat labidakest panni
põhjal, et näha rasva õiget värvi.
HELEPRUUN RASV:
Sobib munade, sibula, tooreste kartulite,
karbonaadi ja liha ning terve kala praadimiseks.
PRUUNISTUNUD RASV:
Sobib enamiku toitude
praadimiseks, näiteks pannkoogid, hakkliha, vorstid,
õhukesed kalafileed ja liha hautamiseks.
HÄSTI PRUUN RASV:
Sobib õhukeste lihalõikude
praadimiseks. Olge ettevaatlikud, sest rasv võib
kergesti süttida.
Keraamiline keeduplaat
11
Sobiva keedunõu valik
Keraamilise plaadi puhul tuleb pottide tüübile ja
kvalitedile pöörata suuremat tähelepanu, kui
ümmarguste keeduplaatide puhul. Siin on mõned
punktid meeldejätmiseks:
Kontrollige potipõhju. Kumerad põhjad (kumerus
väljapoole) kipuvad pliidil pöörlema ja ei juhi küllalt
hästi soojust.
Alumiinium on väga hea soojusjuht, kuid jätab
pliidile hõbedased plekid. Neid plekke saab
eemaldada pliidiga kaasas oleva puhastiga.
Klaasanumad ja jämeda mustriga emailpõhjad
võivad – kui potti pliidi pinnal edasi-tagasi
lükata – põhjustada plaadile suuremaid
vigastusi, kui muud materjalid.
Et säästa Teie aega ja seega ka energiat,peaks poti põhja
kontaktpind olema:
vähemalt sama suur kui keeduala. Kui põhi on
väiksem kui keeduala, võib iga pritse plaati
põletada.
sile ha väikese mustriga
tasane. Liialt kumera põhjaga poti
kuumutamine võtab palju rohkem aega.
Kui Te ostate uue poti, on soovitav valida see
roostevabast terasest sandwich-põhjaga (st. erinevatest
metallidest kihtidega).
Säästke energiat!
Potile kaane asetamine vähendab kasutatavat
energiat kaks korda (võrreldes ilma kaaneta
keetmisega).
Sileda põhjaga pottide kasutamine sästab 25%
energiat (võrreldes ebatasase põhjaga potiga).
Keeduplaat peab olema puhas ja kuiv. Mustus
ja niiskus vähendavad soojusvahetust poti ja
keeduplaadi vahel.
Lülitage keeduplaat välja ning kasutage
keetmise lõpetamiseks jääksoojust.
Säästke energiat aututamise ja rõhu all
keetmisega.
aluminium
Keraamiline keeduplaat
12
Keraamilise plaadi puhastamine
Kasutage kaasasolevat kraabitsat, et eemaldada
kohe (kuni plaat on veel kuum) üleloksunud
suhkur või siirup (n. moos) ning sulanud plastik
või foolium, mis kõik võivad kahjustada plaati,
kui jäävad plaadi pinnale.
KUI PLAAT ON VÄGA MÄÄRDUNUD:
1
Eemaldage mustus, kasutades kaabitsat (vaata
allpool).
2
Kasutage plaadile puhastusvahendit, kui plaadi
kuumuse indikaatorlambid on kustunud. Raputage
pudelit ja kandke veidi puhastusvahendit otse
pliidiplaadile. Hõõruge kuivaks, kasutades niisket
riiet või paberkäterätti.
3
Eemaldage niiske lapiga puhastusvahendi jäägid,
mis võivad muidu järgmisel pliidi kasutamisel sisse
põleda. Pühkige plaat kuivaks.
®iletikraabits:
Hoidke ¾iletikraabitsat laste käteulatusest eemal.
Kasutage ¾iletikraabitsat ettevaatlikult, kuna
¾iletitera on ülimalt terav.
Kasutage kraabitsat pritsmete eemaldamiseks
keraamiliselt plaadilt.
®ILETIKRAABITSA KASUTAMINE:
1 Tõmmake kaitsev kate tagasi, kuni tera nähtavale
ilmuv (vaadake joonist).
2 Veenduge, et ¾iletitera on puhas ning pole
kulunud. Vastasel juhul võite kahjustada plaati.
Uusi terasid on võimalik osta.
3 Hoidke kraabitsat umbes 45° nurga all ja
kraapige pritsmed ära. ®iletti võib vajutada
tugevasti, ilma plaati kahjustamata.
4 Puhastage tera hoolikalt seda pabersalvrätiga
pühkides.
5 Kui olete lõpetanud, lükake kaitsev kate nii
kaugele ette, kui see läheb. Hoidke kraabitsat
laste eest.
®ILETITERA VAHETAMINE:
1 Avage kraabits kruvi täiesti lahti keerates
(kruvikeerajat pole vaja) ning seejärel asetage uus
¾iletitera esimesele äärele.
2 Pange kraabits uuesti kokku ja kruvige kruvi
kohale tagasi.
3 Lükake kaitsev kate ¾iletitera katmiseks nii
kaugele ette, kui see läheb.
Ahi
13
Ahi
Ahjul on kolm eemaldatavat külghoidikut (1) kolme
siiniga kummalgi küljel.
Praadimisanduri pesa on ahjus paremat kätt (2) ning
ventilaator koos ringelemendiga ahju tagaseinas (3).
Ahju funktsioonid
Iga funktsiooni puhul süttib indikaatorlamp, kui ahi
kuumeneb ning kustub, kui määratud temperatuur
on saavutatud (süttib ja kustub kui termostaat sisse või
välja lülitub). Ahju funktsiooni valimiseks pöörake
funktsioonide lülitit päripäeva soovitud funktsiooni
sümbolini (vaata allpool).
AHJU FUNKTSIOONID ON:
Ahju valgus
Ahju valgus süttib automaatselt iga määrangu puhul.
Valguse saab süüdata ka ilma, et teised funktsioonid
oleksid rakendatud.
Ülemine/alumine kütteelement
Mõlema, nii välimise alumise kui ka ülemise
kütteelemendi kasutamine.
Ventilaatoriga ahi
Välimise ülemise kütteelemendi ja ventilaatori pluss
ventilaatori ümber oleva elemendi kasutamine.
Pizza/quiche asend
Ventilaatori pluss ventilaatori ümber oleva elemendi
ja alumise kütteelemendi kasutamine.
Turbogrill
Ülemise sisemise kütteelemendi ja ventilaatori
kasutamine.
Ülemine kütteelement
Välimise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Alumine kütteelement.
Alumise kütteelemendi kasutamine.
.
Grill
Sisemise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Kiirkäivitus
Sisemise ülemise ja alumise kütteelemendi
kasutamine. Ahju kuumutamiseks 200°C kulub
umbes seitse minutit. Saab kasutada ka paneeritud
toitude valmistamiseks.
1
2
3
Ahi
14
VENTILAATORIGA AHJU TÖÖPÕHIMÕTE
Ülemine ja alumine element ning ringelement ümber
ventilaatori kuumutavad õhku, mis seejärel jaotub
laiali läbi düüside ahju tagaseinas. Kuum õhk ringleb
ahjus kuni imetakse tagasi läbi ventilaatori.
Kuumus kantakse edasi kiiresti ja efektiivselt ning
tihti tähendab see, et võib kasutada madalamat
temperatuuri kui alt/pealt kuumutamisel.
Temperatuuri võib alandada 15-20%, kui retsept näeb
ette temperatuuri vahemikus 160°C kuni 225°C.
Mida kõrgem temperatuur, seda enam võib seda
vähendada. Temperatuuride puhul üle 225°C on
parem kasutada üla/alakuumutust.
Kella nupud
NUPPUDE SÜMBOLID:
Pluss
Miinus
Taimer
Ahju aeg
Lõpp-aeg
SÜMBOLID INFOAKNAS:
A Auto-sümbol
Panni sümbol
Taimeri sümbol
Taimer
Taimerile saab määrata suvalist aega alates 1 minutist
kuni 23 tunni ja 59 minutini.
1 Vajutage . Ilmub aeg 0:00. Kui Te ei määra
kellaaega viie sekundi jooksul, läheb kell tagasi
“tavalisele ajale”. Vajutage sel juhul uuesti.
2 Määrake aeg, vajutades või . Sümbol
ilmub nüüd aknas.
3 Aja seadmise lõpul on kuulda heli ja sümbol
kaob aknast. Vajutada kas nuppu või
, et lülitada summer välja.
Määratud aja muutmiseks või uueks määramiseks
vajutage või . Umbes viie sekundi pärast läheb
taimeri aeg üle kellaajaks. Et näha, kui palju aega on
taimerile jäänud, vajutage .
TAIMERI HELISIGNAALI MUUTMINE
Taimeril on kolm erinevat helisignaali/taset. Heli
muutmiseks vajutage kuni leiate selle, mida
soovite kasutada.
A
Ahi
15
Ahju aeg
Kasutage seda funktsiooni, et määrata aeg, kui kaua
Te soovite toitu ahjus hoida. Ahi lülitub pärast
määratud aja möödumist välja.
AHJU AJA MÄÄRAMISEKS:
1
Lülitada ahi sisse, pöörates funktsioonilüliti ja
termostaadi lüliti soovitud asendisse.
2
Vajutage ja määrake aeg, kasutades või
. Sümbolid A ja ilmuvad infoaknasse.
3
Ahi hakkab lõpuks tööle.
4
Kui määratud ahju aeg on saavutatud, hakkab
sümbol A vilkuma, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe
ja et helisignaali välja lülitada.
5 PÖÖRATA LÜLITID NULLI.
Umbes viie sekumdi pärast läheb määratud ahju aeg
üle kellaajaks. Et näha, kui palju aega on taimerile
jäänud, vajutage .
Lõpuaeg
Et määrata aega, millal Te soovite ahju välja lülitada.
See funktsioon on kasulik, kui Te:
peate köögist lahkuma ja ei taha rikkuda
küpsetist/praadi.
tahate kasutada kuumust pärast ahju
väljalülitamist, säästes sellega energiat.
Pange toit ahju ja kui olete määranud küpsetamise
lõpuaja, lülitage ahi sisse.
LÕPUAJA MÄÄRAMISEKS:
1
Lülitada ahi sisse, pöörates funktsioonilüliti ja
termostaadi lüliti soovitud asendisse.
2
Vajutage ja määrake soovitud lõpuaeg,
kasutades ja . Sümbolid A ja ilmuvad
infoaknasse.
3
Lõpuks hakkab ahi tööle.
4
Kui määratud lõpuaeg on saavutatud, hakkab
sümbol A vilkuma, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe
ja et heli välja lülitada.
5 PÖÖRATA LÜLITID NULLI.
E.G.:
Kell on 13.00. Te soovite, et toit oleks valmis kell
13.45 (mis on lõpuaeg). Küpsetusaeg on seega 45
minutit.
A
A
Ahi
16
Ahju aeg ja lõpuaeg
Ehk soovite, et toit oleks valmis, kui Te jõuate koju?
Pange toit ahju ja määrake
LÕPUAEG
pluss aeg, mille
jooksul peab ahi olema sisse lülitatud, st.
AHJU AEG
.
Maksimaalne ahju aeg on 10 tundi.
ET SEDA TEHA:
1 Panna valmistatav toit ahju ja lülitada ahi tööle,
pöörates funktsioonilüliti ja termostaadi lüliti
soovitud asendisse.
2
Vajutage ja määrake vajalik küpsetusaeg
(näit. 45 minutit) kasutades ja . Sümbol
A ilmub infoaknasse.
3
Vajutage vajaliku lõpuaja märamiseks.
Aknasse ilmub varaseim lõpuaeg.
4
Valige lõpuaeg, kasutades ja . Sümbol
kustub nüüd ja süttib uuesti, kui ahi tööle
hakkab.
5
Küpsetusaja lõppedes lülitub ahju elektritoide
välja. Sümbol A vilgub, sümbol kustub ja
kostab helisignaal. Vajutage korraga nuppe ja
heli väljalülitamiseks.
6 PÖÖRATA LÜLITID NULLI.
Programmeerimise katkestamiseks
Kui Te peate millegipärast lõpetama, tehke seda,
vajutades korraga ja .
ÄRGE UNUSTAGE
ahju välja
lülitamast, kui Te katkestate programmeerimise.
A
A
Ahi
17
Praktiline kasutamine
Ärge kunagi pange alumiiniumfooliumi,
küpsetusnõusid ega küpsetusplaate vahetult ahju
põhjale. Põhjast tuleva kuumuse blokeerimine
võib ülekuumenemise tagajärjel rikkuda emaili.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal:
LÄHEDALOLEVATE LASTE JÄRELE TULEB VALVATA.
Küpsetusplaat võib veidi painduda temperatuuri
kõikumiste tõttu või kui toit, (pizza jms.) on plaadile
jaotatud ebaühtlaselt. Plaat taastab oma kuju, kui
jahtub.
Kuidas saab teada, milliseid ahju funktsioone
kasutada erinevates situatsioonides? Vaadake edasi
praktilisi nõuandeid, kuidas efektiivselt kasutada ahju
funktsioone erinevate küpsetusvariantide puhul:
Küpsetamine
Kui küpsetusaega on jäänud umbes viis minutit,
kontrollige grillvardaga, kas biskviitkook on valmis.
Siis saate küpsetusaega lühendada või pikendada.
Samuti kui retsept, mõjutavad tulemust ka
küpsetusnõude materjal, värv, kuju ja suurus.
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS
annab ühtlase värvi.
Ventilaatoriga küpsetamine
VENTILAATORIGA AHI
vähendab küpsetamisele kuluvat
aega, kuna kaks küpsetusplaati võib ahjus olla
üheaegselt. Siiski ei pruunistu leib või kuklid
ühtlaselt, kui tainas pole kerkinud ühtlaselt.
Kas jäite saadud tulemustega rahule? “Praktilistes
näpunäidetes & soovitustes” lk. p. 26, anname me
mõned näpunäited Teie küpsetusprobleemide
lahendamiseks.
Küpsetamine
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS
on tavaliselt parim variant,
kui kasutatakse ahjuriiulit.
Ahi
18
Ventilaatoriga küpsetamine
Kasutage
VENTILAATORIGA AHJU,
kui küpsetate mitmel
riiulil korraga, näit. pikkpoissi, lihapalle ja kogu
mitmekäigulist lõunat (eelroog, põhiroog ja
magustoit).
Ärge unustage valimast toite, mis vajavad sama
temperatuuri. Toidud, mis vajavad erinevaid
valmistusaegu, pannakse ahju vastavalt sellele, millal
tahetakse, et nad oleksid valmis.
Liha küpsetamine
Kasutades
ÜLEMIST/ALUMIST KUUMUTAMIST JA
VENTILAATORIGA AHJU
liha küpsetamiseks on nii lihtne
kui praktiline. Kondiga lihatükid, näiteks selja-,
neeru- või abatükk sälitavad oma mahlad kõige
paremini, kui neid küpsetatakse 125°C juures. Kuigi
küpsetusaeg on veidi pikem, kui kõrgemal
temperaturil. Kasutage lihanõu, milles on piisavalt
ruumi, et liha ei kõrbeks kuivaks. Kasutage suurt
praepanni või kuumakindlat anumat, kui praete
kondiga singitükki, sest selles on tavaliselt palju
lihamahla. Olge ettevaatlik seda ahjust välja võttes.
Kui kasutate küpsetuskotti, lõigake auk koti ühte
nurka, enne kui panete ta ahju. Siis on vähem
tõenäoline, et Te kõrvetate end kotti avades kuuma
auruga.
Küpsetustestri kasutamine
Olge ettevaatlik, et te küpsetussensorit kohale
asetades või seda ära võttes end vastu ahju
ülaosa kütteelementi või ahjuresti ära ei
põletaks. Kasutage pajakinnast.
Tester töötab temperatuurivahemikus 0 kuni 99°C.
Enne kui Te ahju tööle panete, eemaldage kate, mis
kaitseb testri pesa mustumise eest. Kasutage ainult
oma ahjuga tarnitud sensorit ja kontrollige, et ükski
sensori osa ei puutuks ahju lage.
Parima tulemuse saamiseks tuleks sensor suruda
lihasse selliselt, et tema teravik satub liha kõige
paksemasse ossa, kuhu soojus jõuab kõige hiljem.
Kogu tester peaks eeldatavalt olema liha sees, sest ahju
kuum õhk võib mõjutada tema lugemist. Kui tester on
surutud rasva või puutub konti, ei anna ta tõest näitu.
Kuumutage ahju eelnevalt, seejärel pange kondiga
lihatükk ahju alumisse ossa. Võtke liha välja, kui
tester näitab soovitud temperatuuri. Katke liha
alumiiniumfooliumiga ja laske seista umbes
15 minutit. See hõlbustab liha tükeldamist ja
tükeldamise juures eraldub vähem mahla.
Ahi
19
MÄÄRANG
Küpsetustestri kasutamiseks:
1
ühendage tester ahjus olevasse pessa.
2
Eelhäälestatud temperatuur on 80ºC. Nüüd
võite muuta temperatuuri kasutades nuppe
ja . Tegelik temperatuur ja valitud
temperatuur näidatakse infoaknas
(VAATA
JOONIST)
. Liha temperatuuri tõusu võib jälgida
infoaknas.
VÄLJALÜLITAMINE
Kui on saavutatud liha õige temperatuur, kostab heli
ja ahi lülitatakse välja.
1
Vajutage korraga nuppe ja et heli välja
lülitada.
2
Võtke tester pesast ja liha ahjust välja.
MÄRKUS!
Nii ahi kui liha on kuumad.
3
Kui ahi on maha jahtunud, pange tagasi pesa
kaitsekate.
Ahju saab uuesti kasutada alles sis, kui tester on
eemaldatud.
MÄRKUS! ÄRGE UNUSTAGE MÄÄRANGUID
TÜHISTADA!
Grillimine
Grillimise kestusele ja tulemusele avaldavad mõju
lihatükkide suurus, kuju, hulk, eralduva rasva hulk ja
ka liha enda temperatuur. Kala, linnuliha, vasika - ja
sealiha ei pruunistu nii kui tumedamad lihad, näiteks
looma - või ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained
tugevdavad värvi, kuid samal ajal suureneb kõrbemise
oht.
Parima tulemuse saamiseks hoiduge grillimast otse
külmikust võetud toitu. Kuivatage liha pind, pange ta
ahjurestile ja maitsestage. Asetage ahjupott, parem,
kui ääristatult fooliumiga, resti alla, et püüda kinni
rasv jm., mis välja jookseb. Klopitud liha, lihalõigud ja
kala tuleks grillida ahju ülemises osas, pakse ribitükke
aga parem võimalikult allpool.
Määrake funktsioon ja vajalik temperatuur
(maksimaalselt 250°C). Kuumutage grilli eelnevalt
3 kuni 5 minutit. Jälgige toitu ja pöörake seda
vähemalt üks kord. Liiga pikk grillimine muudab
toidu kuivaks, maitsetuks, võimalik, et kõrbenuks.
Grillimise ajal peab ahjuuks olema suletud.
Tegelik temperatuur
Soovitud temperatuur
Ahi
20
Turbo grill
Turbo grill küpsetab toitu kiiremini ja pruunistab
ühtlasemalt kui grill. Grilli element pruunistab toitu
ja ventilaator paneb õhu ringlema. On ideaalne pikka
valmistamist nõudvatele roogadele nagu sink, et anda
ümberringi ühtlane värvus.
Pizza asend
Ideaalne pizza valmistamiseks. Kuumutage ahi
225°C-ni ja asetage pizza plaadi keskele. Kasutage
küpsetusplaati, mitte praadimisalust, et pizza ääred ei
kõrbeks.
Pruunistamine (kiirstart)
Suurepärane gratäänide valmistamiseks, sändvit¹ide
röstimiseks jne. Seda funktsiooni võib kasutada ka
ahju kiireks kuumutamiseks määratud
temperatuurini. Kui ahi on saavutanud selle
temperatuuri, võite valida vajaliku funktsiooni.
Umbes 8 minutiga jõuab ahi 200°C-ni. Ärge kasutage
seda meetodit küpsiste küpsetamisel.
Sulatamine
Kasutage seda määrangut . When thawing
külmutatud liha, kala, glasuuriga kaetud, jahutatud
või täidetud küpsetiste sulatamise korral peab
temperatuuri lüliti olema väljalülitatud asendis.
Ahjuriiulid/küpsetusalused saab panna
erinevatesse külghoidjatesse, kui on vaja sulatada
suurt hulka toitu. Vajalikke aegu ei saa siin anda.
Proovige ise kasutades grillvarrast.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC5162 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend